Στρατός Ξ.

Σελίδα 2 για σχόλια σε Στρατό Ξηράς. Διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ (συχνές ερωτήσεις) για επίλυση αρκετών αποριών.
Ειδικά για τις σελίδες υπολογισμού σύνταξης υπάρχει ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ και επεξηγήσεις στην ερώτηση 2.1 στο FAQ.3,479 Responses to Στρατός Ξ.

 1. Default avatarNIKOS says:

  Είμαι Λγος απο ΣΜΥ αποστρατευομαι τον 9/13 με το βαθμό Τχη και 28,5 χρόνια θα πάρω μισθολογικό βαθμό Σχη καθόσον ο Λγος τα παίρνει στα 29 και ο Τχης στα 27

  • Default avatarΗλίας says:

   λογικά θα πάρεις του Σχη…..αφού έφτασες μέχρι εδώ δεν σκέφτεσαι να μείνεις άλλον ένα χρόνο για να γλυτώσεις το -40% ?

 2. Default avatarGeorge says:

  Κάνω εδώ την ερώτηση γιατί μπερδεύτηκα από άλλα site… Εχω πάρει προκαταβολή εφάπαξ μέσα στο 2012 από το ΜΤΣ (για λόγους υγείας τέκνου >67 αναπηρία) που θα μπει το ποσό ως εισόδημα και που οι τόκοι??? Ψάχνω να βρω το βιβλιαράκι με τις οδηγίες των κωδικών από το taxisnet και δεν το βρίσκω….Το εχει βρει κανείς?

  • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

   Δεν ξεκίνησα ακόμα να κάνω τη φορολογική δήλωση (έχω να δηλώσω και εγώ το εφάπαξ), αλλά ψάχνοντας στο δίκτυο βρήκα το παρακάτω:

   Στον πίνακα 6 στους νέους κωδικούς 657 – 658 γράφονται τα εισοδήματα τα οποία εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος έλαβε το περασμένο έτος αποζημίωση απόλυσης ή εφάπαξ τα οποία εξαιρούνται της έκτακτης εισφοράς πρέπει να τα δηλώσει στους συγκεκριμένους κωδικούς αν δεν θέλει να επιβαρυνθεί με καπέλο φόρων 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του. ”

   Διασταύρωσέ το πρώτα και μη βιαστείς για να μην τρέχεις στην εφορία για διορθωτική δήλωση!

   ΥΓ. Οι τόκοι όμως κανονικά υπόκεινται σε Εισφορά Αλληλεγγύης και πρέπει να δηλωθούν στο πεδίο 659 – 660 της φορολογικής δήλωσης (εισοδήματα από τόκους καθώς και όλα τα εισοδήματα που είχαν ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία).

   • Custom avatarGEORGIOSP says:

    Για το βιβλίο οδηγιών δες εδώ http://www.fpress.gr/forologia/item/9985-idoy-to-vivliaraki-me-tis-odigies-gia-tis-forologikes-diloseis .
    Σωστά ο Αχιλλέας αναφέρει ότι η προκαταβολή του εφάπαξ πρέπει να γραφτεί στους κωδικούς 657- 658 γιατί το εφάπαξ απαλλάσσεται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
    Υποθέτω ότι οι τόκοι που αναφέρεις είναι αυτοί που αναγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα του ΜΤΣ, με το ποσό που χρεώνεσαι για την προκαταβολή που πήρες . Αυτοί είναι τόκοι που πληρώνεις και όχι εισόδημα που εισπράττεις επομένως δεν θα τους γράψεις στους κωδικούς 659 – 660. Αν είχες πάρει την προκαταβολή για απόκτηση πρώτης κατοικίας θα μπορούσες να τους βάλεις στους κωδικούς 063 – 064 για να έχεις την όποια έκπτωση φόρου αντιστοιχεί στο ποσό των τόκων. Τώρα δεν χρειάζεται να τους γράψεις πουθενά.
    Γενικά για τους τόκους της προκαταβολής να ξέρεις ότι ισχύουν τα εξής. Κάθε χρόνο το ΜΤΣ θα σου στέλνει ένα έντυπο που θα αναγράφει τους τόκους που χρεώθηκες το προηγούμενο οικονομικό έτος. Όταν αποστρατευτείς και γίνει η εκκαθάριση του εφάπαξ από το ΜΤΣ θα πληρωθείς το ποσό που δικαιούσαι μείον το ποσό της προκαταβολής στο οποίο θα προστεθούν και οι τόκοι που χρεώθηκες από την ημερομηνία λήψης της προκαταβολής.

    • Custom avatarΑχιλλέας Καρασαββίδης says:

     Πολύ σωστά τα είπες για τους τόκους της προκαταβολής του εφάπαξ, εγώ αναφερόμουν στο πως δηλώνονται οι τόκοι από καταθέσεις σε τράπεζες που λογίζονται ως εισόδημα!
     Τελικά εάν δεν αναφέρονται λεπτομέρειες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παρανοήσεων!

 3. Custom avatarΧάρης says:

  Αχιλλέα φίλε μου γεια σου,

  Καταρχάς σε ευχαριστούμε για την όλη προσπάθεια και βοήθεια μέσω αυτης της καταπληκτικής σελίδας, συνέχισε να βοηθάς συναδέλφους με την γνώση σου.

  Εχω ενα προβλημα αποστρατεύτηκα από ΑΣΥΕ για λογους ΥΓΕΙΑΣ πριν λιγο και δεν γνωριζω τι ακριβώς γίνεται στην περιπτωση μου…

  Είμαι Υπλγος και μπήκα στις 9-1-1989 στη ΣΜΥ
  εχω οικονομικο βαθμο 2/3 Ανχη
  και ΕΧΥ 48 (τα παραπανω ειναι με αναλυτικο φυλλο μισθοδοσιας Φεβρουαριου καθως το ΓΕΣ δεν εχει χαρτι να μας τυπώσει τα τελευταια Φύλλα και θελει αναφορά…)

  Ειμαι εγγαμος με 2 τεκνα
  Εχω 24χρονια και 4μηνες πραγματικο χρονο υπηρεσίας και τέλος έχω 2 1/2 χρόνια ένσημα απο το ΙΚΑ (δούλευα πριν τον Στρατό) .

  Μπορεις να μου πεις:
  Ποσους βαθμους δικαιουμαι λογω αποστρατειας απο ΑΣΥΕ (αν δικαιουμαι?)

  με ποσα χρονια θα με διωξουν και με τι πλασματικα( τα 5 χρονια παραμεθοριου συν του Κονδυλη τα δικαιουμε κανονικα λογικα) ;

  Γενικότερα λοιπον επειδη οπως καταλαβαινεις είμαι μια κατηγορία μόνος μου ο υπολογισμος συνταξης και εφαπαξ δεν ειναι και οτι πιο ευκολο

  Αν μπορεις να βοηθησεις κατα προσεγγιση με τις γνωσεις σου θα σου ειμουν υπόχρεος.

  Σε ευχαριστω πολύ για τον χρόνο σου.

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Εάν διαβάσεις την ερώτηση Νο 1 στην ενότητα “FAQ (ερωτήσεις)” θα καταλάβεις ότι δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος για τέτοιου είδους πληροφόρηση.
   Θα ψάξω ότι στοιχεία και νόμους έχω μαζέψει αλλά δεν σου υπόσχομαι τίποτα.
   Ελπίζω κάποιος συνάδελφος που βρέθηκε σε παρόμοια θέση (ή είναι διοικητικός) να δει το σχόλιο και να σου απαντήσει πιο υπεύθυνα!

   • Default avatarΧάρης says:

    1000 ευχαριστω ετσι και αλλιως για την εξαιρετική υπηρεσία που μας προσφέρεις αφιλοκερδώς !!

    • Custom avatarGEORGIOSP says:

     Χάρη καλησπέρα. Παρακάτω είναι μερικές πληροφορίες που θα λύσουν κάποιες από τις απορίες σου.
     α) Δικαιούσαι τα 5 πλασματικά εκστρατείας . (Δες σελ.7 στο έγγραφο ΓΕΣ – Συντάξεις Προσωπικού της σελιδας βοηθήματα/έγγραφα.) Αφού η κατάταξη σου είναι πριν την 1-10-1990 δεν χρειάζεται να πληρώσεις για τη αναγνώριση τους. (Δες σελ.5)
     β) Τα χρόνια του Κονδύλη τα δικαιούσαι . Συνάδελφος Λοχαγός από ΣΜΥ με 26 χρόνια υπηρεσίας το 2006 τα πήρε (για να είσαι 100% σίγουρος, αν θες κάνε μια ερώτηση στο ΓΛΚ Τηλ: 2103329-265, 250, 732, 251, 277, 252, 186.)
     γ) Σύμφωνα με το Ν3883/2010 Αρθ 26 παρ. 13 θα προαχθείς στον επόμενο βαθμό δηλ. Λγος.
     δ) Δεν γνωρίζω τι γίνεται με τα χρόνια που είχες στον ιδιωτικό τομέα. Στα παραπάνω τηλ. του ΓΛΚ μπορείς να ρωτήσεις και για το θέμα αυτό.
     Αν πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι από το ΓΛΚ χρησιμοποίησε την σελίδα σύνταξη ΓΕΣ για να υπολογίσεις την σύνταξη σου.
     Για το εφάπαξ συμπλήρωσε τα πεδία που χρειάζεται και τελείωσες. Εδώ δεν επηρεάζουν πλασματικά, προϋπηρεσίες κ.τ.λ.
     Σου εύχομαι καλή συνέχεια.
     Υ.Γ Στη σελίδα της σύνταξης επέλεξε ηλικία 55 έως 60 γιατί η αποστρατεία σου είναι αυτεπάγγελτη και έτσι η μείωση του Ν.4024 (40%>1.000€ ή 20%>1200) θα είναι 20% για εσένα.

 4. Default avatarChristos says:

  Αχιλλεα καλησπερα.
  Θελω να καταθεσω ενασταση στο Α’ Κλιμακιο του Ελεγκτικου
  Συνεδριου δια του Γ.Λ.Κ. Μπορεις να με ενημερωσεις σε παρακαλω
  που να τη καταθεσω η σε ποια Δνση να αποστειλω την επιστολη
  μεσω ΕΛΤΑ? Ευχαριστω.

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Δυστυχώς σε αυτό το θέμα δεν γνωρίζω και πολλά.
   Και εγώ σκοπεύω να υποβάλλω ένσταση μόλις πάρω την αναπροσαρμογή της σύνταξής μου (λόγω του παγώματος), αλλά δεν το έχω ψάξει το θέμα ακόμα.

   Μπορείς να περιμένεις κάποιον συνάδελφο να σου απαντήσει ή να ψάξεις στο δίκτυο για “υπόδειγμα ένστασης προς το ΓΛΚ” και θα βρεις δεκάδες σελίδες – δεν μπορώ να σου προτείνω κάποια συγκεκριμένη!

   Πάντως ότι και να γίνει με τις τωρινές ενστάσεις, με το νέο μισθολόγιο θα ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν!

 5. Custom avatarhelen psicha says:

  καλημερα σας.θα ηθελα να σας ρωτησω…για καποιον που εχει μπει στην σμυ 30/10/88.κ την πρωτομαγια συμπληρωσε την 25 ετια του.παντρεμενος χωρις παιδια.ποτε μπορει να καταθεσει τα χαρτια του για συνταξη?τι συνταξη κ τι εφαπαξ?γιατι εχει ακουστει οτι οποιος φυγει τωρα σε συνταξη θα παρει 400ε μεχρι τα 65 του χρονια.ισχυει κατι τετοιο?σας ευχαριστω πολυ.

  • Default avatarΗλίας says:

   Στις αντίστοιχες σελίδες μπορείς να δεις τόσο τη σύνταξη όσο και το εφάπαξ. Παραίτηση μπορεί να υποβάλει άμεσα, αν θέλει

   • Default avatarhelen psicha says:

    αυτα τα ξερουμε.απλα θα ηθελα να ρωτησω αν ξερετε αυτο που εχουν πει οτι ολοι μεχρι τα 65 θα παιρνουν 400ε συνταξη?

    • Custom avatarΑχιλλέας says:

     Μερικές απλές ερωτήσεις από εμένα:
     α. Έχει ονοματεπώνυμο ο δημοσιογράφος που τα υποστηρίζει αυτά;
     β. Ποιο είναι το site που το διάβασες;
     γ. Σε ποια εφημερίδα το διάβασες;
     δ. Σε ποιο κανάλι το άκουσες;
     ε. Αυτός που το έγραψε είναι οικονομολόγος ή απόφοιτος πέμπτης δημοτικού;

     Οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ένα blog στο δίκτυο (όπως εγώ και εσύ) και να γράφει ότι του κατέβει στο κεφάλι, γιατί θα πρέπει να του δίνουμε σημασία;
     Το γιατί είναι εντελώς απίθανο να πάνε οι συντάξεις 1 εκατομμυρίου Ελλήνων στα 400 € δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να το αποκλείσει!

     Αυτό που δεν πρέπει να θεωρείς σίγουρο σε καμία περίπτωση είναι τα μερίσματα – αυτά όντως μπορεί να μειωθούν μακροπρόθεσμα ακόμη και στο μισό!

 6. Default avatarChristos says:

  Αχιλλεα καλημερα.Εγω οπως και εσυ (οπως αναφερεις ) αποστρατευτηκα μετα την 1/7/2011 εως 31/7/2012 ( περιοδο
  παγωματος ΒΜ και ΕΧΥ ), θελω να σε ρωτησω, εμεις δεν δικαιουμαστε την καταβολη διαφοορας τριμηνων αποδοχων, μετα το ξεπαγωμα των ΒΜ και ΕΧΥ αφου οι εν λογω αποδοχες δεν θεωρουνται αποδοχες ενεργειας ( συμφωνα με την 2/85127/
  0022/22-11-2012/ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ)?

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Να σου πω την αλήθεια, αυτό δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα!
   Από τη μία φαίνεται ότι δικαιούμαστε τη διαφορά, κατά τον ίδιο τρόπο που μας κρατούν αναδρομικά σε περιπτώσεις μειώσεων.
   Πιστεύω όμως ότι θα ερμηνεύσουν το νόμο κατά τρόπο ώστε να μην οφείλεται κανενός είδους διαφορά για αυτή την περίοδο (παρά το γεγονός ότι στο νόμο αναφέρονται μόνο οι αποδοχές ενέργειας).
   Αυτό θα φανεί και από το χρονικό διάστημα που θα μας δώσουν αναδρομικά της διαφοράς με τη νέα σύνταξή μας (με τον επανακαθορισμό), εάν δηλαδή θα μας αποζημιώσουν με τη νέα σύνταξη από την ημερομηνία διαγραφής του καθενός ή από την 1-8-2012 για όλους.
   Θεωρώ ότι το ΓΛΚ θα επιλέξει το δεύτερο (1-8-2012 για όλους), αλλά εάν μας δώσουν αναδρομικά από την ημερομηνία διαγραφής τότε όντως θα έχουμε αφορμή για να κάνουμε αίτηση στην Υπηρεσία μας και για τις τρίμηνες.
   Θα ήθελα να δω την έκφραση του συναδέλφου οικονομικού που θα παραλάβει τέτοια αίτηση!

   • Default avatarChristos says:

    Αχιλλεα εγω πιστευω οτι θα παρουμε αναδρομικα απο την μερα
    της διαγραφης μας.Ειναι τυχαιο οτι στην Διευκρινιστικη Εγκυκλιο
    απο το ΓΛΚ,του ν.4039/2012 επι της περιπτωσης 38 αναφερει οτι (με λιγα λογια) οσοι αποστρατευτηκαν απο 1/7/2011 εως 31/7/2012 θατους χορηγηθει επιπλεον ΕΧΥ και μισθολογικη προαγωγη (σε οσους δικαιουνται) χωρις δικαιωμα ληψης αναδρομικων διαφορων ενεργειας για το εν λογω χρονικο διαστημα?
    [phrase deleted by admin]

 7. Default avatarpanos says:

  ΕΙΜΑΙ ΕΜΘ 1995 ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΘΗΤΕΙΑ ΩΣ ΔΕΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ 1989-1991 ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΝΣΗΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 1992-1993 ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΠΑΛΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ? ΠΟΤΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ?

 8. Default avatarΣπυρος says:

  ΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
  ΕΙΜΑΙ ΕΜΘ ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ.ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 92
  ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΜΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΥΣΕ Η ΑΣΥΕ. .Ξερει κανεις ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ;

  Ειμαι τριτεκνος και η ΑΣΥΕ με εβγαλε ΑΝΙΚΑΝΟ για λογους υγειας (οξυ εμφραγμα μυοκαρδιου,αγειοπλαστικη με τοποθετηση πενταπλου stent και με μονιμη υσχαιμια στο θαλιο).Εχω 21 πραγματικα χρονια ,μαζι και με τα 5 που ειχαμε στο ικα.Αραγε θα παρω συνταξη και εφαπαξ,Μπορει καποιος να μου πει κατα προσεγγιση αν και τι ποσο θα παρω?……..Αν παρω !!!!!

  Δικαιουμε τιποτα απο τα πλασματικα,και που θα μετρησουν?

  • Custom avatarGEORGIOSP says:

   Στη σελίδα βοηθήματα βρες και διάβασε το έγγραφο ΓΕΣ – Συντάξεις Προσωπικού.
   Γενικά:
   α) Ναι δικαιούσαι σύνταξη αφού αποστρατεύεσαι αυτεπάγγελτα για λόγους υγείας.
   β) Δικαιούσαι τα 5 πλασματικά εκστρατείας. Θα πρέπει όμως να πληρώσεις για τη αναγνώριση τους. (Δες σελ.7)
   γ) Στα χρόνια υπηρεσίας συνυπολογίζονται κι αυτά που ήσουν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ. (Δες σελ.2)
   δ) Τα λεγόμενα χρόνια του Κονδύλη μάλλον τα δικαιούσαι αφού έχεις 21 χρόνια υπηρεσίας (για αυτό δεν είμαι 100% σίγουρος, θα πρέπει να κάνεις μια ερώτηση στο ΓΛΚ Τηλ: 2103329-265, 250, 732, 251, 277, 252, 186. )
   ε) Από το Μετοχικό ταμείο Στρατού θα πάρεις μέρισμα και εφάπαξ http://www.mts-mod.gr/index.php/merismata και http://www.mts-mod.gr/index.php/ekoems.
   Η σύνταξη λοιπόν θα υπολογιστεί με 29 συντάξιμα χρόνια και το εφάπαξ με 21.
   Στην σελίδα υπολογισμού Σύνταξη ΓΕΣ και Εφάπαξ ΓΕΣ βάλε τα στοιχεία σου με Διοικητικό Βαθμό Ανθστής και Οικονομικό Βαθμό μία φορά Ανθλγος και μία Υπλγός. Υπολόγισε τον μέσο όρο των ποσών και θα έχεις με μεγάλη προσέγγιση τα τελικά ποσά που αντιστοιχούν σε εσένα.

 9. Default avatarΗλιας says:

  Καλησπέρα είμαι ΕΜΘ 1995 αν προστεθουν και τα πλασματικά ποτέ θεμελιωδώνω σύνταξη? και ποσά πλασματικά δικαίουμα ποια πληρωνω

  • Default avatarΗλιας says:

   η τροπολογία με ημ/νία 25-4-2013 που εάν ψηφιστεί αναφερει για τους ενστολους με περιοδο καταταξης 1993-95 τα εξης .”Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01-1-2018 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη
   συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας,
   εξαιρουμένων όσων έχουν καταταγεί από 01-1-1993 μέχρι 31-12-1995, των οποίων ο πραγματικός
   συντάξιμος χρόνος προσαυξάνεται κατά 3 έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης από τις
   διατάξεις του άρθρου 59 του π.δ 169/2007 εισφοράς για τη συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσιας¨” αν ψηφηστει τελικα ποσα χρονια πραγματικης υπηρεσιας χρειαζονται για να θεμελειωσουν συνταξη?δικαιουνται πλασματικα και ποσα ευχαριστω

 10. Default avatarΜΙΧΑΗΛ says:

  Καλημέρα
  είμαι συμμαθητης του θαναση απο ΣΜΥ αλλα εγω εχω 4 παιδια.
  Επισης είμαι ο συναδελφος που γραφει ο Νικος που ρωτησα στο ΓΛΚ. Η απαντηση που πηρα απο το ΓΛΚ ηταν οτι δεν δικαιουμαι να ενταχθω στις ρυθμισεις με τα 20 χρονια γιατι ειμαι νεος ασφαλισμενος. η ερωτηση μου ειναι η εξισης αν μπορουμε και δικαιουμαι να αναγνωρισω και 5 χρονια για τα παιδια καθοσον ο νομος αναφερει οτι για το πρωτο παιδι ειναι 1 χρονος και για τα δευτερο και τριτο απο 2 χρονια για το καθενα.
  Ευχαριστω Μιχάλης.

 11. Default avatarNIKOS says:

  Αχιλλέα ευχαριστώ πολύ

 12. Default avatarNIKOS says:

  Με το θέμα του ποσοστού αναπηρίας του τέκνου μου ( 80 %) υπάρχει κάποια ευεργετική διάταξη για στρατιωτικούς;

 13. Custom avatarNIKOS says:

  Καλησπέρα
  Ειμαι καταταγέντας την 13/09/93 απο ΣΣΕ και τρίτεκνος καθώς και επιμελούμαι τέκνο με αναπηρία 80 % .
  Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικά δικαιώματα;
  Σε επικοινωνία συναδελφου με το ΓΛΚ του είπαν ότι απο 1/1/93 και μετα θεωρούνται ΝΕΟΙ ασφαλισμένοι και δεν έχουν καμία ευνοϊκή ρύθμιση ;

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Κάτι δεν κατάλαβε ο συνάδελφός σου με το ΓΛΚ ή δεν τους επισήμανε ότι η ερώτηση αφορά τρίτεκνους.

   Όσοι τρίτεκνοι συμπληρώνουν το 2013 τα 20 έτη μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας μετά την συμπλήρωση 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας (δηλαδή εσύ στο τέλος του 2018).
   Τότε επειδή στο τέλος του 2018 θα έχεις πλέον 25 πραγματικά έτη, θα δικαιούσαι και τα 5 έτη εκστρατείας.

   Το ότι είσαι νέος ασφαλισμένος δεν επηρεάζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά μόνο τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης!
   Για σένα δεν ισχύουν οι υπολογισμοί στη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” και επέλεξα να μηδενίζονται πολλά πεδία εάν βάλεις ημ/νία εγγραφής μετά την 1-1-93.

   Στο τέλος του 2018 εσύ θα δικαιούσαι Βασική Σύνταξη (25+5ετία x 2% ανά έτος) = 60% x Μέσο Όρο τελευταίας 5ετίας.
   Για το Μέσο Όρο τελευταίας 5ετίας υπολογίζονται τα εξής: Β.Μ., Ε.Χ.Υ., ΕΠΙ∆. ΕΙ∆. ΣΥΝΘ., ΕΠΙ∆. ΕΞΟΜ., ΕΠΙ∆. ΕΙ∆. ΑΠΑΣΧ. και 176 €.

   Για την αναπηρία του παιδιού δεν γνωρίζω κάτι.

   • Default avatarΜΠΑΜΠΗΣ says:

    κύριε Αχχιλέα είστε σίγουρος για τους τρίτεκνους έτους 1993.Σε χαρτί επίσημο του ΓΕΣ περι διευκρινήσεων επί του νόμου αναγράφουν ότι οι 1993 σαν νέοι ασφαλισμένοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις για σύνταξη στα 20 έτη (συμπλήρωση 25 ετών)

    • Custom avatarΑχιλλέας says:

     Στη σελίδα του ΓΛΚ που έχω στα links (Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης) γράφει στην τελευταία παράγραφο επί λέξει:
     “Για τους ασφαλισμένους μετά την 1-1-1993 ισχύουν όλα τα παραπάνω αλλά ο υπολογισμός της σύνταξης, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2014, γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ποσοστό του μηνιαίου ασφαλιστέου μισθού και η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία του.”

     Δηλαδή η διάκριση παλαιών και νέων ασφαλισμένων παίζει ρόλο στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και όχι στις προϋποθέσεις χορήγησής της (τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω εγώ).

     Επίσης στον πίνακα που υπάρχει στον ανωτέρω σύνδεσμο δεν αναφέρεται για τους τρίτεκνους που συμπληρώνουν 20ετία από το 2011~2014 καμία άλλη προϋπόθεση (2η σελίδα του πίνακα).

     Και εάν δεν ισχύουν οι διατάξεις για τους μετά το 1992, πως γίνεται κάποιος τρίτεκνος να συμπληρώσει 20ετία το 2013 και να μπήκε πριν το 1992;
     Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έπρεπε να μπει καθόλου αυτό το ενδεχόμενο, αφού όσοι εισήλθαν το 1992 συμπληρώνουν 20ετία το 2012.

     Το έγγραφο αυτό του ΓΕΣ υπάρχει στη “Διαύγεια”;

     • Custom avatarΜΠΑΜΠΗΣ says:

      Όχι δεν υπάρχει στο διαύγεια.Είναι από το ΓΕΣ ΔΟΙ διεκδικήσεις επί του νόμου. Από βδομάδα που θα παω δουλεια θα σας γράψω και το σχετικό και ακριβώς τι αναγράφει. Συνεχιστε την καλή δουλειά σας με το σαιτ και σας εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

     • Default avatarΜΠΑΜΠΗΣ says:

      Οι διευκρινήσεις του ΓΕΣ για τον νόμο 3865/2010 είναι εδώ http://army.gr/files/File/Oikonomika/syntakseis_stratiwtikou_kai_politikou_proswpikou.pdf
      Στην προσθήκη 1 του Παραρτήματος “Β” όπως θα διαβάσεται στον πίνακα αναγράφει ότι άντρες και γυναίκες που έχουν 3 τουλάχιστον παιδιά (μόνο παλαιοί ασφαλισμένοι).Εγώ συμφωνώ με όσα αναγράφετε εσείς πιο πάνω, το θέμα είναι τι τελικά ισχύει??

     • Custom avatarΑχιλλέας says:

      Δεν μπορώ να βρω κάτι από το οποίο να προκύπτει η αναφορά του ΓΕΣ σε παλαιούς ασφαλισμένους.
      Εάν κατεβάσεις την εγκύκλιο επί του νέου ασφαλιστικού (από τη σελίδα Έγγραφα) θα δεις στη σελίδα 6 τον ίδιο πίνακα που υπάρχει στο site του ΓΛΚ, όπου δεν υπάρχει αναφορά σε παλαιούς ασφαλισμένους.
      Για μένα 2 είναι τα ενδεχόμενα:
      α. Το ΓΕΣ έχει κάποια ερμηνευτική εγκύκλιο που δεν τη γνωρίζουμε (δεν το βλέπω και πολύ πιθανό).
      β. Οι εκδότες της διαταγής ερμήνευσαν λανθασμένα το νόμο (πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου).

 14. Default avatarLeonidas says:

  ΠΑΙΔΙΑ μπήκα ώς ΕΜΘ 6-1991…. έχω δύο ανήλικα παιδιά .
  Ισχύουν για μένα τα 25 χρονια για συνταξιοδότηση? Δηλαδή μπορώ να φύγω το 2016 με σύνταξη? Κάτι άκουγεται για καποια (δικαστικη?) αποφαση που δικαιωσς κάποιους.. Υπάρχει κάτι τέτοιο?

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Δεν γνωρίζω τίποτα για δικαστική απόφαση, οι ψηφισμένοι νόμοι είναι σαφείς (δες το link “ΓΛΚ – Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης”:
   1. Τα 2 παιδιά δεν μετράνε πουθενά (μόνο τα 3).
   2. Μπορείς να φύγεις νωρίτερα εάν συμπληρώνεις 24,5 έτη εντός του 2013 (φεύγεις άμεσα) ή εάν συμπληρώσεις 24,5 έτη το 2014 φεύγεις στα 31,5 (26,5 πραγματικά).
   3. Υπάρχουν 2 τρόποι να φύγεις νωρίτερα:
   α. Να έχεις άλλη προϋπηρεσία στο Δημόσιο ή τον Ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ) ώστε να συμπληρώσεις 24,5 έτη μέχρι το τέλος του 2014.
   β. Να έχεις αρκετά πτητικά εξάμηνα, αλεξιπτωτιστή κλπ.
   4. Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

   Πληροφορία τελευταίας στιγμής:
   Υπάρχει αυτή η τροπολογία με ημ/νία 25-4-2013 που εάν ψηφιστεί (τονίζω το εάν) θα περιλάβει και τη σειρά σου, αλλά να περιμένουμε μήπως είναι απλά πυροτέχνημα για δημιουργία εντυπώσεων!
   http://kranosgr.blogspot.gr/2013/04/1990-1992.html

 15. Custom avatararmy says:

  Ερώτηση:
  Νέος Συνταγματαρχης που προήχθηκε φέτος (Απρ),
  αν αιτηθεί αποστρατείας φεύγει με το φέροντα βαθμό
  (και σύνταξη Υποστρατήγου) ή προάγεται σε Ταξίαρχο και σύνταξη 1/3 Αντιστρατήγου ?
  Ευχαριστώ

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Από όσο ξέρω χρειάζονται 2 κρίσεις για να δικαιούσαι τον επόμενο βαθμό.
   Άρα πρέπει να μείνεις ένα χρόνο Συνταγματάρχης και μετά εάν φύγεις την άνοιξη του 2014 προάγεσαι σε Ταξίαρχο (με 1/3 Αντιστρατήγου).

  • Default avatarΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

   Αντε να δουμε ποτε επιτελοςυ θα σταματησει αυτο το αισχος!!!Καποιοι να ειναι Σχες και να παιρνουν συνταξη Αντιστρατηγου !!!

   • Default avatararmy says:

    … κι όμως δεν αποτελεί κανένα “αίσχος”. Ο Συνταγματάρχης που θα φύγει φέτος με σύνταξη Υποστρατήγου θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη από το να φύγει του χρόνου ως mini Ταξίαρχος με σύνταξη 1/3 Αντιστρατήγου !!!!

 16. Custom avatarantonis says:

  καλησπερα.θα ηθελα να σας ρωτησω τουτο.εγω μπηκα ως ΕΜΘ στις 27-12-1996 αλλα ειχα υπηρετησει και ως ΔΕΑ 23 μήνες δηλαδη απο τις 20-03-1991 εως τις 25-02-1993.πότε κατωχηρώνω το δικαιωμα συνταξης?

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Στο τέλος του 2014 θα έχεις 2+18 = 20 πραγματικά έτη, άρα δεν κατοχυρώνεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κατά συνέπεια σύμφωνα με το link “ΓΛΚ – Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης” στη σελίδα των συνδέσμων:
   “Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.”

 17. Custom avatarvillas says:

  «Καθορισμός Τιμής Μεριδίου Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) Έτους 2013»
  http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypetha/ada/%CE%92%CE%95%CE%91%CE%996-%CE%A393
  TIMH : 5,7142 ευρω

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Προς στιγμήν τρόμαξα ότι πρέπει πάλι να αλλάξω την τιμή, ευτυχώς κράτησαν αυτό το μέρισμα σταθερό (για την ώρα).
   Τόσο υπολογίζεται και στη σελίδα, απλά εμφανίζονται μόνο τα τρία πρώτα δεκαδικά.

 18. Default avatarantonis says:

  θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος είναι απο ΣΜΥ στον υπολογισμο των 3/35 του κονδυλη τη βαζει την ενδειξη (ΕΞ ΥΠΞΚΩΝ)η (ΑΝΘ/ΕΜΘ)
  ευχαριστώ.

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Θα βάλεις ΕΞ ΥΠΞΚΩΝ (η ονομασία εννοεί προέλευση από σχολή Υπξκών σε αντίθεση με Υπξκούς από ανακατάταξη, ΕΜΘ κλπ).
   Διάβασε πρώτα την ερώτηση Νο 13 στη σελίδα “FAQ (ερωτήσεις)”.

 19. Default avatarGeorge says:

  Aχιλλέα έχω την εντύπωση ότι το επίδομα εξομάλυνσης έχει μειωθεί μετά το καλοκαίρι του 12.

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Προφανώς μιλάς για το εφάπαξ, πρόσεξε ότι δίπλα στη φράση “Επίδομα Εξομάλυνσης” υπάρχει αστεράκι με υποσημείωση.

 20. Default avatarΘανασης says:

  Καλημερα
  Ειμαι καταταγεντας την 3/5/93 απο ΣΜΥ και τριτεκνος
  Ποτε θεμελιωνω συνταξιοδοτικα δικαιωματα και με ποιο τροπο θα υπολογιστει συνταξη και εφαπαξ?
  Στην περιπτωση μου θεωρω το τοπιο λιγο θολο διοτι αν δεν κανω λαθος θεμελιωνω δικαιωμα συνταξς στα 20 αλλα αποστρατειας στα 25. Παρακαλω αν γνωριζετε περισσοτερα ενημερωστε με
  Ευχαριστω

  • Custom avatarΑχιλλέας says:

   Για τους τρίτεκνους ισχύει:
   “δ) Όσοι και όσες στρατιωτικοί συμπληρώνουν την 20ετία:
   – το 2011, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 21 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
   – το 2012, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 23 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).
   – το 2013, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος θα πρέπει να συμπληρώσουν 25 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας/ασφάλισης (όποτε ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί).

   Άρα μπορείς να φύγεις το 2018 που θα έχεις 25 πραγματικά έτη και τότε θα δικαιούσαι και τα 5 εκστρατείας (και τα 3 του Κονδύλη).

   Όμως επειδή μπήκες μετά το 1993, η σύνταξή σου θα υπολογιστεί σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο τέλος της σελίδας “ΓΛΚ – Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης” στα Links, δηλαδή:
   2% x Συντάξιμα Έτη (25+5+3) x Συντάξιμες αποδοχές = 66% x Συντάξιμες Αποδοχές.

   Για το εφάπαξ δεν αλλάζει τίποτα (επί του παρόντος), μέχρι το 2018 όμως κανείς δεν ξέρει!

   Επειδή μέχρι τότε θα ψηφιστεί νέο μισθολόγιο δεν θα σου συνιστούσα να κάνεις υπολογισμούς από τώρα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar