Σώμ. Ασφαλείας

Σελίδα για σχόλια σε Σώματα Ασφαλείας. Διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ (συχνές ερωτήσεις) για επίλυση αρκετών αποριών.
Ειδικά για τις σελίδες υπολογισμού σύνταξης υπάρχει ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ και επεξηγήσεις στην ερώτηση 2.1 στο FAQ.872 Responses to Σώμ. Ασφαλείας

 1. Default avatarStefanos says:

  Αχιλλεα χαιρεται. θα ηθελα να ρωτησω εαν τα ετη σπουδων μετρανε σαν πραγματικη υπηρεσια για την συμπληρωση 24 1/2 μεχρι 31-12-2014 οπως ο στρατος και το ΙΚΑ δηλαδη. και αν ο στρατος μετραει για τη συμπληρωση 15 ετων πραγματικης υπηρεσιας. μεχρι το 2014. ειμαι στην ΕΛ.ΑΣ Μπηκα το 2000 Ευχαριστω

  • Τα έτη σπουδών (μόνο ΑΕΙ και ΤΕΙ) μετράνε σίγουρα, όπως φαίνεται και στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” (εφόσον φυσικά πληρώσεις εισφορές αναγνώρισης), σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 1 του Ν.3865/10 (σχετικό link στη σελίδα “Έγγραφα”).

   Τώρα για τη στρατιωτική θητεία επέλεξα στη σελίδα να μην μετράει για την ελάχιστη πραγματική 15ετία, διότι η απαίτηση αυτή προκύπτει από το άρθρο 21 παρ. 1.α) στον “Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων” (σχετικό link στη σελίδα “Έγγραφα”), όπου αναφέρεται επί λέξει:
   “1. Ο μόνιμος στρατιωτικός δικαιούται σύνταξη:
   α) Αν απομακρυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τις τάξεις και έχει εικοσιπενταετή τουλάχιστον συντάξιμη υπηρεσία, από την οποία δεκαπενταετή πραγματική.”

   Από τη στιγμή που το άρθρο μιλάει αποκλειστικά για μόνιμο στρατιωτικό (άρα όχι στρατεύσιμο), θεωρώ ότι στην έννοια “δεκαπενταετή πραγματική υπηρεσία” περιλαμβάνεται μόνο η υπηρεσία του ως μόνιμος στο στράτευμα / σώματα ασφαλείας (και μπορεί να αναγνωρίσει άλλα 10 συντάξιμα έτη – ΑΕΙ, θητεία, ΙΚΑ κλπ).

   Βέβαια τα παραπάνω αποτελούν δική μου ερμηνεία του νόμου με την κοινή λογική και πιθανόν να υπάρχει κάποια εγκύκλιος με διαφορετική ερμηνεία (την οποία όμως δεν γνωρίζω).

   Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα ερώτημα στο ΓΛΚ για σιγουριά (τηλεφωνικά ή με mail) ή να πας σε κάποιο από τα παραρτήματα του ΓΛΚ στην πρωτεύουσα του νομού που διαμένεις (link στη σελίδα “Σύνδεσμοι”).

 2. Custom avatarGiorgos M says:

  Είμαι Αρχιφύλακας πρώην Χ/Φ. Κατατάχτηκα στις 20/9/88. Έχω ένα χρόνο στρατού. Θέλω να βγω στη σύνταξη στις 31/12/2014. Το ΕΦΑΠΑΞ πότε θα το λάβω, γιατί στο σάιτ σας γράφει ότι αν καταθέσω τότε τα χαρτιά μου για σύνταξη θα το πάρω στις 1/7/2015. Ισχύει αυτό?

  Ευχαριστώ πολύ.

  • Η εκτιμώμενη ημ/νία λήψης του εφάπαξ προκύπτει από το άρθρο 9 της υπουργικής απόφασης για τα εφάπαξ του ΤΕΑΠΑΣΑ (υπάρχει σχετικός σύνδεσμος στη σελίδα “Ημερολόγιο”), όπου αναφέρεται:
   “1. Η καταβολή εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, των εξερχομένων των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ του ΤΕΑΠΑΣΑ μετόχων, υλοποιείται, καταρχήν, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από της καταθέσεως στον Τομέα πλήρων δικαιολογητικών και πάντως, εντός ευλόγου χρόνου και σε καμία περίπτωση πέραν του έτους, μετά την εκπνοή της παραπάνω προθεσμίας, ύστερα από αιτιολογημένη Απόφαση του Δ.Σ. ΤΕΑΠΑΣΑ, όταν συντρέχουν λόγοι οικονομικής αδυναμίας …”.

   Μην το δένεις και κόμπο (για τους 6 μήνες) γιατί πάντα ισχύει το ρητό “δει δη χρημάτων” – για να λάβεις το εφάπαξ πρέπει να υπάρχουν τα λεφτά στο ταμείο!

   ΥΓ. Τώρα που ρώτησες πρόσεξα ότι η εξόφληση του εφάπαξ γίνεται 6 μήνες μετά την υποβολή των δικαιολογητικών στο ΤΕΑΠΑΣΑ (στα οποία περιλαμβάνεται και η σύνταξη από το ΓΛΚ), οπότε ο συνολικός χρόνος από τη διαγραφή είναι 9 ~ 10 μήνες.
   Πάντως από αυτή την ανακοίνωση: http://www.teapasa.gr/index.php/homepage/anakoinoseis-tameiou/264-tpas-maios-2014
   φαίνεται ότι για την ώρα δουλεύει πολύ καλά το σύστημα (εξόφληση σε 3 μήνες από τη λήψη των δικαιολογητικών).

  • Custom avatarnikos says:

   Αποκλείεται με τα δεδομένα που δίνεις να γράφει κάτι τέτοιο το site.Εφάπαξ δικαιούσαι να λάβεις από 20/09/2018 και έπειτα (αν διαγραφείς 31/12/2014 -25/03/2017 αν είσαι τρίτεκνος ).

   • Προς Giorgos M:
    Δεν είχα ελέγξει τις ημ/νίες που ανέφερες και η απάντησή μου αφορά το εξάμηνο που κάνει το ΤΕΑΠΑΣΑ να πληρώσει, εφόσον φυσικά δικαιούσαι να πάρεις το εφάπαξ!!!

    Ο συνάδελφος nikos ήταν πιο παρατηρητικός και αναφέρει τη σωστή ημ/νία λήψης του εφάπαξ όπως τη βγάζει η σελίδα για σένα, η οποία είναι 20-9-2018 για υποβολή παραίτησης.

    Μόνο εάν επιλέξεις στο πεδίο “Υποβολή παραίτησης” το ΟΧΙ, τότε η σελίδα σου βγάζει την ημ/νία που αναφέρεις (1-7-2015), δηλαδή εάν σε διώξει η υπηρεσία (πχ. για ιατρικούς λόγους) και όχι εάν παραιτηθείς.

    Όπως αναφέρω και στην ερώτηση 2.1 των FAQ, θέλει ιδιαίτερη προσοχή η συμπλήρωση των στοιχείων σας γιατί μόνο εσείς γνωρίζετε εάν ισχύουν οι επιλογές που κάνετε, οπότε εάν συμπληρώνετε λάθος τα κουτάκια στις σελίδες θα παίρνετε λάθος αποτελέσματα!

 3. Default avatarspyros tsonos says:

  ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΔΕΚΟ ΕΛΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΠ ΟΤΕ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΊΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ?

 4. Default avatarΠΕΡΙΚΛΗΣ says:

  νεο συνταξιοδοτικο για οσους κατεταγησαν 1990-1992 υπαρχει τιποτα νεοτερο

 5. Custom avatarΠαντελής says:

  Καλημέρα Αχιλλέα. Κατατάχτηκα στην ΕΛ.ΑΣ 28/12/1990 έξοδος απο την σχολή στις 31/05/1991.Εχω ενσημα ΙΚΑ το 1982-166, το 1983-213, το 1984-196 το 1985-52 το 1987- 256και το 1988-133 Συνολο 1016 ένσημα. Εχω αναγνωρίσει την στρ θητεία 1 ετος 10 μήνες και 4 μέρες. Επισης έχω και προυπηρεσια στο δημόσιο στο υπουργείο πολιτισμού 2 έτη 4 μήνες και 15 μέρες απο τον Ιο΄θλιο του 1988 εως και τον Σεπτεμβριο του 1990. Θα ήθελα εάν μπορεις να μου πεις εάν μπορώ να βγω στην σύνταξη τώρα και τι περιπου δικαιούμαι.
  Ευχαριστω πολυ

  • Το site δεν δουλεύει έτσι – εσείς να παραθέτετε τα δεδομένα και εγώ να βρίσκω τα νούμερα – δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει έτσι με πάνω από 1.000 επισκέπτες την ημέρα!

   Πέρα από τα παραπάνω για να απαντηθούν τα ερωτήματά σου λείπουν τα εξής απαραίτητα δεδομένα:
   α. Προέρχεσαι από τ. Χ/Φ ή την τ. ΑΠ;
   β. Τι διοικητικό βαθμό έχεις;
   γ. Τι μισθολογικό βαθμό έχεις;
   δ. Τι χρονοεπίδομα παίρνεις;
   ε. Είσαι παντρεμένος και εάν ναι είσαι τρίτεκνος;

   Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή και όχι από τα σχόλια:
   1. Διαβάζεις όλες τις ερωτήσεις των FAQ που σε αφορούν (κουτάκι στα δεξιά).
   2. Πηγαίνεις στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” (πάλι κουτάκι στα δεξιά) και βρίσκεις την ημ/νία θεμελίωσης αφού διαβάσεις πρώτα τις οδηγίες χρήσης της σελίδας.
   3. Πηγαίνεις στη σελίδα υπολογισμού σύνταξης της Αστυνομίας (τ.Χ/Φ ή τ.ΑΠ) και εφόσον τη συμπληρώσεις σωστά (υπάρχει επισήμανση με κόκκινα γράμματα στην αρχή αυτής της σελίδας) θα βρεις το ποσό της σύνταξης και των μερισμάτων που δικαιούσαι.
   4. Πηγαίνεις στη σελίδα εφάπαξ (ΤΠΑΣ ή ΤΠΥΑΠ) και βρίσκεις το εφάπαξ που δικαιούσαι.

   Εάν έχεις συγκεκριμένες απορίες σε σχέση με τη χρήση των εν λόγω σελίδων, τότε επιστρέφεις στα σχόλια για να σε βοηθήσω εγώ ή άλλοι συνάδελφοι που γνωρίζουν το θέμα!

   ΥΓ. Όσον αφορά την προϋπηρεσία σου στο Δημόσιο δεν είμαι σίγουρος πως θα μετρήσει και εξαρτάται σε ποιον φορέα πλήρωνες εισφορές ασφάλισης τότε.

  • Default avatarελ.ας says:

   φίλε μου Γιώργο Μ.,το εφάπαξ εάν δε κάνω λάθος θα το πάρεις το 2018 και όχι το 2015 ,αφού το παίρνουμε στα 30 έτη εισφορέων.

 6. Custom avatarmoustakias says:

  Καλο σας απογευμα και καλη συνεχεια καλοκαιριου. Να ρωτησω δυο πραγματακια. Ονομασθηκα Υπαστ. Β΄ απο Ανθ-μος 29-5-2011 κλεινοντας 26 χρονια απο την καταταξη μου στην ΕΛ.ΑΣ. Υπαστ. Α’ κανονικα δεν πρεπει να γινω 29-5-2014 αφου εμεινα 3 χρονια στον βαθμο ; Εχει καποια βαση το οτι με εκαναν 3-6-2014 ;
  Και αλλαζοντας βαθμο ο βασικος μισθος ειναι ο ιδιος ; (1146 €)

 7. Default avatarΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΕΛ.ΑΣ. says:

  ΑΧΙΛΛΕΑ Η ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΑΠ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Α.Π. ΟΦΕΛΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ;

 8. Custom avatarΒΑΣΙΛΗΣ Λάρισα says:

  Μπήκα πυροσβεστική 28-2-1991, 21 μήνες και 10 μέρες στρατό πληρωμένο, 4,5 χρόνια ΙΚΑ, πληρώνω πλασματική πενταετία 7 μήνες, Αντιπύραρχος. Πότε να φύγω κατά τη γνώμη σου

  • Λογική και αναμενόμενη η ερώτηση, αλλά η βασικότερη ερώτηση που θα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι εάν η σύνταξη που βγάζεις καλύπτει τα μηνιαία έξοδά σου!
   Επειδή δεν γνωρίζω την απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, οι συμβουλές μου καταγράφονται στις ερωτήσεις 1.4 και 1.5 στις FAQ!

 9. Default avatarελ.ας says:

  Καλησπέρα Αχιλλέα.Είμαι στην Ελ.ας απο 17-5-1989 (μέσα και η σχολή,4μιση μήνες),έχω 21 μήνες στρατό πληρωμένο και φυσικά την 5ετια. Μπορείς να μου πεις πότε κατοχυρώνω και πότε θεμελιώνω το δικαίωμα σύνταξης ;Στο ρωτώ γιατί δε συμβαδίζουν αυτά που μου λένε πολλοί συνάδελφοι με αυτά που βγάζει η σελίδα στο site σου. Ευχαριστώ και εάν είναι δυνατόν με ημερομηνίες γιατί είμαστε αρκετοί που θέλουμε να μάθουμε κάτι σίγουρο.

  • Η σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” δεν βγάζει μία “ξερή” ημερομηνία, αλλά καταγράφει αναλυτικά όλα τα συντάξιμα έτη που έχεις.

   Υπάρχει δηλαδή κάποιος που αμφισβητεί ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχεις 32 συντάξιμα έτη;
   Το βρίσκεις πολύ εύκολα θέτοντας στο πεδίο “Έλεγχος άλλης ημ/νίας” τη σημερινή ημερομηνία!
   Και ακριβώς δίπλα αναφέρονται τα ελάχιστα συντάξιμα έτη που πρέπει να έχεις (ΑΠΑΙΤ. ΕΤΗ).

   Οπότε θα πρέπει να ρωτήσεις τους συναδέλφους σου ποια είναι η ένστασή τους σχετικά με τους υπολογισμούς της σελίδας.
   Με ποιο από τα 2 νούμερα διαφωνούν, με τα συντάξιμα έτη που υπολογίζονται ή με τα απαιτούμενα συντάξιμα έτη;
   Και επειδή δεν νοείται διαφωνία χωρίς επιχειρήματα, θα πρέπει να σου υποδείξουν ποια είναι τα σωστά νούμερα (κατά την άποψή τους) με την απαραίτητη τεκμηρίωση φυσικά!

   ΥΓ. Πριν βιαστείς να παραιτηθείς, διάβασε πρώτα την ερώτηση 1.5 στις FAQ, γιατί απέχεις μόλις 3 χρόνια από την παράγραφο (γ.)!

 10. Default avatarΑλέξανδρος says:

  http://www.kathimerini.gr/772138/article/epikairothta/ellada/e3agora-synta3imoy-xronoy-stis-ed

  Καλησπέρα κύριε Καρασσαβίδη, γνωρίζεται κάτι νεότερο όσων αφορά το ανωτέρω.

  • Αφορά την πρόταση νόμου για αναγνώριση της 5ετίας (με πληρωμή) από όλους τους στρατιωτικούς άσχετα εάν υπηρέτησαν σε μονάδες εκστρατείας. Από όσα διαβάζω στο διαδίκτυο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα.
   Δεν αφορά τα Σώματα Ασφαλείας αφού εσείς ήδη μπορείτε (προαιρετικά) να αναγνωρίσετε την 5ετία ασχέτως μεταθέσεων – το ίδιο προτείνεται να ισχύσει και για τους στρατιωτικούς.

   • Default avatarΑλέξανδρος says:

    Εγώ διαβάζοντάς το κατάλαβα κάτι διαφορετικό. Όσων αφορά τις Ε. Δ πάντα, ότι δεν έχει να κάνει με την 5ετία εκστρατείας, αλλά είναι έξτρα συντάξιμα χρόνια με πληρωμή. Είστε σίγουρος ότι αναφέρεται στην 5ετία εκστρατείας;

    • Το άρθρο που παρέθεσες απλά φανερώνει την άγνοια του συντάκτη του για το θέμα που διαπραγματεύεται!

     Σημείο 1ο:
     “… πρόκειται για την πρώτη φορά που δίδεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου στους στρατιωτικούς, που διέθεταν ώς τώρα μόνο τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών συντάξιμων χρόνων (και αυτό σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες όπως π.χ. οι καταδρομείς), όχι όμως και τη δυνατότητα εξαγοράς.”
     Δύο λάθη μέχρι στιγμής – πρώτον μέχρι σήμερα δεν αναγνώριζαν μόνο οι καταδρομείς πλασματικά χρόνια αλλά όλοι (λέγεται μάχιμη πενταετία!) και δεύτερον υπήρχε πάντα δυνατότητα εξαγοράς της 5ετίας για εισερχόμενους μετά το 1991.

     Σημείο 2ο:
     “… ο μαθηματικός τύπος τον οποίο προτείνει η διάταξη έχει επιλεγεί έτσι ώστε δεν θα απαιτεί από τους στρατιωτικούς να καταβάλλουν περισσότερα από τους αστυνομικούς.”
     Άρα οι αστυνομικοί ήδη δικαιούνται τα πλασματικά που αναφέρει το άρθρο, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι δεν υπάρχουν άλλα πλασματικά πέραν της πενταετίας!

     Σημείο 3ο:
     “Επιδιώκει αφενός μεν να ικανοποιήσει τους στρατιωτικούς, προσαρμόζοντας το καθεστώς στις Ενοπλες Δυνάμεις σε ό,τι ισχύει αλλού, …”
     Ομοίως ως παραπάνω, το θέμα είναι καθαρά οικονομικό και αφορά το κόστος αναγνώρισης.

     Το θέμα αφορά το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί (που εισήλθαν μετά την 1-10-1990) πληρώνουν τριπλάσια (!) εισφορά για την αναγνώριση της 5ετίας σε σχέση με τα Σώματα Ασφαλείας.
     Μπορείς να το δεις στις σελίδες υπολογισμού σύνταξης, βάζοντας σε μία από τις σελίδες (ΓΕΣ/ΓΕΝ/ΓΕΑ) τον ίδιο βαθμό και τα ίδια χρόνια με τα Σώματα Ασφαλείας, ώστε να συγκρίνεις το κόστος της 5ετίας που υπολογίζεται στον πρώτο πίνακα επάνω αριστερά.

     Το σωστό (αν και παλαιό) άρθρο γραμμένο από κάποιον που γνωρίζει το θέμα είναι αυτό:
     http://www.onalert.gr/stories/nea-katafori-adikia-kata-stratiotikon-poia-einai-poso-tha-tin-plirosoun

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar