Διακλαδικά

Σελίδα για ερωτήσεις και σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.6.939 Responses to Διακλαδικά

 1. manman λέει:

  ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΠΕΝΤΕ ΕΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΗΤΟΙ: 2 ΙΚΑ + 26 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ Σ.Α. (ΚΑΤ/ΞΗ 94) + 1,5 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ + 5 ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΛΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΝ 1993 ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ (3ο ΤΕΚΝΟ ΓΕΝ. 2010) ΕΧΩ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ!!!!

 2. Custom avatarΑλέξανδρος λέει:

  Καλησπέρα. Ερώτηση: όσοι αποστρατεύθηκαν με τις κρίσεις έχουν διαφορά στην σύνταξη, λόγω ηλικίας 55 πάνω ή κάτω; Αν ναι πρέπει να κάνω αναφορά στο ΕΦΚΑ μόλις συμπληρώσω τα 55;

 3. ΑποστόληςΑποστόλης λέει:

  Καλημέρα. Έχω συνταξιοδοτηθεί εδώ και 3 χρόνια και ήθελα να εργαστώ στον ιδ.τομέα νομίμως, αλλά ύστερα από το νόμο Κατρούγκαλου αυτό δεν ευδοκίμησε, με αποτέλεσμα εάν θέλω να εργαστώ να πληρώνομαι “μαύρα”, με όλους τους φόβους για τα περαιτέρω νόμιμα συνεπακόλουθα.
  Προχθές μιλούσα με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας και μου είπε (μολονότι δεν έδωσα και πολύ βάση), ότι μετά την παρέλευση 5 ετών από την ημερομηνία συνταξιοδότησης θα μπορώ να εργασθώ νομίμως χωρίς περικοπή της σύνταξης, ή με το χαμηλότερο τέλος πάντων ποσοστό περικοπής αν κατάλαβα καλά.
  Υπάρχει βάση αλήθειας στα λεγόμενά του ή είναι κοινώς μπαρούφες διότι είναι κι αυτός παραπληροφορημένος;
  Αν γνωρίζεται κάτι τέτοιο ενημερώστε σχετικά να το ψάξω κι εγώ.
  Ευχαριστώ

   • ΑποστόληςΑποστόλης λέει:

    Την ξέρω την σχετική ανάρτηση, είναι αυτά που γνωρίζουμε όλοι μας. Απλώς ρωτάω αν ισχύει και τίποτε άλλο που δεν ξέρω/ουμε.

    • Custom avatarkostastam λέει:

     Απόστολε δεν νομίζω να ισχύει κάτι περαιτέρω. Δεν θα είχε ιδιαίτερη αξία η “απαγόρευση εργασίας” που προστάζει ο νόμος, εάν μετά από ένα διάστημα (5ετία), επέτρεπε την απασχόληση χωρίς επιπτώσεις.
     Επίσης άποψή μου είναι να μην εκθέτετε “παρατυπίες” που τελούνται στις αναρτήσεις σας, γιατί πιθανόν να αναζητηθούν τα στοιχεία από τον διαχειριστή προκειμένου εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία. Θα μπορούσες άνετα το 2ο εδάφιο της 1ης παραγράφου να το είχες αντιπαρέλθει (καλό είναι να σβηστεί). Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρεται.

     • δημητρηςδημητρης λέει:

      ΚΑΛΗΜΕΡΑ …ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΡΟΥΝΕ ΕΔΩ ΤΑ ΔΙς ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΥΚΑΡΑ ΘΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ….ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΝΟΜΙΜΑ ΧΩΡΙς ΠΟΙΝΕς ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙς ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ……….. ΓΙΑ ΑΥΤΟ Η ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΤΑΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ

 4. CrisCris λέει:

  Μήπως να έμπαινε στον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς στην σύνταξη το 18% μαζί με το οικογενειακό επίδομα. Όπως λέει και το υπουργείο εργασίας σήμερα στις εφημερίδες.

  • Ίσως ισχύσει κάτι τέτοιο, αλλά με προφορικές δηλώσεις χωρίς ύπαρξη εγκυκλίου δεν αλλάζουν οι σελίδες!
   Η υπάρχουσα εγκύκλιος για το θέμα είναι ξεκάθαρη και αναφέρεται μόνο στο ποσό της σύνταξης.
   Το οικογενειακό επίδομα δεν αποτελεί τμήμα της σύνταξης και για το λόγο αυτό αναγράφεται ξεχωριστά στην ανάλυση του ΓΛΚ, ενώ επίσης δεν αναφέρεται πουθενά στην Συνταξιοδοτική Πράξη.

   Όταν (και κυρίως εάν) οι προθέσεις μετατραπούν σε διατάξεις εννοείται ότι θα ενημερωθούν οι σελίδες.

 5. Custom avatarnikos λέει:

  ερώτηση. όταν κλείνεις τα 55 στα μέσα του μήνα η σύνταξη αναπροσαρμόζεται από τον επόμενο μήνα?
  και αυτό γίνεται αυτόματα ?

 6. andrandr λέει:

  Διαβάσαμε σε προηγούμενο σχόλιο ότι η στρατιωτική θητεία μετράει σαν πλασματικος χρόνος ασφάλισης.Αν όντως ισχύει τότε γιατί η στρατιωτική θητεία μετράει στην αύξηση του χρονοεπιδοματος και των μισθολογικων προαγωγων; Προσωπική μου άποψη είναι ότι μπορεί να μετράει σαν πλασματικος χρόνος για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.Ενω για στρατιωτικούς και Σώματα ασφαλείας να μετράει ως πραγματικός χρόνος ασφάλισης.

  • Custom avatarGEORGIOSP λέει:

   Ένα θέμα συζήτησης είναι ο ορισμός των πραγματικών και των πλασματικών συντάξιμων ετών σύμφωνα με την υπάρχουσα ασφαλιστική νομοθεσία. Σε αυτό το θέμα πιστεύω ότι έχει δίκιο ο Σώτος Κ. σε όσα σχόλια έχει κάνει και αφορούν το θέμα αυτό.
   Ο χαρακτηρισμός του χρόνου της θητείας σαν πραγματικού ή πλασματικού συντάξιμου δεν επηρεάζει σε τίποτα την δυνατότητα να (ή να μην ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός για μισθολογική προαγωγή. Αρκεί να υπάρχει νόμος που να λέει ότι ο χρόνος της θητείας συνυπολογίζεται για την λήψη μισθολογικής προαγωγής η ΕΧΥ.
   Η μισθολογική προαγωγή των στρατιωτικών καθιερώθηκε το 2000 με τον Ν2838. Στο άρθρο 6 παρ. 6 αναφέρεται « Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας θεωρείται ….Δεν λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία, η υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις ως κληρωτού ή έφεδρου,….». Η ίδια ακριβώς διατύπωση επαναλαμβάνεται στην πρώτη τροποποίηση του παραπάνω νόμου με τον Ν2873/2000 αρ. 42 παρ. 2. Το 2002 τροποποιήθηκε το συγκεκριμένο άρθρο με τον Ν3016/2002 άρθρο 37 και έγινε «6. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου και των άρθρων 5 και 6 του Ν. 2838/2000, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας θεωρείται ο χρόνος που διανύθηκε αθροιστικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα, στην τέως Ελληνική Χωροφυλακή και στην τέως Αστυνομία Πόλεων από την ημερομηνία κατάταξης, η υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις ως κληρωτού ή Εφέδρου,….». Σήμερα μετά την ψήφιση του Ν4472/2017 η στρατιωτική θητεία (εφόσον έχει αναγνωριστεί) θα συνεχίσει να υπολογίζεται για την κατάταξη σε μισθολογικά κλιμάκια για όσους έχουν καταταγεί μέχρι την 31/12/2016 αλλά δεν θα υπολογίζεται για αυτούς που θα καταταγούν μετά την 1/1/2017. Το ότι μισθολογικά η θητεία άλλοτε λογιζόταν σαν πραγματική και άλλοτε όχι δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την δυνατότητα όλων των συναδέλφων να την αναγνωρίσουν, με πληρωμή εισφορών, σαν συντάξιμη προκειμένου να θεμελιώσουν νωρίτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αυξήσουν την ανταποδοτική σύνταξη.
   Υ.Γ Από την 1/10/1990 οπότε και καθιερώθηκε η καταβολή εισφοράς για την αναγνώριση κάθε είδους συντάξιμης υπηρεσίας, ο διαχωρισμός σε πραγματική ή πλασματική έχει τυπικό και μόνο χαρακτήρα. Πρακτικά είναι αδιάφορο για κάποιον που έχει καταταγεί μετά από αυτή την ημερομηνία αν μια υπηρεσία χαρακτηρίζεται πραγματική ή πλασματική αφού θα πρέπει να πληρώσει εισφορές για την αναγνώριση της.

   • Σώτος Κ.Σώτος Κ. λέει:

    GEORGIOSP, είσαι ακριβέστατος!

    • Custom avatarkostastam λέει:

     Ακριβέστατος φίλε δεν θα το έλεγα, γιατί κάποιες διαφορές διαβάζω εκεί στα FAQ 2.4 και το θέμα είναι ότι ισχύουν αυτές οι διαφορές. (όπως π.χ. η θητεία και οι σπουδές μετράνε στο Χ/Ε και στη μισθολογική προαγωγή ενώ η 5ετία & η 3ετία του άρθρου 22 Ν.3865/10 δεν μετράνε). Οπότε η εξαγορά (των ετών) και ο διαχωρισμός (πραγματικά – πλασματικά) δεν έχει μόνο τυπικό χαρακτήρα.

     • Custom avatarGEORGIOSP λέει:

      Κώστα ποτέ δεν είπα ότι η θητεία ή οι σπουδές δεν μετράνε για μισθολογική προαγωγή και ΧΕ. Αυτό που είπα είναι ότι το γεγονός ότι μετράνε για τις μισθολογικές προαγωγές δεν αλλάζει τον χαρακτηρισμό τους σαν πλασματικές υπηρεσίες από την συνταξιοδοτική νομοθεσία. Όπως επίσης ότι η πενταετία και τα πτητικά (κτλ) που δεν μετράνε για τις μισθολογικές προαγωγές, από την συνταξιοδοτική νομοθεσία χαρακτηρίζονται σαν λογιζόμενος χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Δεν έχω βρει πουθενά ένα νομοθέτημα ή επίσημο έγγραφο που να χαρακτηρίζει θητεία και σπουδές σαν πραγματική υπηρεσία ούτε κάτι ανάλογο που να χαρακτηρίζει την πενταετία και τα πτητικά πλασματική. Για το αντίθετο όμως υπάρχουν νομοθετήματα και εγκύκλιοι που αναφέρονται στο σχόλιο του Σώτος Κ. παρακάτω.
      Αν δεχτούμε ότι κριτήριο για να χαρακτηριστεί μια υπηρεσία πραγματική ή πλασματική είναι η αναγνώριση της για την λήψη μισθολογικής προαγωγής τότε πρέπει να δεχτούμε ότι η θητεία από 4/8/2000 (Ν2838/2000) μέχρι 1/7/2002 (Ν3016/2002) ήταν πλασματική αφού δεν υπολογιζόταν για την λήψη μισθολογικής προαγωγής. Από 1/7/2002 (Ν3016/2002) μέχρι 31/12/2016 (Ν4472/2017) ήταν πραγματική επειδή μετρούσε για την λήψη μισθολογικής προαγωγής και από 1/1/2017 και μετά είναι πάλι πλασματική αφού δεν μετράει πλέον για την κατάταξη σε μισθολογικό κλιμάκιο.
      Επίσης ποτέ δεν είπα ότι η εξαγορά οποιασδήποτε υπηρεσίας έχει τυπικό χαρακτήρα. Αντίθετα είπα ότι όποιος πληρώσει για την αναγνώριση θεμελιώνει νωρίτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αυξάνει την ανταποδοτική του σύνταξη. Τυπικό θέμα θεωρώ, για τους καταταγέντες μετά την 1/10/1990, τον χαρακτηρισμό μιας υπηρεσίας σαν πλασματικής ή πραγματικής αφού ούτως ή άλλως θα πρέπει να πληρώσουν για την αναγνώριση της.

     • Custom avatarkostastam λέει:

      Εντάξει “GEORGIOSP”. έγινε κατανοητό.

     • Custom avatarGEORGIOSP λέει:

      ΔΙΩΡΘΩΣΗ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ στο παραπάνω σχόλιο μου.
      “Δεν έχω βρει πουθενά ένα νομοθέτημα ή επίσημο έγγραφο που να χαρακτηρίζει θητεία και σπουδές σαν πραγματική υπηρεσία”
      Για πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν μετά την 1/1/2011 αναγνωρίζεται ρητά ο χρόνος σπουδών σαν πραγματική συντάξιμη υπηρεσία (ΠΔ169/2007 άρθ.11 Παρ. 6 τρίτο εδάφιο όπως προστέθηκε με τον Ν3865/2010 άρθ.17 παρ. 1)
      Με το άρθρο 22 του ίδιου νόμου άλλαξαν οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του χρόνου σπουδών για τους στρατιωτικούς και αντικαταστάθηκε η περίπτωση ιβ’ παρ. 1 του άρθρου 37 του Π.Δ. 169/2007 χωρίς όμως να γίνεται χαρακτηρισμός του χρόνου σπουδών σαν πραγματικής ή πλασματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

 7. Custom avatarΗΛΙΑΣ λέει:

  Καλησπέρα, έχει αναρτηθεί το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης του Σεπτεμβρίου.

 8. Σώτος Κ.Σώτος Κ. λέει:

  κ. Αχιλλέα, καλησπέρα!
  Διαβάζοντας τα σχόλια πολλών συναδέλφων διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα στο τι θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας και στο τι πλασματικός.
  Δηλαδή, κάποιοι θεωρούν π.χ. ότι η μάχιμη 5ετία είναι πλασματικός χρόνος ή ότι η στρατιωτική θητεία είναι πραγματικός χρόνος.
  Οι ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΙ χρόνοι υπηρεσίας ή ασφάλισης αναφέρονται ξεκάθαρα στα παρακάτω άρθρα των νόμων:
  παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 (Α΄ 115),
  των άρθρων 39, 40 και 41 του Ν. 3996/2011 (Α΄ 170),
  του άρθρου 6 παρ.12 και του άρθρου 17 του Ν. 3865/2010 (Α΄ 120),
  του άρθρου 40 του Ν. 2084/1992 (Α΄ 165).
  Από 13.5.2016 οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 έχουν δικαίωμα να αναγνωρίζουν τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης των άρθρων 39, 40 και 41 του Ν. 3996/2011.
  Εάν ανατρέξετε στους παραπάνω νόμους ενδεικτικά αναφέρω ότι χρόνοι πλασματικής ασφάλισης θεωρούνται η θητεία, η άδεια ανατροφής τέκνων, ο χρόνος επιδότησης ασθένειας, ο χρόνος σπουδών, κλπ.
  Οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ χρόνοι υπηρεσίας ή ασφάλισης αναφέρονται ξεκάθαρα στο άρθρο 20 του ν.3065/10 στην παρ 4α που λέει:
  Ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, όπως αυτός προσδιορίζεται στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007), όπως ισχύει σήμερα.
  Οπότε αν ανατρέξετε στο π.δ. 169/2007, το άρθρο 40 αναφέρει την 5ετία εκστρατείας και το άρθρο 41 αναφέρει τα πτητικά, πτωτικά, κλπ., τα οποία λέει ρητά ότι είναι πραγματικοί χρόνοι υπηρεσίας.
  Οπότε από τα ανωτέρω, κατά την άποψη μου, είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πλασματικοί και ποιοι οι πραγματικοί χρόνοι υπηρεσίας.
  Επίσης πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, εάν φυσικά είναι σωστά, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει διόρθωση στην ερώτηση 3.2 στις FAQ.
  Δηλαδή: Μάχιμη 5ετία και εξάμηνα να μεταφερθούν στην παρ Α. Πραγματική υπηρεσία δημοσίου και να προστεθεί μέσα σε παρένθεση “καταβολή εισφορών κατά περίπτωση” και η στρατιωτική θητεία να μεταφερθεί στην παρ Γ. Πλασματικοί χρόνοι (καταβολή εισφορών κατά περίπτωση).
  Εάν κάπου έχω λάθος σε ότι έχω γράψει, παρακαλώ διορθώστε με.
  Η ανάρτησή μου αυτή έχει σκοπό και μόνο να ξεκαθαρίσει ποιοι θεωρούνται Πραγματικοί και ποιοι Πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης, έτσι ώστε όλοι οι συνάδελφοι να είμαστε ενημερωμένοι σωστά.

  • Var69Var69 λέει:

   Μέχρι να βγουν διευκρινιστικες ο στρατός έως 31.12.2016 έδινε χρόνο επίδομα και θεωρούνταν πραγματικός χρόνος στους ενστολους… Η σύνταξη το θεωρεί σαν πραγματικό χρόνο…οχι το εφάπαξ… Ενώ στους υπόλοιπους υπάλληλους ικα δημόσιο κ. Τ. Λ. Τον αναγνώριζαν εάν πραγματικά τον χρειάζονταν για την συμπλήρωση ετών η ένσημων . Εμείς λοιπόν λόγω ότι βγαίνουμε άνευ ορίου ηλικίας ακόμη και μετά την αλλαγή της χρονιάς θεμελιωσης από 1.1.2015.. 40 Η’ 60 Εάν ήταν αναγνωρισμενος μετράει σαν πραγματικός χρόνος… Πρακτικά αυτό ισχύει έως τέλος 2016..

  • Custom avatarGEORGIOSP λέει:

   Μία μικρή διόρθωση, οι χρόνοι εκστρατείας και επικινδυνότητας αναφέρονται στο άρθρο 20 παρ. 4β του Ν3865/2010.
   Για ακριβέστερη διευκρίνηση στα άρθρα 40 και 41 του ΠΔ169/2007 είναι οι παράγραφοι 4 και 7 αντίστοιχα που λένε ακριβώς ότι « Ο χρόνος υπηρεσίας …. (λογίζεται αρ.40) (θεωρείται αρ.41) ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.».
   Ο Ν4387/2016 διαχωρίζει σαφώς τον λογιζόμενο στο διπλάσιο χρόνο (δηλ. τους χρόνους των άρθρων 40 και 41 του ΠΔ169/2007) από τα πλασματικά έτη στα άρθρα 15 παρ.1β και 34 παρ.1β.
   Η εγκύκλιος 24/23-5-2017 διαχωρίζει επίσης τον λογιζόμενο στο διπλάσιο χρόνο (δηλ. τους χρόνους των άρθρων 40 και 41 του ΠΔ169/2007) από τους πλασματικούς χρόνους βλ. σελ. 4 http://www.efka.gov.gr/_memos/files/EGK_24_23-05-2017.pdf .

 9. Custom avatarGianis λέει:

  Στους μόνιμους εξ εφεδρείας που επανέρχονται γίνονται κρατήσεις στην μισθοδοσία για σύνταξη?

 10. ΑποστόληςΑποστόλης λέει:

  Κύριε Καρασαββίδη όποιος δεν πληρώσει την πλασματική (που μόνο πλασματική δεν είναι) πενταετία και στα 35 χρόνια υπηρεσίας ή και πιο πριν κριθεί ευδοκίμως τερματίσαντας, παίρνει κανονικά σύνταξη και εφάπαξ, ανεξαρτήτως του ότι δεν συμπλήρωσε 40 έτη ασφάλισης ? Υπάρχει 1 στις 100 πιθανότητα η ίδια η υπηρεσία να αποστρατεύσει κάποιο στέλεχος χωρίς να του απονείμει σύνταξη ? Ευχαριστώ

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar