Διακλαδικά

Σελίδα σχολίων σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις διαδικασίες και επίσημες ανακοινώσεις κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.4.873 Responses to Διακλαδικά

 1. ΣτέλιοςΣτέλιος λέει:

  Θα ήθελα να διευκρινήσω κάτι, και αν ο κ. Καρασσαβίδης ή κάποιος άλλος συνάδελφος γνωρίζει, παρακαλώ ας με ενημερώσει. Μετα την υποβολή αίτησης αποστρατείας από κάποιον Αξκό, η διαδικασία έχει ως εξής: 1) εκδίδεται απόφαση αποδοχής της αίτησης απο τον κ. ΥΠΕΘΑ, 2) κατόπιν γίνεται το συμβούλιο όπου τον αποστρατεύουν (ή τον προάγουυν και τον αποστρατεύουν, ανάλογα με την περίπτωση). 3) αμέσως μετά εκδίδεται το σχετικό προεδρικό διάταγμα αποστρατείας, και 4) ο Αξκός διαγράφεται 30 μέρες μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Παρατήρησα επίσης, οτι στο κείμενο της απόφασης αποδοχής της παραίτησης από τον κ. ΥΠΕΘΑ αναγράφεται πάντοτε «η Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο παραπάνω αξιωματικός να επιδώσει σε αυτόν ενυπογράφως αντίγραφο της παρούσης αποφάσεως και να μας υποβάλει σχετικό αποδεικτικό κοινοποιήσεως».Το ερώτημα μου λοιπόν είναι το εξής: η ενυπόγραφη επίδοση της εν λόγω απόφασης, είναι απαραίτητη προυπόθεση ωστε να γινει το συμβούλιο για την αποστρατεία ή το συμβούλιο μπορεί να γίνει (και η διαδικασία να προχωρήσει) και χωρίς να έχει επιδοθεί η απόφαση αποδοχής της παραίτησης;

 2. ΣτέλιοςΣτέλιος λέει:

  Κ. Καρασαβίδη, θέλω να ρωτήσω το εξής. Στη νέα φόρμα υπολογισμού σύνταξης σύμφωνα με τη νομοθεσία 2016 (δηλαδή για όσους δεν διεγράφησαν μέχρι την 30-6-16) παρατηρώ ότι και για τους παλαιούς ασφαλισμένους (όχι μόνο για τους νέους) δεν υπάρχει πλέον «κέρδος εξαμήνου» κατά τον υπολογισμό της σύνταξης. Έτσι λ.χ. κάποιος με 34,9 συντάξιμα χρόνια που διεγράφη μετά τις 30/6, εμπίπτει πλέον στην κράτηση του 40%>1000 ευρώ αντί για 20%>1200 ευρώ. Τελευταία φορά που είχα επικοινωνήσει με το ΓΛΚ (αρχές Ιουλίου) μου είχαν πει ότι ως προς τις κρατήσεις του Ν.4024/11 εξακολουθεί να ισχύει οτι με 34,5 χρόνια +1 ημέρα συντάξιμης υπηρεσίας, η μείωση είναι 20%, ενώ με λιγότερο συντάξιμο χρόνο η εν λόγω μείωση γίνεται 40% (είχα αναρτήσει και σχετικό σχόλιο). Ξέρετε αν έχει αλλάξει κάτι, με συνέπεια να αλλάξει κι ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (ως προς υπολογισμό της συγκεκριμένης κράτησης) στη νέα φόρμα;;;

  • Ο νέος νόμος δεν κάνει καμία διάκριση για κανένα θέμα ανάμεσα σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους.
   Όπως ανέφερα για πρώτη φορά εδώ: http://enstoloi.net/neo-asfalistiko-nomoschedio/
   «Πλέον δεν έχει νόημα ο διαχωρισμός παλαιών – νέων ασφαλισμένων, αλλά ο διαχωρισμός παλαιών – νέων «συνταξιούχων» (πριν και μετά το 2016).»

   Το θέμα του εξαμήνου συζητήθηκε παλαιότερα εδώ: http://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-101/#comment-29312

   Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το άρθρο 39 παρ. 2 του ΚΠΣΣ συνεχίζει να ισχύει για τους στρατιωτικούς, αλλά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα (λόγω της κράτησης του 40%) ακολουθώ τη δυσμενέστερη ερμηνεία.

   • Custom avatarAlex4935 λέει:

    Θυμάμαι ότι όλη η αρθρογραφία που υπήρχε όταν βγήκε το θέμα έλεγε ότι για τους στρατιωτικούς θα ισχύσει για τους 93 και μετά. Επίσης συνάδελφοι που μιλήσαν με το ΓΛΚ τους είπανε το ίδιο.
    Καλό είναι, κατά την γνώμη μου, να ακολουθείτε η πιθανότερη ερμηνεία και όχι η δυσμενέστερη. Και στην περίπτωση του 50/50 ακόμα καλά είναι να μην σκάβουμε τον λάκκο μόνοι μας.

    • Όταν επιλέγουμε τη δυσμενέστερη περίπτωση δεν σκάβουμε κανένα λάκκο, αντιθέτως προστατεύουμε από πιθανές κακοτοπιές.
     Καλύτερα να περιμένει κάποιος να συμπληρώσει 35 ολόκληρα, παρά να φύγει με 34,5 έτη και εάν βγει μια διεκρινιστική εγκύκλιος που όντως καταργεί το εξάμηνο θα εμπίπτει στην κράτηση του 40%.

     • Custom avatarAlex4935 λέει:

      Η αναφορά μου δεν ήταν για τους Ε/Ε, για αυτούς ακόμα και εγκύκλιος να έρθει που να λέει ότι ισχύει το εξάμηνο θα το θεωρήσω τρέλα τώρα να φύγει κάποιος στα 34,5.
      Η αναφορά μου είναι για εμάς -κυρίως για τους νέους συνταξιούχους, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ίσως και για τους παλιούς – που ήδη φύγαμε στα 34,5 ότι δεν είναι σωστό να δημιουργούμε «αρνητικά προδεδικασμένα».

     • Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι είσαι συνταξιούχος και φοβήθηκες ότι θα επανυπολογιστούν τα συντάξιμα έτη σου!

      Ο Στέλιος ανέφερε ότι είναι εν ενεργεία: «(δηλαδή για όσους δεν διεγράφησαν μέχρι την 30-6-16)»
      οπότε θεώρησα ότι είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι όσα συζητάμε για το εξάμηνο αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-7-2016 με τις νέες διατάξεις.

      Για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί έχει ήδη εκδοθεί Συνταξιοδοτική Πράξη και έχουν καθοριστεί τα συντάξιμα έτη, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν αναδρομικά.

      Δεν υπάρχει αναδρομικότητα νόμου όσον αφορά την προσμέτρηση συνταξίμων ετών, δεν μπορεί κανένας να σου πάρει πίσω ούτε το εξάμηνο, ούτε την πενταετία, ούτε τα έτη Κονδύλη! Ο καθένας υπόκειται στη νομοθεσία που ισχύει κατά την ημέρα της διαγραφής του (ή του ΦΕΚ αποστρατείας κατά άλλη ερμηνεία).

      ΥΓ. Παρατήρησε στις σελίδες σύνταξης ότι τα συντάξιμα έτη για διαγραφή πριν την 30-6-2016 δεν αλλάζουν ποτέ (παραμένουν ακέραια), οπότε με 34,5 συντάξιμα η κράτηση Ν.4024 παραμένει 20% και με τη νομοθεσία 2016.
      Το τελευταίο εξάμηνο δεν προσμετράται μόνο με τη νομοθεσία 2016 και διαγραφή μετά την 1-7-2016.

  • ΣτέλιοςΣτέλιος λέει:

   Οκ! Ευχαριστώ κ. Καρασσαβίδη για της διευκρινήσεις.

 3. σσ λέει:

  πιες είναι οι διαφορές στις συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού σε σχέση με τον προηγούμενο ; έχει βγάλει κανείς άκρια ;

 4. Custom avatarGEORGIOSP λέει:

  Αναρτήθηκε το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα στην σελίδα του ΓΛΚ.

  • Custom avatarJohnny B. λέει:

   copy/paste του Ιουλίου και του Αυγούστου….

   αποφάσισαν να μου κάνουν κρατήσεις από φέτος το καλοκαίρι λες και είμαι διαζευγμένος με ανήλικα τεκνα….και συνεχίζουν το λάθος πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον….κάποια στιγμή θα τους έρθει η έμπνευση για αναδρομικές περικοπές για ακαθάριστη σύνταξη 2000 ευρώ και άνω, όταν στο χέρι φτάνουν τα μισά περίπου…..ότι θέλουν κάνουν…

 5. ΣτέλιοςΣτέλιος λέει:

  Στη «φόρμα» για τον υπολογισμό του εφάπαξ, στα πεδία ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ και ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ, πρέπει να βάλουμε τους βαθμούς που είχαμε την 31-12-2014 ή αυτούς που είχαμε οταν αποστρατευτήκαμε (λ.χ. το 2016). Ξέρουμε αν έχει ξεκαθαρίσει αυτό ή αναμένονται διευκρινήσεις;;;

  • Κανονικά θα πρέπει να βάλεις τον αποστρατευτικό μισθολογικό βαθμό την ημερομηνία της διαγραφής, γιατί ο νόμος αναφέρει ότι μέχρι το 2014 το εφάπαξ υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο.
   Ο παλιός τρόπος είναι ο πολλαπλασιασμός των αποδοχών αποστρατείας (όχι της 31-12-2014) επί το χρονικό διάστημα ασφάλισης (αυτό είναι μέχρι 31-12-2014).

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar