Η διάταξη που προβλέπει περικοπή για την απασχόληση συνταξιούχων είναι το άρθρο 20 του Ν.4387/16 όπου αναφέρεται επί λέξει:
“1. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου ….. οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.”
Α. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Η ανωτέρω φράση “υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ” μάλλον σημαίνει ότι εφόσον η εργασία στο εξωτερικό δεν υπάγεται στην ασφάλιση ΕΦΚΑ, δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στην Ελλάδα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία επίπτωση στη σύνταξη.
Το ίδιο αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο ΕΦΚΑ: Εφαρμογή διατάξεων άρθρου 20 Ν.4387/16 περί απασχόλησης συνταξιούχων
“2. Οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 δεν εφαρμόζονται στους συνταξιούχους:
α) με ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης και ανάληψης εργασίας ή αυτοαπασχόλησης πριν από τις 13.5.2016 ……
β) οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία/δραστηριότητα για την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, ακόμα και αν προκύπτει εισόδημα,
γ) λόγω ανικανότητας (αναπηρίας),
δ) λόγω θανάτου”
Σύμφωνα με τα ανωτέρω φαίνεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης εργασίας συνταξιούχου στο εξωτερικό στον ΕΦΚΑ (η υποχρέωση αναγραφής αυτών των εισοδημάτων στη φορολογική δήλωση είναι εντελώς άλλο θέμα).
Από την άλλη πιθανώς οι ρυθμίσεις αυτές να αφορούν μόνο τις περιπτώσεις εργασίας στην Ελλάδα, ενώ για εργασία στο εξωτερικό απλά να υπάρχει κενό νόμου (καμία πρόβλεψη). Σε κάθε περίπτωση επίσημη απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από τον αντίστοιχο δημόσιο φορέα (ΕΦΚΑ ή ΓΛΚ).
Β. ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΔΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Άσχετα από το θέμα της περικοπής, η εργασία στο εξωτερικό συνήθως απαιτεί και μόνιμη διαμονή εκτός Ελλάδας (άνω των 6 μηνών ετησιως), οπότε ο ενδιαφερόμενος δικαιούται (υποχρεούται;) να υπαχθεί στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού.
Ίσως η αλλαγή φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό να είναι προαπαιτούμενο για να αποδεικνύεται ότι η εργασία παρέχεται στο εξωτερικό και να μην επιβάλλεται περικοπή στη σύνταξη, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκύπτει από κάποια διάταξη ή εγκύκλιο.
Γ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού δεν δικαιούται τη μείωση φόρου στη σύνταξη (τα 1.900 €) που δικαιούνται οι κάτοικοι Ελλάδας και για τον ίδιο λόγο δεν έχουν την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.
Μέχρι σήμερα φαίνεται ότι είναι διαδεδομένη η “μαύρη” εργασία στο εξωτερικό, δηλαδή χωρίς καμία ενημέρωση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης και χωρίς υπαγωγή στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού.
Ήδη όμως από το 2017 έχει ενεργοποιηθεί η αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών στοιχείων (καταθέσεις κλπ) με πολλές χώρες και θα ακολουθήσουν και άλλες το 2018: capital.gr – Ανταλλαγή στοιχείων καταθετών εξωτερικού
Δ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
e-forologia.gr – Φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού
taxheaven.gr – Η “Οδύσσεια” της ταλαιπωρίας των Ελλήνων που ξενιτεύονται
Ε. ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Για τυχόν περικοπή ή όχι της σύνταξης σε περίπτωση εργασίας στο εξωτερικό δεν έχει κυκλοφορήσει καμία εγκύκλιος, παρά το γεγονός ότι το θέμα αφορά χιλιάδες συνταξιούχους. Επίσημη απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από τον αντίστοιχο δημόσιο φορέα (ΕΦΚΑ ή ΓΛΚ).
Κατά την προσωπική μου άποψη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το ρητό “συν Αθηνά και χείρα κίνει” και να υποβάλλουν σχετικό ερώτημα είτε ηλεκτρονικά (διαδικτυακά), είτε εγγράφως προς ΕΦΚΑ και ΓΛΚ, καθώς η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να απαντά εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος σε κάθε νόμιμο αίτημα πολίτη.
Εάν υποβληθεί εκατοντάδες φορές το ίδιο ερώτημα, το κράτος θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να ασχοληθεί και να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Πέραν της περικοπής της σύνταξης, το θέμα της εργασίας στο εξωτερικό έχει πολλές παραμέτρους και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα πρέπει κατ’ αρχήν να αναζητήσει τη συμβουλή εξειδικευμένου λογιστή και να υποβάλλει σχετικό ερώτημα στη ΔΟΥ όπου ανήκει.
Το άρθρο αυτό θα ενημερώνεται συνέχεια με βάση πληροφορίες συναδέλφων που πιθανώς έχουν ασχοληθεί εκτενέστερα με το θέμα.