Οχι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για καμία αναγνώριση.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
George
2 Φεβρουαρίου 2022 11:41
Καλημέρα , είχα διάβασει παλαιότερα πως συμφέρει να αναγνωρίσουμε την στρατιωτική μας θητεία μόνο στο κομμάτι προς ΕΛΟΑΣ .. τι αναφορά κάνουμε και αν υπάρχει κάποιο πρότυπο…(έψαξα δε βρήκα κάτι) επισης μπορούμε να την κάνουμε και κατά την συνταξιοδότηση;; Ευχαριστώ προκαταβολικά..
Απο το 1/1/2017 δεν συμφερει η αναγνωρηση της θητειας λογο μεγαλου κοστους.Εγω π.χ 15 μηνες την αναγνωρησα το 2016 με 1100 ευρω και αν την αναγνώριζα τωρα θα πληρωνα περιπου 6000.Οσο για το εφαπαξ εαν η θητεια ειναι πριν το 2015 αξιζει η αναγνωρηση.Το ποσο που θα δοσεις ειναι αυτο που γραφει στις κρατησεις υπερ ΕΛΟΑΣ.
Τα χαρτια που θα χρειαστεις ειναι μια αιτηση αναγνωρηση προϋπηρεσίας απο τον ΕΛΟΑΣ και ενα αντιγραφο φυλλου μητρωου που να φαίνεται ο χρονος που υπηρετησες.
για να καταλάβω….την θητεία μου 1995 (18 μήνες) την αναγνώρισα το 2008 σαν συντάξιμη με την αντίστοιχη πληρωμή στην εφορία, περίπου 1100, μπορώ να την αναγνωρίσω και για το εφαπαξ; και το ποσό είναι αυτό που εχει στο φυλλο μισθοδ. κρατησεις ελοας Χ 18 μήνες;
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΕΜΘ Ανθλγός
1 Φεβρουαρίου 2022 16:31
Καλησπέρα. Μήπως ξέρει κάποιος για τα χρηματικά βραβεία των αριστούχων μαθητών Β και Γ Λυκείου 2020-2021 για το ΓΕΣ; Θα καταβληθούν;
Ως ε.α. που δεν ειμαι εγγεγραμμενος σε ΕΑΑΣ τους εστειλα τα δικαιολογητικα απο 29/10 αλλα τιποτα ακομη…….εστειλα mail στη ΓΕΣ/ΔΕΝΔΗΣ αλλα……. ακρα του ταφου σιωπη. Σε mail προς τη γραμματεια της ΕΑΑΣ με το ερωτημα αν δινεται και σε μενα που ειμαι εκτος Ενωσης ακομη μου απαντανε.
Για τα βραβεία των μαθητών σήμερα υπέγραψε ο στρατηγος
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Φωτης
31 Ιανουαρίου 2022 20:51
Καλησπέρα γνωρίζει κάποιος την διαδικασία για επιτροπή ασυε και ποιο το ποσοστό για χειρουργείο αυχένα
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Αλέξανδρος
30 Ιανουαρίου 2022 10:52
Καλημέρα γνωρίζει κάποιος περίπου το κόστος αν γίνει χρήση άδειας άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου?
και αν ο χρόνος αυτός μπορεί να αναγνωριστεί ως συνταξιμος και με τι ποσοστό εισφοράς?
Την πρώτη ερώτηση δεν την κατάλαβα, όταν παίρνεις άδεια άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου δεν πληρώνεις εσύ τίποτα, απλά δεν σε πληρώνει η υπηρεσία!
Αφού για το διάστημα αυτό δεν παίρνεις μισθό σημαίνει ότι δεν πληρώνεις και κρατήσεις, άρα ο χρόνος άδειας δεν μετράει ούτε στη σύνταξη, ούτε στο μέρισμα, ούτε στο εφάπαξ (διάβασε την ερώτηση 2.1 στην ενότητα FAQ).
Ο χρόνος μπορεί να αναγνωριστεί για σύνταξη και οι εισφορές ανά μήνα άδειας θα είναι το 20% επί το σύνολο ακαθάριστων αποδοχών που θα ισχύει την ημερομηνία που θα κάνεις την αίτηση.
Αναφέρομαι στις κρατήσεις που πρέπει να πληρώσω για υγειονομική περίθαλψη.ο νόμος λέει
Τα στελέχη των ΕΔ, καθώς και οι Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, που τελούν σε γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών δικαιούνται πλήρη υγειονομική περίθαλψη, με την καταβολή των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις ασφαλιστικών εισφορών. Οι εν λόγω εισφορές υπολογίζονται επί των αποδοχών που ελάμβαναν οι δικαιούχοι πριν την έναρξη της άδειας και το αντίστοιχο χρηματικό ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την έναρξή της. Η ερώτηση μου είναι αν κοιτάω το πόσο εκεί που λέει στον φάκελο νοσοκομειακή περίθαλψη?
Ναι, αυτή η κράτηση στο δημόσιο είναι το 2,55% των ακαθάριστων αποδοχών.
Υπάρχει διαδικασία του ΓΕΣ για το συγκεκριμένο θέμα: Καταβολή εισφορών σε άδεια άνευ αποδοχών
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Ακης
30 Ιανουαρίου 2022 09:54
Καλημέρα 2 ερωτήσεις αν κάποιος γνωρίζει α.Υπάρχει εφαρμογή που να υπολογιζει το καθαρό κόστος της πρόσθετης τριετίας?
Β.μπορει να εξοφληθεί με δόσεις μετά την αίτηση αποστρατειας ή πρέπει να έχει εξοφληθεί για να γίνει χρήση της?και αν ναι με πόσες δόσεις?
Για το πρώτο ερώτημα παρ. Α.6 εδώ: Τρόπος χρήσης και αξιοποίησης του site
Β. Όλες οι αναγνωρίσεις εξοφλούνται με δόσεις αλλά γίνεται άμεσα χρήση (με την αίτηση πριν καν πληρωθεί οτιδήποτε).
Η μηνιαία δόση θα είναι (πιθανότατα) το 25% της σύνταξης και οι μήνες θα υπολογιστούν με βάση αυτή τη δόση.
Τέλος για την τριετία θα πρέπει να διαβάσεις και την παρ. Γ στο τελευταίο άρθρο του site.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
28 Ιανουαρίου 2022 20:29
Καλησπερα.Αν υπαρχει δανειο απο το Παρακαταθηκων τι ενεργειες κανω οταν διαγραφω?Πρεπει να το εξοφλησω ολο το υπολοιπο ποσο?να δωσω καποιο ποσο ωστε να πεσει η δοση? η να συνεχισω να πληρωνω τις δοσεις και να παρω ολο το Εφαπαξ?Ευχαριστω.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την προσπάθεια που καταβάλετε όλα αυτά τα χρονιά ώστε να μπορούμε να ενημερωνόμαστε αξιόπιστα Έχω καταταχθεί στον Ε.Σ με τον θεσμό των ΟΠΥ τον 12/1990 Παρατηρώ το φύλλο υπολογισμού του site οτι η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας κοστίζει 2100 ευρω Εγώ πρόσφατα προέβηκα σε ενέργεια αναγνώρισης της και στο φύλλο μισθοδοσίας πρόσφατα είδα ότι κοστίζει η αναγνώριση μόλις 999 ευρώ γιατί αυτή η διαφορά; Ευχαριστώ
Καλησπέρα. Σπύρο το κόστος της πενταετίας που βγάζει η σελίδα υπολογισμού σύνταξης είναι κατά προσέγγιση, γιατί το πραγματικό κόστος της αναγνώρισης είναι διαφορετικό στο κάθε στέλεχος και παίζει ρόλο τις χρονολογιες που αιτουμαστε για την εν λόγο αναγνώριση.Εσυ λογικά αναγνώρισες μαχιμη πενταετία που υπηρέτησες κοντά στην ημερομηνία κατάταξη σου και γι αυτό είναι μικρό το ποσό.
Καλησπέρα έχω φύγει από τα ΣΟΑ στις 30/9/21 ακόμη μου κρατάνε ενοίκιο και πετρέλαιο από το μισθό μου τους έχω ενημερώσει και το ταμείο στο νομό που είμαι και με πάνε από μήνα σε μήνα μπορώ να απευθυνθώ κάπου αλλού?
Ειμαι Ανχης εν ενεργεια και εκανα αναφορα για την αναγνωριση 5 ετων της μαχιμης πενταετιας με παρακρατηση ισοποσων δοσεων απο τη μισθοδοσια μου. Στη σελιδα υπολογισμου της συνταξης αναφερεται η περιπτωση για αναγνωριση της μαχιμης πενταετιας για τον ΕΦΚΑ(περιπου 3000ευρω) και η περιπτωση για αναγνωριση ΕΦΚΑ+ΜΤΣ(περιπου 12000 ευρω). Με την αναφορα μου ποια αναγνωριση θα μου κανουν και πως θα εκανα επιλογη εξαρχης? Εγω επιθυμω την πρωτη περιπτωση. Ακομη δεν εχει μπει η μεταβολη στη μισθοδοσια μου αν και περασαν 3 μηνες.
Για τη δεύτερη αναγνώριση (που δεν συμφέρει) απαιτείται ξεχωριστή αίτηση προς το ΜΤΣ.
Η επιλογή υπάρχει στη σελίδα αφενός για να μην κάνει το λάθος κάποιος να αναγνωρίσει χρόνο για μέρισμα, αφετέρου για να υπολογίζεται σωστά το μέρισμα σε παλαιότερους απόστρατους που έχουν αναγνωρίσει ήδη την 5ετία στο ΜΤΣ (κάποτε κόστιζε πολύ λιγότερο και το μέρισμα ήταν πολύ μεγαλύτερο).
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
25 Ιανουαρίου 2022 14:53
Ο Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ Α’ 101), που ψηφίστηκε πρόσφατα, και ειδικότερα στο Μέρος IX άρθρα 139- 145 του εν λόγου νόμου όπου, μεταξύ άλλων, προβλέφθηκε η δυνατότητα μεταφοράς του αναλογιστικού ισοδύναμου συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, για όσους υπηρετούν σε θέσεις της Ε.Ε, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών.
Εκτιμώ και εδώ θα χρειαστεί η έμπειρη ματιά του κ. Αχιλλέα και του κ. ΓιώργουGEORGIOSP, ότι αυτό καλύπτει συναδέλφους που παραιτήθηκαν από ΕΔ χωρίς θεμέλείωση και χρειαζονται κάποια χρόνια να θεμελιώσουν.
Αναμένοντας την γνώμη των προαναφερομένων αλλά και όποιου πιστεύει ότι έχει κάποια γνώμη πάνω σε αυτό.
Ευχαριστώ
Δεν υπάρχουν “παραθυράκια” μετά την παραίτηση χωρίς σύνταξη, ούτε δυνατότητα παράκαμψης του συστήματος.
Αυτοί που παραιτήθηκαν θα θεμελιώσουν όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες (ηλικία 62 ετών και 40 συντάξιμα έτη ή ηλικία 67 ετών). Το εάν θα συμπληρώσουν τα έτη αυτά με εργασία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
.
Τέλος η μεταφορά ετών από άλλο κράτος έχει προϋποθέσεις, πχ. εάν στο άλλο κράτος η σύνταξη δίνεται σε ελάχιστη ηλικία 65 ετών, τότε ο ασφαλιστικός χρόνος του εξωτερικού δεν μπορεί να μετρήσει πριν από τα 65 έτη και στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα εάν κάποιος θέλει να μεταφέρει πχ. 20 έτη ασφάλισης από την Ελλάδα στο εξωτερικό, αυτά θα μετρήσουν σε ηλικία 67 ετών, διότι μόνο τότε θα μετρούσαν και στην Ελλάδα.
Διαβάσατε αυτό που σας έστειλα ή λέτε αυτά που γνωρίζετε απλά? Διότι ο νόμος λέει μετρούν ως πραγματικά και κρίνετε με τις διατάξεις σαν να συνέχιζε ασφαλισμένος στον τελευταίο φορέα του ΕΦΚΑ. (πχ Δημόσιος Υπάλληλος, ΕΔ, ΙΚΑ κτλ). Αυτό εσείς το μεταφράζεται όπως όλοι οι Ελληνες, ασφαλώς και είναι όπως όλοι οι Ελληνες ΑΝΑΛΟΓΑ το φορεα που ήταν ασφαλισμένοι με τους κανόνες που έχει. Δεν μιλάμε για παραθυράκια αλλά για απλή πόρτα. Αν καθίσετε να μελετήσετε το νομοσχέδιο και την μελέτη, το βλέπει με απλά οικονομικά στοιχεία το όλο θέμα: Απλά: για τον ΕΦΚΑ αν ένας στρατιωτικός συνεχίσει στον στρατό 35 + 5 θα έχει πάρει εισφορές για 40 έτη και θα του αποδόσει σύνταξη. Αν ο ίδιος φύγει στα 30+5 και συνεχίσει σε εξωτερικό οργανισμό για 5 χρόνια και τα μεταφέρει στην Ελλάδα είναι ακριβώς το ίδιο ίσως και λίγο πιο συμφέρον διότι μεταφέρει κεφάλαια εξωτερικού και όχι κρατικά κονδύλια.
Σας παρακαλώ όσα και να ξέρετε μπείτε στον κόπο να είτε και τίποτα νέο. Με εκτίμηση.
Καλησπέρα Παναγιώτη.
Ο νόμος που αναφέρεις (Ν4808/2021) αφορά άτομα που δουλεύουν σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς ή στους Διεθνείς Οργανισμούς.
Δεν αφορά όσους γενικά δουλεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσοι φεύγουν από την υπηρεσία χωρίς να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συνεχίσουν τον ασφαλιστικό τους βίο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρα με την οποία υπάρχει διμερής σύμβαση εργασίας συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Ν4387/2016, τους Κανονισμούς (ΕΚ) 883/04 & 987/09 και τις Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας (ΔΣΚΑ).
Βλ. σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που έχει και μερικά παραδείγματα https://tinyurl.com/3sxh5htw
Αν υπάρχει περίπτωση εργασίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείς να δεις πληροφορίες εδώ https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_el.htm
Ναι οκ λέω για Ευρωπαικό Οργανισμό ή Διεθνή πχ ΝΑΤΟ. Ανάφέρω για περίπτωση συναδέλφου που έφυγε με 30 έτη και 5 μάχιμα για θέση ΝΑΤΟ. Άρα σε 5 χρόνια θα μπορεί να ζητήσει μεταφορά δικαιωμάτων του ώστα να συμπληρώσει 40ετία.
Ναι Παναγιώτη σύμφωνα με το άρθρο 141 μπορεί να μεταφέρει τα ασφαλιστικά δικαιώματα για τον χρόνο εργασίας του εξωτερικού στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας (μετά την λήξη της εργασίας του στο εξωτερικό) και αυτά θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχει.
Στο άρθρο 143 προβλέπεται έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίζουν τους όρους και τον τρόπο εφαρμογής. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/727771
Σημ: Οι διατάξεις αυτές αντικαθιστούν τις αντίστοιχες προϋπάρχουσες του άρθρου 18 του Ν3865/2010. Οι κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις για τον Ν3865/2010 εκδόθηκαν το 2016.
Υ.Γ Λογικά η αναφορά σε Διεθνείς Οργανισμούς αφορά και το ΝΑΤΟ αλλά δεν είμαι σίγουρος. Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επιβεβαιώσει ότι τα παραπάνω τον αφορούν.
Παναγιώτη έχεις παρανοήσει τι σημαίνει διαδοχική ασφάλιση και το λάθος που κάνεις είναι ότι θεωρείς ότι ο στρατιωτικός που αποστρατεύεται χωρίς σύνταξη θα λογίζεται για πάντα ως στρατιωτικός. Δηλαδή με το (λανθασμένο) σκεπτικό σου υποστηρίζεις ότι θα μπορούσε κάποιος να είναι στρατιωτικός μόλις για 15 έτη, μετά να παραιτηθεί και να κάνει 2~3 άλλες δουλειές, αλλά να έχει την απαίτηση να συνταξιοδοτηθεί με 40 συντάξιμα έτη χωρίς όριο ηλικίας, διότι κάποτε ήταν στρατιωτικός! . Διαδοχική ασφάλιση σημαίνει ότι αθροίζονται τα συνολικά έτη εργασίας κάθε εργαζόμενου (θητεία + στρατός + ΙΚΑ + εξωτερικό) και δίνεται σύνταξη με το όριο ηλικίας του τελευταίου φορέα. Άρα για στρατιωτικούς ισχύει: α. Εάν τελευταίος φορέας είναι ο στρατός ισχύουν 40 συντάξιμα έτη χωρίς όριο ηλικίας (= ΙΚΑ+θητεία+στρατός) β. Εάν ο (πρώην) στρατιωτικός μετά την αποστρατεία χωρίς σύνταξη δεν δουλέψει πουθενά θα πάρει σύνταξη στα 67 έτη, διότι αυτό προβλέπεται για στρατιωτικούς με 30+5 έτη (χωρίς άλλα ένσημα). γ. Εάν ο (πρώην) στρατιωτικός δουλέψει οπουδήποτε, όταν υποβάλλει τα δικαιολογητικά του στον ΕΦΚΑ θα εξεταστούν με βάση τον τελευταίο φορέα που δούλεψε ( θητεία + στρατός +… Διαβάστε τη συνέχεια »
Κ. Αχιλλέα δεν το διαβάσετε το νόμο, δεν ψάχνει κανείς για παραθύρια, Άκου λοιπόν άν μπεις στο κόπο και το διαβάσεις λέει: μεταφέρονται στον τελευταίο φορέα που ήταν ασφαλισμένος. Το παραδειγμα του συναδέλφου που πήγε ΝΆΤΟ : μεταφέρονται σαν Χρόνια ασφαλισης στο στρατό άρα με ποιον φορέα θα κριθεί του Στρατού δηλ 40 έτη. Σας λέω οικονομικά αν το δει ο Στρατος για τον Χ στρατιωτικο συμφέρον ειναι μα λάβει τις εισφορές από αλλη πηγή και να αποδίδει τη σύνταξη που ούτος ή άλλως θα αποδίδε . Ελπίζω να στο έκανα λιανά.
Από σωστή αφετηρία καταλήγεις σε εντελώς λάθος συμπέρασμα. “μεταφέρονται στον τελευταίο φορέα που ήταν ασφαλισμένος.” –> Αυτό που δεν γνωρίζεις και αγνοείς επιδεικτικά (το οποίο το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά), είναι ότι η αίτηση εξετάζεται πάντα με τα δεδομένα του τελευταίου φορέα (πχ. ΙΚΑ) και όχι του στρατού –> https://i.imgur.com/r2clNQT.png
Εάν δεν θεμελιώσεις με βάση τις περιπτώσεις 1 ~ 3 στο link, η τελευταία εναλλακτική είναι το 4 !
Όταν καταλάβεις τα ανωτέρω ίσως αρχίσεις να κατανοείς τι σημαίνει διαδοχική ασφάλιση και πόσο λανθασμένη είναι η τοποθέτησή σου.
Εάν είσαι τόσο σίγουρος για αυτά που (νομίζεις ότι) καταλαβαίνεις μπορείς να πάρεις το ρίσκο να φύγεις χωρίς σύνταξη, αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω να πάρεις κάποιο συνάδελφο στο λαιμό σου.
.
ΥΓ. Για συνέχιση της συζήτησης μπορείς να επανέλθεις με νέο σχόλιο, που να περιέχει όμως και κάποιο link που να συμφωνεί με τα λεγόμενά σου.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Βαγγέλης
23 Ιανουαρίου 2022 21:27
Καλησπέρα.γνωριζει κάποιος τι γίνεται με τα ενημερωτικά των συντάξεων πότε θα βγούνε?
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΑ
23 Ιανουαρίου 2022 19:42
Γειά σας είμαι συνταξιουχος και εργαζόμουν το 2020 και 2021 είχα μείωση 60% και μετά άλλαξε ο νόμος τον Φεβρουάριο του 2020 σε 30% πήρα αναδρομικά τον Μάρτιο του 2021 για τους μήνες του 2020 θα μετρήσουν εισόδημα του 2021 η θα κάνω συμπληρωματική του 2020;
Δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δυνατότητα εξαγοράς 12 – 15 ετών και οι στρατιωτικοί 5. Κάντε επίσκεψη σε Μονάδες το μεγαλύτερο ποσοστό 40+ αλλά σε άλλες χωρες νατο το κύριο μέρος ηλικίας 25-35 . Να έχουμε να λέγαμε στρατο….
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και βγάζεις λανθασμένα συμπεράσματα με λάθος επιχειρήματα. Πρώτο λάθος: Και οι στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα αναγνώρισης πολλών ετών. Πχ. 5ετία + ΑΕΙ + θητεία + άδεια άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου = περίπου 10 ~ 12 έτη Δεύτερο λάθος: Οι στρατιωτικοί δεν έχουν ηλικιακό όριο για θεμελίωση με 40ετία, όπως οι ΔΥ (62 έτη). Δηλαδή η αναγνώριση χρόνου των στρατιωτικών μετατοπίζει τη συνταξιοδότηση προς τα πίσω (ηλικιακά), ενώ οι ΔΥ δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 έτη, όσα συντάξιμα έτη και εάν διαθέτουν. Τρίτο λάθος: Η πενταετία κοστίζει το 1/3 (ένα τρίτο) του κόστους που πληρώνουν οι ΔΥ (ποσοστό αναγνώρισης 20%). Ελάχιστοι ΔΥ θα κάνουν χρήση όλων των πλασματικών, διότι αναγνώριση 12 ετών σημαίνει κόστος άνω των 60.000 €. Τέταρτο λάθος: Πάντα υπήρχε διαφορά περίπου 10 ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης ΔΥ και στρατιωτικών, παλαιότερα και αυτοί έφευγαν χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία, ενώ οι στρατιωτικοί με 25ετία. Τώρα αυτοί φεύγουν το νωρίτερο στα 62 έτη (με 40ετία) και οι στρατιωτικοί στα 53 έτη. . ΥΓ 1. Ο κύριος λόγος των πολλών αναγνωρίσεων (που ελάχιστοι ΔΥ τις αξιοποιούν λόγω… Διαβάστε τη συνέχεια »
Η άδεια ανατροφής τέκνου (9μηνο), μετράει κανονικά ως συντάξιμος χρόνος γιατί πληρώνεσαι και σου γίνονται κανονικά οι κρατήσεις για σύνταξη, εφάπαξ, μερίσματα. Αυτη που δεν μετράει είναι η άδεια ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ για ανατροφή τέκνου, την οποία μετά μπορείς με αίτησή σου να πληρώσεις τις εισφορές, που αναλογούν και να την αναγνωρίσεις.
Το θεμα ειναι οτι. Δεν μπορεις σαν ενστολος,να αναγνωρίσεις ετη τέκνων που μπορούν οι ΔΥ. Οσο για ΑΕΙ ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ Κ.Α Δεν εχουν όλοι τη δυνατοτητα και να θέλουν, ολοι δεν εχουν βγαλει ΑΕΙ(ποσοι να είναι αυτοι?)η Ανατροφη τεκνων μπορει να αναγνωριζεται αλλα μετα το περας της αδειας χωρις να πληρωνεσαι και αφου καταβάλεις το ποσό που χρειάζεται . Ενω στο δημόσιο με τον εναν η τον άλλον τροπο εχεις την δυνατοτητα αναγνωρισης εως και 12ετη πληρώνοντας άσχετα εαν ειναι ακριβά η όχι (μιλάμε για το δικαιωμα ). Εμεις μόνο μια 5ετια (σήγουρη )που ειναι ΧΙΛΙΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ χρόνια τώρα απο το μεγαλύτερο ποσοστό των ενστολων αυτή είναι η διαφορά.Οσο για τα 62 υπάρχουν πολλές κατηγορίες ανάλογα την χρονολογία πρόσληψης (και ιδιετερα σε γυναίκες μαμαδες πολυτεκνες κ.α) που μπορούν και πριν τα 62 .
Γιώργο οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν συνολικά μέχρι επτά (7) χρόνια από έτη σπουδών, εκπαιδευτική άδεια, άδεια άνευ αποδοχών ανατροφής παιδιού ηλικίας μέχρι 6 ετών, θητεία. Βλ. πρώτη ενότητα στην σελ. 27 εδώ https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%A1%CE%A0%CE%97-54?inline=true Αντίστοιχα μπορούν να αναγνωρίσουν και οι στρατιωτικοί. Βέβαια δεν έχουν όλοι σπουδές, την οικονομική δυνατότητα να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών ή θητεία αλλά αυτό ισχύει και για τους πολιτικούς υπαλλήλους και για τους στρατιωτικούς. Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν, πρόσθετα στα παραπάνω, τον πλασματικό χρόνο των παιδιών, μέχρι πέντε έτη, και οι στρατιωτικοί την μάχιμη πενταετία. Επομένως όλοι έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν >10 χρόνια συντάξιμα. Το ότι για διάφορους λόγους δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να το κάνουν ισχύει αλλά ισχύει για όλους. Πολιτικούς και στρατιωτικούς. Το σημαντικό είναι αυτό που είπε παραπάνω ο Αχιλλέας. Οι στρατιωτικοί δεν έχουν ηλικιακό όριο για θεμελίωση με 40ετία, όπως οι ΔΥ (62 έτη). Ναι έχεις δίκιο υπάρχουν λίγες περιπτώσεις πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων που θεμελίωσαν σε μεταβατικό στάδιο και μπορούν ακόμα να φύγουν πριν τα 62 έτη. Αντίστοιχα υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι που τους έπιασε το μεταβατικό στάδιο… Διαβάστε τη συνέχεια »
Δηλαδή κ Αχιλλέα η στρατιωτική σχολή δεν έπρεπε να μετράει όλες τις μέρες έγκλειστος και με υπηρεσίες? Όταν κάνεις υπηρεσίες 24ωρες , ασκήσεις, επιφυλακες, ειρηνευτικές αποστολές δεν είναι χρόνος εργασίας? να μιλήσουμε για αληθινό στρατό και όχι το οικοτροφείο κοιλιών που έχουμε δει. Άρα αν θέλουμε στρατό που τρέχει δρόμο 100 μέτρων να συγκριθεί με ΔΥ που κάνει μαραθώνιο, όταν βέβαια σε βάζουν και εσένα μαραθώνιο ενέργεις αναλόγως. Όχι μόνο μία αλλά πολλές χώρες ο στρατιωτικος βγαίνει νωρίτερα από εμάς στη συνταξη θα σας ανεβάσω αντίστοιχα λινκ.
Ορισμένες από τις ενστάσεις σου επιλύονται με σωστή ενημέρωση.
Φυσικά και μετράει η στρατιωτική σχολή ως συντάξιμη, όπως αναφέρεται στην ερώτηση 3.2 παρ. Α.1 στις FAQ.
Όμως στο ναυτικό και στην αεροπορία, πάντα μετά την ορκομωσία κρατούνταν αναδρομικά κρατήσεις για τα έτη σχολής όσον αφορά το μέρισμα, το οποίο το εφάρμοσε ο στρατός ξηράς με μεγάλη καθυστέρηση το 2009.
Έτσι για όσους κατατάγησαν σε ΣΣΕ ή ΣΜΥ πριν το 2006 ή το 2008 αντίστοιχα, δεν μετράει ο χρόνος σχολής ειδικά στο ΜΤΣ και το ΕΚΟΕΜΣ, αλλά αυτό αποτελεί παράλειψη μόνο του ΓΕΣ –> https://i.imgur.com/lnyx4A9.png
Ο φίλος μάλλον εννοεί ότι στις ΕΔ υπηρετεί γηρασμένο προσωπικό….και μάλλον έχει δίκιο καθώς η ραχοκοκαλιά σε όλα τα σώματα είναι οι ΕΠΟΠ οι οποίοι είναι κατά μέσο όρο 42+ ετών ενώ οι πρώτες σειρές είναι κοντά στα 46
ΑΕΙ μπορουν να αναγνωρισουν μονο εκεινοι που μπηκαν με διαγωνισμο και ηταν προυποθεση προσληψης τους οποτε μιλαμε για μικρο αριθμο στρατιωτικων καθως η συντριπτικη πλειοψηφια ειναι ειτε απο σχολες ειτε εθελοντες ειτε επαγγελματιες που δεν χρησιμοποιησαν καποιον τιτλο αει για προυποθεση προσληψης.
Αν παρεις αδεια ανευ αποδοχων επειδη το ειχα ψαξει για μενα μπορεις πληρωνοντας να εχεις μονο υγειονομικη περιθαλψη δεν προβλεπεται αναγνωριση των ετων αυτων. Μονο στους δ.υ. Στην ουσια για τον μεσο στρατιωτικο μετα του 1995 υπαρχει μονο η 5ετια που μετραει διπλη. Δηλαδη 35 πραγματικα και 5 αγορασμενα λες και δεν τρωγαμε 4 μερες μεσα απληρωτες τουλαχιστον τον μηνα.
Βασίλη οι διατάξεις για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών άλλαξαν με τον Ν3865/2010.
Βλ. σελ. 10 εδώ https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%9B3%CE%97-4%CE%92?inline=true
Για την Γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών έχεις δίκιο ότι πληρώνεις, όταν παίρνεις την άδεια, για υγειονομική περίθαλψη. Την αναγνώριση του χρόνου ως συντάξιμου μπορείς να την κάνεις με αίτηση σου στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν2084/1992 (Βλ. σελ. 2 εδώ https://www.kodiko.gr/nomologia/download_fek?f=fek/1992/a/fek_a_165_1992.pdf&t=bbd46b69c8146c2bd0e5d8f9fcd0e0cf ) η οποία ισχύει και για τους στρατιωτικούς (νέους ασφαλισμένους) βλ. παρ. 1 του άρθρου 8 του ίδιου νόμου.
Συμφωνώ μαζί σου ότι η μάχιμη πενταετία δεν θα έπρεπε να πληρώνεται επειδή αποτελεί ένα είδος αντισταθμίσματος για απλήρωτη εργασία. Το γεγονός ότι η αναγνώριση της κοστίζει στον ασφαλισμένο 6,67% των συντάξιμων αποδοχών σε αντίθεση με το 20% που κοστίζει η αναγνώριση των πλασματικών είναι μια ένδειξη ότι και η πολιτεία αναγνωρίζει αυτή την ιδιαιτερότητα.
Δεν ξέρω αν ήλθε ή έρχεται το τέλος του κοινωνικού κράτους αλλά σε ότι αφορά την πρώτη διαφοροποίηση οι συντάκτες της ερώτησης παρέλειψαν ένα εδάφιο της υποπερίπτωσης α’ της περίπτωσης 2 της παραγράφου 1.α του άρθρου 5 του ν. 3883/10, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4609/2919 και ισχύει.
¨ Η παράγραφος 3 εφαρμόζεται αναλόγως.¨
Βλ. https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/130946
Τί λέει η παράγραφος 3 που εφαρμόζεται αναλόγως και στις περιπτώσεις που ισχύουν κοινωνικά κριτήρια λόγω οικογενειακής κατάστασης;
¨ Η ανωτέρω παράγραφος 2 δεν τυγχάνει εφαρμογής σε περιπτώσεις που το Συμβούλιο Μεταθέσεων του άρθρου 8 αποφασίσει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του ότι συντρέχουν προς τούτο σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι.¨
Επομένως στο συγκεκριμένο θέμα η ΥΑ ερμηνεύει ακριβώς τον νόμο και δεν προστέθηκε κάτι που δεν προβλέπεται.
Καλησπέρα.Η πρόσθετη τριετία μπορεί να αποπληρωθεί με εφάπαξ καταβολή από το εφάπαξ που δικαιούμαστε.Ευχαριστω
Οχι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για καμία αναγνώριση.
Καλημέρα , είχα διάβασει παλαιότερα πως συμφέρει να αναγνωρίσουμε την στρατιωτική μας θητεία μόνο στο κομμάτι προς ΕΛΟΑΣ .. τι αναφορά κάνουμε και αν υπάρχει κάποιο πρότυπο…(έψαξα δε βρήκα κάτι) επισης μπορούμε να την κάνουμε και κατά την συνταξιοδότηση;; Ευχαριστώ προκαταβολικά..
Απο το 1/1/2017 δεν συμφερει η αναγνωρηση της θητειας λογο μεγαλου κοστους.Εγω π.χ 15 μηνες την αναγνωρησα το 2016 με 1100 ευρω και αν την αναγνώριζα τωρα θα πληρωνα περιπου 6000.Οσο για το εφαπαξ εαν η θητεια ειναι πριν το 2015 αξιζει η αναγνωρηση.Το ποσο που θα δοσεις ειναι αυτο που γραφει στις κρατησεις υπερ ΕΛΟΑΣ.
Τα χαρτια που θα χρειαστεις ειναι μια αιτηση αναγνωρηση προϋπηρεσίας απο τον ΕΛΟΑΣ και ενα αντιγραφο φυλλου μητρωου που να φαίνεται ο χρονος που υπηρετησες.
για να καταλάβω….την θητεία μου 1995 (18 μήνες) την αναγνώρισα το 2008 σαν συντάξιμη με την αντίστοιχη πληρωμή στην εφορία, περίπου 1100, μπορώ να την αναγνωρίσω και για το εφαπαξ; και το ποσό είναι αυτό που εχει στο φυλλο μισθοδ. κρατησεις ελοας Χ 18 μήνες;
Καλησπέρα. Μήπως ξέρει κάποιος για τα χρηματικά βραβεία των αριστούχων μαθητών Β και Γ Λυκείου 2020-2021 για το ΓΕΣ; Θα καταβληθούν;
Ως ε.α. που δεν ειμαι εγγεγραμμενος σε ΕΑΑΣ τους εστειλα τα δικαιολογητικα απο 29/10 αλλα τιποτα ακομη…….εστειλα mail στη ΓΕΣ/ΔΕΝΔΗΣ αλλα……. ακρα του ταφου σιωπη. Σε mail προς τη γραμματεια της ΕΑΑΣ με το ερωτημα αν δινεται και σε μενα που ειμαι εκτος Ενωσης ακομη μου απαντανε.
Ντροπή. Τα παιδιά τα περιμένουν από το Δεκέμβριο. Εμάς ξέρουμε πολύ καλά πώς μας αντιμετωπίζουν αλλά όχι και τα παιδιά…..
Ακόμα περιμένουμε, μας λένε ότι δεν έχει βγει το αντίστοιχο κονδύλι…?!?! Στην Π.Α. και στο Π.Ν. έχουν καταβληθεί απ το Νοέμβριο!!!
Ντροπή πιά! Κάθε χρόνο τα έπαιρναν κανονικά, πρώτη φορά γίνεται αυτό και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.
Για τα βραβεία των μαθητών σήμερα υπέγραψε ο στρατηγος
Καλησπέρα γνωρίζει κάποιος την διαδικασία για επιτροπή ασυε και ποιο το ποσοστό για χειρουργείο αυχένα
Καλημέρα γνωρίζει κάποιος περίπου το κόστος αν γίνει χρήση άδειας άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου?
και αν ο χρόνος αυτός μπορεί να αναγνωριστεί ως συνταξιμος και με τι ποσοστό εισφοράς?
Την πρώτη ερώτηση δεν την κατάλαβα, όταν παίρνεις άδεια άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου δεν πληρώνεις εσύ τίποτα, απλά δεν σε πληρώνει η υπηρεσία!
Αφού για το διάστημα αυτό δεν παίρνεις μισθό σημαίνει ότι δεν πληρώνεις και κρατήσεις, άρα ο χρόνος άδειας δεν μετράει ούτε στη σύνταξη, ούτε στο μέρισμα, ούτε στο εφάπαξ (διάβασε την ερώτηση 2.1 στην ενότητα FAQ).
Ο χρόνος μπορεί να αναγνωριστεί για σύνταξη και οι εισφορές ανά μήνα άδειας θα είναι το 20% επί το σύνολο ακαθάριστων αποδοχών που θα ισχύει την ημερομηνία που θα κάνεις την αίτηση.
Αναφέρομαι στις κρατήσεις που πρέπει να πληρώσω για υγειονομική περίθαλψη.ο νόμος λέει
Τα στελέχη των ΕΔ, καθώς και οι Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, που τελούν σε γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών δικαιούνται πλήρη υγειονομική περίθαλψη, με την καταβολή των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις ασφαλιστικών εισφορών. Οι εν λόγω εισφορές υπολογίζονται επί των αποδοχών που ελάμβαναν οι δικαιούχοι πριν την έναρξη της άδειας και το αντίστοιχο χρηματικό ποσό καταβάλλεται εφάπαξ κατά την έναρξή της. Η ερώτηση μου είναι αν κοιτάω το πόσο εκεί που λέει στον φάκελο νοσοκομειακή περίθαλψη?
Ναι, αυτή η κράτηση στο δημόσιο είναι το 2,55% των ακαθάριστων αποδοχών.
Υπάρχει διαδικασία του ΓΕΣ για το συγκεκριμένο θέμα: Καταβολή εισφορών σε άδεια άνευ αποδοχών
Καλημέρα 2 ερωτήσεις αν κάποιος γνωρίζει α.Υπάρχει εφαρμογή που να υπολογιζει το καθαρό κόστος της πρόσθετης τριετίας?
Β.μπορει να εξοφληθεί με δόσεις μετά την αίτηση αποστρατειας ή πρέπει να έχει εξοφληθεί για να γίνει χρήση της?και αν ναι με πόσες δόσεις?
Για το πρώτο ερώτημα παρ. Α.6 εδώ: Τρόπος χρήσης και αξιοποίησης του site
Β. Όλες οι αναγνωρίσεις εξοφλούνται με δόσεις αλλά γίνεται άμεσα χρήση (με την αίτηση πριν καν πληρωθεί οτιδήποτε).
Η μηνιαία δόση θα είναι (πιθανότατα) το 25% της σύνταξης και οι μήνες θα υπολογιστούν με βάση αυτή τη δόση.
Τέλος για την τριετία θα πρέπει να διαβάσεις και την παρ. Γ στο τελευταίο άρθρο του site.
Καλησπερα.Αν υπαρχει δανειο απο το Παρακαταθηκων τι ενεργειες κανω οταν διαγραφω?Πρεπει να το εξοφλησω ολο το υπολοιπο ποσο?να δωσω καποιο ποσο ωστε να πεσει η δοση? η να συνεχισω να πληρωνω τις δοσεις και να παρω ολο το Εφαπαξ?Ευχαριστω.
https://www.tpd.gr/diadikasia-syntaksiodotisis-kai-efapaks/
Γιαννη ευχαριστω πολυ.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την προσπάθεια που καταβάλετε όλα αυτά τα χρονιά ώστε να μπορούμε να ενημερωνόμαστε αξιόπιστα Έχω καταταχθεί στον Ε.Σ με τον θεσμό των ΟΠΥ τον 12/1990 Παρατηρώ το φύλλο υπολογισμού του site οτι η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας κοστίζει 2100 ευρω Εγώ πρόσφατα προέβηκα σε ενέργεια αναγνώρισης της και στο φύλλο μισθοδοσίας πρόσφατα είδα ότι κοστίζει η αναγνώριση μόλις 999 ευρώ γιατί αυτή η διαφορά; Ευχαριστώ
Καλησπέρα. Σπύρο το κόστος της πενταετίας που βγάζει η σελίδα υπολογισμού σύνταξης είναι κατά προσέγγιση, γιατί το πραγματικό κόστος της αναγνώρισης είναι διαφορετικό στο κάθε στέλεχος και παίζει ρόλο τις χρονολογιες που αιτουμαστε για την εν λόγο αναγνώριση.Εσυ λογικά αναγνώρισες μαχιμη πενταετία που υπηρέτησες κοντά στην ημερομηνία κατάταξη σου και γι αυτό είναι μικρό το ποσό.
Ευχαριστώ
Καλησπέρα έχω φύγει από τα ΣΟΑ στις 30/9/21 ακόμη μου κρατάνε ενοίκιο και πετρέλαιο από το μισθό μου τους έχω ενημερώσει και το ταμείο στο νομό που είμαι και με πάνε από μήνα σε μήνα μπορώ να απευθυνθώ κάπου αλλού?
Κάνε αναφορά, τι το ποιο απλό.
Ειμαι Ανχης εν ενεργεια και εκανα αναφορα για την αναγνωριση 5 ετων της μαχιμης πενταετιας με παρακρατηση ισοποσων δοσεων απο τη μισθοδοσια μου. Στη σελιδα υπολογισμου της συνταξης αναφερεται η περιπτωση για αναγνωριση της μαχιμης πενταετιας για τον ΕΦΚΑ(περιπου 3000ευρω) και η περιπτωση για αναγνωριση ΕΦΚΑ+ΜΤΣ(περιπου 12000 ευρω). Με την αναφορα μου ποια αναγνωριση θα μου κανουν και πως θα εκανα επιλογη εξαρχης? Εγω επιθυμω την πρωτη περιπτωση. Ακομη δεν εχει μπει η μεταβολη στη μισθοδοσια μου αν και περασαν 3 μηνες.
Η πρώτη περίπτωση θα είναι. Στον 4ο με 5ο μήνα θα το δείτε στα φύλλα μισθοδοσίας.
Για τη δεύτερη αναγνώριση (που δεν συμφέρει) απαιτείται ξεχωριστή αίτηση προς το ΜΤΣ.
Η επιλογή υπάρχει στη σελίδα αφενός για να μην κάνει το λάθος κάποιος να αναγνωρίσει χρόνο για μέρισμα, αφετέρου για να υπολογίζεται σωστά το μέρισμα σε παλαιότερους απόστρατους που έχουν αναγνωρίσει ήδη την 5ετία στο ΜΤΣ (κάποτε κόστιζε πολύ λιγότερο και το μέρισμα ήταν πολύ μεγαλύτερο).
Ο Ν. 4808/2021 (ΦΕΚ Α’ 101), που ψηφίστηκε πρόσφατα, και ειδικότερα στο Μέρος IX άρθρα 139- 145 του εν λόγου νόμου όπου, μεταξύ άλλων, προβλέφθηκε η δυνατότητα μεταφοράς του αναλογιστικού ισοδύναμου συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, για όσους υπηρετούν σε θέσεις της Ε.Ε, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών.
Εκτιμώ και εδώ θα χρειαστεί η έμπειρη ματιά του κ. Αχιλλέα και του κ. ΓιώργουGEORGIOSP, ότι αυτό καλύπτει συναδέλφους που παραιτήθηκαν από ΕΔ χωρίς θεμέλείωση και χρειαζονται κάποια χρόνια να θεμελιώσουν.
Αναμένοντας την γνώμη των προαναφερομένων αλλά και όποιου πιστεύει ότι έχει κάποια γνώμη πάνω σε αυτό.
Ευχαριστώ
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11666835.pdf
Δεν υπάρχουν “παραθυράκια” μετά την παραίτηση χωρίς σύνταξη, ούτε δυνατότητα παράκαμψης του συστήματος.
Αυτοί που παραιτήθηκαν θα θεμελιώσουν όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες (ηλικία 62 ετών και 40 συντάξιμα έτη ή ηλικία 67 ετών). Το εάν θα συμπληρώσουν τα έτη αυτά με εργασία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
.
Τέλος η μεταφορά ετών από άλλο κράτος έχει προϋποθέσεις, πχ. εάν στο άλλο κράτος η σύνταξη δίνεται σε ελάχιστη ηλικία 65 ετών, τότε ο ασφαλιστικός χρόνος του εξωτερικού δεν μπορεί να μετρήσει πριν από τα 65 έτη και στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα εάν κάποιος θέλει να μεταφέρει πχ. 20 έτη ασφάλισης από την Ελλάδα στο εξωτερικό, αυτά θα μετρήσουν σε ηλικία 67 ετών, διότι μόνο τότε θα μετρούσαν και στην Ελλάδα.
Διαβάσατε αυτό που σας έστειλα ή λέτε αυτά που γνωρίζετε απλά? Διότι ο νόμος λέει μετρούν ως πραγματικά και κρίνετε με τις διατάξεις σαν να συνέχιζε ασφαλισμένος στον τελευταίο φορέα του ΕΦΚΑ. (πχ Δημόσιος Υπάλληλος, ΕΔ, ΙΚΑ κτλ). Αυτό εσείς το μεταφράζεται όπως όλοι οι Ελληνες, ασφαλώς και είναι όπως όλοι οι Ελληνες ΑΝΑΛΟΓΑ το φορεα που ήταν ασφαλισμένοι με τους κανόνες που έχει. Δεν μιλάμε για παραθυράκια αλλά για απλή πόρτα. Αν καθίσετε να μελετήσετε το νομοσχέδιο και την μελέτη, το βλέπει με απλά οικονομικά στοιχεία το όλο θέμα: Απλά: για τον ΕΦΚΑ αν ένας στρατιωτικός συνεχίσει στον στρατό 35 + 5 θα έχει πάρει εισφορές για 40 έτη και θα του αποδόσει σύνταξη. Αν ο ίδιος φύγει στα 30+5 και συνεχίσει σε εξωτερικό οργανισμό για 5 χρόνια και τα μεταφέρει στην Ελλάδα είναι ακριβώς το ίδιο ίσως και λίγο πιο συμφέρον διότι μεταφέρει κεφάλαια εξωτερικού και όχι κρατικά κονδύλια.
Σας παρακαλώ όσα και να ξέρετε μπείτε στον κόπο να είτε και τίποτα νέο. Με εκτίμηση.
Καλησπέρα Παναγιώτη.
Ο νόμος που αναφέρεις (Ν4808/2021) αφορά άτομα που δουλεύουν σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς ή στους Διεθνείς Οργανισμούς.
Δεν αφορά όσους γενικά δουλεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσοι φεύγουν από την υπηρεσία χωρίς να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συνεχίσουν τον ασφαλιστικό τους βίο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρα με την οποία υπάρχει διμερής σύμβαση εργασίας συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Ν4387/2016, τους Κανονισμούς (ΕΚ) 883/04 & 987/09 και τις Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας (ΔΣΚΑ).
Βλ. σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που έχει και μερικά παραδείγματα https://tinyurl.com/3sxh5htw
Αν υπάρχει περίπτωση εργασίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείς να δεις πληροφορίες εδώ https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_el.htm
Ναι οκ λέω για Ευρωπαικό Οργανισμό ή Διεθνή πχ ΝΑΤΟ. Ανάφέρω για περίπτωση συναδέλφου που έφυγε με 30 έτη και 5 μάχιμα για θέση ΝΑΤΟ. Άρα σε 5 χρόνια θα μπορεί να ζητήσει μεταφορά δικαιωμάτων του ώστα να συμπληρώσει 40ετία.
Δεν νομίζω να τον συμφέρει να τους φέρει τις κρατήσεις που του κάνανε εκεί…….
Ναι Παναγιώτη σύμφωνα με το άρθρο 141 μπορεί να μεταφέρει τα ασφαλιστικά δικαιώματα για τον χρόνο εργασίας του εξωτερικού στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας (μετά την λήξη της εργασίας του στο εξωτερικό) και αυτά θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχει.
Στο άρθρο 143 προβλέπεται έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίζουν τους όρους και τον τρόπο εφαρμογής.
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/727771
Σημ: Οι διατάξεις αυτές αντικαθιστούν τις αντίστοιχες προϋπάρχουσες του άρθρου 18 του Ν3865/2010. Οι κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις για τον Ν3865/2010 εκδόθηκαν το 2016.
Υ.Γ Λογικά η αναφορά σε Διεθνείς Οργανισμούς αφορά και το ΝΑΤΟ αλλά δεν είμαι σίγουρος. Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επιβεβαιώσει ότι τα παραπάνω τον αφορούν.
Παναγιώτη έχεις παρανοήσει τι σημαίνει διαδοχική ασφάλιση και το λάθος που κάνεις είναι ότι θεωρείς ότι ο στρατιωτικός που αποστρατεύεται χωρίς σύνταξη θα λογίζεται για πάντα ως στρατιωτικός. Δηλαδή με το (λανθασμένο) σκεπτικό σου υποστηρίζεις ότι θα μπορούσε κάποιος να είναι στρατιωτικός μόλις για 15 έτη, μετά να παραιτηθεί και να κάνει 2~3 άλλες δουλειές, αλλά να έχει την απαίτηση να συνταξιοδοτηθεί με 40 συντάξιμα έτη χωρίς όριο ηλικίας, διότι κάποτε ήταν στρατιωτικός! . Διαδοχική ασφάλιση σημαίνει ότι αθροίζονται τα συνολικά έτη εργασίας κάθε εργαζόμενου (θητεία + στρατός + ΙΚΑ + εξωτερικό) και δίνεται σύνταξη με το όριο ηλικίας του τελευταίου φορέα. Άρα για στρατιωτικούς ισχύει: α. Εάν τελευταίος φορέας είναι ο στρατός ισχύουν 40 συντάξιμα έτη χωρίς όριο ηλικίας (= ΙΚΑ+θητεία+στρατός) β. Εάν ο (πρώην) στρατιωτικός μετά την αποστρατεία χωρίς σύνταξη δεν δουλέψει πουθενά θα πάρει σύνταξη στα 67 έτη, διότι αυτό προβλέπεται για στρατιωτικούς με 30+5 έτη (χωρίς άλλα ένσημα). γ. Εάν ο (πρώην) στρατιωτικός δουλέψει οπουδήποτε, όταν υποβάλλει τα δικαιολογητικά του στον ΕΦΚΑ θα εξεταστούν με βάση τον τελευταίο φορέα που δούλεψε ( θητεία + στρατός +… Διαβάστε τη συνέχεια »
Κ. Αχιλλέα δεν το διαβάσετε το νόμο, δεν ψάχνει κανείς για παραθύρια, Άκου λοιπόν άν μπεις στο κόπο και το διαβάσεις λέει: μεταφέρονται στον τελευταίο φορέα που ήταν ασφαλισμένος. Το παραδειγμα του συναδέλφου που πήγε ΝΆΤΟ : μεταφέρονται σαν Χρόνια ασφαλισης στο στρατό άρα με ποιον φορέα θα κριθεί του Στρατού δηλ 40 έτη. Σας λέω οικονομικά αν το δει ο Στρατος για τον Χ στρατιωτικο συμφέρον ειναι μα λάβει τις εισφορές από αλλη πηγή και να αποδίδει τη σύνταξη που ούτος ή άλλως θα αποδίδε . Ελπίζω να στο έκανα λιανά.
Από σωστή αφετηρία καταλήγεις σε εντελώς λάθος συμπέρασμα.
“μεταφέρονται στον τελευταίο φορέα που ήταν ασφαλισμένος.” –> Αυτό που δεν γνωρίζεις και αγνοείς επιδεικτικά (το οποίο το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά), είναι ότι η αίτηση εξετάζεται πάντα με τα δεδομένα του τελευταίου φορέα (πχ. ΙΚΑ) και όχι του στρατού –> https://i.imgur.com/r2clNQT.png
Εάν δεν θεμελιώσεις με βάση τις περιπτώσεις 1 ~ 3 στο link, η τελευταία εναλλακτική είναι το 4 !
Όταν καταλάβεις τα ανωτέρω ίσως αρχίσεις να κατανοείς τι σημαίνει διαδοχική ασφάλιση και πόσο λανθασμένη είναι η τοποθέτησή σου.
Εάν είσαι τόσο σίγουρος για αυτά που (νομίζεις ότι) καταλαβαίνεις μπορείς να πάρεις το ρίσκο να φύγεις χωρίς σύνταξη, αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω να πάρεις κάποιο συνάδελφο στο λαιμό σου.
.
ΥΓ. Για συνέχιση της συζήτησης μπορείς να επανέλθεις με νέο σχόλιο, που να περιέχει όμως και κάποιο link που να συμφωνεί με τα λεγόμενά σου.
Καλησπέρα.γνωριζει κάποιος τι γίνεται με τα ενημερωτικά των συντάξεων πότε θα βγούνε?
Γειά σας είμαι συνταξιουχος και εργαζόμουν το 2020 και 2021 είχα μείωση 60% και μετά άλλαξε ο νόμος τον Φεβρουάριο του 2020 σε 30% πήρα αναδρομικά τον Μάρτιο του 2021 για τους μήνες του 2020 θα μετρήσουν εισόδημα του 2021 η θα κάνω συμπληρωματική του 2020;
https://enstoloi.net/astynomia/comment-page-512/#comment-105625
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Καρασαββιδη
Δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δυνατότητα εξαγοράς 12 – 15 ετών και οι στρατιωτικοί 5. Κάντε επίσκεψη σε Μονάδες το μεγαλύτερο ποσοστό 40+ αλλά σε άλλες χωρες νατο το κύριο μέρος ηλικίας 25-35 . Να έχουμε να λέγαμε στρατο….
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και βγάζεις λανθασμένα συμπεράσματα με λάθος επιχειρήματα. Πρώτο λάθος: Και οι στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα αναγνώρισης πολλών ετών. Πχ. 5ετία + ΑΕΙ + θητεία + άδεια άνευ αποδοχών ανατροφής τέκνου = περίπου 10 ~ 12 έτη Δεύτερο λάθος: Οι στρατιωτικοί δεν έχουν ηλικιακό όριο για θεμελίωση με 40ετία, όπως οι ΔΥ (62 έτη). Δηλαδή η αναγνώριση χρόνου των στρατιωτικών μετατοπίζει τη συνταξιοδότηση προς τα πίσω (ηλικιακά), ενώ οι ΔΥ δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 62 έτη, όσα συντάξιμα έτη και εάν διαθέτουν. Τρίτο λάθος: Η πενταετία κοστίζει το 1/3 (ένα τρίτο) του κόστους που πληρώνουν οι ΔΥ (ποσοστό αναγνώρισης 20%). Ελάχιστοι ΔΥ θα κάνουν χρήση όλων των πλασματικών, διότι αναγνώριση 12 ετών σημαίνει κόστος άνω των 60.000 €. Τέταρτο λάθος: Πάντα υπήρχε διαφορά περίπου 10 ετών στην ηλικία συνταξιοδότησης ΔΥ και στρατιωτικών, παλαιότερα και αυτοί έφευγαν χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία, ενώ οι στρατιωτικοί με 25ετία. Τώρα αυτοί φεύγουν το νωρίτερο στα 62 έτη (με 40ετία) και οι στρατιωτικοί στα 53 έτη. . ΥΓ 1. Ο κύριος λόγος των πολλών αναγνωρίσεων (που ελάχιστοι ΔΥ τις αξιοποιούν λόγω… Διαβάστε τη συνέχεια »
Η άδεια ανατροφής τέκνου δεν μετράει σαν χρόνος υπηρεσίας;
Η άδεια ανατροφής τέκνου (9μηνο), μετράει κανονικά ως συντάξιμος χρόνος γιατί πληρώνεσαι και σου γίνονται κανονικά οι κρατήσεις για σύνταξη, εφάπαξ, μερίσματα. Αυτη που δεν μετράει είναι η άδεια ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ για ανατροφή τέκνου, την οποία μετά μπορείς με αίτησή σου να πληρώσεις τις εισφορές, που αναλογούν και να την αναγνωρίσεις.
Το θεμα ειναι οτι. Δεν μπορεις σαν ενστολος,να αναγνωρίσεις ετη τέκνων που μπορούν οι ΔΥ. Οσο για ΑΕΙ ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ Κ.Α Δεν εχουν όλοι τη δυνατοτητα και να θέλουν, ολοι δεν εχουν βγαλει ΑΕΙ(ποσοι να είναι αυτοι?)η Ανατροφη τεκνων μπορει να αναγνωριζεται αλλα μετα το περας της αδειας χωρις να πληρωνεσαι και αφου καταβάλεις το ποσό που χρειάζεται . Ενω στο δημόσιο με τον εναν η τον άλλον τροπο εχεις την δυνατοτητα αναγνωρισης εως και 12ετη πληρώνοντας άσχετα εαν ειναι ακριβά η όχι (μιλάμε για το δικαιωμα ). Εμεις μόνο μια 5ετια (σήγουρη )που ειναι ΧΙΛΙΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ χρόνια τώρα απο το μεγαλύτερο ποσοστό των ενστολων αυτή είναι η διαφορά.Οσο για τα 62 υπάρχουν πολλές κατηγορίες ανάλογα την χρονολογία πρόσληψης (και ιδιετερα σε γυναίκες μαμαδες πολυτεκνες κ.α) που μπορούν και πριν τα 62 .
Γιώργο οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν συνολικά μέχρι επτά (7) χρόνια από έτη σπουδών, εκπαιδευτική άδεια, άδεια άνευ αποδοχών ανατροφής παιδιού ηλικίας μέχρι 6 ετών, θητεία. Βλ. πρώτη ενότητα στην σελ. 27 εδώ https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%A1%CE%A0%CE%97-54?inline=true Αντίστοιχα μπορούν να αναγνωρίσουν και οι στρατιωτικοί. Βέβαια δεν έχουν όλοι σπουδές, την οικονομική δυνατότητα να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών ή θητεία αλλά αυτό ισχύει και για τους πολιτικούς υπαλλήλους και για τους στρατιωτικούς. Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν, πρόσθετα στα παραπάνω, τον πλασματικό χρόνο των παιδιών, μέχρι πέντε έτη, και οι στρατιωτικοί την μάχιμη πενταετία. Επομένως όλοι έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν >10 χρόνια συντάξιμα. Το ότι για διάφορους λόγους δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να το κάνουν ισχύει αλλά ισχύει για όλους. Πολιτικούς και στρατιωτικούς. Το σημαντικό είναι αυτό που είπε παραπάνω ο Αχιλλέας. Οι στρατιωτικοί δεν έχουν ηλικιακό όριο για θεμελίωση με 40ετία, όπως οι ΔΥ (62 έτη). Ναι έχεις δίκιο υπάρχουν λίγες περιπτώσεις πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων που θεμελίωσαν σε μεταβατικό στάδιο και μπορούν ακόμα να φύγουν πριν τα 62 έτη. Αντίστοιχα υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι που τους έπιασε το μεταβατικό στάδιο… Διαβάστε τη συνέχεια »
Δηλαδή κ Αχιλλέα η στρατιωτική σχολή δεν έπρεπε να μετράει όλες τις μέρες έγκλειστος και με υπηρεσίες? Όταν κάνεις υπηρεσίες 24ωρες , ασκήσεις, επιφυλακες, ειρηνευτικές αποστολές δεν είναι χρόνος εργασίας? να μιλήσουμε για αληθινό στρατό και όχι το οικοτροφείο κοιλιών που έχουμε δει. Άρα αν θέλουμε στρατό που τρέχει δρόμο 100 μέτρων να συγκριθεί με ΔΥ που κάνει μαραθώνιο, όταν βέβαια σε βάζουν και εσένα μαραθώνιο ενέργεις αναλόγως. Όχι μόνο μία αλλά πολλές χώρες ο στρατιωτικος βγαίνει νωρίτερα από εμάς στη συνταξη θα σας ανεβάσω αντίστοιχα λινκ.
Ορισμένες από τις ενστάσεις σου επιλύονται με σωστή ενημέρωση.
Φυσικά και μετράει η στρατιωτική σχολή ως συντάξιμη, όπως αναφέρεται στην ερώτηση 3.2 παρ. Α.1 στις FAQ.
Όμως στο ναυτικό και στην αεροπορία, πάντα μετά την ορκομωσία κρατούνταν αναδρομικά κρατήσεις για τα έτη σχολής όσον αφορά το μέρισμα, το οποίο το εφάρμοσε ο στρατός ξηράς με μεγάλη καθυστέρηση το 2009.
Έτσι για όσους κατατάγησαν σε ΣΣΕ ή ΣΜΥ πριν το 2006 ή το 2008 αντίστοιχα, δεν μετράει ο χρόνος σχολής ειδικά στο ΜΤΣ και το ΕΚΟΕΜΣ, αλλά αυτό αποτελεί παράλειψη μόνο του ΓΕΣ –> https://i.imgur.com/lnyx4A9.png
Ο φίλος μάλλον εννοεί ότι στις ΕΔ υπηρετεί γηρασμένο προσωπικό….και μάλλον έχει δίκιο καθώς η ραχοκοκαλιά σε όλα τα σώματα είναι οι ΕΠΟΠ οι οποίοι είναι κατά μέσο όρο 42+ ετών ενώ οι πρώτες σειρές είναι κοντά στα 46
ΑΕΙ μπορουν να αναγνωρισουν μονο εκεινοι που μπηκαν με διαγωνισμο και ηταν προυποθεση προσληψης τους οποτε μιλαμε για μικρο αριθμο στρατιωτικων καθως η συντριπτικη πλειοψηφια ειναι ειτε απο σχολες ειτε εθελοντες ειτε επαγγελματιες που δεν χρησιμοποιησαν καποιον τιτλο αει για προυποθεση προσληψης.
Αν παρεις αδεια ανευ αποδοχων επειδη το ειχα ψαξει για μενα μπορεις πληρωνοντας να εχεις μονο υγειονομικη περιθαλψη δεν προβλεπεται αναγνωριση των ετων αυτων. Μονο στους δ.υ. Στην ουσια για τον μεσο στρατιωτικο μετα του 1995 υπαρχει μονο η 5ετια που μετραει διπλη. Δηλαδη 35 πραγματικα και 5 αγορασμενα λες και δεν τρωγαμε 4 μερες μεσα απληρωτες τουλαχιστον τον μηνα.
Βασίλη οι διατάξεις για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών άλλαξαν με τον Ν3865/2010.
Βλ. σελ. 10 εδώ https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%9B3%CE%97-4%CE%92?inline=true
Για την Γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών έχεις δίκιο ότι πληρώνεις, όταν παίρνεις την άδεια, για υγειονομική περίθαλψη. Την αναγνώριση του χρόνου ως συντάξιμου μπορείς να την κάνεις με αίτηση σου στον ΕΦΚΑ σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν2084/1992 (Βλ. σελ. 2 εδώ https://www.kodiko.gr/nomologia/download_fek?f=fek/1992/a/fek_a_165_1992.pdf&t=bbd46b69c8146c2bd0e5d8f9fcd0e0cf ) η οποία ισχύει και για τους στρατιωτικούς (νέους ασφαλισμένους) βλ. παρ. 1 του άρθρου 8 του ίδιου νόμου.
Συμφωνώ μαζί σου ότι η μάχιμη πενταετία δεν θα έπρεπε να πληρώνεται επειδή αποτελεί ένα είδος αντισταθμίσματος για απλήρωτη εργασία. Το γεγονός ότι η αναγνώριση της κοστίζει στον ασφαλισμένο 6,67% των συντάξιμων αποδοχών σε αντίθεση με το 20% που κοστίζει η αναγνώριση των πλασματικών είναι μια ένδειξη ότι και η πολιτεία αναγνωρίζει αυτή την ιδιαιτερότητα.
Τέλος και το κοινωνικό κρατος
https://www.militaire.gr/metatheseis-polemiki-aeroporia-kinal/
Δεν ξέρω αν ήλθε ή έρχεται το τέλος του κοινωνικού κράτους αλλά σε ότι αφορά την πρώτη διαφοροποίηση οι συντάκτες της ερώτησης παρέλειψαν ένα εδάφιο της υποπερίπτωσης α’ της περίπτωσης 2 της παραγράφου 1.α του άρθρου 5 του ν. 3883/10, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4609/2919 και ισχύει.
¨ Η παράγραφος 3 εφαρμόζεται αναλόγως.¨
Βλ. https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/130946
Τί λέει η παράγραφος 3 που εφαρμόζεται αναλόγως και στις περιπτώσεις που ισχύουν κοινωνικά κριτήρια λόγω οικογενειακής κατάστασης;
¨ Η ανωτέρω παράγραφος 2 δεν τυγχάνει εφαρμογής σε περιπτώσεις που το Συμβούλιο Μεταθέσεων του άρθρου 8 αποφασίσει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του ότι συντρέχουν προς τούτο σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι.¨
Επομένως στο συγκεκριμένο θέμα η ΥΑ ερμηνεύει ακριβώς τον νόμο και δεν προστέθηκε κάτι που δεν προβλέπεται.