Σύνταξη, εφάπαξ & μισθολόγιο στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας
Στρατός Ξ.
Σελίδα υπ' αριθ. 59 με σχόλια ειδικά για το Στρατό Ξηράς (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Subscribe
22.1K Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
31 Μαρτίου 2015 18:24
Έχω συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα και η 1η σύνταξη μου ήταν τον Φεβρουάριο 2015. Mήπως γνωρίζει κανένας συνάδελφος γιατί υπήρξε τόση μεγάλη μείωση στην σύνταξη του Απριλίου; Στην ανάλυση στο σημείο που αναγράφεται η μείωση του Ν.4093/12, στον πίνακα με τα ακαθάριστα ποσά, το ποσό που αφαιρείται είναι διπλάσιο σε σύγκριση με την σύνταξη του Μαρτίου , δηλαδή ενώ ήταν το Μάρτιο -70,54 €, τον Απρίλιο είναι -141,08 €. Τα υπόλοιπα ποσά στο πίνακα των ακαθαρίστων ποσών που γίνεται η ανάλυση, είναι ακριβώς τα ίδια και τους 2 μήνες.
Ευχαριστώ.
Διάβασε την πιο πρόσφατη ανάρτηση στην πρώτη σελίδα (ή στα “Πρόσφατα άρθρα” δεξιά) μήπως εμπίπτεις και εσύ στην ίδια περίπτωση.
ilias
31 Μαρτίου 2015 15:37
Ξέρει κανείς τι γίνεται με το ΒΕΑ. Ιανουάριο Φεβρουάριο έχει κάνει κάποιος αίτηση ή σταμάτησε να δίνει από το Δεκέμβριο;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
29 Μαρτίου 2015 14:06
ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΛΕΝΕ….. ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ?
ΕΙΜΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ ΠΑΛΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΧΩ 23 ΧΡΩΝΙΑ ΚΑΙ 10 ΜΕΡΕΣ 4 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ,ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟ ΤΟ 25 ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ KAI AN NAI H OXI ΠΟΤΕ ΜΕ ΣΥΜΦΈΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΟΡΙΟ ΤΑ 25.
ναι πηρα αυξηση τον νοεμβριο του 2014…..αρα τον νοεμβρη του 2016 θα εχω 25 για να φυγο ?τα αλλα του ικα δεν πιανονται γιατι τα εχω αναγνωρισμενα οταν δουλευα στο στατιωτικο εργοστασιο 304 πεβ σαν μαθητευωενος..
Το χρονοεπίδομα ισχύει μόνο για δημόσια υπηρεσία, ΙΚΑ/ΤΕΒΕ/ΟΓΑ κλπ δεν λαμβάνονται υπόψη.
Εάν ίσχυε το ΙΚΑ θα έπρεπε όλα τα προηγούμενα χρόνια να έπαιρνες χρονοεπίδομα ένα χρόνο νωρίτερα κάθε φορά.
Από τo IKA κερδίζεις αυτά που αναφέρονται στην ερώτηση 4.10 στις FAQ.
asantoni
27 Μαρτίου 2015 15:01
Μήπως κάποιος συναδελφος γνωριζει τι πρωτοκολλο για ΕΦΑΠΑΞ πληρωνει ο ΕΛΟΑΣ?
Για γελοία και για κλάματα πηρά Τελ σήμερα να δω ποτέ θα με βάλουν το εφάπαξ από 2 του μηνά έστελλα ενημερότητα και με απαντά μάλλον την άλλοι παρασκευή και ότι η εφορεία σας πληρώθηκε αυτήν την εβδομάδα (ενημερότητα πηρά με βασης να μου τραβήξουν την οφείλει που είχα στην εφορία)ποσό 2.900 η προσαύξησης 540 ευρώ με βάση την ρύθμιση εξπρές έπρεπε να μου την επηστρεψουν.ματαια όμως γιατί μου λέει ο έφορος ότι δεν ισχύουν γ ια σας που έχετε εξάρτηση από το δημόσιο και τους λέω μα η ρύθμιση δεν είναι για σας μου λέει ξέρεις κάνης τη να κάνω
testament
27 Μαρτίου 2015 12:41
Θα παραθέσω τα παρακάτω χωρίς να γνωρίζω εάν επιδέχεται απάντησης, πιο πολύ από περιέργεια μήπως γνωρίζει κάποιος κάτι παρόμοιο. Αποστρατεύθηκα το 2013 (ημερομηνία διαγραφής 8 Ιουλίου). Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, κανόνισε σύνταξη βαθμού Τχη, έναν βαθμό επιπλέον του κατεχόμενου εν ενεργεία βαθμού). Από συνάδελφο απόστρατο και εκ των υστέρων πληροφορήθηκα ότι υπήρξε έγγραφο της ΓΕΣ/ΔΟΙ (τον Μαρ 2014) του οποίου ήταν αποδέκτης, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όσο είμασταν εν ενεργεία, λαμβάναμε αποδοχές Ανχη. Το έγγραφο αυτό αποστάλθηκε στο ΓΛΚ/Δνση 44, προκειμένου να γίνει αναπροσαρμογή βαθμού ώστε να λαμβάνει ως σύνταξη αποδοχές Ανχη. Κι εδώ αρχίζει η ιστορία. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με το ΓΛΚ αλλά στην καρτέλα μου δε φαίνεται να υπάρχει κάποια υπόθεση σε εκρεμμότητα. Επικοινώνησα με ΟΛΚΕΣ και μου αναφέρθηκε ότι το ΦΔΜ αποστάλθηκε προς ΓΕΣ/ΔΟΙ με αποδοχές Ανχη που ελάμβανα όσο ήμουν εν ενεργεία. Επικοινώνησα με ΔΙΜΣΠΡΟ και μου αναφέρθηκε ότι απεστάλλει ΦΔΜ με αποδοχές Τχη (όχι Ανχη) και τελικώς επικοινώνησα με ΓΕΣ/ΔΟΙ, δυστυχώς εν απουσία του χειριστή του εγγράφου, και δεν ανευρέθει το έγγραφο προς το ΓΛΚ, προκειμένου να διαπιστώσω αν το όνομά μου περιέχεται στο… Διαβάστε τη συνέχεια »
Εγώ υποψιάζομαι ότι δεν έγινε κανένα λάθος στην περίπτωσή σου και το ΦΔΜ έχει το σωστό οικονομικό βαθμό (Ανχης).
Απλά το ΓΛΚ υπολόγισε αυτόματα και τα έτη Κονδύλη ώστε να πάρεις μεγαλύτερη σύνταξη!
Δες τον πίνακα στην ερώτηση 2.4 στις FAQ και διάβασε τις Σημειώσεις Νο 1 και 2 στην ίδια ερώτηση.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ελέγξεις εάν ισχύουν τα παραπάνω:
α. Συμπληρώνεις προσεκτικά τη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” (με οικονομικό βαθμό Ανχη) και εισάγεις στο πεδίο “3ετία Κονδύλη” την ένδειξη ΕΞ.ΥΠΞΚΩΝ. Στη συνέχεια ελέγχεις εάν είναι σωστή η υπολογιζόμενη σύνταξη και εάν στον πίνακα “Σύνταξη με μισθολόγιο” εμφανίζεται βαθμός Τχη (με μπλε γραμματοσειρά).
β. Ελέγχεις το μέρισμα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ εάν είναι σωστό στη σελίδα, διότι αυτό υπολογίζεται με μισθό Ανχη.
γ. Ελέγχεις εάν πήρες εφάπαξ με βασικό μισθό Ανχη (άρα αυτός αναγράφεται στο ΦΔΜ).
δ. Ελέγχεις τη συνταξιοδοτική πράξη του ΓΛΚ εάν αναγράφει τη φράση που δηλώνει την προσθήκη των ετών Κονδύλη, υπάρχει σχετικό υπόδειγμα στη σελίδα “Σύνταξη ΓΛΚ – Επαλήθευση” (κουτάκι στα δεξιά).
Μετά από σημερινή ενημέρωση από το ΚΤΣ Αθηνών η αποκατάσταση των κρατηθεντων ως άχρ. Καταβλ. Στις συνταξεις Μαρτίου και Απριλίου θα γίνει με την καταβολή της σύνταξης του Μαΐου δηλ την προτελευταία εργάσιμη του Απριλίου.
Nikos
26 Μαρτίου 2015 13:57
Καλημέρα , έχουμε καμμιία ενημέρωση για το που βρίσκονται οι χορηγήσεις του ΕΦΑΠΑΞ ή ενημέρωση για αποστολή φορολογικής ενημερότητας από τον ΕΛΟΑΣ.
