Σελίδα υπ' αριθ. 80 με σχόλια ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα υπ' αριθ. 80 με σχόλια ειδικά για τα Σώματα Ασφαλείας (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Εισήχθην στην Σχολή Αστυφυλάκων την 15/07/1991 και απεφοίτησα τον Ιανουάριο 1992 με τον βαθμό του Αστυφύλακα. Τον Σεπτέμβριο 1992 έπεσα θύμα τροχαίου ατυχήματος ευρισκόμενος σε κανονική άδεια στον τόπο καταγωγής μου. Μετά από μακρά νοσηλεία σε Ελλάδα και σε εξωτερικό τον Φεβρουάριο του 1996 κρίθηκα από την Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή ικανός για υπηρεσία γραφείου χωρίς να φέρω όπλο. Έκτοτε υπηρετώ σε Α.Τ. επαρχίας σε καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης. Κατά τα τελευταία 2 έτη περίπου βρίσκομαι ξανά σε μακρά αναρρωτική άδεια λόγω μιας σοβαρής επιπλοκής της υγείας μου η οποία λήγει οριστικά την 14/07/2016. Μέχρι πριν τη βόμβα του νέου ασφαλιστικού είχα αποφασίσει να φύγω αλλά τώρα πλέον κάνω δεύτερες σκέψεις. Παρακαλώ όπως με βοηθήσετε απαντώντας μου στις κάτωθι ερωτήσεις: 1) ποιο είναι το καθαρό ποσό της σύνταξης στην περίπτωση που αποχωρήσω; (τον Ιούλιο θα έχω 26 ½ χρόνια υπηρεσίας, ο βαθμός μου είναι Αρχιφύλακας ΜΑΥ, ο μισθολογικός βαθμός μου είναι Αστυνόμος Β΄, το χρονοεπίδομα είναι 52%, έχω εξαγοράσει ήδη 21 μήνες στρατιωτικής θητείας, και έχω επιβεβαιωμένη αναπηρία 80% και άνω, είμαι άγαμος και πληρώνω την μάχιμη 5ετία σε μηνιαίες δόσεις) 2)… Διαβάστε τη συνέχεια »
Αχιλλεα επανερχομαι στο θεμα της διαδοχικης ασφαλισης, γιατι νομιζω οτι ειναι πολυ σημαντικο. Το εθνος υποστηριζει οτι απο την ψηφιση του νομου και περα ολοκληρη η συνταξη θα υπολογιζεται (απο τον απονεμοντα φορεα) σαν να εχει διανυθει ολοκληρος ο χρονος σε ενα ταμειο και η ποινη του συμμετεχοντα φορεα εξαφανιζεται ! π.χ. Δημοσιος υπαλληλος με ανηλικο 54 ετων με 25 χρονια στο δημοσιο και 4 στο ΙΚΑ μπορει να συνταξιοδοτηθει αμεσα . Το ποσο του ΙΚΑ θα εχει ποινη 36 τα εκατο . Με τον νεο τροπο υπολογισμου το τμηματικο ποσο του ικα ΔΕΝ θα εχει ποινη ! Αχιλλεα σε βλεπω να αλλαζεις παλι τον πινακα της συνταξης προςθετοντας το ικα και το ποιο πιθανον ειναι να αλλαξεις και τα ποσοστα αναπληρωσης !
ΑΧΙΛΛΕΑ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΟΒ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΙΑ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ 70 ΕΥΡΩ.. ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΟΨΟΥΝ Η ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.
Θα καταργηθη σε οσους βγουν συνταξεις απο την ψηφιση του νομου και μετα. Το μονο που μενει ειναι το επιδομα τεκνων απο τον ΟΓΑ με οικονομικα κριτηρια.
Εχω ενσημα στο δημοσιο πριν τις 30/9/1990.Την πλασματικη 5ετια δεν την πληρωνω.Με το νεο νομοσχεδιο θα πληρωσω το στρατο στο τριπλασιο η θα ισχυει το παλαιο καθεστως;
Εαν εισαι ασφαλισμενος στο δημοσιο πριν τις30/9/1990 ισχυει ο τριπλασιασμος εισφορων για την αναγνωριση του στρατου;Για την πλασματικη πενταετια τριπλαδιαζονται οι εισφορες για τους καταταγεντες μετα την ημερομηνια αυτην
α) Οι ασφαλισμένοι σε δημόσιο φορέα, πριν τις 30-9-1990 δεν πληρώνουν για την αναγνώριση 5ετίας.
β) Όλοι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κανονικά για την αναγνώριση του στρατού, όσα χρήματα καθορίζει η ρύθμιση που ισχύει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
γ) Με τον νέο νόμο, (κράτα επιφυλάξεις γιατί δεν έχει ακόμα ψηφιστεί και κατά συνέπεια δεν έχει ερμηνευτεί), το κόστος (εξαγοράς) αναγνώρισης του στρατού σχεδόν τριπλασιάζεται ενώ το κόστος (εξαγοράς) αναγνώρισης της μάχιμης 5ετίας σχεδόν δεκαπλασιάζεται (για τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας, καθόσον για αυτούς ίσχυε νόμος φθηνής εξαγοράς της 5ετίας).
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ! ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΤΟ 1971 ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ 12/94, ΕΧΩ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 18 ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 90-91 ,ΕΧΩ ΕΡΓΑΣΘΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ 06/1986 ΕΩΣ 11/94 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 593 ΕΝΣΗΜΩΝ (2 ΕΤΗ). ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ – ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΜΑΧΙΜΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΜΕ ΛΗΞΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ 2017. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΡΙΩΝ (3) ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΜΕ ΗΛΙΚΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ, 3ου ΤΕΚΝΟΥ ΤΟ 2010, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 25 ΕΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ + (ΣΥΝ) ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ +ΙΚΑ + ΠΕΝΤΕ (5) ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΩ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΕΛΙΚΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΩ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΗ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΝΕΤ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΔΕΊΞΕΤΕ); ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ.
Μπορείς απο την παρακατω εφαρμογή να κανεις τους υπολογισμους σου για το υψος της συνταξης.
http://enstoloi.net/voithimata/sintaxi-2016/
Πρώτα βρίσκεις τη σύνταξη όπως σου υπέδειξε ο Δήμος (με θητεία και 5ετία), αλλά δεν είμαι σίγουρος για το εάν και πως υπολογίζεται σε αυτή τη φάση το ΙΚΑ.
Μετά συνεχίζεις στο 2ο στάδιο ακολουθώντας τις οδηγίες στην ερώτηση 3.9 στις FAQ.
Στη σελίδα “Σύνταξη τ.Χ/Φ ή τ.ΑΠ” θα πρέπει να βάλεις αριθμό τέκνων 0 (μηδέν), γιατί το επίδομα τέκνων καταργείται.
Εναλλακτικά περιμένεις λίγο καιρό, ώστε εφόσον ψηφιστεί ο νόμος σιγά σιγά θα ενημερωθούν κατάλληλα όλες οι σελίδες σύνταξης εντός του Μαΐου (για το 2ο στάδιο – υπολογισμός πληρωτέου).
Εάν αξίζει να παραιτηθείς μπορείς να το αξιολογήσεις μόνο εσύ – για μένα η ερώτησή σου ακούγεται ως εξής:
Αξίζει όλοι οι τρίτεκνοι που κατετάγησαν το 1994 και έχουν θητεία 1,5 έτους να παραιτηθούν;
Διάβασε αυτό το σχόλιο για να καταλάβεις γιατί δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ η ανωτέρω ερώτηση:
http://enstoloi.net/astynomia/comment-page-30/#comment-10508
Παράδειγμα λανθασμένης συμπλήρωσης πίνακα
1.611,86
33,81%
544,97
384,00
928,97
οταν βγαζεισ 928 ποσο ειναι το καθαρο…και τι ισχυει για την προσωπικη διαφορα σε αυτα τα νουμερα εαν βγει καποιος μεχρι 31/12/16
Ερώτηση 3.9 στις FAQ.
Θα υπάρξει ενημέρωση / τροποποίηση των σελίδων εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο και θα περιληφθεί και η προσωπική διαφορά (κάποια στιγμή εντός του Μαΐου – δεν γίνεται με μαγικό ραβδάκι)!
Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους.Μια ερώτηση και όποιος γνωρίζει απαντά.Όταν ακαθάριστη σύνταξη είναι 900 e η καθαρή ;πόσο είναι; τι ισχύει για το αν χάνεις πάνω από 20%;ευχαριστώ
Στη σελίδα υπολογισμού σύνταξης, βάζεις Μείωση/Περικοπή τόσα €, όσα χρειάζεται για να γίνει η Νέα Σύνταξη 900€.
Αν είσαι ήδη συνταξιούχος θα λαμβάνεις αυτό το ποσό συν την προσωπική διαφορά.
Αχιλλέα στις σελίδες υπολογισμού εφάπαξ τ. Χ/Φ & τ. Α.Π. γιατί βγάζει λάθος εάν η ημερομηνία έναρξης ασφάλισης είναι μετά το 1992, ενώ αυτό δεν συμβαίνει στις σελίδες των άλλων σωμάτων ασφαλείας και στρατού?
Εάν υπάρχει κάποια επεξήγηση περί τούτου εντός του site και μου έχει διαφύγει ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για την ταλαιπωρία.
Γιατί σύμφωνα με τις αντίστοιχες σελίδες του ΤΕΑΠΑΣΑ:
http://www.teapasa.gr/index.php/klados-pronoias/tpas
http://www.teapasa.gr/index.php/klados-pronoias/tpyap
http://www.teapasa.gr/index.php/klados-pronoias/tpyps
το εφάπαξ υπολογίζεται διαφορετικά για παλιούς και νέους ασφαλισμένους (στους νέους απαιτείται ο μέσος όρος πενταετίας).
Οι νέοι ασφαλισμένοι εμπίπτουν στην 40ετία εκτός των τρίτεκνων (δηλαδή το λιγότερο 32 πραγματικά έτη), που σημαίνει ότι τα εφάπαξ όσων κατετάγησαν το 1992 θα αρχίσουν να δίνονται από το 2024 και μετά.
Κάποια στιγμή θα μπει και αυτός ο υπολογισμός αλλά ειδικά αυτή τη στιγμή δεν είναι βασική προτεραιότητα.
Έπρεπε να το είχες επισημάνει μερικούς μήνες πριν που δεν είχαμε εξελίξεις!
Δηλαδή για το ΤΕΑΠΑΣΑ είμαι νέος ασφαλισμένος Αχιλλέα (έναρξη μετοχικής σχέσης το 1993}, ενώ για το Γ.Λ.Κ. είμαι παλιός ασφαλισμένος (400 ένσημα ΙΚΑ από το 1987), οπότε η 40ετία που αναφέρεις δεν ισχύει για μένα.
Και για το ΤΕΑΠΑΣΑ είσαι παλαιός εφόσον έχεις ένσημα, απλά δεν ήθελα να βάλω την ερώτηση ΠΑΛΙΟΣ – ΝΕΟΣ στο εφάπαξ (προκύπτει έμμεσα από την ημ/νία κατάταξης). Φυσικά όταν υπάρχει ΙΚΑ πριν το 1992 το συμπέρασμα της σελίδας είναι λανθασμένο!
Μέχρι να τροποποιηθούν οι σελίδες των εφάπαξ για νέους ασφαλισμένους, βάλε ημ/νία κατάταξης 1 χρόνο πριν (το 1992) και διαγραφή 1 χρόνο πριν από την πραγματική διαγραφή – το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο αφού η μετοχική σχέση θα είναι η ίδια.
Αχιλλέα για να βοηθήσω, νομίζω ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ δεν εξετάξει και δεν το ενδιαφέρει, αν είσαι νέος ή παλιός ασφαλισμένος. Το ΤΕΑΠΑΣΑ θέλει να έχεις 30,5 χρόνια για να σου δώσει μέρισμα (εξαγοράζεις: 5ετία, στρατό, σχολή, ΑΕΙ/ΤΕΙ για να τα συμπληρώσεις) και θέλει 30 χρόνια για να σου δώσει εφάπαξ (εξαγοράζεις μόνο τη σχολή για να τα συμπληρώσεις).
Καλημερα…ποτε και γιατι επιλεγουμε ΝΑΙ – ΟΧΙ στην φορμα…για θεμελιωση πριν ‘η μετα το 2014…???
Γιατι βλεπω οτι εαν επιλεξεις το οχι…το τελικο ποσο ειναι μεγαλυτερο.
Κατ’ αρχήν εάν επιλέξεις ΟΧΙ δεν μπορείς να φύγεις με λιγότερα από 40 συντάξιμα.
Η εξήγηση είναι στην παράγραφο 6.α της σχετικής ανάρτησης (Υπολογισμός σύνταξης με νομοθεσία 2016).
Για το ίδιο θέμα υπάρχει η ερώτηση 3.4 στις FAQ.
Πρόσεξε σε κάθε περίπτωση πως διαμορφώνονται τα “Συντάξιμα” έτη σε σχέση με τα “Πραγμ.+Πλασμ.”.
Κύριε Αχιλλεα καλησπερα.
Τα διπλα εξάμηνα πλέον δεν προσθέτουν τιποτα στο τελικο ποσο της συνταξης;
Διάβασε την ερώτηση 3.9 στις FAQ, ακολούθησε και τα 2 στάδια που περιγράφονται εκεί και η απορία σου θα λυθεί.
Εαν υπολογισα σωστα…και διορθωστε με εαν κανω λαθος οι πιο ειδικοι…
Με το νεο ασφαλιστικο…
για να παρεις ”περιπου” την συνταξη που θα επαιρνες με το παλιο….με 33 πραγματικα…συν 2 τον στρατο..συν τα 5 πλασματικα…(33+2+5=40)….τωρα θα πρεπει να δουλεψεις (38+2=40).
Δηλαδη οι παλιοι ασφαλισμενοι θα πρεπει να δουλεψουν επιπλεον αλλα (5) χρονια επιπλεον….και Χωρις τον Στρατο…(7).
Οποτε παμε για 58+ – 60+ χρονων ολοι…και οποιος αντεξει.
Με το νέο ασφαλιστικό είναι αδύνατο να πάρεις το ακαθάριστο ποσό που έπαιρνες με το παλιό – θα έπρεπε να έχεις πάνω από 50 (πενήντα) πραγματικά έτη υπηρεσίας (χωρίς τα πλασματικά).
Σωστα…γιατι εγω ειδα το καθαρο ποσο..με το παλιο συστημα…
ενω αυτα με το νεο και με 40 χρονια..ειναι μεικτα.
Οποτε καθαρα η χασουρα ειναι 200 250 ευρω περιπου καθαρα…και ας δουλεψεις 40 χρονια πραγματικα…
μιλαω μαζι με τα Ταμεια.
Οποτε με λιγοτερα χρονια ..η χασουρα ειναι πανω απο 400 ευρω καθαρα…το μηνα.
Ειναι που δεν θα μειωνοταν οι συνταξεις…συμφωνα με τον κυριο υπουργο μας.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Αχιλλεα καταταχτηκα το 1983 και σκεφτομαι να φυγω τελος 2016.Θα ηθελα να σε ρωτησω αν κανω αιτηση αποστρατειας αυριο εχω να κερδισω τιποτα?Επισης το εφαπαξ μεχρι το2014 θα υπολογισθει με τον τοτε μισθολογικο βαθμο η με τον μισθολογικο βαθμο που θα αποχωρισω?Στον υπολογισμο της συνταξης 2016 που πρεπει να τοποθετηθω στον ΠΑΛΑΙΟ η ΝΕΟ συνταξιουχο -ασφαλισμενο?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Αύριο ειδικά δεν έχει νόημα, αλλά εάν εννοείς εντός του 2016 θέλει ψάξιμο, γιατί θα δικαιούσαι τη μισή προσωπική διαφορά που θα έχουν οι παλιοί συνταξιούχοι.
Μπορεί να προστεθεί ο υπολογισμός της προσωπικής διαφοράς στις σελίδες σύνταξης, αλλά χρειάζονται ορισμένες καίριες διευκρινήσεις (ποια ποσά αφορά – μικτό ή φορολογητέο κλπ).
Το εφάπαξ θεωρώ ότι θα (πρέπει να) υπολογίζεται με τον τελευταίο βαθμό, αλλά αυτό αποτελεί προσωπική ερμηνεία του κειμένου του νόμου.
Πάντα υπάρχει η πιθανότητα η διευκρινιστική εγκύκλιος να ορίσει υπολογισμό του εφάπαξ με το βαθμό του Δεκεμβρίου 2014.
Με είσοδο το 1983 είσαι (παμ)πάλαιος ασφαλισμένος!
Μπορείς να το ελέγξεις και στη σελίδα “Μισθολόγιο 2016”, τα νούμερα ταιριάζουν μόνο εάν επιλέξεις “Προ 1992”.
Χριστός Ανέστη σε όλους.
Κύριε Αχιλλέα, αν κάποιος παλιός μείνει στην ΕΛΑΣ 36 χρόνια, θα μετρήησει το 36ο έτος στην αυξηση του συντελεστη αναπλήρωσης σε 35,4% ; Ομοίως αν έχει πληρωσει ένα ετος στρατιωτική θητεία θα αυξηθει ο συντελεστης αναπλήρωσης σε 37,2 % ; Ευχαριστώ πολύ
Σωστές και οι δύο περιπτώσεις. Μάλιστα όπως υπονοείται στο νόμο από τον πίνακα αναπλήρωσης (42 έτη και περισσότερα), δεν υπάρχει ανώτατο όριο στην πραγματική υπηρεσία. Μέχρι τώρα η σελίδα “Σύνταξη 2016” δεν ελάμβανε υπόψη αυτό το χρόνο, αλλά διορθώθηκε στη σημερινή έκδοση με αφορμή το σχόλιό σου. Πλέον η πραγματική υπηρεσία μετράει πάντα, δηλαδή η ένστολη υπηρεσία, μαζί με τυχόν ΑΕΙ και τη θητεία (μόνο εάν αναγνωριστεί), χωρίς κανένα όριο. Θέλει προσοχή όμως η θητεία ειδικά στην περίπτωσή σας. Η θητεία στην αστυνομία λαμβάνεται υπόψη για αύξηση ΕΧΥ στο μισθό και για μισθολογικές προαγωγές αυτοδίκαια χωρίς αίτηση και χωρίς εισφορές. ΔΕΝ είναι υποχρεωτική η αναγνώριση της θητείας, ΑΛΛΑ εάν δεν γίνει αναγνώριση για τη σύνταξη (με καταβολή εισφορών), τότε η σύνταξη θα υπολογιστεί από το ΓΛΚ με το βαθμό και το χρονοεπίδομα που θα είχε ο ενδιαφερόμενος εάν δεν υπήρχε η θητεία. Άρα εάν δεν αναγνωριστεί η θητεία, πέρα από το ποσοστό αναπλήρωσης, μειώνεται και ο μέσος όρος αποδοχών από το 2002. Δηλαδή οι αστυνομικοί θα πρέπει να συμπληρώνετε στη σελίδα τους μήνες θητείας (πχ. 19) και να επιλέγετε ΝΑΙ… Διαβάστε τη συνέχεια »
Καλημερα και Χρονια πολλα…
Εγω εχω μαθει οτι εως τωρα…οταν εβγαινες στην συνταξη…σου κρατουσαν υποχρεωτικα με την εκκαθαριση…την στρατιωτικη θητεια.
Δεν μπορουσες να πεις οτι δεν θελω να την αναγνωρισω…λογο του οτι οπως ειπατε παραπανω …επαιρνες αυτοδικαια τις μισθολογικες προαγωγες…κλπ.
Τωρα η απορια μου ειναι…
Εαν μεινω στο σωμα 35 πραγματικα…συν 5 πλασματικα…σαν παλιος ασφαλισμενος…
οταν θα φυγω…θα μου ζητησουν να πληρωσω την θητεια μου…αναγκαστικα…η’ οχι..???..
μην βρεθουμε προ εκπληξεως και μας ζητανε 10.000 ευρο για την αναγνωριση τοτε..!!!
Ευχαριστω.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει κάποιον να αναγνωρίσει τη θητεία.
Πάντα ο ενδιαφερόμενος αιτείται την αναγνώριση στο ΓΛΚ και λογικά σχεδόν όλοι υπέγραφαν κάποια αίτηση ή υπεύθυνη δήλωση, επειδή αλλιώς θα χάνονταν ΕΧΥ ή/και μισθολογικοί βαθμοί.
Με τριπλασιασμό των εισφορών δεν είναι σίγουρο πλέον ότι συμφέρει η θητεία, ακόμη και εάν αυξάνουν ΕΧΥ και βαθμοί.
Η σελίδα “Σύνταξη 2016” είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις.
Επιλέγεις πάντα “Βαθμός από θητεία” –> ΝΑΙ (ποτέ δεν εισάγεις ΟΧΙ) και στη συνέχεια συγκρίνεις τη σύνταξη εισάγοντας εναλλακτικά πρώτα θητεία 0 μήνες (χωρίς αναγνώριση) και μετά πχ. 19 μήνες (με αναγνώριση).
Με ένα κλικ έχεις όλους τους υπολογισμούς για όλη την υπηρεσία σου και με τα 2 εναλλακτικά σενάρια (με και χωρίς θητεία), χωρίς να χρειάζεσαι εργατολόγο να σου υπολογίσει τη διαφορά του ΕΧΥ και μισθολογικών προαγωγών για τα τελευταία 15 χρόνια.
Οκ…ευχριστω.
Αλλα εαν μπορειτε η σχετικη αναρτηση να γινει πριν την ψηφιση του νεο Νομου…ωστε να προλαβουμε..εαν προλαβουμε…να την αναγνωρισουμε με το παλιο συστημα…εαν φυσικα συμφερει τελικα η αναγνωριση της.
Και επι ευκαιρια…ας λαβετε υπ’ οψην και τις απωλειες απο το εφ’ απαξ…σε περιπτωση που χρειαστουν επιπλεον χρονια παραμονης.
Για το εφάπαξ δεν υπάρχουν απώλειες λόγω παραμονής: http://enstoloi.net/esio-telos-sto-thriler-tou-efapax/
Μπορείς να το υπολογίσεις στις σχετικές σελίδες (μέχρι 2014) για οποιαδήποτε ημερομηνία.
καλημερα και χρονια πολλα,,μια παρατηρηση. Ενω στον πινακα για παλαιουςνασφαλισμενους μου βγαζει πραγματικη συν πλασματικη 36,5 στα συνταξιμα σταματαει στα 35..ο 1,5 χρονος δεν υπολογιζεται? Αδικα πληρωθηκε ο στρατος? Ευχαριστω!!!
Ο στρατός πάντα μετράει (είναι πραγματικός χρόνος), αυτό που δεν μετράει πάνω από τα 35 έτη είναι η πλασματική πενταετία.
Εάν κάποιος έχει 30 πραγματικά έτη δεν χρειάζεται να αναγνωρίσει το στρατό (με την 5ετία συμπληρώνει 35 συντάξιμα).
Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τα πλασματικά έτη Κονδύλη (ερώτηση 2.5 στις FAQ).
Αυτές οι ρυθμίσεις ισχύουν εδώ και δεκαετίες και αναφέρονται στην ερώτηση 3.4 στις FAQ.
Ναι, αλλα οπως βλεπω …για να πιασεις οπως εχετε τον υπολογισμο …ενα σοβαρο ποσοστο αναπληρωσης πανω απο 40% ..πρεπει να υπηρετησεις 40 πραγματικα χρονια.
Τα πλασματικα δεν μετρανε στο ποσοστο αναπληρωσης…οπως ειναι τωρα η φορμα.
Εκτος και εαν θελει διορθωση η φορμα.
Ακριβώς αυτό επιδιώκει ο νόμος, να παραμείνεις όσο το δυνατόν περισσότερο στην υπηρεσία.
Η προσωπική διάφορα για όσους επιλέξουν να φύγουν τα επόμενα τρία χρόνια είναι 50% για το 16 1/3 για 17 και 1/4 για 18 αντίστοιχα για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η διαφορά έως πότε θα δίνεται; Θα σταματήσει να δίνετε κάποια στιγμή ή θα συνεχίσει έως ότου μιδενιση η διάφορα με τις μελόντικες αύξηση εις.
Πολύ καλή ερώτηση και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για την ερμηνεία του σχετικού άρθρου (6.1.γ).
Με βάση την κοινή λογική θα έπρεπε να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται για την προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων (οι οποίες συμψηφίζονται κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων).
Όμως οι νόμοι δεν ακολουθούν πάντα την κοινή λογική (!) και στο άρθρο 6.1.γ δεν υπάρχει η ανωτέρω φράση (ο συμψηφισμός), άρα δεν προκύπτει από πουθενά ούτε η διακοπή της παροχής, ούτε ο συμψηφισμός της με μελλοντικές αυξήσεις!
Προσωπικά ερμηνεύω ότι η διαφορά αυτή θα δίνεται για πάντα και επιπρόσθετα θα δίνονται και οι μελλοντικές αυξήσεις!
Δεν γνωρίζω εάν αυτό οφείλεται στη βούληση του νομοθέτη ή σε κάποια παράλειψη στο κείμενο.
Είναι ακόμη ένα θέμα για το οποίο θα χρειαστεί σίγουρα ερμηνευτική εγκύκλιος.