Σώμ. Ασφαλείας

Σελίδα για σχόλια σε Σώματα Ασφαλείας. Διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ (συχνές ερωτήσεις) για επίλυση αρκετών αποριών.
Ειδικά για τις σελίδες υπολογισμού σύνταξης υπάρχει ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ και επεξηγήσεις στην ερώτηση 2.1 στο FAQ.1,672 Responses to Σώμ. Ασφαλείας

 1. Default avatarΑδάμ says:

  Ξέχασα να αναφέρω στην πιό κάτω ερωτησή μου ότι έχω αναγνωρίσει με τις ανάλογες εισφορές και την μάχιμη πενταετία,ευχαριστώ και πάλι.

 2. Default avatarΑδάμ says:

  Γειά σας και χρόνια πολλά σε ολους τους συναδέλφους,είμαι Αστ/κος,Αρχιφύλακας Μ.Α.Υ. ταμείο Ε.Χ. κατάταξη 7ος 1991 με 12 μήνες στρατό,με διαδοχική ασφάλιση Ο.Α.Ε.Ε. πρωην Τ.Σ.Α.(3 χρονια και 5 μηνες) θεμελιώνω δικαίωμα συμφωνα με τον πίνακα απο το 2011,επειδή τον Ιούλιο του 2015 παίρνω το 52% σκέφτομαι την παραίτηση,η ερώτηση μου είναι αν μου χρησιμευουν τα 3 χρόνια Κονδύλη και κατά ποσο θα καθυστερήσει η χορήγηση συντάξεως λόγω του ότι εμπλέκεται η διαδοχική μου ασφάλιση μέσω του Ο.Α.Ε.Ε. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 3. Default avatarμιχαλησ says:

  δηλωσα 10 μαρτη παρετηση εχ ξερει κανεισ ποσο κανει η διαγραφη στο φεκ χρονο, μετα τι χρηματα παιρνουμε

 4. Custom avatararis says:

  Αχιλλεα την καλησπερα μου, εχω αποστρατευτει απο ΕΛ.ΑΣ(απ) με 26ετη 5 μην 27ημ+ 5ετ πλασμ συνολο 31ετη 5μην 27ημ. (31/35)μου λειπουν 4 ημερες για τα32/35.Γνωριζεις αν μπορω να πληρωσω μονο 1 μηνα (ως προς την κυρια συνταξη)για να αυξηθει το ποσο της?

  • Δεν μπορείς.
   Μπορεί εσένα να σου φαίνεται μικρό χρονικό διάστημα ο ένας μήνας, αλλά εάν γινόταν αυτό όλοι θα πληρώναμε όσους μήνες χρειάζονταν μέχρι τα 35 συντάξιμα, ώστε να πάρουμε μεγαλύτερη σύνταξη και να γλυτώσουμε την κράτηση του 40%.
   Δεν θα είχε νόημα κανένας νόμος περιορισμού της σύνταξης και όλοι θα παραιτούνταν από τα 25 έτη παίρνοντας πλήρη σύνταξη (πληρώνοντας άλλα 5 έτη).

   Όπως αναφέρεται και στην ερώτηση 1.5 των FAQ, το πιο αποδοτικό θα ήταν να περιμένεις ακόμη έξι μήνες και 5 ημέρες για να πάρεις το επόμενο χρονοεπίδομα 56% (ίσως και μισθολογικό βαθμό εάν τον δικαιούσαι στα 27 έτη).

 5. Default avatarΤΑΚΗΣ says:

  ΑΧΧΙΛΕΑ ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΤΟ ΛΣ ΑΠΟ 19-12-1994, 31-12-2014 ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑ 24,6, 1 ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ 20 ΣΤΟ ΣΩΜΑ, 2 ΣΤΡΑΤΟΣ, 0.5 ΜΗΝΕΣ Ι.Κ.Α ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΤΗΤΙΚΑ. ΕΧΩ ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΑΡΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΣΥΜΛΗΡΩΝΩ ΤΑ 30,6 ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ: ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΟΥ ΛΕΕΙ 19-2-2017;ΤΑ ΠΤΗΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΡΘΡΟ 41 ΚΩΔΙΚΑ 169/2007 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7. ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ;

  • Όπως αναφέρεται και στη σελίδα, υπάρχουν επεξηγήσεις στις ερωτήσεις 2.8 και 2.9 των FAQ.
   Ακολούθησε τη μέθοδο που προτείνεται στην ερώτηση 2.8 των FAQ και βάλε για έλεγχο ημ/νία μια μέρα πριν την ημερομηνία θεμελίωσης, για να δεις γιατί δεν θεμελιώνεις εκείνη την ημέρα. Θα δεις τότε ότι δεν αθροίζονται τα 5 μάχιμα έτη και εμφανίζεται με κόκκινα γράμματα η φράση “Απαιτούνται 24,5 έτη πραγμ. υπηρεσίας!”.
   Οι προϋποθέσεις για την πενταετία αναφέρονται στην ερώτηση 2.9 – παρ. 3.β.

   Ο διπλασιασμός χρόνου στο νόμο αναφέρεται ως πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, όπου το επίθετο πραγματική αναφέρεται στον όρο συντάξιμη και όχι στη λέξη υπηρεσία.
   Ο χρόνος εργασίας λογίζεται ως πραγματική στρατιωτική υπηρεσία. Γι’ αυτό και τα πτητικά αναγνωρίζονται μετά από 20 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, αλλιώς δεν θα είχε κανένα νόημα αυτό το όριο.
   Πχ. ένας ιπτάμενος ήδη στα 10 χρόνια υπηρεσίας έχει 10 έτη + 20 πτητικά εξάμηνα = 20 πραγματικά συντάξιμα χρόνια, αλλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα πτητικά στα 10 χρόνια (20 συντάξιμα)!
   Το ίδιο ισχύει και για την πενταετία, όπου χρειάζονται 24,5 πραγματικά (δηλαδή εργάσιμα) έτη.

   Τα πτητικά και η πενταετία δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι πραγματικός εργάσιμος χρόνος (πραγματική υπηρεσία), διότι δεν μπορεί μία εργάσιμη ημέρα να μετρηθεί δύο φορές.
   Εάν γινόταν αυτό θα έπρεπε όλοι να κάνουν αγωγή στην υπηρεσία ζητώντας χρονοεπίδομα και μισθολογική προαγωγή για τα πτητικά έτη αλλά και για την πενταετία, οπότε στα 25 έτη θα έπρεπε όλοι να παίρναμε κατευθείαν 60% χρονοεπίδομα (αφού θα ίσχυε ότι 25 + 5ετία = 30 έτη “πραγματικής” υπηρεσίας)!

 6. Custom avatarτάκης says:

  Η αναγνώριση απαιτούμενου χρόνου στο ΤΕΑΠΑΣΑ ,προβλέπεται από την 25/5 από 05-06-2013 Απόφαση Δ.Σ.ΤΕΑΠΑΣΑ.

 7. Default avatarSTELIOS says:

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΛΟΓΙΚΑ ΠΡΑΙΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ

  • Έχουν το αρχικό ΦΔΜ όπου αναγράφονται οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα του παλιού μισθολογίου.

   • Default avatarSTELIOS says:

    ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΘΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΑΙ ΤΗ ΓΗΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟ ΤΕΑΠΑΣΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ Φ.Δ.Μ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΛ.ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΗΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΘΑΙ ΦΩΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ…

    • Default avatarSTELIOS says:

     ΕΠΥΚΗΝΟΝΗΣΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΑΠΑΣΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΦΑΠΑΞ ΝΑ ΠΕΡΗΜΕΝΟΥΜΑΙ …..΄΄

 8. Default avatarSTELIOS says:

  ΜΗΠΩΣ ΤΟ Γ.Λ.Κ.ΘΑ ΕΠΡΕΠΑΙ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΡΗΣΤΟ..

 9. Default avatarSTELIOS says:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΗΡΑ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Λ.Κ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ Η ΝΑ ΠΕΡΗΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΕΑΠΑΣΑ

  • Default avatarΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ says:

   ΕΣΤΕΙΛΑ ΑΙΤΗΜΑ ΜΟΛΙΣ ΠΗΡΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Λ.Κ , ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΥΝΑΨΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΤΑ ΕΞΗΣ ; [ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΕΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ . ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ , ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ , ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΛΗΦΘΗΚΑΝ ΥΠΟΨΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙ…] ΚΟΙΝΩΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΤΕΛΙΟ …ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ

 10. Custom avatarτάκης says:

  Ευχαριστώ Αχιλλέα….χρόνια πολλά σε όλους.

 11. Default avatarτάκης says:

  Συνάδελφε ΛΕΩΝΙΔΑ χρόνια πολλά, καλή Ανάσταση. Ορθά αυτά που γράφεις για την σχολή ,όμως εγώ δεν αναφέρομαι σε αυτό.
  Σε πληροφορώ ότι στο ΤΕΑΠΑΣΑ ,μπορείς να αναγνωρίσεις ακόμα και τον χρόνο του ΙΚΑ προκειμένου να συμπληρώσεις τον απαιτούμενο χρόνο.” Το θέμα μου είναι, αν μπορείς να αναγνωρίσεις την πενταετία στο ΤΕΑΠΑΣΑ χωρίς να την έχεις εξοφλήσει πλήρως στο ΓΛΚ ,δεδομένου ότι δεν προβλέπετε εφάπαξ εξόφληση.”

  • Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, η προωρη πληρωμή εισφορών συμφέρει αλλά έχει το μειονέκτημα ότι οι κρατήσεις δεν επιστρέφονται.
   Δηλαδή εάν αποφασίσεις να παραμείνεις στην υπηρεσία περισσότερα χρόνια και δεν χρειαστεί τελικά να αναγνωρίσεις την 5ετία, δεν μπορείς να ζητήσεις πίσω τα λεφτά που έδωσες.

  • Default avatarΘ. Λεωνίδας says:

   Καλησπέρα χρόνια πολλά, Χρίστος Ανέστη όλους και στο Αχιλλέα προσωπικά για τη φιλοξενία του.
   ΤΑΚΗ εγώ δεν γνωρίζω κανένα συνάδελφο να έχει πληρώσει ή αναγνωρίσει στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. οτιδήποτε άλλο (ΙΚΑ 5ετια Στρατό κ.λ.π.) εκτός Σχολής. Και επειδή μιλάω μόνο με στοιχεία το άρθρο 138, στοιχ .Γ παρ.2 εδαφ .β του Ν.4052/2012 (ΦΕΚ.41-Α’) αναγράφει ότι : ως χρόνος ασφάλισης στον τομέα νοείται ο μόνο πραγματικός χρόνος παροχής ενεργού Υπηρεσίας (Εργασίας) στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον οποίο αποδίδονται στο τομέα ασφαλιστικές εισφορές,

   • Διάβασε την ερώτηση 4.7 στις FAQ, η απόφαση του ΤΕΑΠΑΣΑ είναι του Σεπτεμβρίου 2013.
    Επειδή και εδώ πάντα μιλάμε με στοιχεία, υπάρχει σχετικό link στην εν λόγω ερώτηση.
    Για όσους έχουν λίγα χρόνια υπηρεσίας είναι υποχρεωτική η αναγνώριση ετών (ΙΚΑ, 5ετία κλπ), αλλιώς δεν παίρνουν μέρισμα!
    Εάν ισχύει αυτό βγαίνει ειδικό μήνυμα στη σελίδα υπολογισμού σύνταξης (με κόκκινη γραμματοσειρά).

 12. Custom avatarτάκης says:

  Αχιλλέα, χρόνια πολλά , ευχαριστώ για την απάντηση. Εμπίπτω στις διατάξεις για ελάχιστο χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑΠΑΣΑ και ήθελα να πληρώσω τώρα, την πενταετία ή στρατό, με δόσεις λόγω αλλαγής μισθολογικού βαθμού. Στο ΤΕΑΠΑΣΑ, τηλεφωνικά ,δεν βρήκα κάποιον να μου απαντήσει υπεύθυνα .

  • Default avatarΘ. Λεωνίδας says:

   Το Φ.Ε.Κ. 625 από 13 Μαρτίου 2014 άρθρο 8 παρ 6 αναγράφει ακριβώς
   Στους μετόχους των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ που διαγράφονται από την ισχύ της παρούσας και ύστερα, η αναγνώριση του χρόνου φοίτησης στις Σχολές πρώην Χωροφυλακής και πρώην Αστυνομίας Πόλεων της Ελληνικής Αστυνομίας πριν το έτος 1995, υλοποιείται προαιρετικά με την απόδοση της προβλεπόμενης εισφοράς, υπέρ των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ του ΤΕΑΠΑΣΑ αντίστοιχα. Το ποσό αναγνώρισης του χρόνου φοίτησης καθορίζεται επί των λαμβανομένων, της ημερομηνίας του χρόνου της αίτησης, τακτικών αποδοχών των ενδιαφερομένων στις οποίες υπολογίζονται οι αντίστοιχες ασφαλιστικές κρατήσεις και με το ισχύον κατά την ημερομηνία αυτή ποσοστό κράτησης. Η υποβολή των αιτήσεων μετόχων για την αναγνώριση του εν λόγω χρόνου γίνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) ετών από την ισχύ της παρούσας Απόφασης περιλαμβανομένων και των μετόχων του ΤΠΑΣ που έχουν ενταχθεί στην περίπτωση δ’ της παραγράφου 1 του μόνου άρθρου της υπ’ αριθ. Φ.30218/26803/817 από 28/11/2011 (ΦΕΚ Β 2848) Απόφασης Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το υπολογιζόμενο ποσό δύναται να εξοφλείται εφάπαξ ή και μέχρι δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
   Δηλαδή στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. αναγνωρίζουμε μόνο την αρχική πρώτη σχολή στην ΕΛ.ΑΣ
   Το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας P.O.L. έστειλε την υπ΄ αριθμ΄ 828505/14 διαταγή σε όλες την Υπηρεσίες με ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ Ενημέρωση, οδηγίες και αιτήσεις να ρωτήσεις την γραμματεία της υπηρεσίας σου.

 13. Custom avatarτάκης says:

  Καλημέρα ,χρόνια πολλά σε όλους τους συναδέλφους. Γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει αν μπορώ τώρα, να πληρώσω στο ΤΕΑΠΑΣΑ την μάχιμη πενταετία. Έχουν πληρωθεί 30 δόσεις από τις 60 στο ΓΛΚ και δεν έχω την σχετική πράξη αναγνώρισης. Για το στρατό έχω κάνει αίτηση αναγνώρισης αλλά δεν έχει ακόμα εξεταστεί από το ΓΛΚ ,μπορώ να τον αναγνωρίσω τώρα στο ΤΕΑΠΑΣΑ;

  • Είναι ανεξάρτητη η αναγνώριση στο ΓΛΚ και στο ΤΕΑΠΑΣΑ (μπορείς να αναγνωρίσεις το ένα και όχι το άλλο).
   Η αναγνώριση συμφέρει πάντα για τη σύνταξη (ΓΛΚ), αλλά συνήθως δεν συμφέρει για το ΤΕΑΠΑΣΑ μετά τις μειώσεις των μερισμάτων.
   Μόνο εκτός εάν εμπίπτεις στις διατάξεις για ελάχιστο χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑΠΑΣΑ (ερώτηση 4.7 στις FAQ) έχει νόημα η αναγνώριση υπηρεσίας (5ετία ή/και θητεία) για μέρισμα.

   Κάνε πρώτα δοκιμές στη σελίδα υπολογισμού σύνταξης, γιατί υπάρχει περίπτωση η αύξηση των μερισμάτων (λόγω της αναγνώρισης) να επιφέρει μείωση της σύνταξης (!) λόγω αύξησης του ποσοστού κράτησης του Ν.4093.
   Σύγκρινε το ποσό που θα κληθείς να πληρώσεις (πίνακας στα δεξιά) με την πραγματική αύξηση στο πληρωτέο που θα έχεις και μετά αποφάσισε.

 14. Default avatarΓιωργος says:

  ΓΕΑ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΡΕ ΚΑΝΕΝΑΣ Β.Ο.Ε.Α ΤΟΥ 2015

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar