Κύριε Αχιλλέα, καλησπερα, μπορείτε σας παρακαλώ να μου δώσετε κ εμένα κάποιο μέσο επικοινωνίας να μιλήσω με τον χρήστη xristos όπου αποστρατεύτηκε για λόγους υγείας πριν χρόνια κ πήρε σύνταξη..είμαι ανάλογη περίπτωση…σας ευχαριστώ πολύ
Υπάρχουν περίπου 400 μηνύματα που περιέχουν τη λέξη xristos ως υποκοριστικό ή mail.
Παρέθεσε το σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι για να καταλάβω ποιον χρήστη εννοείς.
Πηγαίνοντας το ποντίκι επάνω δεξιά σε κάθε σχόλιο εμφανίζεται ο αντίστοιχος σύνδεσμος (link).
Κοίταξα τα τελευταία μηνύματα για κάποιον xristo, αλλά δεν φανταζόμουν ότι αναφερόσουν σε σχόλιο που έγινε 6 χρόνια πριν! Κοινοποιήθηκε το δικό σου mail στο συνάδελφο και εάν επιθυμεί θα επικοινωνήσει εκείνος μαζί σου.
Γιατί πόση είναι τώρα? Αλλά μπορείς να εξαγοράσει 5 μαχιμα και 5 του Ν.4609 που μάλλον θα ξανανομοθετηθουν ως πλασματικά. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο εννοείται, αν μπορείτε εξηγήστε μας.Ευχαριστω
Δηλαδή για να καταλάβω ρε παιδιά μπορεί να εξαγοράσει κάποιος 5 μάχημα έτη+5 πλάσματα με τον παραπάνω νόμο Ν.4609 συνολικά 10?
Και με 30 πραγματικά + τα 10 θα μπορεί να συνταξιοδοτήται?
ΟΧΙ … σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το οτι μπορεί να γίνει κάποια στιγμή είναι αλλο θέμα.
Ισχύει οτι υπολογίζει η εφαρμογή δικαίωμα σύνταξης (κουτάκι δεξιά).
Από ότι εχω διαβάσει εδώ αλλά και σε άλλες σελίδες τα 5 του Ν.4609 δεν μπορείς να τα εξαγοράσεις γιατί η Υπηρεσία(ΕΦΚΑ) λέει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε δεν ψηφίστηκε καλά….Τότε που ψηφίστηκε η νομοθετική επιτροπή το θεώρησε συνταγματικό…Το ΥΠΕΘΑ προτείνει να εφαρμοστεί ο νόμος, το Εργασίας λέει ότι δεν το ψήφισαν σωστά οι προηγούμενοι, που ειρήσθω εν παρόδω και οι ίδιοι ως αντιπολίτευση τον ψήφισαν και τώρα δεν κάνουν τίποτα να το διορθώσουν και εσύ επιμένεις να ανοίγεις την TV να δεις ειδήσεις. Δεν ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ…
Ξέχασα επίσης ότι έχουν κριθεί αντισυνταγματικές διατάξεις στο Συμβούλιο τις ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ αλλά στο μεταξύ εφαρμοζόταν (Μήπως δε σου κόψανε το μισθό και κρίθηκε ΜΕΤΑ αντισυνταγματικό? ) διότι ο νόμος αφού ψηφιστεί ΝΟΜΟΤΥΠΑ πρέπει να εφαρμοστεί.Επίσεις σου προτείνω να συγκρίνεις με τους στρατούς άλλων ευρωπαικών ή μη στρατών. Επίπλέον στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εξαγοράζονται 12 πλασματικά. Δηλαδή Γιώργο εσύ ως υπηρεσία σου προτείνω να μην εκτελέσεις νόμο του κράτους λέγοντας την γνώμη σου ότι δεν νομοθετήθηκε σωστά (μπορείς να βρεις περιπτώσεις και περιπτώσεις) και να δω να ψάχνεις νοικιαζόμενο στους Λειψούς…..
Ελλάς στο μεγαλείο σου.εύχομαι να γίνει κάτι και για το στρατό στο θέμα της 2ης 5 ετίας και να αλλάξει κάτι είπαμε δεν είναι το ίδιο ο στρατός με το δημόσιο ( ασκετα αν μας ζαρακτηριζουν έτσι )κατα τα άλλα ευρωπαικα πρώτυπα σου λέει να παθαίνει κάθε βδομάδα κι ένας δύο. Να έχεις 30 χρόνια που είναι 50 στο δημόσιο και να μην έφαρμόζοντε ψηφισμενα νομοσχεδια να μπορέσει κάνεις να συνταξιοδοτικο κανοντας τους ήλωτες στίς ορέξεις του κάθε πίκραμένου.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Αγγελος
9 Φεβρουαρίου 2021 08:04
Καλημέρα γνωρίζει κάποιος πόσο χρόνο μετά κατατίθεται το εφάπαξ, όταν ο ΕΛΟΑΣ εξέδωσε φορολογική ενημερότητα 25/1;
Εάν είσαι εσυ αυτός που μου έγραψε παραπάνω ότι έφυγες για λόγους υγείας το 2015…σου έχω στείλει μειλ εδώ κ μέρες
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.
8 Φεβρουαρίου 2021 15:55
Καλησπερα…μπορει καποιος ε.ε. στρατιωτικος να περασει ΚΕΠΑ για φοροελλαφρυνσεις εαν εχει καποιο προβλημα υγειας ή υπαρχει προβλημα και μπορουν να τον αποστρατευσουν;;;
Καλησπερα και παλι κ. Αχιλλεα…εχω κριθει απο ΑΣΥΕ και είμαι ΕΥ…αρα αν περασω απο ΚΕΠΑ δεν μπορει να χρησιμοποιηθει εναντιον μου για καποιο λογο απο την υπηρεσια;;;
Καλησπέρα Γιάννη. Όλοι οι ε.ε. στρατιωτικοί για υποθέσεις αναπηρίας περνάνε από ΑΣΥΕ ΑΝΥΕ ΑΑΥΕ ανάλογα τον κλάδο.
Το ΚΕΠΑ δεν μπορεί να σου δώσει κάτι παραπάνω από την ΑΣΥΕ. Τώρα είσαι ΕΥ, όταν επιθυμήσεις να αποστρατευτείς ή σε αποστρατεύσουν θα πάρεις το ποσοστό αναπηρίας (συν ένα μικροποσό μηνιαίως με την κανονική σου σύνταξη) που αποφασίσει η επιτροπή και θα αναφέρει και τους νόμους με τα ευεργετήματα που δικαιούσαι ανάλογα το ποσοστό αναπηρίας όπως δίνει και το ΚΕΠΑ. Οι φόρο ελαφρύνσεις πχ επιστροφή 200 ευρώ στη δήλωση, απαλλαγή τελών κυκλοφορίας κ.α. είναι για ποσοστά άνω 80%.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚ.
8 Φεβρουαρίου 2021 09:06
Αν δεν γίνει συνάντηση με τον Υπουργό εργασίας και κατεπέκταση με τον υπουργό οικονομικών δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα 3ετιας και 5ετιας.
ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Θανάσης
8 Φεβρουαρίου 2021 01:30
Είμαι ταγματάρχης από τον Οκτώβριο του 2018. Έχω κλείσει τον απαιτούμενο χρόνο διοικήσεως στον βαθμό και έχω κάνει αίτηση αποστρατείας. Μέχρι τώρα έχει γίνει εγκριθεί η αποστρατεία μου από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και περιμένω το Π.Δ. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν θα προαχθώ στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη ή θα αποστρατευτώ με τον κατεχόμενο βαθμό.
Εάν είχες συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας μέχρι 31-12-2015, τότε υπάγεσαι στον παλαιό Ν.2439/96 περί εξέλιξης και δικαιούσαι προαγωγή αποστρατείας, εφόσον έχεις συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό (2 έτη στο βαθμό Τχη για προέλευση ΑΣΣΥ), δηλαδή υποβολή παραίτησης μετά τον Οκτώβριο 2020.
Συμπλήρωσα 25 έτη 1 Νοε του 2013. Έχω συμπληρώσει 2 χρόνια ως Τχης τον Οκτώβριο του 2020 και ακόμα δεν έχει βγει ΠΔ. Θα γίνει προαγωγή και αποστρατεία στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα.
Καλησπέρα. Σχετικά με την 3 3ετια 93 με 95 πού τόσα λέγονται και γράφονται καθημερινά πιστεύω ότι αν δεν πάνε οι συνδικαλιστές μας να συναντηθούν με τον νέο υπουργό Εργασίας να του πούνε ακριβώς την αδικία που υφίσταται δεν πρόκειται να γίνει κάτι!!!
Ασχολείστε με 3ετια και 5ετια όταν είναι σαφές ότι δεν θέλουν σοβαρό στρατό μέχρι 50 ετών αλλά δημοσιοϋπαλληλικά στελέχη… Εκεί μέχρι τα 60 υπάλληλοι με την ΨΕΥΔΑΊΣΘΗΣΗ ότι είναι και κάτι με κόστος ΚΥΡΙΩΣ ψυχολογικό για εμάς αλλά και τις οικογένειές μας. Στο προτεκτοράτο ΕΛΛΑΣ τα κύρια θύματα είναι οι νομίζοντας φύλακες της.
Aνδρεα είναι λιγο ακραία η τοποθετησή σου αλλά καταλαβαίνω την απογοήτευσή σου. Λιώσε στο γραφείο κομπάρσος ….
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Ρίζος
6 Φεβρουαρίου 2021 22:57
Καλησπέρα σας. Πότε θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή ωστέ να μπορεί να υπολογίσει το ποσό σύνταξης σε στρατιωτικό προέλευσης ΣΣΕ με ημ/νία κατάταξης το 2006?
Θα αργήσει κάπως, από τη μία οι εφαρμογές με την πρόσφατη αλλαγή έγιναν πολύ μεγάλες και δύσκολα διαχειρίσιμες (προκύπτουν συνεχώς μικρολάθη), από την άλλη θα περιμένω να εφαρμοστούν πρώτα τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από τον ΕΦΚΑ για να πιστοποιηθεί η ακρίβεια των υφιστάμενων υπολογισμών.
Έτσι κι αλλιώς η νωρίτερη ημερομηνία θεμελίωσης με κατάταξη 2006 είναι σε δέκα χρόνια από τώρα το 2031 (ακόμη και με πολλά εξάμηνα).
Καλημέρα. Είμαι Αξιωματικός από ΣΣΕ τάξη 94 (με 31 έτη υπηρεσίας μαζί με την σχολή) και θα κριθώ ελαφράς υπηρεσίας λόγω προβλήματος υγείας στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2021. Η αποστρατεία εάν κριθώ ελαφράς είναι υποχρεωτική ή την κρίνει η ΑΣΥΕ; Έχω επιλογή παραμονής σε υπηρεσία γραφείου ως ελαφράς ή όχι, γενικά τι επιλογές έχω. Ευχαριστώ
Καλημέρα κε. ΝικοΠΒ, στην ΑΣΥΕ θα ερωτηθήτε ,ανάλογα την πάθηση και το ποσοστό ανικανότητας, εάν θέλετε να παραμείνετε στην υπηρεσία ή όχι.
Την αποστρατεία για λόγους υγείας την αποφασίζει αποκλειστικά η ΑΣΥΕ.
Έχετε την δυνατότητα να προτείνετε το είδος υπηρεσίας ( ελαφράς ή γραφείου ) αλλά αυτό εξαρτάται από την διάθεση της επιτροπής, από τον βαθμό σας, από την ασθένεια σας και από την “γραμμή” που υπάρχει για τον αριθμό των αποστρατειών.
Καλημέρα.
Από τον 5/2019 έχουν αλλάξει οι διαδικασίες και ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για παραμονή σε κατάσταση ελαφράς υπηρεσίας εντός 10 ημερών από την απόφαση της επιτροπής.
Αποστρατεύεται δε μόνο αν περάσει άπρακτη η προθεσμία των 10 ημερών.
Βλ. παρ. 6 εδώ https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/526293
Έχετε δίκιο, αυτή είναι η διαδικασία, πλέον η ΑΣΥΕ και αντίστοιχα η άλλες υγειονομικές επιτροπές γνωμοδοτούν εάν ο στρατιωτικός είναι ικανός για στρατιωτική υπηρεσία ή όχι.Εαν όχι ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα μέσα σε 10 ημερολογιακές ημέρες να κάνει αναφορά αν θέλει να υπαχθεί στο άρθρο 24 του ΝΔ 1400/73 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4609/19. Εάν παρέλθει αυτός ο χρόνος τίθεται σε αυταπαγγελτη αποστρατεια. Μου τα εξήγησαν προχθές στην ΑΥΕ που πέρασα από κρίση. Έχω άλλες 9 μέρες να αποφασίσω αν θα κάνω αναφορά για να παραμείνω ή όχι.
Νίκο εγώ πέρασα επιτροπή προχθές και η γνωμοδότηση που μπορεί να δώσει είναι ικανός ή ανίκανος για στρατιωτική υπηρεσία, σε εμένα με απόφαση ανίκανος μου το δώσανε γραπτώς πως εάν δεν κάνω αναφορά υπαγωγής μου σε υπηρεσία εδάφους ή ελαφράς όπως είναι μάλλον στο στρατό μέσα σε 10 μέρες, θα αποστρατευτω αυταπαγγελτα. Οπότε εάν θέλεις να παραμείνεις είναι αποκλειστικά στην δική θέληση.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Παντελής
5 Φεβρουαρίου 2021 20:29
Μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση για προκαταβολή μερικού ποσού του ΕΦΑΠΑΞ; Και αν ναι πρέπει να έχει συμπληρωμένα 20 Έτη υπηρεσίας; (κάτι τέτοιο διάβασα κάπου).
Καλησπέρα.Παντελη μπορείς να κάνεις αίτηση για προκαταβολή του εφ απαξ(το ποσό που θα πάρεις θα είναι εντοκο) με την προϋπόθεση ότι έχεις συμπληρωμένα 20 έτη υπηρεσίας.
Να συμπληρώσω ότι ανάλογα τον λόγο που ζητάς την προκαταβολή χρειάζονται και τα ανάλογα δικαιολογητικά.Μπορεις να μπεις στη σελίδα του ΕΛΟΑΣ για λεπτομερειες
Θα στην απορρίψουν. Θυμάμαι όταν είχα κάνει εγώ πριν από κάποια χρόνια μου την απέρριψαν γιατί ήθελα ακόμα 17 ημέρες για να συμπληρώσω τα 20 έτη εργασίας στο στρατεύματα!
Τα σχόλια του Φώτη και του Παντελή αποδεικνύουν ότι υπάρχει άγνοια σχετικά με τη νομοθεσία.
Ενώ είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες η προϋπόθεση των 20 ετών για δάνειο από τον ΕΛΟΑΣ, με ποια ακριβώς λογική κάνει κάποιος αίτηση στα 19 χρόνια και 11 μήνες;
Πόσες ημέρες θεωρούνται “λίγες”, οι 17, οι 25, οι 45 ή οι 90 ημέρες και ποιος θα αποφασίζει εάν κάποιο χρονικό διάστημα είναι αρκετά μικρό που επιτρέπει καταστρατήγηση του νόμου;
α. Κάποιος που παραιτείται με 39 έτη 11 μήνες και 13 ημέρες δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι του λείπουν “μόνο” 17 ημέρες ώστε να δικαιούται σύνταξη.
β. Ομοίως κάποιος ενηλικιώνεται στα 18 έτη (και όχι στα 17 έτη 11 μήνες και 13 ημέρες).
Συμπέρασμα: Όπου στη νομοθεσία υπάρχουν ημερομηνίες, αυτές ισχύουν κατά γράμμα και όχι “στο περίπου”.
Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Όταν μου επιστράφηκαν τα χαρτιά μου από τον Ελοασ ήταν δύο μέρες ακριβώς
πριν συμπληρώσω τα 20 έτη. Άλλαξα απλά με blanco την ημερομηνία της αίτησης και την έστειλα την επόμενη μέρα με ημερομηνία της μεθεπόμενης που συμπληρωνα ακριβώς 20 χρόνια. Η επιστροφή όλων των δικαιολογητικών με έγγραφο δύο μέρες πριν κατοχυρώσω το δικαίωμα στη λήψη της προκαταβολής θεωρήθηκε όντως κακοδιοίκηση από τον συνήγορο του πολίτη και στον οποίον και έκανα αναφορά. Κακοδιοίκηση λέγεται αυτό είχαν πει στον ελοασ από τον συνήγορο του πολίτη. Την ανεξάρτητη αυτή αρχή την έχω χρησιμοποιήσει ΟΥΚ ολίγες φορές στα θέματα που είχα με την υπηρεσία. Από την καθιέρωση της φοιτητικής αδείας όπου υπήρξαν προβλήματα σε όσους κάναμε μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ μέχρι και σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης
Καλησπέρα Φώτη.
Ενδιαφέρουσα η πληροφορία που μας δίνεις ότι η επιστροφή των δικαιολογητικών δύο μέρες πριν την κατοχύρωση στο δικαίωμα λήψης της προκαταβολής θεωρήθηκε κακοδιοίκηση από τον συνήγορο του πολίτη.
Μέχρι σήμερα θεωρούσα δεδομένο ότι ισχύουν όσα αναφέρει ο Αχιλλέας στο σχόλιο του.
Αν θέλεις μπορείς να αναφέρεις τι ακριβώς θεωρήθηκε κακοδιοίκηση;
Ποια ήταν η γνώμη του συνηγόρου;
Θα έπρεπε το ταμείο να δεχτεί και να πρωτοκολλήσει την αίτηση όταν την παρέλαβε;
Θα έπρεπε να την κρατήσει, και όχι να την επιστρέψει, μέχρι να συμπληρωθεί ο νόμιμος χρόνος που θεμελίωνες δικαίωμα αίτησης και να την πρωτοκολλούσε μετά την ημερομηνία θεμελίωσης;
Ποια ήταν η ανταπόκριση του ΜΤΣ στην παρέμβαση του συνηγόρου;
Λογικά ότι ισχύει για την προκαταβολή του εφάπαξ θα ισχύει και για περιπτώσεις άλλου είδους αιτήσεων π.χ για ΒΟΕΑ και επομένως η πληροφορία αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε άλλους συναδέλφους.
Καλησπέρα. Η πρωτοκόλληση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας. Δεν είναι το θέμα αυτό. Είχε γίνει η νόμιμη πρωτοκόλληση. Ο συνήγορος του πολίτη αναφέρθηκε στον συνταγματικό λόγο ύπαρξης των δημοσίων υπηρεσιών ο οποίος είναι η βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Ανέφερε νόμους, αποφάσεις δικαστηρίων, ευρύτερες έννοιες του δικαίου, τόνισε την διακριτική ευχέρεια της διοίκησης για εξυπηρέτηση των πολιτών, έγραψαν για το εάν η συμπλήρωση των 20 ετών πρέπει να υπολογίζεται ημερολογιακά, κάποιες δικαστικές αποφάσεις όπως προανέφερα οι οποίες ερμήνευσαν θέματα γενικών προθεσμιών που θέτει η διοίκηση. Αυτά. Εάν κοιτάξετε παλαιότερες εκθέσεις του, καταργημένου πλέον θεσμού , του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης , η ”εμμονή’ στον τύπο και όχι στην ουσία, θεωρείται και αυτή κακοδιοίκηση. Σημαντικό, κακοδιοίκηση δεν σημαίνει παρανομία, πειθαρχικό ή ποινικό αδίκημα. Η κακοδιοίκηση είναι ευρύτατη έννοια. Στην περίπτωση μου η κακοδιοίκηση επισημάνθηκε , έτσι όπως το ερμήνευσα εγώ, στην ”τυπολατρία” αντί της ουσίας.
Όντως πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση, αλλά είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα τα όρια ως προς το ποια είναι “τυπική” και ποια “ουσιαστική” ημερομηνία.
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι αδύνατη η διασταλτική ερμηνεία μίας διάταξης από οποιοδήποτε υπάλληλο, διότι δεν είναι δική του ευθύνη του να ερμηνεύει κατά περίπτωση τη “βούληση του νομοθέτη”.
Για αυτό το λόγο υπάρχουν τα δικαστήρια (και ο συνήγορος του πολίτη) που θα κληθούν να ερμηνεύσουν εάν μία συγκεκριμένη ειδική περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί τυπολατρεία ή είναι ουσιαστική.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να βγάλει το εντελώς λανθασμένο συμπέρασμα ότι οι ημερομηνίες είναι “ευέλικτες” εάν το χρονικό διάστημα είναι μικρό, πχ. μου λείπουν μόνο 10 ημέρες για θεμελίωση το 2014.
Όλες οι ημερομηνίες που καθορίζουν το ασφαλιστικό (πχ. 31-12-1992, 31-12-2014, 30-6-2016 κλπ) είναι απόλυτες και δεν υπάρχει περίπτωση να παρακαμφθούν ούτε για μία ημέρα.
Συμφωνώ μαζί σου Αχιλλέα.
Άλλωστε και ο Φώτης αναφέρει ότι είναι δική του ερμηνεία, πως η περίπτωση του χαρακτηρίστηκε κακοδιοίκηση λόγω τυπολατρίας. Προσωπικά πιστεύω ότι αν η άποψη του συνηγόρου του πολίτη ήταν ότι κακώς δεν έγινε αποδεκτή η αίτηση που υποβλήθηκε πριν την συμπλήρωση των νόμιμων προϋποθέσεων θα υπήρχε σαφώς διατυπωμένη θέση που δεν θα χρειαζόταν ερμηνεία. Κατά τα άλλα επειδή η έννοια της κακοδιοίκησης είναι ευρεία, είναι πιθανόν να επισημάνθηκε από τον συνήγορο του πολίτη κάποια δυσλειτουργία στην επικοινωνία του ταμείου με τον ενδιαφερόμενο, που εμπίπτει στις περιπτώσεις κακοδιοίκησης χωρίς όμως αυτή να έχει σχέση με την ουσία της υπόθεσης.
Σαφώς. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ημερομηνία είναι άκαμπτη, όπως στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικο ή π.χ στην παραγραφή δικαιώματος ή αδικήματος.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Δημήτρης
2 Φεβρουαρίου 2021 20:31
Το παιδί μου συμπλήρωσε τα 25 και πλέον δικαιούται το ΒΟΕΑ. Εάν δεν το πάρω τώρα αυξάνεται; Επίσης, επειδή είμαι εν ενεργεία, αληθεύει ότι αν το πάρω τώρα δεν θα μου το δώσουν όλο;
Δηλαδή η οικογενειακή παροχή που αναφέρεται στην ενότητα 2.5 είναι ανεξάρτητη από το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ:(υπόψη ότι υπέβαλα αίτηση Α21 που όμως το σύστημα απέρριψε λόγω εισοδηματικού κριτηρίου) Εάν ναι, δεν θα έπρεπε στην πράξη οριστικής μου συνταξιοδότησης που εκδόθηκε προ εξαμήνου με βάση πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που υπέβαλα τότε όπου και φαίνεται το ανήλικο παιδί μου, να μου χορηγείται το εν λόγω επίδομα: Σε καταφατική περίπτωση, πρέπει να αποστείλουμε και οι δύο γονείς (συνταξιούχοι) την ”Γενική Αίτηση” που υπάρχει στην ενότητα 2.5:
Καλημέρα.
Η οικογενειακή παροχή είναι ανεξάρτητη του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ αλλά έχει καταργηθεί για όλους από 1/1/2019. ¨Επιβιώνει¨ μόνο για όσους ήταν δικαιούχοι της παροχής μέσα από την προσωπική διαφορά.
Διάβασε στο άρθρο του Αχιλλέα https://enstoloi.net/peri-prosopikis-diaforas-to-anagnosma/ την ενότητα Δ. Οικογενειακό επίδομα γάμου / τέκνων.
Αν ανήκεις στην περίπτωση Γ του παραπάνω άρθρου δεν έχεις προσωπική διαφορά και δεν επηρεάζεται το πληρωτέο της σύνταξης από την ύπαρξη ανήλικων τέκνων.
Ευθύμη συμπλήρωσε τη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ”, η οποία εάν συμπληρωθεί σωστά θα πρέπει να συμφωνεί πλήρως με τη μηνιαία ανάλυση ΕΦΚΑ στο διαδίκτυο.
Στη συνέχεια αλλάζοντας τον αριθμό ανήλικων τέκνων βλέπεις εάν αλλάζει ή όχι η σύνταξη.
Εάν το αποτέλεσμα είναι ίδιο είτε με 0 είτε με 2 παιδιά, τότε το επίδομα τέκνων δεν επηρεάζει τη σύνταξή σου.
Για μειωμενους δασμους ειναι οταν κριθεις ενεκα της υπηρεσιας,το επιδομα κινησης ειναι περιπου 175 ευρω.
Παρακαλώ πολύ πως δηλώνουμε στο Α21 τα παιδιά που φοιτούν?
https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/
Κύριε Αχιλλέα, καλησπερα, μπορείτε σας παρακαλώ να μου δώσετε κ εμένα κάποιο μέσο επικοινωνίας να μιλήσω με τον χρήστη xristos όπου αποστρατεύτηκε για λόγους υγείας πριν χρόνια κ πήρε σύνταξη..είμαι ανάλογη περίπτωση…σας ευχαριστώ πολύ
Υπάρχουν περίπου 400 μηνύματα που περιέχουν τη λέξη xristos ως υποκοριστικό ή mail.
Παρέθεσε το σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι για να καταλάβω ποιον χρήστη εννοείς.
Πηγαίνοντας το ποντίκι επάνω δεξιά σε κάθε σχόλιο εμφανίζεται ο αντίστοιχος σύνδεσμος (link).
https://enstoloi.net/stratos/comment-page-34/#comment-9116…έχετε δίκαιο κύριε Αχιλλέα…σας έβαλα το λινκ
Κοίταξα τα τελευταία μηνύματα για κάποιον xristo, αλλά δεν φανταζόμουν ότι αναφερόσουν σε σχόλιο που έγινε 6 χρόνια πριν! Κοινοποιήθηκε το δικό σου mail στο συνάδελφο και εάν επιθυμεί θα επικοινωνήσει εκείνος μαζί σου.