καλησπερα σας ειμαι εμθ και κατεταγη το 1997 εχω αλλα 2 χρονια που εχω υπηρετησει ως ΔΕΑ εχω σοβαρο προβλημα υγειας και πιθανον θα αποστρατευτω μπορει καποιος να μου πει αν δικαιουμαι συνταξη και εφαπαξ και τι ποσο περιπου ……ευχαριστω
Δικαιούσαι και σύνταξη και μερίσματα και εφάπαξ.
Επίσης δικαιούσαι και τη μάχιμη πενταετία εφόσον την πληρώσεις.
Για τη σύνταξη ο τρόπος υπολογισμού αναφέρεται στο κάτω μέρος της σελίδας “Δικαίωμα Σύνταξης” (περίπτωση Α.2. για σένα), δεν μπορεί να υπολογιστεί στο site διότι χρειάζονται τα πλήρη οικονομικά δεδομένα σου των τελευταίων 5 ετών (πόσο μισθό έπαιρνες κάθε μήνα). Εάν βγάλεις μόνος σου το μέσο όρο ο υπολογισμός της σύνταξης είναι πολύ απλός: http://enstoloi.net/astynomia/comment-page-19/#comment-8745
Για το εφάπαξ αναμένεται νομοθετική ρύθμιση:
NIKOLAS
25 Μαρτίου 2015 12:22
Χρόνια Πολλά για την Εθνική μας επέτειο.
Ζήτω το ‘Εθνος !!!!!
George
25 Μαρτίου 2015 10:57
Γεια σας. Εισήλθα στη ΣΣΕ το 1999 και εξήλθα το 2003, συμπληρώνοντας 11,5 περίπου πραγματικής υπηρεσίας Αξκού. Δικαιούμαι προκαταβολή εφάπαξ; Αν ναι σε τι ποσοστό; Υπάρχει εφαρμογή υπολογισμού; Ευχαριστώ.
Ο Ε.ΛΟ.Α.Σ. προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μετόχους του να αποκτήσουν στέγη ή να βελτιώσουν αυτή που έχουν, χορηγεί μέρος από το εφάπαξ βοήθημα, ως προκαταβολή έναντι του εφάπαξ βοηθήματος, που θα πάρει ο δικαιούχος κατά την αποστρατεία του.Η ανωτέρω προκαταβολή είναι έντοκος και σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 18 του Ν.Δ. 398/74 το επιτόκιο καθορίζεται ίσο προς αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καταθέσεις των διαθεσίμων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Οι χορηγούμενες προκαταβολές έναντι εφάπαξ βοηθήματος, ανέρχονται, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν. 2913/2001, σε ποσοστό μέχρι 60% επί του δικαιουμένου βοηθήματος κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους και με την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν συμπληρώσει, κατά την παραπάνω ημερομηνία, 20 τουλάχιστον έτη συμμετοχής στον Ειδικό Λογαριασμό.
ευχαριστώ για την απάντηση…
Τα διάβασα αυτά αλλά τσίμπησα από την παράγραφο:
“Εφάπαξ βοηθήματος δικαιούνται όσοι μέτοχοι έχουν δεκαετή τουλάχιστον συμμετοχή στον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας και προσκομίσουν πράξη κανονισμού σύνταξης από το Δημόσιο ή άλλο συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης, με εξαίρεση των περιπτώσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 6 & 7 του παρόντος, για τις οποίες παρέχεται βοήθημα και χωρίς την προϋπόθεση δεκαετούς συμμετοχής.”
…αλλά μάλλον αυτό προϋποθέτει να συνταξιοδοτηθώ -να φύγω από την υπηρεσία για κάποιο λόγο- μετά τα 10 χρόνια (που μου γίνονται αντίστοιχες κρατήσεις). Τότε γιατί να ζητήσω προκαταβολή και όχι όλο το εφάπαξ που δικαιούμαι;
Υπάρχει μία βασική διαφορά ανάμεσα στις 2 διατάξεις που τις καθιστά άσχετες μεταξύ τους.
Η πρώτη διάταξη (20ετία) αφορά τους εν ενεργεία, παίρνεις μέρος του εφάπαξ και συνεχίζεις να εργάζεσαι.
Η δεύτερη διάταξη αφορά τους απόστρατους, εάν η υπηρεσία σε διώξει (όχι απλά να φύγεις) για κάποιο λόγο δικαιούσαι εφάπαξ με 10 χρόνια υπηρεσίας, αφού εάν παραιτηθείς με 10 χρόνια εννοείται ότι δεν δικαιούσαι σύνταξη άρα ούτε και εφάπαξ.
1. Δικαιούσαι εφάπαξ, αν δικαιωθείς σύνταξης.
2. Δικαιούσαι προκαταβολής αν έχεις συμπληρώσει 20ετή υπηρεσία.
3. Στο http://www.mts.gov.gr/index.php/eloas
λέει: ” … Οι παραιτούμενοι, …… , δικαιούνται εφάπαξ βοηθήματος, εφόσον προσκομίσουν πράξη κανονισμού σύνταξης από το Δημόσιο ή άλλο συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης.
Οι μέτοχοι που δεν θα προσκομίζουν πράξη κανονισμού σύνταξης, εφόσον:
1. Δεν έχουν λάβει προκαταβολή έναντι του εφάπαξ βοηθήματος έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν, είτε την ανάληψη των πράγματι καταβληθεισών εισφορών τους άτοκα, χωρίς καμία άλλη μελλοντική αξίωση έναντι των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας,……”
Αφού εισήλθες στη ΣΣΕ το 1999, θα ονομάστηκες Αξκος το 2003 (=1999+4).
Πώς συμπλήρωσες 11,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας Αξκού μέχρι το 2003 που εξήλθες ;
ευχαριστώ για την απάντηση…από το 2003 ως τώρα (και ως Αξκός) είναι 11,5 χρόνια. Το Σεπ 2015 συμπληρώνω 12 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας Αξκού. Δε λογίζω τα 4 χρόνια της Σχολής, για τα οποία δε γνωρίζω αν γίνονταν κρατήσεις υπέρ ΜΤΣ ή άλλες.
Στον ΕΛΟΑΣ έχεις αναγνωρισμένα και τα χρόνια της σχολής. Τα πλήρωσες σαν Ανθλγός – Υπλγός. Γίνεται αυτόματα για όλους η διαδικασία. Οπότε έχεις 15,5 χρόνια
???? πρεπει η συζυγος να κανει αναφορα στην υπηρεσια της….εφόσον ησου εν ενεργεια το διαστημα εκεινο…..ηδη τα χρηματα στον ΣΞ δοθηκαν σε αρκετους για να μην πω σε ολους, δεν ειμαι σιγουρος……
Κωστασ
23 Μαρτίου 2015 17:04
Ειμαι αλχιασ με καταταξη 1991 και αποστρατευτηκα για λογουσ υγειασ.Δηκαιουμε την τριετοια του κονδυλη?
Νέα εφαρμογή υπολογισμού της προσαύξησης του μέσου όρου αποδοχών εφάπαξ λόγω ύπαρξης διπλών εξαμήνων επικινδυνότητας: Διπλά εξάμηνα κινδύνου και μέσος όρος αποδοχών
.
Η εφαρμογή είναι δοκιμαστική και σε πρώτη φάση απευθύνεται σε απόστρατους, οι οποίοι γνωρίζουν τον πραγματικό μέσο όρο αποδοχών που αναφέρεται στη Συνταξιοδοτική Πράξη ΕΦΚΑ και μπορούν να κάνουν σύγκριση και να επισημάνουν τυχόν λάθη.
.
Υπάρχει κενό πληροφόρησης στο διαδίκτυο για το ακριβές ύψος των επιδομάτων κινδύνου ειδικά πριν το 2008 και όσοι διαθέτουν στοιχεία μπορούν να τα στείλουν με mail (για τα δικά τους εξάμηνα).
Έχω συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα και η 1η σύνταξη μου ήταν τον Φεβρουάριο 2015. Mήπως γνωρίζει κανένας συνάδελφος γιατί υπήρξε τόση μεγάλη μείωση στην σύνταξη του Απριλίου; Στην ανάλυση στο σημείο που αναγράφεται η μείωση του Ν.4093/12, στον πίνακα με τα ακαθάριστα ποσά, το ποσό που αφαιρείται είναι διπλάσιο σε σύγκριση με την σύνταξη του Μαρτίου , δηλαδή ενώ ήταν το Μάρτιο -70,54 €, τον Απρίλιο είναι -141,08 €. Τα υπόλοιπα ποσά στο πίνακα των ακαθαρίστων ποσών που γίνεται η ανάλυση, είναι ακριβώς τα ίδια και τους 2 μήνες.
Ευχαριστώ.
Διάβασε την πιο πρόσφατη ανάρτηση στην πρώτη σελίδα (ή στα “Πρόσφατα άρθρα” δεξιά) μήπως εμπίπτεις και εσύ στην ίδια περίπτωση.
Ξέρει κανείς τι γίνεται με το ΒΕΑ. Ιανουάριο Φεβρουάριο έχει κάνει κάποιος αίτηση ή σταμάτησε να δίνει από το Δεκέμβριο;
ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΛΕΝΕ….. ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ?
ΕΙΜΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ ΠΑΛΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΧΩ 23 ΧΡΩΝΙΑ ΚΑΙ 10 ΜΕΡΕΣ 4 ΜΗΝΕΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ,ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟ ΤΟ 25 ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ KAI AN NAI H OXI ΠΟΤΕ ΜΕ ΣΥΜΦΈΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΟΡΙΟ ΤΑ 25.
Το χρονοεπίδομα αλλάζει με τη συμπλήρωση των μονών ετών, εάν αναγνώρισες τη θητεία θα πρέπει να πήρες αύξηση χρονοεπιδόματος μόλις πριν από 4 μήνες.
Όσο για το τι θα γίνει στο μέλλον: http://enstoloi.net/naftiko/comment-page-10/#comment-14931
ναι πηρα αυξηση τον νοεμβριο του 2014…..αρα τον νοεμβρη του 2016 θα εχω 25 για να φυγο ?τα αλλα του ικα δεν πιανονται γιατι τα εχω αναγνωρισμενα οταν δουλευα στο στατιωτικο εργοστασιο 304 πεβ σαν μαθητευωενος..
Το χρονοεπίδομα ισχύει μόνο για δημόσια υπηρεσία, ΙΚΑ/ΤΕΒΕ/ΟΓΑ κλπ δεν λαμβάνονται υπόψη.
Εάν ίσχυε το ΙΚΑ θα έπρεπε όλα τα προηγούμενα χρόνια να έπαιρνες χρονοεπίδομα ένα χρόνο νωρίτερα κάθε φορά.
Από τo IKA κερδίζεις αυτά που αναφέρονται στην ερώτηση 4.10 στις FAQ.
Μήπως κάποιος συναδελφος γνωριζει τι πρωτοκολλο για ΕΦΑΠΑΞ πληρωνει ο ΕΛΟΑΣ?
http://enstoloi.net/stratos/comment-page-44/#comment-15084
Για γελοία και για κλάματα πηρά Τελ σήμερα να δω ποτέ θα με βάλουν το εφάπαξ από 2 του μηνά έστελλα ενημερότητα και με απαντά μάλλον την άλλοι παρασκευή και ότι η εφορεία σας πληρώθηκε αυτήν την εβδομάδα (ενημερότητα πηρά με βασης να μου τραβήξουν την οφείλει που είχα στην εφορία)ποσό 2.900 η προσαύξησης 540 ευρώ με βάση την ρύθμιση εξπρές έπρεπε να μου την επηστρεψουν.ματαια όμως γιατί μου λέει ο έφορος ότι δεν ισχύουν γ ια σας που έχετε εξάρτηση από το δημόσιο και τους λέω μα η ρύθμιση δεν είναι για σας μου λέει ξέρεις κάνης τη να κάνω
Θα παραθέσω τα παρακάτω χωρίς να γνωρίζω εάν επιδέχεται απάντησης, πιο πολύ από περιέργεια μήπως γνωρίζει κάποιος κάτι παρόμοιο. Αποστρατεύθηκα το 2013 (ημερομηνία διαγραφής 8 Ιουλίου). Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, κανόνισε σύνταξη βαθμού Τχη, έναν βαθμό επιπλέον του κατεχόμενου εν ενεργεία βαθμού). Από συνάδελφο απόστρατο και εκ των υστέρων πληροφορήθηκα ότι υπήρξε έγγραφο της ΓΕΣ/ΔΟΙ (τον Μαρ 2014) του οποίου ήταν αποδέκτης, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όσο είμασταν εν ενεργεία, λαμβάναμε αποδοχές Ανχη. Το έγγραφο αυτό αποστάλθηκε στο ΓΛΚ/Δνση 44, προκειμένου να γίνει αναπροσαρμογή βαθμού ώστε να λαμβάνει ως σύνταξη αποδοχές Ανχη. Κι εδώ αρχίζει η ιστορία. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με το ΓΛΚ αλλά στην καρτέλα μου δε φαίνεται να υπάρχει κάποια υπόθεση σε εκρεμμότητα. Επικοινώνησα με ΟΛΚΕΣ και μου αναφέρθηκε ότι το ΦΔΜ αποστάλθηκε προς ΓΕΣ/ΔΟΙ με αποδοχές Ανχη που ελάμβανα όσο ήμουν εν ενεργεία. Επικοινώνησα με ΔΙΜΣΠΡΟ και μου αναφέρθηκε ότι απεστάλλει ΦΔΜ με αποδοχές Τχη (όχι Ανχη) και τελικώς επικοινώνησα με ΓΕΣ/ΔΟΙ, δυστυχώς εν απουσία του χειριστή του εγγράφου, και δεν ανευρέθει το έγγραφο προς το ΓΛΚ, προκειμένου να διαπιστώσω αν το όνομά μου περιέχεται στο… Διαβάστε τη συνέχεια »
Εγώ υποψιάζομαι ότι δεν έγινε κανένα λάθος στην περίπτωσή σου και το ΦΔΜ έχει το σωστό οικονομικό βαθμό (Ανχης).
Απλά το ΓΛΚ υπολόγισε αυτόματα και τα έτη Κονδύλη ώστε να πάρεις μεγαλύτερη σύνταξη!
Δες τον πίνακα στην ερώτηση 2.4 στις FAQ και διάβασε τις Σημειώσεις Νο 1 και 2 στην ίδια ερώτηση.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ελέγξεις εάν ισχύουν τα παραπάνω:
α. Συμπληρώνεις προσεκτικά τη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” (με οικονομικό βαθμό Ανχη) και εισάγεις στο πεδίο “3ετία Κονδύλη” την ένδειξη ΕΞ.ΥΠΞΚΩΝ. Στη συνέχεια ελέγχεις εάν είναι σωστή η υπολογιζόμενη σύνταξη και εάν στον πίνακα “Σύνταξη με μισθολόγιο” εμφανίζεται βαθμός Τχη (με μπλε γραμματοσειρά).
β. Ελέγχεις το μέρισμα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ εάν είναι σωστό στη σελίδα, διότι αυτό υπολογίζεται με μισθό Ανχη.
γ. Ελέγχεις εάν πήρες εφάπαξ με βασικό μισθό Ανχη (άρα αυτός αναγράφεται στο ΦΔΜ).
δ. Ελέγχεις τη συνταξιοδοτική πράξη του ΓΛΚ εάν αναγράφει τη φράση που δηλώνει την προσθήκη των ετών Κονδύλη, υπάρχει σχετικό υπόδειγμα στη σελίδα “Σύνταξη ΓΛΚ – Επαλήθευση” (κουτάκι στα δεξιά).
Βεβαιώσεις ΕΚΟΕΜΣ για φορολογική χρήση : http://www.mts.gov.gr/index.php/127-%CE%B2%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%B5-%CE%BA-%CE%BF-%CE%B5-%CE%BC-%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA-%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%83-2015
Φίλε μου μήπως γνωρίζεις η βεβαίωση για το μέρισμα ΜΤΣ έρχετε ταχυδρομικά στη δ/νση που έχουμε δηλώσει
Καλησπέρα, δεν γνωρίζω.
Ναι,ερχεται στην διευθυνση που δηλωσες…
Μετά από σημερινή ενημέρωση από το ΚΤΣ Αθηνών η αποκατάσταση των κρατηθεντων ως άχρ. Καταβλ. Στις συνταξεις Μαρτίου και Απριλίου θα γίνει με την καταβολή της σύνταξης του Μαΐου δηλ την προτελευταία εργάσιμη του Απριλίου.
Καλημέρα , έχουμε καμμιία ενημέρωση για το που βρίσκονται οι χορηγήσεις του ΕΦΑΠΑΞ ή ενημέρωση για αποστολή φορολογικής ενημερότητας από τον ΕΛΟΑΣ.
http://enstoloi.net/stratos/comment-page-44/#comment-15084
καλησπερα σας ειμαι εμθ και κατεταγη το 1997 εχω αλλα 2 χρονια που εχω υπηρετησει ως ΔΕΑ εχω σοβαρο προβλημα υγειας και πιθανον θα αποστρατευτω μπορει καποιος να μου πει αν δικαιουμαι συνταξη και εφαπαξ και τι ποσο περιπου ……ευχαριστω
Δικαιούσαι και σύνταξη και μερίσματα και εφάπαξ.
Επίσης δικαιούσαι και τη μάχιμη πενταετία εφόσον την πληρώσεις.
Για τη σύνταξη ο τρόπος υπολογισμού αναφέρεται στο κάτω μέρος της σελίδας “Δικαίωμα Σύνταξης” (περίπτωση Α.2. για σένα), δεν μπορεί να υπολογιστεί στο site διότι χρειάζονται τα πλήρη οικονομικά δεδομένα σου των τελευταίων 5 ετών (πόσο μισθό έπαιρνες κάθε μήνα). Εάν βγάλεις μόνος σου το μέσο όρο ο υπολογισμός της σύνταξης είναι πολύ απλός:
http://enstoloi.net/astynomia/comment-page-19/#comment-8745
Για το εφάπαξ αναμένεται νομοθετική ρύθμιση:
Χρόνια Πολλά για την Εθνική μας επέτειο.
Ζήτω το ‘Εθνος !!!!!
Γεια σας. Εισήλθα στη ΣΣΕ το 1999 και εξήλθα το 2003, συμπληρώνοντας 11,5 περίπου πραγματικής υπηρεσίας Αξκού. Δικαιούμαι προκαταβολή εφάπαξ; Αν ναι σε τι ποσοστό; Υπάρχει εφαρμογή υπολογισμού; Ευχαριστώ.
Προκαταβολή έναντι εφάπαξ βοηθήματος
Ο Ε.ΛΟ.Α.Σ. προκειμένου να εξυπηρετήσει τους μετόχους του να αποκτήσουν στέγη ή να βελτιώσουν αυτή που έχουν, χορηγεί μέρος από το εφάπαξ βοήθημα, ως προκαταβολή έναντι του εφάπαξ βοηθήματος, που θα πάρει ο δικαιούχος κατά την αποστρατεία του.Η ανωτέρω προκαταβολή είναι έντοκος και σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 18 του Ν.Δ. 398/74 το επιτόκιο καθορίζεται ίσο προς αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καταθέσεις των διαθεσίμων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Οι χορηγούμενες προκαταβολές έναντι εφάπαξ βοηθήματος, ανέρχονται, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν. 2913/2001, σε ποσοστό μέχρι 60% επί του δικαιουμένου βοηθήματος κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους και με την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν συμπληρώσει, κατά την παραπάνω ημερομηνία, 20 τουλάχιστον έτη συμμετοχής στον Ειδικό Λογαριασμό.
ευχαριστώ για την απάντηση…
Τα διάβασα αυτά αλλά τσίμπησα από την παράγραφο:
“Εφάπαξ βοηθήματος δικαιούνται όσοι μέτοχοι έχουν δεκαετή τουλάχιστον συμμετοχή στον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας και προσκομίσουν πράξη κανονισμού σύνταξης από το Δημόσιο ή άλλο συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης, με εξαίρεση των περιπτώσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 6 & 7 του παρόντος, για τις οποίες παρέχεται βοήθημα και χωρίς την προϋπόθεση δεκαετούς συμμετοχής.”
…αλλά μάλλον αυτό προϋποθέτει να συνταξιοδοτηθώ -να φύγω από την υπηρεσία για κάποιο λόγο- μετά τα 10 χρόνια (που μου γίνονται αντίστοιχες κρατήσεις). Τότε γιατί να ζητήσω προκαταβολή και όχι όλο το εφάπαξ που δικαιούμαι;
Υπάρχει μία βασική διαφορά ανάμεσα στις 2 διατάξεις που τις καθιστά άσχετες μεταξύ τους.
Η πρώτη διάταξη (20ετία) αφορά τους εν ενεργεία, παίρνεις μέρος του εφάπαξ και συνεχίζεις να εργάζεσαι.
Η δεύτερη διάταξη αφορά τους απόστρατους, εάν η υπηρεσία σε διώξει (όχι απλά να φύγεις) για κάποιο λόγο δικαιούσαι εφάπαξ με 10 χρόνια υπηρεσίας, αφού εάν παραιτηθείς με 10 χρόνια εννοείται ότι δεν δικαιούσαι σύνταξη άρα ούτε και εφάπαξ.
Κατάλαβα κ .Αχιλλέα! Να ‘σαι καλά κι ευχαριστώ. Αναμονή λοιπόν!
1. Δικαιούσαι εφάπαξ, αν δικαιωθείς σύνταξης.
2. Δικαιούσαι προκαταβολής αν έχεις συμπληρώσει 20ετή υπηρεσία.
3. Στο http://www.mts.gov.gr/index.php/eloas
λέει: ” … Οι παραιτούμενοι, …… , δικαιούνται εφάπαξ βοηθήματος, εφόσον προσκομίσουν πράξη κανονισμού σύνταξης από το Δημόσιο ή άλλο συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης.
Οι μέτοχοι που δεν θα προσκομίζουν πράξη κανονισμού σύνταξης, εφόσον:
1. Δεν έχουν λάβει προκαταβολή έναντι του εφάπαξ βοηθήματος έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν, είτε την ανάληψη των πράγματι καταβληθεισών εισφορών τους άτοκα, χωρίς καμία άλλη μελλοντική αξίωση έναντι των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας,……”
Αφού εισήλθες στη ΣΣΕ το 1999, θα ονομάστηκες Αξκος το 2003 (=1999+4).
Πώς συμπλήρωσες 11,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας Αξκού μέχρι το 2003 που εξήλθες ;
ευχαριστώ για την απάντηση…από το 2003 ως τώρα (και ως Αξκός) είναι 11,5 χρόνια. Το Σεπ 2015 συμπληρώνω 12 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας Αξκού. Δε λογίζω τα 4 χρόνια της Σχολής, για τα οποία δε γνωρίζω αν γίνονταν κρατήσεις υπέρ ΜΤΣ ή άλλες.
George, συγνώμη. Παρανόησα τις ημερομηνίες.
Νόμισα ότι έχεις παραιτηθεί. Λάθος μου.
Δικαιούσαι προκαταβολή το 2019.
ευχαριστώ για την απάντηση! μάλιστα… τώρα κατάλαβα. Αλλά 20 ετή υπηρεσία Αξκού, ή λαμβάνουμε υπόψη και τα 4 χρόνια της Σχολής;
Στον ΕΛΟΑΣ έχεις αναγνωρισμένα και τα χρόνια της σχολής. Τα πλήρωσες σαν Ανθλγός – Υπλγός. Γίνεται αυτόματα για όλους η διαδικασία. Οπότε έχεις 15,5 χρόνια
να ‘σαι καλά Ιακωβε! Ευχαριστώ!
Καλημέρα ξέρει να μου πει κάποιος εάν γνωρίζει δικηγόρο έμπειρο επι στρατιωτικών θεμάτων
ευχαριστώ
Γιωργο τι βαθμο εχεισ και περιπου περιτηνοσ εχεισ θεμα για να δω αμα μπορω να σε βοηθησω
Καλησπέρα.Μήπως γνωρίζει κάποιος τι ισχύει για τους απόστρατους με τα αναδρομικά του επιδόματος εξομάλυνσης που έχουν σύζυγο ένστολο;
???? πρεπει η συζυγος να κανει αναφορα στην υπηρεσια της….εφόσον ησου εν ενεργεια το διαστημα εκεινο…..ηδη τα χρηματα στον ΣΞ δοθηκαν σε αρκετους για να μην πω σε ολους, δεν ειμαι σιγουρος……
Ειμαι αλχιασ με καταταξη 1991 και αποστρατευτηκα για λογουσ υγειασ.Δηκαιουμε την τριετοια του κονδυλη?
Δες; http://enstoloi.net/comments/faq-erotisis/
2. Δεδομένα —> 4.
Συγνωμη που ξαναενοχλο, βαση των δεδομενων τα δηκαιουμε, χρειαζεται να γεινει καμια ενεργεια?
Όχι, θα τα υπολογίσει αυτόματα το ΓΛΚ στη συνταξιοδοτική πράξη, υπάρχει υπόδειγμα στη σελίδα “Σύνταξη ΓΛΚ – Επαλήθευση” (στα δεξιά).
ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ ΑΧΙΛΕΑ