Φορολογία

Σελίδα με πληροφορίες και σχολιασμό ειδήσεων αναφορικά με την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι όλες οι πληροφορίες δίνονται από συναδέλφους (οι οποίοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι ή όχι), κατά συνέπεια αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία λογιστή.

Αφήστε ένα σχόλιο / ερώτηση

avatar
2500
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ

Εαν καποιος γνωριζει…εγγαμος με 2 ανηλικα τεκνα[ τα οποια δεν εχουν εισοδημα] πηρε το 2017 ας πουμε,4000 ευρω[πληρωτεο και φορολογητεο ειναι το ιδιο] απο δημο ως συμβασιουχος και η συζυγος ως ιδιωτικος υπαλληλος ενα ποσο.Ενω η συζυγος φορολογειται κανονικα και αφαιρειται και το προβλεπομενο 2000 αφορολογητο για το δικο της ποσο,ο συζυγος γιατι δεν φορολογειται ?το δικο του εισοδημα ειναι αφορολογητο?Η δηλωση εννοειται ειναι κοινη.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Πρακτικά, για να μην σε κουράζω με παραπομπές σε άρθρα του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, κάθε ένας από τους συζύγους (με δύο παιδιά) έχει ατομικό αφορολόγητο 9090€. Σωστά λοιπόν ο εργοδότης του συζύγου με εισόδημα 4000€ δεν του παρακράτησε φόρο αφού το εισόδημα του είναι κάτω από το όριο του αφορολόγητου. Στην περίπτωση της συζύγου το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει το όριο των 9090€ και φορολογείται για το υπερβάλλον ποσό σύμφωνα με την φορολογική κλίμακα.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
SSpyros
SSpyros

Καλημέρα στους συναδέλφους, θα ήθελα να υποβάλλω κάποιες ερωτήσεις προς όποιον γνωρίζει (δες GEORGIOSP). Ο γιος μου 26 ετών έχει αναπηρία 90% και παίρνει προνοιακό επίδομα 6300 ευρώ.
1 .Θα κάνει δική του φορολογική δήλωση;
2. Αν κάνει θα τον δηλώσω σαν προστατευόμενο μέλος στον πίνακα 8 και την αναπηρία του στον πίνακα 3 κωδ. 005;
3. Θα δηλωθεί σαν φιλοξενούμενος;
Όποιος γνωρίζει σχετικά ας απαντήσει. Ευχαριστώ όσους θα μπουν στην διαδικασία να απαντήσουν.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G.G.
G.G.

Στην δήλωση του γιου σου, το επίδομα στον κωδικό 659, και θα δηλώσει φιλοξενούμενος σε σένα κωδικοί 801, 092, 091, 097.
Στην δική σου δήλωση, τον αναγράφεις στον πίνακα 8 ως προστατευόμενο και τους κωδικούς 003, 005.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
SSpyros
SSpyros

G.G. σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα ήθελα μόνο μια διευκρίνηση. Αν στην δική μου δήλωση δηλώσω στον κωδ. 005 την αναπηρία του θα δηλωθεί παράλληλα και στην δική του στον κωδ. 001;
Αυτό μήπως δεν ισχύει και πρέπει να δηλωθεί μόνο από έναν από τους δύο.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Συμπληρωματικά στις πληροφορίες του G.G.
Θα πρέπει να συμπληρωθούν στην δήλωση του παιδιού, ανάλογα με την περίπτωση, ο κωδικός 905 ή 913 στον πίνακα 2, ο κωδικός 001 στον πίνακα 3 και ο κωδικός 659 σε περίπτωση που δεν είναι προσυμπληρωμένος ο κωδικός 619.
Σημ.: Για να γίνει αποδεκτή η καταχώρηση στους κωδικούς 905 ή 913 θα πρέπει να έχει εκδοθεί απόφαση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕΠΑ.
Υπάρχει blog που ασχολείται με θέματα ΑΜΕΑ στο οποίο μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες για θέματα που απασχολούν περιπτώσεις σαν την δική σου (logistis-amea.blogspot.gr). Διάβασε και αναρτήσεις σχετικά με την φορολόγηση των προνοιακών επιδομάτων εδώ
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/36167
http://logistis-amea.blogspot.gr/2017/08/blog-post_15.html

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
SSpyros
SSpyros

Ευχαριστώ πολύ GEORGIOSP .
Απλά αν κάποιος από τους δύο σας μπορεί να μου λύσει και την πιο πάνω απορία θα είναι τέλειος.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Ναι. Πρέπει και οι δύο να συμπληρώσετε τους αντίστοιχους κωδικούς. Είναι διαφορετικός ο λόγος συμπλήρωσης του κάθε κωδικού. Εσύ θα συμπληρώσεις τον κωδικό 005 όπως σου έγραψε ο G.G. αφού έχεις προστατευόμενο μέλος στον πίνακα 8 που έχει αναπηρία πάνω από 67%. Έτσι δικαιολογείς την εγγραφή του παιδιού στον πίνακα 8 και μετά το καθορισμένο όριο ηλικίας (25 ετών) και θα έχεις την προβλεπόμενη μείωση φόρου λόγω ύπαρξης προστατευόμενου μέλους. Στη δήλωση του παιδιού όταν συμπληρωθεί ο κωδικός 905 ή 913 και προχωρήσεις στην υποβολή της δήλωσης θα συμπληρωθεί αυτόματα η ένδειξη στον κωδικό 001. Μπορείς όμως να τσεκάρεις εσύ το κουτάκι πριν την υποβολή. Για την συμπλήρωση των κωδικών 001, 005, 905, 913 είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της αναπηρίας από ΚΕΠΑ. Για τους κωδικούς 905 και 913 είναι σίγουρο ότι ο έλεγχος για την πιστοποίηση γίνεται αυτόματα από το TAXIS. Για τους 001 και… Διαβάστε τη συνέχεια »
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
SSpyros
SSpyros

Και πάλι ευχαριστώ. Με εξέπληξες με τις γνώσεις σου.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Κώστας
Κώστας

Ξέρω ότι έχει γίνει η ερώτηση πολλές φορές, σε εμένα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την δήλωση του ΕΦΑΠΑΞ. Πάω στον κωδικό 781, επιλέγω “εφάπαξ ταμείων πρόνοιας….κλπ” αλλά δεν μπορώ να εισάγω το ποσό (δεν υπάρχει πουθενά κουτάκι για να γράψω, παραμένουν απενεργοποιημένα).
Ευχαριστώ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G.G.
G.G.

Στο κάτω μέρος του πίνακα που ανοίγει για να συμπληρώσεις έχει μια μπάρα που πρέπει να μετακινήσεις για να εμφανιστεί το δεξιό μέρος της.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Κώστας
Κώστας

Ευχαριστώ. Εντάξει το τερμάτισα… 🙂

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Χρήστος
Χρήστος

Ξέρει κανείς αν οι Ευέλπιδες φέτος πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση; Μέχρι πέρσι δεν είχαν υποχρέωση καταβολής φορολογικής δήλωσης καθώς το επίδομα που λαμβάνουν δεν υπερέβαινε τα 3.000 € ετησίως. Φέτος έχω ακούσει ότι αυτό έχει καταργηθεί. Ισχύει;

ΣΩΜΑ:
Στρατός