Σύνταξη, εφάπαξ & μισθολόγιο στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας
Στρατός Ξ.
Σελίδα υπ' αριθ. 243 με σχόλια ειδικά για το Στρατό Ξηράς (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Subscribe
21.4K Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος
29 Αυγούστου 2019 17:34
Καλησπέρα είμαι ΣΜΥ 94 έχω διανύσει την μάχιμη πενταετία λόγω ειδικότητας από το 1995-2000 σε παραμεθόριο θα ήθελα να ρωτήσω πέρα της πενταετίας μπορώ να αναγνωρίσω αλλά χρόνια εκστρατείας ή τρία χρόνια των παιδιών ;
Γεια σας…Αλέξανδρε εκτός από την παραπομπή που πολύ σωστά μας παραθέτει ο Γιάννης υπάρχει και ο Ν.4609/19 άρθρο 11 που αναφέρει ότι το προσωπικό των Ε.Δ Μπορεί να αναγνωρίσει 5 επιπλέον συνταξιμα έτη σε μονάδες που έχει υπηρετήσει ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητας του.Δεν έχει όμως διευκρινιστεί ακόμη ο τρόπος και το κόστος αυτής της αναγνώρισης.
Καλημέρα andr. Η παραπομπή που παραθέτει ο Γιάννης αναφέρει όλα όσα ισχύουν σήμερα για τις δυνατότητες αναγνώρισης χρόνων υπηρεσίας για τους στρατιωτικούς.
Η ερμηνεία του άρθρου 11 του Ν4609/2019 για δυνατότητα αναγνώρισης 5 επιπλέον συντάξιμων ετών αναφέρεται μόνο σε ανακοινώσεις και έγγραφα της ΠΟΕΣ οι οποίες βασίζονται σε υπηρεσιακό σημείωμα του πρώην ΑΝΥΕΘΑ. Το υπηρεσιακό σημείωμα αυτό δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα και η τουλάχιστον περίεργη ερμηνεία του άρθρου 11 σε υπηρεσιακό σημείωμα δεν ξέρω τι πραγματική ισχύ μπορεί να έχει.
Άσχετα με αυτό η ΠΟΕΣ έχει απευθυνθεί στο ΓΕΕΘΑ και τα επιτελεία για περαιτέρω ενημέρωση και έχει κοινοποιήσει τα ερωτήματα που υπάρχουν στους βουλευτές της ΒτΕ. Επίσης ο συνάδελφος Φώτης μας έχει ενημερώσει ότι έχει υποβάλει έγγραφα ερωτήματα σε ΕΦΚΑ και Υπουργείο Εργασίας https://enstoloi.net/stratos/comment-page-242/#comment-77652 .
Θεωρώ ότι είναι καλό , μέχρι να έχουμε τελική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικά από ΕΦΚΑ και Υπουργείο Εργασίας, λόγω αρμοδιότητας, όσοι ενδιαφέρονται για αναγνώριση χρόνων να μην θεωρούν δεδομένη την θετική εξέλιξη αυτού του θέματος.
Έτσι και αλλιώς έχει υποβληθεί και ανάλογο ερώτημα προς τον ΥΕΘΑ από βουλευτές και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε απάντηση.
Καλημέρα….GEORGIOSP συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει πρώτα να δούμε τις διευκρινήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δούμε τι ακριβώς ισχύει για το συγκεκριμένο άρθρο.
Από την Ε Κ Θ Ε Σ Η του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον ν.4609/19 επι του αρθρου 11, παρ.1
.
Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού συντάξιμου χρόνου πέντε (5) ετών στα στελέχη των Ε.Δ. που ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να υπηρετήσουν σε μονάδες και υπηρεσίες (παραμεθόριες, αεροδρόμια, πολεμικά πλοία κ.λπ.), ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 20 του ν.3865/2010 και της παρ.3 του άρθρου 4 του ν.3883/2010.
Γιάννη τα ίδια γράφει και η αιτιολογική έκθεση του Ν4609 και το έχω αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιο μου. Όταν όμως συνάδελφοι όπως ο andr και άλλοι ενημερώνονται επώνυμα από τις θεσμικές ενώσεις τους ή ενεργά στελέχη των ενώσεων αυτών ότι μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη παιδιών ή επιπλέον πενταετία ¨ειδικότητας¨ είναι δύσκολο να σε (μας) ακούσουν αφενός μεν γιατί ουσιαστικά εμείς είμαστε ανώνυμοι και αφετέρου είναι πιο εύκολο να πιστέψει κάποιος την ευχάριστη εκδοχή ακόμα και αν υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν ότι αυτή δεν ευσταθεί.
Για το θέμα του άρθρου 11 του Ν4609/2019 έχει ήδη κατατεθεί σχετική ερώτηση προς τον ΥΕΘΑ από βουλευτές του κοινοβουλίου. Εδώ έχουν φτάσει συνάδελφοι να θεωρούν δεδομένη την δυνατότητα αναγνώρισης επιπλέον 5 ετών και απευθύνουν ερώτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την διαδικασία αναγνώρισης και τον τρόπο πληρωμής των ανάλογων εισφορών. Έτσι τώρα πια μόνο με επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
GEORGIOSP σχετικά σε ότι με αφορά στο πιο πάνω σχόλιο σου θα ήθελα να σου επισημάνω κατ’ αρχάς ότι σε κανένα σχόλιο μου δεν θα δεις ότι ανέφερα ότι έχω πληροφόρηση για οποιοδήποτε θέμα από την θεσμική ένωση μου,διότι απλα δεν ανήκω σε καμία θεσμική ενωση.Και δεύτερον εάν είναι δυνατόν θα ήθελα να μου επισημάνσεις το σημείο όπου διαφώνησα μαζί σου σε κάποιο σχόλιο σε σημερινο ή και προηγουμενο.Μπορεις εάν θέλεις να ξαναδείς το αμέσως προηγούμενο σχόλιο μου το οποίο δεν νομίζω να δείχνει κάποια διαφωνία μαζί σου.Παντως Επειδή παρατηρώ σχεδον καθημερινά το παρόν σάιτ πιστεύω ότι βοηθάς (οπως και πολλοι άλλοι συναδελφοι) πάρα πολύ σε απορίες συναδέλφων με τα τεκμηριωμενα πάντα σχολια σου.
Καλησπέρα andr.
Μάλλον δεν εκφράστηκα σωστά και λυπάμαι αν σε στεναχώρησα. Για αρχή έχουμε συνομιλήσει αρκετές φορές μέσα από αυτό το site εκτιμώ πολύ ότι πάντοτε συζητάς με ευγένεια και χωρίς εντάσεις. Στο σχόλιο μου δεν έγραψα ότι ανήκεις σε καμία θεσμική ένωση ή ότι έχεις εσωτερική πληροφόρηση. Αυτό που έγραψα είναι ότι είναι φυσικό κάποιος όταν ενημερώνεται για ένα θέμα, μέσω site η ΜΜΕ, από ανακοινώσεις που προέρχονται από θεσμικές ενώσεις ή επώνυμα άρθρα ατόμων που σχετίζονται με αυτές να τα θεωρεί πιο έγκυρα από τα ανώνυμα σχόλια σε ένα site. Ακόμα και αν αυτό το site (enstoloi.net) είναι ότι πιο έγκυρο υπάρχει στο διαδίκτυο, χάρη στον δημιουργό του, η εγκυρότητα του δεν αντανακλάται και στα σχόλια όλων μας. Επίσης πουθενά δεν έγραψα ότι είναι κακό να ανήκει κάποιος σε θεσμική ένωση ή σύλλογο.
Υ.Γ Δεν θυμάμαι αν έχουμε διαφωνήσει εμείς οι δύο παλαιότερα αλλά να ξέρεις ότι προσωπικά θεωρώ χρήσιμη την διαφωνία, όταν δεν ξεπερνά τα όρια της ευπρέπειας, γιατί βοηθάει να δούμε από διαφορετική γωνία ένα θέμα και μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.
GEORGIOSP μακάρι να υπάρχει αυτό το σάιτ πάντα γιατι όπως έχω πει και στο παρελθόν η βοήθεια του είναι ανεκτίμητη και μέσα από αυτό μπορούμε να γράφουμε όλοι τις απόψεις και πληροφοριες μας άλλοι περισσότερο τεκμηριωμένα με νόμους και εγκυκλίους όπως ο κύριος Καρασαββιδης,εσύ και μερικοί άλλοι συνάδελφοι και άλλοι λιγότερο τεκμηριωμένα .Όντως πουθενά δεν έχεις γράψει ότι είναι κακό να ανηκει καποιος σε καποια θεσμικη ενωση ή συλογο και δεν το επικαλεστηκα πουθενα οτι το εχεις γραψει.
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τις τοποθετήσεις σας ελπίζω να βρεθεί μια λύση και να δώσουν τη δυνατότητα αναγνώρισης πέντε ακόμα χρόνων και από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει τι τον συμφέρει
Καλησπέρα Γιάννη για το Π.Ν. που γνωρίζω υπάρχουν ειδικότητες πού δεν τις δικαιολογεί να εκτελέσουν μετάθεση σε πλοία του στόλου.Ομως της ειδικότητες αυτές της δικαιολογεί η Σύρος και η Λέρος που εντάσσονται στο π.δ.169/2007 άρθρο 40 παρ.5 υποπαραγράφου γ.Τα στελέχη των ειδικοτήτων αυτών εντάσσονται στο άρθρο 11 του Ν4609/19 ;
Υ.Γ. Εάν τα στελέχη αυτά με της ειδικότητες αυτές δεν έχουν εκτελέσει μετάθεση στα νησιά αυτά εντάσσονται στο άρθρο 11 του 4609/19; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Γεωργος
28 Αυγούστου 2019 15:56
Τελικά ρώτησα στο ΜΤΣ αν θα πρέπει να δηλώνουμε ότι εργαστηκαμε και μου είπαν ότι δεν έχει διευκρινιστει ακομα. Προς το παρόν δεν το δηλώνουμε. Αν αλλάξει κάτι θα ενημερωθούμε εγγράφως.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Γεωργος
26 Αυγούστου 2019 22:35
Κύριε Καρασαββίδη εάν εργαστώ σαν συνταξιούχος για μια η δυο μέρες τον μήνα εκτός από το Γενικό λογιστήριο θα πρέπει να το δηλώσω και στο ΜΤΣ. Δηλαδη εκτός από τη σύνταξή θα μου μειώσουν και τα μερίσματα;
Έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση που να έχει δει το φως της δημοσιότητας (έγγραφο ή ανακοίνωση) από τα Ταμεία για την περικοπή των μερισμάτων σε περίπτωση εργασίας συνταξιούχων.
Η μόνη ενημέρωση είναι από κάποια σχόλια συναδέλφων (από το ΜΤΑ). https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-275/#comment-78106
.
Καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με το ΜΤΣ ώστε να λάβεις την επίσημη θέση τους και να ενημερώσεις για την απάντηση τους ώστε να γνωρίζουν και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι τι ακριβώς ισχύει σε περίπτωση ανάληψης εργασίας.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Kwstas
25 Αυγούστου 2019 12:28
Αφορά τους πάντες. Καθώς ο νόμος αφορά πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό.
Αν είστε στρατιωτικός αυτός ο νόμος σας αφορά.
Αλλά υπάρχουν και άλλοι νομοί που επεκτείνουν αυτές στις προβλέψεις και στο πολιτικό προσωπικό έτσι κι αλλιώς.καλήμερα σας.αυτούσια απάντηση του τομεαρχη της ΠΟΜΕΝΣ σε ερωτηση μου όσο αφορά την αναγνώρηση πλασματικού χρόνου υπηρεσίας λόγω τέκνων.τα συμπεράσματα δικά σας….
Κώστα ελπίζω να έχει δίκιο ο τομεάρχης και να ωφεληθούν όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται. Όμως προσωπικά θα ασπασθώ την άποψη του μόνο όταν δω αναγνωριστική πράξη από τον ΕΦΚΑ/ΓΛΚ που θα αναγνωρίζει χρόνο παιδιών της παρ. 15 του άρθρου 11 του ΠΔ169/2007 για εν/εν ή απόστρατο στρατιωτικό ή επίσημη απάντηση του ΓΛΚ σε ερώτημα ασφαλισμένου ή της ομοσπονδίας.
Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 2, 6 και 17 του ν. 3865/2010, που αφορούν το ασφαλιστικό καθεστώς των προσλαμβανομένων στο Δημόσιο από 01-01-2011, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου και τις αναγνωριζόμενες υπηρεσίες. https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%A1%CE%A0%CE%97-54?inline=true
Γιάννη καλησπέρα. Δεν είμαι σίγουρος αν το σχόλιο σου απευθύνεται σε εμένα αλλά αν ναι τι είναι αυτό που περιέχεται στην εγκύκλιο και είναι διαφορετικό από αυτά που έγραψα προηγουμένως;
Την απάντηση μου την έδωσα σε προηγούμενο σχόλιο μου για το τι ισχύει. https://enstoloi.net/stratos/comment-page-243/#comment-78092
.
Ανάρτησα την εγκύκλιο για να ενημερωθεί ο πάσα ενδιαφερόμενος για το τι ισχύει και όχι αποκλειστικά σε εσένα. Αν είχα ένσταση επί του σχολίου σου θα αναφερόμουν προσωπικά σε εσένα.
Οκ Γιάννη. Ακριβώς επειδή είχα δει το προηγούμενο σχόλιο σου και αυτό φαινόταν σαν απάντηση στο δικό μου (κάτω και λίγο δεξιότερα) μου δημιουργήθηκε η απορία τι ήθελες να πεις αφού ήδη τα αρχικά μας σχόλια συμφωνούσαν.
Καλό απόγευμα.
@Sakis Ναυτικό
Ο Ν1848/1989 δεν έχει καμία σχέση με την 40ετία. Η απαίτηση για 40 συντάξιμα έτη προέρχεται από τον Ν3865/2010 και αφορά μόνο την περίπτωση απομάκρυνσης του στρατιωτικού με αίτηση του (αίτηση αποστρατείας).
Όπως λες η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας για όσους έχουν κατάταξη μετά την 1/10/1990 είναι προαιρετική. Ένας ΕΜΘ που συμπληρώνει 35 έτη υπηρεσίας αποστρατεύεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν1848/1989. Αφού η αποστρατεία του είναι αυτεπάγγελτη δεν υπάρχει η απαίτηση για 40 συντάξιμα χρόνια. Η ανταποδοτική του σύνταξη θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4387/2016 και αν δεν έχει αναγνωρίσει την πενταετία ο υπολογισμός θα γίνει για 35 συντάξιμα χρόνια ενώ αν την έχει αναγνωρίσει θα γίνει για 40 συντάξιμα.
Πιστεύω ότι το ερώτημα σου για την περίπτωση μη αναγνώρισης της πενταετίας είναι καθαρά ρητορικό. Η αναγνώριση σε όλες τις περιπτώσεις είναι συμφέρουσα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην την αναγνωρίσει κάποιος. Διάβασε προσεκτικά το άρθρο του Αχιλλέα https://enstoloi.net/anagnorisi-pentaetias-prin-meta-2002/ και ειδικά την ενότητα Συμπεράσματα – Παραδοχές.
Σε εμένα το παραπάνω σκεπτικό γίνεται αντιληπτό ως εξής:
Αν υποθέσουμε ότι κατατάγηκα (προέλευση ΕΜΘ) στην ηλικία των 19, και υπηρετήσω 35 χρόνια , στα 54 μου θα έχω συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και ταυτόχρονα την ίδια χρονιά θα έχω συμπληρώσει την μεγίστη παραμονή ηλικίας στο βαθμό (νδ 445/74).
Η υπηρεσία θα πρέπει να με αποστρατεύσει.
Ποιος ο λόγος να αναγνωρίσω την πλέον οικονομικά συμφέρουσα 5ετία (την ποιο παλιά, η οποία έχει ουσιαστικά μηδενική συντάξιμη ανταποδοτικότητα) δεδομένου ότι το δικαίωμα αποστρατείας το έχω κατοχυρώσει?
Αν βέβαια είχα σκοπό να αναγνωρίσω την πλέον πρόσφατη 5ετία (ήτοι συντάξιμη ανταποδοτικότητα αλλά με μεγάλο κόστος αναγνώρισης) τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Κάνω κάπου λάθος?
Ευχαριστώ.
Καλημέρα….ST κατ’ αρχάς ο νομος 445/74 για αποστρατεία λογο κατάληψης ορίου ηλικίας του βαθμού για μονιμοποιηθεντες ΕΜΘ έπαψε να ισχύει. Και δεύτερον αναφέρεις ότι η αναγνωριση της πλέον συμφαιρουσας οικονομικά 5ετιας έχει ουσιαστικά μηδενική συνταξιμη ανταποδοτικότητα προσωπική μου γνώμη και διαβάζοντας διάφορες αναλύσεις για το θέμα είναι ότι π.χ έχεις 35 χρόνια υπηρεσίας και 5 μάχιμη πενταετία η σύνταξη σου θα υπολογιστεί για 40 χρόνια υπηρεσίας.
Καλημέρα και από εμένα ST.
Το μεγάλο λάθος που κάνεις είναι ότι θεωρείς ότι η πλέον οικονομικά συμφέρουσα 5ετία έχει ουσιαστικά μηδενική συντάξιμη ανταποδοτικότητα. Όμως η αναγνώριση της πενταετίας ανεβάζει το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης από 33,81% (35 χρόνια) σε 42,81% (40 χρόνια).
Για να δεις την επίδραση που θα έχει στην σύνταξη σου πήγαινε στην σελίδα σύνταξη ΓΕΣ, βάλε ημερομηνία διαγραφής 35 χρόνια από την κατάταξη, στα προσωπικά στοιχεία επέλεξε ΟΧΙ στο πεδίο παραίτηση και βάλε 0 μάχιμα έτη. Σημείωσε το πληρωτέο ποσό της σύνταξης και μετά άλλαξε τα μάχιμα έτη σε 5. Θα δεις μια αξιόλογη αύξηση στο πληρωτέο ποσό της σύνταξης σου που θα αποσβέσει το κόστος της αναγνώρισης της πιο παλαιάς πενταετίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ισχύει η αποστρατεια στα 35,ανεξαρτητως 5ετιας για όλους;Αρα δεν υπάρχει 40ετια και δεν υπάρχει δυνατότητα για παραπάνω συνταξιμα έτη.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
kwstas
24 Αυγούστου 2019 09:39
καλημέρα σας.επανέρχομαι στο θέμα της αναγνώρισης πλασματικής υπηρεσίας λόγω τέκνων.πρόσφατα δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του τομεάρχη της ΠΟΜΕΝΣ που λέει ότι σαφώς αυτή η διαδικασία αναγνώρισης αφορά και τους στρατιωτικούς.δεν ξέρω αν το έχετε στα υπόψη σας.ευχαριστώ.
Κώστα καλημέρα. Βρήκα το άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι (https://www.enoplos.gr/2019/08/blog-post_149.html ). Έχει δίκιο ο συντάκτης του άρθρου όταν λέει ότι ο κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων αφορά και τους στρατιωτικούς. Όμως ο κώδικας χωρίζεται σε πέντε τμήματα με το τμήμα Α (άρθρα 1-24) να αφορά τις πολιτικές συντάξεις και το τμήμα Β (άρθρα 25-52) τις στρατιωτικές συντάξεις. Η παράγραφος 15 του άρθρου 11 του ΠΔ169/2007 που αναλύεται στο άρθρο ανήκει στο τμήμα Α των πολιτικών συντάξεων και αφορά τους πολιτικούς υπαλλήλους του δημοσίου. https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/393111
Αν δεις την ενότητα Αναγνώριση προϋπηρεσίας/Χρόνου Παιδιών της σελίδας του υπουργείου οικονομικών διευκρινίζεται ότι η διάταξη αφορά πολιτικούς υπαλλήλους. Δεν γνωρίζω βέβαια αν ο συντάκτης του άρθρου έχει υπόψιν του περίπτωση συναδέλφου που υπέβαλε αίτηση αναγνώρισης προς το ΓΛΚ η οποία έγινε αποδεκτή.
Καλημέρα σας.μπορεί καποιός συνάδελφος που γνωρίζει να με ενημερώσει για την διαδικασία αναγνώρισης πλασματικής υπηρεσίας λόγω τέκνων και αν ισχύει ακόμα?.για 2 τέκνα από ότι ξέρω είναι 3 χρόνια.
ισχύει αυτή η διατάξη για τους στρατιωτικούς?.ευχαριστώ.
Για τους στρατιωτικούς δεν προβλέπεται πλασματικός χρόνος για τα παιδιά.
Διάβασε στην σελίδα FAQ (ερωτήσεις) https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/ τις ενότητες 3.2 και 3.3
Πληροφορίες για τους χρόνους που μπορούν να αναγνωριστούν, με παραπομπές στην σχετική νομοθεσία, μπορείς να βρεις στην σελίδα https://www.minfin.gr/web/31341/home στις ενότητες Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης/Στρατιωτικοί και Αναγνώριση προϋπηρεσίας.
Κ. Καρασαβίδη καλησπέρα σας.Είμαι Ανθστής, κατηγορίας ΕΜΘ, ημ/νία κατάταξης 01-06-1992, υποχρεούμαι σε θητεία 40 ετών. Ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει σε ότι αφορά τη μετοχική σχέση μου με το ΜΤΣ. Ισχύει δηλαδή ότι λύεται με την παρέλευση 35 ετών, όπως αναφέρεται στην FAQ 4/2; Συνεχίζει έως την λήξη της ενεργού υπηρεσίας, των 40 ετών; Τι συμβαίνει αν υπάρχει αναγνώριση της μαχιμης πενταετίας ΕΦΚΑ και ΜΤΣ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Από πού συμπεραίνεις ότι : ” υποχρεούσαι σε θητεία 40 ετών” ?
Με αναγνώριση πλασματικών (5 εκστρατείας + 3 bonus) μπορείς να αποχωρήσεις
με 32 πραγματικά (το 2024).
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, το γνωρίζω ήδη αυτό . Το ερώτημα είναι τι γίνεται μ’ αυτόν που επιλέγει την παραμονή για 40 έτη, για όποιο λόγο, ή μ’αυτόν που επιλέγει την παραμονή 35 ετών και εχει εξαγοράσει την μάχιμη πενταετία τόσο στον ΕΦΚΑ όσο και στο ΜΤΣ.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής παραμονής για 40 έτη εκτός εξαιρέσεων (βλ. ανώτατοι αξκοί).
Με την συμπλήρωση τριάντα πέντε (35) ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας παύει να ενεργείται κράτηση υπέρ ΜΤΣ από τις αποδοχές των μετόχων του ΜΤΣ (https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/159761 ).
Ακόμα και αν έχεις αναγνωρίσει στο ΜΤΣ την πενταετία, π.χ στα 28 έτη υπηρεσίας, και μετά αποφασίσεις να παραμείνεις θα πρέπει με την συμπλήρωση των 35 ετών αναγνωρισμένης συντάξιμης υπηρεσίας να σταματήσει η κράτηση υπέρ ΜΤΣ από τις αποδοχές σου γιατί δεν πρόκειται να μετρήσει χρόνος πέραν των 35 ετών. Διάβασε την παράγραφο 4β στην σελίδα 2 του έγγράφου Μέρισμα ΜΤΣ στην σελίδα https://enstoloi.net/voithimata/eggrafa/ .
Καλησπέρα.GEORGIOSP θα ήθελα την γνώμη σου αλλά και όποιουδηποτε συναδέλφου στο εξης: όταν στον τελευταίο νόμο του 2019 αναφέρει ότι οι ΕΜΘ αποστρατεύονται με 35 έτη συνταξιμης υπηρεσίας εννοεί 35 έτη σαν στέλεχος ή 35 έτη μαζί με την μάχιμη 5ετια ή οποιοδήποτε χρόνο Μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος.
Καλησπέρα andr. Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στην παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν4609/2019 https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/513774 .
Η συγκεκριμένη παράγραφος τροποποιεί την παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν1848/1989. Η φράση ¨μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας¨ υπήρχε και στην αρχική μορφή της παραγράφου και δεν είναι κάτι καινούριο που άλλαξε με τον Ν4609/2019. Μπορείς να επιβεβαιώσεις αυτό που λέω αν τσεκάρεις το κουτάκι Εμφάνιση διαφορών με την προηγούμενη κωδικοποίηση στην σελίδα https://www.kodiko.gr/nomologia/document?id=514284 .
Πάγια μέχρι σήμερα όταν στους νόμους περί εξέλιξης των στρατιωτικών (ΟΧΙ τους συνταξιοδοτικούς αλλά 1848/89, 2439/96, 3883/2010) χρησιμοποιούταν η έκφραση πραγματική συντάξιμη υπηρεσία ή πλήρης συντάξιμη υπηρεσία εννοούσε το χρόνο που πραγματικά διανύθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον δημόσιο τομέα.
Ποτέ και σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν συνυπολογιζόταν η μάχιμη πενταετία ή οι διπλάσιοι χρόνοι για τον υπολογισμό της 35ετίας.
GEORGIOSP κατ’ αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση σου.Θα ήθελα να επισημάνω ότι εδώ η 35ετια δεν αναφέρεται για την εξέλιξη του στελέχους αλλά για συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Όχι Andr κάνεις λάθος. Η συγκεκριμένη παράγραφος του Ν1848/1989 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν4609/2019 και ισχύει σήμερα σημαίνει ότι οι ΕΜΘ παραμένουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας οπότε και αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία. Η ίδια πρόβλεψη, αυτεπάγγελτη αποστρατεία στα 35 έτη υπηρεσίας, υπάρχει για όλες τις κατηγορίες των στρατιωτικών (εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων). Δεν έχει καμία σχέση με συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Για ότι έχει σχέση με συνταξιοδοτικό δικαίωμα διάβασε την ενότητα 3. Σύνταξη https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/ .
Καλησπέρα και από εμένα.Ο 1848/89 άρθρο 13 παρ.4 έχει δύο βασικά μερη.1)η φράση μέχρι την συμπλήρωση 35ετους συνταξιμης υπηρεσίας.2)η φράση εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του ανθυπασπιστή.Αυτο που τροποποιήθηκε με το 4609/19 άρθρο 4 παρ.1 είναι είναι το μέρος 2 που αντί για ανθυπασπιστή έγινε ανθυπολοχαγού.Το μέρος 1 παρέμεινε ως έχει.Αρα έχουμε 35 πραγματικά +5 τα μάχιμα σύνολο 40 έτη υπηρεσίας.Ομως τα 5 μάχιμα είναι προερετικα αν θέλεις τα εξαγοραζεις.Αν κάποιος δεν τα εξαγοράσει και δεν συμπλήρωσε 24,5 έτη μέχρι και το 2015 τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση μιας και δεν έχει τροποποιηθεί το πρώτο μέρος του 1848/89 άρθρο 13 παρ4 ως προς την 40ετια . Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δεν ξέρω πως ερμηνεύεις εσύ αυτή την παράγραφο αλλά:
Α. Σίγουρα δεν σημαίνει ότι μπορείς να φύγεις με αίτηση σου στα 35 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Αν έχεις συμπληρώσει 24,5 χρόνια υπηρεσίας μετά το 2015 για να μπορέσεις να φύγεις με αίτηση αποστρατείας χρειάζεσαι 40 χρόνια και ΟΧΙ 35.
Β. Αν επιθυμείς να παραμείνεις περισσότερο χρόνο στην υπηρεσία δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς γιατί η υπηρεσία θα σε αποστρατεύσει στα 35 χρόνια υπηρεσίας χωρίς να συνυπολογίσει σε αυτά την πενταετία ή τυχόν διπλάσιους χρόνους που έχεις.
Αυτά βέβαια με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα.
Το πιθανότερο είναι να έχεις δίκιο..Η ερώτηση μου εάν στα 35 χρόνια προσμετρουνται συνολικά και οι τυχόν αναγνωρίσεις είναι διότι ο κύριος Καρασαββιδης στην παράγραφο ερωτήσεις 3.1δ αναφέρει οτι με τον όρο συνταξιμη υπηρεσια αποδιδονται ολα τα ετη.( υπηρεσια σαν στελεχος αλλα και οι αναγνωρισεις που εχουν γινει.)
Αυτά που αναφέρει ο Αχιλλέας στην ενότητα 3 αφορούν το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό και βέβαια μετράνε όλα τα αναγνωρισμένα χρόνια για να υπολογιστεί η σύνταξη. Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα ο όρος συντάξιμη υπηρεσία είναι ακριβώς αυτό που αναφέρεται στην ενότητα 3.1δ των FAQ.
Όμως όπως είπα και παραπάνω ο Ν4609/2019 δεν τροποποιεί ασφαλιστικό νόμο αλλά νόμο που αφορά την προέλευση και την εξέλιξη στελεχών. Καταλαβαίνω ότι η χρήση της πρότασης ¨35ετής συντάξιμη υπηρεσία¨ μπερδεύει αλλά έχει διαφορετική έννοια όταν χρησιμοποιείται σε ασφαλιστικό νόμο και άλλη όταν χρησιμοποιείται σε νόμο που αφορά την προέλευση και την εξέλιξη στελεχών.
Αν υποθέσουμε ότι ισχύει αυτό που λες θα έπρεπε ΕΜΘ με ημερομηνία κατάταξης το 1988, που έχει την πενταετία χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει, να είχε αποστρατευτεί από το 2018 αφού θα είχε ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια (30+5) συντάξιμης υπηρεσίας. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
Εγώ, αυτό που έχω να πω σαν παρατηρητής στην παραπάνω “κουβέντα” σας είναι ότι είστε άξιοι συγχαρητηρίων όλοι σας εδώ μέσα.
Για το ύφος και την φρασεολογία σας.
Για την κατάρτιση που διαθέτετε σε συνταξιοδοτικά θέματα.
Για την διάθεση σας να εξηγήσετε.
Δουλειά που έπρεπε να γίνεται από την υπηρεσία, την έχουν αναλάβει συνάδελφοι με μεράκι, και κορυφαία αποτελέσματα.
Μπράβο σας!
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΜΑΡΙΑ
21 Αυγούστου 2019 11:26
Καλημέρα, είμαι με προσωρινή σύνταξη εδώ και δύο χρόνια και θα ήθελα να δω πόσα περίπου θα παίρνω από την οριστική, σε ποια εφαρμογή θα κοιτάξω σύνταξη ΓΕΣ ή σύνταξη ΕΦΚΑ 2017..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Δημήτρης
21 Αυγούστου 2019 09:10
Έχουμε κάποια ενημέρωση για το πότε θα ενημερωθουν οι νέοι πίνακες μισθοδοσίας που αφορά την κατηγορία γ λόγω ότι η εμθ πλέον συνταξιοδοτούνται με το βαθμό του υπλγου;
Καλημερα Αχιλλεα,βλεποντας σημερα τη σελιδα υπολογισμος συνταξης ,διαπιστωνω οτι το πληρωτεο βγανει πολυ πιο κατω 300 και ευρω , απο υπολογισμους πριν 2 εβδομαδες, αλλαξε κατι η υπαρχει προβλημα στη σελιδα ?
Δεν άλλαξε κάτι (έλειπα το προηγούμενο διάστημα) και η ημερομηνία τελευταίας αλλαγής φαίνεται πάντα κάτω δεξιά στις σελίδες. Τσέκαρε πρώτα όλα τα πεδία δεδομένων μήπως έχει συμπληρωθεί κάτι λάθος, αλλιώς στείλε mail με περισσότερες λεπτομέρειες.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Σπύρος Ευαγγέλου
16 Αυγούστου 2019 11:28
Κύριε Καρασαββίδη καλημέρα. Δημοσιεύτηκε σε κάποια site ότι με τον επανυπολογισμο των συντάξεων (προ 2016) θα υπάρξει μεταβολή προς τα επάνω των ποσοστών αναπλήρωσης. Έχετε κάποια εικόνα ; Με εκτίμηση.
Θα ανέβει σχετικό άρθρο όταν δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένα ποσοστά και φυσικά θα ενημερωθούν οι σελίδες υπολογισμού, αλλά επί της ουσίας οι παλιοί συνταξιούχοι δεν κερδίζουν τίποτε εάν αυξηθεί η σύνταξη διότι θα μειωθεί ισόποσα η προσωπική διαφορά.
Πχ. αντί για 1.100 νέα σύνταξη + 200 προσ. διαφορά = 1.300 €, θα παίρνεις 1.200 σύνταξη + 100 προσ. διαφορά.
Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα ανέβουν από 1.100 στα 1.200 € (πάλι λιγότερα σε σχέση με πριν το 2016).
Όντως και υπάρχει και έμμεσο κέρδος αν και αρκετά μακρινό. Με μικρότερη προσωπική διαφορά θα είναι λιγότερα τα έτη μέχρι αυτή να μηδενιστεί από μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων, ώστε μετά να υπάρξει στο (απώτερο;) μέλλον αύξηση λόγω πληθωρισμού και για τις παλιές συντάξεις.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιώργος
15 Αυγούστου 2019 12:56
Καλημέρα υπηρετώ ως ΕΜΘ Ανθστης από 24-11-1989 ειμαι 47 ετών και έχω και τα 5 χρόνια μαχημα, είμαι άγαμος με 1 τέκνο 21 ετών.Θα παρακαλούσα εάν γνωρίζατε .1ον εάν μπορώ να βγω στη σύνταξη.2ον πόσο σύνταξη θα λάβω τώρα με όλα τα ταμεία καθαρή.3ον ποιό είναι το εφάπαξ που δικαιούμε.4ον την άποψη σας εάν φύγω τώρα η το 2022 η με 35 ετη πραγματική υπηρεσία τι με συμφέρει. Ευχαριστω εκ των προτέρων καθώς σε αυτά τα θέματα έχω μεσάνυχτα.
Καλημέρα Γιώργο και χρόνια πολλά. Απαντήσεις για τις ερωτήσεις σου θα βρεις στις ενότητες του παρόντος site, δικαίωμα σύνταξης πάνω δεξιά, σύνταξη ΓΕΣ και εφάπαξ ΓΕΣ στο πάνω μέρος της σελίδας. Τώρα για το αν σε συμφέρει να συνταξιοδοτηθείς τώρα ή αργότερα κτλ είναι καθαρά δικιά σου επιλογή λαμβάνοντας υπόψιν τα δικά σου δεδομένα (τα προσωπικά σου τα ξέρεις καλύτερα εσύ).
Διαβάζοντας προχθές ένα άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο σχετικά με τις συνταξιοδοτήσεις,θέλω να ρωτήσω το εξής:
Είμαι εν ενεργεία αξιωματικός με 34 χρόνια υπηρεσίας(τα κλείνω σε 2 μήνες).Κατά πόσο θα επηρεαστεί η σύνταξη μου και το ΕΦΑΠΑΞ αν η διαγραφή μου γίνει Ιανουάριο του 2021, βλέποντας την περσινή ΕΔΥΕΘΑ που τους διέγραψε τον αντίστοιχο μήνα?
Ευχαριστώ
Ειμαι από τους αξιωματικούς που αποστρατεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2019….α) Η αναμενόμενη προσωρινή σύνταξη που περιμένω (διότι η οριστική θα αργήσει αρκετά) δεν θα σε επηρεάσει διότι θα έχουμε την ίδια , περίπου 940 ευρώ…β) Για το εφάπαξ επειδή είσαι νεότερος κατά ένα χρόνο από εμένα θα είναι λιγότερο κατά λίγα ευρώ…ασήμαντη διαφορά….γιαυτό μην ανησυχείς ιδιαίτερα…
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Dennis
13 Αυγούστου 2019 11:15
Θα ηθελα να ρωτησω αν το πληρωτεο ποσο που εμφανιζει ειναι τα καθαρα, η ειναι μεικτα?
Καλησπέρα είμαι ΣΜΥ 94 έχω διανύσει την μάχιμη πενταετία λόγω ειδικότητας από το 1995-2000 σε παραμεθόριο θα ήθελα να ρωτήσω πέρα της πενταετίας μπορώ να αναγνωρίσω αλλά χρόνια εκστρατείας ή τρία χρόνια των παιδιών ;
Διαβάζεις απο τις συχνές ερωτήσεις την ενότητα 3 Σύνταξη
https://enstoloi.net/comments/faq-erotisis/
Γεια σας…Αλέξανδρε εκτός από την παραπομπή που πολύ σωστά μας παραθέτει ο Γιάννης υπάρχει και ο Ν.4609/19 άρθρο 11 που αναφέρει ότι το προσωπικό των Ε.Δ Μπορεί να αναγνωρίσει 5 επιπλέον συνταξιμα έτη σε μονάδες που έχει υπηρετήσει ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητας του.Δεν έχει όμως διευκρινιστεί ακόμη ο τρόπος και το κόστος αυτής της αναγνώρισης.
Καλημέρα andr. Η παραπομπή που παραθέτει ο Γιάννης αναφέρει όλα όσα ισχύουν σήμερα για τις δυνατότητες αναγνώρισης χρόνων υπηρεσίας για τους στρατιωτικούς.
Η ερμηνεία του άρθρου 11 του Ν4609/2019 για δυνατότητα αναγνώρισης 5 επιπλέον συντάξιμων ετών αναφέρεται μόνο σε ανακοινώσεις και έγγραφα της ΠΟΕΣ οι οποίες βασίζονται σε υπηρεσιακό σημείωμα του πρώην ΑΝΥΕΘΑ. Το υπηρεσιακό σημείωμα αυτό δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα και η τουλάχιστον περίεργη ερμηνεία του άρθρου 11 σε υπηρεσιακό σημείωμα δεν ξέρω τι πραγματική ισχύ μπορεί να έχει.
Άσχετα με αυτό η ΠΟΕΣ έχει απευθυνθεί στο ΓΕΕΘΑ και τα επιτελεία για περαιτέρω ενημέρωση και έχει κοινοποιήσει τα ερωτήματα που υπάρχουν στους βουλευτές της ΒτΕ. Επίσης ο συνάδελφος Φώτης μας έχει ενημερώσει ότι έχει υποβάλει έγγραφα ερωτήματα σε ΕΦΚΑ και Υπουργείο Εργασίας https://enstoloi.net/stratos/comment-page-242/#comment-77652 .
Θεωρώ ότι είναι καλό , μέχρι να έχουμε τελική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικά από ΕΦΚΑ και Υπουργείο Εργασίας, λόγω αρμοδιότητας, όσοι ενδιαφέρονται για αναγνώριση χρόνων να μην θεωρούν δεδομένη την θετική εξέλιξη αυτού του θέματος.
Έτσι και αλλιώς έχει υποβληθεί και ανάλογο ερώτημα προς τον ΥΕΘΑ από βουλευτές και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε απάντηση.
Καλημέρα….GEORGIOSP συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει πρώτα να δούμε τις διευκρινήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δούμε τι ακριβώς ισχύει για το συγκεκριμένο άρθρο.
Από την Ε Κ Θ Ε Σ Η του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον ν.4609/19 επι του αρθρου 11, παρ.1
.
Παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού συντάξιμου χρόνου πέντε (5) ετών στα στελέχη των Ε.Δ. που ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να υπηρετήσουν σε μονάδες και υπηρεσίες (παραμεθόριες, αεροδρόμια, πολεμικά πλοία κ.λπ.), ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 20 του ν.3865/2010 και της παρ.3 του άρθρου 4 του ν.3883/2010.
Γιάννη τα ίδια γράφει και η αιτιολογική έκθεση του Ν4609 και το έχω αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιο μου. Όταν όμως συνάδελφοι όπως ο andr και άλλοι ενημερώνονται επώνυμα από τις θεσμικές ενώσεις τους ή ενεργά στελέχη των ενώσεων αυτών ότι μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη παιδιών ή επιπλέον πενταετία ¨ειδικότητας¨ είναι δύσκολο να σε (μας) ακούσουν αφενός μεν γιατί ουσιαστικά εμείς είμαστε ανώνυμοι και αφετέρου είναι πιο εύκολο να πιστέψει κάποιος την ευχάριστη εκδοχή ακόμα και αν υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν ότι αυτή δεν ευσταθεί.
Για το θέμα του άρθρου 11 του Ν4609/2019 έχει ήδη κατατεθεί σχετική ερώτηση προς τον ΥΕΘΑ από βουλευτές του κοινοβουλίου. Εδώ έχουν φτάσει συνάδελφοι να θεωρούν δεδομένη την δυνατότητα αναγνώρισης επιπλέον 5 ετών και απευθύνουν ερώτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την διαδικασία αναγνώρισης και τον τρόπο πληρωμής των ανάλογων εισφορών. Έτσι τώρα πια μόνο με επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
GEORGIOSP σχετικά σε ότι με αφορά στο πιο πάνω σχόλιο σου θα ήθελα να σου επισημάνω κατ’ αρχάς ότι σε κανένα σχόλιο μου δεν θα δεις ότι ανέφερα ότι έχω πληροφόρηση για οποιοδήποτε θέμα από την θεσμική ένωση μου,διότι απλα δεν ανήκω σε καμία θεσμική ενωση.Και δεύτερον εάν είναι δυνατόν θα ήθελα να μου επισημάνσεις το σημείο όπου διαφώνησα μαζί σου σε κάποιο σχόλιο σε σημερινο ή και προηγουμενο.Μπορεις εάν θέλεις να ξαναδείς το αμέσως προηγούμενο σχόλιο μου το οποίο δεν νομίζω να δείχνει κάποια διαφωνία μαζί σου.Παντως Επειδή παρατηρώ σχεδον καθημερινά το παρόν σάιτ πιστεύω ότι βοηθάς (οπως και πολλοι άλλοι συναδελφοι) πάρα πολύ σε απορίες συναδέλφων με τα τεκμηριωμενα πάντα σχολια σου.
Καλησπέρα andr.
Μάλλον δεν εκφράστηκα σωστά και λυπάμαι αν σε στεναχώρησα. Για αρχή έχουμε συνομιλήσει αρκετές φορές μέσα από αυτό το site εκτιμώ πολύ ότι πάντοτε συζητάς με ευγένεια και χωρίς εντάσεις. Στο σχόλιο μου δεν έγραψα ότι ανήκεις σε καμία θεσμική ένωση ή ότι έχεις εσωτερική πληροφόρηση. Αυτό που έγραψα είναι ότι είναι φυσικό κάποιος όταν ενημερώνεται για ένα θέμα, μέσω site η ΜΜΕ, από ανακοινώσεις που προέρχονται από θεσμικές ενώσεις ή επώνυμα άρθρα ατόμων που σχετίζονται με αυτές να τα θεωρεί πιο έγκυρα από τα ανώνυμα σχόλια σε ένα site. Ακόμα και αν αυτό το site (enstoloi.net) είναι ότι πιο έγκυρο υπάρχει στο διαδίκτυο, χάρη στον δημιουργό του, η εγκυρότητα του δεν αντανακλάται και στα σχόλια όλων μας. Επίσης πουθενά δεν έγραψα ότι είναι κακό να ανήκει κάποιος σε θεσμική ένωση ή σύλλογο.
Υ.Γ Δεν θυμάμαι αν έχουμε διαφωνήσει εμείς οι δύο παλαιότερα αλλά να ξέρεις ότι προσωπικά θεωρώ χρήσιμη την διαφωνία, όταν δεν ξεπερνά τα όρια της ευπρέπειας, γιατί βοηθάει να δούμε από διαφορετική γωνία ένα θέμα και μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.
GEORGIOSP μακάρι να υπάρχει αυτό το σάιτ πάντα γιατι όπως έχω πει και στο παρελθόν η βοήθεια του είναι ανεκτίμητη και μέσα από αυτό μπορούμε να γράφουμε όλοι τις απόψεις και πληροφοριες μας άλλοι περισσότερο τεκμηριωμένα με νόμους και εγκυκλίους όπως ο κύριος Καρασαββιδης,εσύ και μερικοί άλλοι συνάδελφοι και άλλοι λιγότερο τεκμηριωμένα .Όντως πουθενά δεν έχεις γράψει ότι είναι κακό να ανηκει καποιος σε καποια θεσμικη ενωση ή συλογο και δεν το επικαλεστηκα πουθενα οτι το εχεις γραψει.
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τις τοποθετήσεις σας ελπίζω να βρεθεί μια λύση και να δώσουν τη δυνατότητα αναγνώρισης πέντε ακόμα χρόνων και από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει τι τον συμφέρει
Καλησπέρα Γιάννη για το Π.Ν. που γνωρίζω υπάρχουν ειδικότητες πού δεν τις δικαιολογεί να εκτελέσουν μετάθεση σε πλοία του στόλου.Ομως της ειδικότητες αυτές της δικαιολογεί η Σύρος και η Λέρος που εντάσσονται στο π.δ.169/2007 άρθρο 40 παρ.5 υποπαραγράφου γ.Τα στελέχη των ειδικοτήτων αυτών εντάσσονται στο άρθρο 11 του Ν4609/19 ;
Υ.Γ. Εάν τα στελέχη αυτά με της ειδικότητες αυτές δεν έχουν εκτελέσει μετάθεση στα νησιά αυτά εντάσσονται στο άρθρο 11 του 4609/19; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Τελικά ρώτησα στο ΜΤΣ αν θα πρέπει να δηλώνουμε ότι εργαστηκαμε και μου είπαν ότι δεν έχει διευκρινιστει ακομα. Προς το παρόν δεν το δηλώνουμε. Αν αλλάξει κάτι θα ενημερωθούμε εγγράφως.
Κύριε Καρασαββίδη εάν εργαστώ σαν συνταξιούχος για μια η δυο μέρες τον μήνα εκτός από το Γενικό λογιστήριο θα πρέπει να το δηλώσω και στο ΜΤΣ. Δηλαδη εκτός από τη σύνταξή θα μου μειώσουν και τα μερίσματα;
Έως και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση που να έχει δει το φως της δημοσιότητας (έγγραφο ή ανακοίνωση) από τα Ταμεία για την περικοπή των μερισμάτων σε περίπτωση εργασίας συνταξιούχων.
Η μόνη ενημέρωση είναι από κάποια σχόλια συναδέλφων (από το ΜΤΑ).
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-275/#comment-78106
.
Καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με το ΜΤΣ ώστε να λάβεις την επίσημη θέση τους και να ενημερώσεις για την απάντηση τους ώστε να γνωρίζουν και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι τι ακριβώς ισχύει σε περίπτωση ανάληψης εργασίας.
Αφορά τους πάντες. Καθώς ο νόμος αφορά πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό.
Αν είστε στρατιωτικός αυτός ο νόμος σας αφορά.
Αλλά υπάρχουν και άλλοι νομοί που επεκτείνουν αυτές στις προβλέψεις και στο πολιτικό προσωπικό έτσι κι αλλιώς.καλήμερα σας.αυτούσια απάντηση του τομεαρχη της ΠΟΜΕΝΣ σε ερωτηση μου όσο αφορά την αναγνώρηση πλασματικού χρόνου υπηρεσίας λόγω τέκνων.τα συμπεράσματα δικά σας….
Κώστα ελπίζω να έχει δίκιο ο τομεάρχης και να ωφεληθούν όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται. Όμως προσωπικά θα ασπασθώ την άποψη του μόνο όταν δω αναγνωριστική πράξη από τον ΕΦΚΑ/ΓΛΚ που θα αναγνωρίζει χρόνο παιδιών της παρ. 15 του άρθρου 11 του ΠΔ169/2007 για εν/εν ή απόστρατο στρατιωτικό ή επίσημη απάντηση του ΓΛΚ σε ερώτημα ασφαλισμένου ή της ομοσπονδίας.
Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 2, 6 και 17 του ν. 3865/2010, που αφορούν το ασφαλιστικό καθεστώς των προσλαμβανομένων στο Δημόσιο από 01-01-2011, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου και τις αναγνωριζόμενες υπηρεσίες.
https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%A1%CE%A0%CE%97-54?inline=true
Γιάννη καλησπέρα. Δεν είμαι σίγουρος αν το σχόλιο σου απευθύνεται σε εμένα αλλά αν ναι τι είναι αυτό που περιέχεται στην εγκύκλιο και είναι διαφορετικό από αυτά που έγραψα προηγουμένως;
Την απάντηση μου την έδωσα σε προηγούμενο σχόλιο μου για το τι ισχύει.
https://enstoloi.net/stratos/comment-page-243/#comment-78092
.
Ανάρτησα την εγκύκλιο για να ενημερωθεί ο πάσα ενδιαφερόμενος για το τι ισχύει και όχι αποκλειστικά σε εσένα. Αν είχα ένσταση επί του σχολίου σου θα αναφερόμουν προσωπικά σε εσένα.
Οκ Γιάννη. Ακριβώς επειδή είχα δει το προηγούμενο σχόλιο σου και αυτό φαινόταν σαν απάντηση στο δικό μου (κάτω και λίγο δεξιότερα) μου δημιουργήθηκε η απορία τι ήθελες να πεις αφού ήδη τα αρχικά μας σχόλια συμφωνούσαν.
Καλό απόγευμα.
Εγω για μεγαλο ασχετο τον κοβω τον τομεαρχη σου.
@Sakis Ναυτικό
Ο Ν1848/1989 δεν έχει καμία σχέση με την 40ετία. Η απαίτηση για 40 συντάξιμα έτη προέρχεται από τον Ν3865/2010 και αφορά μόνο την περίπτωση απομάκρυνσης του στρατιωτικού με αίτηση του (αίτηση αποστρατείας).
Όπως λες η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας για όσους έχουν κατάταξη μετά την 1/10/1990 είναι προαιρετική. Ένας ΕΜΘ που συμπληρώνει 35 έτη υπηρεσίας αποστρατεύεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν1848/1989. Αφού η αποστρατεία του είναι αυτεπάγγελτη δεν υπάρχει η απαίτηση για 40 συντάξιμα χρόνια. Η ανταποδοτική του σύνταξη θα υπολογιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4387/2016 και αν δεν έχει αναγνωρίσει την πενταετία ο υπολογισμός θα γίνει για 35 συντάξιμα χρόνια ενώ αν την έχει αναγνωρίσει θα γίνει για 40 συντάξιμα.
Πιστεύω ότι το ερώτημα σου για την περίπτωση μη αναγνώρισης της πενταετίας είναι καθαρά ρητορικό. Η αναγνώριση σε όλες τις περιπτώσεις είναι συμφέρουσα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην την αναγνωρίσει κάποιος. Διάβασε προσεκτικά το άρθρο του Αχιλλέα https://enstoloi.net/anagnorisi-pentaetias-prin-meta-2002/ και ειδικά την ενότητα Συμπεράσματα – Παραδοχές.
Σε εμένα το παραπάνω σκεπτικό γίνεται αντιληπτό ως εξής:
Αν υποθέσουμε ότι κατατάγηκα (προέλευση ΕΜΘ) στην ηλικία των 19, και υπηρετήσω 35 χρόνια , στα 54 μου θα έχω συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και ταυτόχρονα την ίδια χρονιά θα έχω συμπληρώσει την μεγίστη παραμονή ηλικίας στο βαθμό (νδ 445/74).
Η υπηρεσία θα πρέπει να με αποστρατεύσει.
Ποιος ο λόγος να αναγνωρίσω την πλέον οικονομικά συμφέρουσα 5ετία (την ποιο παλιά, η οποία έχει ουσιαστικά μηδενική συντάξιμη ανταποδοτικότητα) δεδομένου ότι το δικαίωμα αποστρατείας το έχω κατοχυρώσει?
Αν βέβαια είχα σκοπό να αναγνωρίσω την πλέον πρόσφατη 5ετία (ήτοι συντάξιμη ανταποδοτικότητα αλλά με μεγάλο κόστος αναγνώρισης) τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Κάνω κάπου λάθος?
Ευχαριστώ.
Καλημέρα….ST κατ’ αρχάς ο νομος 445/74 για αποστρατεία λογο κατάληψης ορίου ηλικίας του βαθμού για μονιμοποιηθεντες ΕΜΘ έπαψε να ισχύει. Και δεύτερον αναφέρεις ότι η αναγνωριση της πλέον συμφαιρουσας οικονομικά 5ετιας έχει ουσιαστικά μηδενική συνταξιμη ανταποδοτικότητα προσωπική μου γνώμη και διαβάζοντας διάφορες αναλύσεις για το θέμα είναι ότι π.χ έχεις 35 χρόνια υπηρεσίας και 5 μάχιμη πενταετία η σύνταξη σου θα υπολογιστεί για 40 χρόνια υπηρεσίας.
Καλημέρα και από εμένα ST.
Το μεγάλο λάθος που κάνεις είναι ότι θεωρείς ότι η πλέον οικονομικά συμφέρουσα 5ετία έχει ουσιαστικά μηδενική συντάξιμη ανταποδοτικότητα. Όμως η αναγνώριση της πενταετίας ανεβάζει το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης από 33,81% (35 χρόνια) σε 42,81% (40 χρόνια).
Για να δεις την επίδραση που θα έχει στην σύνταξη σου πήγαινε στην σελίδα σύνταξη ΓΕΣ, βάλε ημερομηνία διαγραφής 35 χρόνια από την κατάταξη, στα προσωπικά στοιχεία επέλεξε ΟΧΙ στο πεδίο παραίτηση και βάλε 0 μάχιμα έτη. Σημείωσε το πληρωτέο ποσό της σύνταξης και μετά άλλαξε τα μάχιμα έτη σε 5. Θα δεις μια αξιόλογη αύξηση στο πληρωτέο ποσό της σύνταξης σου που θα αποσβέσει το κόστος της αναγνώρισης της πιο παλαιάς πενταετίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Έχετε δίκιο…το γεγονός ότι αλλάζει το ποσοστό αναπλήρωσης (και μάλιστα πολύ) δεν το είχα υπολογίσει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ισχύει η αποστρατεια στα 35,ανεξαρτητως 5ετιας για όλους;Αρα δεν υπάρχει 40ετια και δεν υπάρχει δυνατότητα για παραπάνω συνταξιμα έτη.
καλημέρα σας.επανέρχομαι στο θέμα της αναγνώρισης πλασματικής υπηρεσίας λόγω τέκνων.πρόσφατα δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του τομεάρχη της ΠΟΜΕΝΣ που λέει ότι σαφώς αυτή η διαδικασία αναγνώρισης αφορά και τους στρατιωτικούς.δεν ξέρω αν το έχετε στα υπόψη σας.ευχαριστώ.
Κώστα καλημέρα. Βρήκα το άρθρο στο οποίο αναφέρεσαι (https://www.enoplos.gr/2019/08/blog-post_149.html ). Έχει δίκιο ο συντάκτης του άρθρου όταν λέει ότι ο κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων αφορά και τους στρατιωτικούς. Όμως ο κώδικας χωρίζεται σε πέντε τμήματα με το τμήμα Α (άρθρα 1-24) να αφορά τις πολιτικές συντάξεις και το τμήμα Β (άρθρα 25-52) τις στρατιωτικές συντάξεις. Η παράγραφος 15 του άρθρου 11 του ΠΔ169/2007 που αναλύεται στο άρθρο ανήκει στο τμήμα Α των πολιτικών συντάξεων και αφορά τους πολιτικούς υπαλλήλους του δημοσίου. https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/393111
Αν δεις την ενότητα Αναγνώριση προϋπηρεσίας/Χρόνου Παιδιών της σελίδας του υπουργείου οικονομικών διευκρινίζεται ότι η διάταξη αφορά πολιτικούς υπαλλήλους. Δεν γνωρίζω βέβαια αν ο συντάκτης του άρθρου έχει υπόψιν του περίπτωση συναδέλφου που υπέβαλε αίτηση αναγνώρισης προς το ΓΛΚ η οποία έγινε αποδεκτή.
Προφανώς κάνεις λόγω στην παρακάτω ανάρτηση του τομεάρχη
https://www.enoplos.gr/2019/08/blog-post_149.html
Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά τις πολιτικές συντάξεις (άρθρο 11, παρ. 15α)
Καλημέρα σας.μπορεί καποιός συνάδελφος που γνωρίζει να με ενημερώσει για την διαδικασία αναγνώρισης πλασματικής υπηρεσίας λόγω τέκνων και αν ισχύει ακόμα?.για 2 τέκνα από ότι ξέρω είναι 3 χρόνια.
ισχύει αυτή η διατάξη για τους στρατιωτικούς?.ευχαριστώ.
Για τους στρατιωτικούς δεν προβλέπεται πλασματικός χρόνος για τα παιδιά.
Διάβασε στην σελίδα FAQ (ερωτήσεις) https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/ τις ενότητες 3.2 και 3.3
Πληροφορίες για τους χρόνους που μπορούν να αναγνωριστούν, με παραπομπές στην σχετική νομοθεσία, μπορείς να βρεις στην σελίδα https://www.minfin.gr/web/31341/home στις ενότητες Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης/Στρατιωτικοί και Αναγνώριση προϋπηρεσίας.
https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/
3. Σύνταξη
παραγρ. 3 (μπορώ να αναγνωρίσω …)
Κ. Καρασαβίδη καλησπέρα σας.Είμαι Ανθστής, κατηγορίας ΕΜΘ, ημ/νία κατάταξης 01-06-1992, υποχρεούμαι σε θητεία 40 ετών. Ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει σε ότι αφορά τη μετοχική σχέση μου με το ΜΤΣ. Ισχύει δηλαδή ότι λύεται με την παρέλευση 35 ετών, όπως αναφέρεται στην FAQ 4/2; Συνεχίζει έως την λήξη της ενεργού υπηρεσίας, των 40 ετών; Τι συμβαίνει αν υπάρχει αναγνώριση της μαχιμης πενταετίας ΕΦΚΑ και ΜΤΣ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Από πού συμπεραίνεις ότι : ” υποχρεούσαι σε θητεία 40 ετών” ?
Με αναγνώριση πλασματικών (5 εκστρατείας + 3 bonus) μπορείς να αποχωρήσεις
με 32 πραγματικά (το 2024).
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, το γνωρίζω ήδη αυτό . Το ερώτημα είναι τι γίνεται μ’ αυτόν που επιλέγει την παραμονή για 40 έτη, για όποιο λόγο, ή μ’αυτόν που επιλέγει την παραμονή 35 ετών και εχει εξαγοράσει την μάχιμη πενταετία τόσο στον ΕΦΚΑ όσο και στο ΜΤΣ.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής παραμονής για 40 έτη εκτός εξαιρέσεων (βλ. ανώτατοι αξκοί).
Με την συμπλήρωση τριάντα πέντε (35) ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας παύει να ενεργείται κράτηση υπέρ ΜΤΣ από τις αποδοχές των μετόχων του ΜΤΣ (https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/159761 ).
Ακόμα και αν έχεις αναγνωρίσει στο ΜΤΣ την πενταετία, π.χ στα 28 έτη υπηρεσίας, και μετά αποφασίσεις να παραμείνεις θα πρέπει με την συμπλήρωση των 35 ετών αναγνωρισμένης συντάξιμης υπηρεσίας να σταματήσει η κράτηση υπέρ ΜΤΣ από τις αποδοχές σου γιατί δεν πρόκειται να μετρήσει χρόνος πέραν των 35 ετών. Διάβασε την παράγραφο 4β στην σελίδα 2 του έγγράφου Μέρισμα ΜΤΣ στην σελίδα https://enstoloi.net/voithimata/eggrafa/ .
ευχαριστώ πολύ για την απάντηση georgiosp.
Καλησπέρα.GEORGIOSP θα ήθελα την γνώμη σου αλλά και όποιουδηποτε συναδέλφου στο εξης: όταν στον τελευταίο νόμο του 2019 αναφέρει ότι οι ΕΜΘ αποστρατεύονται με 35 έτη συνταξιμης υπηρεσίας εννοεί 35 έτη σαν στέλεχος ή 35 έτη μαζί με την μάχιμη 5ετια ή οποιοδήποτε χρόνο Μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος.
Καλησπέρα andr. Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στην παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν4609/2019 https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/513774 .
Η συγκεκριμένη παράγραφος τροποποιεί την παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν1848/1989. Η φράση ¨μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας¨ υπήρχε και στην αρχική μορφή της παραγράφου και δεν είναι κάτι καινούριο που άλλαξε με τον Ν4609/2019. Μπορείς να επιβεβαιώσεις αυτό που λέω αν τσεκάρεις το κουτάκι Εμφάνιση διαφορών με την προηγούμενη κωδικοποίηση στην σελίδα https://www.kodiko.gr/nomologia/document?id=514284 .
Πάγια μέχρι σήμερα όταν στους νόμους περί εξέλιξης των στρατιωτικών (ΟΧΙ τους συνταξιοδοτικούς αλλά 1848/89, 2439/96, 3883/2010) χρησιμοποιούταν η έκφραση πραγματική συντάξιμη υπηρεσία ή πλήρης συντάξιμη υπηρεσία εννοούσε το χρόνο που πραγματικά διανύθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον δημόσιο τομέα.
Ποτέ και σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν συνυπολογιζόταν η μάχιμη πενταετία ή οι διπλάσιοι χρόνοι για τον υπολογισμό της 35ετίας.
GEORGIOSP κατ’ αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση σου.Θα ήθελα να επισημάνω ότι εδώ η 35ετια δεν αναφέρεται για την εξέλιξη του στελέχους αλλά για συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Όχι Andr κάνεις λάθος. Η συγκεκριμένη παράγραφος του Ν1848/1989 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν4609/2019 και ισχύει σήμερα σημαίνει ότι οι ΕΜΘ παραμένουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας οπότε και αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία. Η ίδια πρόβλεψη, αυτεπάγγελτη αποστρατεία στα 35 έτη υπηρεσίας, υπάρχει για όλες τις κατηγορίες των στρατιωτικών (εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων). Δεν έχει καμία σχέση με συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Για ότι έχει σχέση με συνταξιοδοτικό δικαίωμα διάβασε την ενότητα 3. Σύνταξη https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/ .
Καλησπέρα και από εμένα.Ο 1848/89 άρθρο 13 παρ.4 έχει δύο βασικά μερη.1)η φράση μέχρι την συμπλήρωση 35ετους συνταξιμης υπηρεσίας.2)η φράση εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του ανθυπασπιστή.Αυτο που τροποποιήθηκε με το 4609/19 άρθρο 4 παρ.1 είναι είναι το μέρος 2 που αντί για ανθυπασπιστή έγινε ανθυπολοχαγού.Το μέρος 1 παρέμεινε ως έχει.Αρα έχουμε 35 πραγματικά +5 τα μάχιμα σύνολο 40 έτη υπηρεσίας.Ομως τα 5 μάχιμα είναι προερετικα αν θέλεις τα εξαγοραζεις.Αν κάποιος δεν τα εξαγοράσει και δεν συμπλήρωσε 24,5 έτη μέχρι και το 2015 τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση μιας και δεν έχει τροποποιηθεί το πρώτο μέρος του 1848/89 άρθρο 13 παρ4 ως προς την 40ετια . Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δεν ξέρω πως ερμηνεύεις εσύ αυτή την παράγραφο αλλά:
Α. Σίγουρα δεν σημαίνει ότι μπορείς να φύγεις με αίτηση σου στα 35 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Αν έχεις συμπληρώσει 24,5 χρόνια υπηρεσίας μετά το 2015 για να μπορέσεις να φύγεις με αίτηση αποστρατείας χρειάζεσαι 40 χρόνια και ΟΧΙ 35.
Β. Αν επιθυμείς να παραμείνεις περισσότερο χρόνο στην υπηρεσία δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς γιατί η υπηρεσία θα σε αποστρατεύσει στα 35 χρόνια υπηρεσίας χωρίς να συνυπολογίσει σε αυτά την πενταετία ή τυχόν διπλάσιους χρόνους που έχεις.
Αυτά βέβαια με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα.
Το πιθανότερο είναι να έχεις δίκιο..Η ερώτηση μου εάν στα 35 χρόνια προσμετρουνται συνολικά και οι τυχόν αναγνωρίσεις είναι διότι ο κύριος Καρασαββιδης στην παράγραφο ερωτήσεις 3.1δ αναφέρει οτι με τον όρο συνταξιμη υπηρεσια αποδιδονται ολα τα ετη.( υπηρεσια σαν στελεχος αλλα και οι αναγνωρισεις που εχουν γινει.)
Αυτά που αναφέρει ο Αχιλλέας στην ενότητα 3 αφορούν το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό και βέβαια μετράνε όλα τα αναγνωρισμένα χρόνια για να υπολογιστεί η σύνταξη. Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα ο όρος συντάξιμη υπηρεσία είναι ακριβώς αυτό που αναφέρεται στην ενότητα 3.1δ των FAQ.
Όμως όπως είπα και παραπάνω ο Ν4609/2019 δεν τροποποιεί ασφαλιστικό νόμο αλλά νόμο που αφορά την προέλευση και την εξέλιξη στελεχών. Καταλαβαίνω ότι η χρήση της πρότασης ¨35ετής συντάξιμη υπηρεσία¨ μπερδεύει αλλά έχει διαφορετική έννοια όταν χρησιμοποιείται σε ασφαλιστικό νόμο και άλλη όταν χρησιμοποιείται σε νόμο που αφορά την προέλευση και την εξέλιξη στελεχών.
Αν υποθέσουμε ότι ισχύει αυτό που λες θα έπρεπε ΕΜΘ με ημερομηνία κατάταξης το 1988, που έχει την πενταετία χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει, να είχε αποστρατευτεί από το 2018 αφού θα είχε ήδη συμπληρώσει 35 χρόνια (30+5) συντάξιμης υπηρεσίας. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
Ευχαριστώ.
Εγώ, αυτό που έχω να πω σαν παρατηρητής στην παραπάνω “κουβέντα” σας είναι ότι είστε άξιοι συγχαρητηρίων όλοι σας εδώ μέσα.
Για το ύφος και την φρασεολογία σας.
Για την κατάρτιση που διαθέτετε σε συνταξιοδοτικά θέματα.
Για την διάθεση σας να εξηγήσετε.
Δουλειά που έπρεπε να γίνεται από την υπηρεσία, την έχουν αναλάβει συνάδελφοι με μεράκι, και κορυφαία αποτελέσματα.
Μπράβο σας!
Καλημέρα, είμαι με προσωρινή σύνταξη εδώ και δύο χρόνια και θα ήθελα να δω πόσα περίπου θα παίρνω από την οριστική, σε ποια εφαρμογή θα κοιτάξω σύνταξη ΓΕΣ ή σύνταξη ΕΦΚΑ 2017..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Έχουμε κάποια ενημέρωση για το πότε θα ενημερωθουν οι νέοι πίνακες μισθοδοσίας που αφορά την κατηγορία γ λόγω ότι η εμθ πλέον συνταξιοδοτούνται με το βαθμό του υπλγου;
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-275/#comment-77979
Επίσης διάβασε το τέλος του αρθρου που παρέθεσε άλλος συνάδελφος εδώ: https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-275/#comment-78051
Καλημερα Αχιλλεα,βλεποντας σημερα τη σελιδα υπολογισμος συνταξης ,διαπιστωνω οτι το πληρωτεο βγανει πολυ πιο κατω 300 και ευρω , απο υπολογισμους πριν 2 εβδομαδες, αλλαξε κατι η υπαρχει προβλημα στη σελιδα ?
Δεν άλλαξε κάτι (έλειπα το προηγούμενο διάστημα) και η ημερομηνία τελευταίας αλλαγής φαίνεται πάντα κάτω δεξιά στις σελίδες. Τσέκαρε πρώτα όλα τα πεδία δεδομένων μήπως έχει συμπληρωθεί κάτι λάθος, αλλιώς στείλε mail με περισσότερες λεπτομέρειες.
Κύριε Καρασαββίδη καλημέρα. Δημοσιεύτηκε σε κάποια site ότι με τον επανυπολογισμο των συντάξεων (προ 2016) θα υπάρξει μεταβολή προς τα επάνω των ποσοστών αναπλήρωσης. Έχετε κάποια εικόνα ; Με εκτίμηση.
Θα ανέβει σχετικό άρθρο όταν δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένα ποσοστά και φυσικά θα ενημερωθούν οι σελίδες υπολογισμού, αλλά επί της ουσίας οι παλιοί συνταξιούχοι δεν κερδίζουν τίποτε εάν αυξηθεί η σύνταξη διότι θα μειωθεί ισόποσα η προσωπική διαφορά.
Πχ. αντί για 1.100 νέα σύνταξη + 200 προσ. διαφορά = 1.300 €, θα παίρνεις 1.200 σύνταξη + 100 προσ. διαφορά.
Όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα ανέβουν από 1.100 στα 1.200 € (πάλι λιγότερα σε σχέση με πριν το 2016).
Σας ευχαριστώ. Ακόμη και έτσι, και για ψυχολογικούς λόγους είναι καλύτερα. Η έννοια της προσωπικής διαφοράς μου προκαλεί έντονη ανασφάλεια.
Όντως και υπάρχει και έμμεσο κέρδος αν και αρκετά μακρινό. Με μικρότερη προσωπική διαφορά θα είναι λιγότερα τα έτη μέχρι αυτή να μηδενιστεί από μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων, ώστε μετά να υπάρξει στο (απώτερο;) μέλλον αύξηση λόγω πληθωρισμού και για τις παλιές συντάξεις.
Καλημέρα υπηρετώ ως ΕΜΘ Ανθστης από 24-11-1989 ειμαι 47 ετών και έχω και τα 5 χρόνια μαχημα, είμαι άγαμος με 1 τέκνο 21 ετών.Θα παρακαλούσα εάν γνωρίζατε .1ον εάν μπορώ να βγω στη σύνταξη.2ον πόσο σύνταξη θα λάβω τώρα με όλα τα ταμεία καθαρή.3ον ποιό είναι το εφάπαξ που δικαιούμε.4ον την άποψη σας εάν φύγω τώρα η το 2022 η με 35 ετη πραγματική υπηρεσία τι με συμφέρει. Ευχαριστω εκ των προτέρων καθώς σε αυτά τα θέματα έχω μεσάνυχτα.
Καλημέρα Γιώργο και χρόνια πολλά. Απαντήσεις για τις ερωτήσεις σου θα βρεις στις ενότητες του παρόντος site, δικαίωμα σύνταξης πάνω δεξιά, σύνταξη ΓΕΣ και εφάπαξ ΓΕΣ στο πάνω μέρος της σελίδας. Τώρα για το αν σε συμφέρει να συνταξιοδοτηθείς τώρα ή αργότερα κτλ είναι καθαρά δικιά σου επιλογή λαμβάνοντας υπόψιν τα δικά σου δεδομένα (τα προσωπικά σου τα ξέρεις καλύτερα εσύ).
Θα βρεις όλες τις απαντήσεις αρχίζοντας από εδώ –> Τρόπος χρήσης και αξιοποίησης του site
Διαβάζοντας προχθές ένα άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο σχετικά με τις συνταξιοδοτήσεις,θέλω να ρωτήσω το εξής:
Είμαι εν ενεργεία αξιωματικός με 34 χρόνια υπηρεσίας(τα κλείνω σε 2 μήνες).Κατά πόσο θα επηρεαστεί η σύνταξη μου και το ΕΦΑΠΑΞ αν η διαγραφή μου γίνει Ιανουάριο του 2021, βλέποντας την περσινή ΕΔΥΕΘΑ που τους διέγραψε τον αντίστοιχο μήνα?
Ευχαριστώ
http://www.bloko.gr/2019/08/o_48.html
Ευχαριστω πολυ Alezi.
Ειμαι από τους αξιωματικούς που αποστρατεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2019….α) Η αναμενόμενη προσωρινή σύνταξη που περιμένω (διότι η οριστική θα αργήσει αρκετά) δεν θα σε επηρεάσει διότι θα έχουμε την ίδια , περίπου 940 ευρώ…β) Για το εφάπαξ επειδή είσαι νεότερος κατά ένα χρόνο από εμένα θα είναι λιγότερο κατά λίγα ευρώ…ασήμαντη διαφορά….γιαυτό μην ανησυχείς ιδιαίτερα…
Θα ηθελα να ρωτησω αν το πληρωτεο ποσο που εμφανιζει ειναι τα καθαρα, η ειναι μεικτα?
Το πληρωτέο είναι τα καθαρά που θα λαμβάνεις κάθε μήνα