Φορολογία

Σελίδα με πληροφορίες και σχολιασμό ειδήσεων αναφορικά με την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι όλες οι πληροφορίες δίνονται από συναδέλφους (οι οποίοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι ή όχι), κατά συνέπεια αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία λογιστή.

avatar
2500
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν4172/2013) χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του (άρθρο 8 παρ. 4). Το δικαίωμα είσπραξης του εφάπαξ ποσού (¨αναδρομικά¨) το αποκτήσαμε με την δημοσίευση του νόμου 4575/2018 και αφού η είσπραξη θα γίνει μέσα στο 2018 το ποσό αυτό θα προστεθεί και θα φορολογηθεί μαζί με τα άλλα εισοδήματα του 2018. Για τις συντάξεις δεν θα χρειαστεί να κάνουμε καμία τροποποιητική. Με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το 2019 θα πληρώσουμε την όποια διαφορά φόρου προκύψει , αφού το 20% θα έχει ήδη παρακρατηθεί, και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στο ποσό που θα λάβουμε. Με το ίδιο τρόπο, δηλαδή φορολόγηση στο έτος που αποκτήθηκε το δικαίωμα είσπραξης, δηλώθηκαν και τα αναδρομικά του Ν4307/2014 (το φορολογικό έτος 2014 στη δήλωση του 2015) και τα ποσά της υγειονομικής περίθαλψης που πήραμε τον Νοέμβριο του 2017… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Johnny B.
Johnny B.

Γιώργο,
λες ότι τα επιτελεία επέλεξαν , προς όφελος των εν ενέργεια συναδέλφων…

υπάρχει βέβαια και αυτό:

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28626

αλλά και αυτό:

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/25769

(άρθρο 3 παρ.3)

Μήπως είναι κανόνας η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων των αναδρομικών ποσών στο έτος που αντιστοιχούν και όχι στο έτος καταβολής τους?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Johnny B.
Johnny B.

Εδώ μυρίζομαι κάποιον “διαβαστερό”, έτσι Αχιλλέα? … τουλάχιστον η “πηγή” αποφεύγει το τελείως copy….
http://www.enikos.gr/economy/608157/pos-tha-forologithoun-ta-anadromika-ton-enstolon-kai-ton-allon-ei
ΥΓ: Μετά από το πληρέστατο άρθρο σου, ας ασχοληθούν καλύτερα οι δημοσιογράφοι με κάτι άλλο… π.χ. τα τέλη κυκλοφορίας που έρχονται…

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G.G.
G.G.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Johnny B.
Johnny B.

Αντιληπτό, ευχαριστώ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Εαν γνωριζει καποιος.Που δηλωνεται στην φορολογικη δηλωση[Ε1- ποιος κωδικος]το ποσο που εισεπραξε καποιος πουλωντας- μεταβιβαζοντας το ΙΧΕ αυτοκινητο?[γνωριζω οτι χρειαζεται ανταλλαγη υπευθυνων δηλωσεων μεταξυ πωλητη και αγοραστη].

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Γιάννης
Γιάννης

Αν το πούλησες μέσα στο 2018 θα το δηλώσεις του χρόνου στον κωδικό 781 (αν φυσικά δεν έχει αλλάξει και ισχύουν τα ίδια με φέτος).

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ

Ευχαριστω πολυ,ναι μεταβιβαστηκε μεσα στο 2018 και θα γινει δηλωση στο Ε1 που θα κανουμε σε λιγους μηνες.Απλως ηθελα να το δω πρωτα στο Ε1 του 2017[ πως το περιγραφει ο κωδικος] και αναλογα θα δω φυσικα ”σε ποιον κωδικο θα παει”στην νεα φορογικη δηλωση που θα κανουμε του χρονου.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Ι.Κ.
Ι.Κ.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΣΓΟΣ ΕΝ/ΕΦΕΔΡΕΙΑ

1. Στην αρχική δήλωση του φορολογικού έτους 2014 και στην επόμενη συμπληρωματική είχα ποσό επιστροφής
98 ευρώ. Στην φετινή συμπληρωματική για την ίδια χρονιά περνάω τα 20.000 ευρώ και πληρώνω 208 ευρώ.( ειδική
εισφρορά αλληλεγγύης).

2. Στην αρχική δήλωση του οικονομικού έτους 2014 (για εισοδήματα του 2013) πλήρωσα 236 ευρώ, στην επόμενη συμπληρωματική πλήρωσα -4 ευρώ, στην επόμενη πλήρωσα -7 ευρώ, και στην φετινή για την ίδια χρονιά περνάω τα 20.000 ευρώ και πληρώνω συνολικά 262 ευρώ( ειδική εισφορά αλληλεγγύης).

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν στις οριακές καταστάσεις.
Ομοίως, αν ένα αυτοκίνητο είναι 1928cc πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 320€
ενώ στα 1929cc πληρώνει 690€.

Την υγειά μας νά’χουμε!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
bill
bill

Kαλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω στη συμπληρωματική του 2014 και 2013 που μου ζητείτε ποια κενά θα συμπληρώσω στη φορολογική δήλωση .(εε.) Ευχαριστώ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιάννης
Γιάννης

301 καθαρό ποσό, 313 φόρος που αναλογεί, 315 φόρος που παρακρατήθηκε, 333 ειδική εισφορά.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
asterix
asterix

Καλησπέρα.
Στη βεβαίωση αποδοχών για το 2017 εμφανίζει αναδρομικά για τα έτη 2013, 2014 και 2016. Τις τροποποιητικες για τα ετη 2013 και 2014 τις κατέθεσα χειρόγραφα στην εφορία. Για το έτος 2016 μου είπε ο υπάλληλος ότι δε μπορώ χειρόγραφα αλλά μόνο ηλεκτρονικά. Μπαίνοντας στο taxisnet για να δηλώσω τα αναδρομικά του 2016 δε μου εμφανίζει την αναλογη επιλογή. Να σημειώσω ότι τα αναδρομικά αυτά έχουν αρνητικό πρόσημο. Επίσης διαπίστωσα ότι στο έντυπο της βεβαίωσης αποδοχών 2017 στο taxis net δεν εμφανίζονται τα αρνητικά αναδρομικά ποσά για το 2016. Μόνο στο έντυπο που πήρα από τη σελίδα της αεροπορίας τα δείχνει τα ποσά αυτά. Γνωρίζει κάποιος τι συμβαίνει?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Αν κατάλαβα καλά από το σχόλιο σου είσαι ε.ε. Αφού τα αναδρομικά του 2016 που αναγράφονται στην βεβαίωση αποδοχών του 2017 έχουν αρνητικό πρόσημο αφορούν ποσά που είχες εισπράξει το 2016 χωρίς να τα δικαιούσαι και σου τα κράτησαν από την μισθοδοσία σου μέσα στο 2017. Για παράδειγμα, σε γνωστό μου κράτησαν ποσό 240€ (για το 2016) που αφορούσε μείωση του ΕΟΒ που θα έπρεπε να είχε γίνει από 1/1/2016 και την έκαναν τον 6/2017. Για τέτοιες περιπτώσεις το ΟΛΚΑ δεν έχει δώσει ηλεκτρονική πληροφόρηση στο TAXIS μέχρι σήμερα ή την έχει δώσει αλλά δεν έχει περαστεί στο σύστημα ακόμα. Θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική πληροφόρηση και μετά να υποβάλεις την τροποποιητική μέσω TAXIS. Αν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξει ηλεκτρονική πληροφόρηση θα πρέπει να επανέλθεις στην ΔΟΥ (πριν την 31/12/2018) και να την υποβάλεις χειρόγραφα εξηγώντας στον υπάλληλο την περίπτωση. Υ.Γ Τα ποσά… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Asterix
Asterix

Όχι εν ενέργεια είμαι

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Αυτό είχα καταλάβει και εγώ, ότι είσαι ε.ε και όχι ε.α. Αυτά που έγραψα στο σχόλιο μου αφορούν τους εν ενεργεία και όχι τους απόστρατους για τους οποίους έχει ήδη ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική πληροφόρηση για τα αναδρομικά του 2016.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Asterix
Asterix

Από ότι κατάλαβα μου γίνανε παραπάνω κρατήσεις το 2016 όποτε Κ εμφανίζεται τώρα αρνητικό

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Όχι. Το 2016 πρέπει να πήρες για κάποιο λόγο χρήματα τα οποία δεν έπρεπε να πάρεις. Το 2017 στα πήρανε πίσω και για αυτό βγήκε η βεβαίωση αποδοχών του 2017 με αρνητικά ποσά για το 2016. Όταν κάνεις την τροποποιητική θα μειωθεί το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016 και θα πάρεις πίσω τους φόρους που είχες πληρώσει για αυτό το εισόδημα. Αν θες κοίταξε στις βεβαιώσεις αποδοχών του 2017 και σίγουρα θα δεις σε κάποια από αυτές, στην στήλη των αναδρομικών, αρνητικά ποσά ανάλογα με αυτά της ετήσιας βεβαίωσης αποδοχών. Εκεί θα φαίνεται και η αιτιολογία όπως στο παράδειγμα εδώ https://i.imgur.com/Sv33Rps.jpg .

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Διόρθωση: Ήδη στην βεβαίωση αποδοχών πρέπει να φαίνεται ότι σου έχουν επιστραφεί οι φόροι οπότε θα περιμένεις για πιθανές μικροαλλαγές στο νέο εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί μετά την εκκαθάριση της τροποποιητικής.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
asterix
asterix

Ευχαριστώ για την απαντήση. Απλά ακόμη δε φαίνεται στο taxis net το ποσό για το 2016. Όποτε δε ξερω αν θ πρέπει ν κάνω κάτι η ν περιμένω…

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
stathis1960
stathis1960

Ευχαριστώ πού GEORGIOSP για την κατατοπιστική απάντησή σου.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
stathis1960
stathis1960

Κύριοι καλησπέρα. Μια φορολογική ερώτηση για όσους πιθανόν γνωρίζουν. Έκανα λάθος στο Ε9 έτους 2018 με αποτέλεσμα να υπολογισθεί και ο ΕΝΦΙΑ 2018 λάθος με αποτέλεσμα να πληρώνω παραπάνω . Μπήκα στο Ε9 στο ΤΑΧΙS για να το διορθώσω και μου έβγαλε κόκκινη επισήμανση ότι είναι εκπρόθεσμη. Γνωρίζει κάποιος αν α) Υπάρχει πρόστιμο για την διόρθωση και β) Αν ανοίγει κάποια στιγμή χωρίς πρόστιμο για αποκατάσταση των ακινήτων, η την όλη διαδικασία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή αρχικής η τροποποιητικής δήλωσης Ε9 είναι 100€.
Δεν προβλέπεται περίοδος κατά την οποία οι διορθώσεις γίνονται χωρίς πρόστιμο.
Πριν κάνεις την τροποποιητική δήλωση διάβασε τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για το Ε9 εδώ https://www.aade.gr/sites/default/files/2017-04/FAQs_E9-ENFIA.pdf και τις σελίδες 53-56 εδώ http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/other/2018/15/ .

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Panos
Panos

Καλησπέρα, μπορεί κάποιος να μου πει που μπορώ να αποταθώ, ώστε να μάθω από που προήλθαν τα αναδρομικά που ανάγονται στο έτος 2016, τα οποία αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών μου του 2017;

ΣΩΜΑ:
Στρατός
G.G.
G.G.

Αν αναφέρεσαι στην περίπτωση α/α 2 (αρμόδιο είναι το ΓΛΚ).
https://enstoloi.net/sxolia/forologia/comment-page-22/#comment-63541

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Panos
Panos

Συγγνώμη δεν το ανέφερα, είμαι απόστρατος από 29 Δεκ 2016 και τα πόσα λογικά αφορούν ενώ ήμουν εν ενεργεία. Άρα υποθέτω στον ΟΛΚΕΣ πρέπει να απευθυνθώ;

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Γιάννης
Γιάννης

Θα απευθυνθείς σε αυτόν που εξέδωσε την βεβαίωση αποδοχών, και περιλαμβάνονται αυτά τα ποσά.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Panos
Panos

Ευχαριστώ !

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΘΒ
ΘΒ

Οι νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες https://a.msn.com/r/2/BBNNgym?m=el-gr&a=0

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