Σελίδα υπ' αριθ. 378 με σχόλια ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα υπ' αριθ. 378 με σχόλια ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Συγνωμη σε διορθωση της προηγουμενης αναρτησης εννοω 32 χρονια πραγματικα +7 (δεκαοχταμηνα ) +5 πολεμικα ,με σε ποιο βαθμο αποστρατευτικο θα παρω το ΕΦΑΠΑΞ ;
Καλησπέρα.
Με τον βαθμό αποστρατείας με την προϋπόθεση ότι έχεις πληρωθεί με το μισθολογικό κλιμάκιο αυτού του βαθμού κατά τον μήνα δημοσίευσης του ΦΕΚ αποστρατείας.
Διάβασε την ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ στην ενότητα 4. Μερίσματα / Εφάπαξ / -> 6. Αναγνωριζόμενα έτη στο Εφάπαξ εδώ https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/
Γεια σου Γιωργο ευχαριστω για την απαντηση,Επειδη μπερδευτηκα λιγο σε αυτο που γραφει (αναγνωρισμενα ετη στο εφαπαξ).Αν εγω πληρωνομαι επισμηναγος δυο χρονια και κανω την αιτηση αποστρατειας και φυγω μετα απο τρεις τεσσερις μηνες ,θα παρω λογικα τον αποστρατευτικο βαθμο του Αντισμηναρχου.Ετσι οπως το βιαδαζω θα πληρωθω ΕΦΑΠΑΞ Επισμηναγου ;
Διορθωσε με αν κανω λαθος σε παρακαλω.
Ευχαριστω
Καλησπέρα Γιάννη.
Μετά από αίτηση αποστρατείας τα στάδια που ακολουθούν είναι:
Αποδοχή της αίτησης από τον υπουργό.
Προαγωγή (αν προβλέπεται).
Διάταγμα αποστρατείας.
Συνήθως μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα μηνών ανάμεσα στα παραπάνω στάδια. Επομένως θα έχεις προλάβει να πληρωθείς σαν Αντισμήναρχος.
Γεια σου Γιωργο ευχαριστω ξανα για την απαντηση.
Καλο Πασχα να εχεις και γενικα καλο Πασχα για ολο τον κοσμο.
Γεια σας .Θα ηθελα να ρωτησω τον Κ.Καρασαββιδη η οποιον αλλον γνωριζει σε περιπτωση αποστρατειας στα 32 χρονια με πτητικα και πολεμικα εχοντας τον κατεχοντα (2) χρονια τον βαθμό του Επισμηναγου, , και υπαγομαι στον νομο Ν 2439/1996 στον υπολογισμο του ΕΦΑΠΑΞ θα πληρωθω με τον φεροντα βαθμο που φευγω η με τον βαθμο της αποστρατειας δηλαδη του Αντισμηναρχου ;
Ευχαριστω
Η Θέση της ΕΑΑΑ για την Κατανομή των Πόρων 4% και την Ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ
5 Απριλίου, 2023
https://eaaa.gr/%ce%b7-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b1%ce%b1%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%8c%cf%81/
Αν δεις το υπόμνημα που κατέθεσε η ΕΑΑΣ στο υπουργείο δε μιλάει για ενοποίηση των ΜΤ. Σε οτι αφορά το 4% ξαναδιάβασε τα επιχειρήματα της ΕΑΑΑ γιατί αν τα σχολιάσω θα με κόψει το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο.
Διαβάζω: Η Ε.Α.Α.Α. είναι κάθετα και κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων (Μ.Τ.) των Ε.Δ., η οποία, νομοτελειακά, θα βλάψει καίρια τα κεκτημένα, από το 1939 (ΑΝ:1988/1939), δικαιώματα των ε.ε. και ε.α. συναδέλφων μας της Π.Α.. Επισημαίνω: Είμαστε στο έτος 2023 και όχι στο έτος 1939.
Με την αύξηση των συντάξεων εξαλείφθηκε το σύνολο της προσωπικής μου διαφοράς και έλαβα 16 ευρώ αύξηση από 1091,75 πήγα 1102,44 πληρωτέο. Μου πιστώθηκε το ποσό των 200 ευρώ και στο ενημερωτικό του επομένου μήνα ξαναεμφανίστηκε προσωπική διαφορά 52,36 ευρώ. Δεν θα έπρεπε πρώτα να υπολογιστεί η αύξηση που προκύπτει από την περικοπή του 4093 και μετά να δοθεί το επίδομα για να είναι μεγαλύτερο?
Η σύγκριση γίνεται μεταξύ φορολογητέων ποσών σύνταξης Φεβρουαρίου 2023 και Δεκεμβρίου 2022, οπότε η σύνταξη Μαρτίου δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη.
Τα 1.091 € πληρωτέο αντιστοιχούν σίγουρα σε φορολογητέο πάνω από 1.100 € και καθώς είχες μικρή αύξηση (=16 €) εμπίπτεις στην κατηγορία των 200 €.
Ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος, οι στρατιωτικοί παίρνουν προκαταβολή έναντι σύνταξης; ευχαριστώ.
Καλησπέρα. Έχω διαγραφεί από πολεμική αεροπορία 4-1-23 και πήρα αριθμό πρωτ. Για σύνταξη 23-2-23.μηπως γνωρίζεται πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται μέχρι την συνταξιοδοτικη πράξη; ευχαριστώ.
Να τους παρετε τηλ. Να σας το στειλουνε με mailβγαινει σε 3 μερες αλλα αργει να σας ερθει ταχυδρομικως
Πάρε ενα τηλέφωνο να σου πούνε https://enstoloi.net/astynomia/comment-page-587/#comment-118667
Καλησπέρα σας Κε Καρασαββιδη, εχω 3 ερωτήσεις αν μπορείτε να βοηθήσετε:
1. Τελικά τα αναδρομικά του 4093 που πήραμε θα χρειαστεί να κάνουμε συμπληρωματικές δηλώσεις στα αναλογούντα ετη
2. Αν οχι έχετε υπόψη σας αν στην ηδη βεβαίωση που πήραμε απο το ΜΤΑ θα βγάλουν και άλλη προσθέτοντας τα ετη 2021 και 2022 ώστε να κάνουμε την φετινή δήλωση.
3. Η μηπως αυτά τα αναδρομικα θα “φανούν” στην δήλωση για το 2023
Σας ευχαριστω για το χρόνο σας.
Του χρόνου με συμπληρωματικές στα έτη 2021 και 2022
σε ευχαριστω συνάδελφε καλό Πάσχα!!
Ψηφίστηκε σήμερα τροπολογία η οποία καθορίζει τελικο ποσο φορολογίας 20% αυτοτελώς και δε θα χρειαστούν τροποποητικες
Άλλο είναι η περαιτέρω φορολόγηση που δεν θα γίνει σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία, και άλλο πράγμα η δήλωση του εισοδήματος που θα γίνει με τροποποιητική. Το ότι κάτι δεν φορολογείται δεν σημαίνει ότι δεν δηλώνεται κιόλας.
Θα δηλωθούν Γιάννη αλλά δεν θα χρειαστούν τροποποιητικές δηλώσεις.
Στο άρθρο 65 του νόμου που ψηφίστηκε αναφέρει ότι τα ποσά που πήραμε φορολογούνται ¨ι εντός του έτους που καταβάλλονται.¨
Τα αναδρομικά του Ν4575/2018 που φορολογήθηκαν με τον ίδιο τρόπο είχαν προ συμπληρωθεί αυτόματα στον κωδικό 617 στις δηλώσεις που υποβάλαμε για το φορ. έτος 2018.
Του χρόνου, στην φορολογική δήλωση του φορ. έτους 2023, τα ποσά πρέπει να συμπληρωθούν αυτόματα στον κωδικό 617 (ή τον αντίστοιχο).
Καλησπέρα,θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τα σημερινά αναδρομικά του 4093,αν τα 729,67ευρω, μείον 145,94 κράτηση φόρου, είναι σωστό?? βαθμός αναλογούντα μερίσματος Σμχοσ
Επίσης γιατί το μέρισμα Απριλίου είναι 287,28 δηλαδή όσο τα προηγούμενα, από την στιγμή που καταργήθηκε η κράτηση των 38,30?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
Ο προσωρινός φόρος αναδρομικών πάντα είναι 20%: https://enstoloi.net/aeroporia/#comment-118453
και για σένα 145,94 / 729,67 = 0,2000 = 20,00%.
