Σύνταξη, εφάπαξ & μισθολόγιο στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας
Στρατός Ξ.
Σελίδα υπ' αριθ. 269 με σχόλια ειδικά για το Στρατό Ξηράς (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Subscribe
21K Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Σωτήρης
9 Ιουλίου 2020 23:19
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω πότε συνεδριάζει το συμβούλιο για τις προκαταβολές εφάπαξ; Έχω κάνει την αίτηση τον Μάιο. Ρωτάω επειδή είναι η πρώτη φορά που κάνω αίτηση για προκαταβολή.
Το ίδιο το άρθρο που παρέθεσες αναφέρει τι ισχύει –> https://i.imgur.com/YWYFZ6v.png
Το ποσό υπολογίζεται στη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” (για το διοικητικό βαθμό αποστρατείας).
Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Εφόσον κάνεις τις απαραίτητες μικρο-διορθώσεις στο μεσαίο πίνακα, η ανάλυση της σελίδας θα πρέπει συμφωνεί 100% με την ανάλυση ΕΦΚΑ του επόμενου μήνα (σύνταξη Αυγούστου).
Ευχαριστώ πολύ. Επειδή ως στρατιωτικοί διαβάζουμε και εφαρμόζουμε το νόμο και τις διαταγές προτίθεμαι να υποβάλω αίτηση αποστρατείας με 27 πραγματικά, 5 “μαχιμα”, 5 του νόμου 4609/19 ειδικότητας και 3 bonus εισαγωγή σχολή 1993. Έχω δει την αλληλογραφία για τα 5 του 4609/19 που δεν μπορώ να ξέρω αν είναι ο νόμος συνταγματικός όπως λέει ο εφκα, εάν έχει δίκιο ας τον αλλάξουν αλλά μέχρι τότε δεν εχω το δικαίωμα να υποβάλλω αποστρατεία?
Η αίτηση αποστρατείας μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε κρίνει ο καθένας. Θα γίνει αποδεκτή, θα βγει το ΦΕΚ αποστρατεία και τέλος από την εργασία στο υπουργείο Άμυνας. Το θέμα όμως της σύνταξης και του εφκα είναι εντελώς διαφορετικό θέμα . Ο εφκα εάν δεν εκδοθεί εγκύκλιος για την δεύτερη πενταετία από το υπουργείο εργασίας δεν πρόκειται να προβεί στην αναγνώριση της. Για αυτούς έχει μεγαλύτερη αξία (κακώς βέβαια) η εγκύκλιος από τον νόμο. Όχι μόνο σε αυτό το θέμα αλλά σε όλα. Την άλλη εβδομάδα, προς το τέλος της θα έχω τηλεφωνική συνδιάλεξη με την προϊσταμένη του τμήματος κάποια Κυρία Παπαγεωργίου η οποία τότε θα έχει επιστρέψει από άδεια και θα με ενημερώσει για το που βρίσκεται το όλο θέμα. Με πήρε πολλές φορές στο κινητό την περασμένη Παρασκευή όπως μου είπαν αλλά το είχα ξεχάσει και το είδα το απογευμα. Όταν κάλεσα την Δευτέρα μου είπαν ότι πήρε άδεια. Δεν περιμένω κάτι το ουσιαστικό βέβαια αλλά εάν υπάρξει κάτι θα το γράψω εδώ μέσα.
Αντιθέτως δεν μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε αίτηση αποστρατείας (ερώτηση 2.3 στις FAQ), διότι απαιτούνται προϋποθέσεις που δεν τις καλύπτεις.
Οποτεδήποτε μπορεί να υποβληθεί μόνο αίτηση παραίτησης (εννοείται χωρίς σύνταξη).
Η σύνταξη δεν εκδίδεται με βάση το πως ερμηνεύει ο καθένας τους νόμους.
Η ερμηνεία των νόμων γίνεται από τα όργανα του κράτους (ΕΦΚΑ και ΓΕΣ στην περίπτωσή σου) και εάν διαφωνείς με αυτές τις υπηρεσίες προσφεύγεις στα δικαστήρια.
Προσωπικά έχω την ακριβώς αντίθετη άποψη από σένα και θεωρώ (όπως και πολλοί άλλοι) ότι ο Ν.4609/19 δεν προβλέπει καμία πρόσθετη 5ετία, αλλά επεκτείνει τη μία και μοναδική 5ετία και σε όσους δεν υπηρέτησαν σε μάχιμες μονάδες: https://enstoloi.net/stratos/comment-page-248/#comment-80113
Και όμως ο εφκα και το υπουργείο εργασίας θεωρεί ότι δίνει μια επιπλέον πενταετία, όμως έχουν επιφυλάξεις για το πώς ήρθε αυτή η διάταξη. Τώρα εάν καταθέσει αναφορά που γράφει αίτηση αποστρατείας ή αίτηση παραίτησης στο κείμενο της δεν νομίζω πως έχει κάποια διαφορά. Εάν δηλαδή γράφει αίτηση αποστρατειας αυτό δεν σημαίνει πως θα την απορρίψουν από το γενικό επιτελείο του με αυτό το αιτιολογικό
Υπάρχει διαφορά αν υποβληθεί αίτηση παραίτησης ή αποστρατείας. Για τους αξιωματικούς η αίτηση αποστρατείας δεν δύναται να ανακληθεί από την στιγμή που θα υποβληθεί ενώ η αίτηση παραίτησης δύναται να ανακληθεί με προθεσμία 15 ημερών από την υποβολή της.
Για ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς υπάρχουν διαφορές σε κάθε όπλο. Για τον στρατό ξηράς ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης παραίτησης μέχρι την αποδοχή της.
Η αίτηση αποστρατείας γενικά έχει την έννοια ότι ο αιτών έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα συντάξιμα για χορήγηση σύνταξης ενώ η αίτηση παραίτησης ότι ο αιτών γνωρίζει ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις απονομής σύνταξης αλλά παρόλα αυτά επιθυμεί την απομάκρυνση του από την υπηρεσία.
Το ξέρω ότι φαίνεται να παίζουμε με τις λέξεις αλλά σε περίπτωση που κάπου ¨στραβώσει το πράγμα¨ και αρχίσουν οι προσφυγές, δικαστήρια κτλ. η επιλογή των σωστών λέξεων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Όσον αφορά τα δικαστήρια εκεί θέλει πολύ υπομονή. Προχθές αίτηση ακύρωσης μου πήρε αναβολή για δεύτερη φορά. Φαντάζομαι θα πάρει τουλάχιστον άλλη μία. τα δικαστήρια στη χώρα μας δουλεύουν βασανιστικά αργά
Κ.Αχιλλέα καλημέρα. Ο ίδιος ο νομοθέτης σε οδηγία στο ΥΠΕΘΑ αναφέρει ότι είναι επιπλέον πενταετία, το ίδιο και έγγραφα του υπουργείου. Ο ΕΦΚΑ και ο υπουργός Εργασίας απάντησε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ότι είναι επιπλέον πενταετία αλλά λείπει αναλογιστική μελέτη δηλ. δεν νομοθέτηση ορθά. Ως στρατιωτικος εγώ διαβάζω έγγραφα του υπουργείου μου και δεν έχω την αρμοδιότητα να κρίνω αν είναι συνταγματικός ο 4609 ή όχι, αλλά ούτε και ο ΕΦΚΑ μπορεί. ΑΝ νομοθετήθηκε λάθος να διορθωθεί ή να καταργηθεί απλά νομίζω είναι τα πράγματα.
Γιάννη στην αναφορά αποστρατείας θα έχω τους νόμους με τα χρόνια που αναγνωρίζονται. Αν τώρα ο ΕΦΚΑ δεν έχει εγκύκλιο για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσω δεν είναι δικό μου σφάλμα. Ας το πούμε καθαρά ότι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ που λέει 5ετη ΠΛΕΟΝ της “μαχιμης” 5ετίας. Τότε δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος της φιλολογίας, ΚΟΚ κτλ για κάποια δικαιολογία…Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά!
Ο νόμος ισχύει κανονικά. Ένας νόμος ισχύει μέχρι να καταργηθεί με έναν άλλο νόμο. Ακόμα και το συμβούλιο της επικρατείας που κρίνει για συνταγματικότητα δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει ως συνταγματικό η αντισυνταγματικό έναν νόμο. μόνο τις κανονιστικές πράξεις για την εφαρμογή του νόμου μπορεί να κρίνει π.χ. υπουργικές αποφάσεις. οπότε από τη στιγμή που ο νόμος αυτός υπάρχει δεν έχει αλλάξει δεν έχει καταργηθεί αλλά και δεν τον εφαρμόζουν δίνει μία εικόνα ευτελισμού ακόμα και του ίδιου του πολιτεύματος. Η συγκεκριμένη διάταξη στο νόμο 4609 δεν απαιτεί την έκδοση ούτε υπουργικής απόφασης ούτε προεδρικού διατάγματος ούτε τίποτα. Την έκδοση μιας εγκυκλίου απαιτεί η οποία εγκύκλιος επί της ουσίας όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί ένα έγγραφο παροχής οδηγιών και ανακοινώσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. ο εφκα δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κρίνει περί συνταγματικότητας ή μη κάποιων διατάξεων ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι ως εκεί.
@Μαρκ
Είναι ένα θέμα προς συζήτηση είναι αν η παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν4609/2019 αφορά στην αναγνώριση μιας επιπλέον πενταετίας για τους στρατιωτικούς ή αν δίνει την δυνατότητα αναγνώρισης της πενταετίας σε όσους δεν έχουν υπηρετήσει σε μονάδες που προβλέπονται από το άρθρο 40 του ΝΔ169/2007. Εγώ προσωπικά ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν την δεύτερη εκδοχή.
Άσχετα όμως με το τί πιστεύουν οι μεν ή οι δε με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αυτό που ισχύει είναι ότι ούτε το υπουργείο εργασίας ούτε ο ΕΦΚΑ σκοπεύουν να εφαρμόσουν καμία από τις παραπάνω δύο εκδοχές.
Βλ. τα κείμενα https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11184537.pdf και https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11304585.pdf
Μέχρι να δοθεί λύση, για την οποία θα απαιτηθεί νέα νομοθέτηση, όπως λέει ο Γιάννης πιο πάνω, είτε για να καταργηθεί τελείως η διάταξη είτε για να επανέλθει νομότυπα και σαφέστερη, μην υπολογίζεις να βασιστείς στην επιπλέον πενταετία για να υποβάλεις αίτηση αποστρατείας. Με τα στοιχεία που δίνεις θα έχεις 27 πραγματικά και την πενταετία δηλαδή σύνολο 32 συντάξιμα. Αφού ο ΕΦΚΑ δεν κάνει αποδεκτή την επιπλέον πενταετία δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε την τριετία του Ν3865/2010 επειδή με την χρήση της δεν θα συμπληρώνεις 40 συντάξιμα.
Η σοφότερη επιλογή είναι να περιμένεις μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα αυτό.
Συμφωνώ μαζί σου ΜΑΡΚ ότι έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει. Δυστυχώς όμως δεν ισχύει αυτό. Όπως έγραψε ο Φώτης πιο πάνω (9 Ιουλίου 2020 16:05) με την αίτηση αποστρατείας ή παραίτησης ξεκινάει η διαδικασία που αφορά του υπουργείο Άμυνας το οποίο αφού κάνει δεκτή την αίτηση του ενδιαφερόμενου προχωράει στην έκδοση της διαταγής ή του διατάγματος αποστρατείας. Μετά αναλαμβάνει το υπουργείο εργασίας για τον υπολογισμό και την έκδοση της σύνταξης. Κανονικά θα έπρεπε όταν υποβάλλεται αίτηση αποστρατείας να γίνεται από την υπηρεσία έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αποστρατεία και σε αρνητική περίπτωση να επιστρέφεται η αίτηση στον ενδιαφερόμενο με την υπόδειξη ότι δεν δικαιούται σύνταξης και αν συνεχίζει να επιθυμεί την απομάκρυνση του από την υπηρεσία να επανέλθει με αίτηση παραίτησης.
Έχει παρατηρηθεί όμως μερικές φορές να έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο αίτηση αποστρατείας και μετά το ΓΛΚ να αρνείται την έκδοση σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης των συντάξιμων ετών.
Μόνη δικλείδα ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις είναι η δυνατότητα επιστροφής στην υπηρεσία σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 4 του Ν4151/2013 https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/72745 .
Υ.Γ. Έχω την εντύπωση ότι παλαιότερα είχε γίνει κάποια συζήτηση για έλεγχο των προϋποθέσεων πριν την αποδοχή αιτήσεων αποστρατείας αλλά δεν θυμάμαι τί έγινε τελικά ούτε αν είχε ξεκινήσει προσπάθεια υλοποίησης.
Στα όσα χρόνια είναι σε λειτουργία η διαύγεια από όπου μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία, έχει διαπιστωθεί μόνο μια (1) περίπτωση επαναφοράς στην ενεργό υπηρεσία με αιτιολογία τα περί πλάνης.
.
Όταν υποβάλουμε αίτηση αποστρατείας μεταξύ άλλων, δηλώνουμε ότι έχουμε συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για τον κανονισμό – απονομή σύνταξης.
.
Σύμφωνα με την νομοθεσία άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται ειδικά όταν έχουμε λάβει γνώση ενυπόγραφα, επί των διατάξεων σχετικά με την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, των σχετικών νόμων – και διευκρινήσεων επί αυτών, που έχουν εκδοθεί – κοινοποιηθεί προς ενημέρωση του προσωπικού.
.
Όποιος έχει αμφιβολία για το αν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μπορεί να υποβάλει αναφορά – αίτημα προς την υπηρεσία του, γνωρίζοντας την πρόθεση του να αποστρατευτεί, για να λάβει απάντηση από την υπηρεσία εάν έχει συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ώστε να υποβάλει ή όχι την σχετική αίτηση αποστρατείας.
Άγνοια του νόμου δεν δικαιολογείται από καμία υπηρεσία του Κράτους όπως ο ΕΦΚΑ. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή είπε ότι ο 4609 δίδει επιπλέον 5ετια λόγω ειδικότητας αλλά δεν έχει νομοθετηθεί σωστά λείπει αναλογιστική μελέτη που πρέπει να συνοδεύει κάθε ασφαλιστικο νόμο. Υπενθυμίζεται για την ιστορία ότι τον ψήφισε και αυτός που ήταν αντιπολίτευση χωρίς να θέσει τέτοια θέματα. Άρα υποχρέωση μου είναι να διαβάζω τους νόμους και οχι να κρίνω περί συνταγματικότητας ή όχι γιατί αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ΟΔΗΓΕΊΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ-ΜΠΑΝΑΝΙΑ αφού ο καθείς θα ερμηνεύει όπως θέλει. Αυτό είναι δουλειά της νομοθετικής εξουσίας που αφού παραδέχεται ότι δεν έχει νομοθετηθεί σωστά να ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ Η ΝΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΟΡΘΑ. Βέβαια λογικό θα ήταν το δεύτερο καθόσον όλοι το ψήφισαν αναγνωρίζοντας Υπηρεσιες-Ασκησεις-Επιφυλακες που δεν καλύπτονται με τη μια πενταετια (Οι αστυνομία χωρίς αυτά και με κυλιόμενο ωράριο μπορεί να αναγνωρίσει μια πενταετια. ) Αυτά νομίζω να απαντούν στην
Επιπλέον για το αν πρέπει πρώτα ,πριν υποβάλλω την αιτηση αποστρατείας , να υποβάλλω ερώτηση αν έχω θεμελιώσει το Υπρθα θα λέει Ναι (Σύμφωνα με όλα τα έγγραφα που έχει αποστείλει στο ΥΠΕΚΑ ) και το ΥΠΕΚΑ όχι γιατί δε τοποθετήθηκε σωστά. Ούτε προβλέπεται από κάπου κάποιος να αιτείται κάτι αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει ότι δικαιούται π.χ αιτηση άδειας κτλ.
Δεν έχω/είχα υπόψιν μου περίπτωση συναδέλφου με επαναφορά λόγω πλάνης. Γενικότερα για το δημόσιο υπάρχουν δημοσιευμένες στην Διαύγεια πολύ περισσότερες από μία επιστροφές στην υπηρεσία λόγω πλάνης περί θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Αν όντως για στρατιωτικούς υπάρχει μόνο μία αυτό σημαίνει ότι εμείς είμαστε πιο ενημερωμένοι σε σχέση με τους άλλους υπαλλήλους του δημοσίου και δεν μπαίνουμε εύκολα σε τέτοιου είδους περιπέτειες.
.
Σωστά έτσι δηλώνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η περίπτωση λάθους εκτίμησης ή εσφαλμένης πληροφόρησης.
.
Είναι γενική αρχή το ¨άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται¨. Ξέρω ότι δεν μπορείς να επικαλεστείς άγνοια νόμου για να αποφύγεις καταλογισμό ευθύνης για αξιόποινη πράξη. Είναι όμως πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουν όλοι όλους τους νόμους. Βλ. στην σελ. 11 την αιτιολόγηση για την παρ. 10 του άρθρου 4 του Ν4151/2013
Φώτη εαν έχεις κάποιο νέο σε παρακαλώ ενημέρωσέ μας
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Ανδρέας
7 Ιούλιος 2020 18:02
Καλησπέρα, στην οριστική σύνταξη παίρνουμε επίδομα τέκνων? Αν ξέρει κάποιος να απαντήσει και τι ενεργειες πρεπει να κάνω γιατί στην οριστική που βγήκε μετά από τρία χρόνια δεν βλέπω επίδομα τέκνων
Παράγραφος Δ εδώ –> Περί προσωπικής διαφοράς το ανάγνωσμα
Κάνε δοκιμή στη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” χωρίς / με ανήλικα τέκνα και δες εάν προκύπτει διαφορά στη νέα σύνταξη.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
bill
6 Ιούλιος 2020 20:01
Προς ενημέρωση των συναδέλφων.
α. 8 Δεκ 19 αποστρατεία.
β. 26 Ιουν 20 Πληρωμή σύνταξης για μήνα Ιούλιο + αναδρομικά. από 9 Δεκ 19. Παράλληλα έγινε παρακράτηση και των χρημάτων που είχα λάβει ως εν ενεργεία και έπρεπε να επιστρέψω.
γ. Σήμερα παρέλαβα από τον ΕΦΚΑ και την πράξη συνταξιοδότησης. Μιλάμε για κανονική και όχι προσωρινή. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του enstoloi.net υπάρχει μια διαφορά 34,25 ευρώ παραπάνω .H διαφορά υπάρχει και στο ποσοστό αναπλήρωσης. Ο ΕΦΚΑ μου βγάζει για τα ι΄δια χρόνια όσα και το enstoloi (42 χρ, 1 μήνας και 14 μέρες) ποσοστό 47,04 % ενώ στο enstoloi 51.07%. Γνωρίζει κάποιος γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στα ποσοστά?
Καλησπέρα bill.
Διάβασε τα σχόλια του G.G. και του Αχιλλέα στο ερώτημα του Vasilis70 https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-296/#comment-88869 .
Οι νέοι συντελεστές θα εφαρμοστούν από το φθινόπωρο και τότε θα αλλάξει και για εσένα το ποσοστό σε 51,07% και θα πάρεις αναδρομικά την προβλεπόμενη αύξηση από την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
Προς το παρόν επέλεξε ΕΦΚΑ/16 στην σελίδα σύνταξη ΓΕΣ.
Καλοφάγωτα πρώτα από όλα και Πάντα με Υγεία εύχομαι. Με εμάς ρε παιδιά με την προσωρινή τι θα γίνει υπάρχει κάποιος άνθρωπός που να ξέρει – γνωρίζει…ή κάποιος συνάδελφός με προσωρινή ( εντός 2018 ) που να έχει πάρει κανονική ή να ξέρει κάτι ). Τηλέφωνα δεν απαντάει κανένας …άκρη δεν μπορούμε να βγάλουμε …είμαστε στην άλλη άκρη της Ελλάδος και δεν μπορούμε με άλλο τρόπο να μάθουμε …ως πότε θα πάει αυτή η δουλειά !!!. Κλείνουμε 2 χρόνια και πάμε στο τρίτο ( τουλάχιστον σε εμένα αναφέρομαι) !!!!!. Μπλέξαμε στην μέση της όλης Ιστορίας και είμαστε εγκλωβισμένοι ….ή θα μας αφήσουν τελευταίους ( τα ζώα μας αργά) λες και η δικιά μας ζωή και τα 30+ χρόνια υπηρεσίας μας δεν άξιζαν. Υπομονή είναι καλή αλλά είπαμε !!!!
Με διαγραφή Νοέμβριο του 16 και πρωτόκολλο στο ΓΛΚ τον ίδιο μήνα ενημερώθηκα ότι θα πληρωθώ την κανονική σύνταξη τέλη Ιουλίου.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
andr
5 Ιούλιος 2020 13:38
Γεια σας. Εαν γνωριζει καποιος συναδελφος να απαντησει στο εξης: ενα απο τα απαιτουμενα δικαιολογητικα στο Μ.Τ.Σ για την εισπραξη ΒΟΕΑ ειναι η βεβαιωση αποδοχων του γονεα,ενοει το τελευταιο φυλλο μισθοδοσιας ή κατι αλλο;
Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα τον περασμένο Μάρτιο με το Μ.Τ.Σ ,για να στείλουμε τα δικαιολογητικά του του υιού μου, μου ζήτησαν και φύλλο μισθοδοσίας Δεκ. 2017.
Έχω καταταχθεί στο Στρατό 27 Δεκ 1997.
Έχω 24 εξάμηνα αλεξιπτωτιστου και 17 καταδυτικά .
Η ερώτηση μου είναι η εξης:
Συναθροίζονται τα εξάμηνα αλεξιπτωτιστου με τα καταδυτικά ώστε να συνταξιοδοτηθώ με 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας η βγαίνω μόνο με του αλεξιπτωτιστου
Άντε να δούμε τελικά θα εφαρμοστεί ο νόμος ή εφαρμόζουμε ότι μας αρέσει!
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Νικόλαος
4 Ιούλιος 2020 12:21
Καλημέρα, παιδιά, τελειώνει η 6μηνη άδεια της συζύγου από τον οαεδ σε ένα μήνα, εγώ δικαιούμαι 9μηνη ανατροφής τέκνου; τι έγγραφα πρέπει να μαζέψω αν ναι
Ευχαριστώ πολύ Βασίλη.. . Επίσης αν γνωρίζεις.. Θα πάρει 1 μήνα επιπλέον (μαζεμένο το μειωμένο ωράριο(σε συνεννόηση με τον εργοδότη φυσικά)). Τώρα εγώ θα πάω για 8μηνη;;
Καλησπέρα σε όλους θα ηθελα να ρωτησω εαν ξερει καποιος συναδελφος σχετικά με το ποσοστό αναπηρίας για δύο νοσήματα μετράει αθροιστικά η μόνο το ένα . Δηλαδή σχετικά με τους πίνακες το ένα ειναι 50 % και το αλλο 30 . Όταν θα βγει το ποσοστό αναπηρίας μετά την εκδοση του ΓΛΚ το ποσοστό ποιο θα είναι και για ποσο διάστημα ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Είναι άλλη περίπτωση η απόταξη για πειθαρχικό παράπτωμα και άλλη η αποστρατεία λόγω δυσμενούς κρίσης.
Η απόταξη επιβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ1400/1973 https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/526162 (άρθρο 39) και στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 20 του Ν3865/2010 η οποία περιγράφεται στην ενότητα 2.3.Γ2 στη σελίδα των FAQ.
Στην περίπτωση δυσμενών κρίσεων η αποστρατεία γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν3883/2010 https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/57615 και ο αποστρατευόμενος δικαιούται άμεσα σύνταξης.
Σ’ ευχαριστούμε GEORGIOSP για τη διευκρίνηση. Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, κάποιος που έχει πάρα πολλά παραπτώματα και τον αποστρατεύσουν με δυσμενείς κρίσεις παίρνει άμεσα σύνταξη, ενώ οι συνάδελφοί του που είναι άψογοι πρέπει να περιμένουν τα 40 έτη ή το όριο ηλικίας. Δεν είναι και τόσο δίκαιο έτσι?
Τάκη καλησπέρα.
Οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές.
Όταν υπάρχουν βαριά παραπτώματα επιβάλλεται η ποινή της απόταξης η οποία από το 2010 επιφέρει και την καθυστέρηση της απονομής σύνταξης.
Οι δυσμενείς κρίσεις έχουν να κάνουν με την γενικότερη απόδοση του στρατιωτικού και την ικανότητα του, κατά το συμβούλιο κρίσεων, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του βαθμού του. Η ύπαρξη παραπτωμάτων επηρεάζει το αποτέλεσμα των κρίσεων αλλά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Μπορεί λοιπόν να κριθεί κάποιος διατηρητέος στον αυτό βαθμό (βλ. https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/131049 ) για τρείς φορές και να αποστρατευτεί χωρίς να έχει υποπέσει ποτέ σε παραπτώματα (βλ. β(2) https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/242306 ). Σε αυτή την περίπτωση δικαιούται άμεσα σύνταξη αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ευνοημένος σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους αφού στερείται, παρά την θέληση του, της δυνατότητας να συνεχίσει την σταδιοδρομία του και ταυτόχρονά να αυξήσει τα συντάξιμα έτη.
Ευχαριστώ πολύ GEORGIOSP για τις εξηγήσεις επί του θέματος που μας έδωσες. Ήταν, πάντως, σύνηθες οι δυσμενείς κρίσεις να συνοδεύονται κι από ποινές λόγω παραπτωμάτων για να μπορούν οι αξιολογούντες να τις στηρίξουν στις εκθέσεις αξιολόγησης των στελεχών. Αυτό νομίζω προβλέπονταν κι από τις οδηγίες για τη σύνταξη των εκθέσεων γιατί αν δεν υπήρχαν παραπτώματα και ποινές δεν μπορούσαν να στηριχτούν οι μικρές βαθμολογίες και οι δυσμενείς αξιολογήσεις.
Aν αποδεχτεί κάποιος την ανεπάρκεια του και ζητεί δυσμενή κρίση με αποστρατεία για να τον διώξουν νομίζω είναι ικανή συνθήκη να τον αποστρατευσουν, χωρίς να περιμένει 40ετία…
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Ευστράτιος Τεμπέλης
1 Ιούλιος 2020 07:59
Καλησπέρα στον οδηγό για αποστρατεία αναγράφεται ότι μεταβαίνουμε στο ΓΕΣ/ΔΟΙ υπάρχει περίπτωση να σταλούν ταχυδρομικά-υπηρεσιακά τα απαραίτητα έγγραφα καθόσον διαμένω σε νησί και μου είναι δύσκολο και πολυέξοδο να πάω στην Αθήνα?
Ναι φυσικά, το κάνουν πολλοί. Με συστημένη επιστολή μόνο να ξέρεις, όχι κούριερ γιατί μπορεί και να τα γυρίσουν πίσω. Στέλνεις μαζί όλα τα έγγραφα και για σύνταξη και για μερίσματα και για εφάπαξ και τα προωθούν μετά αυτοί.
Καλησπέρα η ΕΔΥΕΘΑ αποστρατείας μου περιέχει λάθος στοιχεία (έτος και ημνια γέννησης), μου είπαν ότι θα εκδοθεί σε νεότερη ΕΔΥΕΘΑ διόρθωση. Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη συνταξιοδότηση?
ΟΧΙ δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
Εάν η υπαιτιότητα είναι από λάθος της υπηρεσίας – η αναγραφή της, ενώ στο μητρώο σου είναι σωστή η ημερομηνία γέννησης όπως και στην ταυτότητα σου, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
Καλησπερα ειμαι στην αστυνομία 11 χρόνια και πρώην εποπ 7 χρόνια έφυγα πάνω στην μονιμοποίηση δηλώσα ότι δεν επιθυμώ να παραμείνω στο στρατό πήρα ένα εφάπαξ..τα ένσημα του στρατού συνηπολογιζωντε κανονικά? στο τέλος για την σύνταξη.
2( στο στρατό υπηρέτησα σε μαχιμη μονάδα παραμεθόριο υσχει ότι μετράνε δίπλα έτη σύνταξημα.
Ενημερώθηκε η σελίδα υπολογισμού αποδοχών Μισθολόγιο 2025 με την αύξηση του επιδόματος επικινδυνότητας από 1-7-2025: Μισθολόγιο 2025 με νέο επίδομα επικινδυνότητας
.
Η νέα ημερομηνία έκδοσης της εφαρμογής είναι 18-12-2024.
Εάν βλέπετε παλαιότερη ημερομηνία πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Control + F5 για ανανέωση της σελίδας.
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω πότε συνεδριάζει το συμβούλιο για τις προκαταβολές εφάπαξ; Έχω κάνει την αίτηση τον Μάιο. Ρωτάω επειδή είναι η πρώτη φορά που κάνω αίτηση για προκαταβολή.
https://yened.wordpress.com/2020/07/08/panagiotopoulos-stratiotikoi-syntaksi/
Τελικά τι ισχύει με την πληρωμή των 3 χρόνων; Ευχαριστώ.
Το ίδιο το άρθρο που παρέθεσες αναφέρει τι ισχύει –> https://i.imgur.com/YWYFZ6v.png
Το ποσό υπολογίζεται στη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” (για το διοικητικό βαθμό αποστρατείας).
Ευχαριστώ
Προσπαθούν να αλλάξουν της εισφορες από 20 τις εκατό, στο 6,67 τις εκατό..
Διαγραφή 25/6/17 βγήκε η οριστική τον Ιούλιο με αναδρομικά .Ο υπολογισμός της σελίδας έπεσε μέσα 99.9% ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ κ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ!!!
Γράψε περισσότερες πληροφορίες σχετικά… πήρες αναδρομικά… κρατήσεις… πότε είχες αρθ. πρτ. στο γνκ…με ποιο νόμο έγινε η εκκαθάριση..?
Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Εφόσον κάνεις τις απαραίτητες μικρο-διορθώσεις στο μεσαίο πίνακα, η ανάλυση της σελίδας θα πρέπει συμφωνεί 100% με την ανάλυση ΕΦΚΑ του επόμενου μήνα (σύνταξη Αυγούστου).
Υπάρχει υπόδειγμα αίτησης αποστρατείας? Ευχαριστώ
Ρωτησε στο 1ο γραφειο της μοναδος. Υπαρχει υποδειγμα σε ΣΚ.
Στα υποδείγματα του ΣΚ 20-1 υπάρχει. Μπορείς να αναζητήσεις τον κανονισμό στο google και θα τον βρεις εύκολα.
Ευχαριστώ πολύ. Επειδή ως στρατιωτικοί διαβάζουμε και εφαρμόζουμε το νόμο και τις διαταγές προτίθεμαι να υποβάλω αίτηση αποστρατείας με 27 πραγματικά, 5 “μαχιμα”, 5 του νόμου 4609/19 ειδικότητας και 3 bonus εισαγωγή σχολή 1993. Έχω δει την αλληλογραφία για τα 5 του 4609/19 που δεν μπορώ να ξέρω αν είναι ο νόμος συνταγματικός όπως λέει ο εφκα, εάν έχει δίκιο ας τον αλλάξουν αλλά μέχρι τότε δεν εχω το δικαίωμα να υποβάλλω αποστρατεία?
Εκεί θα χρειαστεί επιτέλους να δούμε πως δικάζουν τα δικαστήρια (γιατί εκεί θα φτάσει βλέπω) με βάση τους νόμους η τον ΕΦΚΑ?
Η αίτηση αποστρατείας μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε κρίνει ο καθένας.Θα γίνει αποδεκτή, θα βγει το ΦΕΚ αποστρατεία και τέλος από την εργασία στο υπουργείο Άμυνας. Το θέμα όμως της σύνταξης και του εφκα είναι εντελώς διαφορετικό θέμα . Ο εφκα εάν δεν εκδοθεί εγκύκλιος για την δεύτερη πενταετία από το υπουργείο εργασίας δεν πρόκειται να προβεί στην αναγνώριση της. Για αυτούς έχει μεγαλύτερη αξία (κακώς βέβαια) η εγκύκλιος από τον νόμο. Όχι μόνο σε αυτό το θέμα αλλά σε όλα. Την άλλη εβδομάδα, προς το τέλος της θα έχω τηλεφωνική συνδιάλεξη με την προϊσταμένη του τμήματος κάποια Κυρία Παπαγεωργίου η οποία τότε θα έχει επιστρέψει από άδεια και θα με ενημερώσει για το που βρίσκεται το όλο θέμα. Με πήρε πολλές φορές στο κινητό την περασμένη Παρασκευή όπως μου είπαν αλλά το είχα ξεχάσει και το είδα το απογευμα. Όταν κάλεσα την Δευτέρα μου είπαν ότι πήρε άδεια. Δεν περιμένω κάτι το ουσιαστικό βέβαια αλλά εάν υπάρξει κάτι θα το γράψω εδώ μέσα.Φώτη θα περιμένουμε τα νέα σου. Ευχαριστώ για την προσπάθειά σου γιατί είναι προσπάθεια για όλους!
Αντιθέτως δεν μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε αίτηση αποστρατείας (ερώτηση 2.3 στις FAQ), διότι απαιτούνται προϋποθέσεις που δεν τις καλύπτεις.
Οποτεδήποτε μπορεί να υποβληθεί μόνο αίτηση παραίτησης (εννοείται χωρίς σύνταξη).
Η σύνταξη δεν εκδίδεται με βάση το πως ερμηνεύει ο καθένας τους νόμους.
Η ερμηνεία των νόμων γίνεται από τα όργανα του κράτους (ΕΦΚΑ και ΓΕΣ στην περίπτωσή σου) και εάν διαφωνείς με αυτές τις υπηρεσίες προσφεύγεις στα δικαστήρια.
Προσωπικά έχω την ακριβώς αντίθετη άποψη από σένα και θεωρώ (όπως και πολλοί άλλοι) ότι ο Ν.4609/19 δεν προβλέπει καμία πρόσθετη 5ετία, αλλά επεκτείνει τη μία και μοναδική 5ετία και σε όσους δεν υπηρέτησαν σε μάχιμες μονάδες: https://enstoloi.net/stratos/comment-page-248/#comment-80113
Και όμως ο εφκα και το υπουργείο εργασίας θεωρεί ότι δίνει μια επιπλέον πενταετία, όμως έχουν επιφυλάξεις για το πώς ήρθε αυτή η διάταξη. Τώρα εάν καταθέσει αναφορά που γράφει αίτηση αποστρατείας ή αίτηση παραίτησης στο κείμενο της δεν νομίζω πως έχει κάποια διαφορά. Εάν δηλαδή γράφει αίτηση αποστρατειας αυτό δεν σημαίνει πως θα την απορρίψουν από το γενικό επιτελείο του με αυτό το αιτιολογικό
Υπάρχει διαφορά αν υποβληθεί αίτηση παραίτησης ή αποστρατείας. Για τους αξιωματικούς η αίτηση αποστρατείας δεν δύναται να ανακληθεί από την στιγμή που θα υποβληθεί ενώ η αίτηση παραίτησης δύναται να ανακληθεί με προθεσμία 15 ημερών από την υποβολή της.
Για ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς υπάρχουν διαφορές σε κάθε όπλο. Για τον στρατό ξηράς ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης παραίτησης μέχρι την αποδοχή της.
Η αίτηση αποστρατείας γενικά έχει την έννοια ότι ο αιτών έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα συντάξιμα για χορήγηση σύνταξης ενώ η αίτηση παραίτησης ότι ο αιτών γνωρίζει ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις απονομής σύνταξης αλλά παρόλα αυτά επιθυμεί την απομάκρυνση του από την υπηρεσία.
Το ξέρω ότι φαίνεται να παίζουμε με τις λέξεις αλλά σε περίπτωση που κάπου ¨στραβώσει το πράγμα¨ και αρχίσουν οι προσφυγές, δικαστήρια κτλ. η επιλογή των σωστών λέξεων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Πάρα πολύ καλή η επισήμανση , άρα αν σου κάνουν αποδεκτή την αποστρατεία αποδέχονται και το νόμο…
Όσον αφορά τα δικαστήρια εκεί θέλει πολύ υπομονή. Προχθές αίτηση ακύρωσης μου πήρε αναβολή για δεύτερη φορά. Φαντάζομαι θα πάρει τουλάχιστον άλλη μία. τα δικαστήρια στη χώρα μας δουλεύουν βασανιστικά αργά
Κ.Αχιλλέα καλημέρα. Ο ίδιος ο νομοθέτης σε οδηγία στο ΥΠΕΘΑ αναφέρει ότι είναι επιπλέον πενταετία, το ίδιο και έγγραφα του υπουργείου. Ο ΕΦΚΑ και ο υπουργός Εργασίας απάντησε σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ότι είναι επιπλέον πενταετία αλλά λείπει αναλογιστική μελέτη δηλ. δεν νομοθέτηση ορθά. Ως στρατιωτικος εγώ διαβάζω έγγραφα του υπουργείου μου και δεν έχω την αρμοδιότητα να κρίνω αν είναι συνταγματικός ο 4609 ή όχι, αλλά ούτε και ο ΕΦΚΑ μπορεί. ΑΝ νομοθετήθηκε λάθος να διορθωθεί ή να καταργηθεί απλά νομίζω είναι τα πράγματα.
Μέχρι και εφόσον διορθωθεί με νέα νομοθέτηση, σήμερα ισχύει το παρακάτω…. άρα δεν μπορείς να αποχώρησης σύμφωνα με τα έτη που αναφέρεις παραπάνω και να δικαιωθείς σύνταξη.
https://enstoloi.net/stratos/comment-page-256/#comment-83190
Γιάννη στην αναφορά αποστρατείας θα έχω τους νόμους με τα χρόνια που αναγνωρίζονται. Αν τώρα ο ΕΦΚΑ δεν έχει εγκύκλιο για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσω δεν είναι δικό μου σφάλμα. Ας το πούμε καθαρά ότι ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ που λέει 5ετη ΠΛΕΟΝ της “μαχιμης” 5ετίας. Τότε δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος της φιλολογίας, ΚΟΚ κτλ για κάποια δικαιολογία…Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά!
Ο νόμος ισχύει κανονικά. Ένας νόμος ισχύει μέχρι να καταργηθεί με έναν άλλο νόμο. Ακόμα και το συμβούλιο της επικρατείας που κρίνει για συνταγματικότητα δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει ως συνταγματικό η αντισυνταγματικό έναν νόμο. μόνο τις κανονιστικές πράξεις για την εφαρμογή του νόμου μπορεί να κρίνει π.χ. υπουργικές αποφάσεις. οπότε από τη στιγμή που ο νόμος αυτός υπάρχει δεν έχει αλλάξει δεν έχει καταργηθεί αλλά και δεν τον εφαρμόζουν δίνει μία εικόνα ευτελισμού ακόμα και του ίδιου του πολιτεύματος. Η συγκεκριμένη διάταξη στο νόμο 4609 δεν απαιτεί την έκδοση ούτε υπουργικής απόφασης ούτε προεδρικού διατάγματος ούτε τίποτα. Την έκδοση μιας εγκυκλίου απαιτεί η οποία εγκύκλιος επί της ουσίας όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί ένα έγγραφο παροχής οδηγιών και ανακοινώσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους. ο εφκα δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κρίνει περί συνταγματικότητας ή μη κάποιων διατάξεων ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι ως εκεί.
Όλα οσα γράφεις είναι στέρεα και τα προσυπογραφεφει η λογική. Ας περιμένουμε απαντήσεις!
@Μαρκ
Είναι ένα θέμα προς συζήτηση είναι αν η παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν4609/2019 αφορά στην αναγνώριση μιας επιπλέον πενταετίας για τους στρατιωτικούς ή αν δίνει την δυνατότητα αναγνώρισης της πενταετίας σε όσους δεν έχουν υπηρετήσει σε μονάδες που προβλέπονται από το άρθρο 40 του ΝΔ169/2007. Εγώ προσωπικά ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν την δεύτερη εκδοχή.
Άσχετα όμως με το τί πιστεύουν οι μεν ή οι δε με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αυτό που ισχύει είναι ότι ούτε το υπουργείο εργασίας ούτε ο ΕΦΚΑ σκοπεύουν να εφαρμόσουν καμία από τις παραπάνω δύο εκδοχές.
Βλ. τα κείμενα https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11184537.pdf και https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11304585.pdf
Μέχρι να δοθεί λύση, για την οποία θα απαιτηθεί νέα νομοθέτηση, όπως λέει ο Γιάννης πιο πάνω, είτε για να καταργηθεί τελείως η διάταξη είτε για να επανέλθει νομότυπα και σαφέστερη, μην υπολογίζεις να βασιστείς στην επιπλέον πενταετία για να υποβάλεις αίτηση αποστρατείας. Με τα στοιχεία που δίνεις θα έχεις 27 πραγματικά και την πενταετία δηλαδή σύνολο 32 συντάξιμα. Αφού ο ΕΦΚΑ δεν κάνει αποδεκτή την επιπλέον πενταετία δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε την τριετία του Ν3865/2010 επειδή με την χρήση της δεν θα συμπληρώνεις 40 συντάξιμα.
Η σοφότερη επιλογή είναι να περιμένεις μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα αυτό.
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο αλλά αν σου κάνουν αποδεκτή την ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ αποδέχονται ότι έχεις συμπληρώσει …
Συμφωνώ μαζί σου ΜΑΡΚ ότι έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει. Δυστυχώς όμως δεν ισχύει αυτό. Όπως έγραψε ο Φώτης πιο πάνω (9 Ιουλίου 2020 16:05) με την αίτηση αποστρατείας ή παραίτησης ξεκινάει η διαδικασία που αφορά του υπουργείο Άμυνας το οποίο αφού κάνει δεκτή την αίτηση του ενδιαφερόμενου προχωράει στην έκδοση της διαταγής ή του διατάγματος αποστρατείας. Μετά αναλαμβάνει το υπουργείο εργασίας για τον υπολογισμό και την έκδοση της σύνταξης. Κανονικά θα έπρεπε όταν υποβάλλεται αίτηση αποστρατείας να γίνεται από την υπηρεσία έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αποστρατεία και σε αρνητική περίπτωση να επιστρέφεται η αίτηση στον ενδιαφερόμενο με την υπόδειξη ότι δεν δικαιούται σύνταξης και αν συνεχίζει να επιθυμεί την απομάκρυνση του από την υπηρεσία να επανέλθει με αίτηση παραίτησης.
Έχει παρατηρηθεί όμως μερικές φορές να έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο αίτηση αποστρατείας και μετά το ΓΛΚ να αρνείται την έκδοση σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης των συντάξιμων ετών.
Μόνη δικλείδα ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις είναι η δυνατότητα επιστροφής στην υπηρεσία σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 4 του Ν4151/2013 https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/72745 .
Υ.Γ. Έχω την εντύπωση ότι παλαιότερα είχε γίνει κάποια συζήτηση για έλεγχο των προϋποθέσεων πριν την αποδοχή αιτήσεων αποστρατείας αλλά δεν θυμάμαι τί έγινε τελικά ούτε αν είχε ξεκινήσει προσπάθεια υλοποίησης.
Στα όσα χρόνια είναι σε λειτουργία η διαύγεια από όπου μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία, έχει διαπιστωθεί μόνο μια (1) περίπτωση επαναφοράς στην ενεργό υπηρεσία με αιτιολογία τα περί πλάνης.
.
Όταν υποβάλουμε αίτηση αποστρατείας μεταξύ άλλων, δηλώνουμε ότι έχουμε συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για τον κανονισμό – απονομή σύνταξης.
.
Σύμφωνα με την νομοθεσία άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται ειδικά όταν έχουμε λάβει γνώση ενυπόγραφα, επί των διατάξεων σχετικά με την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, των σχετικών νόμων – και διευκρινήσεων επί αυτών, που έχουν εκδοθεί – κοινοποιηθεί προς ενημέρωση του προσωπικού.
.
Όποιος έχει αμφιβολία για το αν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μπορεί να υποβάλει αναφορά – αίτημα προς την υπηρεσία του, γνωρίζοντας την πρόθεση του να αποστρατευτεί, για να λάβει απάντηση από την υπηρεσία εάν έχει συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ώστε να υποβάλει ή όχι την σχετική αίτηση αποστρατείας.
Άγνοια του νόμου δεν δικαιολογείται από καμία υπηρεσία του Κράτους όπως ο ΕΦΚΑ. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή είπε ότι ο 4609 δίδει επιπλέον 5ετια λόγω ειδικότητας αλλά δεν έχει νομοθετηθεί σωστά λείπει αναλογιστική μελέτη που πρέπει να συνοδεύει κάθε ασφαλιστικο νόμο. Υπενθυμίζεται για την ιστορία ότι τον ψήφισε και αυτός που ήταν αντιπολίτευση χωρίς να θέσει τέτοια θέματα. Άρα υποχρέωση μου είναι να διαβάζω τους νόμους και οχι να κρίνω περί συνταγματικότητας ή όχι γιατί αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο ΟΔΗΓΕΊΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ-ΜΠΑΝΑΝΙΑ αφού ο καθείς θα ερμηνεύει όπως θέλει. Αυτό είναι δουλειά της νομοθετικής εξουσίας που αφού παραδέχεται ότι δεν έχει νομοθετηθεί σωστά να ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ Η ΝΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΟΡΘΑ. Βέβαια λογικό θα ήταν το δεύτερο καθόσον όλοι το ψήφισαν αναγνωρίζοντας Υπηρεσιες-Ασκησεις-Επιφυλακες που δεν καλύπτονται με τη μια πενταετια (Οι αστυνομία χωρίς αυτά και με κυλιόμενο ωράριο μπορεί να αναγνωρίσει μια πενταετια. ) Αυτά νομίζω να απαντούν στην
Άγνοια νόμου που ανέφερε ο σεβαστός κατά τα άλλα για τις απόψεις και τη συμβολή στο site του G G.
Επιπλέον για το αν πρέπει πρώτα ,πριν υποβάλλω την αιτηση αποστρατείας , να υποβάλλω ερώτηση αν έχω θεμελιώσει το Υπρθα θα λέει Ναι (Σύμφωνα με όλα τα έγγραφα που έχει αποστείλει στο ΥΠΕΚΑ ) και το ΥΠΕΚΑ όχι γιατί δε τοποθετήθηκε σωστά. Ούτε προβλέπεται από κάπου κάποιος να αιτείται κάτι αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει ότι δικαιούται π.χ αιτηση άδειας κτλ.
Δεν έχω/είχα υπόψιν μου περίπτωση συναδέλφου με επαναφορά λόγω πλάνης. Γενικότερα για το δημόσιο υπάρχουν δημοσιευμένες στην Διαύγεια πολύ περισσότερες από μία επιστροφές στην υπηρεσία λόγω πλάνης περί θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης. Αν όντως για στρατιωτικούς υπάρχει μόνο μία αυτό σημαίνει ότι εμείς είμαστε πιο ενημερωμένοι σε σχέση με τους άλλους υπαλλήλους του δημοσίου και δεν μπαίνουμε εύκολα σε τέτοιου είδους περιπέτειες.
.
Σωστά έτσι δηλώνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η περίπτωση λάθους εκτίμησης ή εσφαλμένης πληροφόρησης.
.
Είναι γενική αρχή το ¨άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται¨. Ξέρω ότι δεν μπορείς να επικαλεστείς άγνοια νόμου για να αποφύγεις καταλογισμό ευθύνης για αξιόποινη πράξη. Είναι όμως πρακτικά αδύνατο να γνωρίζουν όλοι όλους τους νόμους. Βλ. στην σελ. 11 την αιτιολόγηση για την παρ. 10 του άρθρου 4 του Ν4151/2013
Συνέχεια
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/%CE%91%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%97%20%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97_15.pdf .
Ο νομοθέτης δέχεται ότι υπάρχει πολυνομία στα συνταξιοδοτικά η οποία προκαλεί σύγχυση. Αν η αρχή ¨άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται¨ ίσχυε απόλυτα θα άφηναν απλά τους ενδιαφερόμενους χωρίς σύνταξη. Σε ότι αφορά την ενυπόγραφη ενημέρωση δεν θυμάμαι να έλαβα ποτέ ενημέρωση για συνταξιοδοτικά θέματα μέχρι το 2009 που έφυγα. Μόνο μια παρουσίαση του ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ https://www.haf.gr/wp-content/uploads/2015/01/finance2006.pdf . Εξαιρετική δουλειά αλλά από τότε έχουν αλλάξει πολλά.
.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αν είχα την όποια αμφιβολία αυτή θα ήταν η κίνηση που θα έκανα πριν την υποβολή της αίτησης αποστρατείας.
Φώτη καλημέρα είχες καμία ενημέρωση?
Φώτη εαν έχεις κάποιο νέο σε παρακαλώ ενημέρωσέ μας
Καλησπέρα, στην οριστική σύνταξη παίρνουμε επίδομα τέκνων? Αν ξέρει κάποιος να απαντήσει και τι ενεργειες πρεπει να κάνω γιατί στην οριστική που βγήκε μετά από τρία χρόνια δεν βλέπω επίδομα τέκνων
Παράγραφος Δ εδώ –> Περί προσωπικής διαφοράς το ανάγνωσμα
Κάνε δοκιμή στη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” χωρίς / με ανήλικα τέκνα και δες εάν προκύπτει διαφορά στη νέα σύνταξη.
Προς ενημέρωση των συναδέλφων.
α. 8 Δεκ 19 αποστρατεία.
β. 26 Ιουν 20 Πληρωμή σύνταξης για μήνα Ιούλιο + αναδρομικά. από 9 Δεκ 19. Παράλληλα έγινε παρακράτηση και των χρημάτων που είχα λάβει ως εν ενεργεία και έπρεπε να επιστρέψω.
γ. Σήμερα παρέλαβα από τον ΕΦΚΑ και την πράξη συνταξιοδότησης. Μιλάμε για κανονική και όχι προσωρινή. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του enstoloi.net υπάρχει μια διαφορά 34,25 ευρώ παραπάνω .H διαφορά υπάρχει και στο ποσοστό αναπλήρωσης. Ο ΕΦΚΑ μου βγάζει για τα ι΄δια χρόνια όσα και το enstoloi (42 χρ, 1 μήνας και 14 μέρες) ποσοστό 47,04 % ενώ στο enstoloi 51.07%. Γνωρίζει κάποιος γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στα ποσοστά?
Καλησπέρα bill.
Διάβασε τα σχόλια του G.G. και του Αχιλλέα στο ερώτημα του Vasilis70 https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-296/#comment-88869 .
Οι νέοι συντελεστές θα εφαρμοστούν από το φθινόπωρο και τότε θα αλλάξει και για εσένα το ποσοστό σε 51,07% και θα πάρεις αναδρομικά την προβλεπόμενη αύξηση από την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
Προς το παρόν επέλεξε ΕΦΚΑ/16 στην σελίδα σύνταξη ΓΕΣ.
Καλοφάγωτα πρώτα από όλα και Πάντα με Υγεία εύχομαι. Με εμάς ρε παιδιά με την προσωρινή τι θα γίνει υπάρχει κάποιος άνθρωπός που να ξέρει – γνωρίζει…ή κάποιος συνάδελφός με προσωρινή ( εντός 2018 ) που να έχει πάρει κανονική ή να ξέρει κάτι ). Τηλέφωνα δεν απαντάει κανένας …άκρη δεν μπορούμε να βγάλουμε …είμαστε στην άλλη άκρη της Ελλάδος και δεν μπορούμε με άλλο τρόπο να μάθουμε …ως πότε θα πάει αυτή η δουλειά !!!. Κλείνουμε 2 χρόνια και πάμε στο τρίτο ( τουλάχιστον σε εμένα αναφέρομαι) !!!!!. Μπλέξαμε στην μέση της όλης Ιστορίας και είμαστε εγκλωβισμένοι ….ή θα μας αφήσουν τελευταίους ( τα ζώα μας αργά) λες και η δικιά μας ζωή και τα 30+ χρόνια υπηρεσίας μας δεν άξιζαν. Υπομονή είναι καλή αλλά είπαμε !!!!
Απρίλιος 2017 και ακόμα τίποτα. Υπομονή και βλέπουμε
Με διαγραφή Νοέμβριο του 16 και πρωτόκολλο στο ΓΛΚ τον ίδιο μήνα ενημερώθηκα ότι θα πληρωθώ την κανονική σύνταξη τέλη Ιουλίου.
Γεια σας. Εαν γνωριζει καποιος συναδελφος να απαντησει στο εξης: ενα απο τα απαιτουμενα δικαιολογητικα στο Μ.Τ.Σ για την εισπραξη ΒΟΕΑ ειναι η βεβαιωση αποδοχων του γονεα,ενοει το τελευταιο φυλλο μισθοδοσιας ή κατι αλλο;
Φύλλο μισθοδοσίας Δεκ.2017 και τελευταίο φύλλο μισθοδοσίας.
Ιωάννη Ευχαριστώ για την απάντηση.Το φύλλο μισθοδοσίας Δεκ 2017 για ποιον λόγο εάν γνωριζεις;
Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα τον περασμένο Μάρτιο με το Μ.Τ.Σ ,για να στείλουμε τα δικαιολογητικά του του υιού μου, μου ζήτησαν και φύλλο μισθοδοσίας Δεκ. 2017.
Ευχαριστώ
Για να υπολογιστεί το προσωρινό ΒΟΕΑ με το παλιό μισθολόγιο που εφαρμοζόταν μέχρι Δεκέμβριο 2017.
Κύριε Καρασαββιδη Ευχαριστώ για την διευκρινηση
Έχω καταταχθεί στο Στρατό 27 Δεκ 1997.
Έχω 24 εξάμηνα αλεξιπτωτιστου και 17 καταδυτικά .
Η ερώτηση μου είναι η εξης:
Συναθροίζονται τα εξάμηνα αλεξιπτωτιστου με τα καταδυτικά ώστε να συνταξιοδοτηθώ με 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας η βγαίνω μόνο με του αλεξιπτωτιστου
https://enstoloi.net/ergalia/dikaioma-sintaxis/
https://armynow.gr/ti-ginetai-me-adikies-asfalistiko-syntaxiodotiko-stelexh-ed/
Άντε να δούμε τελικά θα εφαρμοστεί ο νόμος ή εφαρμόζουμε ότι μας αρέσει!
Καλημέρα, παιδιά, τελειώνει η 6μηνη άδεια της συζύγου από τον οαεδ σε ένα μήνα, εγώ δικαιούμαι 9μηνη ανατροφής τέκνου; τι έγγραφα πρέπει να μαζέψω αν ναι
Καλύτερα να απευθυνθείτε στο 1ο Γραφείο της Μονάδας σας που έχουν τις διαταγές του ΓΕΣ. Ό,τι σας πούμε θα είναι στο περίπου.
Την δικαιουσαι κανονικα. https://www.synigoros.gr/?i=equality.el.imfyloworkprivate.84666
Ευχαριστώ πολύ Βασίλη.. . Επίσης αν γνωρίζεις.. Θα πάρει 1 μήνα επιπλέον (μαζεμένο το μειωμένο ωράριο(σε συνεννόηση με τον εργοδότη φυσικά)). Τώρα εγώ θα πάω για 8μηνη;;
Οι ωρες που δικαιουται αθροιστικα ειναι 3,5 μηνες οποτε αν παρει τον 1 αφαιρειται απο την 9μηνη σ ενας μηνας. Πας για 8 μηνη.
Σε ευχαριστώ πολύ Βασίλη, να είσαι καλά
Καλησπέρα σε όλους θα ηθελα να ρωτησω εαν ξερει καποιος συναδελφος σχετικά με το ποσοστό αναπηρίας για δύο νοσήματα μετράει αθροιστικά η μόνο το ένα . Δηλαδή σχετικά με τους πίνακες το ένα ειναι 50 % και το αλλο 30 . Όταν θα βγει το ποσοστό αναπηρίας μετά την εκδοση του ΓΛΚ το ποσοστό ποιο θα είναι και για ποσο διάστημα ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Δεν μετράει αθροιστικά…αναλόγως της βαρύτητας των παθήσεων βγαίνει νέο ποσοστό λαμβανομένων υπόψιν των ποσοστών που έχεις κριθεί.
http://logistis-amea.blogspot.com/2017/12/blog-post_30.html. Μόνο οι επιτροπές (ΑΥΕ) κρίνουν το ποσοστό αναπηρίας ανά πάθηση, συνολικό ποσοστό και τη χρονική διάρκεια αυτών. Το παραπάνω site έχει παραδείγματα.
Καλημέρα, γνωρίζεται αν κάποιος με 3 δυσμενείς κρίσεις στο βαθμό του Τχη με 26 χρόνια υπηρεσίας και τον αποστρατευσουν λαμβάνει συνταξη;
Συχνές ερωτήσεις (FAQ) 2.3 τρόποι αποχώρησης παρ. Γ2 απόταξη, αποβολή.
Είναι άλλη περίπτωση η απόταξη για πειθαρχικό παράπτωμα και άλλη η αποστρατεία λόγω δυσμενούς κρίσης.
Η απόταξη επιβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ1400/1973 https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/526162 (άρθρο 39) και στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 20 του Ν3865/2010 η οποία περιγράφεται στην ενότητα 2.3.Γ2 στη σελίδα των FAQ.
Στην περίπτωση δυσμενών κρίσεων η αποστρατεία γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν3883/2010 https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/57615 και ο αποστρατευόμενος δικαιούται άμεσα σύνταξης.
Ευχαριστώ πολύ
Σ’ ευχαριστούμε GEORGIOSP για τη διευκρίνηση. Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, κάποιος που έχει πάρα πολλά παραπτώματα και τον αποστρατεύσουν με δυσμενείς κρίσεις παίρνει άμεσα σύνταξη, ενώ οι συνάδελφοί του που είναι άψογοι πρέπει να περιμένουν τα 40 έτη ή το όριο ηλικίας. Δεν είναι και τόσο δίκαιο έτσι?
Τάκη καλησπέρα.
Οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές.
Όταν υπάρχουν βαριά παραπτώματα επιβάλλεται η ποινή της απόταξης η οποία από το 2010 επιφέρει και την καθυστέρηση της απονομής σύνταξης.
Οι δυσμενείς κρίσεις έχουν να κάνουν με την γενικότερη απόδοση του στρατιωτικού και την ικανότητα του, κατά το συμβούλιο κρίσεων, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του βαθμού του. Η ύπαρξη παραπτωμάτων επηρεάζει το αποτέλεσμα των κρίσεων αλλά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Μπορεί λοιπόν να κριθεί κάποιος διατηρητέος στον αυτό βαθμό (βλ. https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/131049 ) για τρείς φορές και να αποστρατευτεί χωρίς να έχει υποπέσει ποτέ σε παραπτώματα (βλ. β(2) https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/242306 ). Σε αυτή την περίπτωση δικαιούται άμεσα σύνταξη αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ευνοημένος σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους αφού στερείται, παρά την θέληση του, της δυνατότητας να συνεχίσει την σταδιοδρομία του και ταυτόχρονά να αυξήσει τα συντάξιμα έτη.
Ευχαριστώ πολύ GEORGIOSP για τις εξηγήσεις επί του θέματος που μας έδωσες. Ήταν, πάντως, σύνηθες οι δυσμενείς κρίσεις να συνοδεύονται κι από ποινές λόγω παραπτωμάτων για να μπορούν οι αξιολογούντες να τις στηρίξουν στις εκθέσεις αξιολόγησης των στελεχών. Αυτό νομίζω προβλέπονταν κι από τις οδηγίες για τη σύνταξη των εκθέσεων γιατί αν δεν υπήρχαν παραπτώματα και ποινές δεν μπορούσαν να στηριχτούν οι μικρές βαθμολογίες και οι δυσμενείς αξιολογήσεις.
Aν αποδεχτεί κάποιος την ανεπάρκεια του και ζητεί δυσμενή κρίση με αποστρατεία για να τον διώξουν νομίζω είναι ικανή συνθήκη να τον αποστρατευσουν, χωρίς να περιμένει 40ετία…
Καλησπέρα στον οδηγό για αποστρατεία αναγράφεται ότι μεταβαίνουμε στο ΓΕΣ/ΔΟΙ υπάρχει περίπτωση να σταλούν ταχυδρομικά-υπηρεσιακά τα απαραίτητα έγγραφα καθόσον διαμένω σε νησί και μου είναι δύσκολο και πολυέξοδο να πάω στην Αθήνα?
Ναι φυσικά, το κάνουν πολλοί. Με συστημένη επιστολή μόνο να ξέρεις, όχι κούριερ γιατί μπορεί και να τα γυρίσουν πίσω. Στέλνεις μαζί όλα τα έγγραφα και για σύνταξη και για μερίσματα και για εφάπαξ και τα προωθούν μετά αυτοί.
ευχαριστω
Καλησπέρα η ΕΔΥΕΘΑ αποστρατείας μου περιέχει λάθος στοιχεία (έτος και ημνια γέννησης), μου είπαν ότι θα εκδοθεί σε νεότερη ΕΔΥΕΘΑ διόρθωση. Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη συνταξιοδότηση?
Όχι, αρκεί με τα δικαιολογητικά σύνταξης που καταθέτεις να έχεις και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
ευχαριστω
ΟΧΙ δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
Εάν η υπαιτιότητα είναι από λάθος της υπηρεσίας – η αναγραφή της, ενώ στο μητρώο σου είναι σωστή η ημερομηνία γέννησης όπως και στην ταυτότητα σου, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
ευχαριστω
Καλησπερα ειμαι στην αστυνομία 11 χρόνια και πρώην εποπ 7 χρόνια έφυγα πάνω στην μονιμοποίηση δηλώσα ότι δεν επιθυμώ να παραμείνω στο στρατό πήρα ένα εφάπαξ..τα ένσημα του στρατού συνηπολογιζωντε κανονικά? στο τέλος για την σύνταξη.
2( στο στρατό υπηρέτησα σε μαχιμη μονάδα παραμεθόριο υσχει ότι μετράνε δίπλα έτη σύνταξημα.