Σελίδα υπ' αριθ. 130 με σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα υπ' αριθ. 130 με σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.
Σε τ/φ επικοινωνία με ΓΛΚ, σήμερα το πρωί, έμαθα τα κάτωθι : 1. Προσωρινή σύνταξη , εκτός απροόπτου, από τέλη Απριλίου. 2. Θέλουν την επιστροφή (με κάποιο τρόπο, μάλλον με συμψηφισμό) των τριμήνων για τους νέους συνταξιούχους. Επί τούτο, είδα ότι δεν είναι τίποτα ξεκάθαρο, οπότε θα δούμε τι εξέλιξη θα έχει το θέμα μελλοντικά καθώς και ποίους θα αφορά. 3. Κατά την προσωρινή σύνταξη , θα αναγράφεται η βεβαίωση ότι ο λαβών πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης .(Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τα μετοχικά ταμεία ώστε να χορηγούν Εφάπαξ και μερίσματα- εάν δεν κολλήσει το θέμα εκτός ΥΕΘΑ λόγω έλλειψης ΣΠ ) 4. Το κομμάτι της εθνικής σύνταξης, σύμφωνα με το ν. 4387/16, χορηγείται σε ποσοστό 100% στον ασφαλισμένο με 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα , εφόσον, πέραν των γνωστών προϋποθέσεων, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, μεταξύ του 15 έτους της ηλικίας και του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Δηλαδή, εάν δεν κάνει λάθος και δε αλλάξει κάτι, όλοι (ακόμα και οι έχοντες 35 πραγματικά) θα έχουν κάποιες επιπλέον… Διαβάστε τη συνέχεια »
Για το α/α 2, υπάρχει νόμος που προβλέπει πως επιστρέφονται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, και δεν προβλέπεται συμψηφισμός, άλλωστε οι τρίμηνες δεν καταβάλλονται από το ΓΛΚ – δημόσιο αλλά από τα κονδύλια μισθοδοσίας του ΥΕΘΑ.
Για το α/α 3, πουθενά στην σχετική νομοθεσία δεν προβλέπεται η υποβολή ΣΠ αλλά να έχεις κάποιος δικαιωθεί σύνταξη, και εφόσον λαμβάνει – εκδοθεί προσωρινή συνεπάγεται πως έχει δικαιωθεί σύνταξης, αλλιώς δεν θα την ελάμβανε.
Για το α/α 4, ανέτρεξε στο άρθρο 7 του ν.4387 για το τι πραγματικά ισχύει και τι εννοεί – αναφέρεται για τα 40 χρόνια.
Κώστα για τα α/α 2 και 3 έχεις απόλυτο δίκιο. Θα πρέπει όμως να εφαρμοστούν στην πράξη για να δούμε τι τελικά θα γίνει. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα άλλα να προβλέπουν οι ψηφισμένοι νόμοι και άλλα να εφαρμόζονται με την έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων.
Για το α/α 4 νομίζω ότι ο υπάλληλος του ΓΛΚ έχει δίκιο και υπάρχει ασάφεια στο άρθρο 7. Αν τηρηθεί κατά γράμμα η οδηγία της εγκυκλίου
https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%9D%CE%93%CE%A4465%CE%981%CE%A9-0%CE%97%CE%A5?inline=true
για τους στρατιωτικούς , στο τέλος της σελίδας 3, λέει ότι «για κάθε έτος που υπολείπεται των 40 ετών …. ή το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40». Έτσι ένας στρατιωτικός που πέρασε στα 18 του χρόνια σε σχολή και αποστρατεύεται αυτεπάγγελτα στα 35 χρόνια υπηρεσίας θα έχει 38 χρόνια παραμονής στην χώρα από την ηλικία των 15 ετών μέχρι την συνταξιοδότηση του και επομένως θα πρέπει να μειωθεί η εθνική σύνταξη κατά 2/40.
Για το α/α 2, τα κονδύλια είναι προφανώς διαφορετικά. Λέγοντας συμψηφισμό, εννοώ ότι για τους τρεις αυτούς μήνες (λήψης τριμήνων), παίρνεις μεν τη σύνταξη την επομένη της διαγραφής σου, είτε προσωρινή είτε κανονική, από τον ΕΦΚΑ αλλά επιστρέφεις τις τρίμηνες μέσω του κλάδο σου στο ΥΕΘΑ. Το θέμα είναι να μην αποφασιστεί. Τον τρόπο θα τον βρουν. Για το α/α 3, επειδή οι ένστολοι δεν έχουμε προσωρινές, η δικαίωση έρχεται με την ΣΠ. Επίσης η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης ΔΕΝ συνεπάγεται κάτι εάν δεν βεβαιωθεί εγγράφως ότι κάποιος δικαιούται σύνταξη. Το αυτονόητο δεν σημαίνει ότι στέκει νομικά ή εφαρμόζεται. Για το α/α 4, – Η παρά. 2 άρθρου 17, αναφέρει ότι «Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης » Πιστεύω και εγώ ότι η ερμηνεία είναι καθαρή. – Όμως σύμφωνα με την παρά. 6… Διαβάστε τη συνέχεια »
Η προσωρινή εκδίδεται μόνο και εφόσον δικαιούσαι σύνταξη, άρα τα ταμεία οφείλουν να την κάνουν δεκτή.
Σε καμία νομοθεσία δεν προβλέπεται ότι δεν γίνεται δεκτή η προσωρινή εν αναμονή έκδοσης της οριστικής.
Ο νόμος είναι σαφέστατος….κάνει λόγο για δικαίωση σύνταξης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα….
Προς ΝίκοςΜ
Κοίτα στην σελίδα 9 της παραπάνω εγκυκλίου. Το ποσό της εθνικής σύνταξης καταβάλλεται ακέραιο αν έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης ΚΑΙ 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα. Για κάθε έτος ασφάλισης που λείπει (μέχρι τα 15) αφαιρείται 2% και για κάθε έτος παραμονής αφαιρείται 1/40 του πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης. Στην περίπτωση των στρατιωτικών τα 20 έτη ασφάλισης είναι (εκτός περιπτώσεων αποστρατείας για λόγους υγείας) δεδομένα. Για τα 40 χρόνια υπάρχει η ασάφεια που σου είπαν από το ΓΛΚ.
Προς Δήμο.
Συμφωνώ μαζί σου. http://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-118/#comment-41716
Μέχρι όμως να εφαρμοστεί οτιδήποτε στην πράξη κρατάω επιφυλάξεις. Έχουμε δει και άλλες φορές άλλα να λέει ο νόμος και άλλα να εφαρμόζονται μέσω ερμηνευτικών εγκυκλίων ή υπουργικών αποφάσεων.
Προς GEORGIOSP: Σε ευχαριστώ για την επισήμανση.Απ’ ότι βλέπω στο σημείο που αναφέρεις, δεν αναγράφει ότι πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, μεταξύ του 15 έτους της ηλικίας και του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Διευκρινιστική είναι…!!!
Επίσης στα 2 παραδείγματα της σελίδας 10, οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ με 19 έτη και 8 μήνες περίπου υπηρεσίας , βγάζουν εθνική σύνταξη 381 περίπου ευρώ. Ούτε εκεί αναφέρει τίποτα για 40ετία από 15 ετών έως την ηλικία και του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Πιστεύω ότι χαθήκανε στην μετάφραση του νόμου και δεν το έχουν προσέξει… ή το έπνιξαν σιωπηλά.
Καλημέρα Νίκο. Δεν έχουν χαθεί στην μετάφραση. Την απαίτηση για παραμονή 40 ετών (μετά τα δεκαπέντε) την αναλύει σελίδα 3. Στην σελίδα 9 ασχολείται με την απαίτηση για την ύπαρξη τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης. Αφού υπενθυμίζει ότι για απονομή ακέραιης της εθνικής σύνταξης απαιτείται παραμονή 40 ετών, στα παραδείγματα ασχολείται με περιπτώσεις που έχουν λιγότερα από 20 συντάξιμα θεωρώντας δεδομένα τα 40 χρόνια παραμονής. Αν δηλαδή στο παράδειγμα του συνταξιούχου του ΝΑΤ υπήρχε παραμονή 37 πχ ετών στην Ελλάδα θα αφαιρούσε πρώτα τα 3/40 που λείπουν και μετά θα υπολόγιζε την μείωση του ποσού με βάση τα χρόνια που λείπουν για την συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης. Πιστεύω ότι ο περιορισμός της παραμονής επί 40ετία νομοθετήθηκε για περιπτώσεις πολιτών τρίτων χωρών ή Ελλήνων που ζήσανε πολλά χρόνια στο εξωτερικό ώστε να παίρνουν ένα μέρος από την εθνική σύνταξη ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές δεν δημιουργεί πρόβλημα σε αυτούς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην χώρα αφού το όριο ηλικίας αυτεπάγγελτης απόλυσης για τους ΔΥ είναι τα 67… Διαβάστε τη συνέχεια »
Τρέχουμε που τρέχουμε με την ανταποδοτική σύνταξη. Είναι κρίμα να έχουμε απώλειες και στην εθνική. Το ΓΛΚ βλέπει την αδικία και είναι υπέρ μας .Αλλά ο αγώνας πρέπει να δοθεί από το ΥΕΘΑ. Μάλιστα, πριν ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νόμος. Έμαθα ότι σήμερα, το ΓΛΚ μετέφερε το θέμα σε αρμόδιο γραφείο του ΣΞ , οι οποίοι εκδήλωσαν κάποιο ενδιαφέρον. Δυστυχώς, ενεργοποιούμαστε κατόπιν εορτής και όχι εκ των προτέρων.
Καλημέρα σας.θέλω να κάνω την εξής ερώτηση για όποιον γνωρίζει.Για όποιον θεμελιωνει συνταξιοδοτικο δικαίωμα μετά το 2015 ισχύει η αυτεπαγγελτη αποστρατεια λόγο κατάληψης οριου ηλικιας που αντιστοιχεί στον βαθμό;
Θα αποστρατευονται ανευ κρισεων εφοσον δικαιουνται πληρους συντάξεως
Οσοι θεμελιωνουν μετα την 1-1-2015 40 ετη συνταξιμης υπηρεσιας η 60ο ετος ηλικιας
Το Ν.Δ 445/74 αρθρο 39 περι αυτεπαγγελτης αποστρατειας λογο καταληψης οριου ηλικιας δεν βαζει ως προυποθεση οτι ισχυει εφοσον δικαιουμαστε πληρης συνταξη.Εκτος εαν αυτο διευκρινιζεται στον Ν.3865/10. Ευχαριστω για την προηγουμενη απαντηση σου.
H αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω κατάληψης ορίου ηλικίας που αντιστοιχεί στον βαθμό, ισχύει για όλο τον κόσμο ανεξάρτητα της ημερομηνίας που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τώρα το αν δικαιούνται όλοι σύνταξη ανεξάρτητα της ημερομηνίας που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα είναι άγνωστο καθώς υπάρχει αυτό που λέει ο ΜΠΑΜΠΗΣ ότι “Οσοι θεμελιωνουν μετα την 1-1-2015 40 ετη συνταξιμης υπηρεσιας η 60ο ετος ηλικιας” το οποίο όμως δεν αναιρεί την αποστρατεία λόγω κατάληψης ορίου ηλικίας.
Έχει δίκιο ο Χρήστος. Άλλο πράγμα είναι τα όρια ηλικίας ανά βαθμό και άλλο οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Με τον Ν3865/2010 άρθρο 21 παράγραφο 4 καθιερώθηκε η απαίτηση για 40 συντάξιμα χρόνια ή ηλικία 60 ετών για να θεμελιώσει κάποιος δικαίωμα σύνταξης. Για τις περιπτώσεις αυτεπάγγελτης αποστρατείας ισχύουν οι προβλέψεις των ΠΔ 169/2007 Άρθρο 26 παρ1β και Ν2084/92 άρθρο 7 παρ4 και είναι αρκετά τα δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας.
Σε σχόλιο του την 19/2/2017 http://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-129/#comment-47477 ο συνάδελφος Δημήτρης αναφέρει ότι έχει υποβάλει ερώτηση για την περίπτωση αυτή και περιμένει απάντηση από το ΓΛΚ. Όταν θα έχει νέα θα μας ενημερώσει.
Στον υπολογισμό των νέων συντάξεων τα 5 χρόνια εκστρατείας για τους παλαιούς ασφαλισμένους ισχύουν ; προσμετρούνται ως συντάξιμα ; ένας που αποστρατεύθηκε φέτος με 35 χρόνια πραγματικά υπηρεσίας θα λάβει σύνταξη με 40 χρόνια ασφάλισης ;
Ασάφεια παράγραφος 3 εδώ: http://enstoloi.net/asafeies-asfalistikou-nomou-pros-dieukrinisi/
Καθώς και η δεύτερη και τρίτη εγκύκλιος εδώ: http://enstoloi.net/ekdosi-egkyklion-gia-to-neo-asfalistiko/
Μόνο όταν εκδοθεί η πρώτη νέα σύνταξη (με παραίτηση μετά τον Ιούλιο 2016) θα γνωρίζουμε σίγουρα.
http://www.statistics.gr/el/-/anakoinose-elst-1 Η απαντηση που μου έδωσαν άρα μας δουλεύουν από το Υπουργείο Εργασίας
Καλημέρα σας.Σχετικά με την προσωρινή σύνταξη:
Με διαγραφή Ιαν.17,(είμαιτρίτεκνος,ΕΜΘ) η προσωρινή μου σύνταξη θα είναι το 50% ή 60% ΒΜ & ΕΧΥ;Επίσης θα πρέπει να καταβληθεί 40 ημέρες από λήψης φακελου από ΓΛΚ;
Σας ευχαριστώ!
Όταν εφαρμοστεί η προσωρινή σύνταξη για στρατιωτικούς και ΣΑ θα είναι 50%.
Δες το σχόλιο εδώ: http://enstoloi.net/astynomia/comment-page-145/#comment-47954.
Πιστεύω ότι το θέμα με την προσωρινή σύνταξη θα λήξει πολύ σύντομα αλλά προς το παρόν ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης που διέρρευσε εδώ: http://www.militaire.gr/%cf%84%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%84%ce%b7/
δεν φαίνεται να έχει ακόμα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ή την διαύγεια.
Άρα συμφωνα με Π.Δ.169/07,Ν.4024/11, Ν. 4151/13 άρθρο 57Α, παρ. 1α η προσωρινή συνταξη (λόγω τριτεκνίας), θα είναι το 60% Β.Μ.& ΕΧΥ.Θα καταβάλεται από ΓΛΚ εντός 40 ημερών απο λήψης του ΔΑΥΚ.
Για το 60% κράτα μια επιφύλαξη γιατί αν εκδοθεί το σχέδιο της υπουργικής απόφασης όπως έχει δημοσιευτεί, αναφέρει για τους στρατιωτικούς μόνο το πρώτο εδάφιο της παρ1α του άρθρου 1 του Ν4151 ενώ το 60% για τους τρίτεκνους αναφέρεται στο τρίτο εδάφιο. Ακόμα και για αποχώρηση για λόγους υγείας προβλέπει το ίδιο ποσοστό (50%). Βέβαια μέχρι να εκδοθεί η απόφαση μπορεί να βελτιωθεί και να ισχύσουν οι ίδιες προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους ΔΥ.
“Ειδικά για τους τρίτεκνους ή για αναπηρία άνω του 67% (ιδίου ή μελών) το ανωτέρω ποσοστό αυξάνεται σε 60%.
…….
Ειδικά εάν ο ενδιαφερόμενος είναι τρίτεκνος ή υπάρχει αναπηρία, η προσωρινή σύνταξη είναι μεγαλύτερη από την κανονική!”
http://enstoloi.net/prosorini-syntaxi-parapliroforisi/
Αχιλλέα πρόσεξε την παράγραφο 1β του άρθρου 1 στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης.
Ίσως να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ, για τους αποστρατευμένους με αίτηση αποστρατείας μετά την 30/6/2016.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=584039&catID=2
http://www.capital.gr/oikonomia/3195163/paixnidia-kubernisis-elstat-se-baros-ton-suntaxiouxon
ΜΥΘΟΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ??
Αχιλλέα όπως φαίνεται δεν θα χρειαστεί να κάνεις σύντομα αλλαγές στην σελίδα Σύνταξη 2017 για την εφαρμογή της ετήσιας μεταβολής μισθών . Αντίθετα μάλλον το υπουργείο εργασίας θα προσαρμόσει τον νόμο στην σελίδα σου (χρήση του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή) προκειμένου να ξεμπλοκάρει την έκδοση συνταξιοδοτικών πράξεων με διαγραφή ή υποβολή αίτησης αποστρατείας μετά την 30-6-20126. ?
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33919
http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2017/03/sintaxeis.pdf
Όντως για πρώτη φορά προσαρμόζεται η διοίκηση στην “πρωτοβουλία” μου και όχι το αντίθετο!
Οποιοσδήποτε συντελεστής έβγαινε για αναπροσαρμογή μισθών (εκτός του πληθωρισμού) θα ήταν άδικος, διότι όταν άλλαζαν τα δικά μας μισθολόγια η αύξηση δεν ήταν ίδια σε όλους γιατί άλλαζε μόνο ο βασικός και το ΕΧΥ και όχι τα υπόλοιπα επιδόματα. Οπότε εάν πχ. αυξάνονταν ο βασικός κατά 10%, τότε αυξάνονταν ο συνολικός μισθός των υπξκών ~8%, των κατώτερων αξκων ~7% και των ανώτατων ~6%.
Ανακοίνωση ΠΟΑΣΑ για κατάθεση Αίτησης περί Διακοπής Παρακράτησης υπέρ ΕΑΣ (ENTYΠO), staratalogia.blogspot.com
Υπάρχει κι αυτή η άποψη:
http://apostolospapaparisis.blogspot.gr/2017/02/eisfora-allileggiis-sintaksiouchon-kanoume-aitisi.html
Εδώ, βέβαια, ο κ. Παπαπαρίσης σχολιάζει:
“Διαβάζοντας την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΣΑ), φαίνεται ότι έχουν διαβάσει την απόφαση 224/2017 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία όμως δεν έχει καθαρογραφεί. Λίγο περίεργο αλλά όχι αδύνατο. Οψόμεθα!”
http://apostolospapaparisis.blogspot.gr/2017/03/anakoinosi-poasa-gia-tin-perikopi-tis-eas.html
Αχιλλέα πάλι εγώ ! ! !
Εαν δεις στην στήλη ΣΤ. Μισθολογικές προαγωγές τρώει ένα “σκάλωμα” και κολλάει στα 32 χρόνια για 2 συνεχόμενα χρόνια και την απόδοση των 2/3 αρχιπλοιάρχου την κάνει κάνει ουσιαστικά στα 34.
Μένει 2 χρόνια στα 32 δες παρακάτω :
https://i.imgur.com/CXrKUlp.png
https://i.imgur.com/DthBamn.png
https://i.imgur.com/bmXwhRk.png
Αυτό μάλιστα, ήταν σοβαρό bug και μπράβο στην παρατηρητικότητά σου! 🙂
Υπολογιζόταν λανθασμένα μείον ένας χρόνος υπηρεσίας στις μισθολογικές προαγωγές από το 2018 και μετά, το οποίο διορθώθηκε μετά την υπόδειξή σου.
Beta tester ! ! ! εχω την φημη άλλωστε
Αχιλλέα καλησπέρα.Θέλω να ρωτήσω το εξής:
Έχω καταταγεί στη ΣΜΥ μετά το 1993.Έχω περίπου 24 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.Έχω υποβάλλει αναφορά για την εξαγορά των 5 ετών με την 31/12/2016 με 6.6.. %. Με 32 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας + την εξαγορά των 5 ετών + αν εξαγοράσω τα 3 του Κονδύλη, μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με 32 χρόνια πραγματικής και 8 (5+3) εξαγοράσιμα στα 50 μου χρόνια χωρίς όριο ηλικίας???Τι ισχύει?
Tα 3 του Koνδύλη δεν “εξαγοράζονται”…
Δίδονταν με το “παλαιο” ασφαλιστικό, με το νέο ουδείς γνωρίζει
Μπορείς να εξαγοράσεις την πρόσθετη τριετία bonus (άλλα είναι τα έτη Κονδύλη).
Η νωρίτερη ημερομηνία που μπορείς να πάρεις σύνταξη είναι η ημερομηνία θεμελίωσης στη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης”.
Δυστυχώς θα σας στεναχωρήσω,απόστρατος το 2015 και νέος ασφαλησμένος το 1993 για τα 3 του Κονδύλη έχω καταφύγει σε εργατολόγο με έφεση στο Ελεγκτικό Συβούλιο κατα του Γ.Λ.Κ το οποίο αρνήται την αναγνώρηση 3ετίας Κονδύλη όσο και την εξαγορά των 5 ετών παρόλο του εγγράφου του Αυγούστου του 2016 με τους νέες προυποθέσεις για δικαίωμα εξαγορας με πραγματική υπηρεσία κατω των 25 ετών
Δεν στεναχωρείς κανέναν, διότι η πληροφόρηση στο site συμφωνεί απόλυτα με το ΓΛΚ και θεωρώ ότι ορθώς δεν σου αποδόθηκαν τα έτη Κονδύλη και η πενταετία.
Σύμφωνα με την ερώτηση 2.4 στις FAQ τα έτη Κονδύλη αποδίδονται μόνο στους παλιούς ασφαλισμένους, άρα ως νέος ασφαλισμένος δεν τα δικαιούσαι (είναι άλλο θέμα εάν αυτό είναι δίκαιο ή όχι).
Επίσης η πενταετία μπορεί μεν να εξαγοραστεί οποτεδήποτε, αλλά αναγνωρίζεται μόνο μετά τα 24,5 πραγματικά έτη.
Άρθρο 40 ΚΠΣΣ: “Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση 25ετούς πραγματικής υπηρεσίας.”
Δηλαδή ακόμη και εάν την είχες εξαγοράσει, επειδή έφυγες με λιγότερα από 24,5 έτη απλά θα έχανες τα λεφτά της αναγνώρισης. Οπότε η δυνατότητα εξαγοράς (ακόμη και εάν κερδίσεις το δικαστήριο) είναι δώρο – άδωρο και θα χάσεις λεφτά παρά θα κερδίσεις.
Αντίστοιχα συνάδελφοι που κατετάγησαν πριν το 1990 και δικαιούνταν την 5ετία χωρίς εισφορές, επειδή παραιτήθηκαν προτού συμπληρώσουν 24,5 έτη (με εξάμηνα ή τρίτεκνοι) δεν έλαβαν τη δωρεάν 5ετία.
Οσο αφορά την 5ετία κατω των 24,5 πραγματικων ετών σας παραπέμπω στο εγγραφο
(http://enstoloi.net/public-images/2016/GES-anagnorisi-1.jpg) σελ.3 παρ.5
Οσο αφορά την 3ετια σχετικα με δικαίωμα αναγνώρησης με πληρωμή δεν υπαρχει καμία νομοθεσία συγκεκριμένα για νέους ασφαλισμενους μετά το 1993 με θεμελιωμένο δυνταξιοδοτικό δικαίωμα(24,5 ΧΡΟΝΙΑ με πτητικα) 2010-2014.Περιμένοντας την αποφαση των αρμοδίων,των δικαιοστικών αρχων δε θα εβγαζα τοσο ευκολα συμπεράσματα.
Η πρόσθετη 3ετία καθιερώθηκε με το Ν.3865/10 και ισχύει αποκλειστικά για συμπλήρωση 40ετίας: Άρθρο 22 παρ. 4. “Ο συντάξιμος χρόνος του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχει καταταγεί μέχρι την 31.12.1995 και θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης από την 1.1.2015 και μετά προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης, από τις διατάξεις του άρθρου 59 του π.δ. 169/2007, εισφοράς για τη συμπλήρωση σαράντα (40) ετών συντάξιμης υπηρεσίας.” Προσωπικά θεωρώ εντελώς ξεκάθαρη την ανωτέρω διατύπωση για την εφαρμογή μόνο στην 40ετία (αυτό το “και” δεν θα μπορούσε να είναι πιο εμφατικό). Πραγματικά θα ήθελα να ακούσω τα επιχειρήματα του δικηγόρου σχετικά με το πως αντιλαμβάνεται την εφαρμογή των ανωτέρω στην 35ετία. Επίσης γνωρίζω το έγγραφο του ΓΕΣ και υπάρχει εδώ: http://enstoloi.net/anagnorisi-chronou-teleutaia-efkairia/ Είναι λάθος η έκφραση που χρησιμοποίησε το ΓΕΣ “ο χρόνος …. προσμετράται εφόσον έχει θεμελιώσει δικαίωμα” και εάν ίσχυε αυτό θα είχες δίκιο. Όμως ο ΚΠΣΣ αναφέρεται σαφώς σε χρονικό όριο 25 πραγματικών ετών και όχι σε θεμελίωση, οπότε η φράση… Διαβάστε τη συνέχεια »
Το γενικότερο σκεπτικό βασίζεται στο γεγονός οτι οι “νέοι” ασφαλισμένοι εχουν πληρώσει εισφορές για κάθε “πλασματικό” χρόνο σε σχεση με τους “παλιούς” που δεν εχουν πληρώσει καθόλου εφόσον και για τις εισφορές για τα πραγματικά χρονια υπηρεσίας πληρώνουν λιγότερες εισφορές σε σχεση με τους νέους.Αν δεν βρίσκεται και εδω θέμα άνισης μεταχείρισης / πιθανής αντισυνταγματικότητας, δεν εχω να κάνω καποιο αλλο σχόλιο
Αχιλλεα καλησπερα . Με μια δοκιμη που εκανα στην σελιδα Σύνταξη 2017 βαζοντας Ναυτικο Σχ.Υπαξ/35 στο Ε. Διοικητικές προαγωγές δεν παει πανω απο Ανθχος : https://i.imgur.com/3AHo9TT.png
Πηγαίνει κανονικά, απλά είναι θέμα χρωματισμού του κελιού.
Επέλεξε οποιοδήποτε αριθμό ετών στο βαθμό Τχη / Υπχου κατεβάζοντας το ποντίκι πιο κάτω από το 0 στην (πρασινισμένη) λίστα και το νούμερο που θα επιλέξεις θα εμφανιστεί και θα προστεθεί στα υπόλοιπα.
Η συμπλήρωση των ετών ολοκληρώνεται όταν χαθεί η κόκκινη ένδειξη “Απαιτούνται επιπλέον έτη υπηρεσίας”.
ΥΓ. Βρες καμία παλιά ανάλυση μισθού για να τσεκάρεις εάν είναι σωστή η στήλη “Συντάξιμα”.
Ok.
Check με 5/2012 «Συντάξιμα» ΟΚ
Τι σου εβγαλε Γιωργη?? για τωρα και τι για 9/9/20??
Αγγελε εχει ενα bug ,κατσε να το δει ο αχιλεας και θα σου πω
Καλησπερα σας.
Γνωριζει καποιος σε ποιο τηλ του ΓΛΚ θα ρωτησω γιατι μου αργει η εκδοση ΣΠ ενω την εχει αναλαβει εισηγητης εδω και ενα μηνα περιπου;
Ευχαριστω εκ των προτερων..
Καλησπέρα,Theo τηλέφωνο.Γ.Λ.Κ.2103329900 είναι το τηλεφωνικό κέντρο, δίνεις τα στοιχεία σου καί σού απαντούν, ώρες επικοινωνίας ,08:00-14:00.
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ > ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΣΤΑ 58 ΕΤΗ ΣΤΙΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ εφαρμοζεται μονο σε οσους λαμβάνουν επιδοματα κινδυνου και ανθυγειινα με αποτέλεσμα να εκτοξεύετε το ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ – Διαβαστε παραλογισμο και καταστρατηγηση ΝΟΜΩΝ για ψηφαλάκια το ΦΥΓΕ ΕΣΥ ΝΑ ΕΡΘΩ ΕΓΩ
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=863927
Η προσωπικη διαφορα ισχυει μεχρι 31-12-18 για εξερχοντες απο το στρατευμα, σωστα;μετα ολοι χωρις προσωπικη διαφορα.
Από το 2019, θα εξέρχονται όλοι χωρίς προσωπική διαφορά. Για τους αποστρατευμένους κατά τα προηγούμενη έτη, θα δούμε τι θα αποφασιστεί στην διαπραγμάτευση που θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Όλα παίζουν.
Καλημέρα. Γνωρίζει κάποιος τι ισχύει στη παρακάτω περίπτωση και με βάσει ποιο νόμο?
“Στρατιωτικός βγαίνει στην σύνταξη και περιστασιακά παραδίδει μαθήματα με έκδοση”Απόδειξης Επαγγελματικής Δαπάνης” δλδ δεν έχει γίνει πρόσληψη και δεν υπάρχει μπλοκάκι”.
Του κόβεται η σύνταξη ή μέρος αυτής;
Μέχρι το 2016 δεν κοβόταν κάτι γιατί ήταν περιστασιακή απασχόληση και για αυτό κοβόταν η “Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης”
Ευχαριστώ
Θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας, άρα και εργαζόμενος με συνέπεια να περικοπή η σύνταξη του, και καταβάλλονται εισφορές για το εισόδημα του σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/16, άρθρο 38 (παρ. 3 στ) Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών
στ. Για τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών. Στο εισόδημα, από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, καταβάλλεται εισφορά, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του παρόντος, αναλόγως εφαρμοζομένων, μη εφαρμοζομένης στην περίπτωση αυτή της παρ. 3 του άρθρου 39 του παρόντος.
Υπόχρεος για την καταβολή της εργοδοτικής εισφοράς είναι οποιοδήποτε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, για λογαριασμό του οποίου οι ασφαλισμένοι του παρόντος άρθρου παρέχουν τις υπηρεσίες τους περιοδικά έναντι παροχής. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται και στις κατηγορίες αυτές οι πάσης φύσεως διατάξεις περί εισφορών του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ.
Σε ότι αφορά τις εισφορές ενδέχεται να υπάρξει κάποια ελάφρυνση.
http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=345019
Στον ν.4387 δεν μιλάει για περικοπή της σύνταξης αλλά για εισφορές. Άρα που προβλέπει την περικοπή?
Στο αρθρο 20 του ν4387 και δες και το κουτακι στα δεξια απασχοληση
Διάβασα το άρθρο 20 του ν4387. Αλλά εγώ ρώτησα όχι για κάποιον που πιάνει κανονικά δουλειά ή ανοίγει εταιρία ή ανοίγει μπλοκάκι αλλά για συνταξιούχο που κάνει 3-4 φορές το χρόνο κάποια μαθήματα (περιστασιακά) και κόβεται “Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης”. Δηλαδή δεν υπάρχει πρόσληψη και με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού δεν υπάγεται στον ΕΦΚΑ. Τότε λοιπόν ξανά του κόβεται 60% της σύνταξης;
Διευκρίνηση: Όταν αναφέρω περιαστασιακά εννοώ 2-3 μέρες τον μήνα, όχι συνεχόμενες,όχι για όλους του μήνες και σε διαφορετικούς φορείς (ιδιωτικός τομέας-δημόσιο). Π.χ. 2 μέρες τον Ιανουάριο, 1 τον Απρίλιο , 3 τον Ιούνιο κλπ
Είχα ψάξει στο διαδίκτυο το θέμα της απόδειξης δαπάνης με την παλιά νομοθεσία, η οποία ήταν διαφορετική με τη σημερινή μόνο ως προς το ύψος της περικοπής.
Η απόδειξη δαπάνης χρησιμοποιείται κατά κόρον από δημόσιες υπηρεσίες και δήμους (αποζημίωση καθαριστριών, εφάπαξ αμοιβή για συγκεκριμένη εργασία κλπ) σε περιπτώσεις που δεν θέλουν να μπλέξουν με πρόσληψη προσωπικού.
Το συμπέρασμά μου από site λογιστών, φόρουμ, νομοθεσία κλπ. ήταν ότι δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση και υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες ακόμη και από εφορίες!
Η λογική ερμηνεία είναι αυτή του G.G. (ότι θεωρείται κανονική εργασία και η σύνταξη περικόπτεται), αλλά με την προηγούμενη νομοθεσία υπήρχαν συγκεκριμένες εξαιρέσεις (πχ. συγγραφή βιβλίου από συνταξιούχο).
Τελικά δεν έβγαλα άκρη και δεν είμαι σίγουρος για το τι (θα έπρεπε να) ισχύει.
Θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι να ρωτήσεις απευθείας το ΓΛΚ / ΕΦΚΑ, ελπίζοντας να πάρεις σαφή απάντηση!
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/315516-xaratsi-kai-se-osous-ameibontai-me-apodeiksi-epaggelmatikis-dapanis
5. Αντιπροσωπευτική είναι και η περίπτωση της Αναστασίας, η οποία έχει πάρει σύνταξη ως εκπαιδευτικός και εργάζεται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με απόδειξη δαπάνης.
Ξέρω πολλούς συνταξιούχους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους μ’ αυτό τον τρόπο», σημειώνει. Αν ο νόμος ορίζει ότι το εισόδημα από επαγγελματική δαπάνη εισφοροδοτείται, αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα μου κόψει το 60% της σύνταξής μου. Συνεπώς δεν κερδίζω τίποτα δουλεύοντας. Δεν φτάνει που μας μειώνουν συνεχώς τις συντάξεις, μας κόβουν και κάθε ευκαιρία να καλύψουμε την απώλεια.
Καλησπέρα. Νομίζω ότι ερώτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή στο ΓΛΚ θα μας βοηθούσε ιδιαίτερα.
Καλησπέρα στο site μήπως γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σύμφωνα με το νόμο Κατρουγκαλου θα ισχύει και για τα ειδικά μισθολογια στρατιωτικών και αν θα επηρεάσει εμάς τους παλιούς συνταξιούχους ευχαριστώ εκ των προτέρων
Αφορα τους παντες