Εγκύκλιος για την ημερομηνία ισχύος του Ν.4387

Έληξε σήμερα η αγωνία πολλών συναδέλφων, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση παραίτησης πριν από την 30-6-2016, αλλά η διαγραφή τους έλαβε χώρα μετά την 1-7-2016.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ Ν.4387
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που κυκλοφόρησε σήμερα: https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24975
“6.Α. Η σύνταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας μέχρι και την 30-6-2016 ή κρίθηκαν αποστρατευτέοι μέχρι την ημερομηνία αυτή (ανεξάρτητα του χρόνου διαγραφής τους από τις Τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας), με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας και μετά από τακτικές ή έκτακτες κρίσεις …… θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την 31-12-2014.”

Επίσης στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι λεπτομέρειες του νέου τρόπου υπολογισμού σύνταξης, ο οποίος θα ισχύσει για παραιτήσεις ή αυτεπάγγελτες αποστρατείες μετά την 1-7-2016:
“Ειδικότερα οδηγίες για τον υπολογισμό της σύνταξης όσων από τα πρόσωπα αυτά η υπαλληλική σχέση λύθηκε ή θα λυθεί εντός του έτους 2016 (από 1-7-2016 μέχρι 31-12-2016), ή θα λυθεί εντός των ετών 2017 ή 2018 και προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, θα παρασχεθούν με Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.”

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Επαναδιατυπώνεται στην παρ. 9 της εγκυκλίου η διαφορά (σε σχέση με το ΙΚΑ) στον τρόπο υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης για δημοσίους υπαλλήλους, η οποία αναλύεται εδώ: http://enstoloi.net/prosorini-syntaxi-parapliroforisi/
Αυτή τη στιγμή όμως δεν ισχύει αυτή η διάταξη για τους στρατιωτικούς – ΣΑ, διότι επί του παρόντος σε αυτούς δίνονται τρίμηνες αποδοχές (οι οποίες καταργήθηκαν για τους ΔΥ όταν ενεργοποιήθηκε η προσωρινή σύνταξη). Για να εφαρμοστεί η προσωρινή σύνταξη στους στρατιωτικούς και ΣΑ θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (άρθρο 1, παρ. 2α, Ν.4151/13).

Τέλος, η προσωρινή σύνταξη ΔΕΝ καταβάλλεται (παρ. 9.1.β) εάν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι απαραίτητη η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης, εκτός εάν ήδη έχει εκδοθεί πράξη αναγνώρισης των χρόνων αυτών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι δεν διαθέτουν πράξη αναγνώρισης δεν θα δικαιούνται προσωρινή σύνταξη.
Δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη μόνο όταν η αναγνώριση είναι αναγκαία για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Πχ. όταν κάποιος χρειάζεται 29 συντάξιμα έτη για θεμελίωση και παραιτείται με 26 πραγματικά (+5ετία) κάνοντας παράλληλα αίτηση αναγνώρισης, τότε μέχρι να έκδοθεί η πράξη αναγνώρισης από το ΓΛΚ δεν δίνεται προσωρινή σύνταξη.
Εάν ο ενδιαφερόμενος είχε 29 πραγματικά έτη (+5ετία) δηλαδή θεμελιώνει χωρίς την 5ετία, τότε θα λαμβάνει προσωρινή σύνταξη άσχετα με το πότε θα εκδοθεί η πράξη αναγνώρισης της 5ετίας.
Ουσιαστικά δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψη οι αιτήσεις αναγνωρίσεων μέχρι να εκδοθεί η επίσημη πράξη αναγνώρισης από το ΓΛΚ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.