Σελίδα υπ' αριθ. 420 με σχόλια ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα υπ' αριθ. 420 με σχόλια ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Καλησπέρα σας
Κατ΄αρχας συγχαρητήρια για καταπληκτική ενημέρωση που μας δίνεται.
Ερωτηση? Είμαι ΕΜΘ καταταγης του 1991,και ειμαι τριτεκνος πριν του 2014.
Ειμαι στη διαδικασια πληρωμης των πλασματικων, και ερωτω εαν πρεπει να τα εξοφλησω για την συνταξη?
Εχω καταθέση την αίτηση αποστρατείας και είμαι στην αναμονή για την αποδοχή.
Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα. Είμαι τριτεκνος και βαζοντας στην εφαρμογη τριτο παιδί μου αφαιρεί την παραγραφο του εφκα γιατι; μπορω να αγοράσω μηνεσ εφκα παροτι εχω τρια παιδια; Τον Μαρτιο του 2026 θα κλείσω 35 χρόνια, αν ναι πόσους μήνες μπορώ να αναγνωρίσω;
Πρώτα διαβάζεις την παρ. Β εδώ: ΠΑΛΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2014
… και μετά στη σελίδα Δικαίωμα Σύνταξης μαθαίνεις πότε θεμελιώνεις με 2 παιδιά και πότε με 3 παιδιά.
.
Τέλος στην παρ. Α.2 εδώ: Προσμέτρηση πρόσθετης τριετίας
ενημερώνεσαι γιατί δεν ισχύει για σένα η τριετία (εάν είσαι τρίτεκνος με κατάταξη το 1991).
.
ΥΓ 1. Ακόμη και εάν ίσχυε για σένα η τριετία (που δεν ισχύει) δεν θα σε σύμφερε σε καμία περίπτωση.
Μετά τα 40 συντάξιμα έτη (35 έτη + 5ετία) η αναπλήρωση είναι μόλις 0,5% ανά έτος και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος (~ 550 € /μήνα) και το κέρδος (~ 0,85 € / μήνα) η απόσβεση γίνεται σε 54 χρόνια !!!
.
ΥΓ 2. Για την πενταετία δεν το συζητάω καν, υποθέτω ότι την έχεις ήδη αναγνωρίσει.
Ευχαριστώ πολύ κ Αχιλλέα να είστε καλά
Καλησπερα σας,
Γνωριζει καποιος αν στο φυλλο πορειας λογω αποστρατειας παιρνουμε και τα εξοδα εγκαταστασης?Ευχαριστω.
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το ΜΤΑ εφαρμόζει περικοπή στο μέρισμα, μετά τη δήλωση έναρξης εργασίας αποστράτου.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Η σχετική διάταξη νόμου έχει καταργηθεί, άρα κανένα ταμείο δεν έχει δικαίωμα να προβεί σε περικοπή.
Θέλω να ρωτήσω αν η περικοπή του 40% σταματάει αυτόματα στην σύνταξη από το ΕΦΚΑ με την συμπλήρωση του 55ου έτους ή απαιτείται να προβούμε σε κάποιες ενέργεις. Ευχαριστώ.
Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε.
Στο τέλος του μήνα που κλείνεις τα 55 έτη θα εισπράξεις προσαυξημένη τη σύνταξη του επόμενου μήνα.
Εάν δεν αυξηθεί αυτόματα η σύνταξη του επόμενου μήνα (σπάνια συμβαίνουν και λάθη), θα πρέπει να υποβάλλεις ηλεκτρονικά ένσταση κατά του μηνιαίου ενημερωτικού.
Ευχαριστώ θερμά Αχιλλέα . Καλή σου μέρα.
Καλησπέρα. Στις εφαρμογές της σύνταξης και του εφάπαξ αν συμπληρώσουμε σωστά τα πεδία, είναι ακριβώς τα ποσά που βγάζει και ο ΕΦΚΑ; Αεροπορία
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-304/#comment-93335
.
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-313/#comment-96625
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-323/#comment-99153
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-335/#comment-104214
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-377/#comment-118393
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-406/#comment-129015
https://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-440/#comment-130647
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-265/#comment-72977
Γνωρίζει κανείς ποια ηλικία ακριβώς πρέπει να έχει κάποιος για να μην υπάρχει “πέναλτυ” στη σύνταξη μετά από αίτηση αποστρατείας
Δεν υπήρχε ποτέ και φυσικά ούτε τώρα υπάρχει “πέναλτυ” στη σύνταξη (ερώτηση 2.8 στην ενότητα FAQ).
Καλησπέρα. Γνωρίζετε πόσο καιρό κάνει για να πληρωθούμε το μέρισμα. Νέος απόστρατος.
Ερώτηση κρίσεως! Για μας που μένουμε Κρήτη τι θα μας χρησιμεύσει το Νιμτσ κ μας βαστάνε απ το μέρισμα . Έχει τίποτα το ιδιαίτερο αυτό το νοσοκομείο κ πρεπει να πληρωνουμε
Νοσοκόμες????
Καλό!
Γνωρίζει κάποιος για τη μείωση στο μέρισμα φέτος (μικρή βέβαια).Επειδή είδα ότι το σχολίασε κι άλλος συνάδελφος δεν έχω αποστρατευτεί ως υπαξιωματικός.
Καλησπέρα.
Έχουν αναρτηθεί τα μηνιαία ενημερωτικά του ΜΤΑ για τον Μάρτιο 2025.
Μπορείς να κάνεις σύγκριση με αυτό του προηγούμενου μήνα να δεις που υπάρχει διαφορά.
Σου αυξήθηκε η Κύρια
Απ΄ ότι είδα ξεκίνησαν από σήμερα οι αιτήσεις για Παραθερισμό αλλά βγάζει κάποιο σφάλμα η σελίδα, το έχει παρατηρήσει κάποιος άλλος ;
Αν πάς από την ανάρτηση (σαν θέμα), ναί βγάζει πρόβλημα 404. Αν πάς από το μενού, ανοίγει pdf κανονικά (εμένα τουλάχιστον).
Καλημέρα! ξέρει κάποιος συνάδελφος να μάς πει γιατί κόψανε από το μέρισμα?
Εάν αποστρατεύθηκες ως υπαξιωματικός διάβασε το τελευταίο άρθρο του site.
Οχι
Καλησπέρα. Είμαι ιπτάμενος στην ΠΑ κ έχω καταταγεί στη Σχολη το 2011.
Όσοι είμαστε μετα το 2011 πρακτικά δεν μπορούμε να αποστρατευτούμε με 25 χρόνια πραγματικά + 15 πλασματικά με αναγνώριση πτητικών, δηλαδή στην ηλικια των 43 ;; Τι ισχύει πρακτικά ;;
Επίσης σε περίπτωση αποστρατείας νωρίς σε νεαρή ηλικία πριν την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η όποια αναγνώριση πτητικών εξαμήνων θα προσμετρηθεί αργότερα ως συντάξιμα στην θεμελίωση της σύνταξης και στις απολαβές ως ιδιώτης ;;
Στη νομοθεσία δεν υπάρχει “πρακτικά” και “θεωρητικά”, υπάρχουν μόνο κείμενα.
Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ισχύει ηλικιακό όριο 62 ετών και ανώτατο όριο αναγνώρισης 7 ετών.
.
Εάν δεν υπάρξει κάποια νομοθετική αλλαγή στο μέλλον, σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. Α εδώ: Ενημέρωση εφαρμογής “Δικαίωμα Σύνταξης”
καθώς και στην παρ. Β εδώ: Διευκρινιστικό έγγραφο αναγνώρισης πενταετίας
Στην υποπαράγραφο Β.5 μπορείς να δεις ότι η πενταετία θεσπίστηκε για εσάς μόλις το Νοέμβριο 2022, οπότε φαίνεται ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη για νομοθετική αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.
επι της ουσίας δλδ ο ανωτέρω συνάδελφος , αν υποθέσουμε οτι παραιτείται δίχως θεμελίωση, πχ στα 25 πραγματικα συν 5 εκστρατείας, θα δικαίούται σύνταξη το νωριτερο σε ηλικία 62 έτων , δλδ μειωμένη σύνταξη ,κάτι που ισχύει και για όλους τους νέους ασφαλισμένους.
Καλημερα σε ολους. Θα κανω ενα σχολιο με τον παραλογισμο του νομου για την 3ετια. Βρισκομαι στη φαση που περιμενω το ΦΚ και την διαγραφη,υπολογιζω μεσα στον μηνα να βγει το ΦΚ και τελος Απριλη την διαγραφη, το προβλημα ειναι το εξης..ο ΟΛΚΑ εχει ξεκινησει ηδη τις κρατησεις.Αναγνωρισα 33 μηνες αλλα αν φυγω τελος απριλη ουσιαστικα χρειαζομαι 26..αρα 7 μηνες χαμενοι.μιλαμε για 3.500 ευρω.εξτρα πληρωμη χωρις λογο…Πως ειναι δυνατον το κρατος να βγαζει νομο και να μην προβλεπει οτι θα πληρωσεις οσους μηνες χρειαζεσαι και να πληρωνεις παραπανω γιατι η διαγραφη και η χαρτουρα κανει 7-8 μηνες να ολοκληρωθει? και αυτοι οι μηνες χανονται? Πως ειναι δυνατον να πληρωνεις διπλη ασφαλιση για αυτους τους 7 μηνες? Αφου πληρωνεις τους μηνες στον εφκα για αναγνωριση 3ετια και τους ιδιους μηνες πληρωνεις ξανα μεσα απο την μισθοδοσια στις κρατησεις του εφκα.? και συν ολα αυτα πας και για δουλεια τους μηνες που εχεις πληρωσει οτι δουλεψες!! ο νομος επρεπε να προβλεπει τα εξης : κανε αιτηση για αναγνωριση χρονου,,βγαζει ο εφκα το ποσο που πρεπει να πληρωσεις και επειδη μεσολαβει αρκετος χρονος… Διαβάστε τη συνέχεια »
Οι παρατηρήσεις σου ισχύουν, αλλά δεν ευθύνεται ο νόμος για αυτό. Ο νόμος ορίζει τα βασικά (δυνατότητα αναγνώρισης 3 ετών), αλλά δεν καθορίζει λεπτομερώς τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει κάθε υπηρεσία.
Για να καταλάβεις καλύτερα πως λειτουργούν οι νόμοι, το κείμενο με το οποίο θεσμοθετήθηκε η τριετία είναι μόνο αυτή η παράγραφος –> https://i.imgur.com/YsMCQh6.png
.
Άλλες υπηρεσίες αποδέχονται αίτηση αποστρατείας χωρίς εξόφληση (ούτε καν έναρξη) της αναγνώρισης.
Αστυνομία: https://enstoloi.net/astynomia/comment-page-616/#comment-122600
Στρατός: https://enstoloi.net/stratos/comment-page-347/#comment-116271
.
Πάντως εάν ήμουν στη θέση σου, μετά την αποστρατεία θα υπέβαλα αίτηση στον ΕΦΚΑ για αναγνώριση μόνο του αναγκαίου τμήματος τριετίας μέχρι τα 40 έτη και ίσως γίνει αποδεκτή (χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο).
Συνάδελφοι καλημέρα. Γνωρίζετε εάν κάποιος είναι στον Τειρεσία του δίνεται τό εφάπαξ ή πρέπει να αποδεσμευθεί πρώτα?