Σελίδα υπ' αριθ. 22 με σχόλια ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα υπ' αριθ. 22 με σχόλια ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Κύριε Καρασαββίδη οι πίνακες που υπάρχουν στο site σχετικά με την συνταξη απο το ΓΛΚ είναι ακριβής, μόνο μία ερώτηση έχω σχετικά με τα διπλά εξάμηνα , στον πίνακα που συμπληρώνουμε τον αριθμό εξαμήνων στην Εφαρμογή σύνταξη ΓΕΝ το ποσό που αναγράφει η πράξη Κανονισμού αντιστοιχεί σε 82 εξάμηνα ΥΚΤ-ΑΛΤΟΥ με απόλυτη ακρίβεια, ενώ η βεβαίωση που προσκόμισα αντιστοιχεί σε 89 εξάμηνα και υπάρχει μια διαφορά στο τελικό ποσό. Ο τρόπος που υπολογίζονται τα εξάμηνα έχει αλλάξει? Τα ποσά που αναγράφεται στη σελίδα σας είναι σωστά?
Κώστα αν θες δως μου ενα email σου να επικοινωνήσω μαζι σου.
[email protected]
Ο υπολογισμός των εξαμήνων με τον παλιό τρόπο δεν έχει αλλάξει και είναι ίδιος για όλα τα όπλα.
Είναι πιθανόν να μην μέτρησαν ορισμένα εξάμηνα από το ΓΛΚ για κάποιο λόγο.
Έχεις λάβει τη Συνταξιοδοτική Πράξη και πόσα εξάμηνα αναγράφονται σε αυτήν;
Δεν αναφέρει αριθμό εξαμηνων η πράξη, μόνο το ποσό. Θα με βοηθούσε αν μου λέγατε τον βασικό μισθό λοχαγου
Ο βασικός Λοχαγού είναι 972 ευρώ, μπορείς να βρεις όλους τους βασικούς βαθμούς στη σελίδα “Μισθολόγιο”.
Όμως στην πρώτη σελίδα της ΣΠ όπου αναλύεται ο συντάξιμος χρόνος σε έτη – μήνες – ημέρες, πάντα αναφέρονται και τα εξάμηνα, πχ. 24-06-00 σημαίνει 49 εξάμηνα (24 έτη x 2 + 6 μήνες).
Εάν έχεις 89 εξάμηνα θα έπρεπε να αναφέρεται στην ΣΠ 44-06-00, αλλιώς δεν θα μετρούσαν καθόλου.
Καλημερα.Αναφορικα με την προοπτικη ενοποιησης των μετοχικων ταμειων ΜΤΣ ΜΤΝ ΜΤΑ υπαρχει κατι νεο;Ευχαριστω
Να ελπίζεις όχι, από ότι φαίνεται το δικό σας είναι το πιο υγιές ταμείο και δεν σας συμφέρει η συγχώνευση.
Γεια σας με τα 6 ευρω προσαύξηση για κάθε πτητικό εξάμηνο,υπαρχει κάποια ενημέρωση?Αυτό το 6ευρω το έπαιρναν και αυτοί που δεν αναγνώριζαν τα εξάμηνα .Εγω τα πλήρωνα κανονικά.Ειναι παρα πολύ σημαντικό να δωθει μια εξήγηση για αυτό το θέμα.Εκεί που έχουν φτάσει οι συντάξεις,το ποσο από τη προσαύξηση είναι πολύ βασικό.Ευχαριστω.
Τι εννοείς ακριβώς όταν λες ότι πλήρωνες τα εξάμηνα;
Καλημερα.μπορειτε να με ενημερωσετε σχετικα με τα ειδικα μισθολογια εαν θα υπαρξει μειωση των βασικων μισθων και τελικα και της συνταξης
Αγαπητε Γιαννη , συμφωνα με το νομο που εχει ηδη ψηφιστει και ισχυει ( κατρουγκαλος ) ο βασικος μισθος εχει αποσυνδεθει και δεν εχει πλεον καμμια σχεση με τον υπολογισμο – μειωση – αυξηση της συνταξεως .
Μονο στην διαμορφωση του μεσου ορου αποδοχων εχει πλεον …
Γιάννη το νέο μισθολόγιο θα έχει έμμεση επίπτωση στη σύνταξη, αλλά μόνο για όσους διαγράφονται το 2016 ~ 2018.
Για αυτούς θα υπολογιστούν δύο συντάξεις, μια με τον παλιό τρόπο (με τις τελευταίες αποδοχές) και μια με τον καινούριο (μέσος όρος 15ετίας), ώστε στη συνέχεια να εξαχθεί η προσωπική διαφορά.
Άρα το νέο μισθολόγιο θα έχει ως επίπτωση τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, αφού λογικά οι τελευταίες αποδοχές θα μειωθούν (Σύνταξη Νο 1 με τον παλιό τρόπο).
Για διαγραφή μετά το 2019 το νέο μισθολόγιο επηρεάζει μόνο το μέσο όρο αποδοχών όπως προείπε ο συνάδελφος Villas.
Καμια ενημέρωση για τα διπλα εξάμηνα ;;
Κ. Καρασσαβίδη θέλω να ρωτησω αν η προσωπικη διαφορά θα εξακολουθησει να διδεται για πάντα, (π.χ για εναν συνταξιουχο που θα φύγει το 2017) όπως ισχυρίζεστε, ή θα πάψει να καταβάλλεται εντος διαστήματος πέντε ετων σύμφωνα με το νόμο 4387/2016 άρθρο 14 παρα 2β ??
Σας παραθέτω αυτούσιο το νόμο.
β. Από 1.1.2019, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει σε εφαρμογή της παραγράφου 3. Εάν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αυτή ακριβώς η παράγραφος που παρέθεσες προβλέπει ότι η προσωπική διαφορά θα δίνεται για πάντα, αφού αναφέρει ότι “το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά”.
Πουθενά δεν αναφέρεται περίοδος πενταετίας για την ισχύ της προσωπικής διαφοράς.
Τα 5 έτη αφορούν την αναπροσαρμογή των συντάξεων που βγαίνουν μεγαλύτερες με το νέο νόμο (ορισμένες ακραίες περιπτώσεις χαμηλόμισθων).
Η φράση “συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του”, σημαίνει ότι όποιος λαμβάνει προσωπική διαφορά δεν δικαιούται την ετήσια αύξηση σύνταξης που προβλέπει ο νόμος (με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό), μέχρι το ποσό της διαφοράς να καλυφθεί από τις αυξήσεις που θα δίνονται στις υπόλοιπες συντάξεις.
Στη συνέχεια αφού οι συντάξεις με και χωρίς προσωπική διαφορά θα έχουν γίνει ίσες (σε κάποια χρόνια από σήμερα), θα λαμβάνουν όλοι την ίδια ετήσια αύξηση, εφόσον φυσικά αυξάνεται το ΑΕΠ.
ευχαριστω για τη διευκρίνηση.
Η παράγραφος 2β άρθρου 14 του Ν4387 αναφέρεται στις δύο περιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων.
1η: Η νέα σύνταξη να είναι μικρότερη από την ήδη καταβαλλόμενη. Σε αυτή την περίπτωση από 1-1-2019 θα καταβάλλεται η νέα σύνταξη και στον συνταξιούχο θα καταβάλλεται προσωπική διαφορά η οποία θα μειώνεται ισόποσα με την αύξηση που θα δίνεται κάθε φορά σε εφαρμογή της παραγράφου 3. Αυτό θα γίνεται κάθε φορά που θα αυξάνονται οι συντάξεις, μέχρις ότου μηδενιστεί πλήρως η προσωπική διαφορά χωρίς να καθορίζεται χρονικός περιορισμός.
2η: Η νέα σύνταξη να είναι μεγαλύτερη από την ήδη καταβαλλόμενη. Σε αυτές τις συντάξεις η διαφορά μεταξύ νέας και ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης θα χορηγηθεί στους δικαιούχους σε πέντε ετήσιες δόσεις από 1-1-2019.
Και φυσικά όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν εφόσον δεν συντρέχουν οι λόγοι του άρθρου 14, παράγραφος 4.
4. Από την 1.1.2017 και ανά τριετία, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με ειδικό νόμο ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Το ύψος των ανωτέρω δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009.
http://www.mtn.gr/ανακοινώσεις/581-καταβολή-εφαπαξ-βοηθημάτων-ελοαν-από-001-έως-285.html
Μηπως υπαρχει καποια ενημερωση σχετικα με το μερισμα του ΜΤΝ αν θα υπαρχη καποια αλλαγη στον υπολογισμο του.ευχαριστω
Δεν υπάρχει κάποια τέτοια εκδοχή προς το παρών, έστω και σαν παραπληροφόρηση.
κ.Καρασαββιδη θα σας παρακαλέσω οταν μάθετε σχετικά με τις νέες εγκυκλίους που αφορούν τα διπλα εξάμηνα και τα 40 χρονια συντάξιμα να μας ενημερώσετε.Σας ευχαριστω πολυ.
Εννοείται αυτό, όταν υπάρχουν επίσημες αποφάσεις θα ενημερωθούν κατάλληλα οι σελίδες υπολογισμού σύνταξης.
κ. Καρασαβίδη θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν γνωρίζετε, όταν κάποιος συνταξιοδοτηθεί πχ το 2017, η προσωπική διαφορά 33 % θα εξακολουθεί να ισχύει και μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων ή αυτό ισχύει μόνο για τους ήδη συνταξιούχους ?
Σύμφωνα με το νόμο η προσωπική διαφορά θα ισχύει για πάντα, εννοείται όμως σε συνάρτηση με την απόδοση της οικονομίας μας και εφόσον φυσικά δεν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο περιβόητος “κόφτης”:
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν την ενεργοποίηση του «κόφτη» αν δεν πιαστούν οι στόχοι
ΥΓ. Και το ποσό της σύνταξης που έπαιρναν οι απόστρατοι μέχρι το 2008, με βάση την τότε νομοθεσία, ίσχυε “για πάντα”.
ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 2016 ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΛΗΡΩΤΕΟ Η ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1-7-2016.
Λογικά σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε: http://enstoloi.net/stratos/comment-page-123/#comment-33834
Κύριε Αχιλλέα πείτε μου σας παρακαλώ.
Ειμαι στο ΠΝ, είμαι τρίτεκνος και έκλεισα 20ετία το 2012 οπότε μπορώ να αποστρατευτώ το 2015.
Η ερώτηση μου είναι θα υπολογίζω την συνταξη σε 35α ή σε 40α;
Έιναι αυτο που βρίσκω ότι όποιος θεμελιώνει δικαίωμα από 1-1- 2015 υπολογίζει τις αποδοχές σε 40α;
Ή ισχύει ότι είχα 20ετία το 2012;
Με το νέο τρόπο υπολογισμού (νομοθεσία 2016) το ποσό της σύνταξης δεν εξαρτάται από το πότε θεμελίωσες (δεν υπάρχουν 35α ή 40α). Υπάρχει μόνο μία εκκρεμότητα προς διευκρίνηση, εάν με το νέο τρόπο υπάρχει ή όχι ανώτατο όριο 40 ετών για χρήση εξαμήνων ή/και 5ετίας (όπως υπήρχε όριο 35 ετών προηγουμένως).
Στις σελίδες ο όρος “Θεμελίωση το 2014” εννοείται ως “συμπλήρωση 24,5 ετών ή 20 ετών για τρίτεκνους παλιούς ασφαλισμένους πριν από το 2014” (άσχετα εάν η ημ/νία θεμελίωσης είναι μετά το 2014), αλλά είναι μεγάλη η δεύτερη φράση για να χωρέσει στη σελίδα!
Οπότε και στη σελίδα “Σύνταξη 2016” και στη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΝ” εσύ θα πρέπει να βάζεις ΝΑΙ στο πεδίο “Θεμελίωση το 2014”.
Ίσως στο μέλλον αλλάξω την ένδειξη από “Θεμελίωση το 2014” πχ. σε “24,5 έτη το 2014” για να μην υπάρχουν παρανοήσεις για περιπτώσεις όπως η δική σου.
ΥΓ. Προς αποφυγή παρεξήγησης, υπενθυμίζεται ότι η 20ετία για τους τρίτεκνους ισχύει μόνο για παλιούς ασφαλισμένους:
http://enstoloi.net/den-ischii-20etia-gia-triteknous-meta-to-1993/
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Δεν είχα ιδέα αυτής της ερμηνείας.
Ετοιμάζομαι να δηλώσω παραίτηση και ειλικρινά με χαροποίησε η τροπή αυτή.
Γεια σας στη εφαρμογή για δικαίωμα σύνταξης μου υπολογίζει τα χρόνια του στρατού και του ΙΚΑ σαν πραγματική υπηρεσία .Ειχα την αίσθηση ότι τα χρόνια ΙΚΑ μετράνε σαν πλασματική και τα χρόνια στρατού σαν πραγματική στρατιωτική υπηρεσία .Ειμαι νέος ασφαλισμένος και από 01/01/17 θα ανήκω στον ΕΦΚΑ .Τι ισχύει τελικά ;
Ερώτηση 2.9 παρ. 1 και ερώτηση 4.8 στις FAQ.
AΧΙΛΛΕΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 31-12-2014 ΕΚΛΕΙΣΑ
20 ΧΡΟΝΙΑ Λ.Σ
1 ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ,11 ΜΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
0,5 ΜΗΝΕΣ ΙΚΑ
2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΤΗΤΙΚΑ ( 5 ΕΞΑΜΗΝΑ)
ΣΥΝΟΛΟ 24, 10 ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΩ 30,6 ΜΗΝΕΣ ΕΧΩ ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ Η ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 19-02-2017 ΙΣΧΥΕΙ ΤΕΛΙΚΑ΄,
Λογικά έχεις κατάταξη 4-8-1994, οπότε ισχύει η ημερομηνία που σου έβγαλε η σελίδα.
Βέβαια επειδή έχεις λίγα χρόνια υπηρεσίας ο μέσος όρος αποδοχών θα είναι μικρός, οπότε θα πρέπει να σκεφθείς πολύ σοβαρά όταν έρθει εκείνη η ώρα εάν σε συμφέρει να φύγεις τόσο νωρίς.
ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΧΩ 19-12-1994
Μήνες ΙΚΑ στο σχόλιο αναφέρεις 0,5 (μισός μήνας), εκτός εάν ήθελες να γράψεις 5 (πέντε) μήνες.
Με μισό μήνα ΙΚΑ πας στην 40ετία.
ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΧΙΛΛΕΑ 5 ΜΗΝΕΣ ΙΚΑ ΕΙΝΑΙ AΡA;
Άρα ισχύει ότι σου βγάζει η σελίδα με 5 μήνες ΙΚΑ και 23 μήνες θητεία και 5 εξάμηνα και 5ετία (19-2-2017).
Υπόψιν ότι η μάχιμη 5ετία δεν πρέπει να συμπίπτει με τα πτητικά εξάμηνα (ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Νο 2. στη σελίδα).
ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ
http://enstoloi.net/naftiko/comment-page-21/#comment-33337