Ναυτικό-Λ.Σ.

Σελίδα 1 για σχόλια σε Πολεμικό Ναυτικό. Διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ (συχνές ερωτήσεις) για επίλυση αρκετών αποριών.
Ειδικά για τις σελίδες υπολογισμού σύνταξης υπάρχει ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ και επεξηγήσεις στην ερώτηση 2.1 στο FAQ.473 Responses to Ναυτικό-Λ.Σ.

 1. Default avatarIan voug says:

  Αχιλλέα σήμερα διάβασα πως περνάει τροπολογία νέου υπολογισμού σύνταξης στρατιωτικών με 24.5 χρονια εώς το 2017. Ήταν μια αδικία που όπως φαίνεται διορθώνεται . “http://kranosgr.blogspot.gr/2013/09/245-2017.html”
  Η ερώτηση μου είναι η εξής . Για να υπολογισω ποτε συμπληρώνω τα 24.5, λαμβανω υπόψιν τα 5 πλασματικα ; Έχω καταταγει 09/1994 και έχω και 7 εξάμηνα . Ποτέ συμπληρώνω 24.5 χρονια υπηρεσίας ; Ευχαριστώ

  • Default avatarian voug says:

   Να σημειωσω πως τα 7 εξαμηνα που εχω ειναι πτητικα τεχνικου.

   • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

    24,5 έτη συμπληρώνεις: 9ος 1994 + 24,5 = 3ος 2019

    Την 5ετία τη δικαιούσαι αφού συμπληρώσεις 24,5 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας το 2019 (ξέρουν αυτοί γιατί το διατυπώνουν έτσι).
    Τα 3,5 πτητικά έτη τα δικαιούσαι αφού συμπληρώσεις 24 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας το 2018 (επειδή συμπληρώνεις 20ετία το 2014).
    Άρα τέλος του 2017 εσύ δικαιούσαι μόνο τα 23 πραγματικά έτη.

    Από πρώτη ανάγνωση με το νόμο αυτό θέλουν να κατοχυρώσουν τους παλιούς ασφαλισμένους (είσοδος μέχρι 31-12-1992), οι οποίοι συμπληρώνουν 24,5 έτη το 2017 και δεν μπορούσαν να φύγουν με το παλιό καθεστώς.
    Ακόμα και αυτοί όμως το 2017 θα έχουν 25 πραγματικά + 5ετία = 30 έτη, η προτεινόμενη διάταξη μιλάει για 32 έτη, πολλοί θα μείνουν απ’ έξω.

    Εάν ψηφιστεί ο νόμος θα αλλάξω τη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης”, μέχρι τότε μπορείς να υπολογίζεις εκεί τα συντάξιμα έτη σου για κάθε χρονιά (2011~2018), χωρίς όμως να λαμβάνεις υπόψη τα πρόσθετα 3 έτη (Μπόνους ασφαλισμένων έως 31-12-1995).

  • Custom avatarΣΤΕΦΑΝΟΣ says:

   Κ.Αχιλλέα διάβασα πως περνάει τροπολογία νέου υπολογισμού σύνταξης στρατιωτικών με 24.5 χρονια εώς το 2017. Η ερώτηση μου είναι η εξής , έχω καταταγει στο Λ.Σ τον 10ος/1993 Για να υπολογισω ποτε συμπληρώνω τα 24.5, λαμβανω υπόψιν τα 5 πλασματικα+2χρονια ΙΚΑ+Στρατο . Θελω να ξερω αν με πιανει εμάς,και ποτέ συμπληρώνω 24.5 χρονια υπηρεσίας ; Ευχαριστώ

   • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

    Τα 5 πλασματικά τα δικαιούσαι ΑΦΟΥ συμπληρώσεις 24,5 έτη.
    Τα υπόλοιπα που ανέφερες μετράνε (ΙΚΑ και Θητεία με αναγνώριση).
    Έχεις λιγότερο χρόνο θητείας από 16 μήνες;

    ΥΓ. Η σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” εχει ετοιμαστεί με τα νέα δεδομένα, αλλά θα “ανέβει” μόνο εάν ψηφιστεί η σχετική διάταξη.

    • Default avatarΣΤΕΦΑΝΟΣ says:

     oxι,έχω 20 μήνες Σ.θητεια,την οποία στο Λ.Σ εχω αναγνωρίσει μόνο το ένα μέρος.

     • Default avatarΣΤΕΦΑΝΟΣ says:

      Ευχαριστω για ολες αυτεςπραδγατικα σωστες-κατανοητες πληροφοριες αλλα θα ηθελα μια τελευταια,εχω δηλωσει το ΙΚΑ [24μηνες] για τα ετη 1990-1991.Στο σωμα μπηκα το 1993 στην μισθοδοσια μου αναγραφει ΚΛΑΔΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑ 1993[ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ].Θεωρουμε παλιος ασφαλισμενος; η καινουργιος;

     • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

      “A. «ΠΑΛΑΙΟΙ» Ασφαλισμένοι
      Από τα άρθρα 22-43 του Ν.2084/92 προκύπτει ότι παλαιοί ασφαλισμένοι θεωρούνται οι εξής:
      1. Όσοι έχουν ασφαλιστεί υποχρεωτικά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και Δημόσιο πλην Ο.Γ.Α. μέχρι 31/12/1992. ……………”

      Εφόσον είχες έστω και 1 ημέρα ασφάλισης (εκτός ΟΓΑ) πριν από το 1992 θεωρείσαι παλιός ασφαλισμένος (αυτό είναι σίγουρο).

      Κάνε ένα τηλέφωνο στο ΓΛΚ όσον αφορά τη διαδικασία αναγνώρισης του ΙΚΑ (δεν τη γνωρίζω), αλλά υποθέτω ότι όταν θα κάνεις αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να συνυποβληθούν και τα ένσημα ΙΚΑ για να υπολογιστεί η σύνταξή σου ως παλαιού ασφαλισμένου.

      Για το ΙΚΑ από ότι βρήκα πρόσφατα δικαιούσαι περίπου 20 € σύνταξη ανά έτος ασφάλισης (επιπρόσθετα της σύνταξης του δημοσίου για τα έτη ως ένστολος).

    • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

     Τώρα είδα ότι με τα νούμερα που αναφέρεις προλαβαίνεις να θεμελιώσεις δικαίωμα και η σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” σου βγάζει αποτέλεσμα, γιατί ακριβώς αγχώνεσαι;

     Διάβασε την ερώτηση 2.6 και χρησιμοποίησε τη σελίδα, όπου αναφέρεται πότε συμπληρώνεις τα 24,5 έτη – πίνακας στα δεξιά με μπλε γραμματοσειρά σε κίτρινο φόντο!

 2. Default avatarΔημητρης Μπουρνιδης says:

  Φιλε μου ο πατερας μου ειχε καταθεσει συνταξη πριν απο 24 μηνες…. η συνταξη ακομα δεν εχει βγει …. ποσο καιρο ακομα θα παρει???

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Ήταν ένστολος στο Πολεμικό Ναυτικό ή στο Λιμενικό και δεν βγήκε ακόμα η σύνταξη;

   Είχε περίπλοκη διαδοχική ασφάλιση μήπως;

 3. Default avatarGIANNIS says:

  καλημερα,
  χρειαζεται διορθωση ο βασικος του αρχιπλοιαρχου οσον αφορα το ΠΝ

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   1.313 € έχει η σελίδα (όσο οι Ταξίαρχοι των άλλων κλάδων), πόσο να τον βάλω;

   • Default avatarΓΙΑΝΝΗΣ says:

    συγνωμη ηθελα να γραψω ο οικονομικος βαθμος 1/3 αρχιπολιαρχου. πρεπει να γινει 1202. ασημαντη διαφορα βεβαια!!
    ευχαριστω

    • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

     Ασήμαντη δεν είναι, έχω διορθώσει πολύ μικρότερα ποσά.
     Μία ημέρα νωρίτερα να το ανέφερες με νούμερα θα είχε διορθωθεί, χθες άλλαξα όλες τις σελίδες!
     Θα αλλαχθεί στην επόμενη αναθεώρηση, πάντα προκύπτει κάτι που επιδέχεται βελτίωση.

 4. Custom avatarΑΠΟΣΤΟΛΗΣ says:

  ΑΧΙΛΛΕΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑ ΣΤΙΣ 9/7/13 ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗ (ΠΡΟΑΓΩΓΗ 8/7/13). ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΣΤΟ Π.Ν. Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΗ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΦΑΚ. ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ (ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ), ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΑΝ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΒΑΘΜΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΑΝ ΤΟ Γ.Λ.Κ. ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑΣ?

  • Default avatarΑΠΟΣΤΟΛΗΣ says:

   ΑΧΙΛΛΕΑ ΕΠΙΣΗΣ ΗΜΟΥΝ ΕΜΘ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΘΗΤΕΙΑ 21 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΣΕ ΡΩΤΩ ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΙΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ? ΤΟΥ ΑΚΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΦΑΚ. ΜΙΣΘ. Η ΤΟΥ ΑΝΘΣΤΗ ΒΑΣΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑΣ? ΜΕ 25 ΕΤΗ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ Η ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Λ.Κ.
   ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

   • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

    Κανονικά θα έπρεπε σε όλα τα έγγραφα αποστρατείας να αναφέρεται ο βαθμός του Ανθστή.
    Βέβαια δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο επί του παρόντος γιατί η σύνταξη, τα μερίσματα και το εφάπαξ υπολογίζονται με τον οικονομικό βαθμό (δες τους υπολογισμούς στις σελίδες).
    Εάν όμως στο μέλλον πληρωνόμαστε με τον διοικητικό βαθμό τότε φυσικά θα χάνεις λεφτά.

    Στη θέση σου θα έκανα αίτηση στο ΓΕΝ να εκδώσουν νέο Φύλλο Διακοπής Μισθοδοσίας με διοικητικό βαθμό Ανθστή (οικονομικά δεν αλλάζει τίποτα) και το ΓΕΝ θα πρέπει να στείλει αυτό το έγγραφο στο ΓΛΚ για να αλλάξει ο διοικητικός βαθμός σου.
    Είναι η ίδια διαδικασία με όσους φύγαμε κατά το πάγωμα προαγωγών, δεν πήραμε βαθμό σύμφωνα με τα χρόνια μας όταν έπρεπε και θα γίνει αυτό αναδρομικά μετά από αίτησή μας.

    Για τα ένσημα του ΙΚΑ δεν γνωρίζω τη διαδικασία.

 5. Default avatarΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ says:

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΩΣ ΕΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 1-10-1993, MOY BΓΑΖΕΙ ΛΑΘΟΣ!!

 6. Custom avataraeronafths says:

  Αγαπητέ φίλε Αχιλλέα ,σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση για τις τρίμηνες αποδοχές.Εγώ είμαι σε ΕΧΥ 52 με οικονομικό Αντιπλοιάρχου και από τα λεγόμενα σου αν κατάλαβα σωστά δεν θα έχω πολύ μεγάλη διαφορά στις αποδοχές είτε πάρω τις τρίμηνες είτε όχι ,αφού από Πλοιάρχου (Σχη)και πάνω υπάρχει μεγάλη διαφορά.

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Πάρε τις τρίμηνες, θα βγάλεις πάνω από 100 € παραπάνω το μήνα (πάνω από 300 € συνολικά) και θα τα πάρεις νωρίτερα από τη σύνταξη!

   Δεν υπάρχει σοβαρή διαφορά μόνο σε μικρούς βαθμούς κατώτερων αξκων (κάτω από Ανθπχος), αλλά ακόμα και εκεί έστω και για μικροποσά αξίζουν οι τρίμηνες, εσύ σε κάθε περίπτωση πρέπει να τις ζητήσεις.

   Οι τρίμηνες είναι μεγαλύτερο εισόδημα, το παίρνεις νωρίτερα, δεν έχουν καμία επίπτωση στο χρόνο έκδοσης της σύνταξης, μετρούν ακόμα 3 μήνες στο ΜΤΝ, δεν έχεις λόγο να μην τις πάρεις!

   • Default avatarDHMHTRHS says:

    Αχιλλέα, τέλος Αυγούστου πήρα τον δεύτερο μισθό από τις τρίμηνες αποδοχές (οικονομικός βαθμός πλοιάρχου) με διαφορά 208 ευρώ λιγότερα. Ολα τα ποσά είναι μειωμένα και συγκεκριμένα βασικός μισθός από 1146 -> 993,20 χρονοεπίδομα απο 687,60 -> 595,92 οικογενειακή παροχή απο 120 -> 104 και εξομάλυνση από 200 -> 173,33. Δεν το είχα προσέξει μέχρι χθές και σήμερα δεν μπόρεσα να τους πιάσω στο τηλέφωνο. Ξέρεις κάτι εσύ παραπάνω για νέες μειώσεις? Αν πάει έτσι βλέπω ήδη μειωμένη την σύνταξη κατά 200 ευρώ από ότι υπολόγιζα.

    Ευχαριστώ.

    • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

     Δεν υπάρχει δεύτερος μισθός τρίμηνων αποδοχών, πληρώνονται μία φορά για όλο το τρίμηνο (περίπου στη μέση).
     Επίσης δεν υπάρχουν νέες μειώσεις, θα είχε βουήξει το σύμπαν και θα το άκουγες στις ειδήσεις.

     Μην αγχώνεσαι – απλά ξεκίνησε να πληρώνεται η σύνταξή σου!

     Το ποσό είναι μικρότερο γιατί προφανώς ο πρώτος μήνας δεν είναι ολόκληρος.

     Από τα νούμερα που αναφέρεις φαίνεται ότι όλα τα ποσά είναι περίπου το 87% αυτών που δικαιούσαι, που σημαίνει ότι πληρώνεσαι 26 ημέρες για το Σεπτέμβριο, άρα πληρώθηκες τρίμηνες μέχρι 4-9-2013.
     Η σύνταξη Σεπτεμβρίου που πληρώθηκες στις 30 Αυγούστου αφορά τις 26 ημέρες από 5 έως 30/9, οπότε και η σύνταξη είναι τα 26/30 αυτής που δικαιούσαι.

     Πολλαπλασίασε τα πλήρη ποσά που δικαιούσαι (οικογενειακό επίδομα, σύνταξη κλπ) επί 26/30 για να δεις πως βγαίνουν αυτά που πληρώθηκες!

     Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πληρωθείς την πλήρη σύνταξη (Οκτωβρίου) που δικαιούσαι.

     • Default avatarDHMHTRHS says:

      Αποστρατεύτηκα 26 Ιουνίου 2013. Στις 27 Ιουνίου πήρα πλήρη μισθό Ιουλίου και μετά νόμιζα ότι θα έπαιρνα για τρεις μήνες μισθό μόνο με βασικό, χρονοεπίδομα, οικογενειακή παροχή και εξομάλυνση. Τέλος Ιουλίου πραγματικά πήρα ότι περίμενα δηλαδή 1560,19 για μισθό Αυγούστου. Και πραγματικά με την πράξη που είπες (οικογενειακό επίδομα, σύνταξη κλπ) επί 26/30) βγαίνει το ποσό που πήρα τώρα για μισθό Σεπτεμβρίου 1352,23. Στο φύλλο διακοπής μισθοδοσίας όταν είπα ναι για τις τρίμηνες αποδοχές μου έγραψαν ότι πληρώθηκα έως 27 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή αν το κατάλαβα καλά, δεν πρόκειται να ξαναπληρωθώ μέχρι να βγεί η σύνταξη (προς το παρόν έχει πάρει μόνο προτόκολλο στο ΓΛΚ) και αν δεν έλεγα ναι στις τρίμηνες αποδοχές θα μου έπερναν πίσω τον τελευταίο μισθό Ιουλίου που πήρα στις 27 Ιουνίου. Σωστά τα λέω?

     • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

      Αφού σου γράφει τρίμηνες μέχρι 27/9 αυτό γίνεται, πληρώθηκες το Σεπτέμβριο ως τελευταίο μήνα των τρίμηνων.

      Σωστά συμπέρανες ότι τώρα θα πληρωθείς όποτε βγει η σύνταξη, αναδρομικά από 27/9.

      Το πιθανότερο είναι η σύνταξη να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου, οπότε στο τέλος Οκτωβρίου θα πληρωθείς 3 ημέρες από το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.

      Χωρίς τις τρίμηνες θα υπολογίζονταν η σύνταξη αναδρομικά από 27 Ιουνίου και θα αφαιρούνταν ο μισθός που πήρες.

 7. Custom avatarvillas says:

  Κατι φρεσκο :
  ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  Εφαρμογή Μισθοδοσίας Στρατιωτικού Προσωπικού

  https://anfm.hellenicnavy.gr/

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Αποδεικνύεται ότι είσαστε μπροστά από τα άλλα σώματα, τουλάχιστον όσον αφορά την οργάνωση!

   Κατ’ αρχήν αξίζουν συγχαρητήρια και (τουλάχιστον) ηθική αμοιβή στους συμμετέχοντες.
   Κατά δεύτερον θα πρέπει όλα τα μετοχικά ταμεία να εφαρμόσουν αντίστοιχο πρόγραμμα, ώστε και οι μέτοχοι να ενημερώνονται με την ανάλυση των αποδοχών τους, αλλά και τα ταμεία να γλυτώσουν τα έξοδα εκτύπωσης και αποστολής δεκάδων χιλιάδων εκκαθαριστικών κάθε τρίμηνο.

   Βρισκόμαστε στο 2013 και ακόμα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε τα αυτονόητα!

   • Default avatarΗλίας says:

    πριν 2 μήνες περίπου ξεκίνησε κάτι αντίστοιχο και στο ΓΕΣ στη σελίδα army.gr….https://anfm.army.gr/index.php?task=login

    • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

     Μάλλον κάτι κινείται τελικά.
     Να δούμε πότε θα ακολουθήσουν τα μετοχικά ταμεία, τα οποία εδώ και 1~2 χρόνια έπαψαν την αποστολή αναλυτικών αποδοχών τριμήνων!

 8. Default avatarAERONAFTHS says:

  ..ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ 35/35 ΜΕ 790 ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΕΝΩ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΧΩ 34,5 ΧΡΟΝΙΑ…..ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Custom avatarvillas says:

   Εαν τσεκαρεις στο προγραμμα υπολογισμου σε βαζει στο 20% πανω απο 1200 και οχι στο 40% πανω απο 1000

   • Custom avatarAERONAFTHS says:

    FILE VILLAS TO EIDA OTI TO PROGRAMMA ME VAZEI STHN KATHGORIA THS MEIWSHS TOY 20% PANW APO TA 1200 EYRW.AYTO SHMAINEI OTI EPEIDH EXW 34,5 XRONIA SYNTAXIMA KERDIZW TO TELEFTAIO EXAMHNO KAI VGAINW 6 MHNES NWRITERA ME 35/35?EYXARISTW KAI SORRY GIA TA GREEKLISH TO SMARTPHONE POY GRAFW DEN EXEI ELLINIKO MENU

    • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

     Δεν το κερδίζεις μόνο εσύ, όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι το κερδίζουν.

