Διακλαδικά

Σελίδα υπ' αριθ. 109 με σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.

guest
16.6K Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Κώστας
Κώστας
5 έτη πριν

Γεια σας θέλω να βάλω 600 ένσημα από το ΙΚΑ(2χρονια) για να συμπληρώσω τα 40 συντάξιμα χρονια .Πως υπολογίζονται στην αναλογική σύνταξη?Συμφέρει η να μηνα κάνω καθόλου χρήση αυτών?

ΚΩΣΤΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ
5 έτη πριν

Καλησπέρα Αχιλλέα,το έχω δοκιμάσει και έχω δει ότι υπάρχει διαφορά .Δεν θέλω να κάνω χρήση του χρόνου ΙΚΑ .Σε περίπτωση όμως που με το νέο μισθολόγιο πέσω και άλλο μισθολογικά ,έχω μια σκέψη 4 πτητικά εξάμηνα που πρέπει ακόμα να πληρώσω για να φτάσω τα 30 να τα διακόψω και να κάνω χρήση από τα ένσημα του ΙΚΑ.Μπορω να το κάνω αυτό ;η υπάρχει κάποιος περιορισμός ;Τα πραγματικά μου χρονια μαζί με το στρατό θα είναι 25χρονια .13 χρονια πτητικά και 2 χρονια ΙΚΑ .Αθροισμα 40 συντάξιμα καλά δεν τα λέω ;Το συμπέρασμα μου είναι ότι τα χρονια του ΙΚΑ είναι χρήσιμα μόνο αν σου λείπουν συντάξιμα χρονια .Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις βλέπω ότι τη σύνταξη τη ρίχνει .

ΚΩΣΤΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ
5 έτη πριν

Γεια σας μια απορία στα όρια συνταξιοδότησης για στρατιωτικούς αναφέρει στη σελιδα του ΓΛΚ .Ληψη σύνταξης με 60 έτη η 40 συντάξιμα χρονια .Αν κάποιος ειναι 60 και δεν εχει 40 συντάξιμα έτη βγαίνει σε σύνταξη;

Johnny B.
Johnny B.
5 έτη πριν

Αν είναι εξήντα και θέλει να μείνει μέχρι να συμπληρώσει σαράντα συντάξιμα, γίνεται???

ΚΩΣΤΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ
5 έτη πριν

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας .Αυτο καταλαβαινω και εγώ .Αρα τα 40 συντάξιμα δεν είναι απαραίτητα αν υπάρχει κατάληψη από το όριο ηλικίας .

Οδυσσέας
Οδυσσέας
5 έτη πριν

Εν όψη ψήφισης του νέου μισθολογίου και σύμφωνα με όσα διαρρέουν – γράφονται, τι πιστεύετε ότι συμφέρει: να φύγει κάποιος πριν την εφαρμογή του ή να περιμένει;

Οδυσσέας
Οδυσσέας
5 έτη πριν

Να φύγει τον Αύγουστο 2016 με το νυν μισθολόγιο ή τον Αύγουστο 2017 με το νέο.
(θέλω να πιστεύω ότι το νέο θα εφαρμοστεί από 01-01-2017 και όχι άμεσα από την ψήφισή του).

Αχιλλέας Καρασαββίδης
Αχιλλέας Καρασαββίδης
Απάντηση σε  Οδυσσέας
5 έτη πριν

Ένα είναι το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος (εν ενεργεία): Να εξαντλήσω ή όχι πλήρως την 35ετία (χωρίς την 5ετία), λόγω της μεγάλης διαφοράς μισθού – σύνταξης; Όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα (όπως και το δικό σου) ασχολούνται πραγματικά με μικροποσά! Ας υποθέσουμε ότι το νέο μισθολόγιο θα έχει για σένα μία αρκετά μεγάλη μείωση της τάξης των 100 €. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη με τον παλιό τρόπο θα είναι μειωμένη κατά 70 € (αφού η παλιά αναπλήρωση ήταν 70%) και τόσο θα μειωθεί αντίστοιχα και η προσωπική διαφορά για σένα. Από τα μικτά 70 € μετά τις μνημονιακές κρατήσεις και το φόρο είναι πληρωτέα περίπου 25 ~ 40 € κατά περίπτωση. Άρα το ερώτημά σου είναι να φύγω το 2017 ή τώρα ώστε να παίρνω 40 € παραπάνω στη σύνταξη; Όμως εάν παραμείνεις εν ενεργεία για ένα χρόνο ακόμα έως το 2017 θα παίρνεις… Διαβάστε τη συνέχεια »

Johnny B.
Johnny B.
5 έτη πριν

πολύ σωστή η προσέγγισή σου!

Όποια απόφαση και να πάρει κάποιος να ξέρει ότι πάλι θα το μετανοιώσει σε λίγα χρόνια επειδή ζει σε μιά ….χρεοκοπημένη χώρα χωρίς ανάπτυξη με αναξιόπιστες ηγεσιές!

κάνε ότι σου λέει η λογική σου Οδυσσέα, αφού το συζητήσεις και με την οικογένειά σου…καλό θα ήταν να έχεις και δεύτερο εισόδημα πχ από σύζυγο και δικό σου σπίτι….

Οδυσσέας
Οδυσσέας
5 έτη πριν

Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο και πιο σαφές.
Είμαι στο Λ.Σ. με 28+5 χρόνια και βαθμό Πλωτάρχη και ένας πολύ βασικός παράγοντας για μας είναι το εφάπαξ (δύο ταμεία και πάνω από 110 χ). Θεωρώ ότι η προοπτική εξαντλήσεως της 35ετίας εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο. Η ανησυχία μου είναι μήπως είναι επισφαλές και το να πάω στα ταμεία για εφάπαξ με το νέο μισθολόγιο. Αν είναι αυτά που θα κερδίσω από την διαφορά μισθού με σύνταξης να τα χάσω από το εφάπαξ τότε έχει νόημα;

Johnny B.
Johnny B.
5 έτη πριν

για τον υπολογισμό του εφάπαξ υπάρχει πρόβλεψη στο νέο ασφαλιστικό οπότε μην φοβάσαι….υπομονή να έχεις να το περιμένεις και να εύχεσαι να είμαστε μέχρι τότε εντός στόχων μνημονίου…..

aeropontios
aeropontios
5 έτη πριν

Σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων μετά τον τελευταίο νόμο (Μάιος 16): η περικοπή 60% γίνεται και στο μέρισμα; Γιατι ο νόμος λέει “κύριες και επικουρικές” και από όσο ξέρω το μέρισμα δεν ειναι επικουρικη.

Αχιλλέας Καρασαββίδης
Αχιλλέας Καρασαββίδης
Απάντηση σε  aeropontios
5 έτη πριν

Ο συλλογισμός σου είναι σωστός ετυμολογικά και εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους διευκρίνηση θα πρέπει να γίνει όπως τα λες.
Όταν όμως χρειαστεί να γίνει η πρώτη περικοπή με το νέο νόμο και το ΕΦΚΑ / ΓΛΚ ενημερώσει σχετικά τα ταμεία, τότε θα ανακύψει αυτή η ασάφεια και θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα.
Σε αυτή την περίπτωση εκτιμώ ότι τελικά θα αποφασιστεί η περικοπή και των μερισμάτων, αφού λογικά αυτή φαίνεται να είναι η βούληση του νομοθέτη (δεν υπάρχει κανένας ειδικός λόγος να εξαιρείται το μέρισμα).

aeropontios
aeropontios
5 έτη πριν

Οπότε, θα μάθουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σήμερα έστειλα την ενημέρωση (ότι πιάνω δουλειά σαν ιδιωτικός υπάλληλος αύριο) στο ΓΛΚ και στο ΜΤΑ.

GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  aeropontios
5 έτη πριν

Αχιλλέα νομίζω ότι ο aeropontios έχει δίκιο. Το ΜΤΑ δίνει μέρισμα στους μετόχους αφού δικαιωθούν σύνταξη από το Δημόσιο (ΝΔ39/81/59 Αρ.4 παρ3). Ακόμα και αν η βούληση του νομοθέτη είναι η περικοπή και των μερισμάτων των ΜΤ θα μπορούσε να το κάνει ξεκάθαρα όπως έκανε και στον Ν4093/2012 (Αρθρ1 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.3). Στο άρθρο 20 του Ν4387/2016 μιλά για περικοπή στις συντάξεις του Δημοσίου και όλων των φορέων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ. Μέχρι τώρα λοιπόν που τα ΜΤ των ΕΔ δεν προβλέπεται να ενταχθούν στον ΕΦΚΑ πιστεύω ότι για να γίνει περικοπή λόγω εργασίας και στα μερίσματα, θα πρέπει ο νομοθέτης να επανέλθει με νόμο και όχι με μια απλή διευκρινιστική εγκύκλιο.

aeropontios
aeropontios
Απάντηση σε  GEORGIOSP
5 έτη πριν

GEORGIOSP νομίζω ότι οι επικουρικές δεν θα υπάγονται στον ΕΦΚΑ αλλά στο νέο ΕΤΕΑ. Κατά συνέπεια ίσως δεν απαιτείται νέος νόμος. Το αρνητικό είναι ότι στην προ μηνός απογραφή του ΜΤΑ, στην υπεύθυνη δήλωση έπρεπε να αναφέρουμε και αν εργαζόμαστε. Δεν είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος……….

GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  GEORGIOSP
5 έτη πριν

Aeropontie με τα άρθρα 47 και 75 του Ν4387/2016 φαίνεται ότι τα ΜΤ μένουν (προς το παρόν;;) έξω από οποιαδήποτε ενοποίηση ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ. Στην πρόσφατη απογραφή το ΜΤΑ μεταξύ άλλων ζητούσε να δηλώσουμε ότι δεν έχει ανασταλεί ποτέ η σύνταξη από το δημόσιο, λόγος που θα προκαλούσε την αναστολή του μερίσματος, και να δηλώσουμε αν εργαζόμαστε ή όχι, μόνο όμως στην περίπτωση που είμασταν κάτω από 47 ετών (επεξήγηση 4 στην υπεύθυνη δήλωση). Φαίνεται καθαρά λοιπόν ότι και στις δύο περιπτώσεις το ΜΤΑ ζητούσε να εντοπίσει περιπτώσεις στις οποίες η εργασία του αποστράτου επέφερε αναστολή της σύνταξης γιατί τότε περικόπτεται και η χορήγηση του μερίσματος. Για τις περιπτώσεις που κάποιος εργαζόταν αλλά είχε περικοπή μέρους της σύνταξης (ήταν πάνω από 47 ετών) δεν ενδιαφερόταν. Σύμφωνα με τα παραπάνω έχουμε. Α. Για εργαζόμενο συνταξιούχο περικοπή του 60% της σύνταξης (Ν4387 αρ.20). Β. Μέχρι τώρα το ΜΤΑ ζητά από τους μερισματούχους πληροφορίες… Διαβάστε τη συνέχεια »

Πυράρχης
Πυράρχης
5 έτη πριν

Θα ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους που έχουν αποστρατευτεί για λόγους υγείας και έχουν πάρει ποσοστό αναπηρίας:

Είχατε πρόβλημα με την ΔΟΥ στην εκκαθάριση της δήλωσης;

Αποστατεύτηκα από το ΠΝ, η απόφαση της ΑΝΥΕ δεν αναγράφει χρονική διάρκεια, το ΓΚΛ προχώρησε κανονικά, όμως η ΔΟΥ θεωρεί ότι πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά είτε χρονική διάρκεια, είτε εφ’ όρου ζωής και δεν μου προχωράει την δήλωση.

Αν μπορεί κάποιος συνάδελφος να μου πει τι μπορώ να κάνω.

nikosmakk
nikosmakk
Απάντηση σε  Πυράρχης
5 έτη πριν

Φυλε Πυραρχη εγω περασα ΑΣΥΕ 24 Δεκ του 14 και στην αποφαση για ποσοστο αναγραφει εφ΄’ορου ζωης.Κανονικα επρεπε να λεει και σε σενα.Παρε ένα τηλεφ στην επιτροπή που περασες[Π.Ν] να σου πουν τι γινεται.

Γιάννης Κων
Γιάννης Κων
Απάντηση σε  Πυράρχης
5 έτη πριν

Κι εγω πέρασα ΑΣΥΕ και αποστρατευτικα αυγ 15 . Το ΓΛΚ με παρεπεμψε πάλι ΑΣΥΕ για ποσοστό αναπηριας Φεβ 16. Στην απόφαση της η επιτροπή έγραψε : το ποσοστό (στο οποίο όπως γράφει στη γνωμάτευση , υπήρχε και κατά την ημερομηνια απόλυσης ) και το “εφ’ ορου ζωής” . Μάλιστα η ΔΟΥ μου εκανε δεκτή την κατάθεση της γνωμάτευσης για εισοδηματα ετους 2015 (ετος απόλυσης) και είχα επιστροφή φορου λόγω αναπηρίας.

Πυράρχης
Πυράρχης
Απάντηση σε  Γιάννης Κων
5 έτη πριν

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

G.G.
G.G.
5 έτη πριν

Νόμος 4407/27-7-2016 (ΦΕΚ 134 Α)
Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλες διατάξεις.
http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFHp_31M9ESQXdtvSoClrL8SzKdMKJot955MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuXpU-LXCDzfMFaskrUHOSoD92Gy5A5jo2bq9DUq0sVk5

billy
billy
Απάντηση σε  G.G.
5 έτη πριν

G.G. σε ευχαριστούμε,(οι εν ενεργεία) για την άμεση ενημέρωση.

Θάνος
Θάνος
5 έτη πριν

Με έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή, η Αναπληρώτρια υπουργός εργασίας κα Θ.Φωτίου, απάντησε σε ερώτηση Βουλευτή σχετικά με μέτρα που αφορούν τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών. Αφορά εργασία πολυτέκνων. Σχόλιο ”Τελικά ποιος νόμος ισχύει? του 2010 ή του 2016”

Πηγή: Taxheaven

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/30053

Αχιλλέας Καρασαββίδης
Αχιλλέας Καρασαββίδης
Απάντηση σε  Θάνος
5 έτη πριν

Φυσικά πάντα υπερισχύει ο τελευταίος νόμος όταν αλλάζει κάποια διάταξη του παλιού.
Άρθρο 20 παρ. 7 Ν. 4387: “Οι ισχύουσες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, που αφορούν την απασχόληση των συνταξιούχων, γενικά, δεν έχουν εφαρμογή για τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου.”

Η απάντηση της Υφυπουργού είναι σωστή εν μέρει, διότι αυτά που αναφέρει ισχύουν (εργασία πολυτέκνων συνταξιούχων), μόνο όμως για όσους ήδη εργάζονταν πριν τη ψήφιση του νόμου.

G.G.
G.G.
5 έτη πριν

Τέθηκε σε ισχύ με έναρξη εφαρμογής από τις 22-7-2016 (ΦΕΚ 2282 Β/22-7-16) η ανάληψη μετρητών έως και τα 840 € ανά δικαιούχο, είτε συνολικά είτε τμηματικά για διάστημα 2 εβδομάδων.

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  G.G.
5 έτη πριν

αν το εφάπαξ το πάρεις σε επιταγή και το καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό σου, θεωρείται νέο χρήμα χωρίς capital control?

χρηστος
χρηστος
Απάντηση σε  Johnny B.
5 έτη πριν

OXI!!!!!!!!!!!!!!! Ρωτησα γι’αυτο την τραπεζα πειραιως.

Kostas
Kostas
Απάντηση σε  Johnny B.
5 έτη πριν

Μονο αυτα που εχεις στο στρωμα θεωρει το νεο χρημα.

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  Kostas
5 έτη πριν

χα χα .. και θαμμένα στον κήπο..

παραμείνει το σκεπτικό να ζητήσεις να σου καταθέσουν το εφάπαξ σε διαφορετικούς λογαριασμούς σου και να το σηκώνεις σε 840 ευρώ κάθε φορά και αμέσως ξανά κατάθεση ώστε να υπάρχει το μέγιστο εφικτό νέο χρήμα….για την κακή στιγμή….

ΓΙΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΗΣ
Απάντηση σε  Johnny B.
5 έτη πριν

Πονηρουληηηηηηη…. δεν βλεπω να προλαβαινεις να το βγαλεις!!!!

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  Johnny B.
5 έτη πριν

…δεν βλέπω να προλαβαίνω να το πάρω, θες να πεις….

ΓΙΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΗΣ
Απάντηση σε  Johnny B.
5 έτη πριν

Οχι μωρε.Ας ειμαστε αισιόδοξοι και ολα καλα θα πανε!!!

GEORGIOSP
GEORGIOSP
5 έτη πριν

Έχει κατατεθεί για ψήφιση η παρακάτω τροπολογία http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9666284.pdf . Αφορά στον τρόπο παρακράτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από μισθούς και συντάξεις. Ενδιαφέρει και όσους συνταξιούχους έχουν δηλώσει ότι εργάζονται αλλά δεν έχει γίνει ακόμα η περικοπή σύνταξης λόγω εργασίας. Η μηνιαία αναδρομική παρακράτηση μειώνεται 50-60%.

major65
major65
5 έτη πριν

Παραθέτω απάντηση της ΗΔΙΚΑ σε ερώτημά μου σχετικά με το ύψος του αφορολόγητου που χρησιμοποιούν:
“Καλημέρα κ….
Σε απάντηση του κάτοθι e-mail, σας ενημερώνουμε ότι δεν έχει αποσταλεί από τους φορείς η σχετική πληροφόρηση για το αφορολόγητο όριο σε εξαρτώμενα μέλη και η παρακράτηση του φόρου έχει γίνει χωρίς να υπολογίζεται η πληροφορία αυτή. Για περαιτέρω διευκρινήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε με τους φορείς σας.”
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Λεωφ.Συγγρού & Λαγουμιτζή 40
117 45, Νέος Κόσμος, Αθήνα
Δ/ΝΣΗ:ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΥΠ/ΝΣΗ:ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ:ΕΘΝΙΚΑ ΜΗΤΡΩΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟΝΟΜΕΣ & ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  major65
5 έτη πριν

συνεννόηση μπουζούκι….

Άντε βγάλε άκρη τώρα!!! Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και εγώ αλλά καλοκαιριάτικα ποιος να ασχοληθεί σοβαρά?

Μπανάκια, καφεδάκι παραλιακά, μάσες-χάψες, μπαράκια και όλα καλά…δημόσιο σε όλο το μεγαλείο του!!!

σ
σ
Απάντηση σε  major65
5 έτη πριν

πήγαινε να κάνεις κανένα μπάνιο, να πιεις και κανένα ουζάκι και από Σεπτέμβριο όλα θα γίνουν

Γιάννης1
Γιάννης1
5 έτη πριν

Kαλησπέρα! Τον προηγούμενο μήνα όπως όλοι ετσι και εγώ είχα περί τα δεκαπέντε ευρώ περίπου μείωση στη σύνταξη με την αύξηση της φορολογίας και βλέπω πως και με τη σύνταξη του Αυγούστου έχω άλλα δέκα ευρώ μείωση, τι γίνεται ρε παιδιά, στο σβήσε-γράψε είμαστε; Ο φόρος δεν είναι στάντερ ποσό; Γνωρίζει κάποιος; Εν πάσει περιπτώσει τι γίνεται σε τούτη τη χώρα!!! Τι ρωταω ετσι;

σ
σ
Απάντηση σε  Γιάννης1
5 έτη πριν

χάος

Αχιλλέας Καρασαββίδης
Αχιλλέας Καρασαββίδης
Απάντηση σε  Γιάννης1
5 έτη πριν

Μήπως άρχισες να πληρώνεσαι μέρισμα;

Γιάννης1
Γιάννης1
5 έτη πριν

όχι κ. Καρασαββίδη, με ημερομηνία διαγραφής απο την ΕΛ-ΑΣ την 18-2-2014 και έναρξη καταβολής της κύριας σύνταξης μου απο Ιούλιο 2014 κι ακόμα δεν έχω αρχίσει να πληρώνομαι μέρισμα απο το ΜΤΠΥ. Απο ΤΕΑΠΑΣΑ δεν εχω αναγνωρίσει (και ούτε πρόκειται πλέον) τον απαιτούμενο χρόνο (29 έτη).

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Απάντηση σε  Γιάννης1
5 έτη πριν

γεια σου συναδελφε γιαννη..εγω ειμαι σειρα 1993 με ενα χρονο στρατο και 1021 ενσυμα ικα..διαγραφη 6/3/2014..εναρξη καταβολης κυριας συνταξης σεπτεμβριος 2014.χ/φ..θελω να σε ρωτησω γιατι δεν αναγνωριζεις το ΤΕΑΠΑΣΑ να περνεις το μερισμα.αφου σε συμφερει..εγω περιμενω ακομα να μου βγαλουν το ποσο για να πληρωσω..περιπου 50 ευρω ο μηνας..περιπου 4-5 χρονια γιατι τα ενσυμα ικα ειναι και επικουρικα οποτε αφαιρουνται..θελω να πω πως με 3000 ευρω πανω κατω το περνουμε τωρα..αλλιως στα 67 μας..οποτε συμφερει..

Γιαννης1
Γιαννης1
Απάντηση σε  ΠΑΝΤΕΛΗΣ
5 έτη πριν

Καλημερα Παντελη εγω ειμαι πρωτη σειρα του 1991 με δυο χρονια στρατο περιπου, συγνωμη για την αργοπορια να σου απαντησω, το τεαπασα δεν το αναγνωριζω αφενος επειδη μου ζητουν περιπου 4300 ευρω για εξαγορα ετων, αφετερου επειδη οπως βλεπουμε καθημερινα γυρω μας ολες οι επικουρικες συνταξεις δεχονται απο παντου πληγματα! Να αναγνωρισω τι λοιπον και για πιο λογο, απο τη στιγμη που δεν εχουμε μπροστα μας ενα σταθερο περιβαλλον ωστε να κανουμε τους υπολογισμους μας. Αν καποια στιγμη στο μελλον (υπαρχει περιπτωση αραγε;) ομαλοποιηθει καπως η κατασταση μπορει και να το αναγνωρισω, μεχρι τοτε δεν κανω καμμια κινηση.

Γιώργος
Γιώργος
5 έτη πριν

Κατατέθηκε σήμερα το εφάπαξ στον Λογαριασμό μου, ημερ. πρωτοκόλλου στον ΕΛΟΑΣ 29/12/14. Με το καλό και σε αυτους που αναμένουν!

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  Γιώργος
5 έτη πριν

Καλοφάγωτο Γιώργο! Εμείς της ΠΑ που περιμένουμε στην ουρά, αναρωτιόμαστε κατά πόσο η τελευταία ημερ. καταβολής εφάπαξ 20/8/14 στον ΕΛΟΑΑ δικαιολογείται με το απλό σκεπτικό ότι “έφυγαν πολλοί αεροπόροι μαζεμένα” σε σχέση με τον ΣΞ την ίδια εποχή. Ξέρεις μήπως πόσα εφάπαξ καταβάλλει ο ΕΛΟΑΣ μηναία κατά μέσο όρο μέσα στο 2016? Για μένα εκεί είναι η “ουσία”…. ΥΓ: Αν π.χ. ο ρυθμός του ΕΛΟΑΣ είναι 50-60 κανονικά εφάπαξ τον μήνα σε σχέση με τον ΕΛΟΑΑ που έχει “κολλήσει” στα 19 (!!!) τότε άσχετα αν “έτυχε” να έχουν “μαζευτεί” αρκετοί απόστρατοι της ΠΑ μέσα στο 2014, το πρόβλημα μετατίθεται αλλού…μήπως ο ΕΛΟΑΑ έχει σοβαρά πρόβλημα εσόδων? και αν ναι, γιατί δεν το κοινοποιεί επίσημα? είναι κάποιο χρόνιο πρόβλημα? αν ναι, γιατί δεν έκανε κάτι από καιρό? και τι περιμένουμε να μας συμβεί εμείς στην ουρά? Βλέπεις ότι ανησυχούμε για το αν προλάβουμε να λάβουμε και το δικό μας εφάπαξ “ολόκληρο”… Διαβάστε τη συνέχεια »

aero
aero
Απάντηση σε  Johnny B.
5 έτη πριν

Δεν έχω απάντηση στην ερώτησή σου,
πάντως σίγουρα ο ΕΛΟΑΣ καταβάλει κάθε μήνα πολλαπλάσιο αριθμό εφάπαξ απ’ ότι ο ΕΛΟΑΑ (και ο ΕΛΟΑΝ) για τον απλούστατο λόγο ότι έχει πολλαπλάσια έσοδα!
Μην ξεχνάς ότι η Δύναμη Προσωπικού του Σ.Ξ. είναι περίπου τριπλάσια απ’ ότι της ΠΑ, άρα και οι εισφορές είναι πολλαπλάσιες.

Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι ότι:
Ο ΕΛΟΑΝ πληρώνει εφάπαξ Ιαν. 2015, ο ΕΛΟΑΣ Δεκ. 2014 και ο ΕΛΟΑΑ Αυγ-Σεπ 2014.
Αν είχε αποδεσμευθεί μέρος του αποθεματικού (όπως έχει ζητήσει ο ΕΛΟΑΑ), τότε και ο ΕΛΟΑΑ θα πλησίαζε τις ημερομηνίες των ΕΛΟΑΣ και ΕΛΟΑΝ.

Νομίζω ότι η ΕΑΑΑ πρέπει να πιέσει τον Υπουργό για να εγκρίνει την αποδέσμευση μέρους του αποθεματικού.

Kostas
Kostas
Απάντηση σε  aero
5 έτη πριν

Επίσης ο ΕΛΟΑΣ και ο ΕΛΟΑΝ συσσώρευε τις εισφορές για όσο διάστημα δεν χορηγούσαν εφάπαξ, λόγω του ότι δεν είχε βγει ο νέος τρόπος υπολογισμού για τους από 30-7-2014, ενώ ο ΕΛΟΑΑ συνέχιζε να χορηγεί.

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  Kostas
5 έτη πριν

ναι τις γνωστές 20άδες…αλλά αν φεύγουν 30-40 άτομα σταθερά μηνιαίως και τα όρια του ταμείου είναι γύρω στα 20 μηνιαίως, οι ουρές θα μεγαλώνουν χωρίς ορίζοντα αποκατάστασης του πρόβληματος πλην της ρευστοποιήσεως αποθεματικών ή των περικοπών…..το νέο ασφαλιστικό θα αργήσει να μειώνει δαπάνες για τα εφάπαξ μετά το 2015 οπότε εύχομαι για αίσιο και όχι απαίσιο τέλος με το συνεχιζόμενο πρόβλημα εσόδων του ταμείου….

aero
aero
Απάντηση σε  aero
5 έτη πριν

… πάντως αν δεις εδώ
http://www.mtn.gr/Docs/proipologismos2016/06_16_eloan.pdf
θα διαπιστώσεις ότι:
ο ΕΛΟΑΝ, ο οποίος έχει παραπλήσιο αριθμό μετόχων με τον ΕΛΟΑΑ (21 χιλ. μετόχους και 19 χιλ. μετόχους αντίστοιχα)
κατά το α’ εξάμηνο 2016 ενταλματοποίησε 8,9 εκατ. € για παροχές πρόνοιας (εφάπαξ?). Με μέσο εφάπαξ 70.000€, αυτά αντιστοιχούν σε 127 εφάπαξ / εξάμηνο, δηλ. 21 εφάπαξ το μήνα.

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  aero
5 έτη πριν

δεν διαφωνώ…πάντως αν δεν μειωθούν οι αποστρατείες κάτω από 20 μηνιαίως Μ.Ο. τότε δεν ξέρω ποιούς άλλους ελιγμούς θα μπορούσε να κάνει ο ΕΛΟΆΑ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει γενικώς….ελπίζω να προλάβω τα χειρότερα πριν πέσει ο πέλεκυς και όποιον πάρει ο Χάρος….επειδή προς τα εκεί πηγαίνει το πράγμα….

Γιάννης
Γιάννης
Απάντηση σε  aero
5 έτη πριν

Johnny…..υπομονή θα έρθει και σένα η σειρά σου.
https://diavgeia.gov.gr/doc/7ΘΣΧ46ΨΧΗ5-9ΤΒ?inline=true

Γεωργιος Φουντουκιδης
Γεωργιος Φουντουκιδης
5 έτη πριν

ερώτηση μπορώ να αναγνωρίσω τώρα προτού αποστρατευτώ κάποια χρόνια που έχω στο ΕΑΠ (θέλω άλλο 1 χρόνο για πτυχίο).
το οποίο είναι άσχετο με το αντικείμενο της εργασία μου και ταυτόχρονα παράλληλα με αυτήν ???

Δήμος
Δήμος
5 έτη πριν

Πως θα αναγνωρισεις κατι (χρονο σπουδων) για το οποιο δεν εχεις (πτυχιο)

Γεωργιος Φουντουκιδης
Γεωργιος Φουντουκιδης
Απάντηση σε  Δήμος
5 έτη πριν

Σωστός ,πάντως γινεται αν και βλέπω πως για 4 χρόνια φτάνει τα 20000 ευρώ η αναγνώριση .

Κίμων
Κίμων
5 έτη πριν

Θα ήθελα όποιος γνωρίζει για αναγνώριση συνταξιοδοτικού χρόνου με πτυχίο από ΕΑΠ να γράψει κάτι . Ευχαριστώ

Than
Than
5 έτη πριν

Καλημέρα,
Θα ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει για εργασία αποστράτου στο εξωτερικό (Ευρωπαική Ενωση). Υπάρχει περικοπή στη σύνταξη ή κάποιος άλλος περιορισμός; Τα εισοδήματα πως δηλώνονται και πως φορολογούνται; Κάθε άλλη πληροφορία δεκτή.
Ευχαριστώ.

Γεωργιος Φουντουκιδης
Γεωργιος Φουντουκιδης
5 έτη πριν

είναι πνευματική ιδιοκτησία του
GEORGIOSP 28 Ιουνίου 2016 στο 17:04
η απάντηση

Kostas
Kostas
5 έτη πριν

Πνευματική ιδιοκτησία…..???

aero
aero
Απάντηση σε  Kostas
5 έτη πριν

Το σχόλιο του GEORGIOSP, φαίνεται εδώ
https://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-106/#comment-32932

Για φορολογία εισοδήματος στην ΕΕ, φορολ. κατοικία κτλ, δες εδώ:
http://europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/income-taxes-abroad/index_el.htm

Johnny B.
Johnny B.
5 έτη πριν

Υπάρχει ακόμα η περίπτωση μεταβίβασης σύνταξης σε “άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες” (ανεξάρτητου ηλικίας? π.χ. γεροντοκόρες στρατιωτικού) από το Δημόσιο (με όριο τα 720 ευρώ αν έχει συνολικό εισόδημα μαζί με την σύνταξη του Δημοσίου 8.640 ευρώ)?

Νομίζω ότι δεν ισχύει πια αυτό! Ας το επιβεβαιώσει κάποιος…

GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  Johnny B.
5 έτη πριν

Γιάννη διάβασε αυτά τα δύο άρθρα. Ουσιαστικά έχει καταργηθεί. Μόνο όσες πληρούσαν τα κριτήρια την 31/12/2010 συνεχίζουν να παίρνουν σύνταξη.
http://singleparent.gr/oikonomika/oi-syntaxeis-ton-agamon-thygateron/
http://www.rodiaki.gr/article/321301/syntaxiodotiko-dikaiwma-enhlikwn-agamwn-thygaterwn

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  GEORGIOSP
5 έτη πριν

Ευχαριστώ Γιώργο! Είσαι κατατοπιστικός!!!

ΥΓ: Ενδιαφέρθηκε για το θέμα μια άγαμη ενήλικη άνεργη θυγατέρα (κατά κόσμο “γεροντοκόρη επαγγέλματος οικιακών”) συναδέλφου που απεβίωσε προσφάτως, βέβαια δεν καλύπτεται αφού η θυγατέρα του συναδέλφου είναι τώρα κοντά στα πενήντα, λόγω: “Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010 να έχουν συμπληρώσει το πεντηκοστό (50ό) έτος της ηλικίας τους.”

GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  GEORGIOSP
5 έτη πριν

Ούτως η άλλως θα έπρεπε ο πατέρας να έχει αποβιώσει πριν την 21-7-2010.

Than
Than
Απάντηση σε  Than
5 έτη πριν

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Στην πορεία με λίγο ψάξιμο στο internet βρήκα κάποιες πληροφορίες. Σας τις παραθέτω στο παρακάτω link.
http://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/index_el.htm

Δημήτρης
Δημήτρης
5 έτη πριν

Θα ήθελα να ρωτήσω. Πληρώθηκα τέλος Ιουνίου πρώτη φορά μαζί με τρεις μήνες αναδρομικά. Τώρα στο ενημερωτικό. Αυγούστου γραφη μέρισμα μτν και έκοεμν.θα μπουν δηλαδή και τα μερίσματα τέλος του μήνα. Και αν θα ναι και τα αναδρομικά των 4. Μηνών.ευχαριστώ.

nikosmakk
nikosmakk
Απάντηση σε  Δημήτρης
5 έτη πριν

Φυλε Δημητρη ναι,θα είναι και τα οποια αναδρομικα.Αν θυμαμαι καλα πρεπει στο ενημερωτικο του Αυγουστου το γραφει.Διαφορετικα όταν βγει το ενημερωτικο του Μ.Τ.Σ θα δεις τα αναδρομικα.Ελπιζω να σε βοηθεισα.

Δήμος
Δήμος
Απάντηση σε  Δημήτρης
5 έτη πριν

Στο ενημερωτικο του Αυγουστου του ΓΛΚ στο αριστερο μερος αν εχει και το ποσο απο τα μερισματα (θα ειναι και τα αναδρομικα μαζι) θα αρχισουν να σου καταβαλονται απο τον Αυγουστο, αλλιως θα περιμενεις απο τον αλλο μηνα.