Σχόλια

Σελίδα 16 γενικών σχολίων. Διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ (συχνές ερωτήσεις) για επίλυση αρκετών αποριών.
Ειδικά για τις σελίδες υπολογισμού σύνταξης υπάρχει ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ και επεξηγήσεις στην ερώτηση 2.1 στο FAQ.
Για εξειδικευμένα θέματα που αφορούν αποκλειστικά συγκεκριμένο κλάδο ή σώμα, υπάρχουν οι κάτωθι σελίδες σχολίων:

Σχόλια Στρατού Σχόλια Ναυτικού Σχόλια Αεροπορίας Σχόλια Σωμ. Ασφαλείας3,167 Responses to Σχόλια

 1. Custom avatarΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

  ΑΧΙΛΛΕΑ ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟ Υ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕΣ ΤΗΝ 28-9-2013(12:17).ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ 1315,16 ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ(ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ Γ.Λ.Κ. ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ):ΦΟΡΟΣ:(58,95-61,01)…Ν.4024:(126,06-126,06)…Ν.4093(:59,46-59,46)…Ν.3986:(10,67-10,77),ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ 4% ΓΙΑΤΙ ΑΦΟΡΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΑΝΑΛΥΣΗ:(45,18-52,60)…ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΕΡ.ΑΣΤ(ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙ). 1,5%:16,94 ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΑΠΌΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ.(ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘ. 4% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΕΙΣΦΟΡΑ)ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ….

 2. Default avatarΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΔΙΑΝΑΚΗΣ says:

  ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΟΚ ΠΡΟΛΑΒΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΤΕ ΠΕΙΓΕ Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟ Τ.Π.Δ.Υ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΒΓΕΙ ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ ΜΕΧΡΙ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2012 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΟΥ 2012 ΕΜΕΝΑ Η ΠΡΑΞΗ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Λ.Κ 17-6-2012 ΠΟΤΕ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΤΟ CD ΣΤΟ Τ.Π.Δ.Υ. ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΩ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 3. Default avataraero says:

  Ερώτηση σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων:
  Γνωρίζω ότι για πλήρη απασχόληση υπάρχει μια σημαντική μείωση της σύνταξης. Τι γίνεται όμως με την μερική απασχόληση;
  π.χ. αν κάποιος διδάξει για 50 ώρες (όλο το έτος) σε Στρατ. Σχολή, έχει την ίδια περικοπή στη σύνταξη;

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Για τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να ρωτήσεις έναν (άριστα ενημερωμένο!) λογιστή.

   Μέχρι και το 2012 υπήρχε μία εξαίρεση (δεν γνωρίζω εάν ισχύει ακόμα) με δυνατότητα έκδοσης Αποδείξεων Επαγγελματικής Δαπάνης (χωρίς ΦΠΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) για τους περιστασιακά απασχολούμενους (και για δημ. υπαλλήλους, συνταξιούχους κλπ).

   Δεν γνωρίζω τι ισχύει τώρα και ψάχνοντας στο δίκτυο (εδώ και καιρό) είδα ότι τέτοιες απορίες τις έχουν και λογιστές και πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρες ούτε οι απαντήσεις από τις ΔΟΥ.

   Εάν μάθεις κάτι (έστω και ανεπίσημα) στείλε ένα mail για ενημέρωση!

 4. Default avatarΑΠΟΚΥΠ says:

  Εισήλθα στη ΣΣΕ, την 6-10-1979 και αποστρατεύτηκα αυταπάγγελτα στις κρίσεις του Μαρ 2011. Διαγράφηκα την 4 Ιουν 2011, με διοικητικό βαθμό Ταξιάρχου και μισθολογικό Αντιστρατήγου. Έλαβα 3μηνες αποδοχές (έως 4 Σεπ 2011). Είμαι έγγαμος με 2 παιδιά και τα δύο ενήλικα και παρακρατείται ΒΟΕΑ, για ένα. Από την ενέργεια αναγνώρισα τα έτη της ΣΣΕ και πλήρωσα 21 μήνες (από 1-1-2010 έως 30-9-2011). Μετά την αποστρατεία μου υπλέβαλα αίτηση στο ΜΤΣ και ζήτησα η αναγνώριση να περιοριστεί στα 31 έτη (35 από τους 46 μήνες της ΣΣΕ) και έτσι έλαβα μέρισμα ΜΤΣ Α/ΓΕΣ με 31 χρόνια και ΕΚΟΕΜΣ Αντιστρατήγου με 31 χρόνια. Λαμβάνω μερισμα, από ΜΤΣ 5 ευρώ μηνιαίως, καθώς πέραν των άλλων κρατήσεων μου παρακρατείται 10% μηνιαίως, για την αναγνώριση γάμου και απο το ΕΚΟΕΜΣ 179,53 [[222,15-(222,15Χ15%=33,32)]=188,83-[(222,15-33,32)Χ5%=9,44-(9,44Χ1,5%)=0,14]=9,3]= 179,53]].
  Η σύνταξη που κατατίθεται στην τράπεζα συμφωνεί με τη σελίδα, με παρακράτηση 15% (ήταν 1266,88, πριν την αλλαγή στην κράτηση υγειονομικής περίθαλψης και 1253,01 μετά την αλλαγή).

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Η καθαρή σύνταξή σου που συμμετέχει στο Ν.4093 είναι 1.620 € (βασική σύνταξη 2.036 €), οπότε και ακαθάριστα ποσά ΜΤΣ/ΕΚΟΕΜΣ να προσθέσεις η κράτηση δεν θα είναι 15% γιατί θα ενεργοποιηθεί το όριο ασφαλείας των 1.800 €. Γι΄αυτό θέλει και άλλο ψάξιμο το θέμα.

   Ένα σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν πληρώνεις κρατήσεις αναγνώρισης για τη σχολή και στο ΕΚΟΕΜΣ (πέρα από το ΜΤΣ).
   Οι εν ενεργεία πληρώνουν 4% κράτηση ΜΤΣ και 1% κράτηση ΕΚΟΕΜΣ.
   Για τους απόστρατους μπορεί να ισχύει ένα εκ των κάτωθι:
   1. 4% κράτηση ΜΤΣ και 1% κράτηση ΕΚΟΕΜΣ.
   1. 5% κράτηση ΜΤΣ και καθόλου από ΕΚΟΕΜΣ.
   1. 4% κράτηση ΜΤΣ και καθόλου από ΕΚΟΕΜΣ.

   Ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί αυτό είναι η ετήσια βεβαίωση ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ για την εφορία (έτους 2012).
   α. Στο ΕΚΟΕΜΣ είχες οποιαδήποτε κράτηση (περίπου στα 290 € το έτος) ή από το ακαθάριστο ποσό αφαιρείται μόνο ο φόρος;
   β. Στο ΜΤΣ η ετήσια κράτηση αναγνώρισης είναι περίπου 1.160 € ή 1.450 €;
   γ. Τέλος δεν έχω βρει να υπάρχει αναγνώριση γάμου αλλά μία πρόσθετη κράτηση 10%, για το χρονικό διάστημα που πληρώνεις κρατήσεις αναγνώρισης (οι μήνες της σχολής).

   Με τα νούμερα από τις ετήσιες βεβαιώσεις θα “κλειδώσει” ο τρόπος υπολογισμού όλων των προγενέστερων κρατήσεων και μετά μπορούμε να επικεντρωθούμε στο Ν.4093! Όντως μπορεί να υπολογίζεται στα ακαθάριστα ποσά (αν και το θεωρώ λάθος γιατί οι κρατήσεις δεν αποτελούν εισόδημα και δεν φορολογούνται), αλλά το ίδιο πληρωτέο ποσό μπορεί να προκύψει και με διαφορετικό τρόπο.

   ΥΓ 1. Έχω δει ότι στις βεβαιώσεις τριμήνου που στέλνει το ΓΛΚ για Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο, αναγράφεται το συνολικό ποσό που λαμβάνει υπόψη η ΗΔΙΚΑ (κύρια σύνταξη + επικουρικά), ο αριθμός των συντάξεων (πχ. Σύνολο: 3 για κύρια σύνταξη και 2 επικουρικές), καθώς και το εφαρμοζόμενο ποσοστό κράτησης του Ν.4093, οπότε εάν βρεθεί μία πρόσφατη βεβαίωση όλες οι απορίες θα επιλυθούν!

   ΥΓ 2. Η σελίδα υπολογίζει με τα τρέχοντα στοιχεία και πάντα έχει “προπορεία” σε σχέση με το ΓΛΚ και τα Ταμεία.
   Πχ. υπολογίζει από τώρα το μειωμένο μέρισμα ΜΤΣ, ενώ το ΜΤΣ μέχρι και τον Σεπτέμβριο έστελνε στην ΗΔΙΚΑ το προηγούμενο ποσό του μερίσματος και υπολογίζονταν από το ΓΛΚ μεγαλύτερο άθροισμα αποδοχών σε σχέση με το τρέχον.

   Edit: Άλλαξα πάλι τη σελίδα σας για να υπολογίζει τη νέα κράτηση με τα ακαθάριστα μερίσματα.
   Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ΜΤΣ κάνει λάθος στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τα ακαθάριστα ποσά μερισμάτων και κάποια στιγμή πρέπει να το διορθώσει.

 5. Default avatarΑΠΟΚΥΠ says:

  Αχιλλέα. για ποιο λόγο το ποσοστό της κράτησης του Ν. 4093, μειώθηκε απο το 15 στο 10%, μετά την τελευταία μείωση του μερίσματος του ΜΤΣ, αν και το σύνολο της καθαρής σύνταξης και των ακαθάριστων μερισμάτων ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ, παραμένει πάνω από 2000 ευρώ. Συγκεκριμμένα πριν τη μείωση είχα:
  καθαρή σύνταξη 1700
  ακαθάριστο μέρ. ΜΤΣ 204,80
  ακαθάριστο μέρ. ΕΚΟΕΜΣ 222,08. ΣΎΝΟΛΟ 2166,88 και ποσοστό μείωσης 15%, οσο δηλαδή και αυτό, που μου παρακρατούσαν.
  Μετά τη μείωση του μερίσματος του ΜΤΣ, το προαναφερθέν σύνολο μειώθηκε κατά 18 ευρώ περίπου, αλλά η σελίδα περιορίζει το ποσοστό κράτησης στο 10%. Άλλαξε κάτι στον υπολογισμό:

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Όντως άλλαξε ο υπολογισμός, μετά από ανάλυση ΜΤΑ που μου έστειλε κάποιος συνάδελφος, όπου η κράτηση του Ν.4093 λαμβάνει υπόψη τα καθαρά μερίσματα (με μία επιφύλαξη για την κράτηση του ΒΟΕΑ).

   Ομοίως στην παρακάτω συζήτηση με ένα συνάδελφό σου,
   http://enstoloi.net/comments/comment-page-15/#comment-2119
   ο μόνος τρόπος να συμφωνήσουν τα νούμερα ήταν να υπολογιστεί η κράτηση στα καθαρά μερίσματα.

   Τώρα για να βγει άκρη χρειάζονται τα παρακάτω στοιχεία:
   1. Τα συνολικά ποσά (μικτά και κρατήσεις) των βεβαιώσεων μερισμάτων έτους 2012 για την εφορία.
   Πολλοί δεν γνωρίζουν τον αριθμό μεριδίων ΜΤΣ/ΕΚΟΕΜΣ που δικαιούνται και αθροίζουν λανθασμένα τη σχολή ενώ δεν την έχουν αναγνωρίσει. Έτσι έχουν λάθος εντύπωση για το ακαθάριστο μέρισμα που παίρνουν.
   2. Όλα τα υπηρεσιακά δεδομένα που βάζουν στη σελίδα (βαθμοί, ημ/νίες, οικογ. κατάσταση κλπ) – το καλύτερο θα ήταν ένα screenshot ή ένα save της σελίδας.
   3. Το ακριβές ποσό που κατατίθεται στην τράπεζα για μισθό και για μερίσματα.

   Εάν έχω όλα τα παραπάνω στοιχεία θα μπορέσω να ελέγξω τι ακριβώς γίνεται με τα μερίσματά σας, τα οποία μέχρι σήμερα δεν μου έχει στείλει κανένας ολοκληρωμένα και βασίζομαι σε αποσπασματικές πληροφορίες.

   Πχ. χωρίς τα υπηρεσιακά στοιχεία σου δεν μπορώ να βγάλω κανένα συμπέρασμα όταν μου αναφέρεις καθαρή σύνταξη 1.700 €, γιατί δεν γνωρίζω εάν έχεις αφαιρέσει τις 4 κρατήσεις (από τις 7 συνολικά) που πρέπει να αφαιρεθούν.

   Επίσης δεν αναφέρεις ποια είναι η διαφορά των υπολογισμών της σελίδας με τα ποσά που κατατίθενται στην τράπεζα – η σύνταξη με κράτηση 10% είναι σωστή ή όχι;

 6. Default avatarNick kiol says:

  Αχιλλέα σχετικα με τη χορήγηση εφάπαξ μετά τις 1/8/12 άν γνωρίζεις τί θα γίνει?
  Ελαβα το εφάπαξ το Σεπ 2012.
  Εχουν στείλει εντολή σε συνταξιούχους για επιστροφή μέρους εφάπαξ?
  Αφορά επιστροφή μέρους του εφάπαξ εξαιτίας του νόμου 4093 (αναδρομική παρακράτηση από 1/8/12) ή εξαιτίας
  της εφαρμογής του νεου μισθολογιου αναδρομικά απο 1/8/12 ?
  Σε τί ποσό μεταφράζεται?
  Το εφάπαξ εξάγεται από τις μεικτες αποδοχές του τελευταίου μήνα εν ενεργεία.
  Εμένα βγήκε με τον τελευταίο μισθό του Αυγούστου 2012. (ώς ίσχυε)
  Σε παρακαλώ ενημέρωσε με τί ισχύει ?
  Σε ευχαριστώ

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Εάν κατάλαβα καλά διαγράφηκες μετά την 1-8-2012 και πρόλαβες να πάρεις εφάπαξ με το παλιό μισθολόγιο, πριν την αναδρομική νομοθέτησή του.

