Αεροπορία

Σελίδα με σχόλια ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).

avatar
1000
yian
yian

Παρακαλώ θα ήθελα τα φώτα σας.
Έστω ότι θέλω να αναγνωρίσω μάχιμη 5ετία (2003 – 2007).Εάν οι μηνιαίες αποδοχές το 2003 είναι πχ 1000 ευρώ τότε οι εισφορές για την 5ετία θα είναι 1000 * 6,67% =66,7 ευρώ ανά μήνα – Συνολικά 66,7 * 60 μήνες = 4002 ευρώ σωστά ?
Το ερώτημα είναι εάν θα προστεθούν τα 4002 ευρώ στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (απο 2002 εώς αποστρατεία) ή οι συντάξιμες αποδοχές των ετών 2002 – 2007(π.χ. με μηνιαίες αποδοχές 1000ευρώ * 60μήνες = 60000 = οι οποίες βέβαια είναι πολύ υψηλότερες), για να βγεί ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών.Σας ευχαριστώ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Σπύρος
Σπύρος
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
yian
yian

Σπύρο σ’ευχαριστώ,το είχα δεί το άρθρο.Απλά θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχω π.χ. για τα 5 έτη συνολικές συντάξιμες αποδοχές
60,000 ευρώ αυτές διπλασιάζονται δηλ.120,000 (μετά την αναγνώριση) και προστίθενται στον μέσο όρο ?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Καλημέρα yian.
Για να είμαστε ακριβείς δεν προστίθενται στον μέσο όρο αλλά χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του μέσου όρου.
Δηλαδή με παράδειγμα τα ποσά που αναφέρεις, με την αναγνώριση της πενταετίας θα προστεθούν 120000€ στον αριθμητή και 10 έτη στον παρονομαστή του κλάσματος από το οποίο βγαίνει ο μέσος όρος.
(αποδοχές 2002+(αποδοχές 2003-2007)Χ2+(αποδοχές 2008-2020))/(1+(5Χ2)+13)

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
yian
yian

Σ’ευχαριστώ GEORGIOSP!Απλά προσπαθώ να δώ ποια είναι η πιο συμφέρουσα 5ετία για αναγνώριση (μικρότερες εισφορές – λιγότερες συντάξιμες αποδοχές ή μεγαλύτερες εισφορές – περισσότερες συντάξιμες αποδοχές)

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Στο άρθρο που σε παρέπεμψε ο Σπύρος υπάρχουν παραδείγματα στα οποία ο Αχιλλέας υπολογίζει με βάση τα δικά του δεδομένα τις διάφορες εναλλακτικές. Αν προσαρμόσεις τα δικά σου δεδομένα στα παραδείγματα 2 και 4 θα έχεις την απάντηση που ζητάς. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αν αναγνωρίσεις τα τελευταία έτη 2016-2020 θα πληρώσεις αρκετά μεγαλύτερο ποσό και θα έχεις ένα όφελος στην μηνιαία σύνταξη. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να κάνεις απόσβεση μπορεί να υπολογιστεί μόνο από εσένα. Επίσης μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις πιο από τα δύο σενάρια είναι αυτό που σου ταιριάζει.
Με οδηγό τα παραδείγματα του Αχιλλέα κάποιος μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θέλει να περιμένει 16 έτη για αρχίσει να έχει όφελος από την επιλογή του παραδείγματος 4. Ένας άλλος πιο αισιόδοξος μπορεί να σκεφτεί ¨ας κάνω 16 χρόνια να αποσβέσω την πληρωμή. Αν φτάσω σε ηλικία 90 ετών θα έχω κέρδος 65€ για μια εικοσαετία μετά την απόσβεση¨ 😊 😊 😊

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Αντωνης
Αντωνης

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΑΦΟΡΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ αφορα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ /ΟΛΟΥΣ ?
Αναδρομικά: Αυτοί οι συνταξιούχοι δικαιούνται έως και 11.000 ευρώ
https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/893429_anadromika-aytoi-oi-syntaxioyhoi-dikaioyntai-eos-kai-11000-eyro

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιάννης
Γιάννης
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Σπύρος ο Ιμπρεσιονιστης
Σπύρος ο Ιμπρεσιονιστης

Μήπως κάποιος από τους εκλεκτούς συναδέλφους γνωρίζει,αν η “συζήτηση” που γίνεται στα ΜΜΕ για καποια αναδρομικά αφορά τους απόστρατους ; Χρειάζεται να κάνουμε κάποια ενέργεια;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και πολλά συγχαρητήρια για το σάιτ!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιάννης
Γιάννης

Αφορα και εμας…περιμένουμε την απόφαση

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Vasilis70
Vasilis70

Καλησπέρα. Ηθελα να σας ρωτήσω για μια απόκλιση που έχω στο ποσό σύνταξης μεταξύ της πράξης συνταξιοδότησης και της εφαρμογής. Η ανταποδοτική σύνταξη που υπολογίστηκε ανέρχεται σε 750,75 αντί 836,37 όπως υπολογίζεται από την εφαρμογή και το συνολικό ποσό ακαθάριστης είναι 1134,75 αντί 1220,37.
Η ημερ. κατάταξης ειναι 18-9-1989, η ημερ. διαγραφής 29-1-2020, ο βαθμός αποστρ. Ασμχος και είμαι έγγαμος με 3 ανήλικα τέκνα. Δεν είμαι σίγουρος εάν έχει γίνει λάθος από το ΓΛΚ ή εγώ δεν υπολογίζω σωστά κάτι.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G.G.
G.G.

Σύμφωνα με τα έτη έχεις ποσοστό αναπλήρωσης 34,39% με τον νόμο Κατρουγ. ενώ με τον νόμο Βρούτση 38,23%.
Η εφαρμογή υπολογίζει με τα νέα ποσοστά τα οποία όμως θα αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις από τον Οκτώβριο του 2020 αναδρομικά από 1-10-19.
Άρα εσένα σου υπολόγισαν από τον ΕΦΚΑ/ΓΛΚ με το 34,39% (και οχι με το 38,23%).
Με αυτά που γράφεις πρέπει οι αποδοχές σου (δες την ΣΠ) να είναι γύρω στα 2183 € (2183 Χ 34,39% = 750 € ανταποδοτική)
Άρα με την αναπροσαρμογή των ποσοστών θα πρέπει η σύνταξη να γίνει όσο υπολογίζει η εφαρμογή.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Vasilis70
Vasilis70

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Οντως οι αποδοχές μου είναι 2183€. Επομένως, εαν κατάλαβα σωστά, θα γίνει αναδρομική καταβολή με βάση τα νέα ποσοστά από τον Οκτ. 2020.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
nikos60
nikos60

Θα ήθελα απλά να ενημερώσω τους συναδέλφους που ενδεχομένως βρίσκονται η θα βρεθούν σύντομα στη θέση μου.Τον Ιούνιο συμπλήρωσα το εξηκοστό έτος της ηλικίας μου , με αποτέλεσμα η σύνταξη Ιουλίου να αυξηθεί κατά 10 ολόκληρα ευρώ.Από όσο γνωρίζω ,διορθώστε με αν κάνω λάθος η περικοπή της σύνταξης κάτω των 60,ήταν πολύ μεγαλύτερη.Εν πάσι περιπτώσει λόγω όλων των αλχημιστικών αλλαγών που έχουν γίνει ,θεωρώ δεδομένο και μη αναστρέψιμο το γεγονός. Όταν λοιπόν μπήκε και το μέρισμα ,διαπίστωσα και την συνέχεια του θαύματος .Μειωμένο κατά 12 ευρώ,λόγω αύξησης κρατήσεων ,μάλλον φόρου. Απλά τα αναφέρω, ώστε να μην βρεθούν και άλλοι συνάδελφοι προ εκπλήξεων.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιάννης
Γιάννης

Σύνταξη ΓΕΑ επιλογή …. ηλικία 60 και άνω

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΦΩΤΗΣ
ΦΩΤΗΣ

ΕΦΚΑ ο παραλογισμός ενός συστήματος. Μετά από 5 έτη ειδοποιούν την γιαγιά μας πως αυτά τα 5 έτη υπολόγιζαν την μηνιαία σύνταξη της κατά 130 ευρώ λιγότερη στα καθαρά. Την καλούν οπότε να πάει να λάβει το ποσό που της αναλογεί 130Χ60. Εκεί που μετέβη χαρούμενη της δίνουν την επιταγή αλλά της λένε πως αφού έπρεπε να παίρνει αυτά τα επιπλέον χρήματα κάθε μήνα άρα κακως αυτά τα 5 έτη λάμβανε το εκασ με μηνιαίο ύψος 240 ευρώ οπότε στην ουσία όχι μόνο πρέπει να επιστρέψει την επιταγή αλλά και να πληρώσει επιπλέον 110 ευρώ Χ 60 μήνες!. Της δίνουν και μια τρίμηνη προθεσμία για να το κάνει. Ελλάς το μεγαλείο σου…..

ΣΩΜΑ:
Στρατός
George
George

Καλημέρα σε ολους αν μπορεί κάποιος να με ενημέρωση εαν κάνω αίτηση αποστρατείας τρεις μηνες πριν κλείσω τα 25 πραγματικα χρόνια με 23 πτητικά εξάμηνα και 5 μάχιμα έτη πληρωμένα η διαγραφή θα γίνει πριν η μετα τα 25?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Σπύρος
Σπύρος

Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι διαδικασίες ώστε να εκδοθεί το ΦΕΚ για να γίνει η διαγραφή σου. Ο 1,5 μήνας άντε 2 είναι ένας ασφαλής χρόνος, άλλα γιατί να το ρισκάρεις αφού είσαι στην έξοδο.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
George
George

Σευχαριστω Σπύρο για την χρήσιμη συμβουλή επίσης aero σε ευχαριστώ τα εξάμηνα δεν αλληλοκαλύπτονται με την πενταετία !το πιο καλό είναι αυτό που ανεφερες 1,5 η δυο μηνες πριν!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Δεν νομίζω να μπορεί κανείς να σου απαντήσει με σιγουριά.
Έχουν υπάρξει στο παρελθόν (σπάνιες) περιπτώσεις συναδέλφων
όπου ο χρόνος αίτησης αποστρατείας – διαγραφής ήταν λιγότερος από 3 μήνες.
.
Υ.Γ. Πιστεύω να έχεις εξασφαλίσει ότι τα χρονικά διαστήματα πτητικών εξαμήνων
δεν υπερκαλύπτονται με αυτό της 5ετίας.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
George
George

Σπύρο και aero σε περιπτωση που γίνει η διαγραφή πριν τα 25 πραγματικα υπάρχει κανένα θέμα?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Ναι συνονόματε υπάρχει θέμα. Αν η διαγραφή γίνει με αίτηση σου πριν την συμπλήρωση 25ετίας δεν ισχύει ο διπλασιασμός της πενταετίας (βλ. τέταρτη παράγραφο στο 5γ εδώ https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/620735 ) ούτε ο διπλασιασμός των πτητικών αν δεν έχει συμπληρωθεί 25ετία (βλ. εδώ https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/393408).

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
George
George

Georgios ευχαριστώ για την απάντηση αλλά τα πτητικά είναι με πέναλτυ ισχύουν ανάλογα ποτε εχεις συμπλήρωση τα 18 χρόνια υπηρεσίας στα 25 χρόνια πραγματικα αναγνωρίζονται αν εχεις 18 χρόνια υπηρεσίας μετα το 2015 ! Πριν το 15 ισχύουν τα 20 22 κ 24,6.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Έχεις δίκιο. Αφού ανήκεις στην κατηγορία για την οποία υπήρχε απαίτηση για 18 χρόνια έχεις συμπληρώσει ήδη τα απαιτούμενα χρόνια για τον διπλασιασμό των πτητικών. Έτσι υπάρχει θέμα μόνο για τον διπλασιασμό της πενταετίας σε περίπτωση διαγραφής με αίτηση σου πριν την συμπλήρωση 25ετίας.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Βέβαια αφού έχεις θεμελιώσει το δικαίωμα διπλασιασμού των πτητικών εξαμήνων ίσως να μην υπάρχει πρόβλημα με την πενταετία αφού ήδη έχεις περισσότερα από 36 συντάξιμα χρόνια. Όμως μιας και είσαι τόσο κοντά στο τέλος θα έλεγα μην το διακινδυνεύεις και να περιμένεις λίγο ακόμα όπως πρότειναν ήδη οι Σπύρος και aero.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
George
George

Ευχαριστώ georgios να σε καλά παντα με υγεια!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία