Ανάλυση ποσών φορολογικής δήλωσης

Επ’ ευκαιρία της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων παρατίθεται μία συνοπτική ενημέρωση για το πως προκύπτουν τα ποσά που αναγράφονται στον πίνακα εισοδημάτων E1 της φορολογικής δήλωσης στο taxisnet.

Α. Διαφορά ακαθάριστου / φορολογητέου (καθαρού) / πληρωτέου  ποσού
Αρκετοί θεωρούν λανθασμένα ότι ο φόρος υπολογίζεται επί του πληρωτέου ποσού που κατατίθεται στην τράπεζα.
Όμως το φορολογητέο ποσό (= “καθαρό” ποσό) προκύπτει από τον ακαθάριστο μισθό αφαιρώντας όλες τις εισφορές (μερισμάτων, εφάπαξ, περίθαλψης κλπ), εκτός του φόρου –> Βεβαίωση Αποδοχών

1. Ακαθάριστες (μεικτές) αποδοχές = Πληρωτέο ποσό + φόρος + περίθαλψη + εισφορές ταμείων
2.α. Φορολογητέο ποσό = Ακαθάριστες (μεικτές) αποδοχές – περίθαλψη – εισφορές ταμείων , δηλαδή ισχύει ότι:
2.β. Φορολογητέο (καθαρό) ποσό = Πληρωτέο ποσό + φόρος

Η παρανόηση γίνεται επειδή στους ΔΥ ο φόρος προπληρώνεται και εάν δεν γινόταν αυτό τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα!
Στην υποτιθέμενη περίπτωση που δεν γινόταν μηνιαία παρακράτηση φόρου, τότε το μηνιαίο εισόδημα κάθε ΔΥ θα ήταν το ακαθάριστο ποσό μείον τις εισφορές υπέρ ταμείων και τότε το πληρωτέο θα ήταν ίσο με το φορολογητέο ποσό.
Στην περίπτωση αυτή το μηνιαίο εισόδημα θα ήταν μεγαλύτερο κατά 100 ~ 200 € (διότι δεν θα αφαιρούνταν ο φόρος), αλλά όταν γινόταν η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα έπρεπε να πληρωθεί φόρος μερικών χιλιάδων ευρώ!
Ουσιαστικά οι ΔΥ είναι σαν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση κάθε μήνα, όπου γίνεται εκκαθάριση και από το μηνιαίο φορολογητέο (καθαρό) ποσό αφαιρείται ο ετήσιος φόρος διά 12 (μήνες) και προκύπτει το πληρωτέο ποσό στην τράπεζα.

Β. Φόρος που αναλογεί / που παρακρατήθηκε
Μέχρι και το 2017 υπήρχε μία μικρή έκπτωση φόρου στους ΔΥ επειδή ο φόρος προπληρώνεται σε μηνιαία βάση, οπότε στη φορολογική δήλωση εμφανίζονταν μεγαλύτερος “φόρος που αναλογεί” σε σχέση με το “φόρο που παρακρατήθηκε”.
Πχ. για το 2017 η έκπτωση ήταν 2,5% οπότε ίσχυε: Παρακρατούμενος φόρος = Αναλογούν φόρος x 97,5%.
Από το 2018 καταργήθηκε αυτή η μείωση φόρου, οπότε δεν υπολογίζεται πλέον ο “φόρος που αναλογεί”.

ΥΓ. Το φορολογητέο ποσό δεν αναγράφεται στην ανάλυση μισθού της υπηρεσίας, ούτε στην ανάλυση σύνταξης του ΕΦΚΑ.
Όμως στο enstoloi.net αναγράφεται το φορολογητέο ποσό ειδικά στη σύνταξη, διότι έτσι πιστοποιείται άμεσα εάν είναι σωστή η προσωπική διαφορά στους παλιούς συνταξιούχους –> Σύγκριση φορολογητέου ΓΛΚ + ΠΔ με ΕΦΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.