Αεροπορία

Σελίδα υπ' αριθ. 267 με σχόλια ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).

avatar
1000
Νικος
Νικος

Το ποσο στο βοεα που εμφανίζεται αφορα 1 παιδι ή 2 παιδια?

ΣΩΜΑ:
ΑΓΝΩΣΤΟ
Γιάννης
Γιάννης

Το ποσό αφορά το κάθε τέκνο.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΑΓΓΕΛΗΣ
ΑΓΓΕΛΗΣ

Κύριε Αχιλλέα αν κι εφοσον γνωρίζετε, ειχα κανει αίτηση αναγνώρισης ετων σπουδών στο Γ.Λ.Κ. το 2016, με την προυπόθεση να πληρώσω μειωμένες εισφορές. Ωστόσο δεν με ειδοποίησαν, ούτε εγινε κάτι. Τώρα όμως που χρειάζομαι την αναγνώριση μπορώ να κάνω χρήση της αίτησης αυτής; ( Να πληρώσω την αναγνώριση με τις τότε εισφορές) Πρόκειται να συνταξιοδοτηθώ αυταπάγγελτα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

«Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ενδιαφερομένου εισφοράς εξαγοράς με ασφάλιστρο 6,67% (όση είναι και η εισφορά του στρατιωτικού για την κύρια σύνταξη) που υπολογίζεται επί των συνταξίμων αποδοχών του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης. Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται υπόψη εκείνες επί των οποίων διενεργείται κράτηση για κύρια σύνταξη.» σελ. 10 της εγκυκλίου με ΑΔΑ:4ΑΛ3Η-4Β που ερμηνεύει το άρθρο 22 παρ. 1 του Ν3865/2010. https://diavgeia.gov.gr/doc/4ΑΛ3Η-4Β?inline=true «Επισημαίνεται ότι για αιτήσεις αναγνώρισης χρόνου ως συνταξίμου στο Δημόσιο που έχουν υποβληθεί μέχρι 31.12.2016, καταβάλλεται μόνο η εισφορά ασφαλισμένου (6,67%). Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 1.1.2017 και μετά, καταβάλλεται η εισφορά ασφαλισμένου και εργοδότη όπως αυτή ισχύει κάθε φορά.» σελ. 6 της εγκυκλίου με ΑΔΑ: 72ΩΕΗ-ΩΔΞ που ερμηνεύει το άρθρο 8 του Ν4387/2016. https://diavgeia.gov.gr/doc/72ΩΕΗ-ΩΔΞ?inline=true Σύμφωνα με τα παραπάνω αφού έχεις υποβάλει αίτηση αναγνώρισης στο ΓΛΚ από το 2016 έχεις δικαίωμα να αναγνωρίσεις… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Λάμπρος
Λάμπρος

Αποστρατεία το 2015 με 35 έτη (Σμήναρχος).Δεν μπήκαν καθόλου αναδρομικά από την περίοδο που ήμουν εν ενεργεία.Το μόνο ποσό που πήρα ως αναδρομικά ήταν περίπου 350 ευρώ από τον ΕΦΚΑ (ως συνταξιούχος).Που πρέπει να απευθυνθώ για να βρώ μια άκρη;

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Αρχικά, σου προτείνω να δεις στο https://pay.haf.gr/login
αν υπάρχει Αναλυτικό Φύλλο Μισθοδοσίας με “εφάπαξ καταβολή ποσού”.
Επίσης έλεγξε μήπως ως ε.ε. είχες άλλο τραπεζικό λογαριασμό
και το ΟΛΚΑ έχει βάλει εκεί το ποσό.
Ούτως ή άλλως, αφού ως ε.ε. σε μισθοδοτούσε το ΓΕΑ/ΟΛΚΑ
αυτός είναι και ο φορέας όπου θα πρέπει να απευθυνθείς.
https://www.haf.gr/structure/gea-2/olka/

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Κανενα νεο ποτε θαβγουνσυνταξεις υπαρχει.Χαρτι απο το ΙΚΑ που πρωτοκοληθηκε ερχες Σεπτεμβρη του 18 εινε φυσιολογικο να μην το εχει χρωθει ακομη καποιος.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Υπαρχει κανενα νεο για συνταξεις για οσουσ εφυγαν απο 1/1/2017

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Μιχάλης
Μιχάλης

Με τα ενημερωτικά των συντάξεων ξέρει κανείς τι γίνεται?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Όταν αναρτηθούν θα το μάθουμε όλοι αμέσως, θα είναι πρώτη είδηση παντού!
(TV, εφημερίδες, sites …)

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ

τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται ….και ο καθένας καταλαβαίνει, εκτός αν θέλουμε να γράφουμε για να γράφουμε ….

