Σελίδα υπ' αριθ. 380 με σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα υπ' αριθ. 380 με σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.
Ενδιαφέρον έχει το άρθρο 4 που ιδρύει το ΕΛΠΣΞ ( αντίστοιχο άρθρο ιδρύει το ΕΛΠΠΑ ). Ακόμη ποιο ενδιαφέρον έχει το Άρθρο 6 Πόροι του ΕΛΠΣΞ 1. Ως πόροι του ΕΛΠΣΞ καθορίζονται οι εξής:
α) μηνιαία εισφορά του εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων, η οποία ορίζεται σε ποσοστό μηδέν κόμμα τρία τοις εκατό (0,3%) επί του εκάστοτε μισθολογικού κλιμακίου
2. Οι εισφορές και οι κρατήσεις της παρ. 1 δεν επιστρέφονται.
Κι έχω την εξής απορία: Κατάργηση της κράτησης 1% , πρόσθεση κράτησης 0,3%, καθαρό κέρδος της κατάργησης (1%) 0,7%. Ισχύει;
Ισχύει στο περίπου ο υπολογισμός σου, γιατί η κράτηση του 1% επιβαλλόταν στο σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών (με όλα τα επιδόματα), ενώ το 0,3% μόνο στο βασικό μισθό κλιμακίου.
Όμως η βασική διαφορά τους είναι ότι η νέα κράτηση 0,3% είναι ανταποδοτική (σε αντίθεση με το 1%), δηλαδή επιστρέφεται ως κάποιου είδους παροχή στους ασφαλισμένους.
.
Πάντως είναι πρόωρο να θεωρείς ότι τα 4~5 € αυτής της κράτησης είναι απλά “χαμένα λεφτά”, διότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι προβλεπόμενες παροχές.
Ουσιαστικά είναι ένα είδος πρόσθετης ασφάλισης (ιατρική, νομική, έκτακτων αναγκών κλπ) η οποία κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
Εάν λάβει κάποιος έξοδα κατασκήνωσης για τα παιδιά του ή άτοκο δάνειο λόγω ανάγκης ή κάποιες ιατρικές δαπάνες τότε θα κάνει άμεσα απόσβεση.
Κε Αχιλλέα είχα γράψει ακόμη ένα σχόλιο που πιθανόν δε δημοσιεύθηκε όπου εξέφρασα την συγγνώμη μου διότι δεν είχα την απάντησή σας σε ανάλογο ερώτημα στα σχόλια ΣΤΡΑΤΟΥ .
Αν το ΕΛΠΣΞ λειτουργήσει με αντικειμενικά κριτήρια απέναντι σε όλους (Από τον ΕΠΟΠ Στρτη έως και τον Στργο) ας ανεβάσουν το ποσοστό τις κράτησης και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει συνάδελφος που παραπονεθεί. Το ΕΛΠΣΞ όπως εσείς σχολιάσατε θα έχει πολλά ευεργετήματα για τους ε.ε. συναδέλφους.
Μακάρι να διαψευστούν οι αμφιβολίες που έχω για ίση μεταχείριση απέναντι σε όλους.
Από τον Απτχο (Ι) Δημητριάδη ε.α.
Άρθρο 15 Σχόλιο
Κατάργηση των αντισυνταγματικών εισφορών των μερισματούχων του ΜΤΑ υπέρ ΝΙΜΤΣ και ελεύθερη πρόσβαση αυτών μετά των οικογενειών τους ως δικαιούχοι, όπως αυτό συμβαίνει με τους χιλιάδες δικαιούχους πολίτες στα Στρατιωτικά νοσοκομεία και στο ΝΙΜΤΣ . Η επί πλέον εισφορά που επιβάλλεται έως 1% εκ της βασικής σύνταξης, για τους απόστρατους όπως καθορίζεται στο άρθρο 15 παρ 2β, με την τροποποίηση του άρθρου 10 του αν 1137/1946, αποτελεί εμπαιγμό αφού ανεβάζει το μηνιαίο ποσό εκ της βασικής σύνταξης στο 7% μη απαλασσομένου του 3% εκ του μερίσματος, όταν το σύνολο του Δημοσίου πληρώνει εισφορά 6%.
Άρθρο 35 Σχόλιο
Παρά το θετικό της απόφασης για παύση της εισφοράς εκ του ν 4093/12, ο κ ΥΕΘΑ δεν τήρησε την υπόσχεσή του για απόδοση αναδρομικών από 1/1/2021 . Πέραν αυτών αιτούμαι την τροποποίηση του άρθρου ,ώστε να συμπεριλάβει την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών όλων των ετών, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ και όχι μόνο από 1/1/2021
Καλημέρα Ηλία. Η μηνιαία εισφορά υπερ ΝΙΜΤΣ των δικαιούχων νοσηλείας σε αυτό, σε ποσοστό μέχρι 1% της μηνιαίας σύνταξης, προβλέπεται από το 1946 και δεν επιβάλλεται τώρα. Βλ. το άρθρο 10 του Α.Ν 1137/1946 εδώ. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/548913 Οι εν/εν και οι απόστρατοι της ΠΑ ενταχθήκαμε στους δικαιούχους νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ με την παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν3818/1958. https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2017/N.3817_58_TROPOPOIHSH.pdf Με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ίδιου νόμου ορίστηκε η μηνιαία εισφορά των μερισματούχων στο 3% του μερίσματος. Αυτό το ποσό πληρώνουμε από τότε. Με τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή σε ότι αφορά την μηνιαία συνδρομή που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Δεν βλέπω λοιπόν κίνδυνο να γίνει στην σύνταξη η κράτηση για περίθαλψη 7%. Η τροποποίηση γίνεται για να επικαιροποιηθεί η λίστα των δικαιούχων νοσηλείας στο ΝΙΜΤΣ. Το πρόβλημα που βλέπω στο άρθρο 15 του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι το ότι στους δικαιούμενους νοσηλείας δεν προβλέπονται τα μέλη των ορφανικών οικογενειών των μερισματούχων (Μ. Τ. Σ. και Μ.Τ.Α.) ενώ και για αυτά προβλέπεται η κράτηση του 3% από… Διαβάστε τη συνέχεια »
Άρθρο 16 Πόροι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 10 α.ν. 1137/1946
Πόροι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. είναι οι εξής:
α) η υποχρεωτική μηνιαία εισφορά των προσώπων που αναφέρονται στις περ. (α), (β) και (γ) της παρ. 2 του άρθρου 2….κλπ….και επί της καταβαλλόμενης μηνιαίας σύνταξης για τους εν αποστρατεία και τις ορφανικές οικογένειες αυτών
.
Άρθρο 15 Επέκταση δικαιούχων νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 2 α.ν. 1137/1946
2. Τα πρόσωπα που δικαιούνται νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. είναι τα εξής:
α) εν ενεργεία στελέχη του Στρατού Ξηράς,…κλπ
β) εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ιδιότητας του μερισματούχου των Μετοχικών Ταμείων Στρατού και Αεροπορίας, κατά περίπτωση, καθώς και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10
Ακριβώς αυτό λέω Γιάννη.
Στο άρθρο 16 που καθορίζει ποιοι πληρώνουν εισφορά αναφέρονται οι εν ενεργεία, οι απόστρατοι και οι ορφανικές οικογένειες αυτών.
Στο άρθρο 15 που αναφέρονται αναλυτικά οι δικαιούμενοι νοσηλείας έχουμε στο 2α τους εν ενεργεία, στο 2β τους εν αποστρατεία και στο 2δ/δδ τα ορφανικά μέλη των μετόχων του ΜΤΣ (δηλ. εν ενεργεία). Πουθενά δεν αναφέρονται οι ορφανικές οικογένειες των αποστράτων ως δικαιούχοι.
Πιστεύω ότι η περίπτωση 2β θα έπρεπε να είναι
¨ β) εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, και οι ορφανικές οικογένειες αυτών, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ιδιότητας του μερισματούχου των Μετοχικών Ταμείων Στρατού και Αεροπορίας, κατά περίπτωση, καθώς και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10, ¨
Δεν βλέπω λοιπόν κίνδυνο να γίνει στην σύνταξη η κράτηση για περίθαλψη 7%…..
Δηλαδή στην σύνταξη δεν θα προστεθεί άλλο 1%…??? άρα 6% +1% = 7% για περίθαλψη.
Γιάννη όπως έγραψα στο αρχικό σχόλιο η πρόβλεψη για κράτηση εισφοράς μέχρι 1% του ποσού της σύνταξης ισχύει από το 1946.
Από το 1958 που μπήκαμε ως δικαιούχοι οι της ΠΑ η εισφορά πληρώνεται από το μέρισμα σε ποσοστό 3% και για τους μερισματούχους του ΜΤΣ και του ΜΤΑ.
Η πρόβλεψη για κράτηση 1% ισχύει και σήμερα, ίσχυε και πριν 2 χρόνια και πριν 10 χρόνια. Δεν έχει αλλάξει τίποτα και δεν αλλάζει κάτι με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου. Αν λοιπόν θέλουν/ήθελαν να εφαρμόσουν επιπλέον κράτηση στην σύνταξη1%, και το 6% να γίνει 7%, θα μπορούσαν να το κάνουν όποτε θέλουν χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει νομοθετικά κάτι.
Για αυτό λέω ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση ρυθμίζονται άλλα θέματα του ΝΙΜΙΤΣ και δεν καθιερώνεται καμία νέα επιπλέον εισφορά.
Δηλαδή σύμφωνα και με την αιτιολογική του άρθρου 16, δεν θα επιβληθεί καμία νέα κράτηση..??
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντικαθίσταται το άρθρο 10 του α.ν. 1137/1946 (A’ 113) προκειμένου να καθορισθεί ρητά η υποχρέωση καταβολής μηνιαίας εισφοράς των αναφερομένων στις περ. (α), (β) και (γ) της παρ. 2 του άρθρου 2, καθώς και το ύψος αυτής.
Στο άρθρο 15 έγινε επικαιροποίηση των δικαιούχων νοσηλείας. Για παράδειγμα οι απόστρατοι της ΠΑ δεν φαινόμασταν ρητά στους δικαιούχους επειδή είχαμε ενταχθεί με διαφορετικό νόμο. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με άλλες κατηγορίες. Έγινε λοιπόν ένα συμμάζεμα στο άρθρο 15 για να φαίνονται όλοι οι δικαιούχοι. Λογικά επομένως αλλάζει και το 16 για να καθορίσει ποιοι από τους δικαιούχους νοσηλείας είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν μηνιαία εισφορά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμασταν ήδη δικαιούχοι ούτε ότι δεν ίσχυε η πρόβλεψη για καταβολή μηνιαίας εισφοράς.
Επομένως ναι πιστεύω ότι δεν μιλάμε για νέα εισφορά.
Σε ευχαριστώ παρα πολύ Γιώργο (και για την κατάχρηση του χρόνου σου), αλλά είσαι από τους λίγους που απαντούν εμπεριστατωμένα.
Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι σχεδόν κανείς δεν σχολιάζει το άρθρο 27 για τις κρατήσεις της 5ετιας <>.Eπι χρόνια παραπονούνται συνάδελφοι ΕΜΘ ,και τώραπου τους δίνετε ευκαιρία να το σχολιάσουν δεν μιλά κανείς. Σας περισσεύουν τα 3.000 στο εφάπαξ που παρακρατούνται;
Για να ρωτήσω,εμένα που μου κράτησαν 2500 από το εφάπαξ θα μου τα επιστρεψουν.Αποστρατευτικα το 2017.Ευχαριστω
Σε οσους πηγαμε δικαστικα μας τα επεστρεψαν.Εσυ δεν πηγες;
Καλημέρα.Οχι δεν πήγα Δικαστικά.Μπορω να πάω τώρα;
Μπορείς να με κατατοπησεις. Αποστρατευτικα Δεκ 2016. Ευχαριστω
Δυστυχως η ημερομηνια παραγραφης εχει παρελθει για καθε αξιωση σου και δεν μπορεις να κανεις τιποτα.Επρεπε να κινηθεις δικαστικα απο την πρωτη στιγμη.Αυτα δεν τα αφηνουν ετσι.
Ελπίζοντας να μελετούν τη σελίδα οι του ΥΠΕΘΑ , ας αναφερθεί ότι παρ’ όλες τις εξαγγελίες τους , δεν επιλύεται , το πρόβλημα της εξίσωσης των μισθών παραγωγικών σχολών , με αυτές των σωμάτων ασφαλείας . Προφανώς άλλα υπουργεία μεριμνούν καλύτερα για το προσωπικό τους.
Βασίλη πολλά δεν εξισωνονται σε σχέση με τα σώματα ασφαλείας. π.χ το κόστος της μαχιμης 5ετιας, ή ακόμη και η πληρωμή των νυχτερινών, στις Ε.Δ εξαιρούνται από την πληρωμή των νυχτερινών τα στελέχη που εκταιλουν κυλιόμενο ωράριο, πράγμα που δεν συμβαίνει με τα Σ/Α που έχουν κυλιόμενο ωράριο αλλά πληρώνονται τα νυχτερινά.Να διευκρίνησω ότι με το σχόλιο μου σε καμία περίπτωση δεν κατηγορώ τα στελέχη των Σ/Α, αντιθέτως τους επαινω για ότι έχουν πετύχει υπέρ τους, και μακάρι να κερδίσουν ακόμη περισσότερα γιατί το λειτουργημα τους είναι εξ ίσου δύσκολο με των Ε/Δ.
Οι αλλαγές του Νομοσχεδίου θα περαστούν στη σελίδα σύνταξης μόλις ψηφιστούν?
Τα νέα μερίδια ΜΤΣ όταν είναι αυξημένα (στους ανωτάτους και σε κάποιους βαθμούς με το νέο μισθολόγιο) προκαλούν διαφοροποίηση στην κράτηση Ν.4093/12 της παλιάς σύνταξης ΓΛΚ, η οποία μερικές φορές επηρεάζει την προσωπική διαφορά όσων διαγράφηκαν μέχρι 31-12-2018.
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μάλλον τον Ιανουάριο, οπότε αρχικά το ΜΤΣ θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα μερίδια και αφού δοθούν τα νέα μερίσματα (το νωρίτερο τέλος Ιανουαρίου), μετά θα ενημερωθεί η ΗΔΙΚΑ ώστε να επικαιροποιήσει τις κρατήσεις στη σύνταξη (το νωρίτερο τέλος Φεβρουαρίου).
Για το λόγο αυτό προσανατολίζομαι να ενσωματωθούν οι αλλαγές στο ΜΤΣ το Φεβρουάριο 2023, ώστε στο τέλος Ιανουαρίου να μπορεί να γίνει σύγκριση των προβλέψεων των σελίδων με τις επίσημες αναλύσεις του ΕΦΚΑ, για να αξιολογηθεί εάν υπολογίστηκε σωστά η αύξηση του 7,75%.
Γιώργο εάν έχεις για παράδειγμα 33 χρόνια πραγματικά (μαζί με τη σχολή), υπάγεσαι στον νόμο Ν3883/2010 και αποστρατευτείς με απόφαση της υπηρεσίας (με “φιλική” παραίτηση για παράδειγμα) δικαιούσαι σύνταξη;
Ο Ν.3883/10 δεν έχει σχέση με τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης και αφορά μόνο τις προαγωγές.
Η θεμελίωση καθορίζεται από 2 πράγματα, τα συντάξιμα έτη και εάν σε αποστρατεύει η υπηρεσία ή όχι.
– Όταν σε αποστρατεύει αυτεπάγγελτα η υπηρεσία δικαιούσαι σύνταξη (ερώτηση 2.3 παρ. Β στις FAQ), άσχετα εάν η αποστρατεία είναι “φιλική” ή “εχθρική” και ασχέτως αιτιολογίας (όριο ηλικίας, κρίσεις, ανικανότητα).
– Εάν θέλεις να παραιτηθείς συμπληρώνεις τη σελίδα “Δικαίωμα Σύνταξης” με τα υπηρεσιακά δεδομένα σου και με εισαγωγή στη σχολή το 1989 θα δεις ότι δικαιούσαι σύνταξη ήδη από το 2015.
Μια μόνο προσθήκη στο παραπάνω σχόλιο του Αχιλλέα.
Η μόνη περίπτωση μη άμεσης καταβολής σύνταξης, με απομάκρυνση με πρωτοβουλία της υπηρεσίας, είναι αυτή που περιγράφεται στις FAQ στο κεφάλαιο 2 την ενότητα 3.Γ2.
https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/
Καλημέρα αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θα ήθελα να ρωτήσω, πιθανόν να έχει απαντηθεί το ερώτημα και να μου διαφεύγει, σχετικά με την Αίτηση (το υπόδειγμα της, μας δόθηκε από την ΕΑΑΣ) επιστροφής – επαναφοράς από 01-01-2013 που υποβάλαμε τον Οκτώβριο του 2018 προς το ΝΣΚ, για τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος Αδείας.
Η υπόψη Αίτηση, υποβλήθηκε και μέσω TAXIS στον ΕΦΚΑ.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Οποιαδήποτε αίτηση δεν απαντήθηκε από το κράτος θεωρείται ότι απορρίφθηκε σιωπηλά.
Ο μόνος λόγος της αίτησης ήταν για να δικαιούσαι μία προθεσμία μερικών μηνών (μετά την αίτηση), εντός της οποίας έπρεπε να υποβάλλεις αγωγή (με δικηγόρο) και να κυνηγήσεις το θέμα δικαστικά.
Αυτή τη “λεπτομέρεια” δεν την ανέφεραν όσοι πρότειναν να γίνουν αυτές οι αιτήσεις και σχεδόν κανένας δεν σκέφτηκε ότι εκ των πραγμάτων είναι εντελώς αδύνατο να διαβαστούν και να απαντηθούν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις που υποβάλλονται ταυτόχρονα.
Ευχαριστώ κ. Καρασαββιδη για την απάντηση.
Παναγιωτόπουλος στην βουλή: 25εκ.νυχτερινα,9εκ για ΕΜΘ, επίδομα πλοίων σε ν/σ του ΥΠΟΙΚ, νέο μισθολόγιο.
Κε Καρασαββίδη όσο αφορά το άρθρο 25, όχι απλώς συνέβαλε το site αλλά είμαι σίγουρος ότι στο ΥΠΕΘΑ βλέπουν τα γραφόμενα στο enstoloi, γιατί μόνο εδώ είχε αναδειχθεί το πρόβλημα με τις διαγραφές των συναδέλφων.
Σε καλό δρόμο βαδίζει το ΥΠΕΘΑ αν συνεχίσει να βλέπει τα προβλήματα που υπάρχουν μέσα σε μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα.
Καλησπέρα! Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αν έχει κάποιος 35 χρόνια πραγματικής συνταξιμης υπηρεσίας και είναι πχ συνταγματάρχης βγαίνει σύνταξη? Πιο συγκεκριμένα όταν θα έχω 30 χρόνια ( νέος ασφαλισμένος)κλειστά από την ημερομηνία εισαγωγής μου στο ΑΣΕΙ και πληρώσω και την πενταετία, δηλαδή 35 χρόνια, βγαίνω σύνταξη, χωρίς να χρειάζεται να έχω 40?
Όχι. Για να φύγεις με αίτηση σου πρέπει να έχεις 40 συντάξιμα.
Οι διατάξεις που καθορίζουν τη θεμελίωση των στρατιωτικών είναι το ΠΔ 169/07 και ο Ν.3865/10 και όπως φαίνεται από το έτος ψήφισης, από το 2010 δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε στη θεμελίωση των στρατιωτικών.
Ο απλούστερος τρόπος να ελέγξει κάποιος εάν δικαιούται σύνταξη, είναι να ελέγξει δύο προϋποθέσεις (μόνο) που αναφέρονται εδώ: https://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-380/#comment-114129
Το άρθρο 29, που καθορίζει τα μερίδια για τους από 1-1-2017, αφορά μόνο το ΜΤΣ ή παρασύρει και τα άλλα 2 μετοχικά ταμεία ?
Τα θέματα του ΜΤΣ που ρυθμίζονται με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχουν ρυθμιστεί από το 2018 για ΜΤΝ και ΜΤΑ.
Καλησπέρα.Δυο ερωτήσεις για όποιον γνωριζει:α) η προαγωγή στελέχους ΕΜΘ στον βαθμό του υπλγου στα πόσα χρόνια υπηρεσίας θα γίνεται β)τυχόν αναπροσαρμογη των μισθολογικών κλιμακιων των ΕΜΘ έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στο παρόν νομοσχέδιο?
Τι νοημα εχει η προαγωγή στο βαθμο του Υπλγου όταν δεν συνοδεύεται και με μισθολογική προαγωγή?
Κανένα νόημα,μας κοροιδεύουν, δεν προβλεπεται πουθενά μισθολογική αποκατασταση
Νικ συμφωνώ ότι οποιαδηποτε βαθμολογική προαγωγή έπρεπε να συνοδεύεται αυτόματα και από το ανάλογο μισθολογικο κλιμακιο που αναλογεί στον εκάστοτε βαθμό.Αντιθετως βλέπουμε ΕΜΘ Ανθλγους να έχουν μισθολόγιο Ανθστη και εάν δεν δοθεί λύση άμεσα, γιατί μετά την ψήφιση του Ν/Σ, σύντομα αρκετά στελεχη θα προαχθουν σε Υπλγους θα έχουμε και Υπλγους με μισθό Ανθστη.
Είναι απίστευτο ότι το συζητάμε εξαρχής και δεν ξέρω γιατί μπήκαμε σε αυτή τη θέση, να πέφτει σε εμάς το βάρος να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Ξέρουμε τί γνώμη έχουν για εμάς, δεν χρειαζόταν να φτάσουν σε αυτό το σημείο, να μας ταπεινώσουν για άλλη μία φορά.
Όμως για να μην προτρεχουμε ίσως η σωστή ροή των πραγμάτων να είναι αυτό που γίνεται, δηλαδή πρώτα να ψηφιστεί το Ν/Σ για να γίνει νόμος η βαθμολογική προαγωγή στον βαθμό του υπλγου και μετά να παρουσιάσουν τα νέα μισθολογικα κλιμακια. Λογικά τώρα δεν θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μισθολογικο κλιμακιο εμθ υπλγου αφού προς το παρόν δεν υφίσταται αυτός ο βαθμός.
Συγγνώμη, δεν θέλω να σας προσβάλω, αλλά δεν νομίζω να είναι αυτή η σωστή σειρά. Βγάλτε πρώτα τις εγκυκλίους προαγωγής και βλέπουμε…..
Καλησπέρα andr.
Ο χρόνος παραμονής στον βαθμό του ανθυπολοχαγού είναι 4 έτη. Παρ.3α άρθρου 27 του Ν3883/2010.
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/57615
Επομένως με δεδομένο ότι οι ΕΜΘ γίνονται ανθυπολοχαγοί στα 30 χρόνια υπηρεσίας, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα προάγονται στον βαθμό του υπολοχαγού στα 34 χρόνια υπηρεσίας.
Η αναπροσαρμογή των μισθολογικών κλιμακίων των ΕΜΘ προϋποθέτει τροποποίηση του Ν4472/2017 που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου οικονομικών. Στο άρθρο https://www.staratalogia.gr/2022/12/blog-post_46.html φαίνεται έγγραφο του ΥΠΕΘΑ από το οποίο συμπεραίνω ότι τα δύο υπουργεία επεξεργάζονται το θέμα.
Υποθέτω ότι θα μπορούσε να κατατεθεί τροπολογία μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στην βουλή. Έτσι και αλλιώς το θέμα παραμένει για καιρό σε εκκρεμότητα και κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθεί λύση.
Γιώργο ευχαριστώ για την απάντηση. Πιστεύω ότι το θέμα με τις μισθολογικες προαγωγες πρέπει να λυθεί άμεσα γιατί με την ψηφηση του Ν/Σ σύντομα θα αρχησουν και οι προαγωγές στο βαθμό του υπλγου.
Κυριε Καρασαββιδη, εαν βρειτε χρονο, εξηγηστε μας το αρθρο 52 για τους ΕΟΘ, στο υπο διαβουλευση νομοσχεδιο του ΥΠΕΘΑ ,,,,καταργειται ο θεσμος για τους πανω απο τα 35 ετη??
Καλησπέρα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ΕΟΘ. α. Αυτή του άρθρου 34 του Ν3883/2010 οι οποίοι κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει 35ετή υπηρεσία. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/57615 Αυτοί έχουν την δυνατότητα με αίτηση τους να παραμείνουν μέχρι να συμπληρώσουν 35ετή υπηρεσία. Η αλλαγή που γίνεται με το άρθρο 52 αφορά αυτή την κατηγορία και ουσιαστικά καθιερώνει ετήσια κρίση και όχι μόνο όταν συμπληρωθεί το όριο των 35 ετών. β. Η δεύτερη κατηγορία ΕΟΘ είναι αυτή του άρθρου 1 του Ν4494/2017 που αφορά όσους έχουν συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας και πρόκειται να αποστρατευτούν αυτεπαγγέλτως. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/312720 Αυτοί έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν (κρινόμενοι επίσης ετησίως) ως ΕΟΘ, εφόσον γίνει δεκτή αίτηση τους, μέχρι την συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Η δυνατότητα αυτή δεν ισχύει για όλους τους αξιωματικούς. Ισχύει μόνο για όσους υπάγονται στις διατάξεις του Ν2439/1996. Δεν ισχύει για όσους υπάγονται στις διατάξεις του Ν3883/2010. Οι προτεινόμενες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου δεν επηρεάζουν σε τίποτα την κατηγορία αυτή. Οι μόνοι που επηρεάζονται είναι όσοι ενταχθούν στις διατάξεις… Διαβάστε τη συνέχεια »
Ευχαριστω για την πληρεστατη ενημερωση,,,,καλες γιορτες.
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΑΔΕΦΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Αν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχει καταβληθεί ή έχει παρακρατηθεί μέρος των οφειλόμενων τελών γάμου των μετόχων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή ή η παρακράτηση του συνολικά οφειλόμενου ποσού σύμφωνα με τα άρθρα 56 έως 60 του π.δ. 21/31.10.1932 και το ποσό που καταβλήθηκε υπολείπεται του ποσού της οικείας κατηγορίας μισθολογικής κατάταξης, όπως αυτά προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 55Α του ίδιου διατάγματος, που προστίθεται με το άρθρο 38 του παρόντος, το Ταμείο παρακρατά αυτεπαγγέλτως τη χρηματική διαφορά μεταξύ των δύο ποσών από το μέρισμα που καταβάλλεται ή θα καταβληθεί στους μετόχους μετά την έξοδό τους από την υπηρεσία. Αν το ποσό που καταβλήθηκε υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό της παρ. 1 του άρθρου 55Α του π.δ. 21/31.10.1932, η διαφορά δεν επιστρέφεται στον μέτοχο.
@ Νίκος … Και τι αφορά το άρθρο 38 …
Άρθρο 38 Κράτηση λόγω εγγραφής γάμου υπέρ Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού – Προσθήκη άρθρου 55Α στο π.δ. 21/31.10.1932 (δηλαδή το ΜΤΝ)
Νίκο σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Έχει δίκιο ο Γιάννης.
Το κείμενο που ανάρτησε ο Νίκος αφορά το άρθρο 38 που ρυθμίζει θέματα του ΜΤΝ.
Στο άρθρο 36 που ρυθμίζει το θέμα της πληρωμής λόγω γάμου για το ΜΤΣ δεν αναφέρεται τίποτα για τις περιπτώσεις που βρίσκονται ήδη στην διαδικασία πληρωμής με δόσεις.
Επίσης δεν αναφέρεται κάτι και στο άρθρο 79 Μεταβατικές διατάξεις.
Καλα βρε Γιωργο,εσυ πιστευεις οτι καποιοι θα παρουν πισω λεφτα απο τα Μετοχικα Ταμεια για το λογο αυτο;Δεν υπαρχει περιπτωση!!!
Καλησπέρα Νίκο. Δεν είπα ότι θα πάρει κανείς χρήματα πίσω από τα ταμεία.
Είπα ότι κείμενο που ανάρτησες αφορά το ΜΤΝ.
Για το ΜΤΝ αυξήθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσό εγγραφής γάμου. Έτσι το ταμείο λέει. Όσοι βρίσκεστε στην διαδικασία πληρωμής και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα θα πληρώσετε το νέο αυξημένο ποσό. Όσοι έχετε πληρώσει παραπάνω από ότι προβλέπεται από την νέα διάταξη δεν θα πάρετε πίσω ότι πλεονάζον ποσό έχετε πληρώσει.
Αντίθετα για το ΜΤΣ μειώνεται στο 1/3 το οφειλόμενο ποσό. Έτσι τίθεται το ερώτημα. Για όσους έχουν αρχίσει να πληρώνουν με δόσεις ένα βασικό μισθό για την εγγραφή του γάμου θα γίνει αναπροσαρμογή της οφειλής στο 1/3 του βασικού; Όχι αν θα πάρουν πίσω πλεονάζοντα ποσά που έχουν πληρωθεί. Αυτό νομίζω ήταν το ερώτημα του Μάκη και η απάντηση είναι ότι στην προτεινόμενη διάταξη δεν προβλέπεται κάτι. Ίσως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να θίξουν το θέμα όσο διαρκεί η διαβούλευση.
Αυτό ήταν το ερώτημα μου φίλε που αναφέρεις στην απάντηση σου προς τον Νίκο. Σε ευχάριστω και εσενα για την απάντηση και εύχομαι σε όλους μας καλά Χριστούγεννα.
Καλημέρα. Κύριε Καρασαββιδη στο Ν/Σ που δημοσιεύτηκε υπάρχει κάτι που να αφορά την λύση του προβλήματος καταβολής του υπολοίπου ΒΟΕΑ.
Στο άρθρο 29..καθορίζει τα μερίδια για τους απο 1-1-2017
http://www.opengov.gr/mindefence/?p=6863
Γιάννη σε ευχαριστώ.
https://enstoloi.net/diavoulefsi-neou-nomoschediou-ypetha-2022/
https://www.staratalogia.gr/2022/12/blog-post_70.html
Ευχαριστώ Βαγγελη