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Αχιλλέα να είστε καλά
Ποπη και εγω εφυγα το 2015 για λογους υγειας.Αν θελεις μπορουμε να μυλισουμε.
Καλησπερα, ναι εννοείται
Οι φοροελαφρυνσεις ειναι 67% ναι και ανω,για τα τελη κυκλοφοριας ειναι αναλογα με τις παθησεις.
Μονο εαν εχεις πάρει αυτοκίνητο λόγω αναπηρίας με μειωμένους δασμούς.
Είναι αλήθεια ότι η ηγεσία μας σε συνεργασία με το υπουργείο εργασίας σχεδιάζει αύξηση του εργασιακού βίου από 35 σε 40 έτη.
Γιατί πόση είναι τώρα? Αλλά μπορείς να εξαγοράσει 5 μαχιμα και 5 του Ν.4609 που μάλλον θα ξανανομοθετηθουν ως πλασματικά. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο εννοείται, αν μπορείτε εξηγήστε μας.Ευχαριστω
https://www.kranosgr.com/%cf%80-%ce%bf-%ce%b5-%cf%83-%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%bf%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84/
Δηλαδή για να καταλάβω ρε παιδιά μπορεί να εξαγοράσει κάποιος 5 μάχημα έτη+5 πλάσματα με τον παραπάνω νόμο Ν.4609 συνολικά 10?
Και με 30 πραγματικά + τα 10 θα μπορεί να συνταξιοδοτήται?
ΟΧΙ … σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το οτι μπορεί να γίνει κάποια στιγμή είναι αλλο θέμα.
Ισχύει οτι υπολογίζει η εφαρμογή δικαίωμα σύνταξης (κουτάκι δεξιά).
Από ότι εχω διαβάσει εδώ αλλά και σε άλλες σελίδες τα 5 του Ν.4609 δεν μπορείς να τα εξαγοράσεις γιατί η Υπηρεσία(ΕΦΚΑ) λέει ότι ο νόμος που ψηφίστηκε δεν ψηφίστηκε καλά….Τότε που ψηφίστηκε η νομοθετική επιτροπή το θεώρησε συνταγματικό…Το ΥΠΕΘΑ προτείνει να εφαρμοστεί ο νόμος, το Εργασίας λέει ότι δεν το ψήφισαν σωστά οι προηγούμενοι, που ειρήσθω εν παρόδω και οι ίδιοι ως αντιπολίτευση τον ψήφισαν και τώρα δεν κάνουν τίποτα να το διορθώσουν και εσύ επιμένεις να ανοίγεις την TV να δεις ειδήσεις. Δεν ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ…
Ξέχασα επίσης ότι έχουν κριθεί αντισυνταγματικές διατάξεις στο Συμβούλιο τις ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ αλλά στο μεταξύ εφαρμοζόταν (Μήπως δε σου κόψανε το μισθό και κρίθηκε ΜΕΤΑ αντισυνταγματικό? ) διότι ο νόμος αφού ψηφιστεί ΝΟΜΟΤΥΠΑ πρέπει να εφαρμοστεί.Επίσεις σου προτείνω να συγκρίνεις με τους στρατούς άλλων ευρωπαικών ή μη στρατών. Επίπλέον στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εξαγοράζονται 12 πλασματικά. Δηλαδή Γιώργο εσύ ως υπηρεσία σου προτείνω να μην εκτελέσεις νόμο του κράτους λέγοντας την γνώμη σου ότι δεν νομοθετήθηκε σωστά (μπορείς να βρεις περιπτώσεις και περιπτώσεις) και να δω να ψάχνεις νοικιαζόμενο στους Λειψούς…..
Ελλάς στο μεγαλείο σου.εύχομαι να γίνει κάτι και για το στρατό στο θέμα της 2ης 5 ετίας και να αλλάξει κάτι είπαμε δεν είναι το ίδιο ο στρατός με το δημόσιο ( ασκετα αν μας ζαρακτηριζουν έτσι )κατα τα άλλα ευρωπαικα πρώτυπα σου λέει να παθαίνει κάθε βδομάδα κι ένας δύο. Να έχεις 30 χρόνια που είναι 50 στο δημόσιο και να μην έφαρμόζοντε ψηφισμενα νομοσχεδια να μπορέσει κάνεις να συνταξιοδοτικο κανοντας τους ήλωτες στίς ορέξεις του κάθε πίκραμένου.
Καλημέρα γνωρίζει κάποιος πόσο χρόνο μετά κατατίθεται το εφάπαξ, όταν ο ΕΛΟΑΣ εξέδωσε φορολογική ενημερότητα 25/1;
Καλημερα Αγγελε.λογικα μεχρι την Παρασκευη θα εχουν κατατεθει.Σε εμενα εκανε 15 ημερες.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Αγγελε αν θες οταν κατατεθουν ενημερωσε,ετσι για του λογου το αληθες.
Ναι βεβαίως
Τίποτε μέχρι και σήμερα απόγευμα ….
Εάν είσαι εσυ αυτός που μου έγραψε παραπάνω ότι έφυγες για λόγους υγείας το 2015…σου έχω στείλει μειλ εδώ κ μέρες
Καλησπερα…μπορει καποιος ε.ε. στρατιωτικος να περασει ΚΕΠΑ για φοροελλαφρυνσεις εαν εχει καποιο προβλημα υγειας ή υπαρχει προβλημα και μπορουν να τον αποστρατευσουν;;;
Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω για εμας (τα Σώματα Ασφαλειας), αρμόδια είναι η Α.Σ.Υ.Ε και όχι τα Κ.Ε.Π.Α.
Ειναι ισοτιμες και οι δυο επιτροπες δινουν ποσοστο.
Εφόσον είσαι ε.ε. μόνο απο ΑΣΥΕ
https://enstoloi.net/stratos/comment-page-263/#comment-86182
Καλησπερα και παλι κ. Αχιλλεα…εχω κριθει απο ΑΣΥΕ και είμαι ΕΥ…αρα αν περασω απο ΚΕΠΑ δεν μπορει να χρησιμοποιηθει εναντιον μου για καποιο λογο απο την υπηρεσια;;;
Καλησπέρα Γιάννη. Όλοι οι ε.ε. στρατιωτικοί για υποθέσεις αναπηρίας περνάνε από ΑΣΥΕ ΑΝΥΕ ΑΑΥΕ ανάλογα τον κλάδο.
Το ΚΕΠΑ δεν μπορεί να σου δώσει κάτι παραπάνω από την ΑΣΥΕ. Τώρα είσαι ΕΥ, όταν επιθυμήσεις να αποστρατευτείς ή σε αποστρατεύσουν θα πάρεις το ποσοστό αναπηρίας (συν ένα μικροποσό μηνιαίως με την κανονική σου σύνταξη) που αποφασίσει η επιτροπή και θα αναφέρει και τους νόμους με τα ευεργετήματα που δικαιούσαι ανάλογα το ποσοστό αναπηρίας όπως δίνει και το ΚΕΠΑ. Οι φόρο ελαφρύνσεις πχ επιστροφή 200 ευρώ στη δήλωση, απαλλαγή τελών κυκλοφορίας κ.α. είναι για ποσοστά άνω 80%.
Αν δεν γίνει συνάντηση με τον Υπουργό εργασίας και κατεπέκταση με τον υπουργό οικονομικών δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα 3ετιας και 5ετιας.
Είμαι ταγματάρχης από τον Οκτώβριο του 2018. Έχω κλείσει τον απαιτούμενο χρόνο διοικήσεως στον βαθμό και έχω κάνει αίτηση αποστρατείας. Μέχρι τώρα έχει γίνει εγκριθεί η αποστρατεία μου από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και περιμένω το Π.Δ. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν θα προαχθώ στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη ή θα αποστρατευτώ με τον κατεχόμενο βαθμό.
Εάν είχες συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας μέχρι 31-12-2015, τότε υπάγεσαι στον παλαιό Ν.2439/96 περί εξέλιξης και δικαιούσαι προαγωγή αποστρατείας, εφόσον έχεις συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στο βαθμό (2 έτη στο βαθμό Τχη για προέλευση ΑΣΣΥ), δηλαδή υποβολή παραίτησης μετά τον Οκτώβριο 2020.
Συμπλήρωσα 25 έτη 1 Νοε του 2013. Έχω συμπληρώσει 2 χρόνια ως Τχης τον Οκτώβριο του 2020 και ακόμα δεν έχει βγει ΠΔ. Θα γίνει προαγωγή και αποστρατεία στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα.
Ευχαριστώ για την άμεση ενημέρωση.
Καλησπέρα. Σχετικά με την 3 3ετια 93 με 95 πού τόσα λέγονται και γράφονται καθημερινά πιστεύω ότι αν δεν πάνε οι συνδικαλιστές μας να συναντηθούν με τον νέο υπουργό Εργασίας να του πούνε ακριβώς την αδικία που υφίσταται δεν πρόκειται να γίνει κάτι!!!
Πρέπει ΆΜΕΣΑ συνάντηση με Χατζηγακη για 3ετια και την πενταετία του Ν.4609 και όχι αργότερα από το επόμενο ασφαλιστικο ν/σ που θα εισαχθεί στη βουλή.
Ασχολείστε με 3ετια και 5ετια όταν είναι σαφές ότι δεν θέλουν σοβαρό στρατό μέχρι 50 ετών αλλά δημοσιοϋπαλληλικά στελέχη… Εκεί μέχρι τα 60 υπάλληλοι με την ΨΕΥΔΑΊΣΘΗΣΗ ότι είναι και κάτι με κόστος ΚΥΡΙΩΣ ψυχολογικό για εμάς αλλά και τις οικογένειές μας. Στο προτεκτοράτο ΕΛΛΑΣ τα κύρια θύματα είναι οι νομίζοντας φύλακες της.
Aνδρεα είναι λιγο ακραία η τοποθετησή σου αλλά καταλαβαίνω την απογοήτευσή σου. Λιώσε στο γραφείο κομπάρσος ….
Καλησπέρα σας. Πότε θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή ωστέ να μπορεί να υπολογίσει το ποσό σύνταξης σε στρατιωτικό προέλευσης ΣΣΕ με ημ/νία κατάταξης το 2006?
Θα αργήσει κάπως, από τη μία οι εφαρμογές με την πρόσφατη αλλαγή έγιναν πολύ μεγάλες και δύσκολα διαχειρίσιμες (προκύπτουν συνεχώς μικρολάθη), από την άλλη θα περιμένω να εφαρμοστούν πρώτα τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από τον ΕΦΚΑ για να πιστοποιηθεί η ακρίβεια των υφιστάμενων υπολογισμών.
Έτσι κι αλλιώς η νωρίτερη ημερομηνία θεμελίωσης με κατάταξη 2006 είναι σε δέκα χρόνια από τώρα το 2031 (ακόμη και με πολλά εξάμηνα).
Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλημέρα. Είμαι Αξιωματικός από ΣΣΕ τάξη 94 (με 31 έτη υπηρεσίας μαζί με την σχολή) και θα κριθώ ελαφράς υπηρεσίας λόγω προβλήματος υγείας στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2021. Η αποστρατεία εάν κριθώ ελαφράς είναι υποχρεωτική ή την κρίνει η ΑΣΥΕ; Έχω επιλογή παραμονής σε υπηρεσία γραφείου ως ελαφράς ή όχι, γενικά τι επιλογές έχω. Ευχαριστώ
Καλημέρα κε. ΝικοΠΒ, στην ΑΣΥΕ θα ερωτηθήτε ,ανάλογα την πάθηση και το ποσοστό ανικανότητας, εάν θέλετε να παραμείνετε στην υπηρεσία ή όχι.
Την αποστρατεία για λόγους υγείας την αποφασίζει αποκλειστικά η ΑΣΥΕ.
Έχετε την δυνατότητα να προτείνετε το είδος υπηρεσίας ( ελαφράς ή γραφείου ) αλλά αυτό εξαρτάται από την διάθεση της επιτροπής, από τον βαθμό σας, από την ασθένεια σας και από την “γραμμή” που υπάρχει για τον αριθμό των αποστρατειών.
Καλημέρα.
Από τον 5/2019 έχουν αλλάξει οι διαδικασίες και ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για παραμονή σε κατάσταση ελαφράς υπηρεσίας εντός 10 ημερών από την απόφαση της επιτροπής.
Αποστρατεύεται δε μόνο αν περάσει άπρακτη η προθεσμία των 10 ημερών.
Βλ. παρ. 6 εδώ https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/526293
Έχετε δίκιο, αυτή είναι η διαδικασία, πλέον η ΑΣΥΕ και αντίστοιχα η άλλες υγειονομικές επιτροπές γνωμοδοτούν εάν ο στρατιωτικός είναι ικανός για στρατιωτική υπηρεσία ή όχι.Εαν όχι ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα μέσα σε 10 ημερολογιακές ημέρες να κάνει αναφορά αν θέλει να υπαχθεί στο άρθρο 24 του ΝΔ 1400/73 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4609/19. Εάν παρέλθει αυτός ο χρόνος τίθεται σε αυταπαγγελτη αποστρατεια. Μου τα εξήγησαν προχθές στην ΑΥΕ που πέρασα από κρίση. Έχω άλλες 9 μέρες να αποφασίσω αν θα κάνω αναφορά για να παραμείνω ή όχι.
Νίκο εγώ πέρασα επιτροπή προχθές και η γνωμοδότηση που μπορεί να δώσει είναι ικανός ή ανίκανος για στρατιωτική υπηρεσία, σε εμένα με απόφαση ανίκανος μου το δώσανε γραπτώς πως εάν δεν κάνω αναφορά υπαγωγής μου σε υπηρεσία εδάφους ή ελαφράς όπως είναι μάλλον στο στρατό μέσα σε 10 μέρες, θα αποστρατευτω αυταπαγγελτα. Οπότε εάν θέλεις να παραμείνεις είναι αποκλειστικά στην δική θέληση.
Μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση για προκαταβολή μερικού ποσού του ΕΦΑΠΑΞ; Και αν ναι πρέπει να έχει συμπληρωμένα 20 Έτη υπηρεσίας; (κάτι τέτοιο διάβασα κάπου).
Καλησπέρα.Παντελη μπορείς να κάνεις αίτηση για προκαταβολή του εφ απαξ(το ποσό που θα πάρεις θα είναι εντοκο) με την προϋπόθεση ότι έχεις συμπληρωμένα 20 έτη υπηρεσίας.
Να συμπληρώσω ότι ανάλογα τον λόγο που ζητάς την προκαταβολή χρειάζονται και τα ανάλογα δικαιολογητικά.Μπορεις να μπεις στη σελίδα του ΕΛΟΑΣ για λεπτομερειες
Άμα έχεις λιγότερα από 20 δηλαδή δεν μπορείς να κάνεις
Πιθανόν θα απορριφθεί η αίτηση σου. Εάν μπεις στη σελίδα του ΕΛΟΑΣ θα διαβάσεις ότι είναι προϋπόθεση η συμπλήρωση των 20 χρονων
Θα στην απορρίψουν. Θυμάμαι όταν είχα κάνει εγώ πριν από κάποια χρόνια μου την απέρριψαν γιατί ήθελα ακόμα 17 ημέρες για να συμπληρώσω τα 20 έτη εργασίας στο στρατεύματα!
Σοβαρά τώρα για 17 μέρες; Έλεος δηλαδή.
Κατάλαβα, άρα ούτε καν στην διαδικασία να μπεις.
Ευχαριστώ παιδιά
Τα σχόλια του Φώτη και του Παντελή αποδεικνύουν ότι υπάρχει άγνοια σχετικά με τη νομοθεσία.
Ενώ είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες η προϋπόθεση των 20 ετών για δάνειο από τον ΕΛΟΑΣ, με ποια ακριβώς λογική κάνει κάποιος αίτηση στα 19 χρόνια και 11 μήνες;
Πόσες ημέρες θεωρούνται “λίγες”, οι 17, οι 25, οι 45 ή οι 90 ημέρες και ποιος θα αποφασίζει εάν κάποιο χρονικό διάστημα είναι αρκετά μικρό που επιτρέπει καταστρατήγηση του νόμου;
α. Κάποιος που παραιτείται με 39 έτη 11 μήνες και 13 ημέρες δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι του λείπουν “μόνο” 17 ημέρες ώστε να δικαιούται σύνταξη.
β. Ομοίως κάποιος ενηλικιώνεται στα 18 έτη (και όχι στα 17 έτη 11 μήνες και 13 ημέρες).
Συμπέρασμα: Όπου στη νομοθεσία υπάρχουν ημερομηνίες, αυτές ισχύουν κατά γράμμα και όχι “στο περίπου”.
Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Όταν μου επιστράφηκαν τα χαρτιά μου από τον Ελοασ ήταν δύο μέρες ακριβώς
πριν συμπληρώσω τα 20 έτη. Άλλαξα απλά με blanco την ημερομηνία της αίτησης και την έστειλα την επόμενη μέρα με ημερομηνία της μεθεπόμενης που συμπληρωνα ακριβώς 20 χρόνια. Η επιστροφή όλων των δικαιολογητικών με έγγραφο δύο μέρες πριν κατοχυρώσω το δικαίωμα στη λήψη της προκαταβολής θεωρήθηκε όντως κακοδιοίκηση από τον συνήγορο του πολίτη και στον οποίον και έκανα αναφορά. Κακοδιοίκηση λέγεται αυτό είχαν πει στον ελοασ από τον συνήγορο του πολίτη. Την ανεξάρτητη αυτή αρχή την έχω χρησιμοποιήσει ΟΥΚ ολίγες φορές στα θέματα που είχα με την υπηρεσία. Από την καθιέρωση της φοιτητικής αδείας όπου υπήρξαν προβλήματα σε όσους κάναμε μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ μέχρι και σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης
Καλησπέρα Φώτη.
Ενδιαφέρουσα η πληροφορία που μας δίνεις ότι η επιστροφή των δικαιολογητικών δύο μέρες πριν την κατοχύρωση στο δικαίωμα λήψης της προκαταβολής θεωρήθηκε κακοδιοίκηση από τον συνήγορο του πολίτη.
Μέχρι σήμερα θεωρούσα δεδομένο ότι ισχύουν όσα αναφέρει ο Αχιλλέας στο σχόλιο του.
Αν θέλεις μπορείς να αναφέρεις τι ακριβώς θεωρήθηκε κακοδιοίκηση;
Ποια ήταν η γνώμη του συνηγόρου;
Θα έπρεπε το ταμείο να δεχτεί και να πρωτοκολλήσει την αίτηση όταν την παρέλαβε;
Θα έπρεπε να την κρατήσει, και όχι να την επιστρέψει, μέχρι να συμπληρωθεί ο νόμιμος χρόνος που θεμελίωνες δικαίωμα αίτησης και να την πρωτοκολλούσε μετά την ημερομηνία θεμελίωσης;
Ποια ήταν η ανταπόκριση του ΜΤΣ στην παρέμβαση του συνηγόρου;
Λογικά ότι ισχύει για την προκαταβολή του εφάπαξ θα ισχύει και για περιπτώσεις άλλου είδους αιτήσεων π.χ για ΒΟΕΑ και επομένως η πληροφορία αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε άλλους συναδέλφους.
Καλησπέρα. Η πρωτοκόλληση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας. Δεν είναι το θέμα αυτό. Είχε γίνει η νόμιμη πρωτοκόλληση. Ο συνήγορος του πολίτη αναφέρθηκε στον συνταγματικό λόγο ύπαρξης των δημοσίων υπηρεσιών ο οποίος είναι η βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Ανέφερε νόμους, αποφάσεις δικαστηρίων, ευρύτερες έννοιες του δικαίου, τόνισε την διακριτική ευχέρεια της διοίκησης για εξυπηρέτηση των πολιτών, έγραψαν για το εάν η συμπλήρωση των 20 ετών πρέπει να υπολογίζεται ημερολογιακά, κάποιες δικαστικές αποφάσεις όπως προανέφερα οι οποίες ερμήνευσαν θέματα γενικών προθεσμιών που θέτει η διοίκηση. Αυτά. Εάν κοιτάξετε παλαιότερες εκθέσεις του, καταργημένου πλέον θεσμού , του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης , η ”εμμονή’ στον τύπο και όχι στην ουσία, θεωρείται και αυτή κακοδιοίκηση. Σημαντικό, κακοδιοίκηση δεν σημαίνει παρανομία, πειθαρχικό ή ποινικό αδίκημα. Η κακοδιοίκηση είναι ευρύτατη έννοια. Στην περίπτωση μου η κακοδιοίκηση επισημάνθηκε , έτσι όπως το ερμήνευσα εγώ, στην ”τυπολατρία” αντί της ουσίας.
Ευχαριστώ για την απάντηση Φώτη.
Όντως πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση, αλλά είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα τα όρια ως προς το ποια είναι “τυπική” και ποια “ουσιαστική” ημερομηνία.
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι αδύνατη η διασταλτική ερμηνεία μίας διάταξης από οποιοδήποτε υπάλληλο, διότι δεν είναι δική του ευθύνη του να ερμηνεύει κατά περίπτωση τη “βούληση του νομοθέτη”.
Για αυτό το λόγο υπάρχουν τα δικαστήρια (και ο συνήγορος του πολίτη) που θα κληθούν να ερμηνεύσουν εάν μία συγκεκριμένη ειδική περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί τυπολατρεία ή είναι ουσιαστική.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να βγάλει το εντελώς λανθασμένο συμπέρασμα ότι οι ημερομηνίες είναι “ευέλικτες” εάν το χρονικό διάστημα είναι μικρό, πχ. μου λείπουν μόνο 10 ημέρες για θεμελίωση το 2014.
Όλες οι ημερομηνίες που καθορίζουν το ασφαλιστικό (πχ. 31-12-1992, 31-12-2014, 30-6-2016 κλπ) είναι απόλυτες και δεν υπάρχει περίπτωση να παρακαμφθούν ούτε για μία ημέρα.
Συμφωνώ μαζί σου Αχιλλέα.
Άλλωστε και ο Φώτης αναφέρει ότι είναι δική του ερμηνεία, πως η περίπτωση του χαρακτηρίστηκε κακοδιοίκηση λόγω τυπολατρίας. Προσωπικά πιστεύω ότι αν η άποψη του συνηγόρου του πολίτη ήταν ότι κακώς δεν έγινε αποδεκτή η αίτηση που υποβλήθηκε πριν την συμπλήρωση των νόμιμων προϋποθέσεων θα υπήρχε σαφώς διατυπωμένη θέση που δεν θα χρειαζόταν ερμηνεία. Κατά τα άλλα επειδή η έννοια της κακοδιοίκησης είναι ευρεία, είναι πιθανόν να επισημάνθηκε από τον συνήγορο του πολίτη κάποια δυσλειτουργία στην επικοινωνία του ταμείου με τον ενδιαφερόμενο, που εμπίπτει στις περιπτώσεις κακοδιοίκησης χωρίς όμως αυτή να έχει σχέση με την ουσία της υπόθεσης.
Σαφώς. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ημερομηνία είναι άκαμπτη, όπως στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικο ή π.χ στην παραγραφή δικαιώματος ή αδικήματος.
Το παιδί μου συμπλήρωσε τα 25 και πλέον δικαιούται το ΒΟΕΑ. Εάν δεν το πάρω τώρα αυξάνεται; Επίσης, επειδή είμαι εν ενεργεία, αληθεύει ότι αν το πάρω τώρα δεν θα μου το δώσουν όλο;
Όχι και στις δύο ερωτήσεις, αλλά δεν θα πάρει αμέσως όλο το ποσό για εντελώς άσχετο λόγο:
https://enstoloi.net/astynomia/comment-page-448/#comment-96620
Το συνολικό ΒΟΕΑ υπολογίζεται με τη διαδικασία της παρ. Γ στο άρθρο: Μέρισμα & ΒΟΕΑ από ΜΤΣ – ΜΤΝ – ΜΤΑ
Έχει κοπεί το οικογενειακό επίδομα, το παιδί είναι σε ιεκ, το δικαιούμε
Ερώτηση 2.5 στην ενότητα FAQ.
Ευχαριστώ
Καλημέρα
Δηλαδή η οικογενειακή παροχή που αναφέρεται στην ενότητα 2.5 είναι ανεξάρτητη από το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ:(υπόψη ότι υπέβαλα αίτηση Α21 που όμως το σύστημα απέρριψε λόγω εισοδηματικού κριτηρίου) Εάν ναι, δεν θα έπρεπε στην πράξη οριστικής μου συνταξιοδότησης που εκδόθηκε προ εξαμήνου με βάση πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που υπέβαλα τότε όπου και φαίνεται το ανήλικο παιδί μου, να μου χορηγείται το εν λόγω επίδομα: Σε καταφατική περίπτωση, πρέπει να αποστείλουμε και οι δύο γονείς (συνταξιούχοι) την ”Γενική Αίτηση” που υπάρχει στην ενότητα 2.5:
Ευχαριστώ
Καλημέρα.
Η οικογενειακή παροχή είναι ανεξάρτητη του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ αλλά έχει καταργηθεί για όλους από 1/1/2019. ¨Επιβιώνει¨ μόνο για όσους ήταν δικαιούχοι της παροχής μέσα από την προσωπική διαφορά.
Διάβασε στο άρθρο του Αχιλλέα https://enstoloi.net/peri-prosopikis-diaforas-to-anagnosma/ την ενότητα Δ. Οικογενειακό επίδομα γάμου / τέκνων.
Αν ανήκεις στην περίπτωση Γ του παραπάνω άρθρου δεν έχεις προσωπική διαφορά και δεν επηρεάζεται το πληρωτέο της σύνταξης από την ύπαρξη ανήλικων τέκνων.
Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες και την αμεσότητα σου.
Ευθύμη συμπλήρωσε τη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ”, η οποία εάν συμπληρωθεί σωστά θα πρέπει να συμφωνεί πλήρως με τη μηνιαία ανάλυση ΕΦΚΑ στο διαδίκτυο.
Στη συνέχεια αλλάζοντας τον αριθμό ανήλικων τέκνων βλέπεις εάν αλλάζει ή όχι η σύνταξη.
Εάν το αποτέλεσμα είναι ίδιο είτε με 0 είτε με 2 παιδιά, τότε το επίδομα τέκνων δεν επηρεάζει τη σύνταξή σου.
Ευχαριστώ για την ενημέρωση.