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΣΓΟΣ.....
ΣΓΟΣ.....

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΤΟ Α21 …ΠΕΡΝΑΩ ΑΦΜ-ΑΜΚΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ…Η υποβολή αιτήσεων Α21 για το έτος 2019 δεν είναι διαθέσιμη.(ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ)ΜΗΠΩΣΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ?Η ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ

Καλησπέρα κύριε Αχιλλέα, αν λόγω ηλικίας αποστρατευτω αυτεπάγγελτα (50 ετών ΕΠ.ΟΠ) με 23 πραγματικά έτη υπηρεσίας, θα μου δοθεί κανονικά η σύνταξη και το εφάπαξ; (Επειδή ίσχυε ότι για να δοθεί το εφάπαξ πρέπει να υπάρχουν 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας)

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Βασίλη μην ανησυχείς. Διάβασε το σχόλιο του Τάκη από κάτω.
Σημ: Για το εφάπαξ ποτέ δεν ήταν προϋπόθεση η 25ετία. Σήμερα τα απαιτούμενα χρόνια μετοχικής σχέσης είναι 20. Βλ. https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/224745 .

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Panagiotis
Panagiotis

Το θέμα είναι αφού φεύγεις στα 50 φεύγεις με πλήρη σύνταξη ακόμα κ 25 χρόνια να έχεις πραγματικά?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Παναγιώτη παλαιότερα (πριν τον Ν4387/2016) όταν λέγαμε «πλήρης σύνταξη», για τους στρατιωτικούς, εννοούσαμε την συμπλήρωση των 35 συντάξιμων ετών. Με την εφαρμογή του Ν4387/2016 δεν υπάρχει η έννοια αυτή. Όταν κάποιος φεύγει με αυτεπάγγελτη αποστρατεία, και με την παλαιά νομοθεσία και με την νέα, η σύνταξη που παίρνει είναι αυτή που αντιστοιχεί στα συντάξιμα χρόνια που έχει.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ

GEORGIOSP. Σε ευχαριστώ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΑΓΓΕΛΗΣ
ΑΓΓΕΛΗΣ

Κύριε Αχιλλέα, προκειται να αποστρατευτώ αυταπάγγελτα ( 50 ετων και Υπαξ/κος) με 25 ετη υπηρεσίας. Ευελπιστώ οτι θα μου εκδοθεί κανονικα σύνταξη και εφάπαξ!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΤΑΚΗΣ
ΤΑΚΗΣ

Από τη στιγμή, φίλε Αγγελή, που η υπηρεσία σε αποστρατεύει αυτεπάγγελτα για οποιονδήποτε λόγο (εκτός φυσικά από την απόταξη λόγω αδικημάτων) συνταξιοδοτείσαι κανονικά (για την ώρα προσωρινή σύνταξη περίπου 5-6 μήνες μετά την αποστολή του φακέλλου στο ΓΛΚ) και παίρνεις σειρά για να λάβεις και το εφάπαξ

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Μπαμπης
Μπαμπης

Καλημέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω έχει εκδοθεί καμία πρόσφατη σύνταξη από τον ΕΦΚΑ? Και αν ναι πόσο καιρό πήρε για να εκδοθεί?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ

Ναι έχει εκδοθεί Μπάμπη. Περίπου 6μηνες

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
DIMITRIOS-LARISA
DIMITRIOS-LARISA

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ….ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΗ ΣΠ….ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ…

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Tanasen
Tanasen

Καλήμερα.Μήπως εννοείς προσωρινή αντί για πρόσφατη? Γιατί οριστική με τον νέο νόμο λιγάκι δύσκολο να βγήκε σε 6 μήνες όπως λέει ο Άγγελος…Έχουμε 27 μήνες με προσωρινή και ακόμα περιμένουμε..

