Σελίδα υπ' αριθ. 7 με σχόλια ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα υπ' αριθ. 7 με σχόλια ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Καλημερα να ρωτησω το Ι.Κ.Α. μετραει στα 35/35α ?
και κατι ακομα το Τ.Ε.Ι. για μας του 1991 αναγνωριζεται ?
Πολύ καλές ερωτήσεις, η μία πιο δύσκολη από την άλλη!
Για το δεύτερο, μάλλον ΔΕΝ μετράει το ΤΕΙ (για κανέναν – δεν έχει σχέση το έτος κατάταξης), γιατί η σελίδα “ΓΛΚ – Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης” αναφέρεται μόνο σε ΑΕΙ, ενώ ειδικά τη λέξη “ανωτάτου” την έχει με τεράστια bold γράμματα!
Για το πρώτο, δεν είμαι σίγουρος (πάλι!) ότι μετράει το ΙΚΑ, γιατί ο νόμος που προβλέπει την κράτηση αναφέρει:
“… εξαιρούνται και οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι που αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία, καθώς και όσοι εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν με τη συμπλήρωση τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ετών συντάξιμης υπηρεσίας.”
Τα έτη ΙΚΑ χρησιμοποιούνται για έκδοση δεύτερης σύνταξης και μάλλον δεν αποτελούν συντάξιμη υπηρεσία που προστίθεται στη στρατιωτική πραγματική υπηρεσία.
Για το λόγο αυτό στη σελίδα της σύνταξης δεν αναφέρεται πουθενά το ΙΚΑ, γιατί δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση της (στρατιωτικής) σύνταξης.
Ακόμα και η δεύτερη (πρόσθετη) σύνταξη που δικαιούσαι από το ΙΚΑ θα αρχίσει να καταβάλλεται όταν γίνεις τουλάχιστον 60 ετών (όποτε προβλέπει η νομοθεσία του ΙΚΑ).
Φυσικά για να σιγουρευτείς (είναι σοβαρό το θέμα) απαιτείται σχετική διευκρίνηση από το ΓΛΚ.
ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ! ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 60 ! ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΘΕΜΕΛΕΙΩΣΕΙ !
ΕΠΙΣΗΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΑ 35/35α !
Δεν υπάρχει πουθενά λάθος στα γραφόμενά μου, διότι όπως θα έπρεπε να προσέξεις, γράφω τις φράσεις “μάλλον” και “δεν είμαι σίγουρος”, το οποίο σημαίνει ότι δεν είμαι εργατολόγος (ερώτηση 1.2 στο FAQ) και απλά ερμηνεύω τους νόμους που βρίσκω, χωρίς να γνωρίζω όλες τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που υπάρχουν! Για τον ίδιο λόγο δεν μπερδεύω κανέναν με την ηλικία λήψης της σύνταξης ΙΚΑ, θα την πάρουν στο χρόνο που προβλέπεται από το ΙΚΑ και φυσικά μπορεί να είναι 60 ή 62 ή 65 ή ακόμα και 67 έτη. Όμως οι συνάδελφοι που ρωτούν δεν ενδιαφέρονται εάν θα πάρουν τη σύνταξη στα 60 ή 65 έτη, αλλά εάν θα την πάρουν στα 50 έτη ταυτόχρονα με τη στρατιωτική σύνταξη, σε αυτό το ερώτημα απαντάω! Ο οποιοσδήποτε ψάχνει συμβουλές εδώ μέσα θα πρέπει να έχει υπόψιν του, όπως σαφώς αναφέρεται στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” και στην ερώτηση 1.3 του FAQ “Μοναδικός αρμόδιος φορέας για τον καθορισμό ημ/νίας Θεμελίωσης Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).” Νομίζεις ότι ένα άτομο μπορεί να υποκαταστήσει την ενημέρωση από κρατικές δομές και υπηρεσίες (ΙΚΑ και… Διαβάστε τη συνέχεια »
σας παρακαλώ να μου πείτε εάν το 2018 βγαίνω σε σύνταξη σας ευχαριστώ πολύ
Μάλλον κάτι λάθος έκανες στέλνοντας το σχόλιο, γιατί η μόνη πληροφορία που παραθέτεις είναι το μικρό σου όνομα!
Πάντως η απάντηση βρίσκεται στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης”, διάβασε όμως πρώτα τις επισημάνσεις στο κάτω μέρος με μπλε και κόκκινα γράμματα.
ΤΟ ΦΕΚ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΕΛ.ΑΣ. ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ Β. Α.Π. ΤΑ32/35 ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 17/12/2013 ΕΧΩ ΚΑΤΑΤΑΓΕΙ 17/5/1989 +23 ΜΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΟ +5 ΕΤΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ+3 ΕΤΗ ΚΟΝΔΥΛΗ, ΣΩΣΤΑ? ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΦΕΚ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ 14/11/2013 ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΘΕΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 29/11/2013. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΣΧΥΣΟΥΝ ΤΑ30 ΕΤΗ. Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΕΙΝΑΙ 22/12/2013 ΚΑΙ ΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΥ?
Η απάντησή μου για τις 30 ημέρες ημέρες μετά το ΦΕΚ αφορούσε τους αξιωματικούς (δεν είχες αναφέρει το βαθμό σου).
Εάν πάρεις την κοινοποίηση πριν από τις 5 Δεκεμβρίου (14 ημέρες μετά το ΦΕΚ) μετράει η ημέρα κοινοποίησης, αλλιώς διαγράφεσαι στις 6-12-2013.
Τροποποίησα την ερώτηση 2.2 στο FAQ για να γίνει ξεκάθαρη η διάκριση.
ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΗΝ 5/9/2013, Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΕ ΦΕΚ ΤΗΝ 21/11/2013. Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΚΟΜΑ.(ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ). ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ, ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΜΟΥ (5/9/2013)? ΤΗΣ 21/11/2013? Η ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΗΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΥ. ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ 32/35, ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΠΡΙΝ ΤΑ 30 ΕΤΗ
Όταν λες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόλυσή σου εννοείς η αποστρατεία σου;
Γιατί τότε διαγράφεσαι στις 20-12-2013 (ερώτηση 2.2 στο FAQ).
Τα 32/35α τα συμπλήρωσες εδώ και ένα εξάμηνο περίπου, τα 31,5 έτη = 32 συντάξιμα, θα πρέπει να το εμφανίζει και η σελίδα (“Συντάξιμα Έτη” με πράσινα γράμματα).
Εάν θα προλάβεις να πάρεις το εφάπαξ θα εξαρτηθεί από την ημ/νία ισχύος της διάταξης που θα ψηφιστεί, υπάρχει η περίπτωση να έχει αναδρομική ισχύ και να σε πιάσει.
Βγηκα το 2010 πρωην α.π πριν μερικες ημερες πηρα το εφαπαξ απο το ΤΠΑΣ και ενω ηξερα οτι η μειωση στο συγκεκριμενο ταμειο ειναι 1,94 τοις εκατο το πηρα μειωμενο 15 συν 22,67 τοις εκατο μπορειτε να με ενημερωσετε τι ακριβως ισχυει
Το ΤΠΑΣ είναι το ταμείο των προερχόμενων από την τέως Χωροφυλακή.
Εσύ ανήκεις στο ταμείο τέως Αστυνομίας Πόλεων και θα πρέπει να δεις τη σελίδα “ΑΣ Εφάπαξ ΤΠΥΑΠ” που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον υπολογισμό σύνταξης Αστυνομίας (τ.Α/Π).
Εάν πήγαινες στη σελίδα του εφάπαξ από την αρχική σελίδα του enstoloi.net (Home) από το αντίστοιχο εικονίδιο, δεν θα γινόταν αυτό το λάθος!
Η βασική διαφορά είναι ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ/ΤΠΑΣ δίνει ένα (σχετικά) μεγάλο εφάπαξ, ενώ εσείς λαμβάνετε 2 μικρότερα εφάπαξ (από ΤΕΑΠΑΣΑ/ΤΠΥΑΠ και ΤΠΔΥ).
Πέραν των ανωτέρω, πιστεύω ότι το εφάπαξ που πήρες δεν ήταν το εφάπαξ που δικαιούσαι από την αστυνομία (ΤΠΥΑΠ), αλλά το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), στο οποίο υπήρχε μείωση 15+22,67% για ημ/νίες από 1-8-2010 έως 31-12-2010.
Εάν ισχύουν τα παραπάνω το έγγραφο που έλαβες θα πρέπει να έχει αποστολέα το ΤΠΔΥ και όχι το ΤΕΑΠΑΣΑ/ΤΠΥΑΠ.
Και αφού το εισέπραξες μπορείς να κάνεις τη σύγκριση με τον υπολογισμό στη σελίδα “ΑΣ Εφάπαξ ΤΠΥΑΠ” στον μεσαίο πίνακα με τον τίτλο “Εφάπαξ Τ.Π.Δ.Υ. (Δημ. Υπαλλήλων)” και να μας ενημερώσεις εάν είναι σωστό το αποτέλεσμα!
εχετε δικιο ετσι πρεπει να ειναι το εγραφο ειναι απο το ΤΠΔΥ.
Πριν μερικες ημερες πηρα το εφαπαξ απο το ΤΠΑΣ και ενω ηξερα οτι η μειωση στο συγκεκριμενο ταμειο εναι 1,94 τοις εκατο το πηρα μειωμενο 15 συν 22,67 τοις εκατο μπορειτε να με ενημερωσετε τη ακριβως ισχυει πρωην αστυνομικος
ΑΧΙΛΛΕΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ,Η ΑΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΚΑΤΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑΥΤΟ;
http://www.onalert.gr/stories/au3anoun-ta-oria-synta3iodothshs-twn-enstolwn
Τι παραπάνω να σας πω, όλο το το site και φυσικά η σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” δημιουργήθηκαν ακριβώς για να ερμηνεύσουν και να ενημερώσουν για τις διατάξεις αυτές που έχουν ψηφιστεί από το 2010 με το Ν.3865/10!
Αναφέρονται όλα στην επίσημη σελίδα του ΓΛΚ (υπάρχει link στη σελίδα “Σύνδεσμοι”) με τίτλο “ΓΛΚ – Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης”, η οποία υπάρχει εδώ και 2 χρόνια!
Σχεδόν ένα χρόνο τώρα αυτές τις διατάξεις αναλύουμε και έχουν απαντηθεί δεκάδες απορίες συναδέλφων στα σχόλια για τα όρια ηλικίας και το πότε θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης.
Απλά οι εφημερίδες και διάφορα sites κάνουν επανάληψη εν όψει έλευσης του 2014 και προσπαθούν να “πουλήσουν” ειδήσεις διετίας για φρέσκες!
Αχιλλέα καλησπέρα, στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει σίγουρα τον ήδη υπάρχοντα νόμο Ν. 3865/10, αλλά πριν αναφέρει την πρόταση νόμου της κας Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ που αφορά τους ένστολους 1992 -1995 (κυρίως), την πρόταση δηλαδή που είδε το φως της δημοσιότητας από τον περασμένο Οκτώβρη, για επέκταση του θεμελιώματος συνταξιοδότησης κλιμακωτά, π.χ μέχρι το 2019 ( στα 34 χρόνια). Βέβαια στην ανωτέρω πρόταση, αν την είχες διαβάσει, γράφει ότι έχεις το δικαίωμα για να θεμελιώσεις, να προσθέσεις και τα 5 πλασματικά, εδώ δεν το αναφέρει στο άρθρο. Κάνω λάθος;
Το άρθρο αναφέρει: “…. μελετούν τον τρόπο που θα εξασφαλίσει επιπλέον 3 πλασματικά χρόνια για όσους μπήκαν σε υπηρεσία από το 1991 ως το 1995 …” το οποίο δεν είναι το θέμα του εγγράφου (όχι πρόταση νόμου) που διέρρευσε από το ΥΕΘΑ, αλλά τα 3 έτη που μπορούν να εξαγοράσουν αυτοί που εισήλθαν από 1992 ~ 1995, διάταξη που προβλέπεται από τον Ν.3865/10. Εάν στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” βάλεις ημ/νία εισόδου από 1-1-1992 έως 31-12-1995 θα δεις ότι θα εμφανιστεί η ένδειξη “Μπόνους ασφαλισμένων έως 31-12-1995” που είναι 3 έτη τα οποία απαιτούν εισφορές αναγνώρισης. Στη σελίδα “ΓΛΚ – Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης” αναφέρεται ως εξής: “ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΧΡΟΝΩΝ … β) Με τις διατάξεις της παρ . 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν καταταγεί μέχρι 31 -12-1995 …”. Όσον αφορά τα 5 πλασματικά εννοείται ότι είναι συντάξιμος χρόνος, το θέμα της πενταετίας αναλύεται στον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, ισχύει εδώ και δεκαετίες και δεν έχει καμία σχέση με το… Διαβάστε τη συνέχεια »
Αχιλλέα έχεις δίκιο.
Αχιλλέα, δεν μετρούν τα ΟΥΚ στο στρατό, ως διπλάσιος χρόνος; Έχω αναγνωρίσει το στρατό, αλλά θέλω να αναγνωρίσω ένα εξάμηναο ΟΥΚ στο στρατό. Μου έχουν πει ότι μετράει ως διπλάσιος αλλά μετά τα 24 και μισό χρόνια και όχι για να συμπληρώσεις τα 24 και μισό
Βασικά δεν είμαι σίγουρος εάν μπορείς γενικά να αναγνωρίσεις εξάμηνα που έκανες στη θητεία σου.
Ερμηνεύοντας τη σελίδα “Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης” καταλαβαίνω ότι οι διατάξεις για διπλασιασμό χρόνου υπηρεσίας αναφέρονται σε στρατιωτικούς, ενώ εσύ όταν έκανες το εξάμηνο στα ΟΥΚ δεν ήσουν στρατιωτικός (υπηρετούσες τη θητεία σου).
Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσεις το ΓΕΝ και την υπηρεσία σου για το θέμα.
Πιθανόν να γνωρίζει περισότερα κάποιος άλλος συνάδελφος και να σου απαντήσει εδώ.
κατατάχθηκα στην αστυνομία 15/07/1991 πριν την 1/10/1990 είχα εργααστεί στο δασαρχείο ως εποχιακός υπάλληλος.
θα πληρώσω τη μάχιμη πενταετία ή εξαιρούμαι ???
ευχαριστώ για την απάντηση σας
Μετράει η τυχόν προϋπηρεσία στο Δημόσιο, οπότε λογικά (κατά 99%) μετράει και η εργασία που αναφέρεις.
Θα πρέπει όμως να το δηλώσεις στην υπηρεσία σου από τώρα ώστε να ενημερωθεί ο φάκελός σου.
Θεωρώ ότι εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα θα σε ενημερώνουν επίσημα.
ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ! ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕΣΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ;
Κατ’ αρχήν ποτέ δεν είπα (ούτε το γράφει σε καμία σελίδα) ότι στο εφάπαξ βάζεις και το στρατό μέσα!
Οι ημ/νίες εγγραφής και διαγραφής δεν αλλάζουν και αναφέρονται στην ερώτηση 2.2 στο FAQ.
Ο στρατός στη σελίδα της σύνταξης δηλώνεται (και υπολογίζεται) στο αντίστοιχο πεδίο με μήνες, υπάρχει επεξήγηση στο υπόδειγμα που αναφέρεται στην επισήμανση στο επάνω μέρος αυτής της σελίδας (με κόκκινη bold γραμματοσειρά).
Εάν αλλάξεις και τις ημ/νίες θα υπολογιστεί η θητεία 2 φορές!
ΑΧΙΛΛΕΑ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ! ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ! ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΠΕΙ !
ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΑΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΟΤΙ ΘΕΜΕΛΕΙΩΝΩ ΤΟ 2010 ΜΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ! ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΜΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ 2010 ΜΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟ 2011 ΜΕ 21 ! ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΙΚΑ ! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ! ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΟ !
Η περίπτωση αυτή που αναφέρεις για τρίτεκνους άντρες μπορούσε να συμβεί μόνο εντός του 2011, όπου κάποιος με 20ετία το Δεκέμβριο του 2010 θα έπρεπε να περιμένει έως το Δεκέμβριο του 2011 (για να συμπληρώσει 21 έτη).
Δεν έχει κανένα νόημα πλέον, γιατί εάν κάποιος άντρας είχε 20ετία το 2010 θα είχε αναγκαστικά 21 χρόνια το 2011 !
Όσον αφορά το χρονοεπίδομα έχεις δίκιο εφόσον αναφέρεσαι στο εφάπαξ του ΤΠΥΑΠ, εγώ αναφερόμουν στο εφάπαξ ΤΠΑΣ, είναι συχνό φαινόμενο οι παρανοήσεις όταν εσείς δεν αναφέρετε λεπτομέρειες και εγώ από την πλευρά μου βγάζω συμπεράσματα χωρίς να ζητάω διευκρινήσεις!
Υπάρχουν 6 σελίδες υπολογισμού σύνταξης και 6 σελίδες υπολογισμού εφάπαξ, οι οποίες δεν είναι όμοιες μεταξύ τους (δεν αλλάζει μόνο η αναγραφή του βαθμού) αλλά σε κάθε μία υπάρχουν διαφορετικοί υπολογισμοί μερισμάτων, εφάπαξ κλπ.
Μόνο η Βασική Σύνταξη του ΓΛΚ υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους.
ΑΧΙΛΛΕΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΣE ΜΑΣ Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΤΡΙΤΕΚΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΟ 2010 ; ΣΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ !
Σύνταξη θα πάρεις από τον τελευταίο φορέα που θα ασφαλιστείς, δηλαδή από το δημόσιο αφού είσαι αστυνομικός και θα φύγεις με τις διατάξεις του δημοσίου (εκτός ίσως εάν τα περισσότερα χρόνια από τα 20 τα έκανες στο ΙΚΑ).
Πόσα από τα 20 χρόνια το 2010 ή τα 21 το 2011 τα έκανες στο ΙΚΑ και πόσα στο Δημόσιο;
κατεταγη 20-9-1988 ταμειο χωροφυλακης στα 31 χρονια για την χορηγηση του εφ παξ μετραει 21 μηνες θητεια .πλασματικη 5ετια πληρωνω
Ακριβώς την ίδια απορία είχε συνάδελφός σου λίγο παρακάτω σε αυτή τη σελίδα, οπότε η απάντηση (παραγρ. β) είναι η ίδια!
http://enstoloi.net/astynomia/comment-page-5/#comment-2856
ΕΧΩ ΚΑΤΑΤΑΓΗ ΤΗΝ 17-07-1991 ΕΙΜΑΙ ΑΡΧ/ΚΑΣ Β ΕΧΩ 23 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ 14 ΜΗΝΕΣ ΙΚΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΝ 30-11-2013 ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ Ή ΟΧΙ? ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΑ
Οι απόψεις μου για την απορία “συμφέρει να φύγω ή όχι” καταγράφονται στην ερώτηση 1.4 του FAQ. Ουσιαστικά με ρωτάς εάν σου αρκούν 1.000 € περίπου ως μηνιαίο εισόδημα για την υπόλοιπη ζωή σου, πιστεύεις ότι εγώ θα έπρεπε να γνωρίζω την απάντηση; Καλύτερα να κάνεις δοκιμές για διάφορα έτη υπηρεσίας (24/τώρα, 25, 27, 29, 30 κλπ) στις αλλαγές χρονοεπιδόματος και μετά να επιλέξεις εσύ το πότε σε συμφέρει, άλλωστε αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός της σελίδας υπολογισμού σύνταξης. Όσον αφορά τα έτη ΙΚΑ διάβασε την ερώτηση 4.2 του FAQ για να μην έχουμε καμία παρανόηση, δεν πιστεύω να εισάγεις στη σελίδα υπολογισμού σύνταξης τους μήνες ΙΚΑ; Το εφάπαξ κατ’ αρχήν δίνεται στα 31 έτη (όχι 30) από την 17-7-1991 και κανονικά θα έπρεπε να ισχύουν τα δεδομένα τη στιγμή της διαγραφής, όπως όμως θα έχεις ακούσει για τους υπόλοιπους δημ. υπαλλήλους το εφάπαξ κόπηκε αναδρομικά 2 έτη μετά τη συνταξιοδότησή τους, οπότε υποθέτω ότι δεν υπάρχουν πλέον κόκκινες γραμμές! ΥΓ. Πιστεύω να έχεις ψάξει το θέμα με το μέρισμα ΤΕΑΕΧ γιατί εάν φύγεις τώρα θα πρέπει να πληρώσεις πάνω… Διαβάστε τη συνέχεια »
Κατατάχθηκα την 21/10/1982 και έχω στην Αστυνομία 31 πραγματικά έτη και 5 πλασματικά.Κάπου άκουσα ότι σε περίπτωση που κάποιος έχει 35 χρόνια Υπηρεσίας θα λαμβάνει Με αίτησή του το 80% του εφάπαξ.Ισχύει κάτι τέτοιο ή είναι φήμες.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Όπως πάντα σημασία έχουν οι λεπτομέρειες και για να αξιολογήσεις εάν κάτι είναι “φήμη” ή “είδηση” θα πρέπει πρώτα να κατανοήσεις την ορολογία που χρησιμοποιείται. Βάσει νόμου, σε όλα τα ταμεία (δημ. υπαλλήλων και στρατιωτικών – σωμάτων αφαλείας κλπ) το εφάπαξ είναι παροχή που απονέμεται στον ασφαλισμένο εφόσον έτυχε κύριας σύνταξης. Δηλαδή κανένας δεν δικαιούται να πάρει εφάπαξ προτού να πάρει σύνταξη. Τα μετοχικά ταμεία των στρατιωτικών χορηγούν αυτό που ονομάζεται “προκαταβολή έναντι εφάπαξ”, αλλά ουσιαστικά αυτό που χορηγούν είναι ένα ΔΑΝΕΙΟ (με κυμαινόμενο επιτόκιο), όπου χρησιμοποιείται το ΕΦΑΠΑΞ ΩΣ ΕΝΕΧΥΡΟ/ΕΓΓΥΗΣΗ. Το να σου δώσει το Ταμείο σου οποιοδήποτε ποσοστό του εφάπαξ χωρίς να σου κρατήσει τόκους είναι παράνομο και ουσιαστικά “κλέβεις” τους υπόλοιπους μετόχους του Ταμείου, γιατί είναι σαν να σου προσφέρεται άτοκο δάνειο! Επίσης η “προκαταβολή έναντι εφάπαξ” δεν σε προστατεύει σε περίπτωση μελλοντικής μείωσης του εφάπαξ, γιατί όταν έρθει η ώρα να εισπράξεις το εφάπαξ στο μέλλον (όσο και εάν είναι αυτό) θα αφαιρεθεί ολόκληρο το ποσό της προκαταβολής μαζί με τους αναλογούντες τόκους. Εάν μειωθεί πολύ το εφάπαξ ενδέχεται να υπάρξει αρνητικό υπόλοιπο, το οποίο απλά… Διαβάστε τη συνέχεια »
Τα ΜΤΑ και ΜΤΣ δίνουν την επιλογή σε όσους συμπληρώνουν 35 χρόνια υπηρεσίας να ζητήσουν την καταβολή του νόμιμου βοηθήματος με διακοπή της μετοχικής σχέσης ή να τη διατηρήσουν συνεχίζοντας να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι την έξοδό τους από την ΠΑ (ή ΣΞ), οπότε και θα λάβουν το εφάπαξ που θα αναλογεί στο συνολικό χρονικό διάστημα της μετοχικής τους σχέσης. (ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ Οικονομικά Θέματα σελ. 55 και http://www.mts-mod.gr/index.php/eloas. Αυτό λογικά ισχύει για Ανώτατους Αξκούς που συνεχίζουν στην ενέργεια μετά τα 35 έτη. Στον υπολογισμό των ετών φυσικά υπολογίζονται μόνο τα πραγματικά χρόνια και όχι τα πλασματικά.
Ίσως η φήμη να αφορά σε παρόμοια ρύθμιση για το αντίστοιχο ταμείο των σωμάτων ασφαλείας. Αν υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το ταμείο όμως πολλές φορές οι φήμες παραμένουν φήμες και δεν υλοποιούνται ποτέ.
Καλημέρα σας. Έχω ημερομηνία κατάταξης 31-1-1992 και επιθυμώ να αποχωρήσω από την υπηρεσία το 2014. Θα ήθελα να ξέρω αν θα λάβω την σύνταξη που μου αναλογεί ή αν χρειαστεί να περιμένω μέχρι τότε που θα συμπλήρωνα 31 χρόνια.
Μάλλον μπερδεύεις τα 31 χρόνια που πρέπει να περιμένεις για να πάρεις το εφάπαξ με τον απαιτούμενο χρόνο για λήψη σύνταξης.
Αφού πρώτα διαβάσεις την ερώτηση 2.6 στο FAQ, θα βάλεις τα δεδομένα σου (ημ/νίες, βαθμούς, προϋπηρεσία κλπ) στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” και θα υπολογιστεί η ημ/νία μετά την οποία μπορείς να φύγεις και να πάρεις σύνταξη (κάτω δεξιά με μεγάλα κόκκινα γράμματα).
Εάν φύγεις νωρίτερα από αυτή την ημ/νία (το 2024 εάν δεν είσαι τρίτεκνη και δεν έχεις άλλη προϋπηρεσία), η σύνταξη που σου αναλογεί θα σου δοθεί όταν γίνεις 65 ετών.
Επιπρόσθετα, επειδή εφάπαξ δικαιούσαι μόνο εφόσον πάρεις σύνταξη, το εφάπαξ σε αυτή την περίπτωση (όσο σου αναλογεί), θα το πάρεις και αυτό στα 65 έτη αφού πάρεις πρώτα σύνταξη.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑ 16/2/2013,ΜΕ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ 2 ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ. ΠΛΗΡΩΘΗΚΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ.ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΟΥ Τ.Π.Α.Σ?ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΕΜΕΝΑ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟ 2014?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ??
α) Που έχεις δει ότι μειώνεται το εφάπαξ ΤΠΑΣ το 2014;
β) Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του ταμείου σας (ΤΕΑΠΑΣΑ/ΤΠΑΣ) ισχύει:
“Με την υπ’αριθ. Φ.30218/26803/817 από 28/11/2011 (ΦΕΚ 2848 τ.Β΄ από 15/12/11) απόφαση του κ. Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθορίστηκε ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για την απόδοση του Εφάπαξ βοηθήματος , τα τριάντα ένα (31) έτη από την ημερομηνία έναρξης ασφάλισης στον Τομέα …………..”
άρα προσθέτεις 31 έτη (όχι 30) στην ημ/νία εισόδου στην Αστυνομία (έναρξη ασφάλισης στον Τομέα) και βρίσκεις πότε δικαιούσαι εφάπαξ (αφού έχεις 28 χρόνια σε 3 χρόνια από τώρα).
Την παρανόηση “2 έτη του στρατού πληρωμένα” σε σχέση με το εφάπαξ θα την καταλάβεις εάν διαβάσεις τις ερωτήσεις 4.1 και 4.3 στο FAQ.