Φορολογία

Σελίδα και πληροφορίες για την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι όλες οι πληροφορίες δίνονται από συναδέλφους (οι οποίοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι ή όχι), κατά συνέπεια αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία λογιστή.

avatar
1000
ΣΠΑΡΟΣ
ΣΠΑΡΟΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΤΟΥΣ 2014 ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 2018..ΕΝΝΟΩ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΤΑΞΙΣ ΝΕΤ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ.
ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιάννης
Γιάννης
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΚΑΡ. Κων/νος
ΚΑΡ. Κων/νος

Φίλε ΣΠΑΡΟ καλημέρα.
Κατεβάζεις, εις διπλούν, από εδώ https://www.taxheaven.gr/pagesdata/entypo_e1_2015.pdf την φορολογική δήλωση, συμπληρώνεις τον ΠΙΝΑΚΑ 1 (στοιχεία φορολογουμένου) και από τον ΠΙΝΑΚΑ 4 συμπληρώνεις ΜΟΝΟ τους Κωδικούς 303 και 315. Ημερομηνία, υπογραφή και μεταβαίνεις ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ στην ΔΟΥ όπου καταθέτεις την δήλωση. Θα σου επιστραφεί το ένα αντίτυπο υπογεγραμμένο από τον υπάλληλο. Έχεις διορία έως την 31-12-2019. Το ίδιο θα πράξεις εάν έχεις αναδρομικά και το έτος 2013. Αν έχεις για το 2015 και εντεύθεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
ΣΠΑΡΟΣ
ΣΠΑΡΟΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΣΑΙΤ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ

Καλημέρα σε όλους.Να ρωτήσω παρακαλώ πολύ για όποιον γνωρίζει το εξής:Ο γιος μου έκανε φέτος για πρώτη φορά φ.δ., αλλά στο εκκαθαριστικό του έχει και αναδρομικά του 2017 που δεν έκανε φδ.Πώς θα τα δηλώσει αυτά;

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

Φίλε Βασίλη, εάν εννοείς ότι είχε εισόδημα και το 2017, και δεν είχε κάνει δήλωση γιατί δεν είχε βεβαίωση αποδοχών, αλλά στην βεβαίωση αποδοχών του 2018 αναφέρει και εισοδήματα του 2017, πηγαίνεις στην Εφορία που ανήκει το παιδί με την βεβαίωση αποδοχών του 2018 και κάνεις χειρόγραφη. Το ίδιο έγινε με το γιό μου το 2015.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
aero
aero

Γιατί χειρόγραφη?
Δεν ισχύει ότι χειρόγραφες κάνουμε για αναδρομικά πριν το 2015?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

aero, δεν αφορά αναδρομικά, αλλά αρχική δήλωση.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ

Ευχαριστώ για την απάντηση.Ειναι σίγουρο αυτό ή να περιμένω μην ανοίξει στο taxisnet για αναδρομικά μισθών συντάξεων προηγούμενων ετών και την κάνω ηλεκτρονικά;

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Λεωνιδας
Λεωνιδας

Καλησπερα σε ολους,
Ειμαι συνταξιουχος απο το 2009 και παιρνω οικογενειακη παροχη. Επειδη ο μεγαλος μου γιος περασε στο πανεπιστημιο και ενηλικιωνεται ξερει κανεις να μου πει που και τι να στειλω για να συνεχισω να την παιρνω ;;;
Ευχαριστω,

Λεωνιδας

ΣΩΜΑ:
Λιμενικό
Γιάννης
Γιάννης
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Ευχαριστω πολυ.

ΣΩΜΑ:
Λιμενικό
Αλεξανδρος
Αλεξανδρος

χρειαζεται και φετος να κανουμε συμπληρωματικες δηλωσεις για παρελθοντα ετη?ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
Σπύρος
Σπύρος

Αν στη βεβαίωση αποδοχών είχες αναδρομικό εισόδημα προηγούμενων ετών πρέπει να κάνεις μέχρι τέλος του έτους. Αν είναι του 2014 χειρόγραφα στην εφορία και αν είναι απο 2015 και μετά ηλεκτρονικά στο taxis.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
Γεώργιος
Γεώργιος

Προς G.G. ή οποιον αλλο συναδερφο γνωριζει. Την αποφαση του ΚΕΠΑ για την συζυγο με τι εγγραφο την αποστελλω και σε ποια διευθυνση του ΕΦΚΑ. Ευχαριστω

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Σπύρος
Σπύρος

Ειναι η γενική αίτηση και στην παρακάτω διεύθυνση https://enstoloi.net/stratos/comment-page-235/#comment-73875

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
Γεώργιος
Γεώργιος

Σπυρο ευχαριστω

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Γεώργιος
Γεώργιος

Ευχαριστω για την ενημερωση τους συνδαιτημονες του site. Ειμαι ε.α. Το εγγραφο απο ΚΕΠΑ ισχυει για ενα χρονο διοτι αφορα επεμβαση αφαιρεσης καρκινου παχεος εντερου και το ποσοστο μειωνεται με την παροδο των ετων(80% τον 1ο χρονο, 67% 2ο και 3ο χρονο) και μετα τελος διοτι θεωρησε καθαρος απο την ασθενεια(εκτος αν η ασθενεια επανερθει).

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν δεν έχεις απόφαση ΚΕΠΑ για την σύζυγό, η δεν θέλεις να υποβληθεί στην ταλαιπωρία απόκτησης της κάθε 2 έτη, αλλά έχεις απόφαση ΑΣΥΕ εφόρου ζωής, για την σύζυγό, την οποία την απέκτησες κατά την συνταξιοδότηση σου μετά από παραπομπή του ΓΛΚ προς την ΑΣΥΕ, πως ενημερώνεται η ΕΦΟΡΙΑ, αφού η ΑΣΥΕ δεν συνδέεται ηλεκτρονικά με την ΑΑΔΕ; (Το ερώτημα αφορά στους προηγούμενους σχολιασμούς που έγιναν σχετικά με απόφαση αναπηρίας των ΚΕΠΑ)

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
ΚΑΡ. Κων/νος
ΚΑΡ. Κων/νος

Φίλε Ιωάννη, τι ποσοστό αναπηρίας έλαβε από την ΑΣΥΕ ?
Λαμβάνει Προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ με οιανδήποτε αναπηρία 67% και άνω? (Πριν το έτος 2018 το ελάμβανε κάθε δίμηνο από τον Δήμο διαμονής σου, μετά το 2018 το λαμβάνει από ΟΠΕΚΑ κάθε μήνα).
– Εάν η αναπηρία της είναι του 80% και άνω πρέπει να ενημερωθεί ο ΕΦΚΑ/ΓΛΚ (δες εδώ απάντηση G.G https://enstoloi.net/sxolia/forologia/comment-page-50/#comment-79427).
Απάντηση dani εδώ https://enstoloi.net/sxolia/forologia/comment-page-50/#comment-79433 για την ενημέρωση της ΔΟΥ.
– Αν το ποσοστό αναπηρίας ΑΣΥΕ είναι από 67% και άνω πρέπει να προσκομίσεις στον ΟΠΕΚΑ αντίγραφο, προκειμένου να συνεχισθεί το προνοιακό επίδομα και να μη χρειάζεται να υποβάλλεται η σύζυγός σου στην ταλαιπωρία της επανεξέτασης.
Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει (όπως πριν το 2018 ο Δήμος) την ΑΑΔΕ με Βεβαίωση περί του ύψους εισοδήματος από το επίδομα το οποίο αναφέρεις στον Κωδικό 620 στην κοινή φορολογική δήλωσή σας.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση σου ΚΑΡ. Κων/νος,

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
G.G.
G.G.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.7, του άρθρου 6, του ν.3863/2010 οι αποφάσεις των Ανωτάτων Επιτροπών έχουν την ίδια ισχύ με αυτές των ΚΕΠΑ.
https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/240075
.

Συνεπώς ισχύουν αυτά που περιγράφω στο παρακάτω σχόλιο μου, δηλαδή θα το δηλώσεις στο Ε1 και αν σου ζητηθεί θα πρέπει να την προσκομίσεις, και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι εκ των προτέρω.
https://enstoloi.net/sxolia/forologia/comment-page-50/#comment-79427

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου G.G., καθώς και για τα χρήσιμα link που παραθέτεις.

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Γεώργιος
Γεώργιος

Εαν η συζυγος εχει αποκτησει 80% αναπηρια εντος 2019 χωρις εργασια και χωρις εισοδημα πρεπει να δηλωθει απο τωρα στην αρμοδια ΔΟΥ ή του χρονου μαζι με την φορολογικη δηλωση για τα εισοδγματα 2019 θα υποβληθει και το εγγραφο απο ΚΕΠΑ; Ευχαριστω.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Γιάννης
Γιάννης

Του χρόνου στο Ε1 για το εισόδημα του 2019. Η ΑΑΔΕ αναζητά αυτεπάγγελτα την απόφαση απο το ΚΕΠΑ. Αν πάντος την ζητήσουν πρέπει να την πάς.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΚΑΡ. Κων/νος
ΚΑΡ. Κων/νος

Καλημέρα, καλό είναι, φίλε Γιώργο, όταν θα κάνεις το 2020 την ηλεκτρονική φορολογική σου δήλωση, να πας και στην αρμόδια ΔΟΥ να καταθέσεις, ιδιοχείρως, ένα αντίγραφο της Απόφασης, όπως και από τώρα να ενημερώσεις με αντίγραφο όλες τις Υπηρεσίες σου, εάν είσαι εν ενεργεία την Γραμματεία για να την διαβιβάσει αρμοδίως, εάν είσαι απόστρατος με συστημένη επιστολή όλες τις Οικονομικές Υπηρεσίες που εμπλέκονται (ΕΦΚΑ/ΓΛΚ , Ταμεία) (δεν γνωρίζω για τον Στρατό ποιες είναι οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
G.G.
G.G.

Με την Α.1041/2019 για τα εισοδήματα του 2018 (φετινό Ε1), στο Άρθρο 6, Δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται ή φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο (σελ.47) προβλέπει:
.
Στις περιπτώσεις……κλπ, ενώ όταν οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, τα ως άνω δικαιολογητικά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο για μελλοντικό έλεγχο.
https://www.aade.gr/sites/default/files/2019-02/a1041_2019_0.pdf
.
Συνεπώς δεν προβλέπεται η προσκόμιση της απόφασης ΚΕΠΑ παρά μόνο όταν και αν θα σου ζητηθεί για έλεγχο. Οπότε θα περιμένεις την απόφαση που θα εκδοθεί του χρόνου για τα εισοδήματα του 2019 και μετά θα ενεργήσεις (συνήθως κάθε χρόνο ισχύουν τα ίδια), οπότε θα ταλαιπωρηθείς με κάτι που δεν προβλέπεται, αλλά και τον υπάλληλο θα ταλαιπωρήσεις, και ενδεχομένως να μην την παραλάβει καν.
.
Αν είσαι συνταξιούχος πριν την εφαρμογή του ν.4387/16, θα πρέπει να υποβάλεις οπωσδήποτε την απόφαση στον ΕΦΚΑ/ΓΛΚ διότι επηρεάζεται η κράτηση του ν.4024/11 (άρθρο 1, παρ.10 γ)
https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/245958

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Dani
Dani

Τα ΚΕΠΑ ενημερώνουν αυτόματα τις αρμόδιες ΔΟΥ!. Η προσκόμιση της γνωμάτευσης είναι τυπική, απλά για να βεβαιωθεί ο φορολογούμενος ότι περάστηκε η αναπηρία, Δεν είναι υποχρεωτικό. Αυτό που πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος είναι να συμπληρώσει σωστά τα πεδία στην φορολογική δήλωση του έτους που ανάγεται η γνωμάτευση. Π,χ. εάν κάποιος έχει αναπηρία από 1/1/2020, θα πρέπει να συμπληρωθούν τα αντίστοιχα πεδία την άνοιξη του 2021 που θα υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2020. (Τα παραπάνω αναγράφονται από πρόσφατη προσωπική εμπειρία με μέλος της οικογένειας μου)

ΣΩΜΑ:
Στρατός