   Κατ΄αρχήν το εφάπαξ δεν υπόκειται σε καμία κράτηση, άρα δεν παίζει το σενάριο του Ν.4093 ή άλλης κράτησης.
   Απλά τα ταμεία επανυπολόγισαν το εφάπαξ με το νέο μισθολόγιο (όπως το υπολογίζει δηλαδή το παρόν site), επειδή αυτό ίσχυσε αναδρομικά και ζητούν τη διαφορά πίσω.

   Το τι ισχύει και τι είναι σωστό είναι υποκειμενικό, από τη μία είναι το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να αλλάζουν αναδρομικά τα δεδομένα μισθοδοσίας κατά τη διαγραφή, από την άλλη όμως όλοι εμείς που διαγραφήκαμε κατά την περίοδο του “παγώματος” κάναμε αίτηση για αναδρομική αλλαγή του τελευταίου μισθού μας, ώστε να λάβουμε το βαθμό και το χρονοεπίδομα που θα δικαιούμασταν (αλλά δεν είχαμε λάβει όταν διαγραφήκαμε).

   Όσον αφορά το έγγραφο που στάλθηκε, μάλλον είναι αυτό:
   http://kranosgr.blogspot.gr/2013/09/blog-post_6218.html

   • Default avatarNick kiol says:

    Αχιλλέα
    όταν βγήκα στη σύνταξη ήταν περίοδο παγώματος.Δεν πήρα τον επόμενο μισθολογικό βαθμό και όλα υπολογίστηκαν (δηλαδή σύνταξη και εφάπαξ και μερισμα) με τον παγωμένο μισθό και συνεχίζω να παίρνω μετα απο ενα χρόνο το ίδιο σύνταξη χωρίσ να έχω πάρει τον επόμενο μισθολογικο βαθμό στη σύνταξη (δηλαδη παίρνω τον παγωμενο βασικό και χρονοεπίδομα)
    Τι πρέπει να κάνω?
    Σχετικά με το εφάπαξ κατάλαβα ότι δεν είαι θέμα κρατησης αλλά επαναπροσδιοριμού του λόγω αναδρομικότητας.
    Εχει σχέση με την ημερομηνία διαγραφής 29/8/12 ή αποστρατείας ένα μήνα νωρίτερα?
    Γνωρίζεισ άν έχουνε σταλεί αυτά τα ενημερωτικά σημειώματα σε όλους? (γιατί είμαι εκτός ελλαδος προσωρινά)
    Σε ευχαριστώ πολύ

    • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

     Τότε ισχύει ακριβώς το αντίθετο με εσένα, δεν κινδυνεύεις με αναδρομικές κρατήσεις αλλά δικαιούσαι μεγαλύτερη σύνταξη αλλά και μεγαλύτερο εφάπαξ.

     Στην περίπτωσή σου ο επανακαθορισμός της σύνταξης γίνεται αυτόματα και θα έπρεπε ήδη να έχεις πάρει τα αναδρομικά και το έγγραφο του ΓΛΚ. Γνωρίζω άτομα στην ίδια κατάσταση με σένα που έλαβαν τη νέα σύνταξη το καλοκαίρι – είσαι σίγουρος ότι δεν κατατέθηκε τους τελευταίους μήνες κάποιο ποσό στο λογαριασμό σου που δεν γνωρίζεις τι είναι;

     Edit: Όσον αφορά το εφάπαξ θα πρέπει πρώτα να λάβεις τον επανακαθορισμό της σύνταξης με τον “ξεπαγωμένο” μισθό (εκδόθηκε νέο Φύλλο Διακοπής Μισθοδοσίας για σένα) και μετά να κάνεις αίτηση στον ΕΛΟΑΣ/Ν/Α (δεν αναφέρεις τι είσαι) για να επανυπολογιστεί το εφάπαξ με το νέο βαθμό αλλά με το παλιό μισθολόγιο (μισθός Ιουλίου 2012), γιατί η ημ/νία λήξης μετοχικής σχέσης είναι η 31-7-2012, οπότε δεν ίσχυε ακόμη το νέο μισθολόγιο. Βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι το ταμείο θα προβεί σε επανακαθορισμό/αύξηση του εφάπαξ σου (όπως κάνει το ΓΛΚ με τη σύνταξη).

     • Default avatarNick kiol says:

      Αχιλλέα σε ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσες.
      Οντως η μετοχικη σχεση έληξε στισ 31/7/2012.
      Δεν έλαβα όμως κανένα ποσό αναδρομικά και η σύνταξη παραμένει ώς είχε χωρίς επανακαθορισμό και δεν στείλανε κανένα εγγραφο απο το ΓΛΚ.
      Το μερισμα ΜΤΣ και βοηθημα ΕΚΟΕΜΣ βγήκαν σύμ.φωνα με την παγωμένη σύνταξη . Πρέπει λοιπόν πρώτα να γίνει επανακαθορισμός της σύνταξης από το ΓΛΚ και μετά αυτόματα θα επανακαθορίσουν και το μέρισμα ΜΤΣ και βοήθημα ΕΚΟΕΜΣ ?

     • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

      Κανονικά για όσους διαγράφηκαν μετά την 1-8-2012 η διαδικασία αναπροσαρμογής της σύνταξης προχώρησε αυτόματα από την υπηρεσία.

      Οι υπόλοιποι (στην αεροπορία τουλάχιστον) κάναμε αίτηση, όπως αναλύω σε αυτό το παλιό post:
      http://enstoloi.net/pagoma-misthon-apostrateias/

      Δεν γνωρίζω πότε ξεκίνησε η διαδικασία στο στρατό ξηράς.
      Αφού βγει η νέα σύνταξη θα πρέπει να γίνει αίτηση στο ΜΤΣ για τα μερίσματα και στον ΕΛΟΑΣ για το εφάπαξ.

     • Default avatarNick kiol says:

      Αχιλλέα
      Μου είπες
      “Βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι το ταμείο θα προβεί σε επανακαθορισμό/αύξηση του εφάπαξ σου” .Ετσι είναι
      .Πήγα στον ΕΛΟΑΣ και μου είπαν ότι μετά από ερώτημά τους, γνωμοδότησε το Νομικό Συμβούλιο, για μή επανακαθορισμό των εφάπαξ με τις καινούριες (ξεπαγωμένες αποδοχές) και δεν έχει νόημα να κάνω αίτηση για επανακαθορισμό του εφάπαξ μου.
      Μήπως με κάποια προσφυγή , ίσως ομαδική, μπορεί να γίνει κάτι,ή άν γνωρίζεις μήπως έχει ήδη κατατεθεί από κάποιους προσφυγή γι αυτό το λόγο?

     • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

      Προφανώς πλέον μόνο δικαστικά μπορείς να τα διεκδικήσεις, αλλά δεν γνωρίζω κάτι επ’ αυτού και δεν σκοπεύω να το κυνηγήσω γιατί το ποσό που “έχασα” είναι μικρό.
      Υπολόγισε πάντως ότι από το “ξεπαγωμένο” εφάπαξ θα πρέπει να αφαιρέσεις και τις εισφορές 12 μηνών του τελευταίου βαθμού – περίπου 1.000 € (τώρα δεν σου τις αφαίρεσαν γιατί δεν πήρες τον τελευταίο βαθμό)!

 7. Default avatarvaggelis says:

  Αχιλλέα Καλημέρα
  Είμαι Ανχης και συμπληρώσα 25 έτη υπηρεσίας την 19 Σεπ 13. (κατάταξη στην ΣΣΕ 19 Σεπ 88 Με ποιο οικονομικό βαθμό θα υπολογίσω την σύνταξη και το εφάπαξ με τα σημερινά δεδομένα;

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Διάβασε την ερώτηση 2.3 στο FAQ.
   Όλοι οι υπολογισμοί θεωρούνται ότι ισχύουν πάντα με τα σημερινά δεδομένα.

   ΥΓ. Στο αρχείο [ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ –> Οικονομικά Θέματα] στη σελίδα “Έγγραφα” υπάρχουν οι δικαιούμενοι βαθμοί ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας (σελ. 12).

 8. Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

  Για απορίες σχετικά με τη δυνατότητα απασχόλησης των αποστράτων, ανατρέξτε στο σημερινό post της πρώτης σελίδας.

 9. Default avatarΣΓΟΣ ΤΤΗ says:

  Ασχετη ερώτηση, αλλά πιστεύω ότι θα βρω απάντηση εδώ…
  Πρέπει να απογραφώ στον ΟΠΑΔ μέχρι 31 Οκτωβρίου και πρέπει να προσκομίσω μαζί με άλλα έγγραφα και τρίμηνο εκκαθαριστικό της σύνταξης, το οποίο φυσικά δεν έχω.
  Διάβασα όμως ότι :
  – Για τους συνταξιούχους σε αναμονή σύνταξης τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια θα θεωρούνται από τους προϊστάμενους της Υπηρεσίας στην οποία υπηρετούσαν, με την σημείωση «θεωρείται μέχρι απονομής της σύνταξης οπότε και θα πρέπει να προσέλθει στον ΟΠΑΔ για θεώρηση «εφ΄όρου ζωής».

  Δεν το καταλαβαίνω αυτό γιατί παρέδωσα τα βιβλιάρια της αεροπορίας και παρέλαβα από τον ΟΠΑΔ στις 21/06/2013 νέα βιβλιάρια που εκκρεμεί να προσκομίσω την συνταξιοδοτική πράξη.
  Τι θα πρέπει να κάνω;
  Σκέφτομαι ότι επειδή έγινε η έκδοση των βιβλιαρίων μέσα στα πλαίσια των ημερομηνιών της απογραφής, έχω ήδη απογραφεί και απλώς πρέπει να προσκομίσω την συνταξιοδοτική πράξη όταν εκδοθεί.

  • Default avatarΗλίας says:

   ……….”Σκέφτομαι ότι επειδή έγινε η έκδοση των βιβλιαρίων μέσα στα πλαίσια των ημερομηνιών της απογραφής, έχω ήδη απογραφεί και απλώς πρέπει να προσκομίσω την συνταξιοδοτική πράξη όταν εκδοθεί.”
   ακριβώς

 10. Custom avataraero says:

  Καλημέρα!
  Αν γνωρίζει κάποιος ας μας κοινοποιήσει ποιά νομοθεσία ισχύει (Νόμοι, ΦΕΚ κτλ) που να αφορά την εργασία (νόμιμα) των αποστράτων.
  Ευχαριστώ

  Υ.Γ. Αχιλλέα, συνέχισε την ανιδιοτελή προσφορά σου.
  Εκατοντάδες συνάδελφοι την εκτιμούν αφάνταστα !

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Το θέμα όντως είναι σημαντικό και απασχολεί το σύνολο των επισκεπτών της σελίδας!

   Όποιοι γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικό ας ενημερώσουν εδώ ή με mail – θα προτιμηθούν όσοι έχουν γνωριμίες με λογιστές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα!

   Όταν συμπληρωθούν αρκετές (και αξιόπιστες) πληροφορίες θα προστεθεί νέα ενότητα στη σελίδα FAQ για ενημέρωση.

 11. Custom avatarΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

  ΗΜΕΡ.ΕΓΓΡ:20-9-1988 ΚΑΙ ΗΜΕΡ.ΔΙΑΓΡ:4-12-2012.(ΜΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΧΙΛΙΟΣΤΑ 772,ΤΟ Γ.Λ.Κ. 766). Η ΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ -10,30(ΔΗΛ 1325,46 Η ΣΕΛ. ΜΕΙΟΝ 1315,16 ΤΟ Γ.Λ.Κ.) ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ 1005,26,ΚΑΙ ΕΛΑΒΑ 990,02.(ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ 1.009,49)

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Δεν θεώρησες σημαντικό να μου αναφέρεις ότι έχεις βάλει και στρατιωτική θητεία; 😉

   Υποθέτω θα έχεις γύρω στους 20 μήνες γιατί μόνο έτσι βγαίνουν 772 χιλιοστά. Η απόκλιση 6 χιλιοστών στα 766 είναι 0,78%, οπότε είμαι εντός της προδιαγραφής που αναφέρω στην παρ. 3.1 του FAQ (μέγιστη απόκλιση 1%)!

   Πάντα θα βάζεις το ποσό διόρθωσης (-10,30 €), αλλά επειδή η διαφορά στο πληρωτέο είναι αρκετά μεγάλη, μπορείς να αναφέρεις την ανάλυση της σύνταξης μηνός Ιουνίου για να δω που βρίσκεται η διαφορά;

   • Custom avatarΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

    Η ΘΗΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ 1 ΕΤΟΣ 11 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ 6 ΗΜΕΡΕΣ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ(ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ) ΑΧΙΛΛΕΑ.ΟΤΑΝ ΠΑΡΩ ΘΑ ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!

 12. Custom avatarTony says:

  Αγαπητέ Αχιλλέα.
  Πως, και πού μπορώ να σου στείλω το εκκαθαριστικό μου από το ΜΤΑ πού πήρα για μερίσματα και ΕΚΟΕΜΑ (εννοείται με καλυμμένα τα προσωπικά δεδομένα) μήπως τυχόν βγάλω κάποια άκρη για κάποιες απορίες που έχω?

  ΥΓ( Είναι το πρώτο που πήρα μετά τη διαγραφή μου 13-1-2013)

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Πατάς στο εικονίδιο “Επικοινωνία” στα δεξιά της σελίδας και θα ανοίξει το πρόγραμμα email που έχεις στον Η/Υ σου.

   Ή απλά περνάς το ποντίκι πάνω από το εικονίδιο (χωρίς να το πατήσεις) και βλέπεις τη διεύθυνση σε παραθυράκι κάτω αριστερά στον browser (mailto:………)!

   Η “κρυφή” αναγραφή του mail γίνεται για αποφυγή spam από αυτοματοποιημένα συστήματα.

 13. Custom avatarGEORGIOSP says:

  Αυξήθηκε η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη. Κοιτάξτε τους παρακάτω συνδέσμους.
  http://www.analystsforchange.org/2013/09/blog-post_78.html
  και
  http://www.hellasmil.gr/ .
  Θαυμάζω την εφευρετικότητα τους. Θα πληρώνουμε υγειονομική περίθαλψη για ποσά τα οποία δεν εισπράττουμε. Τι άλλο θα δούμε ακόμα.
  Υ.Γ Αχιλλέα πάλι έχεις δουλειά.

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Τουλάχιστον έλυσες το γρίφο για μια ακόμη φορά, γιατί πολλοί συνάδελφοι φοβήθηκαν για νέα κράτηση!

 14. Default avatarΑντώνης says:

  τι έγινε πάλι στη σύνταξή μας ?

  τη βλέπω μειωμένη κατα 8,50 ευρώ

 15. Default avatarxristos says:

  μεχρι τωρα η συνταξη που υπολογιζοταν απο το site, ηταν οση επαιρνα στην τραπεζα.
  Η συνταξη που κατατεθηκε σημερα, 27-9 ειναι λιγοτερη κατα 8 ευρω περιπου.
  Εχουμε μειωση ?

  • Custom avatarΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

   ΕΓΩ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΧΑ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ SITE -13 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΙ ΕΓΩ -8 ΕΥΡΩ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΑΠΑΣΑ(ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΑΣΤ.ΠΟΛΕΩΝ)ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΒΑΖΑΝ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΥ (ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ)ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΑ -5 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ.ΤΙ ΨΑΧΝΕΙΣ,ΔΕ ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΚΡΗ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ,ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ Η…..ΤΡΟΙΚΑ!!!!!!ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ(ΕΤΣΙ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ)

   • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

    Τη νέα διαφορά την εξήγησε ο συνάδελφος GeorgiosP, αλλά η προηγούμενη διαφορά των 13 € είναι μεγάλη.
    Μήπως έχεις “Ενεργό όριο” στη νέα κράτηση του Ν.4093/12;

    • Custom avatarΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

     ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΤ’ΑΡΧΗΝ Σ’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΟΥ.ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 1.716,92 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ:ΒΑΣ.ΜΙΣΘΟΣ:971 ΕΥΡΩ,ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ 52%:504,92 ΕΥΡΩ,ΕΠΙΔΟΜΑ Ν.3029&Ν.3075/2002:176 ΕΥΡΩ,ΕΠΙΔΟΜΑ Ν.3408/2005:65 ΕΥΡΩ, ΚΑΙ ΧΙΛΙΟΣΤΑ 766/1000,ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗ:1315,16 ΕΥΡΩ.ΠΛΗΡΩΘΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 4-3-2013 ΕΩΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΟ 2013 5.077,88 ΕΥΡΩ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΥΓΟΥΣΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΠΟ 997,90 ΕΥΡΩ.ΣΗΜΕΡ; 990,02 ΕΥΡΩ.ΜΕ ΤΟ SITE ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΤΟΓ.Λ.Κ. ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ(1,716,92)ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΣΤΑ ΧΙΛΙΟΣΤΑ(ΤΟ Γ.Λ.Κ. :766.ΤΟSITE: 772)ΚΑΙ ΣΤΟ SITE Η ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ 1.325,46.ΑΦΑΙΡΕΣΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ (-10,30 ΩΣ ΠΟΣΟ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ)ΚΑΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ 1.011 ΕΥΡΩ,ΟΜΩΣ ΕΛΑΜΒΑΝΑ 997,90 ΕΥΡΩ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΛΗΡΩΤΕΟΥ ΠΟΣΟΥ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

     Τι ημ/νία εγγραφής έχεις (εντός του 1986 ή του 87), γιατί εγώ για 26 έτη πραγματικής υπηρεσίας βγάζω 768 ή 770 χιλιοστά.
     Άσχετα από αυτό, η διαφορά στα χιλιοστά είναι πολύ μικρή (κάτω από 0,8%) και δικαιολογείται πλήρως εάν διαβάσεις τη δεύτερη παράγραφο στην ερώτηση 3.1 στη σελίδα FAQ.

     Με τα νέα δεδομένα της κράτησης περίθαλψης, τι διαφορά έχει η νέα σελίδα (με ημ/νία 27-9-2013) με το μισθό που κατατέθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου;

 16. Custom avatargiannis says:

  Αχιλλέα καλησπέρα μου ήρθε αποστρατεία στις 24/8/2013 με διοικητικό Ανθστης με μισθολογικό βαθμό Τχης E.X.Y. 56 παντρεμένος με δύο παιδιά σήμερα είδα τις τρίμηνες μέσο Αναλυτικό Φύλλο Μισθοδοσίας στο ιντερνετ αποδοχές 25.08.2013 πληρωτέο πόσο 2.642,89 .Μπορώ έτσι να υπολογίσω το πόσο τις σύνταξης μου , πλην της φόρμας του σάιτ σου΄; Και πότε περίπου θα μου βγει κανονικά η σύνταξη .Ευχαριστώ

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Όχι, οι τρίμηνες δεν έχουν καμία σχέση με τη σύνταξη, είναι απλά οι εν ενεργεία αποδοχές σου με τον αποστρατευτικό βαθμό (μείον κάποια επιδόματα και κάποιες κρατήσεις).

   Κάνε τον προγραμματισμό σου γνωρίζοντας ότι η σύνταξή σου θα έχει διαφορά μικρότερη του 1% από τον υπολογισμό της σελίδας (ερώτηση 3.1 στο FAQ).

   Πρόσεξε να βάλεις ΑΝΘ/ΕΜΘ στο πεδίο της 3ετίας Κονδύλη και ημ/νία διαγραφής 1 μήνα μετά το ΦΕΚ αποστρατείας.

   ΥΓ. Η σύνταξη κανονικά βγαίνει σε 3~4 μήνες από την ημ/νία διαγραφής (εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα σταλούν τα χαρτιά σου στο ΓΛΚ από την Υπηρεσία σου).

 17. Default avatarΙΩΑΝΝΑ says:

  Kαλησπέρα Αχιλλέα,

  ΄΄ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ 30.5 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΑEX΄΄ (αναχώρηση το 2014).
  το ΄΄ ίσως΄΄ γιατί βγήκε , έχουμε τίποτα νεότερο ;

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Όχι, δεν υπάρχει κάτι νεώτερο, απλά τα ελάχιστα έτη στο ΤΕΑΕΧ δεν εξαρτώνται από τη χρονιά που διαγράφεσαι, αλλά από τη χρονιά που θεμελιώνεις σύνταξη.

   Εάν πχ. φύγεις το 2014 αλλά έχεις θεμελιώσει δικαίωμα από το 2011, απαιτούνται 26 έτη και όχι 30,5 (πίνακας στην ερώτηση 4.7 του FAQ).

   Προστέθηκε στη σελίδα της σύνταξης ένας γενικός έλεγχος και υπολογίζεται πλέον κατά προσέγγιση πότε θεμελιώνεις δικαίωμα σύνταξης, απλά ο έλεγχος αυτός δεν είναι τόσο αναλυτικός όσο στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” (πχ. δεν λαμβάνονται υπόψη οι τρίτεκνοι κλπ).

   Γενικά τα αναγραφόμενα έτη ισχύουν για τη μεγάλη πλειοψηφία, αλλά ένας τρίτεκνος μπορεί να έχει ήδη θεμελιώσει με 20ετία μέχρι το 2010, οπότε δεν ισχύουν για αυτόν οι πρόσθετες εισφορές.

   Για να είσαι τελείως σίγουρη θα πρέπει να δεις το έτος συμπλήρωσης των 24,5 ετών που υπολογίζεται στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” (στα δεξιά με μπλε γραμματοσειρά σε κίτρινο φόντο) και να το διασταυρώσεις με τον πίνακα στην ερώτηση 4.7 του FAQ.

 18. Custom avataraero says:

  Αναδρομική επιστροφή εφάπαξ ????
  http://staratalogia.blogspot.gr/2013/09/blog-post_1726.html

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Αφορά κάποιους που έφυγαν μερικές ημέρες μετά την 1-8-2012 και πρόλαβαν να πάρουν το εφάπαξ πριν ψηφιστεί ο νόμος του νέου μισθολογίου (Νοέμβριος 2012) που είχε αναδρομική ισχύ.

   Μετά την ψήφιση του νόμου ζητήθηκε πίσω η διαφορά του εφάπαξ παλιού με νέο μισθολόγιο.

   Το αναφέρω απλώς για να μη δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις σε αυτούς που περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ (δεν τους αφορά η απόφαση).

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Δεν το έβαζες λίγο νωρίτερα; 😉
   Σήμερα το πρωί διόρθωσα τη σελίδα του στρατού!

   • Default avatarΗλίας says:

    καθυστέρησέ το λίγο….να το χωνέψουμε σιγά σιγά

    • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

     Πρέπει να προστατευτούν οι συνάδελφοι με πρόβλημα καρδιάς.
     Εάν δεν διαβάσουν το σχετικό post της πρώτης σελίδας, μόλις δουν το μέρισμα Νοεμβρίου (με αναδρομική μείωση 6 μηνών) είναι επικίνδυνοι για έμφραγμα!
     Άλλαξε και η σελίδα υπολογισμού.

 19. Default avatarΑΠΟΣΤΟΛΟΣ says:

  Καλησπέρα,

  κ ξεκινώ με το “ευτυχως που υπάρχεις κ εσυ ” ! Για να τονισω την αδιαφορια επίσημου site αναλογου επιπεδου και την αξια της προσπάθειας σου.

  Ερώτηση: Με διαγραφη απο Ε.Σ. 30-11-2012, πότε καταβάλλονται οι επικουρικες; (απο εμεπειρία κ πληροφοριες)

  Ευχαριστώ

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar