Ο συνάδελφος GeorgiosP με το πρόσφατο σχόλιο: http://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-123/#comment-44110
ενημέρωσε για την έκδοση 5 νέων διευκρινιστικών εγκυκλίων που αφορούν την εφαρμογή του Ν.4387/16 (νέο ασφαλιστικό).
Τα σημαντικότερα θέματα σε αυτές τις εγκυκλίους που αφορούν τους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας είναι τα κάτωθι:
Εγκύκλιος ΑΔΑ: ΨΩΤΤ465Θ1Ω-64Ω
Κατάργηση ορισμένων μνημονιακών μειώσεων
Με το νέο τρόπο υπολογισμού συντάξεων δεν θα επιβάλλονται όλες οι προηγούμενες κρατήσεις και μειώσεις, αλλά μόνο κάποιες από αυτές.
Δεν επιβάλλονται πλέον οι μνημονιακές μειώσεις των Ν.4024, Ν.4051 και Ν.4093 στις νέες συντάξεις, οι οποίες στις σελίδες του site αναγράφονται πριν από το πεδίο [Μερικό Σύνολο], δηλαδή καταργούνται οι μειώσεις που (κάποιες από αυτές) έχουν κριθεί αντισυνταγματικές σε δικαστήρια.
Στις νέες συντάξεις του ΕΦΚΑ θα εφαρμόζονται μόνο οι εισφορές των Ν.3865, Ν.4002, Ν.3986 και η εισφορά περίθαλψης, δηλαδή μόνο τα ποσά που αναγράφονται μετά το πεδίο [Μερικό Σύνολο] στις σελίδες υπολογισμού συντάξεων.
Ετήσια αναπροσαρμογή μισθών
Οι συντάξιμες αποδοχές προβλέπεται να αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με την ετήσια μεταβολή μισθών, η οποία θα προσδιοριστεί με βάση σχετικούς πίνακες που θα εκδοθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όταν εκδοθούν αυτοί οι πίνακες, θα ακολουθήσουν νέες οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού του μέσου όρου συντάξιμων αποδοχών από το 2002 και μετά.
Εγκύκλιος ΑΔΑ: 7Τ67465Θ1Ω-ΑΝ9
Προσωπική διαφορά
Καθορίζεται ότι η προσωπική διαφορά δεν θα υπολογίζεται στο αρχικό ακαθάριστο ποσό της σύνταξης αλλά στο φορολογητέο ποσό, δηλαδή μετά την αφαίρεση όλων των μειώσεων (και της περίθαλψης) και πριν την παρακράτηση του φόρου.
Αυτός ο τρόπος καθορισμού της προσωπικής διαφοράς έχει δύο συνέπειες:
α. Το ποσό της προσωπικής διαφοράς είναι πολύ μικρότερο από όσο υπολογιζόταν μέχρι τώρα στις σελίδες σύνταξης, επί του οποίου δεν θα επιβάλλεται καμία κράτηση, παρά μόνο ο φόρος (ο οποίος θεωρείται εισόδημα και όχι κράτηση).
β. Υπάρχει μία μικρή ωφέλεια για όσους λαμβάνουν προσωπική διαφορά, διότι μειώνεται το άθροισμα [νέα σύνταξη + προσωπική διαφορά + μερίσματα] σε σχέση με πριν, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις μειώνεται το ποσοστό κράτησης του Ν.4093 στα μερίσματα ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ.
Οικογενειακή παροχή / μείωση λόγω ηλικίας
Ειδικά για όσους θα λαμβάνουν προσωπική διαφορά (διαγραφή μέχρι 31-12-2018), κάθε φορά που μεταβάλλεται η παλιά σύνταξη λόγω ενηλικίωσης τέκνων ή στην ηλικία των 55 ετών (για όσους έχουν αυξημένη κράτηση 40% του Ν.4024 με τις παλαιές διατάξεις), θα επανυπολογίζεται η παλιά σύνταξη και θα προκύπτει καινούρια προσωπική διαφορά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Υπενθυμιζεται ότι με το νέο ασφαλιστικό, για αιτήσεις παραιτήσεων μετά την 30-6-2016, έχει καταργηθεί η οικογενειακή παροχή στη σύνταξη και ισχύει μόνο το επίδομα τέκνων που δίνεται από τον ΟΓΑ.
Ο χρόνος ασφάλισης στις παλιές συντάξεις μπορεί να αλλάξει
Όπως αναφέρεται επί λέξει στην εγκύκλιο: “Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των άρθρων 8 και 28 του ν.4387/2016, θα ληφθεί υπόψη το σύνολο του χρόνου ασφάλισης, είναι πιθανόν να προκύψουν διαφορές σε σχέση με το χρόνο ασφάλισης βάσει του οποίου υπολογίστηκε η ήδη καταβαλλόμενη σύνταξη.
Για παράδειγμα εάν ο συνταξιούχος είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 45 ετών όμως η σύνταξή του με βάση το ισχύον κατά τη συνταξιοδότησή του νομοθετικό πλαίσιο υπολογίστηκε για 40 έτη ασφάλισης, στο ηλεκτρονικό αρχείο θα πρέπει να καταχωρηθεί η πρόσθετη πληροφορία ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης είναι 45 έτη. Αντίστοιχα, εάν ο συνταξιούχος για παράδειγμα είχε συνολικό χρόνο ασφάλισης 15 ετών όμως η σύνταξή του με βάση το ισχύον κατά τη συνταξιοδότησή του νομοθετικό πλαίσιο υπολογίστηκε για 20 έτη ασφάλισης, και στην περίπτωση αυτή στο ηλεκτρονικό αρχείο θα πρέπει να καταχωρηθεί και η πρόσθετη αυτή πληροφορία ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης είναι 15 έτη.”
Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος ασφάλισης στις συντάξεις που υπολογίστηκαν με τις παλιές διατάξεις δεν είναι “ταμπού”, αλλά μπορεί να αλλάξει (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) ανάλογα με τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού.
Εγκύκλιος ΑΔΑ: 7ΝΓΤ465Θ1Ω-0ΗΥ
Πλασματικά έτη
Ο συντάξιμος χρόνος που προσμετράται στο διπλάσιο (πενταετία και εξάμηνα επικινδυνότητας) φαίνεται ότι συνεχίζει να αποτελεί ασάφεια του νέου ασφαλιστικού για τους στρατιωτικούς. Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:
α. Οι πλασματικοί χρόνοι χωρίς εξαγορά που αξιοποιούνται μόνο για τη θεμελίωση, δεν υπολογίζονται ούτε στα ποσοστά αναπλήρωσης, ούτε στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών (άρθρο 28 παρ. 2.δ του Ν.4387/2016).
Ως παραδείγματα χρόνου αναφέρονται οι χρόνοι επιδότησης λόγω ασθενείας και λόγω ανεργίας. Όμως και οι 2 αυτές περιπτώσεις συνυπολογίζονται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης.
β. Οι πλασματικοί χρόνοι κατόπιν εξαγοράς συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης.
Άρα οι αναγνωριζόμενοι χρόνοι ΑΕΙ και θητείας (οι οποίοι ισχύουν μόνο κατόπιν εξαγοράς) συνυπολογίζονται στη σύνταξη χωρίς ανώτατο όριο ετών.
Επίσης έμμεσα προκύπτει το συμπέρασμα (χωρίς ακόμη να είναι σίγουρο) ότι για αναγνωρίσεις με εξαγορά της πενταετίας ή/και των εξαμήνων, τότε ίσως να μην υπάρχει όριο στον υπολογισμό των συντάξιμων ετών (να υπολογίζονται και πάνω από τα 35 ή 40 έτη κατά περίπτωση).
Η εγκύκλιος κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα στις αναγνωρίσεις χωρίς εξαγορά (μόνο για θεμελίωση) και με εξαγορά (για προσαύξηση της σύνταξης).
Αυτό που δεν αποσαφηνίζεται όμως είναι οι ειδικές περιπτώσεις της πενταετίας και των εξαμήνων, οι οποίες μέχρι την 1-10-1990 δίνονταν χωρίς εξαγορά (όπως η παρ. α), αλλά θεωρούνται πραγματική συντάξιμη υπηρεσία που προσαυξάνει τη σύνταξη (όπως η παρ. β).
Επειδή στους ΔΥ και στους άλλους ασφαλισμένους δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση ασφαλιστικού χρόνου που παρέχεται χωρίς εξαγορά αλλά ταυτόχρονα θεωρείται πραγματική συντάξιμη υπηρεσία, εκτιμώ ότι θα πρέπει να εκδοθεί εγκύκλιος με ειδική αναφορά σε αυτό το θέμα, καθώς και με παραδείγματα για στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας, όπως αυτά που υπάρχουν για τους μισθωτούς στις ανωτέρω εγκυκλίους.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ 5ΕΤΙΑ & ΕΞΑΜΗΝΑ
Μία σολομώντεια λύση θα ήταν να ισχύσουν 2 διαφορετικά ενδεχόμενα ανάλογα με την πληρωμή ή όχι εισφορών αναγνώρισης, ως κάτωθι:
α. Εάν η πενταετία και τα εξάμηνα απονεμήθηκαν χωρίς κόστος (χωρίς εισφορές), τότε και με το νέο ασφαλιστικό θα μπορούσαν να προσαυξάνουν τη σύνταξη μόνο μέχρι το ανώτατο όριο των 35/40 ετών κατά περίπτωση, όπως ακριβώς ίσχυε και πριν.
β. Εάν όμως η 5ετία ή/και τα εξάμηνα αναγνωρίστηκαν με καταβολή εισφορών, τότε θα ήταν δίκαιο να μην υπάρχει ανώτατο όριο προσμέτρησης ετών, όπως η προφορική πληροφόρηση του συναδέλφου Πέτρου εδώ: http://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-124/#comment-44301
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ENSTOLOI.NET
Λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού της προσωπικής διαφοράς σε συνδυασμό με την κατάργηση ορισμένων μνημονιακών μειώσεων, προκύπτουν πολλές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της πληρωτέας σύνταξης.
Εξαιτίας των νέων δεδομένων και προκειμένου να γίνει πιο κατανοητό το νέο ασφαλιστικό και η περίφημη “προσωπική διαφορά” , θα αλλάξει ο τρόπος παρουσίασης στις σελίδες του site με παράλληλη αναγραφή των αναλύσεων και των δύο συντάξεων (με τις παλιές και τις νέες διατάξεις).
Επίσης ακριβώς δίπλα στα πεδία πρόσθετου συντάξιμου χρόνου (5ετία, θητεία, ΑΕΙ κλπ) θα εμφανίζεται πλέον το κόστος των αντίστοιχων εισφορών, προκειμένου να γίνεται άμεσα κατανοητό ποιο είναι το οικονομικό κόστος κάθε επιλογής.
Παράλληλα αφαιρέθηκαν για λόγους απλοποίησης ο υπολογισμός της προσωρινής σύνταξης και της περικοπής λόγω εργασίας, διότι οι υπολογισμοί έγιναν αρκετά περίπλοκοι και υπήρχε πιθανότητα λανθασμένων αποτελεσμάτων.
Σε πρώτη φάση ανακατασκευάστηκε μόνο η σελίδα “Σύνταξη ΓΕΑ” , ώστε να υπάρξει κάποιο διάστημα ελέγχου και διόρθωσης τυχόν λαθών. Καθώς το εύρος των αλλαγών είναι αρκετά μεγάλο, η αλλαγή των υπόλοιπων σελίδων υπολογισμού σύνταξης θα γίνει σταδιακά σε βάθος χρόνου.
ΥΓ. Το παρόν κείμενο αποτελεί προϊόν πρωτογενούς εργασίας (όπως όλα τα άρθρα στο enstoloi.net) και δεν είναι αντιγραφή copy – paste από άλλες ιστοσελίδες. Μπορεί να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε τρίτο με αναφορά στην πηγή του άρθρου, όπως ορίζουν οι κανόνες του διαδικτύου.