     Άρθρο 14 παρ. 2 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων:
     “Κατά τη συνάθροιση του συντάξιμου χρόνου το χρονικό διάστημα που είναι μικρότερο από12 μήνες λογίζεται σαν ολόκληρο έτος αν είναι τουλάχιστον ίσο με έξι μήνες. Αυτό εφαρμόζεται στον υπολογισμό τόσο της πραγματικής όσο και της πλασματικής υπηρεσίας.”

     • Custom avataraeronafths says:

      Αγαπητέ φίλε Αχιλλέα,οφείλω όπως και όλοι οι συνάδελφοι να σε ευχαριστήσουμε για την πολλή καλή ενημέρωση που μας παρέχεις μέσω του ιστότοπου σου αλλά και της ποιοτικής δουλειάς που έχεις κάνει.Για του λόγου το αληθές σου καταθέτω άποψη προ τριμήνου υπαλήλλου του Γ.Λ.Κ ,σε συνάδελφο μου (αδερφός) ο οποίος περίμενε στωικά να έρθει η σειρά του για να κάνει κάποιες ερωτήσεις αλλά δυστυχώς έπεσε σε απεργία των υπαλήλλων. Εκεί λοιπόν έπεσε πάνω σε γυναίκα πρώην συνάδελφου που τον ήξερε και ήταν υπάλληλος του Γ.Λ.Κ, η οποία του είπε ότι ακόμα δεν είχαν πλήρη ενημέρωση των νόμων και των εγκυκλίων που απαιτούνται για τον υπολογισμό των στρατιωτικών συντάξεων(τυχαίο ότι από το site του Γ.Λ.Κ δεν υπολογίζονται πλέον στρατιωτικές συντάξεις;Δεν νομίζω…)
      Η κυρία αυτή λοιπόν του είπε ότι το enstoloi.net δεν υποκαθιστά το Γ.Λ.Κ αλλά είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και βοήθημα για μας και οι υπολογισμοί του είναι ακριβείς…πιθανότατα και ο σύζυγος της,τις συμβουλές σου χρησιμοποίησε.
      Για την ερώτηση που είχα υποβάλλει με κάλυψες απόλυτα .(είχα τον κώδικα αλλά όχι όλα τα άρθρα)…..
      Επί τη ευκαιρία άλλη μια φιλική ερωτησούλα… Οι τρίμηνες αποδοχές συμφέρει να τις πάρει κάποιος ή χάνει αρκετά χρήματα σε σχέση με το να πληρωθεί αναδρομικά(φυσικά ας υποθέσουμε ότι μέχρι να βγει η σύνταξη έχει χρήματα για να βιοποριστεί ). Ευχαριστώ πολύ.

     • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

      Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, είναι η σημαντικότερη ανταμοιβή να γνωρίζεις ότι κάνεις κάτι εποικοδομητικό!
      Όσον αφορά τις τρίμηνες, άσχετα από βαθμό και έτη, μπορεί να “χάνεις” κάποια επιδόματα, αλλά οι τρίμηνες υπολογίζονται με το μισθολογικό βαθμό σου χωρίς καμία μείωση ή κράτηση.
      Αντίθετα η σύνταξή σου είναι ποσοστό του μισθού σου (έστω 75%), αλλά στη συνέχεια υπόκειται σε όλες τις κρατήσεις και εισφορές που ισχύουν για τους συνταξιούχους (κράτηση 6% άνω των 1.700, 20% άνω των 1.200, 12% άνω των 1.300, 10% άνω των 1.500 και πάει λέγοντας)!
      Έτσι από μισθό Σχη και πάνω συμφέρει πάντα να πάρεις τρίμηνες αποδοχές γιατί έχεις σχετικά υψηλή σύνταξη που περικόπτεται κατά πολύ από τις αλλεπάλληλες κρατήσεις! Για χαμηλότερους βαθμούς εξαρτάται κατά περίπτωση (οι χαμηλές συντάξεις έχουν μικρές – έως καθόλου – μειώσεις).
      Άρα εάν επιλέξεις τρίμηνες παίρνεις σχεδόν πάντα περισσότερα (για αυτούς τους 3 μήνες) και τα παίρνεις νωρίτερα!
      Επίσης οι κρατήσεις των τρίμηνων αποδοχών υπολογίζονται για αναγνώριση χρόνου μετοχικής σχέσης και συνακόλουθα αύξηση του μερίσματος από το μετοχικό ταμείο.

      Δεν ξέρω όμως εάν άρχισε να εφαρμόζεται και σε εμάς πλέον ο κανόνας πληρωμής του 50% (βασικός + χρονοεπίδομα + οικογ. επίδομα) που πλέον ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους (μετά γίνεται συμψηφισμός με τη σύνταξη που δικαιούσαι).

 9. Default avatarAERONAFTHS says:

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ 40% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 55 .ΚΑΤΑΤΑΧΘΗΚΑ 7-9-1987 ΕΧΩ ΣΤΙΣ 7-9 -2013 26 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ,5 ΤΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ(ΣΤΟΛΟΥ)ΚΑΙ 7 ΕΞΑΜΗΝΑ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΠΕΡΥΓΩΝ.ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ……ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΟΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ….

 10. Default avatarmanos says:

  Άρα φίλε αχιλλέα όσα χρόνια εχω πριν ξεκινήσω να γράφω εξάμηνα μπορώ να τα εξαγορασω?

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Ναι.
   Αυτά που σου απαντάμε όλοι προκύπτουν από την ερμηνεία των νόμων και διατάξεων που ισχύουν (σελίδα “ΓΛΚ – Προϋποθέσεις
   Συνταξιοδότησης”).
   Επίσημος κρατικός φορέας για την εξέταση των προϋποθέσεων απονομής σύνταξης είναι το ΓΛΚ.

 11. Default avatarμανος says:

  OΚ φιλε ΗΛΙΑ μαλλον εγω δεν εκανα ετσι οπως επρεπε την ερωτηση sorry.ΝΑΙ στο ναυτικο ειμαι

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Ναι, μπορείς να αναγνωρίσεις όσο χρονικό διάστημα θέλεις από την 5ετία και να συμπληρώσεις 35 συντάξιμα.
   Απλά τα έτη εκστρατείας δεν μπορούν να μετρηθούν ταυτόχρονα με άλλες διατάξεις διπλασιασμού χρόνου (εξάμηνα).
   Δηλαδή θα πρέπει να υπηρετούσες σε μονάδες εκστρατείας και να μην έπαιρνες εξάμηνα για τα συγκεκριμένα χρόνια.

 12. Default avatarμανος says:

  ΦΙΛΕ ΗΛΙΑ ΠΙΟ ΤΟ ΝΟΙΜΑ ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟ 1-10-90 ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΕΩΣ 5 ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ?

  • Default avatarΗλίας says:

   Μισό λεπτό……αν δικαιούσαι αυτά τα πλασματικά (δεν ξέρω που πρέπει να έχεις υπηρετήσει στο ΠΝ για να τα δικαιούσαι….), τότε ΟΚ μπορείς να τα εξαγοράσεις. Δεν μπορείς όμως να εξαγοράσεις τίποτε αν δεν έχεις υπηρετήσει σε ανάλογες θέσεις. Αυτό που θέλω να πω βασικά είναι πως δεν μπορεί ο καθένας de facto να εξαγοράσει χρόνια χωρίς να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

 13. Default avatarmanos says:

  Πολλά συγχαρητήρια για την πολλή καλή ενημερωση όλων των συναδέλφων.θα ειθελα να ρωτήσω εχω εισαχθεί το 91 εχω και 20 εξάμηνα μπορώ να εξαγορασω και 3 χρόνια εκστρατείας για να εκπιπτω στο 20%

 14. Custom avatarvillas says:

  ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
  ΘΕΜΑ: Δικαστική προστασία επί της υπόθεσης Αναδιάρθρωσης Ελληνικού Χρέους (PSI).

  1. Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, ενημερώνει τους μετόχους του ότι την Πέμπτη 04/04/2013 κατατέθηκε από συνεργαζόμενο δικηγορικό γραφείο, δικόγραφο αγωγής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού κατά της Τραπέζης της Ελλάδος για την υπόθεση της εφαρμογής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους.

  2. Ημερομηνία συζήτησης ορίστηκε η 20η Μαρτίου 2014.

 15. Default avatarΣΠΥΡΟΣ says:

  Με 30 χρονια και αντιπλοιαρχος παίρνεις το 1΄/3 του αρχιπλοιαρχου η του πλοιαρχου στη συνταξη

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   1/3 Απχου.
   Δες και το έγγραφο “Οικονομικά Θέματα 2006″ στη σελίδα των Εγγράφων.
   Είναι της Αεροπορίας βέβαια, αλλά εάν εξαιρέσεις τον τρόπο υπολογισμού των μερισμάτων, όλα τα άλλα ισχύουν το ίδιο για όλους (αποδοχές, σύνταξη, εφάπαξ κλπ).

   • Default avataraero says:

    Αχιλλέα,
    κατ’ αντιστοιχία Ασμχος (δηλ. αντιπλοιαρχος) με 30 χρόνια, αποστρατεύεται Σμχος και παίρνει σύνταξη Υποπτεράρχου (Υποναυάρχου).
    Κάνω λαθος ?

    • Custom avatarΑχιλλέας says:

     Σωστό για προερχόμενους από ΣΝΔ (αξκούς), σελίδα 12.

     Οι εξ’ Υπξκών Ανπχοι με 30 χρόνια αποστρατεύονται Πχοι και παίρνουν 2/3 Αρχιπλοιάρχου (σελίδα 13).

 16. Custom avatarvillas says:

  Μείωση μερισμάτων ΜΤΝ απο 1-3-2013 κατα 9% με εξαίρεση το κατώτατο μέρισμα ( 69,52 ευρω ) .
  http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypetha/ada/%CE%92%CE%95%CE%A4%CE%A06-%CE%97%CE%A12

 17. Default avatarvillas says:

  Νεα τιμη μεριδιου ΕΚΟΜΝ = 1,74 ευρω με “μαξιλαρι” κατωτατο συνολικο μερισμα ΕΚΟΕΜΝ τα 31,00 ευρω

  http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypetha/ada/%CE%92%CE%95%CE%A5%CE%986-%CE%93%CE%A5%CE%A3

  • Default avatarΑχιλλέας says:

   Την πέρασα και αυτή την αλλαγή, άντε καλώς να τα δεχτούμε και οι υπόλοιποι κλάδοι (γιατί ότι θα τα δεχτούμε είναι σίγουρο!).

   Και εσύ αμέσως να μας ενημερώσεις, ακόμα δεν συνήλθε ο κόσμος από τις άλλες μειώσεις, άσε να περάσει κανένας μήνας χωρίς περικοπές!!! :-)

 18. Default avatarJohn says:

  Έχω μία ερώτηση. Αν διαγραφώ με 29 χρόνια και 8 μήνες πραγματική υπηρεσία και έχοντας και 5 έτη εκστρατείας θα είμαι στο 20% η στο 40%? (κάτω των 55).
  Το ρωτάω γιατί πήρα στο ΓΕΝ κα μου είπαν ότι αν δεν έχω 30 πραγματική είμαι στη μείωση κάτω των 55.

 19. Default avatarATHANASIOS SKOULARIDIS says:

  ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar