Σύνταξη, εφάπαξ & μισθολόγιο στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας
Στρατός Ξ.
Σελίδα υπ' αριθ. 24 με σχόλια ειδικά για το Στρατό Ξηράς (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Subscribe
21.4K Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
ΓΙΑΝΝΗΣ
14 Ιουνίου 2014 12:37
Σε επικοινωνια με ΜΤΣ για εφαπαξ ειπαν οτι με πρωτοκολο 24-10-2013 πληρωμη Οκτ -ΝΟε 14
mad
14 Ιουνίου 2014 11:19
Εκτιμάτε ότι ανάλογη υπομονή θα επιδείξουν και τα ΜΤΣ -Ν-Α-παγώνοντας περαιτέρω το χρόνο απόδοσης των εφάπαξ?(Προς αποφυγή αναδρομικών καταβολών στο μέλλον)
Προσωπικά δεν νομίζω ότι θα δοθούν αναδρομικά εφάπαξ σε κανέναν (παρά μόνο εάν υπάρξει μεμονωμένη δικαστική δικαίωση).
Εδώ το ΜΤΣ και το ΜΤΑ δεν έδωσαν αναδρομικά ούτε εφάπαξ ούτε μερίσματα ακόμα και όταν ήδη έχουν αναπροσαρμοστεί οι συντάξεις: http://enstoloi.net/aporripsi-anaprosarmogis-merismaton-mta/
mad
14 Ιουνίου 2014 10:15
Καλημέρα σας.Μετά τη δικαίωση απο ΣτΕ απαιτούνται μεμονομένες ενέργειες από κάθε απόστρατο ή το ΓΛΚ θα τα επαναφέρει αυτεπάγγελτα στα προ του 2012 επίπεδα?Ευχαριστώ.
Ούτε το ένα ούτε το άλλο!
Κατ΄αρχήν η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι νόμος, δεν έχει μονοσήμαντη ερμηνεία και δεν αναφέρει ποσά.
Επίσης για να αλλάξουν οι μισθοί / συντάξεις θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί αντίστοιχος νόμος (είτε να καθορίζει νέο μισθολόγιο είτε να επαναφέρει το παλιό).
Οποιοσδήποτε νόμος και να ψηφιστεί θα ισχύσει αυτόματα για όλους, δεν έχει νόημα να γίνουν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις από όλους τους απόστρατους.
Είναι νωρίς ακόμη και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα ερμηνευθεί / υλοποιηθεί από το κράτος η απόφαση. Διάβασε και το πρόσφατο post στην πρώτη σελίδα για να καταλάβεις ότι η απόφαση αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες.
Κύριε Καρασσαββίδη καλησπέρα σας και Καλή Κυριακή. Σχετικά με το θέμα αυτό σας παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από τον Σ.Α.ΣΣΑΣ: http://www.apofoitoissas.gr/articles/2265-2014-06-14-07-32-42
<>
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με την ανακοίνωση πλέον της απόφασης του ΣΤΕ, ΠΡΕΠΕΙ ή ΟΧΙ τα ε.α. & τα ε.ε. στελέχη που ΔΕΝ είχαν προσφύγει (με οποιοδήποτε τρόπο) να το κάνουν ??
Λίγο μπερδεμένα τα πράγματα νομίζω……… !!
Η (προσωπική) άποψή μου βασίζεται στην κοινή λογική.
Είναι δυνατόν να δοθούν αυξήσεις μόνο σε μερικές εκατοντάδες που έκαναν προσφυγή και να αναγκάσουν άνω των 100.000 αποστράτων στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας να προσφύγουν και αυτοί, όταν υπάρχει ήδη δεδικασμένο;
Θα μπλοκάρουν τα δικαστήρια όλης της χώρας για χρόνια!
Μήπως θυμάται κανείς τι έγινε με το αντίστοιχο θέμα του ΛΑΦΚΑ δέκα χρόνια πριν, το πήραν μόνο αυτοί που προσέφυγαν ή μήπως όλοι οι συνταξιούχοι;
Προσωπικά (πάντα) μου φαίνεται υπερβολή να πρέπει να πληρώσω οποιαδήποτε δικηγορική αμοιβή όταν έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που με δικαιώνει – θα περιμένω από το κράτος την εφαρμογή της απόφασης.
Ο καθένας βέβαια λαμβάνει τις αποφάσεις του και εάν νομίζει ότι θα χάσει χρήματα έχει φυσικά κάθε δικαίωμα για δικαστική διεκδίκηση.
Παραδέχομαι ότι γενικά έχω μία σχετική καχυποψία προς τους δικηγόρους, αλλά η απάντηση που παρέθεσες είναι η πιο αντικειμενική και κυρίως νηφάλια ενημέρωση για το θέμα που διάβασα μέχρι σήμερα!
Για το λόγο αυτό πρόσθεσα το link που παρέθεσες στο σχετικό post της πρώτης σελίδας.
Γιωργος
12 Ιουνίου 2014 20:11
Συγνώμη Αχιλλεα που σε κουράζω το τεβε είναι25 μήνες 10/10/93 εως 20/11/95 το ΙΚΑ είναι 5μηνες 1/9/92 εως31/1/93 παλιός ασφαλισμένος σύνολό μαζι 30 μήνες συν του στρατου 19 μηνες το πρόγραμα δικαίωμά σύνταξης με δείχνει 20 χρόνια το 2011 και θεμελιωση 11/2012 τρίτεκνος χρόνια υπηρεσίας ως εμθ 18,6 απο 1/12/95 που κάνω λαθος
Δίκιο έχεις, δεν πρόσεξα ότι το ΤΕΒΕ ήταν 25 μήνες, οπότε όντως έχει ήδη θεμελιώσει από το 2012 με 21 χρόνια υπηρεσίας.
Άρα εάν παραιτηθείς τώρα εμπίπτεις στην περίπτωση Β της προηγούμενης απάντησής μου:
1. ΔΕΝ παίρνεις εφάπαξ και παίρνεις πίσω άτοκα τις εισφορές που έχεις πληρώσει.
2. Παίρνεις σύνταξη, η οποία θα υπολογιστεί με 20/35α γιατί δεν δικαιούσαι την 5ετία, ενώ το ΙΚΑ/ΤΕΒΕ δεν συμμετέχουν στη σύνταξη.
Εάν φύγεις το 2019:
1. Παίρνεις εφάπαξ γιατί θα έχεις 25ετία στο στρατό (1,5 έτος θητεία + 23,5 έτη στρατός).
2. Η σύνταξη θα υπολογιστεί με 30/35α γιατί θα πάρεις και την 5ετία.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσεις τη θητεία για σύνταξη (πληρώνοντας εισφορές).
ΥΓ. Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι ισχύουν οι χρόνοι που αναφέρεις για το ΙΚΑ/ΤΕΒΕ (μην σου λείπουν ένσημα ΙΚΑ ή δεν έχει περαστεί στο ΤΕΒΕ κάποιος χρόνος). Επίσης καλό θα ήταν να πας αυτοπροσώπως στο ΓΛΚ (εάν μένεις Αθήνα) ή σε κάποια ΥΔΕ στην επαρχία για να ελέγξεις όλα τα παραπάνω: http://www.minfin.gr/portal/el/resource/section/ypiresiesdimosionomikoyelegxoy
Γιωργος
12 Ιουνίου 2014 17:00
Καλησπέρα θέλω την βοήθεια σας είμαι εμθ αλχιας με 18και6 μήνες
απο 1/12/1995 ειμαι τρίτεκνος το τρίτο παιδι το μάρτιο του10, εχω θητεια 19μηνες απο 23/1/91 εως 23/8/92, ΙΚΑ απο1/9/1992 εως 31/1/1993 ΤΕΒΕ απο 10/10/1993 εως 20/11/1995,λόγω σοβαρού προβλήματος του αδερφού μου θέλω να αναλάβω την επιχείρηση του μπόρω να φύγω απο τον στρατό και τι γίνεται με το εφάπαξ και αν δικαιουμε σύνταξη τώρα να την πάρω αργότερα ευχαριστώ είναι επείγων .
Εάν συμπληρώσεις όλα τα στοιχεία που ανέφερες στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” θα υπολογιστεί η ημερομηνία που θεμελιώνεις δικαίωμα σύνταξης (οδηγίες χρήσης ερώτηση 2.8 στις FAQ). Το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ θα τα βάλεις μαζί (συνολικά 5 μήνες). Εάν παραιτηθείς έστω και μία ημέρα πριν από την ημ/νία που θα υπολογιστεί στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” (με κόκκινα bold γράμματα) πολύ απλά δεν δικαιούσαι σύνταξη.
Άρα οι 3 εναλλακτικές επιλογές σου είναι οι παρακάτω:
Α. Εάν παραιτηθείς τώρα:
1. “τι γίνεται με το εφάπαξ” –> το χάνεις και παίρνεις πίσω άτοκα τις εισφορές που έχεις πληρώσει.
2. “αν δικαιουμε σύνταξη τώρα” –> ΟΧΙ.
3. “… να την πάρω αργότερα …” –> θα πάρεις σύνταξη όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε ηλικία 65 ετών.
Β. Εάν παραιτηθείς στην ημ/νία της σελίδας “Δικαίωμα Σύνταξης”:
1. ΔΕΝ παίρνεις εφάπαξ και παίρνεις πίσω άτοκα τις εισφορές που έχεις πληρώσει.
2. Παίρνεις σύνταξη.
Για μένα προσωπικά δεν τίθεται καν θέμα επιλογής, αλλά μόνο εσύ γνωρίζεις τις ανάγκες σου.
Christos
11 Ιουνίου 2014 17:25
ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΗΣΗ.
ΚΑΤΑΤΑΧΤΗΚΑ ΣΤΟΝ Σ.Ξ 5-12-85 ΩΣ ΕΜΘ.
ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑ 17-2-2012 + 14 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΕ Β.Μ ΤΧΗ ΚΑΙ ΕΧΥ 56%. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ 5 ΕΤΗ ΕΞΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑ ΣΤΟ ΜΤΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 14 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑΣ.
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟΝ 9/1991 ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ
ΤΟ ΒΟΕΑ ΤΟΝ 9/2016.
ΜΠΟΡΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ
FORUM YΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΒΟΕΑ ΤΑ ΕΤΗ 2011-2013 ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κανένα θέμα ενόχλησης, αυτές οι σελίδες υπάρχουν ακριβώς για να επιλύονται απορίες είτε από εμένα είτε από άλλους συναδέλφους, εάν φυσικά είναι γνωστή η απάντηση! Για το ΒΟΕΑ του ΜΤΣ βγαίνουν κάθε χρόνο αποφάσεις που το “κλειδώνουν” στο έτος 2011. Στη σελίδα “Ημερολόγιο” υπάρχουν ανηρτημένες οι μέχρι τώρα αποφάσεις με ημ/νίες: 18 Φεβ. 2014, 16 Αυγ. 2013 και 10 Ιουν. 2013. Επί του παρόντος κανένας δεν ξέρει εάν θα αλλάξει το ΒΟΕΑ το 2015 ή το 2016, εάν συνεχίσουν να βγαίνουν οι ίδιες αποφάσεις το ΒΟΕΑ θα συνεχίσει να είναι σταθερό στα επίπεδα του 2011 (δηλαδή αυτό που υπολογίζεται στη σελίδα). Εάν θέλεις να υπολογίσεις το ΒΟΕΑ σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο καταργηθεί το “κλείδωμα” θα πρέπει πρώτα να υπολογίσεις το μέρισμα 25 ετών που θα δικαιούσαι τό 2016. Άρα εισάγεις ως ημ/νία εισόδου το 1991 (ώστε το 2016 να έχεις 25 έτη) και τον οικονομικό βαθμό που θα έχεις τότε και θα υπολογιστεί το μέρισμα ΜΤΣ για το βαθμό σου με 25 έτη υπηρεσίας. Πολλαπλασιάζεις αυτό το ποσό με 25 και υπολογίζεις το ΒΟΕΑ.… Διαβάστε τη συνέχεια »
Κυριάκος
7 Ιουνίου 2014 21:41
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την ενημέρωση που μας παρέχετε. Να ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου. Εάν κάποιος που είναι απόστρατος έχει εκλεγεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι κάτω των 47 και του δοθούν καθήκοντα αντιδημάρχου στα οποία προβλέπεται μισθός, τι γίνεται με τη σύνταξη; Κόβεται για το διάστημα που είναι αντιδήμαρχος; Και που θα πρέπει να γίνει αναφορά για αυτό;
Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σου!
Η περίπτωσή σου εμπίπτει στην κατηγορία (α) του πίνακα στη σελίδα “Απασχόληση”. Στο κάτω μέρος της σελίδας μπορείς να υπολογίσεις το ποσό της περικοπής λόγω εργασίας (επιλέγεις “Εργασία με ασφάλιση σε: Δημόσιο”).
“Και που θα πρέπει να γίνει αναφορά για αυτό;” –> Αναφέρεται στην υποσημείωση ακριβώς κάτω από τον πίνακα στην προαναφερθείσα σελίδα “Απασχόληση”.
κ Καρασαββίδη επειδή εκεί στο ΜΤΣ μας κάνουν τους ωραίους και τους καλούς “Δίκιο έχετε αλλά που να το βρείτε” ανέλαβαν κάποιοι δικηγόροι και 2-3 δημοσιογράφοι να βρουν το δίκιο μας και να κάνουν γνωστό το θέμα. Εμείς κάναμε υπομονή 30+ χρόνια έχουμε θέμα με μερικούς μήνες, ας έχουν αυτοί το άγχος.
Κώστα και στην αεροπορία έχασε κόσμος εφάπαξ και μερίδια λόγω του παγώματος, απλά σε κάποιες περιπτώσεις (όπως στη δική μου) το ποσό δεν ήταν μεγάλο για να δικαιολογεί μακρόχρονη δικαστική διεκδίκηση.
Εξαρτάται εάν εκτός από βαθμό έχασες και 4% χρονοεπίδομα (όπως αρκετοί άλλοι).
Προσωπικά πιστεύω ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε τη διαφορά του εφάπαξ, καθώς όπως φαίνεται την έχει δώσει ήδη το ΜΤΝ/ΕΛΟΑΝ, δημιουργώντας “καλό” προηγούμενο.
Όσον αφορά το μέρισμα υπάρχει ένα “κακό” προηγούμενο, αφού σύμφωνα με αυτή την απόφαση του ΝΣΚ για το ΜΤΑ : http://www.nsk.gov.gr/webnsk/gnwmodothsh.jsp?gnid=1706429
έχει απορριφθεί αύξηση μερίσματος σε θανόντα συνάδελφο (υπέρ της οικογένειάς του) λόγω αναδρομικής αύξησης της σύνταξης, διότι η προαγωγή του έγινε μετά τον καθορισμό του μερίσματος!
Σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης του ΝΣΚ στην ανωτέρω σελίδα: “Το μέρισμα που καταβάλλεται από το Μ.Τ.Α. υπολογίζεται με βάση το βαθμό που φέρει ο μερισματούχος κατά την έξοδό (θάνατο) του, από την υπηρεσία και δεν επηρεάζεται από αναπροσαρμογές στην καταβαλλόμενη σύνταξη. (ομοφ.)”
Ας μελετήσει καλά την ανωτέρω απόφαση ο δικηγόρος σας για να μπορέσει να την αντικρούσει!
kwstast
5 Ιουνίου 2014 16:04
κ. Καρασαββίδη ειμαι ε.α Αξκός της περιοδου του παγώματος έχω αναφερθει παραπάνω λυπάμαι ειληκρινα για την ύπαρξη του ΜΤΣ δεν ξέρω αν έχει προσφέρει τελικά στο σύνολο των συναδέλφων, για μερικούς ίσως ναι.Είναι δεδομένο ότι καταφεύγουμε στους δικηγόρους, ας το σκεφτεί ο αρχηγός του ΓΕΣ και ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ, δεν ξέρω αν πρέπει να υποβληθούν μυνήσεις και σε προσωπικό επίπεδο στο ΔΣ του ΜΤΣ, ο καιρός θα δείξει, ρόδα είναι και γυρίζει ας το σκεφτούν καλά, δεν θα είναι για πάντα στις θέσεις τους.
ΑΡΧΟΝΤΗΣ
5 Ιουνίου 2014 08:31
Αχιλλέα διαγράφομαι στις 26/6/14 με το βαθμό του Λγου. Την 10/6/14 συμπλήρωσα 25 χρόνια από την ονομασία μου ως Μ. Λχίας (Τάξη 89). Ήθελα να ρωτήσω εάν δικαιούμαι τον βαθμό του Τχη και εάν ναι τι αναφορά να υποβάλλω (υπόδειγμα αναφοράς).
Δυστυχώς λόγω ειδικότητας δεν γνωρίζω από διοικητικά θέματα (ερώτηση 1.2 στις FAQ), οπότε περιμένεις μήπως απαντήσει κάποιος άλλος ενημερωμένος συνάδελφος για τη διοικητική προαγωγή.
Πάντως ο διοικητικός σου βαθμός δεν έχει καμία (!) σημασία ούτε στη σύνταξη, ούτε στο μερίσματα, ούτε στα εφάπαξ!
Μπορείς να δεις στις σελίδες υπολογισμού σύνταξης & εφάπαξ ότι αλλάζοντας το διοικητικό βαθμό δεν αλλάζει κανένα ποσό (ο διοικητικός βαθμός έχει σημασία μόνο για τους ανώτατους αξκούς).
Αυτό που μετράει είναι ο τελευταίος μισθολογικός βαθμός, ο οποίος επειδή πολύ σωστά περίμενες για να συμπληρώσεις τα 25 έτη (ερώτηση 1.5 στις FAQ) θα είναι Αντισυνταγματάρχης (αυτός ο βαθμός πρέπει να αναγράφεται στο Φύλλο Διακοπής Μισθού) και με αυτό το βαθμό θα υπολογιστούν όλα (εκτός από τη σύνταξη εάν επιλέξεις τα έτη Κονδύλη με την ένδειξη “ΕΞ ΥΠΞΚΩΝ” – ερώτηση 2.4 στις FAQ).
Αρχοντη οταν βγηκε το ΦΕΚ αποστρατείας σου ησουν Υπολοχαγος και σου απονεμηθηκε ο βαθμος του Λοχαγου με την αποστρατεια σου.Δεν παιζει κανενα ρολο ο διοικ.βαθμος σου στη συνταξη,εφαπαξ,μερισματα σου,οποτε τι αναφορα να υποβαλεις;Υπεβαλες μια αναφορα!!!Την αναφορα αποστρατειας σου!!!
ΖΩΗ
4 Ιουνίου 2014 19:17
Είμαι γυναίκα στρατιωτικός με ημερομηνία πρόσληψης την 17/10/1991. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να θεμελιώσω το δικαίωμα των 24,5 ετών μέσα στο 2014. Απ’ όσο γνωρίζω όμως έχω δικαίωμα εξαγοράς των 13 μηνών ενσήμων πρώην ΤΕΒΕ. Σύμφωνα με τον υπολογιστή για το δικαίωμα σύνταξης, χρειάζομαι 16 μήνες και όχι 13, εάν βέβαια δεν κάνω κάτι λάθος στον υπολογισμό. Υπάρχει κάποια άλλη δυνατότητα για να θεμελιώσω δικαίωμα φέτος ή όχι;
Πέραν αυτών που αναφέρεις μετρούν μόνο οι σπουδές σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Οι διατάξεις που τυχόν έχεις ακούσει για αναγνώριση χρόνου ανατροφής τέκνων, ανεργίας κλπ. αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους (οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα και ηλικιακούς περιορισμούς για λήψη σύνταξης).
Σου προτείνω να επικοινωνήσεις με το ΓΛΚ για να την (ελάχιστα πιθανή) περίπτωση να υπάρχει κάποια ευνοϊκή διάταξη που δεν αναφέρεται στην ανωτέρω ιστοσελίδα, δεν νομίζω να υπάρχει κάτι αλλά επειδή μιλάμε μόνο για 3 μήνες θα πρέπει να σιγουρευτείς!
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ . Κ
3 Ιουνίου 2014 17:11
Καλησπέρα σας κύριε Καρασαββίδη
Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια πράγματα διότι όπου και αν έχω απευθυνθεί κάνεις δεν ξέρει να μου απαντήσει
Είμαι ΕΜΘ Αρχιλοχίας με 18 ½ χρόνια έγγαμος με τρία ανήλικα παιδιά και με τη από 28 Μαΐου 2014 απόφαση του ΑΣΣΥ κρίθηκα αποστρατευτέως για λογούς υγείας. Επίσης έχω υπηρετήσει και 19 μήνες ως κληρωτός την περίοδο 1992-1993 και αυτό το διάστημα δεν το έχω αναγνωρίσει ούτε ως συντάξιμο ούτε για το ΕΦΑΠΑΞ. Το μόνο μου είπαν είναι πως θα με προάγουν πρώτα σε Ανθστη και μετά θα με αποστρατεύσουν. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζεται να μου πείτε το τι δικαιούμαι από οικονομικής άποψης, εάν δικαιούμαι τα χρόνια του Κονδύλη , τα πλασματικά που έχω αν μετράνε κανονικά και αν πρέπει να κάνω κάποια ενεργεία εγώ για το διάστημα που ήμουν στρατιώτης
Επίσης ξέχασα να σας αναφέρω πως από την ΑΣΥΕ το ποσοστό αναπηρίας που θα μου βγάλουν συμφώνα πάντα με τα λεγόμενα τον γιατρών θα είναι από 50% έως 65%
Σας ευχαριστώ εκ τον πρότερο
Την 5ετία τη δικαιούσαι ανεξαρτήτως ετών όταν σε αποστρατεύει η υπηρεσία, θα πρέπει όμως να πληρώσεις τις αντίστοιχες εισφορές, οι οποίες υπολογίζονται στον πίνακα επάνω δεξιά στη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” (όμως ο υπολογισμός σύνταξης δεν ισχύει για σένα). Σύμφωνα με την ερώτηση 2.4 στις FAQ “Την πρόσθετη 3ετία Κονδύλη δικαιούνται μόνο οι παλιοί ασφαλισμένοι (όσοι έχουν ασφαλισθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι την 31-12-1992) …”. Η θητεία βέβαια δεν μετράει στο θέμα αυτό γιατί δεν πλήρωνες εισφορές ασφάλισης κατά τη διάρκειά της. Επειδή είσαι νέος ασφαλισμένος (μετά το 1993), η σύνταξή σου θα υπολογιστεί με τη μέθοδο Α.2 του πίνακα στο κάτω μέρος της σελίδας “Δικαίωμα Σύνταξης”. Εάν αναγνωρίσεις τη θητεία τα συντάξιμα έτη θα είναι 18,5 + 1,5 + 5ετία, δηλαδή σύνταξη 25 x 2% = 50% του μέσου όρου τελευταίας πενταετίας. Χωρίς αναγνώριση θητείας θα έχεις 18,5 + 5 = 23,5 = 24 x 2% = 48%, εφόσον έχεις 18,5 έτη και 1 ημέρα. Εάν έχεις 18,499 έτη πηγαίνεις στα 23 συντάξιμα (18+5) = 23 x 2% = 46% χωρίς τη θητεία. Εφάπαξ και μερίσματα δικαιούσαι για τα… Διαβάστε τη συνέχεια »
Σας ευχαριστώ παρά πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε. Για το ποσοστό αναπηρίας δικαιούμαι κάτι και αν σας είναι εύκολο να κάνετε ένα πρόχειρο υπολογισμό της σύνταξης μου διότι δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Και πάλι σας ευχαριστώ
Εγώ δεν μπορώ να υπολογίσω το μέσο όρο πενταετίας για σένα γιατί δεν γνωρίζω πότε πήρες βαθμό, πότε χρονοεπίδομα και τι επιδόματα έπαιρνες κάθε μήνα τα 5 τελευταία χρόνια.
Μόνο εσύ μπορείς να υπολογίσεις το μέσο όρο της πενταετίας σου. Από τις μηνιαίες αναλύσεις παίρνεις την εισφορά σύνταξης και τη διαιρείς με 0,0667 και βρίσκεις τον ασφαλιστέο μισθό σου.
Πχ. εάν σε έναν μήνα πλήρωσες εισφορά σύνταξης 80 € ο ασφαλιστέος μισθός σου για αυτό το μήνα ήταν 80 / 0,0667 = 1.199,4 €.
Βρίσκεις το μέσο όρο των ποσών αυτών για τα 5 τελευταία έτη και πολλαπλασιάζεις με το ποσοστό που σου ανέφερα στην προηγούμενη απάντηση.
vasilis
2 Ιουνίου 2014 20:12
Αποστρατευτηκα με 32 χρονια και 2,5 μηνες μαζι με τα πλασματικα. Συμφερει να παρεις του κονδυλη η οχι?
Κατά το παρελθόν το ΓΛΚ έκανε δοκιμή και με τους 2 τρόπους (με / χωρίς Κονδύλη) και επέλεγε τη συμφερότερη λύση για τον συνταξιούχο.
Αφού δεν στα έδωσαν ούτε με αίτησή σου κατά πάσα πιθανότητα δεν σε συμφέρουν.
ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΣΕ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΙΔΙΟ ΦΕΚ- ΙΔΙΟΣ ΒΑΘΜΟΣ -ΙΔΙΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ-ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ-ΤΑ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ.ΚΑΙ ΡΩΤΩ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ?
Τότε κανονικά πρέπει να τα υπολογίσουν και σε εσένα, οπότε θα πρέπει να κάνεις ένσταση, ειδικά εάν είναι μεγάλη η διαφορά. Για αρχή θα πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί τους για να τους θέσεις το πρόβλημα.
ΓΙΩΡΓΟΣ
1 Ιουνίου 2014 14:14
ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥ ΚΑΤΑΤΑΧΤΗΚΑ 19/5/1993 ΩΣ ΕΠΥ ΚΑΙ ΤΟ 2009 ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΤΡΙΤΟ ΤΕΚΝΟ. ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΓΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΕΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΑΥΤΟΥ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Έχω διαβάσει αυτή τη διαταγή του ΓΕΣ και πιστεύω ότι δεν έχουν καταλάβει τη φιλοσοφία του νόμου.
Κατ’ αρχήν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι ο νόμος αναφέρεται σε τρίτεκνους που θεμελιώνουν με 20ετία το 2013, αφού εκ των πραγμάτων ο τρίτεκνος που εισήλθε το 1993 είναι νέος ασφαλισμένος!
Ένα θέμα είναι το πότε κάποιος θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης, το οποίο δεν εξαρτάται από το εάν είναι παλιός ή νέος ασφαλισμένος. Οι εισελθόντες το 1991 και 1992, παρά το γεγονός ότι είναι παλιοί ασφαλισμένοι, εμπίπτουν στην 40ετία. Τρίτεκνος εισελθών το 1993 (νέος ασφαλισμένος) χρειάζεται 25 χρόνια.
Άλλο θέμα είναι ο τρόπος υπολογισμού σύνταξης, όπου παίζει ρόλο το εάν είσαι παλιός ή νέος ασφαλισμένος. Εσύ εμπίπτεις στην κατηγορία Α.2 του πίνακα στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης”.
K. Αχιλλέα , ήμουν επαγγελματίας οπλίτης και αποστρατεύτηκα τον ιανουάριο του 2013 με αίτηση μη μονιμοποιήσης αφού έκλεισα 7 έτη, πήρα την αποζημίωση που δικαιούμουν. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω ώστε να επιστρέψω την εν λόγω αποζημίωση για να πάρω τα ένσημα αυτά ως συντάξιμα?
Αλεξανδρε δεν χρειαζεται να κανεις κατι.Ο χρονος σου σαν ΕΠΟΠ οταν ερθει η ωρα της συνταξιοδοτησης,θα λογιστει σαν συνταξιμος χρονος και θα μπεις στην διαδοχικη ασφαλιση.Περισσοτερες πληροφοριες θα παρεις απο τον κ.Γεωργακακο στο ΓΛΚ
Κ. Αχιλλέα μέσα σε μια πενταετία απο την ημέρα της αποστράτευσης πρέπει να επιστρέψω την αποζημίωση μέσω του γενικού λογιστηρίου του κράτους. Αυτήν την πράξη αναγνωρισης και επιστροφης της αποζημιωσης θα ηθελα να μάθω. Ευχαριστώ πάντως για της πληροφορίες.
Δεν γνωρίζω τις διαδικασίες του ΓΛΚ (ερώτηση 1.2 στις FAQ), πάντως χρειάζεται αίτηση προς το ΓΛΚ εντός πενταετίας για την επιστροφή της αποζημίωσης για να δικαιούσαι το συντάξιμο χρόνο των 7 ετών.
Θα πρέπει να απευθυνθείς στο ΓΛΚ (τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως) και σίγουρα θα υπάρχει κάποιο πρότυπο έγγραφο (αίτηση) που θα σου δώσουν για να συμπληρώσεις και να το υποβάλλεις.
Σε επικοινωνια με ΜΤΣ για εφαπαξ ειπαν οτι με πρωτοκολο 24-10-2013 πληρωμη Οκτ -ΝΟε 14
Εκτιμάτε ότι ανάλογη υπομονή θα επιδείξουν και τα ΜΤΣ -Ν-Α-παγώνοντας περαιτέρω το χρόνο απόδοσης των εφάπαξ?(Προς αποφυγή αναδρομικών καταβολών στο μέλλον)
Προσωπικά δεν νομίζω ότι θα δοθούν αναδρομικά εφάπαξ σε κανέναν (παρά μόνο εάν υπάρξει μεμονωμένη δικαστική δικαίωση).
Εδώ το ΜΤΣ και το ΜΤΑ δεν έδωσαν αναδρομικά ούτε εφάπαξ ούτε μερίσματα ακόμα και όταν ήδη έχουν αναπροσαρμοστεί οι συντάξεις: http://enstoloi.net/aporripsi-anaprosarmogis-merismaton-mta/
Καλημέρα σας.Μετά τη δικαίωση απο ΣτΕ απαιτούνται μεμονομένες ενέργειες από κάθε απόστρατο ή το ΓΛΚ θα τα επαναφέρει αυτεπάγγελτα στα προ του 2012 επίπεδα?Ευχαριστώ.
Ούτε το ένα ούτε το άλλο!
Κατ΄αρχήν η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι νόμος, δεν έχει μονοσήμαντη ερμηνεία και δεν αναφέρει ποσά.
Επίσης για να αλλάξουν οι μισθοί / συντάξεις θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί αντίστοιχος νόμος (είτε να καθορίζει νέο μισθολόγιο είτε να επαναφέρει το παλιό).
Οποιοσδήποτε νόμος και να ψηφιστεί θα ισχύσει αυτόματα για όλους, δεν έχει νόημα να γίνουν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις από όλους τους απόστρατους.
Είναι νωρίς ακόμη και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα ερμηνευθεί / υλοποιηθεί από το κράτος η απόφαση. Διάβασε και το πρόσφατο post στην πρώτη σελίδα για να καταλάβεις ότι η απόφαση αφήνει περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες.
Κύριε Καρασσαββίδη καλησπέρα σας και Καλή Κυριακή. Σχετικά με το θέμα αυτό σας παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα από τον Σ.Α.ΣΣΑΣ:
http://www.apofoitoissas.gr/articles/2265-2014-06-14-07-32-42
<>
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με την ανακοίνωση πλέον της απόφασης του ΣΤΕ, ΠΡΕΠΕΙ ή ΟΧΙ τα ε.α. & τα ε.ε. στελέχη που ΔΕΝ είχαν προσφύγει (με οποιοδήποτε τρόπο) να το κάνουν ??
Λίγο μπερδεμένα τα πράγματα νομίζω……… !!
Η (προσωπική) άποψή μου βασίζεται στην κοινή λογική.
Είναι δυνατόν να δοθούν αυξήσεις μόνο σε μερικές εκατοντάδες που έκαναν προσφυγή και να αναγκάσουν άνω των 100.000 αποστράτων στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας να προσφύγουν και αυτοί, όταν υπάρχει ήδη δεδικασμένο;
Θα μπλοκάρουν τα δικαστήρια όλης της χώρας για χρόνια!
Μήπως θυμάται κανείς τι έγινε με το αντίστοιχο θέμα του ΛΑΦΚΑ δέκα χρόνια πριν, το πήραν μόνο αυτοί που προσέφυγαν ή μήπως όλοι οι συνταξιούχοι;
Προσωπικά (πάντα) μου φαίνεται υπερβολή να πρέπει να πληρώσω οποιαδήποτε δικηγορική αμοιβή όταν έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που με δικαιώνει – θα περιμένω από το κράτος την εφαρμογή της απόφασης.
Ο καθένας βέβαια λαμβάνει τις αποφάσεις του και εάν νομίζει ότι θα χάσει χρήματα έχει φυσικά κάθε δικαίωμα για δικαστική διεκδίκηση.
Καλησπέρα σας και πάλι.
Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας την οποία και εγώ συμμερίζομαι.! Επίσης προς ενημέωση όλων των ε.ε. & ε.α. συναδέλφων παραθέτω και μια άλλη απάντηση από τον Σ.Α. ΣΤΥΑ σε χθεσινή ερώτησή μου με e-mail.
http://www.sastya.gr/index.php/2009-06-04-19-56-44/517-sxetika-me-tin-apofasi-tou-ste
Παραδέχομαι ότι γενικά έχω μία σχετική καχυποψία προς τους δικηγόρους, αλλά η απάντηση που παρέθεσες είναι η πιο αντικειμενική και κυρίως νηφάλια ενημέρωση για το θέμα που διάβασα μέχρι σήμερα!
Για το λόγο αυτό πρόσθεσα το link που παρέθεσες στο σχετικό post της πρώτης σελίδας.
Συγνώμη Αχιλλεα που σε κουράζω το τεβε είναι25 μήνες 10/10/93 εως 20/11/95 το ΙΚΑ είναι 5μηνες 1/9/92 εως31/1/93 παλιός ασφαλισμένος σύνολό μαζι 30 μήνες συν του στρατου 19 μηνες το πρόγραμα δικαίωμά σύνταξης με δείχνει 20 χρόνια το 2011 και θεμελιωση 11/2012 τρίτεκνος χρόνια υπηρεσίας ως εμθ 18,6 απο 1/12/95 που κάνω λαθος
Δίκιο έχεις, δεν πρόσεξα ότι το ΤΕΒΕ ήταν 25 μήνες, οπότε όντως έχει ήδη θεμελιώσει από το 2012 με 21 χρόνια υπηρεσίας.
Άρα εάν παραιτηθείς τώρα εμπίπτεις στην περίπτωση Β της προηγούμενης απάντησής μου:
1. ΔΕΝ παίρνεις εφάπαξ και παίρνεις πίσω άτοκα τις εισφορές που έχεις πληρώσει.
2. Παίρνεις σύνταξη, η οποία θα υπολογιστεί με 20/35α γιατί δεν δικαιούσαι την 5ετία, ενώ το ΙΚΑ/ΤΕΒΕ δεν συμμετέχουν στη σύνταξη.
Εάν φύγεις το 2019:
1. Παίρνεις εφάπαξ γιατί θα έχεις 25ετία στο στρατό (1,5 έτος θητεία + 23,5 έτη στρατός).
2. Η σύνταξη θα υπολογιστεί με 30/35α γιατί θα πάρεις και την 5ετία.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσεις τη θητεία για σύνταξη (πληρώνοντας εισφορές).
ΥΓ. Πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι ισχύουν οι χρόνοι που αναφέρεις για το ΙΚΑ/ΤΕΒΕ (μην σου λείπουν ένσημα ΙΚΑ ή δεν έχει περαστεί στο ΤΕΒΕ κάποιος χρόνος). Επίσης καλό θα ήταν να πας αυτοπροσώπως στο ΓΛΚ (εάν μένεις Αθήνα) ή σε κάποια ΥΔΕ στην επαρχία για να ελέγξεις όλα τα παραπάνω:
http://www.minfin.gr/portal/el/resource/section/ypiresiesdimosionomikoyelegxoy
Καλησπέρα θέλω την βοήθεια σας είμαι εμθ αλχιας με 18και6 μήνες
απο 1/12/1995 ειμαι τρίτεκνος το τρίτο παιδι το μάρτιο του10, εχω θητεια 19μηνες απο 23/1/91 εως 23/8/92, ΙΚΑ απο1/9/1992 εως 31/1/1993 ΤΕΒΕ απο 10/10/1993 εως 20/11/1995,λόγω σοβαρού προβλήματος του αδερφού μου θέλω να αναλάβω την επιχείρηση του μπόρω να φύγω απο τον στρατό και τι γίνεται με το εφάπαξ και αν δικαιουμε σύνταξη τώρα να την πάρω αργότερα ευχαριστώ είναι επείγων .
Εάν συμπληρώσεις όλα τα στοιχεία που ανέφερες στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” θα υπολογιστεί η ημερομηνία που θεμελιώνεις δικαίωμα σύνταξης (οδηγίες χρήσης ερώτηση 2.8 στις FAQ). Το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ θα τα βάλεις μαζί (συνολικά 5 μήνες). Εάν παραιτηθείς έστω και μία ημέρα πριν από την ημ/νία που θα υπολογιστεί στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” (με κόκκινα bold γράμματα) πολύ απλά δεν δικαιούσαι σύνταξη.
Άρα οι 3 εναλλακτικές επιλογές σου είναι οι παρακάτω:
Α. Εάν παραιτηθείς τώρα:
1. “τι γίνεται με το εφάπαξ” –> το χάνεις και παίρνεις πίσω άτοκα τις εισφορές που έχεις πληρώσει.
2. “αν δικαιουμε σύνταξη τώρα” –> ΟΧΙ.
3. “… να την πάρω αργότερα …” –> θα πάρεις σύνταξη όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε ηλικία 65 ετών.
Β. Εάν παραιτηθείς στην ημ/νία της σελίδας “Δικαίωμα Σύνταξης”:
1. ΔΕΝ παίρνεις εφάπαξ και παίρνεις πίσω άτοκα τις εισφορές που έχεις πληρώσει.
2. Παίρνεις σύνταξη.
Γ. Εάν παραιτηθείς με 25 έτη (θητεία + στρατός):
1. Παίρνεις εφάπαξ.
2. Παίρνεις σύνταξη.
Για μένα προσωπικά δεν τίθεται καν θέμα επιλογής, αλλά μόνο εσύ γνωρίζεις τις ανάγκες σου.
ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΛΗΣΗ.
ΚΑΤΑΤΑΧΤΗΚΑ ΣΤΟΝ Σ.Ξ 5-12-85 ΩΣ ΕΜΘ.
ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑ 17-2-2012 + 14 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΕ Β.Μ ΤΧΗ ΚΑΙ ΕΧΥ 56%. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ 5 ΕΤΗ ΕΞΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑ ΣΤΟ ΜΤΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 14 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑΣ.
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟΝ 9/1991 ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ
ΤΟ ΒΟΕΑ ΤΟΝ 9/2016.
ΜΠΟΡΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ
FORUM YΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΒΟΕΑ ΤΑ ΕΤΗ 2011-2013 ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κανένα θέμα ενόχλησης, αυτές οι σελίδες υπάρχουν ακριβώς για να επιλύονται απορίες είτε από εμένα είτε από άλλους συναδέλφους, εάν φυσικά είναι γνωστή η απάντηση! Για το ΒΟΕΑ του ΜΤΣ βγαίνουν κάθε χρόνο αποφάσεις που το “κλειδώνουν” στο έτος 2011. Στη σελίδα “Ημερολόγιο” υπάρχουν ανηρτημένες οι μέχρι τώρα αποφάσεις με ημ/νίες: 18 Φεβ. 2014, 16 Αυγ. 2013 και 10 Ιουν. 2013. Επί του παρόντος κανένας δεν ξέρει εάν θα αλλάξει το ΒΟΕΑ το 2015 ή το 2016, εάν συνεχίσουν να βγαίνουν οι ίδιες αποφάσεις το ΒΟΕΑ θα συνεχίσει να είναι σταθερό στα επίπεδα του 2011 (δηλαδή αυτό που υπολογίζεται στη σελίδα). Εάν θέλεις να υπολογίσεις το ΒΟΕΑ σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο καταργηθεί το “κλείδωμα” θα πρέπει πρώτα να υπολογίσεις το μέρισμα 25 ετών που θα δικαιούσαι τό 2016. Άρα εισάγεις ως ημ/νία εισόδου το 1991 (ώστε το 2016 να έχεις 25 έτη) και τον οικονομικό βαθμό που θα έχεις τότε και θα υπολογιστεί το μέρισμα ΜΤΣ για το βαθμό σου με 25 έτη υπηρεσίας. Πολλαπλασιάζεις αυτό το ποσό με 25 και υπολογίζεις το ΒΟΕΑ.… Διαβάστε τη συνέχεια »
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την ενημέρωση που μας παρέχετε. Να ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου. Εάν κάποιος που είναι απόστρατος έχει εκλεγεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι κάτω των 47 και του δοθούν καθήκοντα αντιδημάρχου στα οποία προβλέπεται μισθός, τι γίνεται με τη σύνταξη; Κόβεται για το διάστημα που είναι αντιδήμαρχος; Και που θα πρέπει να γίνει αναφορά για αυτό;
https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/SYNTMIST/Portlet-%CE%A3%CF%85%CF%87%CE%BD%CE%AD%CF%82%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/faq_syntax.pdf
Κεφάλαιο ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ περίπτωση 10
Και βέβαια και εδώ. http://enstoloi.net/comments/apascholisi/
Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε
Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σου!
Η περίπτωσή σου εμπίπτει στην κατηγορία (α) του πίνακα στη σελίδα “Απασχόληση”. Στο κάτω μέρος της σελίδας μπορείς να υπολογίσεις το ποσό της περικοπής λόγω εργασίας (επιλέγεις “Εργασία με ασφάλιση σε: Δημόσιο”).
“Και που θα πρέπει να γίνει αναφορά για αυτό;” –> Αναφέρεται στην υποσημείωση ακριβώς κάτω από τον πίνακα στην προαναφερθείσα σελίδα “Απασχόληση”.
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση
κ Καρασαββίδη επειδή εκεί στο ΜΤΣ μας κάνουν τους ωραίους και τους καλούς “Δίκιο έχετε αλλά που να το βρείτε” ανέλαβαν κάποιοι δικηγόροι και 2-3 δημοσιογράφοι να βρουν το δίκιο μας και να κάνουν γνωστό το θέμα. Εμείς κάναμε υπομονή 30+ χρόνια έχουμε θέμα με μερικούς μήνες, ας έχουν αυτοί το άγχος.
Κώστα και στην αεροπορία έχασε κόσμος εφάπαξ και μερίδια λόγω του παγώματος, απλά σε κάποιες περιπτώσεις (όπως στη δική μου) το ποσό δεν ήταν μεγάλο για να δικαιολογεί μακρόχρονη δικαστική διεκδίκηση.
Εξαρτάται εάν εκτός από βαθμό έχασες και 4% χρονοεπίδομα (όπως αρκετοί άλλοι).
Προσωπικά πιστεύω ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε τη διαφορά του εφάπαξ, καθώς όπως φαίνεται την έχει δώσει ήδη το ΜΤΝ/ΕΛΟΑΝ, δημιουργώντας “καλό” προηγούμενο.
Όσον αφορά το μέρισμα υπάρχει ένα “κακό” προηγούμενο, αφού σύμφωνα με αυτή την απόφαση του ΝΣΚ για το ΜΤΑ :
http://www.nsk.gov.gr/webnsk/gnwmodothsh.jsp?gnid=1706429
έχει απορριφθεί αύξηση μερίσματος σε θανόντα συνάδελφο (υπέρ της οικογένειάς του) λόγω αναδρομικής αύξησης της σύνταξης, διότι η προαγωγή του έγινε μετά τον καθορισμό του μερίσματος!
Σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης του ΝΣΚ στην ανωτέρω σελίδα:
“Το μέρισμα που καταβάλλεται από το Μ.Τ.Α. υπολογίζεται με βάση το βαθμό που φέρει ο μερισματούχος κατά την έξοδό (θάνατο) του, από την υπηρεσία και δεν επηρεάζεται από αναπροσαρμογές στην καταβαλλόμενη σύνταξη. (ομοφ.)”
Ας μελετήσει καλά την ανωτέρω απόφαση ο δικηγόρος σας για να μπορέσει να την αντικρούσει!
κ. Καρασαββίδη ειμαι ε.α Αξκός της περιοδου του παγώματος έχω αναφερθει παραπάνω λυπάμαι ειληκρινα για την ύπαρξη του ΜΤΣ δεν ξέρω αν έχει προσφέρει τελικά στο σύνολο των συναδέλφων, για μερικούς ίσως ναι.Είναι δεδομένο ότι καταφεύγουμε στους δικηγόρους, ας το σκεφτεί ο αρχηγός του ΓΕΣ και ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ, δεν ξέρω αν πρέπει να υποβληθούν μυνήσεις και σε προσωπικό επίπεδο στο ΔΣ του ΜΤΣ, ο καιρός θα δείξει, ρόδα είναι και γυρίζει ας το σκεφτούν καλά, δεν θα είναι για πάντα στις θέσεις τους.
Αχιλλέα διαγράφομαι στις 26/6/14 με το βαθμό του Λγου. Την 10/6/14 συμπλήρωσα 25 χρόνια από την ονομασία μου ως Μ. Λχίας (Τάξη 89). Ήθελα να ρωτήσω εάν δικαιούμαι τον βαθμό του Τχη και εάν ναι τι αναφορά να υποβάλλω (υπόδειγμα αναφοράς).
Δυστυχώς λόγω ειδικότητας δεν γνωρίζω από διοικητικά θέματα (ερώτηση 1.2 στις FAQ), οπότε περιμένεις μήπως απαντήσει κάποιος άλλος ενημερωμένος συνάδελφος για τη διοικητική προαγωγή.
Πάντως ο διοικητικός σου βαθμός δεν έχει καμία (!) σημασία ούτε στη σύνταξη, ούτε στο μερίσματα, ούτε στα εφάπαξ!
Μπορείς να δεις στις σελίδες υπολογισμού σύνταξης & εφάπαξ ότι αλλάζοντας το διοικητικό βαθμό δεν αλλάζει κανένα ποσό (ο διοικητικός βαθμός έχει σημασία μόνο για τους ανώτατους αξκούς).
Αυτό που μετράει είναι ο τελευταίος μισθολογικός βαθμός, ο οποίος επειδή πολύ σωστά περίμενες για να συμπληρώσεις τα 25 έτη (ερώτηση 1.5 στις FAQ) θα είναι Αντισυνταγματάρχης (αυτός ο βαθμός πρέπει να αναγράφεται στο Φύλλο Διακοπής Μισθού) και με αυτό το βαθμό θα υπολογιστούν όλα (εκτός από τη σύνταξη εάν επιλέξεις τα έτη Κονδύλη με την ένδειξη “ΕΞ ΥΠΞΚΩΝ” – ερώτηση 2.4 στις FAQ).
Αρχοντη οταν βγηκε το ΦΕΚ αποστρατείας σου ησουν Υπολοχαγος και σου απονεμηθηκε ο βαθμος του Λοχαγου με την αποστρατεια σου.Δεν παιζει κανενα ρολο ο διοικ.βαθμος σου στη συνταξη,εφαπαξ,μερισματα σου,οποτε τι αναφορα να υποβαλεις;Υπεβαλες μια αναφορα!!!Την αναφορα αποστρατειας σου!!!
Είμαι γυναίκα στρατιωτικός με ημερομηνία πρόσληψης την 17/10/1991. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να θεμελιώσω το δικαίωμα των 24,5 ετών μέσα στο 2014. Απ’ όσο γνωρίζω όμως έχω δικαίωμα εξαγοράς των 13 μηνών ενσήμων πρώην ΤΕΒΕ. Σύμφωνα με τον υπολογιστή για το δικαίωμα σύνταξης, χρειάζομαι 16 μήνες και όχι 13, εάν βέβαια δεν κάνω κάτι λάθος στον υπολογισμό. Υπάρχει κάποια άλλη δυνατότητα για να θεμελιώσω δικαίωμα φέτος ή όχι;
Ευχαριστώ θερμότατα προκαταβολικά.
Καλά τον κάνεις τον υπολογισμό και σου λείπουν μόνο 3 μήνες (για την ακρίβεια 2,6) για να συμπληρώσεις 24,5 έτη στις 31-12-2014.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σελίδα του ΓΛΚ: Προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης στρατιωτικών
οι χρόνοι που μπορεί να αναγνωριστούν είναι μόνο αυτοί που έχω συμπεριλάβει στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης”.
Πέραν αυτών που αναφέρεις μετρούν μόνο οι σπουδές σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Οι διατάξεις που τυχόν έχεις ακούσει για αναγνώριση χρόνου ανατροφής τέκνων, ανεργίας κλπ. αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους (οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα και ηλικιακούς περιορισμούς για λήψη σύνταξης).
Σου προτείνω να επικοινωνήσεις με το ΓΛΚ για να την (ελάχιστα πιθανή) περίπτωση να υπάρχει κάποια ευνοϊκή διάταξη που δεν αναφέρεται στην ανωτέρω ιστοσελίδα, δεν νομίζω να υπάρχει κάτι αλλά επειδή μιλάμε μόνο για 3 μήνες θα πρέπει να σιγουρευτείς!
Καλησπέρα σας κύριε Καρασαββίδη
Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια πράγματα διότι όπου και αν έχω απευθυνθεί κάνεις δεν ξέρει να μου απαντήσει
Είμαι ΕΜΘ Αρχιλοχίας με 18 ½ χρόνια έγγαμος με τρία ανήλικα παιδιά και με τη από 28 Μαΐου 2014 απόφαση του ΑΣΣΥ κρίθηκα αποστρατευτέως για λογούς υγείας. Επίσης έχω υπηρετήσει και 19 μήνες ως κληρωτός την περίοδο 1992-1993 και αυτό το διάστημα δεν το έχω αναγνωρίσει ούτε ως συντάξιμο ούτε για το ΕΦΑΠΑΞ. Το μόνο μου είπαν είναι πως θα με προάγουν πρώτα σε Ανθστη και μετά θα με αποστρατεύσουν. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζεται να μου πείτε το τι δικαιούμαι από οικονομικής άποψης, εάν δικαιούμαι τα χρόνια του Κονδύλη , τα πλασματικά που έχω αν μετράνε κανονικά και αν πρέπει να κάνω κάποια ενεργεία εγώ για το διάστημα που ήμουν στρατιώτης
Επίσης ξέχασα να σας αναφέρω πως από την ΑΣΥΕ το ποσοστό αναπηρίας που θα μου βγάλουν συμφώνα πάντα με τα λεγόμενα τον γιατρών θα είναι από 50% έως 65%
Σας ευχαριστώ εκ τον πρότερο
Την 5ετία τη δικαιούσαι ανεξαρτήτως ετών όταν σε αποστρατεύει η υπηρεσία, θα πρέπει όμως να πληρώσεις τις αντίστοιχες εισφορές, οι οποίες υπολογίζονται στον πίνακα επάνω δεξιά στη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” (όμως ο υπολογισμός σύνταξης δεν ισχύει για σένα). Σύμφωνα με την ερώτηση 2.4 στις FAQ “Την πρόσθετη 3ετία Κονδύλη δικαιούνται μόνο οι παλιοί ασφαλισμένοι (όσοι έχουν ασφαλισθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι την 31-12-1992) …”. Η θητεία βέβαια δεν μετράει στο θέμα αυτό γιατί δεν πλήρωνες εισφορές ασφάλισης κατά τη διάρκειά της. Επειδή είσαι νέος ασφαλισμένος (μετά το 1993), η σύνταξή σου θα υπολογιστεί με τη μέθοδο Α.2 του πίνακα στο κάτω μέρος της σελίδας “Δικαίωμα Σύνταξης”. Εάν αναγνωρίσεις τη θητεία τα συντάξιμα έτη θα είναι 18,5 + 1,5 + 5ετία, δηλαδή σύνταξη 25 x 2% = 50% του μέσου όρου τελευταίας πενταετίας. Χωρίς αναγνώριση θητείας θα έχεις 18,5 + 5 = 23,5 = 24 x 2% = 48%, εφόσον έχεις 18,5 έτη και 1 ημέρα. Εάν έχεις 18,499 έτη πηγαίνεις στα 23 συντάξιμα (18+5) = 23 x 2% = 46% χωρίς τη θητεία. Εφάπαξ και μερίσματα δικαιούσαι για τα… Διαβάστε τη συνέχεια »
Σας ευχαριστώ παρά πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε. Για το ποσοστό αναπηρίας δικαιούμαι κάτι και αν σας είναι εύκολο να κάνετε ένα πρόχειρο υπολογισμό της σύνταξης μου διότι δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Και πάλι σας ευχαριστώ
Εγώ δεν μπορώ να υπολογίσω το μέσο όρο πενταετίας για σένα γιατί δεν γνωρίζω πότε πήρες βαθμό, πότε χρονοεπίδομα και τι επιδόματα έπαιρνες κάθε μήνα τα 5 τελευταία χρόνια.
Μόνο εσύ μπορείς να υπολογίσεις το μέσο όρο της πενταετίας σου. Από τις μηνιαίες αναλύσεις παίρνεις την εισφορά σύνταξης και τη διαιρείς με 0,0667 και βρίσκεις τον ασφαλιστέο μισθό σου.
Πχ. εάν σε έναν μήνα πλήρωσες εισφορά σύνταξης 80 € ο ασφαλιστέος μισθός σου για αυτό το μήνα ήταν 80 / 0,0667 = 1.199,4 €.
Βρίσκεις το μέσο όρο των ποσών αυτών για τα 5 τελευταία έτη και πολλαπλασιάζεις με το ποσοστό που σου ανέφερα στην προηγούμενη απάντηση.
Αποστρατευτηκα με 32 χρονια και 2,5 μηνες μαζι με τα πλασματικα. Συμφερει να παρεις του κονδυλη η οχι?
ΕΝΩ ΤΑ ΖΗΤΗΣΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ?
Κατά το παρελθόν το ΓΛΚ έκανε δοκιμή και με τους 2 τρόπους (με / χωρίς Κονδύλη) και επέλεγε τη συμφερότερη λύση για τον συνταξιούχο.
Αφού δεν στα έδωσαν ούτε με αίτησή σου κατά πάσα πιθανότητα δεν σε συμφέρουν.
ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΣΕ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΙΔΙΟ ΦΕΚ- ΙΔΙΟΣ ΒΑΘΜΟΣ -ΙΔΙΟΣ ΒΑΣΙΚΟΣ-ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ-ΤΑ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ.ΚΑΙ ΡΩΤΩ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ?
Τότε κανονικά πρέπει να τα υπολογίσουν και σε εσένα, οπότε θα πρέπει να κάνεις ένσταση, ειδικά εάν είναι μεγάλη η διαφορά. Για αρχή θα πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί τους για να τους θέσεις το πρόβλημα.
ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥ ΚΑΤΑΤΑΧΤΗΚΑ 19/5/1993 ΩΣ ΕΠΥ ΚΑΙ ΤΟ 2009 ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΤΡΙΤΟ ΤΕΚΝΟ. ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΓΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΕΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΑΥΤΟΥ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Έχω διαβάσει αυτή τη διαταγή του ΓΕΣ και πιστεύω ότι δεν έχουν καταλάβει τη φιλοσοφία του νόμου.
Κατ’ αρχήν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι ο νόμος αναφέρεται σε τρίτεκνους που θεμελιώνουν με 20ετία το 2013, αφού εκ των πραγμάτων ο τρίτεκνος που εισήλθε το 1993 είναι νέος ασφαλισμένος!
Ένα θέμα είναι το πότε κάποιος θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης, το οποίο δεν εξαρτάται από το εάν είναι παλιός ή νέος ασφαλισμένος. Οι εισελθόντες το 1991 και 1992, παρά το γεγονός ότι είναι παλιοί ασφαλισμένοι, εμπίπτουν στην 40ετία. Τρίτεκνος εισελθών το 1993 (νέος ασφαλισμένος) χρειάζεται 25 χρόνια.
Άλλο θέμα είναι ο τρόπος υπολογισμού σύνταξης, όπου παίζει ρόλο το εάν είσαι παλιός ή νέος ασφαλισμένος. Εσύ εμπίπτεις στην κατηγορία Α.2 του πίνακα στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης”.
Μπορείς να βρεις πότε δικαιούσαι σύνταξη στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης”. Στη σελίδα αυτή αναγράφεται ως σημείωση ότι:
“Η σελίδα αποτελεί προσωπική ερμηνεία των διατάξεων που αναφέρονται στην παρακάτω σελίδα του ΓΛΚ:”
https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/SYNTMIST/Content/Syntaxeis/1ProipotheseisSintaxiodotisis/1.1.Stratiwtikoi
Όλα όσα ανέφερα αναγράφονται αναλυτικά στην ανωτέρω σελίδα του ΓΛΚ με παραπομπή στους αντίστοιχους νόμους.
K. Αχιλλέα , ήμουν επαγγελματίας οπλίτης και αποστρατεύτηκα τον ιανουάριο του 2013 με αίτηση μη μονιμοποιήσης αφού έκλεισα 7 έτη, πήρα την αποζημίωση που δικαιούμουν. Τι ενέργειες πρέπει να κάνω ώστε να επιστρέψω την εν λόγω αποζημίωση για να πάρω τα ένσημα αυτά ως συντάξιμα?
Αλεξανδρε δεν χρειαζεται να κανεις κατι.Ο χρονος σου σαν ΕΠΟΠ οταν ερθει η ωρα της συνταξιοδοτησης,θα λογιστει σαν συνταξιμος χρονος και θα μπεις στην διαδοχικη ασφαλιση.Περισσοτερες πληροφοριες θα παρεις απο τον κ.Γεωργακακο στο ΓΛΚ
Κ. Αχιλλέα μέσα σε μια πενταετία απο την ημέρα της αποστράτευσης πρέπει να επιστρέψω την αποζημίωση μέσω του γενικού λογιστηρίου του κράτους. Αυτήν την πράξη αναγνωρισης και επιστροφης της αποζημιωσης θα ηθελα να μάθω. Ευχαριστώ πάντως για της πληροφορίες.
Δεν γνωρίζω τις διαδικασίες του ΓΛΚ (ερώτηση 1.2 στις FAQ), πάντως χρειάζεται αίτηση προς το ΓΛΚ εντός πενταετίας για την επιστροφή της αποζημίωσης για να δικαιούσαι το συντάξιμο χρόνο των 7 ετών.
Θα πρέπει να απευθυνθείς στο ΓΛΚ (τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως) και σίγουρα θα υπάρχει κάποιο πρότυπο έγγραφο (αίτηση) που θα σου δώσουν για να συμπληρώσεις και να το υποβάλλεις.