Κανονικά το μέρισμα έπρεπε να είχε αυξηθεί, οπότε κατέβασε την ανάλυση ΜΤΑ Απριλίου από το διαδίκτυο (σχετικό link στη σελίδα “Σύνδεσμοι”) για να δεις πως αναλύεται το ποσό που πληρώθηκες.
Αναστασία δεν είναι και οι 27 μήνες με κρατήσεις 38.30 πρέπει να δεις όλα τα μηνιαία ενημερωτικά από 1-1-2021 και να τα υπολλογησεις
Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους. Πιστωθηκαν τα αναδρομικά του 4093/12 καθώς και το Μέρισμα Απριλίου τράπεζα Πειραιώς
Εάν καταργηθεί η προσωπική διαφορά θα πρέπει να συμβεί ένα εκ των παρακάτω:
α. Θα λαμβάνεις μόνο τη νέα σύνταξη ΕΦΚΑ και η σύνταξή σου θα μειωθεί ισόποσα με την προσωπική διαφορά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για ισχύ προσωπικής διαφοράς μόνο για 3 χρόνια.
β. Θα θεωρηθεί ότι για το έλλειμμα στο ασφαλιστικό φταίνε μόνο οι νέοι συνταξιούχοι (!!!), οι οποίοι θα λαμβάνουν για πάντα μικρότερη σύνταξη ΕΦΚΑ, σε σχέση με τους παλιούς που θα λαμβάνουν για πάντα την παλιά σύνταξη ΓΛΚ και με αναπροσαρμογή.
γ. Θα καταργηθεί τελείως το νέο ασφαλιστικό για όλους.
.
Το (α) σαφώς δεν σε συμφέρει και το (β) σαφώς είναι άδικο για τους συνταξιούχους μετά το 2017, εκτός εάν είσαι οπαδός της ρήσης “εμού θανόντος γαία πυρί μειχθήτω”.
Όσο για τη λύση (γ) για οποιονδήποτε γνωρίζει έστω και ελάχιστα από δημοσιονομικά, θεωρείται λύση εντελώς εκτός πραγματικότητας (βλέπε Γαλλία).
ΚΥΡΙΕ Καρασαββίδη, αρκετές φορές έχουμε “μιλήσει” μέσω e-mails και σας έχω ευχαριστήσει προσωπικά για την βοήθεια που μου δίνεται στις απορίες μου.
Με την απάντηση σας στον κο. falcon 25 επιβεβαιώνετε το πόσο ενημερωμένος, υπερεπαρκείς και γνώστης της πραγματικότητας είστε.
Ίσως να συνεχίζατε την επαγγελματική σας πορεία στον ΕΦΚΑ, να τους δώσετε τα φώτα σας.
Με εκτίμηση !!!
Συμφωνω απολυτα. Ολοι διαμαρτυρονται για καταργηση της Π.Δ και κανεις για συνολικη καταργηση του ασφαλιστικου νομου “Κατρουγκαλου” προκειμενου να αυξηθουν και οι συνταξεις των νεων συνταξιουχων μετα το 2017 στο υψος των παλαιων χωρις Π.Δ. Θα πρεπει να γνωριζεται οτι οι συνταξεις ειναι υποθηκευμενες λογω των δανειων που μας δοθηκαν απο τους Ευρωπαιους απο τα μνημονεια που μας εφεραν οι Πολιτικοι ολων των κομματων ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ που εμεις οχι μονο ψηφιζαμε τοσα χρονια για το “ρουσφετακι” . Τωρα δυστυχως ηρθε ο λογαριασμος..και θα παρει χρονια να αποπληρωθει.
Καλημέρα Αχιλλέα. Με όλο τον σεβασμό στην γνώση σου και την προσφορά σου, να μεν ισχύουν ακριβώς αυτά που θέτεις ως πραγματικότητα, αλλά ξεχνάμε ότι οι μισθοί προ μνημονίων ήταν κατά 25-30% υψηλότεροι, οι συντάξιμες αποδοχές ομοίως, οι κρατήσεις ήταν κατά 25-30% μεγαλύτερες, η εφορία ήταν αναλογικά μεγαλύτερη κλπ. Επομένως με κάποιο τρόπο θα έπρεπε ή να παραμείνουν οι συντάξεις ως είχαν αρχικά υπολογιστεί ή να επιστραφούν οι διαφορές των ποσών κρατήσεων εντόκως στους προ μνημονίων και προ νόμου Κατρούγκαλου δικαιούχους. Και ναι μεν το (β) θα ήταν άδικο για τους μετά το 2017 αλλά και η μη επιστροφή των κρατήσεων 25ετίας ή 30ετίας για τους προ 2017 θα ήταν επίσης άδικο. Ο κύριος Κατρούγκαλος θα μπορούσε να θέσει σε ισχύ την νομοθεσία του για τους μετά το 2016 προσληφθέντες, ενώ για τους προηγούμενους ας δούλευε το σύστημα “αλληλεγγύης” κλπ μέχρι την έξοδο από την κρίση. Απλά τα πράγματα, αλλά το κόλπο είναι να διχάζεις την κοινωνία εκ των έσω και να δημιουργείς “εμφύλιους”
Ξέρει κανεις πως μπορουμε να κάνουμε ένσταση διότι κι εγώ έχω θέμα με τη συνταξη της συζύγου
Καλημέρα. Αύξηση στην σύνταξη 44 ευρώ και αύξηση στην προσωπική διαφορά 60 ευρώ. Πραγματικά τώρα, έλεος
Φίλοι απόστρατοι καλησπερα.Σε ελενχο που έκανα να δω αν δικαιουμε μου έβγαλε αυτό που επισυνάπτω.Η σύνταξη μου δεν υπερβαίνει το 1150.Απλα ρωταω γιατί δεν το δικαιουμε.Ισως κατι δεν έχω καταλαβει.(ΔΕΝ εμπίπτετε στις διατάξεις του άρθρου 80 του ως άνω Νόμου, καθώς για να λάβετε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να διαθέτετε προσωπική διαφορά και το άθροισμα των κύριων συντάξεων σας και συγκεκριμένα το καθαρό προ φόρου ποσό τους να μην υπερβαίνει τα χίλια εξακόσια (1.600) ευρώ.)
Επίσης το καθαρό προ φόρου είναι στα 1380.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα, μάλλον δεν θα είχες προσωπική διαφορά.
Μήπως για το όριο των 1600€ αθροιζονται και τα μερίσματα ΜΤΑ+ΕΚΟΕΜΑ?
Δεν φταίνε τα μερίσματα, με βάση τη σύνταξη έπρεπε να λάβεις 250 €, αλλά όπως αναφέρει και η απάντηση του ΕΦΚΑ για να τα δικαιούσαι “… θα πρέπει να διαθέτετε προσωπική διαφορά …”.
Στα ενημερωτικά μετά το Φεβρουάριο 2023 υπάρχει θετική προσωπική διαφορά στη σύνταξή σου;
Kαλημέρα σας. Σε συνέχεια των αναρτήσεων που έχουν σχέση με την μη απόδοση του επιδόματος σε όσους έχουν + πδ ή την λανθασμένη απόδοση ποσού (της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 80 του ν. 5036/23), έχω να σας πω τα εξής. Σε έλεγχο των σημειωμάτων σύνταξης του Δεκ. 2022 & Φεβρ. 2023, εγώ είχα τα εξής (και στα δύο σημειώματα) :
α). + πδ Δεκ. 2022 & Φεβρ. 2023 —> 267,83€
β). Νέο ποσό σύνταξης προ φόρου (γ’ στήλη ν. 4670/20) Δεκ. 2022 & Φεβρ. 2023 —> 1.022,88€
γ). Είχα μικρή ωφέλεια, λόγω κατάργησης της έναντι ειδικής εισφοράς (αρθρ. 29 του ν. 3986/11) —> 6,40€.
δ). Δεν έλαβα καμιά αύξηση, του 7,75% που δόθηκε, λόγω της + πδ.
Μου πιστώθηκαν όμως 250,00€. Εκτιμώ ότι είναι λάθος, καθόσον ανήκω στην κατηγορία γ’ των 300€ ήτοι:
https://imgur.com/Ru0H5Yp
Σε πρώτη φάση πήρα τ/φ στο 1555 και τους είπα για το λάθος τους και μου απάντησαν ότι θα επανεξετάσουν τα σημειώματα συντάξεων και θα με ειδοποιήσουν.
Καλησπέρα, ΕΚΤΙΜΏ ότι στο ποσό της σύνταξης προ φόρου, o EΦΚΑ συνυπολογίζει και την π. δ. για να υπολογιστεί το ποσό του επιδόματος που δικαιούσαι.
Έχει δίκιο ο Κώστας.
Για να βρεις το προ φόρου ποσό που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της οικονομικής ενίσχυσης θα προσθέσεις το πληρωτέο ποσό και τον φόρο που φαίνονται στον πίνακα ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ.
Καλημέρα σας. Σας ευχαριστώ καταρχήν αμφότερους κκ kostas & GEORGOSP, για τις απαντήσεις σας. Αν έχω κατανοήσει καλά δηλ. έχουμε: το “νέο ποσό σύνταξης προ φόρου” της γ’ στήλης + τον φόρο, στον πίνακα “κρατήσεις” = στην περίπτωσή μου –> 1.022,88€ + 142,19€ = 1.165,07€, > 1.100,00€ της γ’ περίπτωσης των 300,00€ (από τις οδηγίες του ΕΦΚΑ), χωρίς να υπολογίζουμε την πδ? . . . . Όμως σύμφωνα με το άρθρο 80, παρ. 2 του ν. 5036/2023 αναφέρει: “……. στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Φεβρουαρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και χίλια εκατό (1.100) ευρώ” & υποπαρ. αα) –> “σε τριακόσια (300) ευρώ, εφόσον το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Φεβρουαρίου 2023 είναι ίσο με ή μικρότερο από το καθαρό προ φόρου άθροισμα κύριων συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, μηνός Δεκεμβρίου 2022”. . . . . ► https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/871809/nomos-5036-2023 (άρθρο 80, ν. 5036/2023) ► https://www.hellasmil.gr/images/stories/ektakti_enisxysi.pdf (ανακοίνωση του ΥΠΕΚΥΠ), ► https://www.hellasmil.gr/index.php?limitstart=7 (ανακοίνωση της ΠΟΣ που διευκρινίζει ότι: [ Κατόπιν επικοινωνίας με ΕΦΚΑ,… Διαβάστε τη συνέχεια »
Καλησπέρα NICK.
Στο μηνιαίο ενημερωτικό σύνταξης φαίνονται τέσσερις ¨γενιές¨ σύνταξης.
Η τρίτη στήλη που αναφέρεις είναι η ανάλυση της σύνταξης όπως είχε διαμορφωθεί με τον Ν4670/2020.
Τώρα ισχύει η σύνταξη που φαίνεται στον (κάτω) πίνακα ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ.
Είναι η σύνταξη όπως έχει διαμορφωθεί μετά την αύξηση 7,75% από 1/1/2023.
Δεν αναφέρει ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΟ ΦΟΡΟΥ αλλά αυτό υπολογίζεται αν προσθέσεις τα ποσά ΠΛΗΡΩΤΕΟ ΠΟΣΟ + φόρος.
Σωστά είναι όσα αναφέρονται στις σελίδες που αναφέρεις αλλά το ποσό προ φόρου με βάση το οποίο υπολογίζεται η οικονομική ενίσχυση είναι το παραπάνω και όχι αυτό που φαίνεται στην τρίτη στήλη.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κατανοητό πλέον. Καλό Πάσχα να έχετε.
Καλημέρα. Η εφαρμογή για τον υπολογισμό ΒΟΕΑ αεροπορίας για τους ΕΜΘ μετά την αλλαγή των κλιμακίων έχει ενημερωθεί?
Τελευταία ενημέρωση είναι 28/12/22?
Γεια σας, είμαι Αξιωματικός εξ Υπαξιωματικών με κατάταξη το 1994. Θα ήθελα να ρωτήσω αν όσα περισσοτερα χρόνια καθόμαστε μετά τα 35 χρόνια, αυξάνεται και το εφάπαξ.
Ευχαριστώ.
Κάνε δοκιμη απο την εφαρμογή https://enstoloi.net/calculation/efapax-gea/