Σελίδα με σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα με σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.
Καλημέρα σας.Αν κάποιος αναγνωρίσει τη μάχιμη πενταετία στα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομία του πληρώνοντας εννοείται μεγαλύτερο χρηματικό ποσό έναντι αυτού που θα αναγνωρίσει προγενεστερων ετών (π.χ τα χρόνια της σχολής ή του πρώτου βαθμού) το ποσό των συνταξιμων αποδοχών θα ειναι μεγαλύτερο και αν ναι ποσό?Αξίζει τον κόπο?
Καλημέρα. Θέλω να σας ρωτήσω αν οι πτώσεις με αλεξίπτωτο κατά την διάρκεια της σχολής (2002 ) μπορούν να αναγνωριστούν ως ένα διπλό εξάμηνο για την θεμελίωση σύνταξης νωρίτερα. Ο νόμος 5045/2023 άρθρο 6 αναφέρει ότι δεν αυξάνουν το συνταξιμο ποσό. Στην περίπτωση αυτή η πενταετία θα πρέπει να περιλαμβάνει άλλες χρονικές περιόδους;
Καλησπέρα.Ερωτηση για όποιον γνωρίζει:εάν για την αποστρατεία μας κάνουμε χρήση της 3ετίας το αναφέρουμε στην αίτηση αποστρατείας και γνωστοποιούνται και τον αρ.πρωτοκολου; Το ίδιο κάνουμε εάν έχουμε αναγνωρίσει την στρ.θητεια; Η ενημέρωση για αναγνώριση της 5ετιας γίνεται από εμάς η αυτεπάγγελτα;
Η νέα αίτηση αποστρατειας δεν αναφέρει κάτι για τις αναγνωρίσεις αλλά εγώ πιστεύω ότι και για τη τριετία και πενταετια θα πρέπει νά το αναφέρουμε ίσως εδώ ο κύριος Καρασαββιδης θα μπορούσε να μας δώσει τα φώτα του.
Καλησπέρα.Εχω εξάμηνη αναρρωτική αδεια και θέλω να μάθω αν λόγο δυσμενών κρίσεων μπορούν να με αποστρατευσουνε η πρέπει πρώτα να περιμένουν την απόφαση της ΑΣΥΕ; Δηλαδή στο διάστημα που τελώ σε αναρρωτική να με αποστρατευσουνε πριν το πόρισμα της ΑΣΥΕ.Ευχαριστω.
ποιο ειναι το οριο ηλικιας συνταξιοδοτησης εμθ 1997
Καλημέρα. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας.
40 συντάξιμα έτη (χωρίς όριο ηλικίας) , ή (διαζευτικά) ηλικία 60 ετών
https://www.staratalogia.gr/2026/05/boea-tropopoiithike-i-kya-posi-einai-i-timi-meridiou-gia-osous-ypovalloun-aitisi-to-2026.html?m=1. Αυτό επιφέρει κάποια αλλαγή
https://enstoloi.net/stratos/comment-page-473/#comment-143454
Χρόνια πολλά Αχιλλέα… σε ευχαριστούμε για την πολύτιμη προσφορά σου…
Καλησπέρα σας, αποστρατεύτηκα το 2010 και έλαβα σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από το 2014 έως το 2023 κατέβαλα εισφορές στο πρώην ΟΑΕΕ κατόπιν ιδιωτικής εργασίας μου. Γνωρίζεται εάν δικαιούμαι προσαύξηση στην σύνταξή μου λόγω προσμέτρησης του εν λόγω χρονικού διαστήματος.
Αχιλλέα,
Χρόνια πολλά και καλά, με υγεία, δύναμη και πολλές χαρές!
Σε ευχαριστούμε για την ανιδιοτελη προσφορά σου.
Καλησπέρα. Αποστρατεύθηκα το 2025 με τις κρίσεις, αλλά χωρίς να έχω συμπληρώσει 40 έτη (είχα 31+5 πλασματικά). Μπορώ να ζητήσω τώρα από τον ΕΦΚΑ να πληρώσω και την τριετία που προβλέπεται για όσους κατατάχθηκαν πριν το 1995, για να συμπληρώσω τα 40 και να επανυπολογιστεί η σύνταξη;
Η 3-ετία ή τέλος πάντων οι μήνες που απαιτούνται για την συμπλήρωση 40 χρόνων μέχρι τη διαγραφή είναι μόνο για δικαίωμα στη σύνταξη , κατόπιν αίτησης αποστρατείας. Αν κάποιος τα έχει πληρώσει και η υπηρεσία τον αποστρατεύσει πανε χαμένα.
Καλημέρα ήθελα να ρωτήσω έχω 34 χρόνια υπηρεσίας θα κάνω αίτηση νά αναγνωρίσω ελοας για εφάπαξ 12 μήνες θητεία μπορώ νά ζητήσω να αναγνωριστεί η θητεία για εφάπαξ καί μόλις αρχίσουν να κρατάνε τήν δόση να κάνω αίτηση καταβολής εφάπαξ λόγω 35 ετών μετοχική σχέση καί αν χρειάζεται νά τό εξοφλήσω για να το κάνω αυτό ευχαριστώ οποίος ξέρει
Καλησπέρα. Υπάρχει περίπτωση να αποστρατευτεί κάποιος με 40 έτη και στην συνταξιοδοτική πράξη να γράφει ποσοστό αναπλήρωσης 47,89% αντι του 50,1% ;
Χωρίς να έχει αναρρωτικές κτλ .
Ευχαριστώ πολύ.
Σε καμία περίπτωση. Το ποσοστό αναπλήρωσης πρέπει να είναι αυτό ακριβώς που υπολογίζεται στην εφαρμογή Σύνταξη ΓΕΣ με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού.
.
Εάν στη Συνταξιοδοτική Πράξη αναγράφεται όντως συνολικός χρόνος ασφάλισης 40 – 00 – 00 αλλά ποσοστό αναπλήρωσης μόνο 47,89%, τότε έχει γίνει λάθος, διότι το ποσοστό 47,89% αντιστοιχεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε 39 έτη και 2 μήνες (+- 1 ημέρα).
.
Είναι σίγουρο ότι διαθέτεις 40 συντάξιμα έτη;
Μήπως διαθέτεις ΙΚΑ που δεν αναγράφεται στη Συνταξιοδοτική Πράξη;
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση . Αφορά έναν συμμαθητή μου. Πάντως λαμβάνει ακριβώς τα ποσά που υπολογίζονται στην εφαρμογή . Μάλλον το έχουν διορθώσει και δεν έχουν αποστείλει ακόμα την νέα συνταξιοδοτική πράξη.