Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση στα σχόλια της Αστυνομίας για το κατά πόσο η μάχιμη πενταετία θεωρείται πλασματική ή πραγματική υπηρεσία, οπότε καλό θα ήταν να παρατεθεί και η αντίθετη άποψη στο προηγούμενο άρθρο “Αναγνώριση χρόνου (τελευταία ευκαιρία)”, η οποία υποστηρίζει ότι με το νέο ασφαλιστικό δεν αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς αναγνώρισης για την πενταετία: Σημαντική διευκρίνιση για την αναγνώριση της πενταετίας
Το επίμαχο κείμενο στο άρθρο 15.1.β του Ν.4387/16 είναι το εξής:
“1. Χρόνος ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α. λογίζεται:
β. Ο λογιζόμενος στο διπλάσιο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών, καθώς και οι αναγνωριζόμενοι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Όπου για την αναγνώριση των πλασματικών αυτών χρόνων ασφάλισης προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς. ….”
Διαβάζοντας την ανωτέρω παράγραφο μπορεί όντως να υπάρξει η ερμηνεία ότι η αύξηση των εισφορών (από 6,67 σε 20%) αφορά όλους τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης πλην του “λογιζόμενου στο διπλάσιο χρόνου”, ο οποίος προφανώς είναι η μάχιμη πενταετία και τα εξάμηνα επικινδυνότητας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κενό νόμου για το κόστος αναγνώρισης της πενταετίας και τότε υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσει να ισχύει η υφιστάμενη κατάσταση, ανάλογα πάντα με την ερμηνεία που θα δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΓΛΚ ή ΕΦΚΑ).
Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ειδική αναφορά στο διπλάσιο χρόνο υπηρεσίας μπορεί πιθανώς να οφείλεται στη βούληση του νομοθέτη να ξεχωρίσει αυτή την αναγνώριση ή να οφείλεται απλά στον τρόπο σύνταξης του νομοσχεδίου!
Ο Ν.4387 αποτελεί τη μετεξέλιξη του προσχεδίου ασφαλιστικού νόμου που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο: Προσχέδιο ασφαλιστικού (Ιανουάριος 2016)
Σε αυτό το προσχέδιο νόμου (άρθρο 21.1.Α) ο ΕΦΚΑ αποτελούσε μετεξέλιξη του ΙΚΑ και εντάσσονταν σε αυτόν μόνο οι φορείς κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ, ΟΓΑ, ΝΑΤ), αλλά όχι το ΓΛΚ που είναι υπεύθυνο για τους ΔΥ και στρατιωτικούς.
Ομοίως στο άρθρο 16 του αρχικού προσχεδίου δεν προβλεπόταν καμία αύξηση του ποσοστού εισφορών και αναφέρονταν μόνο συγκεκριμένες πλασματικές αναγνωρίσεις, χωρίς να αναφέρονται οι περιπτώσεις 5ετίας και εξαμήνων των στρατιωτικών:
“1. Χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ είναι
γ. Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης του άρθρου 10 παρ.18 Ν.3863/10, των άρθρων 39,40 και 41 Ν.3996/11, του άρθρου 6 παρ.12 και του άρθρου 17 του Ν.3865/10, και του άρθρου 40 του ν. 2084/92. Όπου για την αναγνώριση των πλασματικών αυτών χρόνων ασφάλισης προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης της εισφοράς, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς. ……”
Η σημαντική αλλαγή στο Ν.4387 που ψηφίστηκε τελικά (σε σχέση με το προσχέδιο) ήταν ο τριπλασιασμός των εισφορών αναγνώρισης απλά προσθέτοντας 3 λέξεις στη φράση “… της εισφοράς,” μετατρέποντάς την στη φράση “… της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη,” .
Επίσης συμπεριλήφθηκαν τελικά στον ΕΦΚΑ (βεβιασμένα όπως αποδείχθηκε) όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί, οπότε προστέθηκε στο άρθρο με τις αναγνωρίσεις η φράση “Ο λογιζόμενος στο διπλάσιο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών…”, διότι σε αντίθετη περίπτωση με το νέο ασφαλιστικό δεν θα μετρούσε καν η πενταετία!
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ
α. Η καθυστερημένη αλλαγή του προσχεδίου του ασφαλιστικού με την εκ των υστέρων προσθήκη στον ΕΦΚΑ των συντάξεων δημοσίου (ΓΛΚ), προκάλεσε ασάφειες όπως η αναγνώριση της πενταετίας και η ημερομηνία ισχύος του νόμου για στρατιωτικούς και ΣΑ.
β. Είναι απίθανο να εκδοθεί οποιαδήποτε διευκρινιστική εγκύκλιος για την αναγνώριση της 5ετίας μέχρι το τέλος του έτους.
γ. Σε περίπτωση που τελικά υπερισχύσει η αυστηρή ερμηνεία του νόμου για όλες τις αναγνωρίσεις (εισφορές 20% στις ακαθάριστες αποδοχές), μετά την 1-1-2017 δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης.
δ. Τουλάχιστον στα Σώματα Ασφαλείας (εκτιμώ και στο στράτευμα), η αναγνώριση της πενταετίας μπορεί να διακοπεί με μία υπεύθυνη δήλωση:
easya.gr – Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μάχιμη 5ετία
“Ερώτηση 8: Μπορώ να αναγνωρισθεί μέρος της μάχιμης πενταετίας;
Ναι, ξεκινώ την αναγνώριση και με υπεύθυνη δήλωση σταματάω τις κρατήσεις στο χρόνο που θέλω να αναγνωρίσω, π.χ. θέλω να αναγνωρίσω μόνον 2 έτη, ξεκινάω σήμερα και μετά την ολοκλήρωση 24 μηνιαίων κρατήσεων σταματώ με υπεύθυνη δήλωση τις περαιτέρω κρατήσεις.”
limenikos.gr – Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας
“Η διακοπή της μηνιαίας κράτησης μπορεί να γίνει με την υποβολή αντίστοιχης αίτησης του στελέχους δίχως να είναι δυνατή η επιστροφή των μέχρι τότε καταβληθέντων εισφορών.”
Προσωπικά εκτιμώ ότι η ερμηνεία του νόμου που θα επικρατήσει τελικά είναι η εφαρμογή ενιαίου κανόνα σε όλες τις αναγνωρίσεις με ποσοστό εισφορών 20% στις ακαθάριστες αποδοχές, για λόγους ισότητας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους (δημόσιοι υπάλληλοι, μισθωτοί ΙΚΑ κλπ).
Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρξει διαφορετική ερμηνεία για την πενταετία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει εντός του 2016.
Εφόσον η αναγνώριση με μηνιαία κράτηση εισφορών μπορεί να διακοπεί οποτεδήποτε, θα πρότεινα σε όσους συναδέλφους τους συμφέρει η αναγνώριση (όπως αναλύεται στο προηγούμενο άρθρο) να υποβάλλουν αίτηση αναγνώρισης της πενταετίας με μηνιαία παρακράτηση των εισφορών (όχι με εφάπαξ καταβολή), οπότε εάν σε μερικούς μήνες ξεκαθαρίσει το θέμα και αλλάξουν γνώμη θα μπορούν να διακόψουν την αναγνώριση με νέα αίτηση.