Διακλαδικά

Σελίδα υπ' αριθ. 171 με σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.

avatar
1000
andr
andr

Κύριε Καρασαββιδη εάν γνωρίζεται θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: εάν αναγνωρισω στον ΕΛΟΑΣ την 18μήνη στρατιωτική μου θητεία, ο χρόνος αυτός θα υπολογιστει προ της 31-12-14 ή μετά,γιατί όπως αναλύεται κι εσείς στην σελίδα υπολογισμού εφάπαξ υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο υπολογισμού προ και μετά της ημερομηνίας αυτής. ( εάν έχει σημασία την θητεία μου την υπηρέτησα το 1989). Ευχαριστώ.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ

Καταρχάς συγχαρητήρια για την άψογη και ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ δουλειά σας. Το κάθε στέλεχος πρώην και ΝΥΝ βρίσκει ακριβείς ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ πληροφορίες για τα θέματα που τόν αφορούν . Πρόσφατα ανάρτησα μια πονεμένη χιλιογραμμένη ιστορία σχετικά με τα εφάπαξ : αν υπόκεινται σε > έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ΔΕΝ ΙΣΧΥΕ < έως το έτος 2013 . https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-25/#comment-5721 Το οικ. έτος 2013 το βιβλιαράκι της εφορίας ανέφερε ως κωδικό για την εισαγωγή του εφάπαξ τον κωδικό 657 (σελίδα 34). Απο το οικ. έτος 2014 έως ΣΗΜΕΡΑ το βιβλιαράκι υποδεικνύει την εισαγωγή του εφάπαξ στον κωδικό 781 (σελίδα 39) και φυσικά εξαιρείται του φορολογητέου εισοδήματος και δεν υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ν.4172/2013, παρ. 2 του άρθρου 43Α, σε συνδυασμό με την περίπτωση στ’ της παρ. 1 του άρθρου 14, όπως ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ μου απάντησε ο κ με αρχικά G.G. Ευχαριστώ και το εννοώ τον κύριο με αρχικά G.G. Τα σχόλια για… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G.G.
G.G.

Αρ. Τροπολογίας: 1640/89 4.7.2018
Τροποποίηση του ν. 4472/17 (Α’ 74) σχετικά με επιδόματα που χορηγούνται στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10786324.pdf

Αρ. Τροπολογίας: 1636/87 3.7.2018
Συμπλήρωση διατάξεων του ν. 2946/2001 – επέκταση η δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών που είναι σύζυγοι στρατιωτικών.
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/10785278.pdf

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
mitsos72
mitsos72

Καλησπέρα σας. Καταρχήν συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά σας. Είναι το μοναδικό μέρος που μπορείς να βρεις ακριβείς πληροφορίες για τα θέματα που αφορούν τους εν εν ενεργεία στελέχη αλλά και τους συνταξιούχους συναδέρφους. Πρόσφατα αποστρατεύτηκα (25-5-2018) και ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
α. Πως βλέπω τη διαδικασία για την απονομή της σύνταξης, μέσω του Γ.Λ.Κ -ΕΦΚΑ.
β. Εάν γνωρίζει κάποιος συνάδερφος τι γίνεται με το ΕΦΑΠΑΞ , επειδή είμαι στο Νόμο Κατσέλη (παρακρατείται μέρος του).
γ. Εάν με συμφέρει να εργαστώ με περικοπή του 60% της σύνταξης από πλευράς Φορολογίας, καθόσον τα χρόνια εργασίας θα προσμετρηθούν με το τέλος στη αύξηση της σύνταξης (27, 5 +5 πλασματικά=32,5).

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ

ΤΑ ΕΦΑΠΑΞ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΩΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ?
ΑΛΛΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΝΑΙ ΑΛΛΟΣ ΟΧΙ-ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.-ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΓΡΑΨΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G.G.
G.G.

Τα εφάπαξ βοηθήματα δηλώνονται στον κωδικό 781 – 782 (και το ΒΟΕΑ των παιδιών)
Δεν φορολογείται αφού εξαιρείται του φορολογητέου εισοδήματος και δεν υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Διάβασε τον ν.4172/2013, την παρ. 2 του άρθρου 43Α, σε συνδυασμό με την περίπτωση στ’ της παρ. 1 του άρθρου 14.
https://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/528/hl/4172
ΥΣ. Υπάρχει ειδική ενότητα με θέματα φορολογίας.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Καλημέρα Αχιλλέα. Έχω δύο ερωτήσεις που αφορούν το άρθρο Περί προσωπικής διαφοράς το ανάγνωσμα. Α. Ποιο είναι το σκεπτικό με το οποίο για την προσωπική διαφορά η κράτηση Ν.4093 προκύπτει με βάση μόνο τη σύνταξη και όχι το άθροισμα [σύνταξη + μερίσματα] όσο αφορά τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις; Επίσης στην κράτηση του Ν4093/2012 για τα μερίσματα δεν αναγράφεται ποσό. Αφού η διάταξη του Ν4093/2012 (παρ. Β υποπ. Β3) δεν φαίνεται να έχει καταργηθεί δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η κράτηση στα μερίσματα [με πιθανή αλλαγή ποσοστού λόγω μείωσης του νέου αθροίσματος (σύνταξη + μέρισμα)]; Β. Σύμφωνα με την εγκύκλιο με ΑΔΑ 7Τ67465Θ1Ω-ΑΝ9 το οικογενειακό επίδομα γάμου / τέκνων (για όσους το δικαιούντο μέχρι την 31/12/2018) αυξάνει την προσωπική διαφορά μέχρι να ενηλικιωθούν τα τέκνα αφού προβλέπεται ότι «οι φορείς κύριας ασφάλισης θα υπολογίζουν την προσωπική διαφορά λαμβάνοντας υπόψη την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος ή την αντίστοιχη μείωση του ποσού της… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. ΚΑΤΑΤΑΧΘΗΚΑ ΤΟ 1985 ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΗΚΑ ΤΟ 2010 ΜΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 32 ΕΞΑΜΗΝΑ (1989-2005). ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ; ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ 5ΕΤΙΑ; ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
andr
andr

Καλησπέρα. Μια ερώτηση για όποιον συνάδελφο γνωρίζει: είχα κάνει αίτηση προς το ΓΛΚ για εφάπαξ αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας, μου είχαν στείλει το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί στο δημόσιο ταμείο, και η πληρωμή πραγματοποιήθηκε, η ερώτηση είναι εάν το διπλοτυπο της πληρωμής το επιστρέφω στο ΓΛΚ ως απόδειξη πληρωμής για την αναγνώριση ή το καταθέσω στο τέλος με όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την συνταξιοδοτηση.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GIANNHS
GIANNHS

Καλησπέρα .Όταν έκανα αναγνώριση τη θητεια μετά την πληρωμή τους έστειλα ταχυδρομικός ένα αντίγραφο της πληρωμής για να γίνει πιο γρήγορα η ενημέρωση του φακελου. Αυτο μου το ζήτησε ο υπάλληλος στο ΓΛΚ.
Τηλέφωνo στο ΓΛΚ 2103329900

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
andr
andr

Γιάννη ευχαριστώ πολύ για την απαντηση

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Γιαννης
Γιαννης

Καλησπέρα σε όλους. Υπάρχει συνάδελφος που να γνωρίζει απο ΓΛΚ εαν τριτεκνος που έχει θεμελίωση δικαίωμα συνταξιοδοτησης το 2010, εαν πάρει διαζύγιο τον παρόντα χρόνο η κάποια στιγμή στο μέλλον χωρίς την επιμέλεια των τέκνων, χάνει και το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδοτησης .

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Κώστας ΚΑΧ
Κώστας ΚΑΧ

Ενημέρωση: Πιστώθηκε ο λογαριασμός μου (Τράπεζα Πειραιώς), σήμερα το απόγευμα, με ποσό για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (αναγράφει: 06/06/2018. Δεν γνωρίζω γιατί πιστώθηκε σήμερα και όχι την αναγραφόμενη ημερομηνία). Αίτηση και παραλαβή πετρελαίου 1η φορά, σχεδόν αμέσως με το άνοιγμα της εφαρμογής.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ

Καλησπέρα. Ποιες θεωρούνται συντάξιμες αποδοχές μετα το 2002?

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Την γνώμη σας κύριε καρασαββιδη για την παράγραφο που λέει ότι ειναι μεγάλοι χαμένοι εάν αναγνωρίσουν μέχρι 31-21-2001 ευχαριστώ πολύ εκ τω πρότερων.
http://www.pomens.gr/enimerosi/336-pomens-diefkriniseis-gia-tin-anagnorisi-tis-maximis-pentaetias

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιωργος
Γιωργος

Ο πρόεδρος της ΠΟΣ απαντά για την μάχιμη πενταετία και έξαμηνα https://www.armyvoice.gr/2018/06/machimi-5etia-o-proedros-tis-pos-apanta-se-krisima-erotimata/

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Νικ
Νικ

Δηλαδη είναι σίγουρο οτι για όσους ειδη πληρώνουμε εδώ και 16 με 20 μήνες δεν θα γίνει επανυπολογισμος; κι αν υποθέσουμε ότι αυτά πάνε υπέρ πίστεως, τι πρέπει να κάνουμε; διακοπή με αναφορά; και εν συνεχεία να ξανακάνουμε καινούρια αίτηση για να πληρώσουμε τους υπόλοιπους 40 – 45μηνες με χαμηλές εισφορές;
Αν μπορεί κάποιος ας τα βάλει σε μια τάξη να δούμε τι είναι το καλύτερο για να κανουμε.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ

Έγγραφο της ΓΔΟΣΥ για την μάχιμη πενταετία και εξάμηνα !! https://www.armyvoice.gr/2018/06/machimi-pentaetia-analitika-i-episimes-odigies-tis-gdosi/

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Δημητρης
Δημητρης

Για άλλη μιά φορά το κράτος αποδεικνύεται κλέφτης. Αναφέρεται στις επίσημες οδηγίες της ΓΔΟΣΥ ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού τον κρατήσεων για την αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας αφορά τις υπηρεσίες που δεν έχουν αναγνωριστεί. Δηλαδή τα στελέχη που αιτηθηκαν την αναγνώριση στο τέλος του 2016 προκειμένου να προλάβουν την λεγόμενη τότε αύξηση του ποσοστού κρατήσεων από 6,67 σε 10% το 2017 και ξεκίνησαν οι κρατήσεις τους για την αναγνώριση , την πάτησαν διότι πληρώνουν εδώ και 1,5 χρόνο αυξημένες εισφορές σε σχέση με τα λεγόμενά της νέας εγκυκλίου , και ο χρονος αυτός έχει είδη αναγνωριστεί και δεν προβλέπεται επαναυπολογισμος για αυτες τις περιπτώσεις. Κατόπιν των παραπάνω θα προκύψουν τρεις κατηγορίες στελεχών: Α. Οι καταταγεντες μέχρι το 1990 που αναγνωρίζεται η πενταετία δωρεάν. Β. Αυτοί που θα υποβάλλουν τώρα αίτηση αναγνώρισης και θα πληρώσουν μειωμένες εισφορές σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο. Γ. Αυτοί που υπέβαλαν αίτηση και τους γίνονται είδη… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ

Δημήτρη το έγγραφο είναι λίγο ασάφες όσον αφορά αυτούς που ήδη πληρώνουν. Δεν αναφέρει πουθενά ότι δεν προβλέπεται επαναυπολογισμός γι’αυτούς που πληρώνουν ήδη ούτε τι θα πληρώνουν οι ίδιοι από δω και πέρα.
Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω απλά την άποψη μου εκφράζω. Αυτό που δεδομένα γνωρίζω από έγκυρες πηγές του Υπουργείου και του Επιτελείου είναι ότι τα άτομα που προέβησαν σε αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας πριν το τέλος του 2016 ήταν πολύ λιγότερα από τα προσδοκώμενα. Άρα καταλαβαίνεις γιατί ξαφνικά εκδώσανε νέα εγκύκλιο με σημαντικά μειωμένες εισφορές

ΣΩΜΑ:
Στρατός
DIMLOS
DIMLOS

Καλησπερα σας.Αυτο ακριβως ειναι το θεμα σ αυτη την υπεροχη χωρα μας οτι επικρατει μια μεγαλη ασαφεια παντου!!!Εχω ηδη πληρωσει εξαμηνα αλεξιπτωτιστου ,πληρωνω εδω και 18 μηνες για την αναγνωριση της 5ετιας και τωρα ερχεται το κρατος και τα κανει ανω κατω για ακομα μια φορα με παροιμιωδη προχειροτητα ως συνηθως .Αλλαζει τα παντα χωρις ομως να υπολογισει τους παντες και τα παντα(και οποιον παρει ο χαρος).Σαυτο το σημειο θα ηθελα να θιξω κα τις εξυπναδες ορισμενων συναδελφων οι οποιοι εμφανιζοναται ως μετα Χριστο προφητες σχετικα με το συγκεκριμενο θεμα.Το θεμα της αναγνωρισης ειναι εξαρχης αδικο αλλα αυτο δεν ειναι επι του παροντος.Τωρα οσο αναφορα την αιτηση για αναγνωριση που εκαναν πολλοι συναδελφοι ειναι θεμα καθαρα προσωπικο και με βαση αυτα που ισχυαν φανταζε μονοδρομος (αυξηση των εισφορων στο τριπλασιο κτλ)για καποιον που επιθυμουσε να κανει χρηση αυτων των συνταξιμων χρονων.Εγω προσωπικα θα περιμενω σχετικη δγη εφαρμογης της εγκυκλιου και… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Στρατός