FAQ (Frequently Asked Questions – Συχνές ερωτήσεις)

1. Ιδιοκτήτης / Συντάκτης / Διαχειριστής

Αχιλλέας ΚαρασαββίδηςΚατηγορηματικά ΟΧΙ, λέγομαι Αχιλλέας Καρασαββίδης και είμαι απόστρατος Σμήναρχος της Αεροπορίας (πρώην μηχανικός αεροπορικών εγκαταστάσεων) που προσπαθεί να ερμηνεύσει τους νόμους και να ενημερώνει τους συναδέλφους μέσω εφαρμογών υπολογισμού για όλες τις παροχές που δικαιούνται (μισθός, σύνταξη, μερίσματα, εφάπαξ, ΒΟΕΑ, ετήσιο επίδομα τέκνων).
Το κόστος λειτουργίας αποτελεί προσωπικό έξοδο (αρκετά μικρό) και δεν υπάρχει οικονομική ανάγκη για τοποθέτηση διαφημίσεων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της ιστοσελίδας.
Δεν διαθέτω προνομιακή "εσωτερική" ενημέρωση από καμία δημόσια υπηρεσία και όλα τα άρθρα στην αρχική σελίδα είναι πάντα πρωτογενές υλικό (όχι copy- paste) με βάση πληροφορίες από ανοιχτές πηγές.
Η ιστοσελίδα και όλες οι εφαρμογές αποτελούν προσωπική προσπάθεια για να δίνονται οι πληροφορίες με κατανοητό τρόπο, ενώ η ενδεδειγμένη χρήση του site περιγράφεται αναλυτικά εδώ --> Τρόπος χρήσης και αξιοποίησης site

Επειδή δεν είναι δυνατόν ένα άτομο να είναι πάντα πλήρως ενημερωμένο για όλες τις υποπεριπτώσεις όλων των νόμων και διατάξεων που ισχύουν, υπάρχει η ενότητα των σχολίων για τυχόν απορίες που δεν αναφέρονται στην ενότητα FAQ, οι οποίες μπορεί να απαντηθούν από οποιονδήποτε συνάδελφο διαθέτει προσωπική γνώση ή εμπειρία για το συγκεκριμένο θέμα.

Στα σχόλια εμφανίζονται με το χαρακτηρισμό [Contributor] οι συνάδελφοι που έχουν ιδιαίτερη συνεισφορά στην επίλυση αποριών, όπως οι GEORGIOSP και aero της αεροπορίας, ο Γιάννης. του στρατού ξηράς, ο villas του ναυτικού και ο kostastam της αστυνομίας.
Ως απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας με ειδικότητα Μηχανικού Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, δεν γνωρίζω για διοικητικά θέματα του εν ενεργεία προσωπικού, προϋποθέσεις προαγωγών, μεταθέσεις, διαδικασίες αναγνώρισης ετών στην υπηρεσία, απαιτούμενα δικαιολογητικά κλπ.
Έτσι κι αλλιώς δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν ένα άτομο να γνωρίζει τι ισχύει σε κάθε περίπτωση και για κάθε Κλάδο / Υπηρεσία.

Μπορούν να τεθούν ερωτήσεις στη σελίδα “Διακλαδικά” για γενικά θέματα ή στις σελίδες "Στρατός Ξ.", "Ναυτικό-ΛΣ", "Αεροπορία" και "Σωμ. Ασφαλείας" για εξειδικευμένα θέματα που αφορούν συγκεκριμένους Κλάδους, οπότε μπορεί να απαντηθεί η απορία από ενημερωμένους συναδέλφους.
Επίσημοι σαφώς όχι, αρμόδιος φορέας για τον καθορισμό της σύνταξης μέχρι και το 2018 ήταν το ΓΛΚ (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), ενώ από το 2019 επίσημος φορέας καθορισμού συντάξεων είναι ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).

Αρμόδιες υπηρεσίες για τα μερίσματα των στρατιωτικών είναι τα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ) και για τα Σώματα Ασφαλείας το ΤΕΑΠΑΣΑ και το ΜΤΠΥ .

Οι υπολογισμοί στις σελίδες δημιουργούνται με προσωπική ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων & νόμων που υπάρχουν στο διαδίκτυο, έχοντας όμως συμβολή από αρκετούς συναδέλφους (μέσω mail ή σχολίων) που με ενημερώνουν για ειδικές διατάξεις και υποδεικνύουν τυχόν λάθη που προκύπτουν.
Αυτή είναι η λογική απορία όλων των εν ενεργεία συναδέλφων που επισκέπτονται τις σελίδες αυτές. Πριν το 2016 η απάντηση δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε ίδια για όλους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις σύμφερε η παραμονή, αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις όπου οι αποδοχές σύνταξης ήταν σχεδόν ίσες (ή ακόμη και μεγαλύτερες) από το μισθό!

Με το νέο ασφαλιστικό μετά το 2016 δεν υπάρχουν τριακοστά πέμπτα, ούτε τελευταίος μισθός, ούτε ακέραια συντάξιμα έτη, ούτε διάκριση παλιού / νέου ασφαλισμένου, ούτε ανώτατο ποσοστό σύνταξης 80% σε σχέση με το μισθό, ενώ το μόνο ισχύον όριο είναι τα 66 συντάξιμα έτη.

Επειδή οι αποστρατείες μετά την 1-1-2019 υπάγονται στο νέο ασφαλιστικό χωρίς να προβλέπεται καμία προσωπική διαφορά, για να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη οικονομική σύγκριση μεταξύ των δύο επιλογών (παραίτηση ή παραμονή) πρέπει να ακολουθείται πάντα η μεθοδολογία που αναλύεται στο άρθρο: Πότε “συμφέρει” να παραιτηθώ;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Για τη σύνταξη λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος αποδοχών σε συνδυασμό με τις συντάξιμες ημέρες, οπότε από οικονομική άποψη δεν υπάρχει “συμφερότερη” στιγμή για παραίτηση, αφού οι παροχές αυξάνονται με κάθε επιπλέον ημέρα εργασίας!
Αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια, συμφέρει πάντα να παραμείνετε στην υπηρεσία το μέγιστο δυνατό χρόνο.
Οι μόνοι λόγοι που θα δικαιολογούσαν την υποβολή παραίτησης είναι καθαρά υποκειμενικοί (προσωπική και οικογενειακή ευτυχία / ηρεμία / υγεία), εάν οι συνθήκες εργασίας σας είναι άσχημες ή υπηρετείτε μακρυά από τον τόπο προτίμησής σας.

2. Ασφαλιστικό

Α. Η (απλή) φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος είναι ότι για να λάβει κάποιος μία συγκεκριμένη παροχή θα πρέπει να έχει πληρώσει τις ανάλογες εισφορές για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Οι παροχές στους απόστρατους είναι οι κάτωθι:

Στρατιωτικοί Αστυνομία τ.ΧΦ Αστυνομία τ.ΑΠ Πυροσβεστική Λιμενικό
Σύνταξη ΕΦΚΑ Σύνταξη ΕΦΚΑ Σύνταξη ΕΦΚΑ Σύνταξη ΕΦΚΑ Σύνταξη ΕΦΚΑ
Μέρισμα ΜΤΣ/Ν/Α Μέρισμα ΜΤΣ Μέρισμα ΜΤΠΥ Μέρισμα ΜΤΠΥ Μέρισμα ΜΤΝ
Κλάδος ΕΚΟΕΜΣ/Ν/Α Επικουρικό ΤΕΑΕΧ Επικουρικό ΤΕΑΥΑΠ Επικουρικό ΤΕΑΥΠΣ Κλάδος ΕΚΟΕΜΝ
Εφάπαξ ΕΛΟΑΣ/Ν/Α Εφάπαξ ΤΠΑΣ Εφάπαξ ΤΠΥΑΠ Εφάπαξ ΤΠΥΠΣ Εφάπαξ ΕΛΟΑΝ
Εφάπαξ ΤΠΔΥ (πρ) Εφάπαξ ΤΠΔΥ Εφάπαξ ΤΠΔΥ Εφάπαξ ΤΑΛΣ
Β. Σύμφωνα με την ανωτέρω φιλοσοφία ο χρόνος που μετράει για κάθε παροχή είναι ο εξής:
1. Σύνταξη: Σε όλες τις υπηρεσίες μετράει η πραγματική υπηρεσία (είσοδος σε σχολή ή κατάταξη για ΕΜΘ-ΕΠΟΠ), διότι από την κατάταξη άρχισαν να πληρώνονται εισφορές για σύνταξη. Επίσης μετρούν οι χρόνοι που αναγνωρίστηκαν με καταβολή εισφορών σύνταξης (5ετία, θητεία, ΑΕΙ κλπ) και η προϋπηρεσία ΙΚΑ (πληρώθηκαν ένσημα για σύνταξη).
2. Μερίσματα: Σε Ναυτικό και Αεροπορία μετράει η στρατιωτική σχολή διότι πληρώθηκαν εισφορές για μέρισμα.
Όμως στην Αστυνομία τ.ΧΦ και στο Στρατό Ξηράς παλαιότερα δεν γίνονταν κρατήσεις μερίσματος για τη διάρκεια της σχολής, οπότε εάν δεν γίνει αναγνώριση (με πληρωμή εισφορών) δεν μετράει ο χρόνος σχολής στο μέρισμα.
Επίσης μετρά ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ εάν γίνονταν εισφορές υπέρ επικουρικού (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αλλά όχι ΤΕΒΕ).
3. Επικουρικά: Στα σώματα ασφαλείας δεν γίνονταν εισφορές επικουρικού για τη σχολή και αυτή δεν μετράει στο επικουρικό, όπως δεν μετρούν άλλοι χρόνοι που αναγνωρίστηκαν μόνο για σύνταξη (5ετία, θητεία. ΑΕΙ κλπ).
Επίσης μετρά η ασφάλιση σε άλλα ταμεία εάν γίνονταν εισφορές υπέρ επικουρικού (πχ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αλλά όχι ΤΕΒΕ).
4. Εφάπαξ: Για το χρόνο στρατιωτικών σχολών πληρώθηκαν εισφορές εφάπαξ, οπότε το εφάπαξ υπολογίζεται από την κατάταξη. Όμως στα σώματα ασφαλείας δεν πληρώθηκαν εισφορές εφάπαξ για τη διάρκεια της σχολής, ούτε για άλλους χρόνους που τυχόν αναγνωρίστηκαν στη σύνταξη (5ετία, θητεία. ΑΕΙ κλπ), οπότε είναι φυσικό ότι αυτοί οι χρόνοι δεν μετρούν στο εφάπαξ.

Γ. Είναι ελλιπής η έκφραση "αναγνώριση θητείας / 5ετίας" - η σωστή έκφραση είναι "αναγνώριση θητείας / 5ετίας για σύνταξη" ή "αναγνώριση θητείας / 5ετίας για μέρισμα" ή "αναγνώριση θητείας για εφάπαξ" κλπ.
Πχ. αστυνομικός τ.Χ/Φ θέλει να αναγνωρίσει θητεία ή 5ετία σε όλα (σύνταξη, μέρισμα ΜΤΣ, επικουρικό ΤΕΑΕΧ), τότε πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση σε κάθε ταμείο και να πληρώσει τις ανάλογες εισφορές:
1. Για τη θητεία στη σύνταξη πληρώνει στον ΕΦΚΑ εισφορές 20% x συντάξιμες αποδοχές x μήνες αναγνώρισης.
2. Για την 5ετία στη σύνταξη πληρώνει στον ΕΦΚΑ 2.392 € (οι στρατιωτικοί πληρώνουν 6,67% x συντάξιμες αποδοχές).
3. Για τη θητεία / 5ετία στο μέρισμα πληρώνει στο ΜΤΣ εισφορές 4,3% x βασικός x μήνες αναγνώρισης.
4. Για τη θητεία / 5ετία στο επικουρικό πληρώνει στο ΤΕΑΕΧ εισφορές 6,5% x σύνολο αποδοχών x μήνες αναγνώρισης.
5. Τέλος οι στρατιωτικοί μπορούν να αναγνωρίσουν τη θητεία στο εφάπαξ με τις ανάλογες εισφορές στον ΕΛΟΑΣ/N/A.

Δεν υπάρχει αδικία στην παραπάνω διαδικασία (πληρωμή πολλών διαφορετικών εισφορών), διότι καταβάλλονται όλες οι εισφορές που πληρώνουν τα εν ενεργεία στελέχη (που έχουν αυτές τις κρατήσεις στο μισθό τους), αφού προφανώς για τη θητεία ή την 5ετία δεν καταβλήθηκαν εισφορές σε κανένα ταμείο. Εννοείται φυσικά ότι εάν δεν αναγνωριστεί η θητεία με καταβολή εισφορών, τότε είναι σαν να μην υπάρχει και δεν μετράει πουθενά.

ΥΓ. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η δωρεάν αναγνώριση 5ετίας και εξαμήνων μόνο στη σύνταξη και μόνο για όσους προσλήφθηκαν στο δημόσιο πριν την 1-10-1990, διότι πριν από αυτή την ημερομηνία δεν υπήρχαν καθόλου εισφορές υπέρ σύνταξης στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.
Παλαιός ασφαλισμένος: Υπάλληλος ο οποίος, ανεξάρτητα από το χρόνο διορισμού του στο Δημόσιο, έχει ασφαλισθεί για πρώτη φορά σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ), μέχρι 31-12-1992.
Νέος ασφαλισμένος: Υπάλληλος ο οποίος έχει ασφαλισθεί για πρώτη φορά σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, από 1-1-1993 και μετά.

Σημείωση Νο 1: Εάν η ασφάλιση πριν από την 1-1-1993 ήταν προαιρετική (πχ. αναγνώριση στρατιωτικής θητείας / ΑΕΙ) και όχι υποχρεωτική όπως στην εργασία ΙΚΑ / ΤΕΒΕ, τότε η προαιρετική ασφάλιση δεν μετράει για την υπαγωγή στην κατηγορία των παλαιών ασφαλισμένων.

Σημείωση Νο 2: Μόνο οι τρίτεκνοι που είναι ταυτόχρονα παλαιοί ασφαλισμένοι, μπορούν να κάνουν χρήση 20ετίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Για τους τρίτεκνους που είναι νέοι ασφαλισμένοι ισχύουν οι ίδιες διατάξεις με το υπόλοιπο προσωπικό.

Α. ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΜΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ
Δεν υπάρχει καμία διαφορά παλαιών / νέων ασφαλισμένων όσον αφορά θεμελίωση με αυτεπάγγελτη αποστρατεία.

Β. ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑΣ
► Για όσους έχουν μέχρι 2 τέκνα δεν υπάρχει καμία διαφορά παλαιών / νέων ασφαλισμένων όσον αφορά τη θεμελίωση με αίτηση αποστρατείας (καταχρηστικά "παραίτηση").
► Υπάρχει διαφορά μόνο στους τρίτεκνους παλαιούς ασφαλισμένους με 20 έτη έως το 2014 που θεμελιώνουν με τις παλιές διατάξεις, ενώ οι τρίτεκνοι νέοι ασφαλισμένοι χρειάζονται 24,5 έτη έως το 2014 όπως όλοι οι υπόλοιποι.

Γ. ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
1. Παλιοί ασφαλισμένοι: Οι συντάξιμες αποδοχές έως το 2016 ήταν το άθροισμα [ Βασικός μισθός + Ε.Χ.Υ. + Επίδομα Ειδ. Συνθηκών + 176 € ] και οι μηνιαίες εισφορές για σύνταξη ήταν 6,67% επί του εν λόγω αθροίσματος.
Δηλαδή μέχρι το 2016 στους παλιούς ασφαλισμένους οι εισφορές ήταν ίδιες για άγαμους και έγγαμους με τέκνα.
2. Νέοι ασφαλισμένοι: Οι συντάξιμες αποδοχές έως το 2016 ήταν οι συνολικές ακαθάριστες αποδοχές με όλα τα επιδόματα (Βασικός, ΕΧΥ, συνθηκών, απασχόλησης, εξομάλυνσης, ευθύνης, διοίκησης, τέκνων).
Στους νέους ασφαλισμένους οι εισφορές σύνταξης ήταν μεγαλύτερες για έγγαμους με παιδιά (σε σχέση με τους άγαμους), λόγω του επιπλέον επιδόματος τέκνων και του αυξημένου επιδόματος εξομάλυνσης.
3. Σύγκριση: Οι εισφορές σύνταξης των νέων ασφαλισμένων (Γ.2) ήταν αρκετά μεγαλύτερες από αυτές των παλιών (Γ.1) κατά την περίοδο 2002 ~ 2016 (ειδικά για έγγαμους με παιδιά), κατά συνέπεια ο μέσος όρος αποδοχών είναι αρκετά μεγαλύτερος και είναι απόλυτα φυσιολογικό (και δίκαιο) να προκύπτει αντίστοιχα μεγαλύτερη σύνταξη.

Δ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Τυχόν θητεία προ του 1992 δεν λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο για υπαγωγή στο καθεστώς παλαιού ασφαλισμένου.
2. Η διάκριση παλαιών / νέων ασφαλισμένων έχει σημασία μόνο για τη θεμελίωση τριτέκνων με χρήση 20ετίας.
3. Ο μέσος όρος αποδοχών (άρα και η σύνταξη) είναι μεγαλύτερα στους νέους ασφαλισμένους, διότι μέχρι το 2016 πλήρωναν υψηλότερες εισφορές σύνταξης σε σχέση με τους παλιούς ασφαλισμένους.
Ημερομηνία θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης: Η ημερομηνία που ο στρατιωτικός συμπληρώνει τα απαιτούμενα συντάξιμα έτη για άμεση λήψη σύνταξης και αποκτά το δικαίωμα να υποβάλλει προαιρετικά αίτηση αποστρατείας.
Στους στρατιωτικούς / σώματα ασφαλείας χορηγείται πλήρης σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας (δεν είναι πρόωρη σύνταξη).
Πριν την ημερομηνία θεμελίωσης μπορεί να υποβληθεί μόνο αίτηση παραίτησης χωρίς σύνταξη (παρ. Γ.1 παρακάτω).

Α. ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ
Α.1. Αίτηση αποστρατείας (μόνο με θεμελίωση): Υποβάλλεται προαιρετικά από τον ενδιαφερόμενο σε οποιαδήποτε ηλικία εφόσον έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, όταν θέλει να αποχωρήσει νωρίτερα από το μέγιστο χρόνο υπηρεσίας για να λάβει άμεσα τη σύνταξη που δικαιούται.
Πχ. για όσους ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ έχοντας συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας μετά την 1-1-2015 (20 έτη οι τρίτεκνοι παλιοί ασφαλισμένοι), τότε ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος για άμεση λήψη σύνταξης είναι τα 40 συντάξιμα έτη.
Η ημερομηνία θεμελίωσης μόνο για αίτηση αποστρατείας υπολογίζεται στη σελίδα [Δικαίωμα Σύνταξης].

Α.2. Αίτηση αποστρατείας σε ηλικία 60 ετών: Υποβάλλεται προαιρετικά από τον ενδιαφερόμενο σε ηλικία 60 ετών.
Η περίπτωση αυτή ισχύει μόνο για όσους δεν έχουν θεμελιώσει μέχρι 31-12-2014, οι οποίοι μπορούν να πάρουν σύνταξη σε ηλικία 60 ετών ασχέτως συντάξιμων ετών (ελάχιστα 25 έτη υπηρεσίας).

Β. ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ
Β.1. Αποστρατεία λόγω κρίσεων: Η αποχώρηση δεν είναι οικειοθελής (δεν υποβάλλεται αίτηση) και η αποστρατεία οφείλεται στις ετήσιες κρίσεις (συνήθως αφορά βαθμό Συνταγματάρχη ή αντίστοιχων και άνω).
Τα ελάχιστα απαιτούμενα έτη υπηρεσίας για άμεση λήψη σύνταξης (χωρίς ηλικιακό όριο) είναι δέκα πέντε (15).

Β.2. Αποστρατεία λόγω ορίου ηλικίας ή 35ετίας αξκού: Η αποχώρηση δεν είναι οικειοθελής (δεν υποβάλλεται αίτηση) και η αποστρατεία προβλέπεται σε συγκεκριμένη ηλικία που εξαρτάται από το διοικητικό βαθμό ή με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας για ορισμένες κατηγορίες αξκών.
Τα ελάχιστα απαιτούμενα έτη υπηρεσίας για άμεση λήψη σύνταξης (χωρίς ηλικιακό όριο) είναι δέκα πέντε (15).

Β.3. Αποστρατεία για λόγους υγείας: Η αποχώρηση δεν είναι οικειοθελής (δεν υποβάλλεται αίτηση) αλλά η αποστρατεία αποφασίζεται από την ΑΣΥΕ (Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή), όταν θεωρείται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του.
Η σύνταξη για λόγους υγείας απονέμεται άμεσα (χωρίς ηλικιακό όριο) υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α. Για ανικανότητα που δεν οφείλεται στην υπηρεσία απαιτούνται τουλάχιστον 5 έτη υπηρεσίας.
β. Για ανικανότητα εξαιτίας της υπηρεσίας δεν υπάρχουν ελάχιστα απαιτούμενα έτη.
γ. Για ορισμένες ασθένειες (τυφλοί, παραπληγικοί, τελική νεφρική ανεπάρκεια κλπ με ανικανότητα άνω του 67%) θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης με παραίτηση και 15 έτη υπηρεσίας --> Άρθρο 26 παρ. 1.α ΠΔ.169/07

Εξαίρεση: Εάν για το πάθημα υπάρχει βαρύ πταίσμα του στρατιωτικού, τότε δεν υπάρχει δικαίωμα σύνταξης.

► Στις αυτεπάγγελτες αποστρατείες (Β.1 ~ Β.3) δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί 25ετία για να μετρήσει η μάχιμη πενταετία, αλλά σε κάθε περίπτωση για κατάταξη μετά την 1-10-1990 χρειάζεται αναγνώριση με πληρωμή εισφορών.

Γ. ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Γ.1. Αίτηση παραίτησης: Υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο όταν αυτός δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, αλλά εγκαταλείπει εκούσια το στράτευμα / σώματα ασφαλείας γνωρίζοντας ότι δεν δικαιούται σύνταξη άμεσα.
Υπάρχουν διάφορα ενδεχόμενα ανάλογα με το εάν εργαστεί / ασφαλιστεί μετά την αποστρατεία του:
α. Χωρίς περαιτέρω εργασία ούτε ασφάλιση
1. Έχοντας πάνω από 25 έτη --> Λήψη σύνταξης σε ηλικία 60 ετών
2. Έχοντας 15 ~ 24,99 έτη --> Λήψη σύνταξης σε ηλικία 67 ετών
3. Λιγότερα από 15 έτη --> Λήψη σύνταξης πρόνοιας σε ηλικία 67 ετών (με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια)
β. Με νέα εργασία και διαδοχική ασφάλιση
1. Συμπλήρωση 40 ετών διαδοχικής ασφάλισης --> Λήψη σύνταξης σε ηλικία 62 ετών
2. Έχοντας 15 ~ 39,99 έτη διαδοχικής ασφάλισης --> Λήψη σύνταξης σε ηλικία 67 ετών
γ. Με αυτασφάλιση χωρίς εργασία (ισχύει από 2023)
Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει το είδος της ασφάλισης (σύνταξη ή/και περίθαλψη) και οι εισφορές υπολογίζονται επί του μέσου όρου των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου έτους ως εξής:
- Ασφάλιση για σύνταξη ποσοστό εισφορών 20% (κόστος 450 ~ 700 € / μήνα)
- Ασφάλιση για περίθαλψη ποσοστό εισφορών 7,1% (κόστος 150 ~ 250 € / μήνα)
Θεωρητικά θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης στα 40 συντάξιμα έτη (με την αυτασφάλιση και στρατιωτική υπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών) , αλλά αυτή η διάταξη είναι πρόσφατη και δεν έχει επαληθευτεί ακόμη.

δ. Για παραίτηση χωρίς να υπάρχουν 25 έτη υπηρεσίας η 5ετία δεν μετράει (χάνεται), ακόμη και εάν έχει πληρωθεί.
ε. Οι εισφορές υπέρ μερισμάτων / επικουρικών θα μετρήσουν (υπό προϋποθέσεις) ως διαδοχική επικουρική ασφάλιση όταν λάβει σύνταξη ο ενδιαφερόμενος από τον τελικό φορέα συνταξιοδότησης --> Διαδοχική ασφάλιση επικουρικού
στ. Στο ΜΤΝ και το ΜΤΑ επιστρέφονται άτοκα οι κρατήσεις υπέρ ΒΟΕΑ τέκνων (εάν υπήρχαν), ενώ στο ΜΤΣ αποδίδεται ΒΟΕΑ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.
ζ.1. Στους στρατιωτικούς επιστρέφονται άμεσα και άτοκα οι εισφορές του εφάπαξ (ΕΛΟΑΣ/Ν/Α), ενώ όταν υπάρχουν 20 έτη μετοχικής σχέσης μπορεί εναλλακτικά να δοθεί εφάπαξ όταν απονεμηθεί σύνταξη (πχ. σε ηλικία 60 ή 62 ή 67ετών).
ζ.2. Σε Αστυνομία και Πυροσβεστική επιστρέφονται οι εισφορές του εφάπαξ (ΤΠΑΣ, ΤΠΥΑΠ, ΤΠΥΠΣ, ΤΠΔΥ) όταν απονεμηθεί σύνταξη (πχ. σε ηλικία 60 ή 62 ή 67ετών).

Γ.2. Απόταξη / αποβολή: Αφορά όσους απομακρύνονται με πρωτοβουλία της υπηρεσίας για βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα ή ποινικό αδίκημα. Απομάκρυνση για αυτούς τους λόγους σημαίνει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα άμεσης σύνταξης και ο ενδιαφερόμενος εμπίπτει στις γενικές ασφαλιστικές διατάξεις όπως στην ανωτέρω περίπτωση Γ.1.
Ειδικά για όσους απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως λόγω πειθαρχικού παραπτώματος (εκτός των περιπτώσεων επιβολής ποινής που συνεπάγεται την απώλεια καταβολής σύνταξης) η σύνταξη καταβάλλεται με την συμπλήρωση του χρόνου που αντιστοιχεί στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας ή με την συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας.
Επίσης επιστρέφονται άτοκα οι εισφορές υπέρ εφάπαξ και ΒΟΕΑ, αλλά όχι οι εισφορές υπέρ μερισμάτων.
A. Γενικά
Σε περίπτωση που κάποιος λόγω υγείας κρίνεται ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντά του (με γνωμοδότηση της ΑΣΥΕ), αποστρατεύεται με πρωτοβουλία της υπηρεσίας χωρίς ο ίδιος να υποβάλλει αίτηση αποστρατείας ή παραίτηση.
1. Εάν η ανικανότητα οφείλεται στην υπηρεσία δικαιούται σύνταξη ανεξαρτήτως ετών υπηρεσίας.
α. Ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με τις παλιές διατάξεις του ΓΛΚ (με 35α) στις κάτωθι περιπτώσεις:
- Για παλιούς ασφαλισμένους με ποσοστό ανικανότητας 25% και άνω --> Άρθρο 45 παρ. 1 ΠΔ.169/07
- Για νέους ασφαλισμένους με ποσοστό ανικανότητας 50% και άνω --> Άρθρο 10 παρ. 2 Ν.2084/92
β. Για ποσοστό ανικανότητας μικρότερο από τα ανωτέρω όρια δίνεται σύνταξη ΕΦΚΑ (εθνική + ανταποδοτική).
2. Εάν δεν οφείλεται στην υπηρεσία δικαιούται σύνταξη ΕΦΚΑ εάν έχει 5 έτη υπηρεσίας --> Άρθρο 44 παρ. 2 ΠΔ.169/07
3. Για ορισμένες ασθένειες (παντελώς τυφλοί, παραπληγικοί, μεσογειακή αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια κλπ και ποσοστό ανικανότητας άνω του 67%) και παραίτηση απαιτούνται 15 έτη υπηρεσίας.
Στις περιπτώσεις αυτές η σύνταξη είναι το 80% του μέσου όρου συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά.

Εξαίρεση: Εάν για το πάθημα υπάρχει βαρύ πταίσμα του στρατιωτικού, τότε δεν υπάρχει δικαίωμα σύνταξης.

Εκτός των περιπτώσεων (1.α) και (3) ανωτέρω, ο υπολογισμός της σύνταξης ΕΦΚΑ είναι το άθροισμα εθνικής + ανταποδοτικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα πραγματικά συντάξιμα έτη (χωρίς κάποια προσαύξηση).
Η μόνη διαφορά είναι ότι προσμετράται πάντα η μάχιμη πενταετία (με ή χωρίς εισφορές κατά περίπτωση) χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας, όπως ισχύει για όσους υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας.

B. Ημερομηνία θεμελίωσης & επιδόματα ανικανότητας
1. Στις αποστρατείες για λόγους υγείας ως ημερομηνία θεμελίωσης σύνταξης θεωρείται η ημερομηνία διαγραφής.
2. Για τις συνήθεις περιπτώσεις ανικανότητας υπάρχει ένα πρόσθετο επίδομα, το οποίο καθορίζεται ως ποσοστό του μηνιαίου βασικού μισθού του λοχαγού (με το μισθολόγιο 2011), σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.
Επίδομα ανικανότητας 2023
3. Για ποσοστό ανικανότητας άνω του 80% υπάρχουν επιπρόσθετα οι κάτωθι παροχές:
α. Δίνεται το δώρο σύνταξης των 800 € ανά έτος που ίσχυε παλαιότερα, επιμεριζόμενο σε 66,67 € ανά μήνα.
β. Δεν επιβάλλεται φορολογία σε σύνταξη και μερίσματα (μηδενισμός φόρου).

Γ. Πρόγνωση σύνταξης λόγω ανικανότητας
Στις σελίδες υπολογισμού σύνταξης υπάρχει σχετική πρόβλεψη επιλέγοντας [Β. Αιτία Συνταξιοδότησης → Ανικανότητα]
Σε αυτή την περίπτωση (ανικανότητα) δεν γίνεται έλεγχος θεμελίωσης στη σελίδα, καθώς δεν απαιτείται 40ετία.
Με την επιλογή [Προσαύξηση] αυξάνεται κατά 50% το επίδομα ανικανότητας (ορισμένες ασθένειες).
Με την επιλογή [ΟΧΙ Ν.4024] δεν επιβάλλεται η κράτηση Ν.4024 στην παλιά σύνταξη ΓΛΚ (ορισμένες ασθένειες).
Με την επιλογή [ΟΧΙ Ν.3865] δεν επιβάλλεται η κράτηση Ν.3865 στην παλιά σύνταξη ΓΛΚ (ορισμένες ασθένειες).

Δ. Άλλα ευεργετήματα
1. Το εφάπαξ καταβάλλεται κατ' απόλυτη προτεραιότητα στους ανάπηρους δικαιούχους με χρόνιες παθήσεις.
2. Μείωση φορολογίας κατά 200 € για ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω (έντυπο δήλωσης Ε1, πίνακας 3, πεδίο 3).
3. Σχεδόν όλοι οι Δήμοι παρέχουν μείωση 50% στα δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο με βάση και το εισόδημα.
4. Μείωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ εάν το ετήσιο εισόδημα είναι μικρότερο από 23.500 €.
5. Μείωση στο λογαριασμό ύδρευσης με εισοδηματικά ή όχι κριτήρια (ανάλογα με το δήμο).
6. Κάρτα μετακινήσεων (δωρεάν αστικές συγκοινωνίες, 50% έκπτωση ΚΤΕΛ) που εξαρτάται από το συνολικό εισόδημα.
7. Με άνω του 67% ποσοστό αναπηρίας, παρέχεται κάρτα πολιτισμού (δωρεάν είσοδος σε θέατρα, μουσεία κλπ).
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1: ΜΟΝΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δίνεται επίδομα σε άγαμα τέκνα έως 31 Δεκεμβρίου του έτους συμπλήρωσης ηλικίας 18 ετών που δεν έχουν εισαχθεί σε σχολή (ΙΕΚ, ΑΕΙ).
Σε περίπτωση που το παιδί έχει χάσει κάποια τάξη στο σχολείο μπορεί να το πάρει μέχρι το τέλος του έτους (31 Δεκεμβρίου) που θα γίνει 19 ετών, με τη προϋπόθεση ότι το παιδί φοιτά στο σχολείο και δεν έχει διακόψει.

Παράδειγμα: Αν ένα παιδί έχει γεννηθεί 2 Ιανουαρίου του 2000 και δεν φοιτήσει σε ΙΕΚ - ΤΕΙ - ΑΕΙ, οι γονείς θα παίρνουν το επίδομα μέχρι 31/12/2018. Σε περίπτωση που έχει χάσει κάποια τάξη οι γονείς θα παίρνουν το επίδομα μέχρι 31/12/2019, εφόσον το παιδί φοιτά και δεν έχει διακόψει το σχολείο.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2: ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, Κολλέγια)
Δίνεται επίδομα σε άγαμα τέκνα μόνο για τα προβλεπόμενα έτη της σχολής εσωτερικού (2 για ΙΕΚ, 4 για ΑΕΙ, 5 για πολυτεχνικές, 6 για Ιατρικές) ή ισότιμης σχολής εξωτερικού και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους συμπλήρωσης ηλικίας 24 ετών.
Το επίδομα ισχύει και για τα ιδιωτικά ΙΕΚ ή Κολλέγια, εφόσον φυσικά είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.

α. Αν έχει γραφτεί σε κάποια σχολή το 1ο εξάμηνο, το επίδομα θα το παίρνει μέχρι 31 Αυγούστου του έτους που ολοκληρώνονται τα προβλεπόμενα έτη σπουδών της σχολής που φοιτά.
β. Αν έχει εγγραφεί στη σχολή το 2ο εξάμηνο (ΤΕΙ) τότε το επίδομα θα το παίρνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του έτους που ολοκληρώνονται τα προβλεπόμενα έτη σπουδών της σχολής που φοιτά.

Παράδειγμα: Αν κάποιο παιδί έχει εγγραφεί σε 5ετή σχολή το Σεπτέμβριο (1ο εξάμηνο) του 2010, το επίδομα θα το παίρνει μέχρι τις 31/8/2015 (εφόσον είναι κάτω των 24 ετών).

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3: ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ
Δίνεται επίδομα σε άγαμα τέκνα μόνο για τα προβλεπόμενα έτη του μεταπτυχιακού και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους συμπλήρωσης ηλικίας 24 ετών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Μόνο τα άγαμα τέκνα δικαιούνται επίδομα.
2. Επίδομα δικαιούνται και όσοι φοιτούν σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ.
3. Δεν δικαιούνται επίδομα τα τέκνα που φοιτούν σε κολέγια που δεν ανήκουν στις ανώτερες βαθμίδες.
4. Δίνεται επίδομα τέκνου πάνω από 24 ετών μόνο εάν το παιδί έχει αποδεδειγμένη αναπηρία άνω του 50%.
5. Η οικογενειακή παροχή καταβάλλεται για όσο χρόνο πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, εκτός εάν το τέκνο υποβάλλει φορολογική δήλωση με εισόδημα μεγαλύτερο του αφορολόγητου ορίου (Ν.4484/17 άρθρο 35).

Σχετική ανακοίνωση υπουργείου Οικονομικών: Χορήγηση Οικογενειακής παροχής

Έντυπο αίτησης προς ΕΦΚΑ/ΓΛΚ: ΕΝΤΥΠΟ - 6 ST (γενική αίτηση)
H τριπλή εισαγωγή του αριθμού τέκνων (σύνολο, ανήλικα, ΒΟΕΑ) χρειάζεται για 3 λόγους:
α. Γίνεται έλεγχος θεμελίωσης το 2014 για τρίτεκνους, καθώς κάποιο από τα τέκνα μπορεί να έχει ενηλικιωθεί στη συνέχεια.
β. Το βοήθημα ΒΟΕΑ (ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ) αποδίδεται στο δικαιούχο τέκνο σε ηλικία 25 ετών, οπότε για ένα τουλάχιστον χρόνο (24 έως 25 ετών) ο γονέας δεν λαμβάνει επίδομα τέκνου αλλά συνεχίζει να καταβάλλει εισφορές υπέρ ΒΟΕΑ στο μέρισμα.
γ. Για τον παλιό τρόπο υπολογισμού του οικογενειακού επιδόματος (διαγραφή μέχρι 31-10-2011) λαμβάνονται υπόψη τα ανήλικα τέκνα σε σχέση με τα συνολικά (και τα ενήλικα). Με τις παλιές διατάξεις ένας τρίτεκνος δικαιούται τα εξής:
Επίδομα γάμου: 35 € + Πρώτο παιδί: 18 € + Δεύτερο παιδί: 18 € + Τρίτο παιδί: 47 € = Σύνολο: 118 €
Εάν τώρα ενηλικιωθεί το πρώτο παιδί και απομένουν 2 προστατευόμενα, το δεύτερο δικαιούται 18 € αλλά το τρίτο συνεχίζει να δικαιούται τα 47 € που του αναλογούσαν, δηλαδή τρίτεκνος με 2 ανήλικα παιδιά (και 1 ενήλικο) εισπράτει 35+18+47 = 100 € (και όχι 35+18+18 = 71 € που δικαιούται αυτός με 2 παιδιά).
Για το λόγο αυτό χρειάζεται η εισαγωγή του συνολικού αριθμού των παιδιών (ανήλικα και ενήλικα).

Η ανωτέρω παρ. (γ) δεν ισχύει για διαγραφή από 1-11-2011 και μετά, ημ/νία που καταργήθηκε το επίδομα γάμου και θεσπίστηκε νέο αυξημένο επίδομα τέκνων, για το οποίο έχει σημασία μόνο ο εκάστοτε αριθμός ανήλικων τέκνων.
Παράδειγμα εισαγωγής αριθμού τέκνων για κάποιον πολύτεκνο (4 παιδιά) με ηλικίες 14, 17, 23 και 28:
Σύνολο τέκνων: 4
Ανήλικα τέκνα: 2 (14 και 17 ετών), εάν το παιδί των 23 ετών δεν σπουδάζει ή τελείωσε τις σπουδές του στα 22.
Τέκνα ΒΟΕΑ: 3 (14, 17, 23 ετών) γιατί το παιδί των 28 ετών έχει λάβει το ΒΟΕΑ.

Εάν κάνετε κάποιο λάθος κατά την εισαγωγή των αριθμών θα εμφανιστεί σχετική προειδοποίηση στη σελίδα (πχ. αριθμός τέκνων ΒΟΕΑ μικρότερος από αριθμό ανήλικων, αριθμός ανήλικων μικρότερος από συνολικά παιδιά κλπ).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτοί που διαγράφηκαν πριν από τις 30-10-2011 θα συνεχίσουν να παίρνουν για πάντα το επίδομα γάμου 35 € άσχετα από την ενηλικίωση των τέκνων, ενώ οι υπόλοιποι δεν θα παίρνουν τίποτα γιατί από 1-1-2011 δεν υπάρχει επίδομα γάμου αλλά επίδομα τέκνων, το οποίο φυσικά μηδενίζεται με την ενηλικίωση των παιδιών!
Για συνταξιοδοτικά θέματα υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ δημοσίων (πολιτικών) υπαλλήλων και στρατιωτικών, καθώς οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας δεν θεωρούνται "δημόσιοι υπάλληλοι".
α. Στο Π.Δ. 609/2007 "Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων" το κεφάλαιο "Α" (άρθρα 1 ~ 24) αφορά μόνο τους δημοσίους / πολιτικούς υπαλλήλους, ενώ το κεφάλαιο "Β" αφορά μόνο τους στρατιωτικούς (άρθρα 25 ~ 52).
Από το άρθρο 53 και μετά υπάρχουν κοινές διατάξεις που ισχύουν για όλους.
β. Ομοίως στο μεταγενέστερο Ν.3865/10 "Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος" οι προϋποθέσεις θεμελίωσης για τους ΔΥ αναφέρονται στα άρθρα 6 έως 19 --> Θεμελίωση Δ.Υ.
ενώ οι προϋποθέσεις θεμελίωσης στρατιωτικών αναφέρονται στα άρθρα 20 έως 22 --> Θεμελίωση στρατιωτικών & ΣΑ
και αυτές οι διατάξεις περί θεμελίωσης στρατιωτικών δεν έχουν αλλάξει ποτέ από το 2010 μέχρι σήμερα!

Συμπέρασμα: Όταν ένα άρθρο αναφέρεται σε δημοσίους υπαλλήλους (προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αναγνωρίσεις πλασματικών ετών κλπ), τότε η είδηση γενικά δεν αφορά τους εν ενεργεία συναδέλφους (εκτός εάν αναφέρονται συγκεκριμένα και οι στρατιωτικοί - σώματα ασφαλείας).
Ορισμός της μειωμένης / πρόωρης σύνταξης:
"Νοείται η δυνατότητα που παρέχεται στον υπάλληλο που έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, για καταβολή της σύνταξής του κατά πέντε (5) κατ' ανώτατο όριο χρόνια πριν τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας με την ανάλογη όμως μείωση της σύνταξης (ποινή), το ύψος της οποίας εξαρτάται από το πόσο νωρίτερα από την ημερομηνία συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας θα ασκηθεί το δικαίωμα αυτό."

Άρα η πρόωρη σύνταξη αφορά υπαλλήλους και όχι στρατιωτικούς (βλέπε προηγούμενη ερώτηση 2.7).
Επίσης δεν θα μπορούσε ποτέ να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη στους στρατιωτικούς, διότι αφορά μόνο όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το εκάστοτε ισχύον όριο ηλικίας, ενώ οι στρατιωτικοί / σώματα ασφαλείας εφόσον συμπληρώσουν τα προβλεπόμενα συντάξιμα έτη δεν έχουν όριο ηλικίας για τη λήψη σύνταξης.

Αντίθετα οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται σύνταξη με συνδυασμό συντάξιμων ετών και ελάχιστου ορίου ηλικίας.
Οπότε οι διατάξεις για τις πρόωρες συντάξεις δεν μας αφορούν, διότι οι στρατιωτικοί δεν λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη.

3. Σύνταξη

Για τον υπολογισμό της ημ/νίας θεμελίωσης λαμβάνονται υπόψη αθροιστικά & συνδυαστικά οι κάτωθι περιορισμοί:

1. Διαχωρισμός ετών υπηρεσίας
1.α. Στρατιωτική υπηρεσία: Στρατ. σχολή + χρόνος υπηρεσίας + θητεία
1.β. Πραγματική υπηρεσία: Στρατ. σχολή + χρόνος υπηρεσίας + θητεία + ΙΚΑ + ΟΑΕΕ + ΑΕΙ/ΤΕΙ
1.γ. Συντάξιμη υπηρεσία: Στρατ. σχολή + χρόνος υπηρεσίας + θητεία + ΙΚΑ + ΟΑΕΕ + ΑΕΙ/ΤΕΙ + 5ετία + 3ετία + εξάμηνα

2. Απαιτούμενος χρόνος για συνταξιοδότηση
2.α. Για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, που συμπληρώνουν 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας (1.γ.):
- μέχρι το 2010, απαιτούνται 24,5 συντάξιμα έτη (1.γ.)
- το έτος 2011, απαιτούνται 26 συντάξιμα έτη
- το έτος 2012, απαιτούνται 27,5 συντάξιμα έτη
- το έτος 2013, απαιτούνται 29 συντάξιμα έτη
- το έτος 2014, απαιτούνται 30,5 συντάξιμα έτη
- μετά το 2015, απαιτούνται 40 συντάξιμα έτη
2.β. Για θεμελίωση τρίτεκνων στρατιωτικών παλαιών ασφαλισμένων που συμπληρώνουν 20 έτη συντάξιμης υπηρεσίας (1.γ.):
- μέχρι το 2010, απαιτούνται 20 συντάξιμα έτη (1.γ.)
- το έτος 2011, απαιτούνται 21 συντάξιμα έτη
- το έτος 2012, απαιτούνται 23 συντάξιμα έτη
- το έτος 2013, απαιτούνται 25 συντάξιμα έτη
- το έτος 2014, απαιτούνται 30,5 συντάξιμα έτη
- μετά το 2015, απαιτούνται 40 συντάξιμα έτη

3. Προϋποθέσεις & περιορισμοί προσμέτρησης χρόνου ως συντάξιμου
3.α. Από το σύνολο των συντάξιμων ετών, τουλάχιστον 15 έτη θα πρέπει να αποτελούν στρατιωτική υπηρεσία (1.α.).
3.β. Για παραίτηση η μάχιμη 5ετία μετράει μετά από 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας (1.β.), ενώ για αυτεπάγγελτη αποστρατεία (ανικανότητα, όριο ηλικίας κλπ) μετράει ανεξαρτήτως ετών.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι τρίτεκνες γυναίκες εάν θεμελιώνουν μέχρι το 2010, οι οποίες δικαιούνται την 5ετία στα 20 έτη (τα απαιτούμενα έτη αυξάνονται σε 21 – 23 – 24,5 για θεμελίωση το 2011, 2012 και 2013 αντίστοιχα).
3.γ. Τα “Πτητικά εξάμηνα” μετρούν μετά από 18 έτη στρατιωτικής υπηρεσίας (1.α.), ενώ το όριο αυξάνεται σε 19,5 – 21 – 22,5 – 24 – 25 έτη, για όσους συμπληρώνουν την 18ετία τα έτη 2011, 2012, 2013, 2014 και 2015 αντίστοιχα.
3.δ. Τα “Καταδυτικά εξάμηνα & Αλεξ/στή” μετρούν μετά από 20 έτη στρατιωτικής υπηρεσίας (1.α.), ενώ το όριο αυξάνεται σε 21 – 22 – 23 – 24 – 25 έτη, για συμπλήρωση 20ετίας το 2011, 2012, 2013, 2014 και 2015 αντίστοιχα.
3.ε. Για όσους θεμελιώνουν μέχρι την 31-12-2014, οι σπουδές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ μετρούν μόνο εφόσον το πτυχίο ήταν προϋπόθεση για πρόσληψη (πχ. απόφοιτοι Πανεπιστημίου που έγιναν απευθείας αξιωματικοί).
3.στ. Για όσους θεμελιώνουν μετά το 2015 (με 40ετία), τα έτη σπουδών ΑΕΙ/ΤΕΙ αναγνωρίζονται χωρίς προϋποθέσεις.
3.ζ. Οι ασφαλισμένοι που θεμελιώνουν μετά το 2015 (σύνταξη μετά από 40 συντάξιμα έτη) και έχουν καταταγεί μέχρι 31-12-1995 δικαιούνται 3 πρόσθετα πλασματικά έτη (επιπλέον της μάχιμης 5ετίας), με πληρωμή εισφορών.
3.η. Τα έτη Κονδύλη ΔΕΝ είναι συντάξιμα (ερώτηση 3.4 - σημείωση 1) και δεν λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση.
3.θ. Οι τρίτεκνοι έχουν δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης στα 20 έτη, μόνο εφόσον έχουν καταταγεί μέχρι 31-12-1992.
Α. Πραγματική υπηρεσία
1. Χρόνος στρατιωτικής σχολής ή σχολής σωμάτων ασφαλείας (έχουν κρατηθεί εισφορές σύνταξης).
2. Χρόνος πραγματικής ένστολης υπηρεσίας (έχουν κρατηθεί εισφορές σύνταξης).
3. Σπουδές ΑΕΙ/ΤΕΙ: Πρέπει να καταβληθούν εισφορές για σύνταξη.
4. Θητεία: Πρέπει να καταβληθούν εισφορές για σύνταξη.

Β. Προϋπηρεσία ιδιωτικού τομέα (έχουν πληρωθεί εισφορές σύνταξης)
1. Παλιά σύνταξη ΓΛΚ: Τα έτη προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα δεν προστίθονταν στα υπόλοιπα έτη πραγματικής υπηρεσίας, αλλά για αυτό το χρονικό διάστημα απονέμονταν πρόσθετη (δεύτερη) σύνταξη, η οποία όμως υπολογίζεται με τις διατάξεις του αντίστοιχου φορέα (ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ).
Για το ΙΚΑ η πρόσθετη μηνιαία σύνταξη ήταν περίπου 20 € / έτος ασφάλισης (300 ένσημα) εφόσον δινόταν σε ηλικία 60 ετών. Το ποσό μειωνόταν κατά 3% για κάθε έτος που έλειπε μέχρι την ηλικία των 60 ετών.
2. Νέα σύνταξη ΕΦΚΑ: Τα έτη ΙΚΑ / ΟΑΕΕ μετρούν κανονικά όπως και η ένστολη υπηρεσία σε μία ενιαία σύνταξη.
Με την ασφάλιση ΙΚΑ / ΟΑΕΕ αυξάνουν τα συντάξιμα έτη και το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης.

Γ. Διπλοί χρόνοι (καταβολή εισφορών κατά περίπτωση)
1.α. Μάχιμη πενταετία: Για πρόσληψη στο Δημόσιο ΕΩΣ 30-9-1990 μετράει ΧΩΡΙΣ καταβολή εισφορών.
1.β. Μάχιμη πενταετία: Για πρόσληψη στο Δημόσιο ΑΠΟ 1-10-1990 απαιτούνται εισφορές --> Άρθρο 6 Ν.1902/90
2.α. Διπλά εξάμηνα: Για πρόσληψη στο Δημόσιο ΕΩΣ 30-9-1990 τα εξάμηνα μετρούν ΧΩΡΙΣ καταβολή εισφορών.
2.β. Διπλά εξάμηνα: Για πρόσληψη στο Δημόσιο ΑΠΟ 1-10-1990 απαιτείται καταβολή εισφορών --> Άρθρο 6 Ν.1902/90

Δ. Πρόσθετη τριετία Ν.3865/10 (με καταβολή εισφορών)
Αυτή η τριετία προβλέπεται στο άρθρο 22 παρ. 4 του Ν.3865/10 και απαιτείται η καταβολή εισφορών.
Ισχύει μόνο για θεμελίωση μετά το 2015 (40ετία) και κατάταξη μέχρι 31-12-1995, μόνο για τη συμπλήρωση 40 συντάξιμων ετών, δηλαδή εάν κάποιος διαθέτει 38,5 συντάξιμα έτη και θέλει να παραιτηθεί δικαιούται να αναγνωρίσει μόνο 1,5 έτος (όχι τρία), ώστε να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.
Με βάση την εγκύκλιο του νόμου η αναγνώριση γίνεται "... για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση ...", δηλαδή όταν αυτά τα έτη είναι απαραίτητα για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης.
Όταν όμως η αποστρατεία γίνεται αυτοδίκαια (κρίσεις, όριο ηλικίας, ανικανότητα κλπ) ο ενδιαφερόμενος θεμελιώνει και με λιγότερα από 40 έτη, οπότε η πρόσθετη τριετία δεν είναι απαραίτητη για τη συνταξιοδότηση και δεν μπορεί να αναγνωριστεί μόνο για να αυξηθεί η σύνταξη.

Ε. Περιορισμοί προσμέτρησης χρόνου
1. Η μάχιμη πενταετία (Γ.1) δεν μπορεί να προσμετρηθεί για χρονικό διάστημα ταυτόχρονα με εξάμηνα επικινδυνότητας (Γ.2), γιατί δεν μπορεί να μετρήσει ο ίδιος ημερολογιακός χρόνος εργασίας ως τριπλός.
2. Σπουδές σε ΑΕΙ (Α.3) κατά τη διάρκεια θητείας (Α.4): Δεν μετράει ο ίδιος ημερολογιακός χρόνος 2 φορές.
3. Ασφάλιση στο ΙΚΑ (Β) και σπουδές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ (Α.3): Δεν μετράει ο ίδιος ημερολογιακός χρόνος 2 φορές.
4. Υπηρεσία (Α.2) και παράλληλα σπουδές σε ΑΕΙ/ΤΕΙ (Α.3): Δεν μετράει ο ίδιος ημερολογιακός χρόνος 2 φορές.

Θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος να υπηρετεί τη θητεία του, να είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και ταυτόχρονα να σπουδάζει σε ΑΕΙ (παράλληλη τριπλή απασχόληση), αλλά αυτό το ημερολογιακό χρονικό διάστημα μπορεί να προσμετρηθεί μόνο μία φορά ως συντάξιμο και όχι τρεις!
Οπότε για να μετρήσουν όλοι οι ανωτέρω χρόνοι ως συντάξιμοι θα πρέπει να είναι διαδοχικοί, πχ. πρώτα τυχόν σπουδές ΑΕΙ, μετά η θητεία, μετά τυχόν εργασία ΙΚΑ και μετά η ένστολη υπηρεσία.
Ομοίως η πενταετία μετράει μόνο για χρονική περίοδο που δεν υπάρχουν εξάμηνα επικινδυνότητας.
Εάν υπάρχουν επικαλυπτόμενοι χρόνοι επιλέγετε εσείς ποιον από τους δύο θα αναγνωρίσετε.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Είναι το άθροισμα των ανωτέρω συντάξιμων χρόνων (Α+Β+Γ+Δ) εφόσον πληρώθηκαν εισφορές αναγνώρισης όπου απαιτείται, από όπου προκύπτει το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης.
Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ερώτηση 2.7 οι στρατιωτικοί δεν είναι δημόσιοι (πολιτικοί) υπάλληλοι.

Οι διατάξεις που προβλέπουν αναγνώριση διάφορων πλασματικών ετών (χρόνου ανεργίας, άδεια άνευ αποδοχών, έτη ανατροφής τέκνων κλπ) προβλέπονται στα άρθρα του κεφαλαίου "Α" του ΠΔ 169/2007, το οποίο κεφάλαιο αφορά μόνο τους πολιτικούς υπαλλήλους.
Το σκεπτικό αυτών των αναγνωρίσεων είναι ότι υπάρχει όριο ηλικίας για να λάβουν σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι (60 ~ 65 έτη), αλλά σε πολλές περιπτώσεις λόγω διορισμού σε μεγάλη ηλικία (ακόμη και 40 ετών), όταν φτάνουν το εκάστοτε όριο ηλικίας δεν διαθέτουν αρκετά συντάξιμα έτη.

Οι αναγνωριζόμενοι συντάξιμοι χρόνοι στους στρατιωτικούς προβλέπονται στο Ν.3865/10 και είναι (μόνο) αυτοί που περιλαμβάνονται στη σελίδα "Δικαίωμα Σύνταξης" και περιγράφονται στην προηγούμενη ερώτηση 3.2.
Τα έτη Κονδύλη προσμετρούν μόνο για τον καθορισμό της παλιάς σύνταξης ΓΛΚ, άρα έχουν σημασία μόνο για όσους έχουν διαγραφεί μέχρι 31-12-2018, οι οποίοι δικαιούνται προσωπική διαφορά (μεταξύ παλιάς και νέας σύνταξης).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (πρέπει να ισχύουν όλες)
1. Ο ενδιαφερόμενος έχει διαγραφεί πριν την 31-12-2018 (ημ/νία κατάργησης της προσωπικής διαφοράς).
2. Είναι παλιός ασφαλισμένος (πρώτη ασφάλιση σε φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι 31-12-1992).
3. Έχει θεμελιώσει το 2014 (συμπλήρωση 24,5 ετών ή 20 ετών για τρίτεκνους μέχρι τις 31-12-2014).
4. Έχει συμπληρώσει 20 έτη πραγματικής υπηρεσίας όταν αποστρατεύεται.
5. Κατά την αποστρατεία του φέρει έναν από τους κάτωθι βαθμούς:
5.α. ΣΤΡΑΤΟΣ-ΝΑΥΤΙΚΟ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
α.1. Διοικητικός βαθμός Αξκού εξ' Υπξκών οποιασδήποτε προέλευσης (στρ. σχολή Υπξκών ή Ανθστών ή ανακαταταγή).
α.2. Προέλευση ΕΜΘ/ΕΠΟΠ με διοικητικό βαθμό μέχρι και Ανθυπασπιστή.
5.β. ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Αστυφύλακες, Αρχιφύλακες, Ανθυπαστυνόμοι και Αξκοί εξ Ανθ/μων (ΤΕΜΑ), με μισθολογικό βαθμό έως Αστυνόμος Β.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ α.1
Στους αξκούς εξ' υπξκών (με διοικητικό βαθμό Ανθυπολοχαγού και άνω), όταν προστίθενται τα 3 έτη Κονδύλη ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με μικρότερο μισθολογικό βαθμό από τον αποστρατευτικό βαθμό, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Τριετία Κονδύλη
Τότε το ΓΛΚ υπολογίζει τη Βασική Σύνταξη και με τους 2 τρόπους και επιλέγει το μεγαλύτερο ποσό από τα δύο.
1ος τρόπος: Με προσθήκη 3 πλασματικών ετών και ταυτόχρονη μείωση του μισθολογικού βαθμού.
2ος τρόπος: Χωρίς τα 3 έτη Κονδύλη και με διατήρηση του τελευταίου μισθολογικού βαθμού.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ α.2 και β.
Για διοικητικό βαθμό μέχρι και Ανθστή προστίθενται 3 έτη χωρίς μείωση του τελευταίου μισθολογικού βαθμού.

Σημείωση Νο 1: Επισημαίνεται ότι τα έτη αυτά μετρούν μόνο για οικονομική προσαύξηση της σύνταξης κατά 3/35α - δεν θεωρούνται συντάξιμα έτη και δεν κατοχυρώνετε 35ετία με αυτά, ενώ δεν υπολογίζονται ούτε στο εφάπαξ ούτε στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων.

Σημείωση Νο 2: Ο μικρότερος μισθολογικός βαθμός στη σύνταξη ΓΛΚ με βάση τον ανωτέρω πίνακα δεν επηρεάζει τα μερίσματα και το εφάπαξ, τα οποία υπολογίζονται με τον τελευταίο (αποστρατευτικό) μισθολογικό βαθμό.
Μέχρι και το διοικητικό βαθμό Ανθστή (προέλευση ΕΜΘ) συμφέρει πάντα η επιλογή της 3ετίας Κονδύλη, διότι προστίθενται επιπλέον 3 πλασματικά έτη στον υπολογισμό της σύνταξης χωρίς να μειώνεται ο αποστρατευτικός μισθολογικός βαθμός.

Όμως για διοικητικό βαθμό Αξκού εξ' Υπξκών η προσθήκη 3 ετών γίνεται με ταυτόχρονη μείωση του μισθολογικού βαθμού για τον υπολογισμό της σύνταξης (προηγούμενη ερώτηση 2.4). Σε αυτήν την περίπτωση για να δει κάποιος εάν συμφέρουν τα έτη Κονδύλη, εισάγει εναλλακτικά στο πεδίο αρχικά ΟΧΙ (χωρίς έτη Κονδύλη) και στη συνέχεια ΝΑΙ (με έτη Κονδύλη).

Επειδή η ακρίβεια των υπολογισμών σύνταξης στο site είναι +-1%, εάν η διαφορά μεταξύ των επιλογών ΝΑΙ/ΟΧΙ στα έτη Κονδύλη είναι μικρότερη από 15 € δεν είναι σίγουρο ποιο από τα 2 αποτελέσματα είναι πραγματικά μεγαλύτερο.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συμφέρει η επιλογή της 3ετίας Κονδύλη, εκτός από την περίπτωση όπου ο ενδιαφερόμενος έχει ήδη πάνω από 33 συντάξιμα έτη (πραγματικά + μάχιμη 5ετία). Στην περίπτωση αυτή και επειδή υπάρχει μέγιστο όριο 35 συντάξιμων ετών, με τα έτη Κονδύλη προστίθενται μόνο 1 ή 2 έτη (αντί για 3) μέχρι τα 35 έτη συνολικά, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μείωση του μισθολογικού βαθμού (στον υπολογισμό της βασικής σύνταξης) μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη σύνταξη από ότι χωρίς τα έτη Κονδύλη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
α. Στους Ανθστές συμφέρουν πάντα τα έτη Κονδύλη (με μέγιστο τα 35 έτη συνολικά).
β. Στους Αξκούς εξ' Υπξκών με λιγότερα από 32 συντάξιμα έτη (27 πραγματικά + 5ετία) συμφέρουν τα έτη Κονδύλη.
γ. Στους Αξκούς εξ' Υπξκών με 33 και άνω συντάξιμα έτη (28 πραγματικά + 5ετία) χρειάζεται έλεγχος κατά περίπτωση.
Α. Προσμέτρηση χρόνου ΙΚΑ / ΟΑΕΕ
Σύμφωνα με το Ν.4387/16 ο ασφαλιστικός χρόνος ΙΚΑ / ΟΑΕΕ προσμετράει ως συντάξιμος σε μία ενιαία σύνταξη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μετρούν όλοι οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί χρόνοι (υπηρεσία, θητεία, ΑΕΙ κλπ).
Δεν υπάρχει κόστος αναγνώρισης ΙΚΑ /ΟΑΕΕ διότι έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές κατά τη διάρκεια της εργασίας, αλλά χρειάζεται διαδικασία καταμέτρησης των ενσήμων στο ΙΚΑ και έκδοση σχετικής βεβαίωσης έγκαιρα (πριν την αποστρατεία), για αποφυγή καθυστέρησης έκδοσης της σύνταξης.
► Ένας μήνας αντιστοιχεί σε 25 ένσημα ΙΚΑ, δηλαδή 285 ένσημα είναι 285 / 25 = 11,40 μήνες.

Β. Αύξηση σύνταξης ΕΦΚΑ λόγω ΙΚΑ
Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει 32,5 έτη υπηρεσίας και 1,5 έτος θητεία (αναγνωρισμένη), μάχιμη 5ετία και 2,5 έτη ΙΚΑ, τότε διαθέτει 32,5 + 1,5 + 5 + 2,5 = 41,5 συντάξιμα έτη και θα λάβει μία ενιαία σύνταξη για όλα τα έτη.
Στο ανωτέρω παράδειγμα χωρίς ΙΚΑ (=39 έτη) το ποσοστό αναπλήρωσης θα ήταν 47,46% ενώ με το ΙΚΑ (=41,5 έτη) το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνει σε 50,76%, δηλαδή λόγω των 2,5 ετών ΙΚΑ αυξάνεται η αναλογική σύνταξη κατά 3,30%.

Γ. Αύξηση επικουρικού στα Σώματα Ασφαλείας
Κατά τη διάρκεια της εργασίας ΙΚΑ σχεδόν πάντα πληρώνονταν εισφορές και για επικουρική σύνταξη (ΕΤΕΑΜ).
Οι εισφορές αυτές μεταφέρονται στον αντίστοιχο κλάδο του ΤΕΑΠΑΣΑ (ΤΕΑΕΧ, ΤΕΑΥΑΠ ή ΤΕΑΥΠΣ) και αυξάνουν το χρόνο ασφάλισης, κατά συνέπεια αυξάνεται το επικουρικό που δίνεται από αυτά τα ταμεία.

Δ. Αύξηση μερίσματος στους στρατιωτικούς
Εάν ο ενδιαφερόμενος έχει ένσημα ΙΚΑ-ΤΕΑΜ από την εργασία ως μισθωτός ΙΚΑ (ΤΕΑΜ = Επικουρικό ΙΚΑ), τότε με σχετική αίτηση οι εισφορές μπορούν να μεταφερθούν από το ΤΕΑΜ στα αντίστοιχα μετοχικά ταμεία (ΜΤΣ - ΜΤΝ - ΜΤΑ) για να αυξήσουν το δικαιούμενο μέρισμα.
Υπάρχουν 2 κρατήσεις στη σύνταξη που εξαρτώνται και από το ύψος των μερισμάτων - ο φόρος και η μνημονιακή κράτηση Ν.4093 που αφορά μόνο τους παλιούς συνταξιούχους (λόγω προσωπικής διαφοράς).

Α. Μείωση έκπτωσης φόρου στη σύνταξη
1. Ο φόρος που παρακρατείται στη σύνταξη υπολογίζεται συγκεντρωτικά για το σύνολο των αποδοχών (σύνταξη, μερίσματα και επικουρικά) και στη συνέχεια κατανέμεται αναλογικά σε όλες.
Πχ. σε σύνταξη 1.200 € πριν την απόδοση του μερίσματος, αφαιρείται ολόκληρη η ετήσια μείωση φόρου (πχ. 777 € για άγαμο), οπότε ο παρακρατούμενος φόρος στη σύνταξη μειώνεται κατά 777 / 12 = 64,75 € μηνιαίως.
Όταν αρχίσει η πληρωμή μερίσματος (πχ. 300 €), το συνολικό μηνιαίο εισόδημα αυξάνεται από 1.200 € σε 1.500 € και η σύνταξη είναι πλέον το 80% του εισοδήματος (= 1.200 / 1.500), ενώ το μέρισμα είναι το υπόλοιπο 20%.
Τότε η μείωση φόρου μοιράζεται αναλογικά κατά 80% στη σύνταξη: 0,80 x 777 € / 12 μήνες = 51,80 € μηνιαίως.
και κατά 20% στο μέρισμα: 0,20 x 777 € / 12 μήνες = 12,95 € μηνιαίως.
Λόγω της ανωτέρω διαδικασίας ο φόρος της σύνταξης αυξάνεται μεν κατά 12,95 €, αλλά το ίδιο ποσό ακριβώς αφαιρείται από το φόρο των μερισμάτων, άρα δεν προκύπτει καμία ζημία για το δικαιούχο.
2. Αντίστοιχα κάθε φορά που αυξάνεται το μέρισμα (πχ. από 300 σε 350 €), αλλάζει η αναλογία σύνταξης / μερισμάτων στο ετήσιο εισόδημα και ανακατανέμεται η μείωση φόρου και στα δύο, φυσικά χωρίς να προκύπτει ζημία αφού η ετήσια μείωση φόρου είναι σταθερή.

Β. Διαδικασία υπολογισμού φόρου
Η κεντρική υπηρεσία της ΗΔΙΚΑ λαμβάνει δεδομένα από το ΓΛΚ/ΕΦΚΑ για τη σύνταξη και από τα μετοχικά ταμεία για τα ακαθάριστα ποσά και τις κρατήσεις που υπάρχουν στα μερίσματα (ΝΙΜΤΣ, ΒΟΕΑ κλπ).
Με τα στοιχεία αυτά η ΗΔΙΚΑ καθορίζει πρώτα το συνολικό ετήσιο φόρο για όλο το εισόδημα, λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή κατάσταση του συνταξιούχου.
Στη συνέχεια υπολογίζει το μηνιαίο φόρο (διαιρώντας διά 12 μήνες) και τον κατανέμει αναλογικά σε όλες τις αποδοχές.
Τέλος ενημερώνει τον ΕΦΚΑ και τα ταμεία για το φόρο που πρέπει να κρατηθεί από τη σύνταξη / μέρισμα / επικουρικό.

Γ. Συμπέρασμα
Οποιαδήποτε αύξηση μερισμάτων αυξάνει το φόρο στη σύνταξη διότι μεταβάλλει την αναλογία των 2 εισοδημάτων (σύνταξη / μερίσματα).
Κατά τον ίδιο τρόπο οποιαδήποτε αύξηση της σύνταξης αυξάνει το φόρο στα μερίσματα διότι πάλι μεταβάλλεται η αναλογία εισοδημάτων. Εννοείται ότι η ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται σε όλες τις εφαρμογές του site για τον επιμερισμό του φόρου σε σύνταξη και μερίσματα.
Τελικά όμως όλα τα παραπάνω δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία διότι η μηνιαία παρακράτηση φόρου είναι προσωρινή, αφού το εισόδημα μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια του έτους.
Η οριστική φορολόγηση γίνεται μόνο μία φορά κάθε χρόνο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, όπου με βάση το ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται ο οριστικός φόρος (και η αντίστοιχη μείωση φόρου), από τον οποίο αφαιρούνται μετά όλοι οι προσωρινοί μηνιαίοι φόροι που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις και τα μερίσματα.

4. Μερίσματα / Εφάπαξ

Όπως αναλύεται στην ερώτηση 2.1 των FAQ, είναι άλλο πράγμα η αναγνώριση πρόσθετων ετών για τη Σύνταξη και διαφορετικό η αναγνώριση των ίδιων ετών στα Μετοχικά Ταμεία.

Στα συντάξιμα έτη ΕΦΚΑ συνυπολογίζονται πάντα όλες οι προσαυξήσεις χρόνου που εισάγετε (5ετίας, θητείας, σπουδών, ΙΚΑ, εξάμηνα), γιατί η εφαρμογή θεωρεί ότι για να εισάγετε τα σχετικά νούμερα είτε τα δικαιούστε αυτοδίκαια ή τα έχετε αναγνωρίσει πληρώνοντας εισφορές (ως προς το σκέλος της σύνταξης πάντα).

Όμως στα υπολογιζόμενα έτη για τα μερίσματα των Ταμείων (ΜΤΣ/Ν/Α, ΤΕΑΕΧ, ΤΕΑΥΑΠ, ΤΕΑΥΠΣ) οι ανωτέρω προσαυξήσεις που επιλέγετε (5ετία, θητεία, σπουδές, εξάμηνα) λαμβάνονται υπόψη μόνο εάν τα επιλέξετε ξεχωριστά στο πεδίο "Αναγνώριση". Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επιλέξετε μεμονωμένα την αναγνώριση στα Μετοχικά Ταμεία όποιας κατηγορίας πλασματικών ετών θέλετε (ενώ στη σύνταξη μπαίνουν αυτόματα όλοι οι χρόνοι που εισάγονται).
Τα συνολικά έτη στο ΜΤΣ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 35 έτη μετοχικής σχέσης (μεγαλύτεροι χρόνοι δεν υπολογίζονται).
Για τον καθορισμό των μερισμάτων από το ΜΤΣ λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω χρονικά διαστήματα:

Αυτοδίκαια χωρίς καταβολή εισφορών
α. Χρόνος πραγματικής ένστολης υπηρεσίας (από την ημ/νία ονομασίας Αξκού - Υπξκού μέχρι την ημ/νία διαγραφής).
γ. Χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός ΙΚΑ, με μεταφορά στο ΜΤΣ των εισφορών ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Προαιρετική αναγνώριση με καταβολή εισφορών ΜΤΣ: 4,3% x βασικός μισθός (κλιμάκιο) x μήνες
α. Χρόνος φοίτησης στη στρατιωτική / αστυνομική σχολή.
β. Μάχιμη πενταετία.
γ. Χρόνος θητείας.
δ. Πλασματικός χρόνος λόγω εξαμήνων.
ε. Σπουδές σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).
στ. Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ).
Τα συνολικά έτη στο ΜΤΝ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 40 έτη μετοχικής σχέσης (μεγαλύτεροι χρόνοι δεν υπολογίζονται).
Για τον καθορισμό των μερισμάτων από το ΜΤΝ λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω χρονικά διαστήματα:

Αυτοδίκαια χωρίς καταβολή εισφορών
α. Χρόνος στρατιωτικής σχολής (έχουν γίνει κρατήσεις αμέσως μετά την ορκομωσία).
β. Χρόνος πραγματικής ένστολης υπηρεσίας (από ημ/νία ονομασίας Αξκού - Υπξκού μέχρι την ημ/νία διαγραφής).
Το άθροισμα των ανωτέρω (α) + (β) είναι η διαφορά ημ/νίας διαγραφής - εγγραφής.
γ. Χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός ΙΚΑ, με μεταφορά στο ΜΤΝ των εισφορών ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Προαιρετική αναγνώριση με καταβολή εισφορών ΜΤΝ: 3,9% x βασικός μισθός (κλιμάκιο) x μήνες
α. Χρόνος θητείας.
β. Σπουδές σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

Σημείωση: Η αναγνώριση επιπλέον χρόνου στο ΜΤΝ, πέραν της αύξησης του μερίσματος, αυξάνει επίσης και το δικαιούμενο ΒΟΕΑ τέκνων (εφόσον αυτό δεν έχει δοθεί ακόμα), διότι αυτό εξαρτάται από το ποσό του μερίσματος.
Τα συνολικά έτη στο ΜΤΑ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 35 έτη μετοχικής σχέσης (μεγαλύτεροι χρόνοι δεν υπολογίζονται).
Για τον καθορισμό των μερισμάτων από το ΜΤΑ λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω χρονικά διαστήματα:

Αυτοδίκαια χωρίς καταβολή εισφορών
α. Χρόνος στρατιωτικής σχολής (έχουν γίνει κρατήσεις αμέσως μετά την ορκομωσία).
β. Χρόνος πραγματικής ένστολης υπηρεσίας (από ημ/νία ονομασίας Αξκού - Υπξκού μέχρι την ημ/νία διαγραφής).
Το άθροισμα των ανωτέρω (α) + (β) είναι η διαφορά ημ/νίας διαγραφής - εγγραφής.
γ. Χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός ΙΚΑ, με μεταφορά στο ΜΤΑ των εισφορών ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Προαιρετική αναγνώριση με καταβολή εισφορών ΜΤΑ: 3,9% x βασικός μισθός (κλιμάκιο) x μήνες
α. Μάχιμη πενταετία.
β. Χρόνος θητείας.
γ. Σπουδές σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

Χρόνος αναγνώρισης
Η προαιρετική αναγνώριση μπορεί να ζητηθεί από το ΜΤΑ οποτεδήποτε χωρίς χρονικό περιορισμό. Η αύξηση στο μέρισμα δίνεται αναδρομικά μέχρι ένα έτος πριν από την αίτηση (τα αναδρομικά πέραν του έτους χάνονται).
Γι' αυτό η αίτηση αναγνώρισης πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο μέσα σε ένα χρόνο από τη συνταξιοδότηση, ώστε ο ενδιαφερόμενος να λάβει αναδρομικά ολόκληρη την αύξηση από την ημερομηνία διαγραφής.

Σημείωση: Η αναγνώριση επιπλέον χρόνου στο ΜΤΑ, πέραν της αύξησης του μερίσματος, αυξάνει επίσης και το δικαιούμενο ΒΟΕΑ τέκνων (εφόσον αυτό δεν έχει δοθεί ακόμα), διότι αυτό εξαρτάται από το ποσό του μερίσματος.
Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να δικαιούται αύξηση στο ΒΟΕΑ, θα πρέπει η αναγνώριση χρόνου να γίνει τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία απόδοσης του βοηθήματος στο τέκνο.
Επικουρικά Ταμεία που υπάγονται στο ΤΕΑΠΑΣΑ
ΤΕΑΕΧ: Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής
ΤΕΑΥΑΠ: Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων
ΤΕΑΥΠΣ: Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Για τον καθορισμό των επικουρικών στα εν λόγω Ταμεία λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω χρονικά διαστήματα:
Α. Αυτοδίκαια χωρίς καταβολή εισφορών
1. Χρόνος πραγματικής ένστολης υπηρεσίας (από την ημ/νία ονομασίας Αξκού - Υπξκού μέχρι την ημ/νία διαγραφής).
2. Εργασία στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός (ΙΚΑ), διότι μεταφέρονται στο ΤΕΑΠΑΣΑ οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Β. Προαιρετική αναγνώριση με καταβολή εισφορών:
1. Χρόνος σχολής αστυνομίας / πυροσβεστικής (κατά περίπτωση μπορεί να έχουν ήδη πληρωθεί εισφορές).
2. Μάχιμη πενταετία.
3. Χρόνος θητείας (επιπρόσθετα της αναγνώρισης για σύνταξη - βλέπε ερώτηση FAQ 2.1).
4. Εργασία ως αυτοαπασχολούμενος (ΟΑΕΕ), καθώς στον ΟΑΕΕ δεν υπήρχε επικουρική ασφάλιση πριν από το 2008.
5. Σπουδές σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

Σε περίπτωση παραίτησης υπάρχει όριο ελάχιστων ετών ασφάλισης στo ΤΕΑΠΑΣΑ για δικαίωμα λήψης επικουρικού.
Εάν παραιτηθείτε χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης στο ΤΕΑΠΑΣΑ (χωρίς αναγνώριση θητείας, σχολής, 5ετίας), τότε το επικουρικό καταβάλλεται σε ηλικία 67 ετών.
Πλήρης ανάλυση υπάρχει στο άρθρο --> Υποχρεωτική ασφάλιση για επικουρικό ΤΕΑΠΑΣΑ

Πρόσθετα μερίσματα Σωμάτων Ασφαλείας
Μέρισμα ΜΤΣ: Οι απόστρατοι Αστυνομίας τ.Χ/Φ λαμβάνουν μέρισμα ΜΤΣ, για το οποίο ισχύει η ερώτηση 4.2 των FAQ.

Μέρισμα ΜΤΠΥ: Οι απόστρατοι Αστυνομίας τ.ΑΠ και Πυροσβεστικού Σώματος λαμβάνουν μέρισμα από το ΜΤΠΥ, για τη λήψη του οποίου απαιτείται ελάχιστη ασφάλιση 20 ετών σε περίπτωση παραίτησης και 15 ετών σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας (όριο ηλικίας, ανικανότητα κλπ).
Για το εφάπαξ γίνονται κρατήσεις από το μισθό μόνο κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, κατά συνέπεια δεν υπολογίζεται καμία άλλη χρονική περίοδος που δεν πληρώθηκαν εισφορές για εφάπαξ (5ετία, ΙΚΑ, εξάμηνα κλπ).
Για το λόγο αυτό στις σελίδες υπολογισμού εφάπαξ δεν υπάρχουν πεδία για μάχιμη 5ετία ή εξάμηνα ή ΙΚΑ κλπ.
Οι στρατιωτικές σχολές μετρούν πάντα στο εφάπαξ διότι έγιναν κρατήσεις αναδρομικά μετά την αποφοίτηση.

Γενικά υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις αναγνώρισης χρόνου εφάπαξ με εξαγορά (εισφορές νέου μισθολογίου):
ΕΛΟΑΣ/Ν/Α: Θητεία και ΑΕΙ εάν ήταν τυπικό προσόν κατάταξης, με εισφορές = 3,9% x (ΒΜ + Ιδιαιτ. Συνθηκών + 176€).
Λιμενικό Σώμα: Για αξκούς Λιμενικού Σώματος υπολογίζεται ο χρόνος σπουδών σε σχολές Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και ο χρόνος δεκαοκτάμηνης θαλάσσιας υπηρεσίας στο Εμπορικό Ναυτικό.
ΤΕΑΠΑΣΑ: Οι σχολές στα σώματα ασφαλείας δεν μετρούσαν μέχρι το 1995 και για το λόγο αυτό στις σελίδες υπολογισμού εισάγεται ο χρόνος σχολής, ώστε να αφαιρεθεί από το συνολικό χρονικό διάστημα του εφάπαξ.
Μπορεί να αναγνωριστεί ο χρόνος φοίτησης στις Σχολές της Αστυνομίας μέχρι και το έτος 1995, με το κάτωθι κόστος:
Εισφορές ΤΠΑΣ παλιών ασφαλισμένων: 8% x [BM + 317 €].
Εισφορές ΤΠΥΑΠ παλιών ασφαλισμένων: 5% x BM.
Εισφορές νέων ασφαλισμένων (ΤΠΑΣ / ΤΠΥΑΠ): 5% x σύνολο αποδοχών.
Οι αστυνομικοί όταν εξαγοράσουν το χρόνο σχολής πρέπει να εισάγουν ως χρόνο σχολής 0 (μηδέν), ώστε να μην μειωθεί ο ασφαλιστικός χρόνος εφάπαξ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ειδικά στους στρατιωτικούς υπάρχει μία ιδιαιτερότητα με τη λήξη της μετοχικής σχέσης εφάπαξ.
Η λήξη της μετοχικής σχέσης δεν είναι η ημερομηνία της διαγραφής, αλλά η τελευταία ημέρα του μήνα που δημοσιεύεται το ΦΕΚ αποστρατείας (που είναι ο προηγούμενος μήνας από τη διαγραφή).
Εάν λάβετε διοικητική ή μισθολογική προαγωγή λίγες ημέρες πριν από τη διαγραφή, τότε το εφάπαξ υπολογίζεται με το βαθμό και τις αποδοχές που ίσχυαν το μήνα δημοσίευσης του ΦΕΚ αποστρατείας.

Παράδειγμα: Το ΦΕΚ δημοσιεύεται στις 25 Σεπτεμβρίου (με διαγραφή 31 Οκτωβρίου) και ο ενδιαφερόμενος δικαιούται αύξηση κλιμακίου στις 16 Οκτωβρίου (20 ημέρες μετά το ΦΕΚ και 15 ημέρες πριν από τη διαγραφή).
Η σύνταξη και τα μερίσματα θα υπολογιστούν με τα δεδομένα που ισχύουν στις 31 Οκτωβρίου (διαγραφή).
Όμως το εφάπαξ θα υπολογιστεί από τα ταμεία ΕΛΟΑ με το βαθμό και το κλιμάκιο που ίσχυε στις 30 Σεπτεμβρίου, διότι η μετοχική σχέση έληξε την τελευταία ημέρα του μήνα δημοσίευσης του ΦΕΚ αποστρατείας.
Επειδή το εφάπαξ θα υπολογιστεί με τις αποδοχές Σεπτεμβρίου στο ανωτέρω παράδειγμα, ο ενδιαφερόμενος θα χάσει μερικές χιλιάδες ευρώ σε σχέση με το ποσό που θα έπαιρνε εάν διαγράφονταν ένα μήνα μετά.

5. Εφαρμογές enstoloi.net

Για όλες τις περιπτώσεις προέλευσης εκτός των αξκών παραγωγικής σχολής, αρκεί η συμπλήρωση μόνο της σελίδας που αφορά την υπηρεσία σας (Σύνταξη ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ-τ.Χ/Φ-τ.ΑΠ-ΠΣ) για να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια η σύνταξη και με το παλιό και με το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή δεν απαιτείται η χρήση της σελίδας [ΕΦΚΑ 2020].
Οι νέοι ασφαλισμένοι και οι αξκοί παραγωγικής σχολής (ειδικά οι ανώτατοι) θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της επόμενης ερώτησης 5.2 στις FAQ.

Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβές μόνο εφόσον τα στοιχεία που εισάγετε στις σελίδες των υπολογισμών είναι σωστά.
Θητεία: Όταν εισάγετε μήνες θητείας εννοείται ότι ήδη έχετε πληρώσει εισφορές αναγνώρισης. Εάν δεν αναγνωρίσατε τη θητεία πληρώνοντας (πρόσθετες) εισφορές θα πρέπει στο αντίστοιχο πεδίο να εισάγετε 0 (μηδέν) μήνες.
Μάχιμη 5ετία: Όσοι εισήλθαν στο δημόσιο μετά την 1-10-1990 δικαιούνται τη μάχιμη 5ετία μόνο εφόσον πληρώσουν πρόσθετες εισφορές αναγνώρισης. Εάν δεν έγινε αναγνώριση 5ετίας θα πρέπει στο αντίστοιχο πεδίο να εισάγετε 0 (μηδέν) έτη.

Υποδείγματα συμπλήρωσης - επεξήγησης πεδίων στις σελίδες σύνταξης ανά υπηρεσία
Σύνταξη στρατιωτικώνΣύνταξη αστυνομικών

   Σύνταξη ΓΕΣ      Σύνταξη τ.Χ/Φ
Διόρθωση χιλιοστών σε σχέση με την επίσημη ΣΠ του ΓΛΚ
google_analyticsΕάν χρειάζεται διόρθωση η σελίδα για να ταιριάζει με τη Συνταξιοδοτική Πράξη που εκδόθηκε από το ΓΛΚ, γίνονται δοκιμές στο πεδίο [Διόρθωση χιλιοστών ΣΠ] εισάγοντας ακέραιους αριθμούς (2, 5, -3, -4 κλπ), μέχρι τα [Χιλιοστά] ακριβώς από κάτω (κίτρινο φόντο) να είναι ίσα με τα χιλιοστά που αναφέρονται στην επίσημη ΣΠ.
Ο υπολογισμός της νέας σύνταξης είναι αρκετά ακριβής στις σελίδες ανά υπηρεσία (ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ-Αστ.-ΠΣ-ΛΣ) για τις περισσότερες συνηθισμένες περιπτώσεις προέλευσης, εκτός από τους νέους ασφαλισμένους και τους αξιωματικούς από παραγωγική σχολή.
Στους αξιωματικούς ΑΣΕΙ υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στη βαθμολογική εξέλιξη, ειδικά στους ανώτατους βαθμούς.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται πρώτα η σελίδα [Σύνταξη --> ΕΦΚΑ 2020], διότι εκεί εισάγονται αναλυτικά τα έτη ανά βαθμό και υπολογίζεται πιο σωστά ο μέσος όρος αποδοχών από το 2002. Ο υπολογισμός στο site γίνεται σε δύο στάδια:

Στάδιο Α. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
google_analyticsΣυμπληρώστε τα στοιχεία σας στη σελίδα "Σύνταξη ΕΦΚΑ 2020".
Εάν είστε παλιός ασφαλισμένος εισάγετε "Ασφάλιση" --> ΠΑΛΙΟΣ και δεν χρειάζεται να συμπληρώσετε τα στοιχεία στην ενότητα [Δεδομένα μόνο ΝΕΩΝ ασφαλισμένων].
Το ποσό που υπολογίζεται κάτω δεξιά [Ακαθάριστη σύνταξη] είναι η μικτή σύνταξη ΕΦΚΑ της Συνταξιοδοτικής Πράξης, χωρίς την προσωπική διαφορά που τυχόν δικαιούστε.
Θα πρέπει να καταγράψετε το ποσό [Μέσος Όρος αποδοχών] στο κάτω μέρος της σελίδας.

Στάδιο Β. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΤΕΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
google_analyticsΛόγω πολυπλοκότητας, η "Σύνταξη ΕΦΚΑ 2020" υπολογίζει μόνο την ακαθάριστη σύνταξη.
Αφού ολοκληρωθεί το στάδιο (Α), στη συνέχεια συμπληρώνεται η σελίδα σύνταξης ανά υπηρεσία (πχ. "Σύνταξη ΓΕΣ"), όπου υπολογίζονται όλα τα υπόλοιπα ποσά (μερίσματα, ΒΟΕΑ, κρατήσεις, φόρος, περίθαλψη, προσωπική διαφορά, πληρωτέο ποσό).
Για να είναι σωστά τα αποτελέσματα πρέπει το ποσό [Συντ. Μισθός] στις σελίδες "Σύνταξη ΓΕΣ/ΓΕΝ/ΓΕΑ κλπ" να συμφωνεί με το ποσό [Μέσος Όρος αποδοχών] στη σελίδα "Σύνταξη ΕΦΚΑ".

Υποδείγματα σελίδων "Σύνταξη ΓΕΣ" και "Σύνταξη τ.Χ/Φ"
Σύνταξη στρατιωτικώνΣύνταξη αστυνομικών
α. Συμπληρώστε τα δεδομένα & υπηρεσιακά στοιχεία σας, αγνοώντας αρχικά το πεδίο "Έλεγχος συντάξιμων ετών της ημ/νίας".
Είστε έτοιμος - το αποτέλεσμα (ημ/νία κατοχύρωσης δικαιώματος σύνταξης) εμφανίζεται με κεφαλαία κόκκινα γράμματα δίπλα στον τίτλο "ΗΜ/ΝΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ" στο κάτω αριστερά μέρος του πίνακα (με γαλάζιο φόντο).

Δικαίωμα Σύνταξης β. Εάν θέλετε, μπορείτε να ελέγξετε πόσα συντάξιμα έτη έχετε σε οποιαδήποτε ημερομηνία, συμπληρώνοντας το πεδίο "Έλεγχος συντάξιμων ετών της ημ/νίας" στον πράσινο πίνακα.
Για παράδειγμα εισάγοντας στο εν λόγω πεδίο την ημερομηνία 31-12-2014, μπορείτε να ελέγξετε πόσα είναι συνολικά τα συντάξιμα έτη (πραγματικά + πλασματικά) στο τέλος του 2014, ώστε να δείτε εάν διαθέτετε τα απαιτούμενα 24,5 συντάξιμα έτη για να δικαιούστε σύνταξη με τις παλιές διατάξεις.
γ. Επίσης με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ελέγξετε εάν η υπολογισθείσα ημερομηνία δικαιώματος είναι σωστή (και γιατί).
Βάλτε πρώτα στο πεδίο "Έλεγχος συντάξιμων ετών της ημ/νίας" την Ημ/νία Θεμελίωσης (με κόκκινα γράμματα) για να δείτε αναλυτικά τα συντάξιμα έτη. Μετά μειώστε την ημ/νία μόλις κατά μία ημέρα πριν την Ημ/νία Θεμελίωσης, για να δείτε γιατί δεν δικαιούστε σύνταξη αυτή την ημερομηνία!

Υπάρχει σύμβολο ανισότητας μεταξύ των "Συντάξιμων Ετών" και "ΑΠΑΙΤ. ΕΤΗ" (κάτω δεξιά στον πράσινο πίνακα).
Όταν εμφανίζεται το σύμβολο (μεγαλύτερο ή ίσο) σημαίνει ότι τα συντάξιμα έτη είναι μεγαλύτερα από τα απαιτούμενα, άρα έχετε θεμελιώσει στην ημ/νία που εισάγατε στο πεδίο "Έλεγχος συντάξιμων ετών της ημ/νίας".
Όταν εμφανίζεται το σύμβολο < (μικρότερο), σημαίνει ότι ΔΕΝ θεμελιώνετε δικαίωμα στην ημερομηνία που εισάγατε.

ΥΓ. Οι υπολογισμοί ισχύουν για όλους (ακόμα και για αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν με 40ετία) και υπολογίζονται όλα τα πλασματικά έτη και η προϋπηρεσία που δικαιούστε σε όλες τις περιπτώσεις.
Επισημαίνεται ότι η σελίδα υπολογίζει τη νωρίτερη ημερομηνία που δικαιούστε σύνταξη, αλλά όχι τη συμφερότερη!
neo-misthologioΣτη σελίδα “Μισθολόγιο 2017” υπολογίζεται εξατομικευμένα ο νέος μισθός για τους εν ενεργεία.
Κατηγορία Α: Απόφοιτοι ανώτατης στρατιωτικής σχολής αξκων / σχολής αξκων Σωμ. Ασφαλείας
Κατηγορία Β: Απόφοιτοι στρατιωτικής σχολής υπαξιωματικών / υπόλοιπο προσωπικό Σωμ. Ασφ.
Κατηγορία Γ: ΕΜΘ - ΕΠΥ - ΕΠΟΠ - ΟΠΥ / αστυνομικοί προερχόμενοι από την κατηγορία Δ
Κατηγορία Δ: Ειδικοί φρουροί / Συνοριοφύλακες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σελίδα υπολογίζει το νέο μισθολόγιο για όλα τα μελλοντικά έτη μέχρι την αποστρατεία!
Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα οποιοδήποτε μελλοντικό έτος εισάγοντας το διοικητικό βαθμό που εκτιμά ότι θα φέρει τότε και η εφαρμογή υπολογίζει την πλήρη ανάλυση μισθού που θα ισχύει για εκείνο το έτος (συμπληρώνοντας ακέραια έτη).

Τα σχόλια είναι κλειστά.