Σώμ. Ασφαλείας

Σελίδα με σχόλια ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).

avatar
1000
Ευτύχιος
Ευτύχιος

Καλησπέρα εξαίρετοι κ.κ. του παρόντος ανεκτίμητου ιστοτόπου! Είναι δυνατό να πληροφορηθώ από κάποιον παλαιότερο κ. συνάδελφο, πότε περίπου θα λάβω την ολοκληρωμένη σύνταξη μου, καθ’ ότι μετά παρέλευση 8 μηνών της εξόδου μου, έχω λάβει προσωρινή! (Εκτός Σώματος, από 06-2018). Ευχαριστώ πολύ!

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
Αλεξ
Αλεξ

Είμαι με προσωρινή από 8/18.ΕΛ.ΑΣ.οταν εκδοθεί η κύρια σύνταξη παίρνω αναδρομικά κάποιο ποσό????.Να σημειωθεί ότι δεν μου έχει έρθει χαρτί να πληρώσω τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι τα 30 1/2..

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
Δημήτρης
Δημήτρης

Γνωρίζει κάποιος, για τους εν ενεργεία τι ακριβώς ρόλο παίζει στην πράξη, η αναγραφή στο σημείωνα αποδοχών, εκτός του αριθμού των τέκνων (όπου αλλάζει αναλόγως το επίδομα και το επίδομα ιδιαιτέρων ειδικών συνθηκών), η αναγραφή των φορολογικών μελών, δηλ. 2 ή 1 ή 0. Δηλαδή, αν παίζει ρόλο στις κρατήσεις ή κάτι άλλο, γιατί θεωρώ, ότι η εφορία κατά την εκκαθάριση, λαμβάνει υπόψη την φορολογική δήλωση όταν πρόκειται για προστατευόμενο μέλος.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Καλησπέρα Δημήτρη αν κατάλαβα καλά την ερώτηση σου,ναι φυσικά η εφορια λαμβάνει την φορολογικη δηλωση απλά όταν έχεις προστατευομενο τέκνο ανεβαίνει το αφορολογητο δηλαδή στον άγαμο είναι 1900€ με ένα τέκνο 1950€ με 2 2000 και ουτο καθεξής.

ΣΩΜΑ:
Πυροσβεστική
Δημήτρης
Δημήτρης

Γιώργο σε χαιρετώ. Αυτό ακριβώς λέω, αφού η εφορία λαμβάνει υπόψη την φορολογική δήλωση για τον καθορισμό του αφορολόγητου, τι νόημα ακριβώς έχει η αναγραφή των φορολογικών μελών στο σημείωμα? Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι, οτι γίνεται για την διαφορετική μηνιαία παρακράτηση φόρου.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΤΡΑ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΤΣ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΡΙΜΑΤΟΥΧΟΙ?ΕΙΜΑΣΤΕ.ΑΡΑ?

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
kostastam
kostastam

Αν δοθεί από το το ΜΤΣ θα το πάρουν και οι της χωρ/κης φίλε μου. Απλά διαχωρίζει το Ναυτικό και την αεροπορία που έχουν διαφορετικά μετοχικά ταμεία.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
ΤΑΣΟΣ
ΤΑΣΟΣ

Σε ερώτηση σχετικά με τους δικαιούχους των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι οι αυξήσεις θα αφορούν τους συνταξιούχους οι οποίοι υπέστησαν περικοπή με βάση το μαθηματικό τύπο του νόμου Κατρούγκαλου, που προέβλεπε ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. .Ξέρει κανείς αν κάποιος αποστρατεύτηκε οκτώβριο 2015 δικαιούται αύξηση της επικουρικής σύνταξης που λέει ο υπουργός ή όχι?

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ ( βλ. παρ. 4 https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/198805) έγινε στα επικουρικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. (πρώην ΕΤΕΑ) https://www.eteaep.gov.gr/web/ένταξη . Δεν αφορά τo Μ.Τ.Π.Υ και τα ΜΤΣ , ΜΤΝ και ΜΤΑ και τα συγκεκριμένα αναδρομικά δεν αφορούν τους μερισματούχους αυτών των ταμείων.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΚωσταΣ
ΚωσταΣ

ΕΙΔΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΡΙΝ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ. ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ…ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟΥΣ…ΑΝΑΣΑΑΑ.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
γεωργιος
γεωργιος

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΤΠΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ…ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΤΟ 2016 ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ.. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΡΟ 2016 ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟΙ ΑΓΩΓΕΣ.

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Τα ταμεία που είναι επικουρικά και ανήκουν στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. (πρώην ΕΤΕΑ) φαίνονται στην σελίδα https://www.eteaep.gov.gr/web/ένταξη .
Το Μ.Τ.Π.Υ όπως και τα ΜΤΣ , ΜΤΝ και ΜΤΑ δεν χαρακτηρίζονται επικουρικά, δεν έχουν ενταχθεί στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και δεν έχουν σχέση με τις αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που έγιναν το 2016.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Δημήτρης
Δημήτρης

Και τι σχέση έχουν γιατί ησχυει ακόμη η κράτηση τού 4093 στα μερίσματα τι γίνεται,,,πότε θα σταματήσει αυτή η κράτηση

ΣΩΜΑ:
Λιμενικό
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Η μείωση του Ν4093/2012 δεν έχει σχέση με τις παραπάνω μειώσεις των επικουρικών. Αυτή η μείωση καθιερώθηκε με τον Ν4093/2012 στις συντάξεις και τα μερίσματα (βλ. https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/248908/2013-04-29 ). Με τον Ν4387/2016 καταργήθηκε εκ των πραγμάτων για τις συντάξεις χωρίς να καταργηθεί ρητά και για τα μερίσματα. Διάβασε το σχετικό άρθρο του Αχιλλέα https://enstoloi.net/nees-sintaxeis-efka-meiosi-n-4093-merismata/ .

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
MAKIS PAPPAS
MAKIS PAPPAS

Τότε γιατί το μέρισμα από το ΜΤΣ και το βοήθημα από το ΕΚΟΕΜΣ στα νέα σημειώματα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ πριν λίγες μέρες για τους συντ/χους στη 2η σελ αναφέρονται Ως ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ:

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Σε ότι αφορά στο μηνιαίο ενημερωτικό 01_2019 που αναγράφει τα Μερίσματα + ΕΚΟΕΜ σαν επικουρικά δεν είναι κάτι νέο. Από τον Ιανουάριο του 2013 στα μηνιαία ενημερωτικά του ΓΛΚ στον πίνακα ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. φαίνεται η σύνταξη από το δημόσιο με χαρακτηρισμό Κ(ύρια) και τα μερίσματα Ε(πικουρική). Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με την υπαγωγή των ταμείων στις διατάξεις που αφορούν φορείς επικουρικής ασφάλισης που ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα ταμεία μας ανέκαθεν ήταν εκτός αρμοδιότητας του υπουργείου εργασίας και παρέμειναν εκτός και με τις διατάξεις του Ν.4387/2016.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
PD
PD

Πάντως το ΜΤΑ, έχει χρήσει τον εαυτό του ως “επικουρική συνταξη” και έχει προχωρήσει στην περικοπή του μερισματος και ΕΚΟΕΜΑ κατά 60% στους απόστρατους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα απο το 2016 και μετα, όπως προβλέπει το άρθρο 20 του Ν.4387/2016 για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις..εκτιμώ ότι ούτε ο Υπουργός Άμυνας ούτε και οι ενώσεις αποστρατων το γνωρίζουν και το ΜΤΑ δεν κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για να μην τους πάρει κανείς χαμπάρι.
Επίσης μας έχουν στείλει και χαρτί για αναδρομική επιστροφή χρημάτων…Έτσι για την ιστορία.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Για μια ακόμη φορά το ΜΤΑ πρωτοπορεί αρνητικά σε βάρος των μερισματούχων του.
Στην θέση σου συνάδελφε PD αν ελάμβανα το χαρτί που αναφέρεις, πριν τους επιστρέψω χρήματα, θα τους ζητούσα, με αίτηση μου, να μου απαντήσουν εγγράφως σε μερικά ερωτήματα.
α. Πώς έκριναν ότι το ΜΤΑ περιλαμβάνεται στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν4387/2016;
β. Έχουν ενημερώσει το εποπτεύον υπουργείο (ΥΕΘΑ) για αυτή την κίνηση και ποια ήταν η απάντηση που πήραν. Γνωρίζουν ότι το υπουργείο σε ανάλογη περίπτωση δεν έκανε αποδεκτή γνωμοδότηση του ΝΣΚ που έκρινε τα ΜΤ σαν φορείς επικουρικής ασφάλισης; Έχει αλλάξει από τότε η θέση του υπουργείου και με ποια απόφαση; Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ με ΑΔΑ: ΒΕΥ5ΟΡΡΕ-530 και η απόφαση του υπουργού ΑΔΑ: Β4ΤΜ6-ΛΥΦ στην Διαύγεια.
γ. Πως γνωρίζουν ποιοι μερισματούχοι έχουν αναλάβει εργασία μετά την 12/5/2016 ώστε να εφαρμόσουν σε όλους δίκαια την περικοπή;

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

ΣΥΝΕΧΕΙΑ 1 …
δ. Γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο με ΑΔΑ: ΩΦΦΒ465Θ1Ω-ΛΥΡ (https://yperdiavgeia.gr/pdfjs/web/viewer.html?file=/decisions/downloadPdf/27437493) η περικοπή των συντάξεων γίνεται ¨ για όσες ημέρες αντιστοιχούν στην απασχόλησή ¨ ; Έχουν προβλέψει διαδικασία με την οποία θα υπολογίζουν την περικοπή ανάλογα με τις ημέρες και ώρες απασχόλησης του κάθε μερισματούχου και αν ναι γιατί δεν την έχουν κοινοποιήσει στους μερισματούχους ώστε αυτοί να γνωρίζουν εκ των προτέρων αν τους συμφέρει ή όχι η ανάληψη εργασίας;

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

ΣΥΝΕΧΕΙΑ 2 …
ε. Τελευταίο και ίσως το σημαντικότερο. Γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο (βλ. σελ. 5) η επικουρική ¨ αναστέλλεται ή περικόπτεται μόνο εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης¨; Αν θεωρούν το ΜΤΑ σαν φορέα επικουρικής ασφάλισης όπως το ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να ισχύει και για το ΜΤΑ το ίδιο. Ποια είναι λοιπόν η διάταξη που προβλέπει υποχρέωση ασφάλισης στο ΜΤΑ για εργαζόμενο μερισματούχο; Αν δεν υπάρχει τέτοια διάταξη η περικοπή των μερισμάτων και η αξίωση επιστροφής χρημάτων είναι άκυρη. Αν πάλι υπάρχει ας μας ενημερώσουν για την ύπαρξη της.
Αυτά σε πρώτο στάδιο. Το ταμείο θα είναι υποχρεωμένο να απαντήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα στο έγγραφο ερώτημα και σε περίπτωση που δεν το κάνει ή που οι απαντήσεις δεν ικανοποιούν θα σκεφτόμουν και προσφυγή στη δικαιοσύνη.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
PD
PD

Μας έχουν στείλει ένα έγγραφο 12 σελίδων για να το δικαιολογήσουν….το εχω προωθήσει είδη στον κύριο Καρασαβιδη, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να το δημοσιοποιήσει γιατί το έγγραφο ήταν για εσωτερική διανομή.
Είμαστε σε διαδικασία προσφυγής στη δικαιοσύνη κατά του διοικητικού συμβουλίου του ΜΤΑ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Ευχαριστώ PD για την απάντηση.
Πράγματι αφού το έγγραφο ήταν για εσωτερική διανομή δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί. Βέβαια απορώ πως μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα έγγραφο ¨για εσωτερική διανομή¨ αφού αποστέλλεται στους ενδιαφερόμενους μερισματούχους.
Πολύ καλά κάνετε και προσφεύγετε στην δικαιοσύνη. Σε παρακαλώ αν υπάρξει ανακοινώσιμη εξέλιξη στο θέμα αυτό να μας ενημερώσεις με σχόλιο σου.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία