Πιθανό λάθος υπολογισμoύ στο φόρο από το Ναυτικό

Εν ενεργεία συνάδελφος του Πολεμικού Ναυτικού μου έστειλε την ανάλυση πληρωμής Ιανουαρίου 2015 με την επισήμανση ότι, ενώ όλες οι υπόλοιπες κρατήσεις συμφωνούν με τη σελίδα “Νέο Μισθολόγιο”, υπάρχει διαφορά μερικών ευρώ στο φόρο.
Έκανα προσεκτικά έλεγχο των δικών μου υπολογισμών γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε λάθος στη σελίδα, αφού είχα λάβει ενημέρωση από πολλούς εν ενεργεία συναδέλφους ότι τα αποτελέσματα της σελίδας “Νέο Μισθολόγιο” είναι 100% σωστά.

Αυτό που ανακάλυψα ήταν ότι το Πολεμικό Ναυτικό στη μισθοδοσία Ιανουαρίου 2015 κατήργησε τη μείωση φόρου 1,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η οποία ισχύει λόγω προπληρωμής του φόρου κάθε μήνα (και όχι το επόμενο έτος με τη φορολογική δήλωση).
Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για αυτό:
α. Ένα ενδεχόμενο είναι κάποια νέα διάταξη για την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 1,5% στους δημοσίους υπαλλήλους.
Αυτό δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό γιατί δεν γράφτηκε τίποτα στο διαδίκτυο για το θέμα, ενώ και οι πληρωμές συντάξεων Ιανουαρίου 2015 από το ΓΛΚ έγιναν με συνυπολογισμό της μείωσης φόρου 1,5%.
β. Ίσως έγινε λάθος εκ παραδρομής στη μισθοδοσία και το ποσό του (αρχικού) φόρου δεν πολλαπλασιάστηκε επί 0,985 όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Εάν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, τότε οι εν ενεργεία του Πολεμικού Ναυτικού θα δείτε ότι εάν διαιρέσετε το ποσό φόρου που υπολογίζεται στη σελίδα “Νέο Μισθολόγιο” με το φόρο από τη μηνιαία ανάλυση Ιανουαρίου 2015 θα βγάλετε αποτέλεσμα 0,985 (που προκύπτει από το 100% – 1,5%).
Καλό θα είναι αύριο Δευτέρα να θέσετε το ερώτημα στους συναδέλφους σας οικονομικής ειδικότητας για να ξεκαθαριστεί το θέμα.

ΥΓ. Στη σελίδα “Νέο Μισθολόγιο” έχει αλλάξει το ποσοστό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη στήλη 2015 (0,7% μέχρι 20.000 € και 1,4% για παραπάνω ετήσιο εισόδημα), λόγω της μείωσής του κατά 30% από 1-1-2015.

Τα σχόλια είναι κλειστά.