Φορολογία

Σελίδα με πληροφορίες και σχολιασμό ειδήσεων αναφορικά με την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι όλες οι πληροφορίες δίνονται από συναδέλφους (οι οποίοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι ή όχι), κατά συνέπεια αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία λογιστή.1.018 Responses to Φορολογία

 1. Custom avatarΣΤΕΦΑΝΟΣ λέει:

  Μικρή αύξηση φόρου στο ενημερωτικό σύνταξης ΙΑΝ 18.Καταργήθηκε η έκπτωση 1,5 % ;;;;;;

 2. Custom avatarΠαναγιώτης λέει:

  Καλησπερα..φετος θα βγαλω περιπου 1000 κιλα λαδι δεν παιρνω επιδοτηση εχω περιπου 400 δεντρα μπορω να πουλησω νομιμα στο ελαιοτριβειο λαδι;
  Ειμαι εν ενεργεια..

 3. Μαρια ΚρατουναΜαρια Κρατουνα λέει:

  Μπορει καποιος να κανει τωρα 4/12/17 τροποποιητικη δηλωση σχετικα με Ε1 πινακας 6 παραγραφος 12 σχετικα με διορθωση στοιχειων φιλοξενειας? (Ονοματεπωνυμο και ΑΦΜ). Πρεπει να παει στην ΔΟΥ? Θα πληρωσει προστιμο?

  • Custom avatarGEORGIOSP λέει:

   Ναι μπορεί να γίνει τροποποιητική δήλωση. Επιβάλλεται πρόστιμο 100€ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής (βλ. το άρθρο https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/35164/hl/Πρόστιμα%20εκπρόθεσμων# ).
   Υποθέτω ότι η πρόθεση για υποβολή τροποποιητικής έχει σχέση με τις αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την χορήγηση του πριν την υποβολή της τροποποιητικής. Θα είναι κρίμα να επιβληθεί πρόστιμο για υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής και τελικά να απορριφθεί και η χορήγηση του μερίσματος για άλλο λόγο.

   • george15george15 λέει:

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ, ΘΑ ΛΗΦΟΥΝ ΥΠΟΨΗΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΩΣ 31-10-2017. ΟΠΟΤΕ ΑΣ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ!!

 4. Custom avatarnik λέει:

  καλησπερα μπορει καποιος να μου απαντησει αν γνωριζει? εχω υποβαλει τροποποιητικη για το ετος 2015 σημερα, μπορω να την ξαναυποβαλω για να προσθεσω κατι φαρμακευτικες αποδειξεις που δεν εβαλα μηπως καταβει λιγο το χρεωστικο ποσο που μου εβγαλε? ευχαριστω εκ των πρωταιρων.

  • Custom avatarstam λέει:

   Αν την έχεις υποβάλει ηλεκτρονικά μπορείς να υποβάλεις ξανά μετά από μία εργάσιμη ημέρα.

  • Custom avatarG.G. λέει:

   Ο κωδικός 051 ίσχυε κανονικά για τα εισοδήματα του 2015.
   Αν υποβάλεις τροποποιητική για τον κωδικό 051, θα σου επιβληθεί πρόστιμο 100 €, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.
   Η δήλωση σου θα γίνει δεκτή αφού προσκομίσεις τα δικαιολογητικά στην ΔΟΥ σε έλεγχο, για την ορθότητα τους.
   Θα πρέπει να δηλώσεις τουλάχιστον το 5% σε αποδείξεις του συνολικού σου εισοδήματος (αρχικό + τροποποιητικό) για να ενεργοποιηθεί η μείωση φόρου κατά 10% του ποσού των αποδείξεων που θα δηλώσεις.
   Αν λάβεις υπόψη και το πρόστιμο των 100 € που θα σου επιβληθεί, για να το καλύψεις θα πρέπει να υποβάλεις επιπρόσθετα 1000 € σε αποδείξεις πέραν του 5%, του εισοδήματος σου.
   Συνεπώς πριν κανείς οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να υπολογίσεις πόσες αποδείξεις έχεις, γιατί στο τέλος μπορεί να βρεθείς με και πρόσθετο φόρο από αυτόν που σου έχει καταλογιστεί, λόγω του προστίμου των 100 €.

 5. ΕυαγγελίαΕυαγγελία λέει:

  Καλησπέρα, υπέβελα τροποποιητική για τα αναδρομικά του 2015 και στην 1η πρώτη εκκαθάριση και στην δεύτερη το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό, αλλά στην 2η είναι πολύ μικρότερο από ότι στην πρώτη. Να σημειωθεί ότι έχω πληρώσει όλο το φόρο που αναλογούσε. Η διαφορά τους δεν θα έπρεπε να μου επιστραφει? Στο εκκαθαριστικό αναγράφει ότι θα ενημερωθούμε μετά από 10 ημέρες , έχουν περάσει 15 ημέρες και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Πρέπει να κάνω εγώ κάποια άλλη ενέργεια ?

  • Custom avatarG.G. λέει:

   Θα πας στην εφορία στο τμήμα των επιστροφών. Αν το ΑΦΜ σου έχει κάποια οφειλή θα στα συμψηφίσουν, ειδάλλως θα στα επιστρέψουν. Να έχεις μαζί σου την ταυτότητα σου και φωτοτυπία του λογαριασμού που θα τα καταθέσουν.

 6. Custom avataraero λέει:

  Κοινωνικό μέρισμα (να χαμογελάσουμε λιγάκι !)
  http://www.cretalive.gr/isawihear/o-logisths-h-oykraneza-kai-to-koinoniko-merisma

 7. Custom avatarkostastam λέει:

  Για να αρχίσουμε να πέρνουμε σειρά (τέλη κυκλοφορίας 2018): https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/login.do

 8. Custom avatarΊωνας λέει:

  Γνωρίζει κάποιος τι κάνουμε ως απόστρατοι (συνταξιούχος Δημοσίου δηλαδή από το 2013) με την περίπτωση μικρού εισοδήματος από αγροτική καλλιέργεια;;;;
  Μου είπαν ότι για να καταχωρηθώ στο ελαιοτριβείο και να πάρω την επιταγή θα πρέπει να ενταχθώ στο ειδικό καθεστώς αγροτών μέσω της ΔΟΥ.
  Επίσης ακούω ότι με το Νόμο Κατρούγκαλου, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το Μάιο του 2016 και έχουν έστω και ένα πολύ μικρό εισόδημα από αγροτική καλλιέργεια χάνουν μέχρι και το 60% της σύνταξής τους.
  Γνωρίζει κάποιος περισσότερες λεπτομέρειες;;;

  • Custom avatarGEORGIOSP λέει:

   Σωστά σου είπανε ότι πριν κάνεις οποιαδήποτε δοσοληψία θα πρέπει να ενταχθείς στο ειδικό καθεστώς αγροτών μέσω της ΔΟΥ. Ακόμα και αν δεν πουλάς αγροτικά προϊόντα αλλά εισπράττεις επιδότηση πρέπει να ενταχθείς στο ειδικό καθεστώς. Διάβασε το άρθρο https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/26162 και την ΠΟΛ.1201/2016 στην οποία αναφέρεται. Θα βρεις πολλές πληροφορίες που αφορούν το ερώτημα σου.
   Αφού είσαι συνταξιούχος από το 2013 δεν εφαρμόζεται η περικοπή σύνταξης του άρθρου 20 και για σένα ισχύουν οι διατάξεις που ίσχυαν πριν την 12/5/2016 (Βλ. παρ. Α2α στην σελ. 3 της εγκυκλίου 33/2017 του ΕΦΚΑ που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια με ΑΔΑ: 6Β9Υ465ΧΠΙ-Η8Ω). Αυτό βέβαια ισχύει αν από το 2013 μέχρι την 12/5/2016 έπαιρνες επιδότηση ή έχεις αποδείξεις ότι πούλαγες λάδι και είχες αγροτικό εισόδημα.
   Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις για εισοδήματα πριν την 12/5/2017 τότε ισχύουν οι διατάξεις του Ν4387/2016.
   Σύμφωνα με αυτές:
   α. Με την παρ. 11 του άρθρου 40 του Ν4387/2016 καταργήθηκε το άρθρο 34 του Ν.1140/1981 και επομένως δεν απαγορεύεται η εγγραφή συνταξιούχων του δημοσίου στον ΟΓΑ.
   β. Σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο 33/2017 του ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 (Βλ. Α2β) στους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία/δραστηριότητα για την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, ακόμα και αν προκύπτει εισόδημα.
   γ. Η περίπτωση συνταξιούχου που αποκτά μικρά εισοδήματα και επιδοτήσεις δεν αναφέρεται στις κατηγορίες που υποχρεώνονται σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ/ΟΓΑ σύμφωνα με την εγκύκλιο 3/2017 του ΕΦΚΑ και την 61501/3398 υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθ. Β4330/30-12-2016.
   Σημ: Για να θεωρηθεί κάποιος επαγγελματίας αγρότης πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 65 του Ν4389/2016.
   Σύμφωνα με τα παραπάνω, προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι συνταξιούχος του Δημοσίου που αποκτά μικρά εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα δεν θα έχει περικοπές στην σύνταξη του άσχετα με το πότε (πριν ή μετά την 12/5/2016) άρχισε την αγροτική του δραστηριότητα.
   Επειδή όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί ακόμα περικοπή εργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4387/2016 θα πρότεινα σε όποιον είναι άμεσα ενδιαφερόμενος για το θέμα, πριν κάνει οποιαδήποτε ενέργεια/δοσοληψία, να απευθύνει έγγραφο ερώτημα στον τοπικό ανταποκριτή του ΟΓΑ (υπάγονται στον ΕΦΚΑ) για το αν έχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ/ΕΦΚΑ ή όχι. Έτσι θα πάρει επίσημη έγγραφη απάντηση και θα μπορεί να αποφασίσει για τις μελλοντικές του ενέργειες.
   Σχετική συζήτηση έχουμε κάνει και εδώ https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-229/#comment-58213 .

   • Custom avatarΊωνας λέει:

    Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική ενημέρωση.
    Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα μικρό χωράφι που αναμένεται να μου αποφέρει φέτος περί τα 300 ευρώ (πολύ λιγότερα από αυτά που έχω ήδη δαπανήσει σε αυτό), ενώ και τα έτη 2012 και 2013 είχα ξαναδηλώσει μικρότερα ποσά. Επιπλέον δεν έχω πάρει ποτέ επιδότηση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar