Σώμ. Ασφαλείας

Σελίδα για σχόλια σε Σώματα Ασφαλείας. Διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ (συχνές ερωτήσεις) για επίλυση αρκετών αποριών.
Ειδικά για τις σελίδες υπολογισμού σύνταξης υπάρχει ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ και επεξηγήσεις στην ερώτηση 2.1 στο FAQ.2,268 Responses to Σώμ. Ασφαλείας

 1. Custom avatarΠΑΝΟΣ Β. says:

  ΑΧΙΛΛΕΑ ΘΕΛΩ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ. 1)ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 5-10/11/2015, ΜΕ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 5 ΜΑΧΙΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΩ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ ΤΟΤΕ Η ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ? 2) ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΩ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ (ΒΟΕΑ) ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ? ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • Για το (1) δεν γνώριζα την απάντηση, αλλά ο συνάδελφός σου DIMASTER ακριβώς από κάτω λέει ότι υποβάλλεις αίτηση με την αποστρατεία σου.

   Όσον αφορά το (2), κατ’ αρχήν το ΒΟΕΑ δεν είναι επίδομα (είναι εφάπαξ) και κατά δεύτερον και σημαντικότερο δεν είναι δικά σου λεφτά, οπότε δεν δικαιούσαι σε καμία περίπτωση να τα εισπράξεις με οποιονδήποτε τρόπο. Ο νόμος πολύ σωστά προβλέπει ότι το ΒΟΕΑ (όπως λέει και το όνομά του) είναι εφάπαξ βοήθημα για το επαγγελματικό ξεκίνημα των παιδιών και όχι βοήθεια προς τους γονείς για να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους (γι’ αυτό υπάρχει ο μισθός και η σύνταξη).

   Όταν έρθει η ώρα θα τα εισπράξει (και θα τα κάνει ότι θέλει) το ενήλικο παιδί σου!

  • Default avatarΛεωνίδας Θ. says:

   Μόλις έρθει η αποστρατεία σου το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις ταυτότητα. Οταν θα πας στην διαχείριση της διεύθυνσης που άνηκες θα συμπληρώσεις αιτήσεις για σύνταξη ταμεία και ΤΕΑΠΑΣΑ

 2. Default avatarDIMASTER says:

  Καλησπέρα σας. Είμαι παλιός ασφαλισμένος στο Τ.Π.ΑΣ. (πρώην Χωροφυλακής), 1985 κατάταξη, 2012 απόλυση. Μπορείτε να μου πείτε πως θα υπολογίσω το εφάπαξ που δικαιούμε;;; (πλήρωσα το χρόνο σχολής 11 μήνες)

  • Υπέβαλες αίτηση για εφάπαξ προς το ΤΕΑΠΑΣΑ όταν αποστρατεύθηκες (το 2012) ή όταν συμπλήρωσες τα 30 έτη (το 2015);

   Δεν γνωρίζω τη διαδικασία για τα σώματα ασφαλείας, αλλά η ανωτέρω “λεπτομέρεια” καθορίζει εάν θα πάρεις εφάπαξ με τον παλιό τρόπο υπολογισμού ή θα περιμένεις να θεσμοθετηθεί ο καινούριος:
   http://enstoloi.net/exetasi-viosimotitas-metochikon-tamion/

   • Default avatarDIMASTER says:

    Με την αποστρατεία μου το 2012 είχα στείλει αίτηση για το εφάπαξ. Το τύπο υπολογισμού ήθελα να μάθω.

    • Σε αυτή την περίπτωση (αφού υπέβαλλες αίτηση πριν το 2014) δικαιούσαι το εφάπαξ με τον παλιό τρόπο που ήδη υπολογίζεται στη σελίδα “Εφάπαξ ΤΠΑΣ” (στην “Αρχική” σελίδα θα βρεις το αντίστοιχο εικονίδιο στα δεξιά).

     Υπάρχει ένα θέμα για το πόσο σωστές είναι οι κρατήσεις του τελευταίου και προτελευταίου βαθμού, διότι η υπουργική απόφαση που καθορίζει το εφάπαξ σας είναι η χειρότερα διατυπωμένη διάταξη στην ιστορία των νόμων!

     Μπορείς να τη βρεις εδώ (υπολογισμός άρθρο 1, κρατήσεις άρθρο 8): http://enstoloi.net/allages-sto-efapax-astinomikon/

 3. Custom avatarΝΤΑΛΑΣ says:

  Καλημέρα. θα ήθελα να ρωτήσω ποτε θα παρω το εφαπαξ και αν πρέπει να κάνω κάποια ενέργεια. Είμαι τιρτεκνος και διαγράφηκα τη 25-8-2012 από ΕΛ-ΑΣ.

  • Default avatarΛεωνίδας Θ. says:

   – Δεν έχει σημασία η ημερομηνία αποστρατεία σου αλλά τα χρόνια υπηρεσία σου, εξαιρούμενης της σχολής έκτος εάν την έχεις πληρώσει στο ταμείο. Το Φ Ε Κ 625 της 13-03-2014 αναγράφει ρητά σε τριτέκνους και πολυτέκνους συνταξιοδοτούμενους μετόχους του Τομέα ΤΠΑΣ, που για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος δεν συμπληρώνουν τα ως άνω τριάντα (30) έτη υποχρεωτικής ασφάλισης, ο χρόνος αναμονής μέχρι τη συμπλήρωση των τριάντα (30) ετών στον Τομέα μειώνεται κατά τα δύο πέμπτα (2/5) αυτού.
   – Όταν συμπλήρωσες τις αιτήσεις για σύνταξη και ταμεία συμπλήρωσες αίτηση και προς το ΤΕΑΠΑΣΑ για το εφάπαξ. αν θυμάσαι ζήτησαν αποκλειστικά λογαριασμό στην εθνικής τράπεζας

 4. Custom avatarDIMASTER says:

  Καλησπέρα σας. Αποστρατεύτηκα τον Μάιο του 2012 την περίοδο του “παγώματος” των μισθολογικών προαγωγών.
  Τον Απρίλιο του 2012 είχα δικαίωμα να πάρω αύξηση του χρονοεπιδόματος, αλλά λόγω του “παγώματος” δεν το πήρα.
  Η συνταξιοδοτική πράξη βγήκε χωρίς την αύξηση του χρονοεπιδόματος. Όταν έγινε η άρση του “παγώματος”, πήρα την αύξηση του χρονοεπιδόματος στη σύνταξή μου (χωρίς αναδρομικά, όπως όριζε ο σχετικός νόμος). Επικοινώνησα εγγράφως με το ΤΕΑΠΑΣΑ για να μάθω με ποιο χρονοεπίδομα θα υπολογιστεί το εφάπαξ μου και μου απάντησαν πως θα υπολογιστεί χωρίς την αύξηση του χρονοεπιδόματος, καθόσον τον Μάιο που αποστρατεύτικα υπήρχε ακόμη το “πάγωμα” και δεν μετρούσε που θα έπρεπε να το πάρω τον Απρίλιο.
  -Θα ήθελα την άποψή σας, αν ξέρετε κάτι περισσότερο για το θέμα.
  -Αν υπάρχει κάποια κίνηση εκ μέρους των συναδέλφων για την διεκδίκηση της αύξησης του χρονοεπιδόματος στον υπολογισμό του εφάπαξ και πως θα έρθω σε επαφή.
  -Ευχαριστώ.

 5. Default avatarDIMASTER says:

  Καλησπέρα σας. Αποστρατεύτηκα τον Μάιο του 2012. Συμπληρώνω 30 χρόνια από την ένταξή μου στο ταμείο (χωρίς τη σχολή) τον Απρίλιο του 2016. Τι πρέπει να κάνω και πότε για να πάρω το εφάπαξ;; Ο υπολογισμός με ποιες αποδοχές θα γίνει;; Μ αυτές που απολύθηκα το 2012 ή με αυτές που παίρνω σύνταξη τώρα;;

  • Default avatarTakis says:

   Θα σε ειδοποιήσουν αυτοί για την καταβολή του. Ο υπολογισμός είναι σύμφωνα με τις αποδοχές που είχες όταν αποστρατεύτηκες.
   Μπορείς από την αντίστοιχη εφαρμογή του Αχιλλέα να υπολογίσεις το ποσό που θα λάβεις βάζοντας τα δεδομένα σου.

  • Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα δοθεί το εφάπαξ με τα προηγούμενα δεδομένα.
   Εάν η αίτηση για το εφάπαξ υποβάλλεται μετά τη συμπλήρωση των 30 ετών (δηλαδή μετά τον Ιούλιο 2014), εμπίπτεις στο πάγωμα απόδοσης εφάπαξ: http://enstoloi.net/exetasi-viosimotitas-metochikon-tamion/

   Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένεις (κανείς δεν ξέρει πόσο) για να μάθεις όχι μόνο πότε, αλλά και πόσα θα πάρεις, αφού τίποτε δεν ισχύει μετά την 30-7-2014.
   Εκτός εάν είχες υποβάλει αίτηση εφάπαξ όταν διαγράφηκες το 2012 και εκκρεμεί από τότε (τότε υπάγεσαι στο παλαιό καθεστώς). Κάνε ένα τηλέφωνο στο ΤΕΑΠΑΣΑ για να ξεκαθαρίσεις πρώτα αυτό το θέμα, ώστε να μην αναμένεις άδικα.

 6. Custom avatarΑντωνης says:

  Καλησπερα σας.η σηζυγος μου απεβιωσε πριν 15 μηνες.ηταν ανθυπαστυνομος.ειχε αν θυμαμαι καλα 12 χρονια υπηρεσιας.η συνταξη βγηκε πριν 6 μηνες ποσοστιαια σε εμενα και στο ανηλικο τεκνο μας.πριν λιγες μερες μου ηρθε εγραφο απο το Τεαπασα οτι εχει βγει και το εφαπαξ και μου ζητανε ενα χαρτι απο την εφορια ωστε να μας καταβαλουν το ποσο.εχω κανει αποποιηση κληρονομιας κι εγω και το παιδι.επικοινωνησα με το ΤΕΑΠΑΣΑ και οταν τους το ανεφερα μου ειπαν χωρις να ειναι σιγουροι οτι ισως εχω προβλημα στην καταβολη του εφαπαξ λογω της αποποιησης

  • Default avatarΑντωνης says:

   Συγνωμη.δεν προλαβα να το ολοκληρωσω.
   Ρωτησα και διαβασα οτι το εφαπαξ οπως και η συνταξη ειναι δικαιωμα και δεν επηρεαζετε απο την αποποιηση αλλα αυτο εξαρτατε κι απ το ταμειο.απ το τεαπασα μου ειπαν οτι θα ρωτησουν τον νομικο τους συμβουλο και θα μου απαντησουν.μηπως μπορειτε εσεις να μου δωσετε καποια απαντηση?κι αν οντως χασω το εφαπαξ αυτο πηγαινει

 7. Default avatarvino1971 says:

  ΑΧΙΛΛΕΑ τι σημαινει να εχεις θεμελιώσει στην ΕΛΑΣ μονο τα 24.5 η και τα 40 συνταξμα΄για αυτους που πιανει το νεο ασφαλιστικο

  • Custom avatarkostastam says:

   Μας μπέρδεψες λίγο είναι η αλήθεια. Όσοι είναι ασφαλισμένοι μέχρι 31-12-1992 χρειάζονται 24,5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Όσοι είναι ασφαλισμένοι από 1-1-1993 και μετά χρειάζονται 40 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
   Ελπίζω να ρωτάς αυτό αν κατάλαβα καλά.

   • Default avatarΚωστής says:

    Kostasam… αυτό που απάντησες στον συνάδελφο είναι ΛΑΘΟΣ. Αν επεξεργαστείς εδώ http://enstoloi.net/voithimata/dikaioma-sintaxis/ θα δεις ότι όσοι έχουν ασφαλιστεί – καταταγεί από 01/07/1990 και μετά ( δεν είναι τρίκεκνοι – πολύτεκνοι, δεν είναι ειδικές δυνάμεις κλπ ) ΔΕΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ με 24,5 έτη. Χρειάζεται προσοχή στις απαντήσεις. Εάν δεν γνωρίζουμε κάτι, επακριβώς, υπάρχει ο Αχιλλέας για να απαντήσει τι γνωρίζει επί του ερωτήματος.

    • Default avatarΚωστής says:

     Σε ότι αφορά τον συνάδελφο αναμένονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι από ΥΠ.ΟΙΚ. γιατί προκύπτουν επιπλέον ερωτήματα : http://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-100/#comment-20774.

     • Custom avatarkostastam says:

      Έχεις δίκιο φίλε “Κωστή”. Κατάλαβες τι εννοούσα με την απάντησή μου. Είναι όμως απάντηση για κάποιον που γνωρίζει κάτι παραπάνω για τα συνταξιοδοτικά, (πέναλτυ, ΙΚΑ, στρατό κ.τλ.).
      Ουσιαστικά βέβαια αυτές οι δύο κατηγορίες ασφαλισμένων υπάρχουν (πριν το 1993 & μετά το 1993), σύμφωνα και με το Γ.Λ.Κ.
      https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/SYNTMIST/Content/Syntaxeis/1ProipotheseisSintaxiodotisis/1.1.Stratiwtikoi
      Όλα αυτά δυστυχώς καλέ μου φίλε “Κωστή” & “vino1971”, λίγη σημασία έχουν γιατί επίκειται σφαγή. Ας ελπίσουμε για το ελάχιστο.

    • Default avatarΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

     θεμελιωνουν με ι.κ.α και στρατο και το 1995 αν εχουν τα απαραιτητα ενσημα εως 31/12/14

     • Default avatarΚωστής says:

      Ναι διαδοχική ασφάλιση. Γι’ αυτό έγραψα : ” …ασφαλιστεί – καταταγεί…”

    • Custom avatarkostastam says:

     Μα οι καταταγέντες από 1/7/1990 και μετά (χωρίς στρατό ή ΙΚΑ), δεν έχουν 24,5 μέχρι το 2014. Πως να θεμελιώσουν? Δεν λέω κάτι άκυρο φίλε “Κωστή”. Νομίζω.

     • Default avatarΚωστής says:

      Καλησπέρα kostastam. Για αυτούς που αναφέρεται ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ότι θεμελιώνουν, έχουν ασφαλιστεί σίγουρα πριν από την 1/7/1990. Δεν έγραψα κάπου ότι θεμελιώνουν μετά την 1/7/90. Απλά επισήμανα ότι δεν είναι απαραίτητη η κατάταξη για την θεμελίωση ή όχι. Αρκεί η διαδοχική ασφάλιση.

  • Προς vino1971: Δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τίποτε στο συνταξιοδοτικό σας από τα ισχύοντα το 2010 (Ν.3865/10). Χρησιμοποίησε τη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” για να δεις την ημερομηνία που μπορείς να φύγεις με σύνταξη (ερωτήσεις 2.8 και 2.9 στις FAQ).

 8. Default avatarΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ says:

  Αχχιλεα υπαρχή κάποια εφαρμογή για υπολογισμό μερίσματος του ΜΤΝ στο ΠΝ. Ευχαριστώ

 9. Custom avatarPANOS says:

  ΑΧΙΛΛΕΑ ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΔΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΞΑΝΑΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 58 ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ? ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ? ΣΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΠΗΓΑΝ 62 ΚΑΙ 67, ΕΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΤΣΙ? ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ?

  • Δεν μπορώ να κάνω εικασίες για το μέλλον, αλλά θεωρώ ότι όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει θα συνεχίσουν να δικαιούνται σύνταξη, αφού υπάρχουν συμμαθητές τους που ήδη έχουν λάβει σύνταξη με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας.