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής : α) Έχω θητεία 22 μηνών ως στρατεύσιμος την οποία πλήρωσα για αναγνώριση τότε (1987) στο ΤΑΣΑ νυν ΕΛΟΑΑ χωρίς να έχω πληρώσει πουθενά αλλού για αναγνώριση. Τότε μου είχαν πει ότι δεν απαιτείται να πληρώσω κάπου αλλού. Στο πεδίο που γράφει θητεία συμπληρώνω το 22 και αναγνώριση ΕΦΚΑ ή απαιτείται και το άλλο πεδιο (ΕΦΚΑ+ΜΤΑ) ? β) Όταν κάποιος κρίνεται αποστρατευτέος λόγω ανικανότητας (όχι ένεκα της υπηρεσίας) το ποσοστό ανικανότητας παίζει ρόλο ή έχει νόημα όταν η ανικανότητα είναι ένεκα της υπηρεσίας ? δηλαδή στην εφαρμογή για να συμπληρωθεί θα πρέπει να συμπληρώσω το πεδίο εκτός υπηρεσίας, το ποσοστό ανικανότητας (εάν έχει νόημα σύμφωνα με το παραπάνω ερώτημα) καθώς και το πεδίο γενικές ή ειδικές παθήσεις ? γ) Επίσης γνωρίζει κάποιος συνάδελφος εάν για κάποιο Αξκό τρέχει ταυτόχρονα κρίση για αποστρατεία λόγω ορίου ηλικίας και ταυτόχρονη παραπομπή απο ΑΑΥΕ για οριστική κρίση… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Για το α) ερώτημα ίσως θα πρέπει να ρωτήσεις το ΜΤΑ αν υπάρχει υποχρέωση αναγνώρισης της θητείας. Μέχρι την θέση σε ισχύ του Ν3943/2011 (ΦΕΚ Α66) γινόταν κράτηση υπέρ ΜΤΑ από την μισθοδοσία των στρατευσίμων σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 451890/27.10/16.11.1983 (ΦΕΚ 654 Β΄) και δεν χρειαζόταν αναγνώριση για να υπολογιστεί ο χρόνος θητείας στο ΜΤΑ. Με το άρθρο 43 παρ. 5α του Ν3943/2011 (https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/59473 ) καθιερώθηκε η δυνατότητα αναγνώρισης της πολιτικής και στρατιωτικής υπηρεσίας με την υποχρέωση καταβολής κρατήσεων και ταυτόχρονα καταργήθηκε η κράτηση υπέρ ΜΤΑ από την μισθοδοσία των στρατευσίμων με την παράγραφο 5γ2 του ίδιου άρθρου. Δεν ξέρω όμως αν υπερισχύει το ότι κατά την διάρκεια της θητείας σου έγιναν κρατήσεις υπέρ ΜΤΑ ή το ότι η αποστρατεία σου θα γίνει μετά την θέση σε ισχύ του Ν3943/2011.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Συνέχεια: Μέχρι το 2011 ίσχυε η παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν2913/2001 https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/18806 που όριζε ότι « Οι έκτων μετόχων μερισματούχοι δεν υπόκεινται σε εισφορές λόγω μερίσματος για το χρόνο της στρατιωτικής τους θητείας στην Πολεμική Αεροπορία.» η οποία καταργήθηκε με την παρ. 5γ1 του άρθρου 43 του Ν3943/2011. Για αυτό Δημήτρη σου είχαν πει τότε ότι δεν απαιτείται άλλη αναγνώριση εκτός του ΤΑΣΑ (ΕΛΟΑΑ).

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΤΑΚΗΣ
ΤΑΚΗΣ

Φίλε ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ καλησπέρα και καλή σαρακοστή. Εγώ αναγνώρισα τη θητεία μου 19 μήνες πληρώνοντας τα μετοχικά ταμεία (ΜΤΝ-ΕΚΟΕΜΝ) και ξεχωριστά κατέβαλα και τις εισφορές στον ΕΛΟΑΝ για εφάπαξ. Ενώ στον ΕΛΟΑΝ με σύμφερε οικονομικά η αναγνώριση, για τα μετοχικά έλαβα μόλις 6 περίπου ευρώ το μήνα προσαύξηση ένω πλήρωσα περίπου 2300 ευρώ εισφορές για τους μήνες της θητείας. Αυτό σημαίνει ότι απόσβεση για τα λεφτά που έδωσα θα κάνω σε 30 περίπου χρόνια, αν ζω τότε. Αυτά όσον αφορά τη δική μου περίπτωση απλά προς ενημέρωσή σου.

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Greg
Greg

Καλημέρα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε αν πρέπει να κάνουμε την αίτηση για γνωστοποίηση της νέας συνταξιοδοτικής πράξης σύμφωνα με την παρακάτω δημοσίευση;

https://staratalogia.blogspot.com/2019/02/blog-post_23.html?fbclid=IwAR3Zf29zhkgovnJkTzisOgGX9ZCbhqfqO11vkVvONoaRhC-zw0smC9sHUdo&m=1

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Εσύ αποφασίζεις αν θα κάνεις αυτή την αίτηση.
Διάβασε όμως και την άποψη του GEORGIOSP
https://enstoloi.net/sxolia/epikerotita/comment-page-53/#comment-73587

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Greg
Greg

Ευχαριστώ πολύ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Χρήστος
Χρήστος

Καλησπέρα κύριε Αχιλλέα. Αποστρατεύτηκα το 2013. Την προηγούμενη φορά πήρα αναδρομικά στο εφάπαξ με την εφαρμογή του νόμου στο 50%. Τώρα θα πάρουμε το υπόλοιπο 50% στο εφάπαξ. Ευχαριστώ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGE
GEORGE
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Υπάρχει φυσικά και η δικαστική οδός με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας (βασιζόμαστε στην αρχή των ίσων δικαιωμάτων και απαιτήσεων ως θεμελιώδη αρχή της δημοκρατίας μας). Προσωπική μου άποψη είναι αυθαίρετη και καταχρηστική η μη καταβολή του υπόλοιπου 50% από τα δικά μας δεδουλευμένα. (απορώ με τη επιθετική συμπεριφορά των διοικήσεων όλων των ταμείων μας )

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Sakis
Sakis

Καλησπέρα σε όλους. Ερώτηση, παραμονή στην υπηρεσία ως ΕΟΘ ο χρόνος υπηρεσίας στην κατάσταση αυτή προσμετράται στην σύνταξη, ταμεία, εφάπαξ .

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
ΤΑΚΗΣ
ΤΑΚΗΣ

Βεβαίως, φίλε Σάκη, προσμετράται κανονικά.

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Sakis
Sakis

Τάκη και Αχιλλέα ευχαριστώ για την ενημέρωση μια διευκρίνιση χρειάζεται δήλωση του στέλεχους για την συνέχιση κρατήσεων σύνταξη ταμεία εφάπαξ, δεν γίνεται αυτόματα κατά τον χρόνο παραμονής κατάστασης εοθ από την υπηρεσία ;

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Ανδρέας
Ανδρέας

Καλησπέρα σας. Αποστρατευτηκα πρόσφατα με 16.5 χρόνια υπηρεσίας και το βαθμό του Σγου. Προέρχομαι από τη Σχολή Ικάρων στην οποία εισήλθαν το 2002 και αποφοίτησα το 2006.Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος πότε δικαιούμαι (αν δικαιούμαι) να πάρω σύνταξη για όλα αυτά τα χρόνια που είχα ασφαλιστικές κρατήσεις. Ευχαριστώ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Διάβασε στις FAQ στο κεφάλαιο 2 την ενότητα 3.Γ1
https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Ανδρέας
Ανδρέας

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας παρακαλώ αν είναι δυνατόν να με παραπεμψετε στο ΦΕΚ που περιγράφεται αυτό ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 20 του Ν3865/2010 (ΦΕΚ Α120) για να δικαιούται κάποιος στρατιωτικός, που απομακρύνεται με αίτησή του, σύνταξη θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του ή 40 συντάξιμα έτη ( https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/56990 ). Επειδή εσύ δεν εκπληρώνεις αυτές τις προϋποθέσεις δεν δικαιούσαι άμεσα σύνταξη αλλά τα συντάξιμα χρόνια που έχεις δεν χάνονται. Θα μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις στο μέλλον, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, όταν θα υποβάλεις αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία