Σύνταξη, εφάπαξ & μισθολόγιο στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας
Στρατός Ξ.
Σελίδα υπ' αριθ. 344 με σχόλια ειδικά για το Στρατό Ξηράς (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Subscribe
21.4K Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος
24 Ιανουαρίου 2023 14:20
κ. Καρασαββίδη καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής : βλέπω στην εφαρμογή σύνταξης, μια διάφορα στην σύνταξη μεταξύ παλιού και νέου ασφαλισμένου 80 με 100 ευρώ με τα ίδια χρόνια και τον ίδιο βαθμό. Αυτό προφανώς προκύπτει ότι υπάρχει διάφορα στις εισφορές σύνταξης ….. Ώμος στην εφαρμογή μισθοδοσίας δεν βλέπω διάφορα μεταξύ νέου και παλιού ασφαλισμένου σχετικά με τις αποδοχές τούς . Μήπως στην εφαρμογή σύνταξης υπάρχει κάποιο λάθος ;;;;;.Σας ευχαριστώ
Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ξέρει κάποιος, είμαι κατάταξη 93 ΣΜΥΝ . Εάν μπούμε σταδιοδρομικά στον Ν.2439/96 όπως διαφαίνεται με το προς ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, και κάνω αναγνώριση 8 ετών περίπου, 5ετια + 3ετια, στα 32+ θα φέρω τον βαθμό του Πλωτάρχη για 2 έτη, δικαιούμαι αποστρατευτικό βαθμό Αντιπλοιάρχου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/208971
Κατά την αποστρατεία για να προαχθείς στον επόμενο βαθμό πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 22.
α. Η αποστρατεία δεν οφείλεται σε κρίση ως αποστρατευτέος.
β. Έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραμονής στο βαθμό που απαιτείται για προαγωγή.
γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία, όπως στο άρθρο 3 και στην παράγραφο 17 του άρθρου 20 ορίζεται.
Ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής στον βαθμό ορίζεται στην παράγραφο 1δ του άρθρου 5 και είναι τέσσερα (4) έτη ή δεκαέξι (16) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού από τα οποία τα δύο (2) στον κατεχόμενο βαθμό.
Με 32 χρόνια υπηρεσίας και 2 χρόνια στον βαθμό του Πλωτάρχη πληρούνται οι προϋποθέσεις παραμονής στον βαθμό και προάγεσαι.
Συγνώμη που το ξαναγράφω αλλά πριν το έγραψα κάπως μπερδεμένα.Σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας στα 23 χρόνια λογικά θα γράφει το γιατί με αποστρατευσουνε.Αυτο μπορεί να επηρεάσει το αν θα πάρω σύνταξη;Είναι 25 μέρες φυλακή,κάποια αρνητικά σχόλια για την εικόνα μου γενικά μερικά εγκαλητηρια και κακές βαθμολογίες από δύο διοικητες.Ολα αυτά έλαβαν χώρα την περίοδο 2016-18.Μετα πήρα 3 6μηνες αναρρωτική άδεια.Κριθηκα ελαφράς υπηρεσίας και από την περίοδο 2020-22 και βαθμολογήθηκαν με άριστα ,όμως το κακό παρελθόν το πλήρωσα τώρα,αφού από το 20 και πλέον ήρθανε οι δυσμενείς κρίσεις.Αυτο που θέλω να ξέρω είναι αν όλα αυτά επηρεάζουμε τη σύνταξη.
Σε περίπτωση που με αποστρατευσουνε.Ευχαριστω.
Η σύνταξη δεν εξαρτάται από το λόγο της αποστρατείας, εξαρτάται από τις εισφορές που πλήρωσες.
Οπότε είτε αποστρατευθείς λόγω ανικανότητας (με αναπηρία), είτε λόγω αίτησης αποστρατείας (για όσους θεμελίωσαν), είτε λόγω κρίσεων (εκτός πειθαρχικού παραπτώματος), είτε με προσωπικό έπαινο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας λόγω άψογης διαγωγής και απόδοσης (ακραίο παράδειγμα γιατί φαίνεσαι πολύ αγχωμένος!), η σύνταξη θα είναι ακριβώς η ίδια, γιατί σε όλες τις περιπτώσεις ο μισθός ήταν ο ίδιος όλα τα προηγούμενα έτη.
Καλησπέρα και από εμένα. Πληρώνω εδώ και 4 μήνες εισφορές για την αναγνώριση της 5- ετίας στο διπλάσιο (από 1998 μέχρι 2005 διότι συμμετείχα αρκετούς μήνες σε κάποια αποστολή εξωτερικού ) . Με την νέα δγή του ΙΑΝ 2023 μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε, για την περίπτωση μου, από 1996 μέχρι 2001. Έτσι έκανα πρόσφατα αναφορά παύσης πληρωμής και επανέναρξη με το νέο καθεστώς. Με τους ήδη 4 μήνες που πληρώνω τι γίνεται? Τα χάνω? Αναγνωρίζονται οι 4 πρώτοι μήνες του 1998? Συμψηφίζονται στον νέο υπολογισμό των εισφορών?? Ευχαριστώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χάνεις τίποτε, το θέμα είναι πόσα ακριβώς θα κερδίσεις.
Με βάση ότι έχει γίνει παλαιότερα με τη μείωση του κόστους πενταετίας, σχεδόν σίγουρα θα συμψηφιστούν όσα πλήρωσες, δηλαδή θα επανυπολογιστούν και οι 60 μήνες και θα αφαιρεθούν όσα έδωσες.
Υπάρχει ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να ερμηνευθεί η ρύθμιση ότι θα πρέπει να εξοφληθούν μόνο οι εναπομείναντες 56 μήνες με το μικρότερο κόστος, αλλά αυτό μάλλον θα το μάθεις πρώτος εσύ!
Καλησπέρα. να καταχραστώ το σχόλιο και να κάνω κι εγώ ερώτηση; Αν και, μάλλον, ξέρω την απάντηση…. Έκανα κι εγώ την αναφορά και ζήτησα να υπολογισθούν πάλι τα συντάξιμα. Πιστεύετε ότι θα γίνει άμεσα, δλδ με τη διακοπή θα ξεκινήσουν τις νέες κρατήσεις ή θα περιμένουν οδηγίες;
Θα κάνεις διακοπή και οι υπόλοιποι μήνες θα υπολογιστούν με μικρότερο κόστος, αυτοί που πλήρωσες μένουν ως έχει αναγνωρισμένοι, χωρίς να επιστρέφονται ή να συμψηφίζονται ποσά.
(παράγραφος 4. γ) γ. Κρατήσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν για αναγνώριση του μόνον στο διπλάσιο για κύρια σύνταξη, πριν την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης διακοπής, δεν είναι δυνατόν να επιστραφούν, καθόσον κάτι τέτοιο, δεν προβλέπεται από τις, έως και σήμερα, κείμενες διατάξεις. https://www.staratalogia.gr/2023/01/blog-post_32.html
Καλησπέρα σας. Από πού προκύπτει ότι σε περίπτωση αποστρατείας λόγω κρίσης θεμελιώνεται αυτομάτως δικαίωμα σύνταξης; Δηλαδή εγώ που πρόκειται να αποστρατευθώ ως Αρχιλοχίας ΕΜΘ, νέος ασφαλισμένος (μετά το 93) και έχω 23 χρόνια πραγματική υπηρεσία, μπορώ να βγω στη σύνταξη από τώρα; Είμαι 45 χρονών. Ευχαριστώ πολύ.
Όταν λές “πρόκειται να αποστρατευθώ” προφανώς δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι:
α. Η αυτεπάγγελτη αποστρατεία δεν είναι στο χέρι σου.
β. Στους υπξκούς δεν επέρχεται αυτόματα με μία κρίση (εκτός από πειθαρχικό παράπτωμα ή απόταξη).
.
Για να αποστρατευθείς ως υπξκός πρέπει να κριθείς τρεις φορές παραμένων στον ίδιο βαθμό και εσύ θα κριθείς για προαγωγή σε Ανθστή όταν έχεις 25 έτη.
Εάν για 3 συνεχόμενες χρονιές (2025-26-27) κριθείς παραμένων, τότε την τρίτη φορά η υπηρεσία θα σε αποστρατεύσει και θα λάβεις σύνταξη με τα 27 έτη υπηρεσίας που θα διαθέτεις τότε (+5ετία εάν την πληρώσεις).
Οπότε εάν “προσπαθήσεις” αρκετά να είσαι απαράδεκτος στη δουλειά σου και να τιμωρείσαι συνεχώς, τότε ίσως “καταφέρεις” να φύγεις νωρίτερα, αλλά με προσοχή γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος απόταξης ή αποστρατείας λόγω πειθαρχικού παραπτώματος!
.
ΥΓ. Η παραπάνω προφανώς σκωπτική συμβουλή δόθηκε για να καταλάβεις ότι η αποστρατεία υπξκού λόγω κρίσεων δεν είναι παροχή αλλά τιμωρία!
Ίσως εγώ δεν το είπα σωστά. Έχω κριθεί ήδη 3 φορές παραμένον, αλλα όχι συνεχόμενες για λάθος που είχα κάνει πριν 9 χρόνια. Τώρα είμαι σίγουρος ότι θα έρθει η 4 φορά και άρα θα αποστρατευθώ. Δεν το επιδιόκω. Δυστυχώς δεν βλέπουν τα τελευταία 9 χρόνια και έχουν μείνει σε δυο παραπτώματα που είχα. Εγώ εκείνο που δεν έχω καταλάβει και για αυτό ρωτάω εσάς που μας βοηθάτε είναι αν με το που βγω εκτός ΕΔ θα μπορώ να πάρω σύνταξη, ή θα πρέπει να περιμένω τα 60 και να βρω άλλη δουλειά μέχρι να γίνω 60. Συγγνώμη που επανέρχομαι στην ερώτηση, απλά για να γίνει κατανοητό ότι δεν θέλω να φύγω αλλά δυστυχώς θα με διώξουν.
Καλημέρα Παναγιώτη.
Σε περίπτωση που κριθείς και αποστρατευτείς αυτεπάγγελτα με κρίση παραμένων στον αυτό βαθμό δικαιούσαι άμεσα σύνταξης για τα συντάξιμα χρόνια που έχεις.
Προβλέπεται από την παρ. 1γ του άρθρου 26 του ΠΔ169/2007 https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/393111
Πρέπει να διαβάσεις την διαφορά ανάμεσα στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω κρίσης από συμβούλιο και στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος. https://enstoloi.net/stratos/comment-page-336/#comment-113146
Εσένα σε αφορά η περίπτωση β όχι η γ.
1}Τα δυο παραπτωματα τα οποια εκανες ηταν για λογους υπηρεσιας? η για λογους ποινικο δικαστηριο? 2} Οι βαθμολογιες σου στα φυλλα ποιοτητας τα τελευταια 10 χρονια ηταν προαγωγισημες? και τι σχολια υπηρχαν??
ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
22 Ιανουαρίου 2023 20:42
Καλησπέρα κύριε Καρασαββιδη. Έχω θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης από τις 29/12/2022.Εχω να θέσω ένα ερώτημα. Έχω ένσημα από 1/6/1991 και έχω χαρτί από το ΙΚΑ ως ΠΑΛΙΟΣ. Εχει γίνει η μεταβολή στο φύλλο μισθοδοσίας από 1/1/2003.Τα ένσημα του 1991 και 1992 (84) συνολικά δεν είναι συνταξιμα γιατί ο κλάδος ασφάλισης έγκειται (ασθένεια σε χρήμα). Η προσυνταξιοδοτικη βεβαίωση που παρέλαβα από τον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) δεν τα περιέχει και περιλαμβάνει συνταξιμα ένσημα για τα έτη 1994,1995,1996.Οταν θα υποβάλλω αίτηση αποστρατειας θα συνταξιοδοτηθω ως ΠΑΛΙΟΣ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αγαπητέ Βαγγέλη Τ. , ενδιαφέρον αυτό που έγραψες, ότι με τον 38883/10 ΄΄ Άρα στα 37 κρίση για αποστρατεία ,χωρίς πτυχίο.΄΄ Αν σου είναι δυνατόν, θα μπορούσες να μας πεις που στηρίχθηκες για να καταλήξεις σ΄αυτό το συμπέρασμα; ( πως ερμηνεύεις στον 3883/10 το άρθρο 25,παράγραφος 7 Κρίση «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» κι 7α;)
Δεν είναι ακριβώς έτσι Βαγγέλη.
Ταγματάρχης στα 34 χρόνια. Ο χρόνος παραμονής στον βαθμό του ταγματάρχη είναι 2 έτη. Άρθρο 27 παρ. 4δ.
Με την συμπλήρωση δύο χρόνων στον βαθμό, δηλαδή στα 36 χρόνια, κρίση κατά τις τακτικές κρίσεις σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2α.
Όσοι έχουν πτυχίο ΑΕΙ προάγονται στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Όσοι δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ κρίνονται Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους επειδή έχουν συμπληρώσει 35ετή υπηρεσία και τον ελάχιστο χρόνο στον βαθμό (δύο χρόνια) σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 7β. Αποστρατεύονται προαγόμενοι στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 1β και 1γ. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/57615
Άρθρο 25 παρ. 5
Η κρίση διατηρητέοι αφορά
α) Ανώτατους Αξιωματικούς
β) Συνταγματάρχες που δεν έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας.
γ) ΕΟΘ
Επομένως δεν προβλέπεται η κρίση διατηρητέοι για Αξιωματικούς ΑΣΣΥ με >35 χρόνια υπηρεσίας.
Σωστά.
Αν δεν έχεις πτυχίο γίνεσαι αντισυνταγματάρχης που είναι ο καταληκτικός βαθμός και αποστρατεύεσαι.
Αν έχεις πτυχίο γίνεσαι αντισυνταγματάρχης συνεχίζεις εν/εν για να κριθείς την επόμενη χρονιά για συνταγματάρχης και να αποστρατευτείς.
Ακριβώς έτσι είναι. Ο Georgiosp έχει θέσει ως ταβάνι για ΑΣΣΥ (χωρίς πτυχίο ΑΕΙ ) τον βαθμό Ανχης και αντίστοιχοι. Πολύ σωστά ως εδώ. Στο βαθμό του Ανχη όμως, θα προαχθούν όλοι οι ΑΣΣΥ 1000%. Για πόσα χρόνια θα τον φέρουν οι ΑΣΣΥ χωρίς πτυχίο ΑΕΙ το βαθμό του Ανχη; Πόσα χρόνια υπηρεσίας θα έχει όταν δεν θα μπορεί πλέον να προαχθεί? Τελευταίο, στα πόσα χρόνια υπηρεσίας θα προαχθούν σε Ανχη?
Δεν έχω θέσει ταβάνι για κανένα βαθμό. Ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη είναι ο καταληκτικός βαθμός για αξιωματικούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ και προβλέπεται από το άρθρο 23 παρ. α(4), β(6) και γ(6).
Θα γίνουν όλοι αντισυνταγματάρχες, σωστά το λες, όταν έχουν 2 χρόνια στον βαθμό του ταγματάρχη (δηλαδή στα 36 χρόνια) και όσοι δεν έχουν πτυχίο για να συνεχίσουν για συνταγματάρχες θα αποστρατευτούν.
Έτσι γίνεται με τον καταληκτικό βαθμό.
Χωρίς να έχω κάτι μαζί σας θα συνεχίζω, γιατί πρέπει οι συνάδελφοι διαβάζοντας τα σχόλια και τον 3883/10 να ξέρουν πόσο θα καθήσουν εν ενεργεία. Στα 36 θα κριθούν για Ανχες. Ένα έτος μετά (37)
θα κριθούν για Σχες. Επειδή δεν έχουν ΑΕΙ αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν. Δηλαδή 37 κλειστά. Έχω καταλάβει κάτι λάθος από το νόμο?
Δεν τίθεται κανένα θέμα. Οι διαφωνίες βοηθάνε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο.
Αν υποθέσουμε ότι είναι έτσι όπως το λες. Τι θα γίνει με όσους έχουν πτυχίο;
Θα κριθεί όλη η σειρά στα 37 χρόνια, όσοι δεν έχουν πτυχίο θα αποστρατευτούν με τον βαθμό που φέρουν και αυτοί που έχουν τι θα κάνουν; Θα γίνουν συνταγματάρχες. Και πόσο θα κάτσουν στον βαθμό. Αν δεις στην παρ. 4 του άρθρου 27 δεν προβλέπεται χρόνος παραμονής στον βαθμό του συνταγματάρχη για αξιωματικούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ. Πότε θα κριθούν και πότε θα αποστρατευτούν; Τα ίδια ερωτήματα που θέτεις για όσους δεν έχουν πτυχίο ισχύουν τώρα για αυτούς που έχουν. Μόνο που εδώ υπάρχει αδιέξοδο. Για να κριθείς στις τακτικές κρίσεις πρέπει να έχεις συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής στον βαθμό. Πότε θα γίνει αυτό; Δεν προβλέπεται από πουθενά.
Ίσως τους τοποθετήσει σε προηγούμενη παράγραφο του του Άρθρου 22 και τους διατηρήσει μέχρι τα 40 έτη υπηρεσίας ή 58 ετών.
Αφορά γενικά συνταγματάρχες
και δεν τους ξεχωρίζει γιατί δεν τους αναφέρει και αλλού.
Επίσης στέκει και νομικά γιατί λέει:
Άρθρο 22
3. Υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων του παρόντος νόμου, ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό έχει ως εξής:
στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό ή τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.
Ο συνδυασμός 40 ετών υπηρεσίας ή ηλικία 58 ετών δεν αναφέρεται στον Ν3883/2010 ούτε πουθενά αλλού.
Υποθέτω ότι όταν λες άρθρο 22 εννοείς το άρθρο 27.
Η παράγραφος δεν αφορά τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ.
Η παράγραφος 4 λέει ¨ Ειδικά για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό έχει ως εξής:¨
Γνώμη μου είναι ότι αν υπήρχε περίπτωση παραμονής στον βαθμό του συνταγματάρχη για προερχόμενο από ΑΣΣΥ θα αναφερόταν εδώ.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!!!
Από δω και πέρα βλέπω πως και οι δύο κάνουμε υποθέσεις.
Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν έχει φτάσει κανένας από ΑΣΣΥ να προαχθεί σε αυτούς τους βαθμούς με τον 3883/10.
Θα δείξει το μέλλον…
Ευχαριστώ!!!
Το ταβάνι είναι όταν κριθείς ευδοκίμως τερματίσαντας. Αν μπορέσεις και αποκωδικοποιήσεις το άρθρο 25 παρ. 7β του 3883/10 θα σου λυθούν όλες οι απορίες. Ο GEORGIOSP με το σχόλιο του https://enstoloi.net/stratos/comment-page-344/#comment-115539 έχει κάνει μια λεπτομερής ανάλυση (με υποδειγματικό τρόπο) του 3883/10 για τη σταδιοδρομίκή εξέλιξη των συναδέλφων προέλευσης ΑΣΣΥ.(οσοι εμπίπτουν σ’ αυτόν.)
Φίλτατε ΝΕΟΣ , ας το πάρουμε βήμα, βήμα. α) Προέλευση ΑΣΣΥ (χωρίς πτυχίο) στα 34 χρόνια υπηρεσίας προαγωγή στο βαθμό του Τχη.
β) στα 35 χρόνια έρχεται το άρθρο 25 παρ. 7α του 3883/10 που λέει:(7. Κρίση «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους) “7α.Όσοι έχουν συμπληρώσει πραγματική συντάξιμη υπηρεσία τριάντα πέντε (35) ετών, καθώς και τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στον βαθμό τους και δεν κατέστη δυνατή η προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό, όπου αυτός προβλέπεται.” Θα συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στο βαθμό όταν θα εχεις 36 χρόνια υπηρεσίας. γ.Απο την στιγμή που έχεις περάσει τα 35χρόνια κι έχεις συμπλήρωση τον μέγιστο χρόνο παραμονής στα 36, έρχεται η υπηρεσία στα 36 χρόνια και σε κρίνει ευδοκίμως τερματίσαντας(περίπου τον Ιούνιο). Σε προάγει στον βαθμό του Ανχη με ΦΕΚ που βγαίνει τον Δεκέμβριο (αφού έχεις κλειστά 36 και πιθανόν αναδρομικά από τον Ιούνιο) . Μετά από ένα μήνα βγαίνει το ΦΕΚ της διαγραφής με τον βαθμό του Ανχη.
Αν έχω κάνει κάποιο λάθος ας με διορθώσουν οι διαχειριστές. (Είναι περασμένη η ώρα και γράφω σε smartphone)
Θα ήθελα να ρωτήσω για την τάξη 93 από ΣΜΥ ισχύουν τα 40 χρόνια για συνταξιοδοτηση…εάν μπούμε στο Ν.2439/1996 με το νομοσχέδιο που έρχεται δεν θα πρέπει να φεύγουμε στα 35;..εάν έχουμε πληρώσει τα 5 πλασματικά τι γίνεται;..ευχαριστω
Μπάμπη, με μπακαλίστικο τρόπο. Τα 40 χρόνια ισχύουν μόνο σε περίπτωση αναφοράς αποστρατείας. Ακόμη και με τον 3883/10 στα 35 ή 36 χρόνια θα σε κρίνουν ως ευδοκίμως τερματισαντας τη σταδιοδρομία και θα αποστρατευτείς με αποστρατευτικό βαθμό Ανχη.. (Με εξαγορά ή χωρίς εξαγορά της πενταετίας)
Με υπαγωγή στον Ν.2439/1996 πάλι ισχύουν τα 40 χρόνια για αναφορά αποστρατειας. Η διαφορά είναι ότι στα 34 χρόνια θα προαχθείς Άνχης και στα 35 χρόνια θα κριθείς ως ευδοκίμως τεραματισαντας τη σταδιοδρομία με αποστρατευτικό βαθμό Σχη. (Με εξαγορά ή χωρίς εξαγορά της πενταετίας) Στον Ν.2439/96 υπαγεσαι για λόγους σταδιοδρομίας και όχι για ασφαλιστικούς Και στους δυο νόμους: χωρίς εξαγορά 5ετιας θα έχεις 35 ή 36 ασφαλιστικά χρόνια και με εξαγορά 5ετιας θα έχεις 40 ή 41 ασφαλιστικά χρόνια. (Διάφορα στη σύνταξη 35 και 40 ασφαλιστικά χρόνια ειναι περίπου 100€)
Δηλαδή δεν ισχύει η ηλικία της παραμονής έως 58 ετών σε περίπτωση που κάποιος θέλει να παραμείνει ? Θα τον κρίνουν υποχρεωτικά στα 35 ή 36 χρόνια σε ηλικία πχ 53 ετών ?
Καλησπέρα.
Δεν διευκρινίζεις αν αναφέρεσαι σε υπαγωγή στον Ν2439/1996 ή τον Ν3883/2010.
Όμως ναι για τον πρώτο η αποστρατεία γίνεται στα 35 χρόνια και για τον δεύτερο στα 36 χρόνια.
Εξαίρεση αποτελεί η παραμονή για δύο και ένα αντίστοιχα χρόνο για όσους έχουν πτυχίο ΑΕΙ.
Το όριο ηλικίας των 58 ετών είναι το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να παραμείνει κάποιος ως ΕΟΘ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν4494/2017 που αφορά όσους υπάγονται στις διατάξεις του Ν2439/1996, έχουν συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας και πρόκειται να αποστρατευτούν αυτεπαγγέλτως.
ΣΗΜ: Ούτε η αίτηση παραμονής ως ΕΟΘ είναι δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτή ούτε ότι θα ανανεώνεται η κρίση διατηρητέος μέχρι την ηλικία των 58 ετών.
Ευχαριστώ πολύ GEORGIOSP….στον Ν3883/2010 υπάγωμαι οπότε στα 36 χρόνια υπηρεσίας όπως καταλαβαίνω θαμε συνταξιούχος ….εκτός και αν αναγνωρίσω τα 5 χρόνια οπότε 35+5 και τέλος φαντάζομαι….
Απόλυτα σωστά και τα δύο σχόλια του Γιάννη.
Γιώργο θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ότι στο σενάριο 35+5 δεν θα προαχθείς στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Επειδή οδεύω για ελαφράς υπηρεσίας φέτος και είμαι είδη στον βαθμό του Λγου με 28χρονια υπηρεσιας(ενώ προβλέπεται καταληκτικός βαθμός Υπλγος για ελαφρας) πότε θα με κρίνουν για αποστρατεία? Όπως καταλαβαίνω στα 35 ?(έχω αναγνωρίσει 5ετία).
Γιώργο δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στις περιπτώσεις ειδικών καταστάσεων.
Θα πρέπει όμως να σου επιστήσω την προσοχή στην προτεινόμενη αλλαγή που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί.
Με τα άρθρα 23 και 24 γίνονται αλλαγές στις διατάξεις του ΝΔ1400/1973 και δεν θα έχεις πλέον την επιλογή παραμονής και ένταξης στις ειδικές καταστάσεις.
Η παραμονή σου ή όχι θα εξαρτάται αποκλειστικά από την απόφαση της επιτροπής. https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/12186756.pdf
Ενα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων ε.ε. (με 30,31,32 χρόνια υπηρεσίας) έχουν την εντύπωση ότι θα κριθούν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, οταν συμπληρώσουν 40 χρόνια υπηρεσίας ή όταν καταληφθούν από το 58ο έτος της ηλικίας τους.
Ακούγεται συχνά η φράση ” εγώ δεν φεύγω, , αφού έχουν ψηφίσει την 40ετία, κι εγώ, 40 χρόνια θα καθήσω “.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΣΟΥΛΗΣ
21 Ιανουαρίου 2023 12:42
Καλημέρα σας. Καταρχήν συγχαρητήρια για τον δημοφιλή και εξαιρετικά χρήσιμο ιστοτοπο σας!!!! Έχω ακούσει ότι η εισφορά κάποια στιγμή στο παρελθόν για τα +3 έτη (πέραν των 5 πλασματικων) ήταν μόνο 6,67%. Γνωρίζει κάποιος να μου πει, πότε εγινε η αλλαγή αυτή και πως ενημερώθηκαν τα στελέχη??
Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας και για το χρόνο που αφιερώνετε, αφιλοκερδώς για την ενημέρωση των στελεχών κ. Καρασαββίδη!!!!. Από την άλλη μεριά είμαι απογοητευμένος για την απουσία ενημέρωσης, ορισμένες φορές για τόσο σημαντικά θέματα….
Σας ευχαριστώ! Απλά διαβάζοντας τα άρθρα, τα οποία επεσήμανε ο κ. Καρασαββίδης, ομολογώ ότι έχω λίγο μπερδευτεί…. Αυτή την επιπλέον 3-ετία πως ακριβώς την ονομάζουν? γιατί δεν είναι ούτε αναγνώριση θητείας, ούτε ΑΕΙ/ΤΕΙ ούτε πλασματικών 5 – ετίας. Τα 5- πλασματικά τα πληρώνω ήδη και μου έχει οριστεί το ποσό των 3.100 Ευρώ.
Αν δε κάνω λάθος, η εν λόγω τριετία δόθηκε έξτρα για τα στελέχη που κατατάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις (δεν είμαι σίγουρος αλλά έχω την εντύπωση και στα σώματα ασφαλείας) από τον μήνα Οκτώβριο του έτους 1990 έως και 31/12/95 κι εξαγοράζεται όπως και ο “χρόνος σπουδών”.
Έχει επικρατήσει να την λέμε τριετία του Ν3865/2010.
Τυπικά στην σελίδα του ΓΛΚ κατατάσσεται στους λοιπούς χρόνους, αναφέρεται ως αύξηση της συντάξιμης υπηρεσίας της παρ . 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010. https://www.minfin.gr/web/31341/stratiotikoi
Η πενταετία δεν είναι πλασματική. Λογίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Για αυτό και η αναγνώριση του κοστίζει 6,67% των συντάξιμων αποδοχών σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αναγνωριζόμενους χρόνους που κοστίζουν 20% και οι οποίοι είναι πλασματικοί.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΓΙΑΝΝΗΣ
20 Ιανουαρίου 2023 22:06
ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 23;
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Σπυροσ
20 Ιανουαρίου 2023 21:07
Καλησπέρα είμαι απόστρατος από Ειδικές δυνάμεις και έχω πληρώσει μετοχική σχέση με το ΜΤΣ για 35 έτη παρόλο πού έκανα αίτηση αποστρατείας. Για το ΒΟΑ θα υποστούν τα παιδιά μου την μείωση που ψηφίστηκε παρόλο που ενώ έφυγα νωρίτερα πλήρωσα μετοχική σχέση 35 ετίας
Καλησπέρα σε όλους. Εδω και τρία χρόνια είμαι ελαφράς υπηρεσίας και υπηρετώ στο ΓΣΣ. Σκεφτομαι να δηλώσω Λήμνο για το 24 και θέλω να ρωτήσω το εξής:μπορώ να πάω για 3 χρόνια Λήμνο και να ξαναπάρω μετάθεση ΓΣΣ ;η επειδή είμαι ελαφράς ισχυει άλλο καθεστώς;
Ναι μπορείς να πας. Ίσως και το ίδιο έτος που θα δηλώσεις στις φρουρές. Το εάν θα γυρίσεις πάλι όμως στο ίδιο μέρος ή στα 3 έτη δεν είναι καθόλου δεδομένο. Στο λέω όχι από κάποια εκτίμηση αλλά γιατί το είδα σε 2 συναδέλφους.
Ο ένας είναι στον τέταρτο χρόνο και ακόμα δεν τον έχουν μεταθέσει. Τον δεύτερο, επειδή ισχυρίστηκε πως πρέπει να είναι κοντά σε μεγάλο νοσοκομείο οπότε να τον ξαναπάνε από εκεί που είχε πάει στο νησί, τον μετέθεσαν από το μικρό νησί των Δωδεκανήσων στην Ρόδο γιατί εκεί έχει νοσοκομείο τριτοβάθμιας παροχής υγείας που καλύπτει την πάθηση του.
Πρόσεχε συνάδελφε. Κατά πάσα πιθανότητα θα χάσεις το αμετάθετο. Διάβασε και την τελευταία Δγη Μεταθέσεων…. Κάτι αναφέρει σχετικά. Θα σε πάνε λογικά εκεί που θέλεις αλλά μετά δύσκολα θα γυρίσεις.
Πρόσεχε γιατί το ελαφράς δεν σημαίνει ότι μπορείς κάθε 2-3 χρόνια να πάς όπου θες. Σε τοποθετούν αρχικά εκει που ζητάς και μόνο αν αλλάξει κάτι σημαντικό μπορείς να ζητήσεις να μετατεθείς άλλου αφού το αιτιολογησεις . Αν ζητησεις μετάθεση κάπου απλως για να πας χωρίς σοβαρό λόγο ( αλλαγή τόπου συμφερόντων κτλ ) και χωρίς τις απαραίτητες αποδειξεις ,τότε σπάει το αμετατεθο και μπορούν να σε πάνε όπου θέλουν.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Δημητρης
20 Ιανουαρίου 2023 18:24
Προς Ενημερωση
Το περιφημο νομοσχεδιο μετα την αναβολη του για μια βδομαδα ερχεται στην επιτροπη Αμυνας την τεταρτη 25 Ιαν και ωρα 16.00
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Kostas
20 Ιανουαρίου 2023 15:36
Καλησπέρα.Εχω στην υπηρεσία 22 και μισό χρόνια.Τρεις διαδοχικές φορές λόγο 25 ημερών φυλακής και λόγο τριών κακών βαθμολογιών τα οποία έλαβαν χώρα το 2016-18 το ότι δεν προαχθηκα έλαβε χώρα από το 2020 μέχρι το 22 τα τρία τελευταία χρόνια έχω άριστα.Υπαρχει η πιθανότητα να με αποστρατευσουνε τον Μάιο.Δηλαδη αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγο κρίσεων.Θα ήθελα να μάθω αν δικαιούμαι σύνταξη άμεσα η αργότερα.Ξερει κάνεις να μου πει;
Εννοώ αν με αποστρατευσουνε στα 23 αυταπαγγελτα αν δικαιούμαι άμεσα συνταξη η στα 60 μου
Οι Υπαξιωματικοί κρινόμενοι ως παραμένοντες τρις εις τον αυτόν βαθμόν ή
τετράκις καθ` όλην την σταδιοδρομίαν των αποστρατεύονται αυτεπαγγέλτως.Αυτο διαβασα στον νομο,,,βρισκομαι και εγω σε αυτην την περιπτωση σου με την μονη διαφορα εχω 28 χρονια υπηρεσιας συν 2 ετη θυτειας πληρωμενα συν πεντε ετη εκστρατιας πληρωμενα συν 1,4 μηνες ικα ενσημα πριν ενταχθω στον θεσμο ΕΠΥ
Καλησπέρα.
Λογικά με τρεις κρίσεις παραμένων στον αυτό βαθμό αν ήσουν υπαξκός θα είχες αποστρατευτεί.
Η διαδικασία που περιγράφεις, κρίση τρείς φορές παραμένων στον αυτό βαθμό και μετά κρίση ως διατηρητέος ή αποστρατευτέος ταιριάζει σε ανθυπασπιστή.
Αν όντως είσαι ανθυπασπιστής ισχύουν αυτά που φαίνονται στο σχόλιο https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-344/#comment-107620 .
Λογικά τα ποσά είναι περίπου αυτά που βλέπεις στις αντίστοιχες εφαρμογές με την προϋπόθεση ότι συμπληρώνεις σωστά τα στοιχεία σου.
Θα ήθελα να προσθέσω όμως ότι αν οι βαθμολογίες σου είναι άριστες τα τελευταία χρόνια, η πιθανότερη εξέλιξη είναι να κρίνεσαι διατηρητέος κάθε χρόνο μέχρι να συμπληρώσεις 35 έτη υπηρεσίας.
κ. Καρασαββίδη καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής : βλέπω στην εφαρμογή σύνταξης, μια διάφορα στην σύνταξη μεταξύ παλιού και νέου ασφαλισμένου 80 με 100 ευρώ με τα ίδια χρόνια και τον ίδιο βαθμό. Αυτό προφανώς προκύπτει ότι υπάρχει διάφορα στις εισφορές σύνταξης ….. Ώμος στην εφαρμογή μισθοδοσίας δεν βλέπω διάφορα μεταξύ νέου και παλιού ασφαλισμένου σχετικά με τις αποδοχές τούς . Μήπως στην εφαρμογή σύνταξης υπάρχει κάποιο λάθος ;;;;;.Σας ευχαριστώ
Ερώτηση 2.2 https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/
Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ξέρει κάποιος, είμαι κατάταξη 93 ΣΜΥΝ . Εάν μπούμε σταδιοδρομικά στον Ν.2439/96 όπως διαφαίνεται με το προς ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, και κάνω αναγνώριση 8 ετών περίπου, 5ετια + 3ετια, στα 32+ θα φέρω τον βαθμό του Πλωτάρχη για 2 έτη, δικαιούμαι αποστρατευτικό βαθμό Αντιπλοιάρχου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα.
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/208971
Κατά την αποστρατεία για να προαχθείς στον επόμενο βαθμό πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 22.
α. Η αποστρατεία δεν οφείλεται σε κρίση ως αποστρατευτέος.
β. Έχει συμπληρωθεί ο χρόνος παραμονής στο βαθμό που απαιτείται για προαγωγή.
γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία, όπως στο άρθρο 3 και στην παράγραφο 17 του άρθρου 20 ορίζεται.
Ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής στον βαθμό ορίζεται στην παράγραφο 1δ του άρθρου 5 και είναι τέσσερα (4) έτη ή δεκαέξι (16) έτη συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού από τα οποία τα δύο (2) στον κατεχόμενο βαθμό.
Με 32 χρόνια υπηρεσίας και 2 χρόνια στον βαθμό του Πλωτάρχη πληρούνται οι προϋποθέσεις παραμονής στον βαθμό και προάγεσαι.
Ευχαριστώ πολύ!
Συγνώμη που το ξαναγράφω αλλά πριν το έγραψα κάπως μπερδεμένα.Σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας στα 23 χρόνια λογικά θα γράφει το γιατί με αποστρατευσουνε.Αυτο μπορεί να επηρεάσει το αν θα πάρω σύνταξη;Είναι 25 μέρες φυλακή,κάποια αρνητικά σχόλια για την εικόνα μου γενικά μερικά εγκαλητηρια και κακές βαθμολογίες από δύο διοικητες.Ολα αυτά έλαβαν χώρα την περίοδο 2016-18.Μετα πήρα 3 6μηνες αναρρωτική άδεια.Κριθηκα ελαφράς υπηρεσίας και από την περίοδο 2020-22 και βαθμολογήθηκαν με άριστα ,όμως το κακό παρελθόν το πλήρωσα τώρα,αφού από το 20 και πλέον ήρθανε οι δυσμενείς κρίσεις.Αυτο που θέλω να ξέρω είναι αν όλα αυτά επηρεάζουμε τη σύνταξη.
Σε περίπτωση που με αποστρατευσουνε.Ευχαριστω.
Η σύνταξη δεν εξαρτάται από το λόγο της αποστρατείας, εξαρτάται από τις εισφορές που πλήρωσες.
Οπότε είτε αποστρατευθείς λόγω ανικανότητας (με αναπηρία), είτε λόγω αίτησης αποστρατείας (για όσους θεμελίωσαν), είτε λόγω κρίσεων (εκτός πειθαρχικού παραπτώματος), είτε με προσωπικό έπαινο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας λόγω άψογης διαγωγής και απόδοσης (ακραίο παράδειγμα γιατί φαίνεσαι πολύ αγχωμένος!), η σύνταξη θα είναι ακριβώς η ίδια, γιατί σε όλες τις περιπτώσεις ο μισθός ήταν ο ίδιος όλα τα προηγούμενα έτη.
Ευχαριστω
Καλησπέρα και από εμένα. Πληρώνω εδώ και 4 μήνες εισφορές για την αναγνώριση της 5- ετίας στο διπλάσιο (από 1998 μέχρι 2005 διότι συμμετείχα αρκετούς μήνες σε κάποια αποστολή εξωτερικού ) . Με την νέα δγή του ΙΑΝ 2023 μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε, για την περίπτωση μου, από 1996 μέχρι 2001. Έτσι έκανα πρόσφατα αναφορά παύσης πληρωμής και επανέναρξη με το νέο καθεστώς. Με τους ήδη 4 μήνες που πληρώνω τι γίνεται? Τα χάνω? Αναγνωρίζονται οι 4 πρώτοι μήνες του 1998? Συμψηφίζονται στον νέο υπολογισμό των εισφορών?? Ευχαριστώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χάνεις τίποτε, το θέμα είναι πόσα ακριβώς θα κερδίσεις.
Με βάση ότι έχει γίνει παλαιότερα με τη μείωση του κόστους πενταετίας, σχεδόν σίγουρα θα συμψηφιστούν όσα πλήρωσες, δηλαδή θα επανυπολογιστούν και οι 60 μήνες και θα αφαιρεθούν όσα έδωσες.
Υπάρχει ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να ερμηνευθεί η ρύθμιση ότι θα πρέπει να εξοφληθούν μόνο οι εναπομείναντες 56 μήνες με το μικρότερο κόστος, αλλά αυτό μάλλον θα το μάθεις πρώτος εσύ!
Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα. να καταχραστώ το σχόλιο και να κάνω κι εγώ ερώτηση; Αν και, μάλλον, ξέρω την απάντηση…. Έκανα κι εγώ την αναφορά και ζήτησα να υπολογισθούν πάλι τα συντάξιμα. Πιστεύετε ότι θα γίνει άμεσα, δλδ με τη διακοπή θα ξεκινήσουν τις νέες κρατήσεις ή θα περιμένουν οδηγίες;
Θα κάνεις διακοπή και οι υπόλοιποι μήνες θα υπολογιστούν με μικρότερο κόστος, αυτοί που πλήρωσες μένουν ως έχει αναγνωρισμένοι, χωρίς να επιστρέφονται ή να συμψηφίζονται ποσά.
(παράγραφος 4. γ) γ. Κρατήσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν για αναγνώριση του μόνον στο διπλάσιο για κύρια σύνταξη, πριν την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης διακοπής, δεν είναι δυνατόν να επιστραφούν, καθόσον κάτι τέτοιο, δεν προβλέπεται από τις, έως και σήμερα, κείμενες διατάξεις.
https://www.staratalogia.gr/2023/01/blog-post_32.html
Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα σας. Από πού προκύπτει ότι σε περίπτωση αποστρατείας λόγω κρίσης θεμελιώνεται αυτομάτως δικαίωμα σύνταξης; Δηλαδή εγώ που πρόκειται να αποστρατευθώ ως Αρχιλοχίας ΕΜΘ, νέος ασφαλισμένος (μετά το 93) και έχω 23 χρόνια πραγματική υπηρεσία, μπορώ να βγω στη σύνταξη από τώρα; Είμαι 45 χρονών. Ευχαριστώ πολύ.
Όταν λές “πρόκειται να αποστρατευθώ” προφανώς δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι:
α. Η αυτεπάγγελτη αποστρατεία δεν είναι στο χέρι σου.
β. Στους υπξκούς δεν επέρχεται αυτόματα με μία κρίση (εκτός από πειθαρχικό παράπτωμα ή απόταξη).
.
Για να αποστρατευθείς ως υπξκός πρέπει να κριθείς τρεις φορές παραμένων στον ίδιο βαθμό και εσύ θα κριθείς για προαγωγή σε Ανθστή όταν έχεις 25 έτη.
Εάν για 3 συνεχόμενες χρονιές (2025-26-27) κριθείς παραμένων, τότε την τρίτη φορά η υπηρεσία θα σε αποστρατεύσει και θα λάβεις σύνταξη με τα 27 έτη υπηρεσίας που θα διαθέτεις τότε (+5ετία εάν την πληρώσεις).
Οπότε εάν “προσπαθήσεις” αρκετά να είσαι απαράδεκτος στη δουλειά σου και να τιμωρείσαι συνεχώς, τότε ίσως “καταφέρεις” να φύγεις νωρίτερα, αλλά με προσοχή γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος απόταξης ή αποστρατείας λόγω πειθαρχικού παραπτώματος!
.
ΥΓ. Η παραπάνω προφανώς σκωπτική συμβουλή δόθηκε για να καταλάβεις ότι η αποστρατεία υπξκού λόγω κρίσεων δεν είναι παροχή αλλά τιμωρία!
Ίσως εγώ δεν το είπα σωστά. Έχω κριθεί ήδη 3 φορές παραμένον, αλλα όχι συνεχόμενες για λάθος που είχα κάνει πριν 9 χρόνια. Τώρα είμαι σίγουρος ότι θα έρθει η 4 φορά και άρα θα αποστρατευθώ. Δεν το επιδιόκω. Δυστυχώς δεν βλέπουν τα τελευταία 9 χρόνια και έχουν μείνει σε δυο παραπτώματα που είχα. Εγώ εκείνο που δεν έχω καταλάβει και για αυτό ρωτάω εσάς που μας βοηθάτε είναι αν με το που βγω εκτός ΕΔ θα μπορώ να πάρω σύνταξη, ή θα πρέπει να περιμένω τα 60 και να βρω άλλη δουλειά μέχρι να γίνω 60. Συγγνώμη που επανέρχομαι στην ερώτηση, απλά για να γίνει κατανοητό ότι δεν θέλω να φύγω αλλά δυστυχώς θα με διώξουν.
Καλημέρα Παναγιώτη.
Σε περίπτωση που κριθείς και αποστρατευτείς αυτεπάγγελτα με κρίση παραμένων στον αυτό βαθμό δικαιούσαι άμεσα σύνταξης για τα συντάξιμα χρόνια που έχεις.
Προβλέπεται από την παρ. 1γ του άρθρου 26 του ΠΔ169/2007
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/393111
Πρέπει να διαβάσεις την διαφορά ανάμεσα στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω κρίσης από συμβούλιο και στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος.
https://enstoloi.net/stratos/comment-page-336/#comment-113146
Εσένα σε αφορά η περίπτωση β όχι η γ.
Σας ευχαριστώ πολύ. Με βοηθήσατε να το καταλάβω. Να είστε καλά.
1}Τα δυο παραπτωματα τα οποια εκανες ηταν για λογους υπηρεσιας? η για λογους ποινικο δικαστηριο? 2} Οι βαθμολογιες σου στα φυλλα ποιοτητας τα τελευταια 10 χρονια ηταν προαγωγισημες? και τι σχολια υπηρχαν??
Καλησπέρα κύριε Καρασαββιδη. Έχω θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης από τις 29/12/2022.Εχω να θέσω ένα ερώτημα. Έχω ένσημα από 1/6/1991 και έχω χαρτί από το ΙΚΑ ως ΠΑΛΙΟΣ. Εχει γίνει η μεταβολή στο φύλλο μισθοδοσίας από 1/1/2003.Τα ένσημα του 1991 και 1992 (84) συνολικά δεν είναι συνταξιμα γιατί ο κλάδος ασφάλισης έγκειται (ασθένεια σε χρήμα). Η προσυνταξιοδοτικη βεβαίωση που παρέλαβα από τον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) δεν τα περιέχει και περιλαμβάνει συνταξιμα ένσημα για τα έτη 1994,1995,1996.Οταν θα υποβάλλω αίτηση αποστρατειας θα συνταξιοδοτηθω ως ΠΑΛΙΟΣ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ερώτηση 2.2 https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/
Ο 3883/10 δεν προβλέπει στα 36 προαγωγή σε Ανχη και στα 37 Σχη με πτυχίο;Αρα στα 37 κρίση για αποστρατεία ,χωρίς πτυχίο.
Αγαπητέ Βαγγέλη Τ. , ενδιαφέρον αυτό που έγραψες, ότι με τον 38883/10 ΄΄ Άρα στα 37 κρίση για αποστρατεία ,χωρίς πτυχίο.΄΄ Αν σου είναι δυνατόν, θα μπορούσες να μας πεις που στηρίχθηκες για να καταλήξεις σ΄αυτό το συμπέρασμα; ( πως ερμηνεύεις στον 3883/10 το άρθρο 25,παράγραφος 7 Κρίση «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» κι 7α;)
Δεν είναι ακριβώς έτσι Βαγγέλη.
Ταγματάρχης στα 34 χρόνια. Ο χρόνος παραμονής στον βαθμό του ταγματάρχη είναι 2 έτη. Άρθρο 27 παρ. 4δ.
Με την συμπλήρωση δύο χρόνων στον βαθμό, δηλαδή στα 36 χρόνια, κρίση κατά τις τακτικές κρίσεις σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2α.
Όσοι έχουν πτυχίο ΑΕΙ προάγονται στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Όσοι δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ κρίνονται Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους επειδή έχουν συμπληρώσει 35ετή υπηρεσία και τον ελάχιστο χρόνο στον βαθμό (δύο χρόνια) σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 7β. Αποστρατεύονται προαγόμενοι στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 1β και 1γ.
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/57615
Και γιατί δεν μένουν διατηρητέοι και κρίνονται ευδόκιμος τερματίσαντες?
Άρθρο 25 παρ. 5
Η κρίση διατηρητέοι αφορά
α) Ανώτατους Αξιωματικούς
β) Συνταγματάρχες που δεν έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας.
γ) ΕΟΘ
Επομένως δεν προβλέπεται η κρίση διατηρητέοι για Αξιωματικούς ΑΣΣΥ με >35 χρόνια υπηρεσίας.
Νομίζω Georgiosp ότι δεν χρειάζεται πτυχίο ΑΕΙ για προαγωγή στον βαθμό του Ανχη…..το πτυχίο είναι για προαγωγή στον βαθμό του Σχη
Σωστά.
Αν δεν έχεις πτυχίο γίνεσαι αντισυνταγματάρχης που είναι ο καταληκτικός βαθμός και αποστρατεύεσαι.
Αν έχεις πτυχίο γίνεσαι αντισυνταγματάρχης συνεχίζεις εν/εν για να κριθείς την επόμενη χρονιά για συνταγματάρχης και να αποστρατευτείς.
Ακριβώς έτσι είναι. Ο Georgiosp έχει θέσει ως ταβάνι για ΑΣΣΥ (χωρίς πτυχίο ΑΕΙ ) τον βαθμό Ανχης και αντίστοιχοι. Πολύ σωστά ως εδώ. Στο βαθμό του Ανχη όμως, θα προαχθούν όλοι οι ΑΣΣΥ 1000%. Για πόσα χρόνια θα τον φέρουν οι ΑΣΣΥ χωρίς πτυχίο ΑΕΙ το βαθμό του Ανχη; Πόσα χρόνια υπηρεσίας θα έχει όταν δεν θα μπορεί πλέον να προαχθεί? Τελευταίο, στα πόσα χρόνια υπηρεσίας θα προαχθούν σε Ανχη?
Δεν έχω θέσει ταβάνι για κανένα βαθμό. Ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη είναι ο καταληκτικός βαθμός για αξιωματικούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ και προβλέπεται από το άρθρο 23 παρ. α(4), β(6) και γ(6).
Θα γίνουν όλοι αντισυνταγματάρχες, σωστά το λες, όταν έχουν 2 χρόνια στον βαθμό του ταγματάρχη (δηλαδή στα 36 χρόνια) και όσοι δεν έχουν πτυχίο για να συνεχίσουν για συνταγματάρχες θα αποστρατευτούν.
Έτσι γίνεται με τον καταληκτικό βαθμό.
Χωρίς να έχω κάτι μαζί σας θα συνεχίζω, γιατί πρέπει οι συνάδελφοι διαβάζοντας τα σχόλια και τον 3883/10 να ξέρουν πόσο θα καθήσουν εν ενεργεία. Στα 36 θα κριθούν για Ανχες. Ένα έτος μετά (37)
θα κριθούν για Σχες. Επειδή δεν έχουν ΑΕΙ αποστρατεύονται με το βαθμό που φέρουν. Δηλαδή 37 κλειστά. Έχω καταλάβει κάτι λάθος από το νόμο?
Δεν τίθεται κανένα θέμα. Οι διαφωνίες βοηθάνε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο.
Αν υποθέσουμε ότι είναι έτσι όπως το λες. Τι θα γίνει με όσους έχουν πτυχίο;
Θα κριθεί όλη η σειρά στα 37 χρόνια, όσοι δεν έχουν πτυχίο θα αποστρατευτούν με τον βαθμό που φέρουν και αυτοί που έχουν τι θα κάνουν; Θα γίνουν συνταγματάρχες. Και πόσο θα κάτσουν στον βαθμό. Αν δεις στην παρ. 4 του άρθρου 27 δεν προβλέπεται χρόνος παραμονής στον βαθμό του συνταγματάρχη για αξιωματικούς προερχόμενους από ΑΣΣΥ. Πότε θα κριθούν και πότε θα αποστρατευτούν; Τα ίδια ερωτήματα που θέτεις για όσους δεν έχουν πτυχίο ισχύουν τώρα για αυτούς που έχουν. Μόνο που εδώ υπάρχει αδιέξοδο. Για να κριθείς στις τακτικές κρίσεις πρέπει να έχεις συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής στον βαθμό. Πότε θα γίνει αυτό; Δεν προβλέπεται από πουθενά.
Ίσως τους τοποθετήσει σε προηγούμενη παράγραφο του του Άρθρου 22 και τους διατηρήσει μέχρι τα 40 έτη υπηρεσίας ή 58 ετών.
Αφορά γενικά συνταγματάρχες
και δεν τους ξεχωρίζει γιατί δεν τους αναφέρει και αλλού.
Επίσης στέκει και νομικά γιατί λέει:
Άρθρο 22
3. Υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων του παρόντος νόμου, ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό έχει ως εξής:
στ. Για την προαγωγή των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό ή τριάντα ενός (31) ετών συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.
Πώς το βλέπετε εσείς λόγω εμπειρίας?
Ο συνδυασμός 40 ετών υπηρεσίας ή ηλικία 58 ετών δεν αναφέρεται στον Ν3883/2010 ούτε πουθενά αλλού.
Υποθέτω ότι όταν λες άρθρο 22 εννοείς το άρθρο 27.
Η παράγραφος δεν αφορά τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ.
Η παράγραφος 4 λέει ¨ Ειδικά για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό έχει ως εξής:¨
Γνώμη μου είναι ότι αν υπήρχε περίπτωση παραμονής στον βαθμό του συνταγματάρχη για προερχόμενο από ΑΣΣΥ θα αναφερόταν εδώ.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!!!
Από δω και πέρα βλέπω πως και οι δύο κάνουμε υποθέσεις.
Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν έχει φτάσει κανένας από ΑΣΣΥ να προαχθεί σε αυτούς τους βαθμούς με τον 3883/10.
Θα δείξει το μέλλον…
Ευχαριστώ!!!
Το ταβάνι είναι όταν κριθείς ευδοκίμως τερματίσαντας. Αν μπορέσεις και αποκωδικοποιήσεις το άρθρο 25 παρ. 7β του 3883/10 θα σου λυθούν όλες οι απορίες. Ο GEORGIOSP με το σχόλιο του https://enstoloi.net/stratos/comment-page-344/#comment-115539 έχει κάνει μια λεπτομερής ανάλυση (με υποδειγματικό τρόπο) του 3883/10 για τη σταδιοδρομίκή εξέλιξη των συναδέλφων προέλευσης ΑΣΣΥ.(οσοι εμπίπτουν σ’ αυτόν.)
κ. Jiannis δεν ισχύουν όλα από αυτά που γράφονται στον παραπάνω σύνδεσμο. Διαβάστε την στοιχομιθία μας με τον κ. GeorgioSP.
Φίλτατε ΝΕΟΣ , ας το πάρουμε βήμα, βήμα. α) Προέλευση ΑΣΣΥ (χωρίς πτυχίο) στα 34 χρόνια υπηρεσίας προαγωγή στο βαθμό του Τχη.
β) στα 35 χρόνια έρχεται το άρθρο 25 παρ. 7α του 3883/10 που λέει:(7. Κρίση «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους) “7α.Όσοι έχουν συμπληρώσει πραγματική συντάξιμη υπηρεσία τριάντα πέντε (35) ετών, καθώς και τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στον βαθμό τους και δεν κατέστη δυνατή η προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό, όπου αυτός προβλέπεται.” Θα συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στο βαθμό όταν θα εχεις 36 χρόνια υπηρεσίας. γ.Απο την στιγμή που έχεις περάσει τα 35χρόνια κι έχεις συμπλήρωση τον μέγιστο χρόνο παραμονής στα 36, έρχεται η υπηρεσία στα 36 χρόνια και σε κρίνει ευδοκίμως τερματίσαντας(περίπου τον Ιούνιο). Σε προάγει στον βαθμό του Ανχη με ΦΕΚ που βγαίνει τον Δεκέμβριο (αφού έχεις κλειστά 36 και πιθανόν αναδρομικά από τον Ιούνιο) . Μετά από ένα μήνα βγαίνει το ΦΕΚ της διαγραφής με τον βαθμό του Ανχη.
Αν έχω κάνει κάποιο λάθος ας με διορθώσουν οι διαχειριστές. (Είναι περασμένη η ώρα και γράφω σε smartphone)
https://www.taxheaven.gr/circulars/42171/egkyklios-e-efka-2-2023
Εγκύκλιος για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των στρατιωτικών.
https://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-385/#comment-114889
https://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-386/#comment-115050
Θα ήθελα να ρωτήσω για την τάξη 93 από ΣΜΥ ισχύουν τα 40 χρόνια για συνταξιοδοτηση…εάν μπούμε στο Ν.2439/1996 με το νομοσχέδιο που έρχεται δεν θα πρέπει να φεύγουμε στα 35;..εάν έχουμε πληρώσει τα 5 πλασματικά τι γίνεται;..ευχαριστω
Μπάμπη, με μπακαλίστικο τρόπο. Τα 40 χρόνια ισχύουν μόνο σε περίπτωση αναφοράς αποστρατείας. Ακόμη και με τον 3883/10 στα 35 ή 36 χρόνια θα σε κρίνουν ως ευδοκίμως τερματισαντας τη σταδιοδρομία και θα αποστρατευτείς με αποστρατευτικό βαθμό Ανχη.. (Με εξαγορά ή χωρίς εξαγορά της πενταετίας)
Με υπαγωγή στον Ν.2439/1996 πάλι ισχύουν τα 40 χρόνια για αναφορά αποστρατειας. Η διαφορά είναι ότι στα 34 χρόνια θα προαχθείς Άνχης και στα 35 χρόνια θα κριθείς ως ευδοκίμως τεραματισαντας τη σταδιοδρομία με αποστρατευτικό βαθμό Σχη. (Με εξαγορά ή χωρίς εξαγορά της πενταετίας) Στον Ν.2439/96 υπαγεσαι για λόγους σταδιοδρομίας και όχι για ασφαλιστικούς Και στους δυο νόμους: χωρίς εξαγορά 5ετιας θα έχεις 35 ή 36 ασφαλιστικά χρόνια και με εξαγορά 5ετιας θα έχεις 40 ή 41 ασφαλιστικά χρόνια. (Διάφορα στη σύνταξη 35 και 40 ασφαλιστικά χρόνια ειναι περίπου 100€)
Καθόλου μπακαλίστικος τρόπος. Απόλυτα ακριβής. (Σημ: Με τον Ν3883/2010 η κρίση για αποστρατεία γίνεται στα 36 χρόνια).
Δηλαδή δεν ισχύει η ηλικία της παραμονής έως 58 ετών σε περίπτωση που κάποιος θέλει να παραμείνει ? Θα τον κρίνουν υποχρεωτικά στα 35 ή 36 χρόνια σε ηλικία πχ 53 ετών ?
Καλησπέρα.
Δεν διευκρινίζεις αν αναφέρεσαι σε υπαγωγή στον Ν2439/1996 ή τον Ν3883/2010.
Όμως ναι για τον πρώτο η αποστρατεία γίνεται στα 35 χρόνια και για τον δεύτερο στα 36 χρόνια.
Εξαίρεση αποτελεί η παραμονή για δύο και ένα αντίστοιχα χρόνο για όσους έχουν πτυχίο ΑΕΙ.
Το όριο ηλικίας των 58 ετών είναι το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να παραμείνει κάποιος ως ΕΟΘ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν4494/2017 που αφορά όσους υπάγονται στις διατάξεις του Ν2439/1996, έχουν συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας και πρόκειται να αποστρατευτούν αυτεπαγγέλτως.
ΣΗΜ: Ούτε η αίτηση παραμονής ως ΕΟΘ είναι δεδομένο ότι θα γίνει αποδεκτή ούτε ότι θα ανανεώνεται η κρίση διατηρητέος μέχρι την ηλικία των 58 ετών.
Ευχαριστώ πολύ GEORGIOSP….στον Ν3883/2010 υπάγωμαι οπότε στα 36 χρόνια υπηρεσίας όπως καταλαβαίνω θαμε συνταξιούχος ….εκτός και αν αναγνωρίσω τα 5 χρόνια οπότε 35+5 και τέλος φαντάζομαι….
Σωστά το φαντάζεσαι. 35 χρόνια +5 πλασματικά =40 χρόνια. Με αναφορά αποστρατειας.
Απόλυτα σωστά και τα δύο σχόλια του Γιάννη.
Γιώργο θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ότι στο σενάριο 35+5 δεν θα προαχθείς στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Επειδή οδεύω για ελαφράς υπηρεσίας φέτος και είμαι είδη στον βαθμό του Λγου με 28χρονια υπηρεσιας(ενώ προβλέπεται καταληκτικός βαθμός Υπλγος για ελαφρας) πότε θα με κρίνουν για αποστρατεία? Όπως καταλαβαίνω στα 35 ?(έχω αναγνωρίσει 5ετία).
Γιώργο δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στις περιπτώσεις ειδικών καταστάσεων.
Θα πρέπει όμως να σου επιστήσω την προσοχή στην προτεινόμενη αλλαγή που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί.
Με τα άρθρα 23 και 24 γίνονται αλλαγές στις διατάξεις του ΝΔ1400/1973 και δεν θα έχεις πλέον την επιλογή παραμονής και ένταξης στις ειδικές καταστάσεις.
Η παραμονή σου ή όχι θα εξαρτάται αποκλειστικά από την απόφαση της επιτροπής.
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/12186756.pdf
Ενα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων ε.ε. (με 30,31,32 χρόνια υπηρεσίας) έχουν την εντύπωση ότι θα κριθούν ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, οταν συμπληρώσουν 40 χρόνια υπηρεσίας ή όταν καταληφθούν από το 58ο έτος της ηλικίας τους.
Ακούγεται συχνά η φράση ” εγώ δεν φεύγω, , αφού έχουν ψηφίσει την 40ετία, κι εγώ, 40 χρόνια θα καθήσω “.
Καλημέρα σας. Καταρχήν συγχαρητήρια για τον δημοφιλή και εξαιρετικά χρήσιμο ιστοτοπο σας!!!! Έχω ακούσει ότι η εισφορά κάποια στιγμή στο παρελθόν για τα +3 έτη (πέραν των 5 πλασματικων) ήταν μόνο 6,67%. Γνωρίζει κάποιος να μου πει, πότε εγινε η αλλαγή αυτή και πως ενημερώθηκαν τα στελέχη??
Ενημέρωση στο παρόν site:
1. Άρθρο της 27-4-2016 (πριν καν ψηφιστεί ο Ν.4387/16): Υπολογισμός σύνταξης με νομοθεσία 2016
… όπου στο τέλος αναφέρονται αυτά –> https://i.imgur.com/VFffZmZ.png
.
2. Δεύτερο άρθρο της 3-6-2016: Αναγνώριση πλασματικού χρόνου (ενημέρωση 3-6-16)
… όπου στο τέλος αναφέρονται αυτά –> https://i.imgur.com/6MuWafN.png
.
3. Τρίτο άρθρο της 3-12-2016: Αναγνώριση χρόνου (τελευταία ευκαιρία)
… το οποίο ξεκινάει με αυτό το κείμενο –> https://i.imgur.com/xI0qgbj.png
.
Όσοι ενήργησαν γρήγορα πρόλαβαν την αναγνώριση το 2016:
https://enstoloi.net/astynomia/comment-page-153/#comment-50202
https://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-354/#comment-105732
Σας ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας και για το χρόνο που αφιερώνετε, αφιλοκερδώς για την ενημέρωση των στελεχών κ. Καρασαββίδη!!!!. Από την άλλη μεριά είμαι απογοητευμένος για την απουσία ενημέρωσης, ορισμένες φορές για τόσο σημαντικά θέματα….
Ο νόμος Κατρουγκαλου άλλαξε το ποσοστό αναγνώρισης. Παραταυτα σήμερα δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγή του.
Σας ευχαριστώ! Απλά διαβάζοντας τα άρθρα, τα οποία επεσήμανε ο κ. Καρασαββίδης, ομολογώ ότι έχω λίγο μπερδευτεί…. Αυτή την επιπλέον 3-ετία πως ακριβώς την ονομάζουν? γιατί δεν είναι ούτε αναγνώριση θητείας, ούτε ΑΕΙ/ΤΕΙ ούτε πλασματικών 5 – ετίας. Τα 5- πλασματικά τα πληρώνω ήδη και μου έχει οριστεί το ποσό των 3.100 Ευρώ.
Αν δε κάνω λάθος, η εν λόγω τριετία δόθηκε έξτρα για τα στελέχη που κατατάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις (δεν είμαι σίγουρος αλλά έχω την εντύπωση και στα σώματα ασφαλείας) από τον μήνα Οκτώβριο του έτους 1990 έως και 31/12/95 κι εξαγοράζεται όπως και ο “χρόνος σπουδών”.
Έχει επικρατήσει να την λέμε τριετία του Ν3865/2010.
Τυπικά στην σελίδα του ΓΛΚ κατατάσσεται στους λοιπούς χρόνους, αναφέρεται ως αύξηση της συντάξιμης υπηρεσίας της παρ . 4 του άρθρου 22 του ν.3865/2010.
https://www.minfin.gr/web/31341/stratiotikoi
Η πενταετία δεν είναι πλασματική. Λογίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Για αυτό και η αναγνώριση του κοστίζει 6,67% των συντάξιμων αποδοχών σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αναγνωριζόμενους χρόνους που κοστίζουν 20% και οι οποίοι είναι πλασματικοί.
ΣΕ ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 23;
Καλησπέρα είμαι απόστρατος από Ειδικές δυνάμεις και έχω πληρώσει μετοχική σχέση με το ΜΤΣ για 35 έτη παρόλο πού έκανα αίτηση αποστρατείας. Για το ΒΟΑ θα υποστούν τα παιδιά μου την μείωση που ψηφίστηκε παρόλο που ενώ έφυγα νωρίτερα πλήρωσα μετοχική σχέση 35 ετίας
Παράγραφος Γ https://enstoloi.net/meridia-neou-misthologiou-meiosi-voea-mts/
Καλησπέρα σε όλους. Εδω και τρία χρόνια είμαι ελαφράς υπηρεσίας και υπηρετώ στο ΓΣΣ. Σκεφτομαι να δηλώσω Λήμνο για το 24 και θέλω να ρωτήσω το εξής:μπορώ να πάω για 3 χρόνια Λήμνο και να ξαναπάρω μετάθεση ΓΣΣ ;η επειδή είμαι ελαφράς ισχυει άλλο καθεστώς;
Ναι μπορείς να πας. Ίσως και το ίδιο έτος που θα δηλώσεις στις φρουρές. Το εάν θα γυρίσεις πάλι όμως στο ίδιο μέρος ή στα 3 έτη δεν είναι καθόλου δεδομένο. Στο λέω όχι από κάποια εκτίμηση αλλά γιατί το είδα σε 2 συναδέλφους.
Δεν τους πήγανε εκεί που ζητήσανε;
Ο ένας είναι στον τέταρτο χρόνο και ακόμα δεν τον έχουν μεταθέσει. Τον δεύτερο, επειδή ισχυρίστηκε πως πρέπει να είναι κοντά σε μεγάλο νοσοκομείο οπότε να τον ξαναπάνε από εκεί που είχε πάει στο νησί, τον μετέθεσαν από το μικρό νησί των Δωδεκανήσων στην Ρόδο γιατί εκεί έχει νοσοκομείο τριτοβάθμιας παροχής υγείας που καλύπτει την πάθηση του.
Πρόσεχε συνάδελφε. Κατά πάσα πιθανότητα θα χάσεις το αμετάθετο. Διάβασε και την τελευταία Δγη Μεταθέσεων…. Κάτι αναφέρει σχετικά. Θα σε πάνε λογικά εκεί που θέλεις αλλά μετά δύσκολα θα γυρίσεις.
Πρόσεχε γιατί το ελαφράς δεν σημαίνει ότι μπορείς κάθε 2-3 χρόνια να πάς όπου θες. Σε τοποθετούν αρχικά εκει που ζητάς και μόνο αν αλλάξει κάτι σημαντικό μπορείς να ζητήσεις να μετατεθείς άλλου αφού το αιτιολογησεις . Αν ζητησεις μετάθεση κάπου απλως για να πας χωρίς σοβαρό λόγο ( αλλαγή τόπου συμφερόντων κτλ ) και χωρίς τις απαραίτητες αποδειξεις ,τότε σπάει το αμετατεθο και μπορούν να σε πάνε όπου θέλουν.
Προς Ενημερωση
Το περιφημο νομοσχεδιο μετα την αναβολη του για μια βδομαδα ερχεται στην επιτροπη Αμυνας την τεταρτη 25 Ιαν και ωρα 16.00
Καλησπέρα.Εχω στην υπηρεσία 22 και μισό χρόνια.Τρεις διαδοχικές φορές λόγο 25 ημερών φυλακής και λόγο τριών κακών βαθμολογιών τα οποία έλαβαν χώρα το 2016-18 το ότι δεν προαχθηκα έλαβε χώρα από το 2020 μέχρι το 22 τα τρία τελευταία χρόνια έχω άριστα.Υπαρχει η πιθανότητα να με αποστρατευσουνε τον Μάιο.Δηλαδη αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγο κρίσεων.Θα ήθελα να μάθω αν δικαιούμαι σύνταξη άμεσα η αργότερα.Ξερει κάνεις να μου πει;
Εννοώ αν με αποστρατευσουνε στα 23 αυταπαγγελτα αν δικαιούμαι άμεσα συνταξη η στα 60 μου
Οι Υπαξιωματικοί κρινόμενοι ως παραμένοντες τρις εις τον αυτόν βαθμόν ή
τετράκις καθ` όλην την σταδιοδρομίαν των αποστρατεύονται αυτεπαγγέλτως.Αυτο διαβασα στον νομο,,,βρισκομαι και εγω σε αυτην την περιπτωση σου με την μονη διαφορα εχω 28 χρονια υπηρεσιας συν 2 ετη θυτειας πληρωμενα συν πεντε ετη εκστρατιας πληρωμενα συν 1,4 μηνες ικα ενσημα πριν ενταχθω στον θεσμο ΕΠΥ
Λογικά φέτος όμως θα προαχθεις
Δεν θα προαχθω ποτέ.Βγηκε η εδυεθα και κρίνομαι διατηρητέων η αποστρατευταιος
Καλησπέρα.
Λογικά με τρεις κρίσεις παραμένων στον αυτό βαθμό αν ήσουν υπαξκός θα είχες αποστρατευτεί.
Η διαδικασία που περιγράφεις, κρίση τρείς φορές παραμένων στον αυτό βαθμό και μετά κρίση ως διατηρητέος ή αποστρατευτέος ταιριάζει σε ανθυπασπιστή.
Αν όντως είσαι ανθυπασπιστής ισχύουν αυτά που φαίνονται στο σχόλιο https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-344/#comment-107620 .
Ναι ΑΝΘΣΤΗΣ είμαι.Το ποσό τις σύνταξης και το εφάπαξ είναι περίπου όσο λέει η εφαρμογή;
Λογικά τα ποσά είναι περίπου αυτά που βλέπεις στις αντίστοιχες εφαρμογές με την προϋπόθεση ότι συμπληρώνεις σωστά τα στοιχεία σου.
Θα ήθελα να προσθέσω όμως ότι αν οι βαθμολογίες σου είναι άριστες τα τελευταία χρόνια, η πιθανότερη εξέλιξη είναι να κρίνεσαι διατηρητέος κάθε χρόνο μέχρι να συμπληρώσεις 35 έτη υπηρεσίας.
Ευχαριστω