   Το λογικό (αλλά σίγουρα όχι δεδομένο) είναι ότι οποτεδήποτε αποφασιστεί στο μέλλον νέα αλλαγή στο συνταξιοδοτικό μας, θα πιάνει μόνο όσους δεν θα έχουν θεμελιώσει μέχρι τότε.

 10. Default avatarβασιλης says:

  αγαπητη μαρινα εφυγα το σεπτεμβριο του 2011 με 29 χρονια και το εφαπαξ το πηρα τον ιουλιο του 2012.

 11. Default avatarΜαρίνα says:

  Μπορείτε να μου πείτε εαν ενας αστυνομικος απο το ταμειο χωροφυλακης βγηκε σε συνταξη το 2011 με 25 ετη υπηρεσίας το εφάπαξ το εχει παρει????

 12. Custom avatarΧΡΗΣΤΟΣ says:

  Καλησπέρα σε όλους, Tώρα με την ένταξη του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ,
  υπάρχει κάποια πληροφόρηση για το εφάπαξ αυτών που αποστρατευτήκαν με 25 χρόνια υπηρεσίας, έχουν πληρώσει για να συμπληρώσουν 30 έτη στο ταμείο και θα το πάρουν υποτίθεται μετά από 4-5 χρόνια ;

  • Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι κάνει το κάθε ταμείο!
   Οι κλάδοι ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ φαίνονται στο μενού της επίσημης ιστοσελίδας: http://www.teapasa.gr/index.php

   Στο ΕΤΕΑ εντάχθηκαν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή αυτά που δίνουν μέρισμα (ΤΕΑΕΧ, ΤΕΑΥΑΠ, ΤΕΑΥΠΣ).
   Τα ταμεία που δίνουν εφάπαξ είναι ταμεία Πρόνοιας (ΤΠΑΣ, ΤΠΥΑΠ, ΤΠΥΠΣ) και δεν εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ.

   Το θέμα του εφάπαξ μετά το 2014 αφορά όλους και όχι μόνο τους αστυνομικούς (στρατιωτικούς, δημοσίους υπαλλήλους κλπ).
   Όταν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη να είσαι σίγουρος ότι θα το μάθεις αμέσως (πρώτα από την τηλεόραση).

 13. Default avatarΠέτρος says:

  Μπορεί κάποιος να μου πει πόσο καιρό από την ημερομηνία παραίτησης παίρνει για την διαγραφή?

 14. Custom avatarΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

  τι μέλλει γεννέσθαι με τις συντάξεις;

 15. Custom avatarΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

  Για να ετοιμαζόμαστε για νέους υπολογισμούς….αρκετά μείναμε στα ίδια(είναι και πολλά παναθεμά τα).Αίμα στάζει το μαχαίρι,όπως λέει και το άσμα.

 16. Custom avatarnik says:

  καλημερα σ ολους, υπαρχει καποιος συναδελφος που να εχει διαγραφει το δεκεμβρη του 13(αστυν πολ) και να εχει καποιο νεο για το μετοχικο του ΜΤΠΥ πληρωμη?

 17. Custom avatarΚώστας says:

  Καλησπέρα σε όλους σας, Αχιλλέα είμαι υπηρεσία γραφείου από το 2006 (ένεκα ταύτης) από την ανώτατη υγειονομική επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ. Θέλω να σε ρωτήσω σχετικά με το αν θα συνεχισθεί να μου καταβάλετε το επίδομα Ν.3554/07 όταν θα βγω στην σύνταξη. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το Γ.Λ.Κ. αλλά αδύνατον να σηκώσουν τηλέφωνο. Συνάδελφος με ενημέρωσε ότι θα συνεχίσω να το παίρνω ,δεν θα μου μειωθεί η σύνταξη και ότι θα πάρω και το εφάπαξ. Αν γνωρίζεις κάτι απάντησε μου σε παρακαλώ, η πως θα κινηθώ για να μάθω το σωστό. Σε Ευχαριστώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar