Φορολογία

13 Σελίδα με πληροφορίες και σχολιασμό ειδήσεων αναφορικά με την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι όλες οι πληροφορίες δίνονται από συναδέλφους (οι οποίοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι ή όχι), κατά συνέπεια αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία λογιστή.1.045 Responses to Φορολογία

 1. Custom avatarΧάρης λέει:

  Εκκαθαρίστηκαν οι συμπληρωματικές δηλώσεις και ενώ για το φορολογικό έτος 2013 & 2015 είμαι πάτσι πόστα, για το 2014 γράφει το εκκαθαριστικό “ΑΡΧΙΚΟ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ 50,ΟΟ” και από κάτω “ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ 0,00”. Τα οποία αντιλαμβάνομαι ότι σημαίνουν πως πλήρωσα το 2014 50 ευρώ και με τη νέα εκκαθάριση θα έπρεπε να μην πληρώσω τίποτα. Σωστά υποθέτω? Πρέπει να πάω στη ΔΟΥ για την επιστροφή ή θα το εκκαθαρίοσουν μόνοι τους?

  • Custom avatarbilly λέει:

   Συνάδελφε Χάρη, σωστά υποθέτεις, έχεις επιστροφή και θα πρέπει να επισκεφθείς την ΔΟΥ, για να τακτοποιήσεις την επιστροφή σου (θα σου ζητήσουν φωτοτυπία βιβλιαρίου τραπέζης για να σου καταθέσουν τα χρήματα, το ΑΦΜ, και ένα τηλέφωνό σου).

 2. ΣακηςΣακης λέει:

  καλημερα σας μπορειτε μα μου πειτε αν το εφαπαξ οταν δηλωθει στο Ε1 φορολογειτε σαν εισοδημα ?

 3. Custom avataraero λέει:

  ΕΡΩΤΗΣΗ (για το 2017):
  Για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα, θα πρέπει ο κάθε σύζυγος να καλύπτει το δικό του εισόδημα?

  Αναλύω:
  Έστω δύο σύζυγοι στρατιωτικοί με είσόδημα 20.000 και 15.000€. Αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον 2500 και 1750€, ώστε να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο.Ερωτώ, λοιπόν:
  Αν ο ένας σύζυγος πληρώσει με την κάρτα του 4.250€ (2500+1750)εξασφαλίζει το αφορολόγητο και για τους δύο ή θα πρέπει ο καθένας να έχει πληρώσει το αντίστοιχο ποσό (2500 και 1750) με την κάρτα του?

 4. Custom avatarΔημήτρης Πασίνης λέει:

  @ aero

  Το πρόβλημα του αυξημένου φόρου των συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων, ορθώς εντοπίζεται από τον Γιώργος Ζ, στο κομάτι που αφορά όσους έλαβα τρίμηνες αποδοχές στο τέλος του 2013.

  Όντως υφίσταται φορολογική διάταξη η οποία αναφέρει ότι η λήψη αποδοχών αφορά εξ ολοκλήρου το οικονομικό έτος που ελήφθησαν (εν προκειμένω οι τρίμηνες του Γιώργος Ζ που αφορούσαν Ιανουάριο – Φεβρουάριο & Μάρτιο 2014, δυστυχώς προστέθηκαν στην φορολόγηση ΟΕ 2013 αφού τις έλαβε Δεκέμβριο 2013)

  Πρόσεξε όμως την ασυναρτησία…

  Οι αυξημένες αναδρομικές αποδοχές του 2013 που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό του ΟΛΚΑ (στην περίπτωσή μου καθαρό ποσό 2.855 €) θα μπορούσαν κάλιστα να χρεωθούν στο ΟΕ 2014 (και να αποφευχθεί η αυξημένη φορολόγηση) αφού αυτές ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ τον Ιανουάριο 2014!!!! (και άρα σύμφωνα με την φορολογική διάταξη θα έπρεπε να δηλωθούν στο ΟΕ 2015)

 5. georgiosgeorgios λέει:

  Καλησπέρα. Έλαβα αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές και μου ζήτησαν να τις επιστρέψω έως την 31/1/17. Επειδή το ποσό είναι 3.000 ευρώ θα ήθελα τη γνώμη σας αν φορολογικά υπάρχει διαφορά να τα επιστρέψω εντός του τρέχοντος έτους ή τον Ιανουάριο του επόμενου.

 6. σσ λέει:

  έγινε η εκαθάριση της συμπληρωματικής δήλωσης οικονομικού έτους 2014, κατάθεση στη ΔΟΥ τον Μάιο, ποσό πληρωμής 98 ευρώ έως 28/2/2017 με μείωση του ποσού κατά 1,5 %

 7. Custom avatarΔημήτρης λέει:

  Έντυπο για υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων που βγρίσκουμε;

  • Custom avatarJohnny B. λέει:

   Δημήτρη,

   σου εύχομαι καλή τύχη…

   Όταν είχα πάει να καταθέσω τις δικές μου τροποποιητικές (περιμένω περίπου τρεις μήνες και ακόμα δεν έγινε η εκκαθάριση), βρέθηκα τυχαία πλάι με έναν ε.ε. συνάδελφο που “τα είχε πάρει στο κρανίο” επειδή του ήρθε πρόσθετος “αναδρομικός” φόρος 2500 ευρώ! (άκουσε ποσό!) όταν το συνολικό που λέει ότι είχε δηλώσει για τα δύο έτη αναδρομικών δηλώσεων δεν υπερέβαινε τα 1900 ευρώ… (το περιβόητο 50% που του βγήκε “αρνητικός αριθμός” στην τσέπη του!)

   Σίγουρα πρόκειται για “λαθάκι” στην εκκαθάριση από το χειρόγραφο στον υπολογιστή του εφοριακού διότι ήταν “μέσα στον ιδρώτα” στο γκισέ της εφορίας για να εξηγεί τα ευκόλως εννοούμενα στον υπάλληλο για πάνω από 20 λεπτά… δεν έχω την ψυχική αντοχή να περιμένω ανάλογη “τύχη”…

   ….και αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί δεν μας αφήνουν να κάνουμε μόνοι μας της συμπληρωματικές δηλώσεις ηλεκτρονικά και όχι χειρόγραφα ώστε να διευκολυνθούμε όλοι και να υπάρχει σαφής ευθύνη για καταλογισμό τυχόντος “λάθους”… ??? Τόσο δύσκολη είναι η διασύνδεση της εφαρμογής με ένα φύλλο φορολογικής δήλωσης προηγούμενου έτους μέσω του taxisnet?

   Επίσης, ελπίζω κάποτε να αλλάξει ο νόμος και να χρεώνεται ο φορολογούμενος τα αναδρομικά στο έτος που τα εισπράττει και μόνον και όχι να μπαίνει στην “αφασία” των συμπληρωματικών δηλώσεων προηγουμένων ετών (χειρόγραφων ή μη) εκείνων των χρόνων που τόσο δεν είχε αυτά τα χρήματα στο χέρι όσο και δεν ήξερε για τυχόν “παρενέργειες” που θα του συνέβαιναν όπως αυτές με το σύνολο των αποδείξεων κλπ.

   Αν θέλουν να συνεχίσουν αυτήν την τακτική τότε ας μας δίνουν τα αναδρομικά τοκιζόμενα από την χρονολογία που μας τα οφείλουν και όχι μόνο να μας “φεσώνουν” με extra “αναδρομικό” φόρο σε διάφορα έτη και μάλιστα πολλαπλώς για όσους τα λαμβάνουν σε 36 δόσεις (από φέτος τρία συνεχή έτη συμπληρωματικών δηλώσεων που θα αυξάνουν συνεχώς το φόρο των προηγούμενων ετών 2012/2013/2014!!!)

   ΥΓ: Να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα στο φορολογικό σύστημα, θα έλεγα ότι είναι “μικρο-πταίσμα”… που όμως “κοστίζει”…αλλά εδώ γίνονται “πράματα και θάματα” σε καταιγιστικό ρυθμό…. (κόφτες έτοιμοι να “πετσοκόψουν” αφορολόγητο, φοροαπαλλαγές, ακίνητα, προσωπικές διαφορές κλπ κλπ κλπ… όλα “στον αέρα”!!!)

 8. Custom avatarΓιώργος Ζ. λέει:

  Για ενημέρωσή σας,
  Χθες παρέλαβα από την ΔΟΥ, το τροποποιημένο εκκαθαριστικό με τα αναδρομικά που είχα πάρει το 2013 (Οικονομικό Έτος 2014), με επιπρόσθετο φόρο 483 € εφάπαξ και τελευταία ημερομηνία αποπληρωμής 31/1/2017.
  Και περιμένω την εκκαθάριση για ΟΕ 2013 και 2015 !!!

  • Custom avatarΝίκοςΜ λέει:

   Που εμφανίζεται? Στη Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών εκτός Ρύθμισης , όπως ο ΕΝΦΙΑ ??

   • Custom avatarΝίκοςΜ λέει:

    Επίσης πόσο ήταν το καθαρό ποσό που δήλωσες με τα αναδρομικά ???

    • Γιώργος Ζ.Γιώργος Ζ. λέει:

     1) Επειδή διαγράφηκα 22/12/2013, το συνολικό εισόδημα του 2013 ήταν ήδη αυξημένο (12 μισθοί + 3μηνη προκαταβολή), με αποτέλεσμα στην αρχική δήλωση να εκκαθαριστεί μεγάλος φόρος. Καταλαβαίνεις ότι προσθέτοντας και τα αναδρομικά αυξήθηκε κατά πολύ το δηλωθέν εισόδημα.
     2) Ανατρέχοντας σε αντίστοιχες εφαρμογές που έκαναν εκκαθάριση φόρου το συγκεκριμένο έτος, διαπίστωσα ότι ένα μικρό ποσό φόρου προέρχεται από την έλλειψη αποδείξεων που δημιουργήθηκε από το πρόσθετο εισόδημα που δηλώθηκε, κάτι που θα αντιμετωπίσουμε όσοι δεν είχαμε προνοήσει να δηλώσουμε μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων. (Αυτό ίσως βοηθήσει όσους ακόμα δεν έχουν κάνει τις τροποποιητικές δηλώσεις των αναδρομικών).
     3) Έρχεται τροποποιημένο εκκαθαριστικό από την ΔOY που ανήκεις και στο taxis εμφανίζεται στη συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών οφειλών εκτός ρύθμισης

     • Custom avataraero λέει:

      Γιώργο Ζ.
      Τί εννοείς λέγοντας: “Αυτό ίσως βοηθήσει όσους ακόμα δεν έχουν κάνει τις τροποποιητικές δηλώσεις των αναδρομικών”.

      Μπορούμε στις τροποποιητικές και “τροποποιήσουμε” και το ποσόν από αποδείξεις?

      Ρωτάω διότι κι εγώ έχω διαγραφεί στο τέλος του 2013 και δεν έχω υποβάλλει ακόμα τις τροποποιητικές.

     • Γιώργος Ζ.Γιώργος Ζ. λέει:

      aero,
      Δεν γνωρίζω αν μπορούμε να τροποποιήσουμε το ποσό των αποδείξεων, γιαυτό και έγραψα “ίσως”. Επειδή όμως δεν έχεις καταθέσει ακόμα τις τροποποιητικές δηλώσεις, όπως και πολλοί συνάδελφοι, μήπως ήταν καλό να συμβουλευτείς κάποιο Φοροτεχνικό ή τη ΔΟΥ σου πριν τα καταθέσεις ?.

     • Custom avatarGEORGIOSP λέει:

      Σύμφωνα με το άρθρο https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/24842 (παρ. ΙΙΙα) δεν απαιτείται προσκόμιση επιπλέον αποδείξεων κατά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων λόγω αναδρομικών ποσών από μισθούς ή συντάξεις. Στις δοκιμές που έκανε ο Γιώργος Ζ. του έβγαζε φόρο λόγω έλλειψης αποδείξεων επειδή άλλαζε τα ποσά εισοδήματος πριν και μετά την τροποποιητική αλλά η εφαρμογή κάθε φορά βλέπει εισόδημα και απαιτούμενες αποδείξεις σαν νέα εκκαθάριση.

     • Custom avataraero λέει:

      Γιώργο,
      έχω την εντύπωση ότι οι αποδείξεις υποβάλλονται άπαξ
      και δεν υπάρχει δυνατότητα “αύξησής τους”.
      Θα ρωτήσω την Δευτέρα.
      Ευχαριστώ

     • GEORGIOSPGEORGIOSP λέει:

      @aero
      Κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι 31/12/2016. Μετά έχει πρόστιμο 100€ ανά δήλωση.

     • Custom avatarJohnny B. λέει:

      Γιώργο,

      ίσως κάποιος να πιστεύει ότι αν δεν κάνει τροποποιητικές δεν θα τον “βρουν” ποτέ αλλά δυστυχώς ο έλεγχος μπορεί να γίνει και μετά από χρόνια λόγω κάποιας άλλης υπόθεσης και τότε πλήρωνε φέσια φίλε… θέλει προσοχή το θέμα ειδικά για μας που είμαστε οικονομικά “ανοικτό βιβλίο” στα χέρια της Εφορίας….

  • Custom avatarJohnny B. λέει:

   Αχιλλέα,

   νομίζω ότι το όλο θέμα πρέπει να μεταφερθεί στο μέρος ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.

 9. Γ.Ο.Γ.Ο. λέει:

  Παρακαλω οποιος μπορει να μου απαντησει σχετικα με τις συμπληρωματικες δηλωσεις ,που αφορουν τα αναδρομικα (2012-2013-2014).Υπαρχει περιπτωση να ελεγχθει απο την εφορια μεσω taxisnet ?Ειναι απαραιτητο να τις προσκομησουμε στην εφορια θα εχει επιπτωσεις ?

 10. Σ,ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΥΣ,ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΥ λέει:

  Καλημέρα,έχει αλλάξει κάτι στο καθεστώς για τις τροποποιητικές δηλώσεις σχετικά με τα αναδρομικά 12,13,14??Γνωρίζετε αν τις υποβάλλουμε σε δυο η τρία αντίτυπα?ευχαριστώ

 11. Custom avatarbilly λέει:

  Σήμερα, 25/11/2016 μου ήρθε το εκκαθαριστικό (με έγγραφο) της τροποποιητικής δήλωσης του οικονομικού έτους 2013, που την είχα υποβάλλει στις αρχές Απριλίου (και έτσι.. έκλεισε ο κύκλος των τροποποιητικών δηλώσεων για φέτος).

 12. Custom avatarΣΩΤΗΡΗΣ λέει:

  ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΓΩΣΕ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟ ΤΠΔΥ.?? ΕΔΩΣΑΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ..ΜΕΤΑ ΤΙΠΟΤΑ..ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.? ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ 6-3-2014.

 13. NIKOSNIKOS λέει:

  Μου ήρθε η εκκαθάριση τροποποιητικής δήλωσης 2014, για 1200 ευρώ αναδρομικά πληρώνω επιπλέον φόρο 202 ευρώ τα 100 είναι προφανώς λόγω αλλαγής κλίμακας (μείωση αφορολόγητου) μου έχει όμως και ένα ποσό 33 ευρώ <> τι είναι πάλι αυτό;

  • NIKOSNIKOS λέει:

   Συγνώμη δεν εμφανίστηκαν οι λέξεις μέσα στα εισαγωγικά έγραφε 33ευρω ΦΟΡΟΣ ΛΟΓΩ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΟΥ

   • Ο αναλογούν φόρος και η εισφορά αλληλεγγύης για αυτό το ποσό κανονικά είναι 3 ή 4%, ανάλογα εάν ξεπερνούσες τα 20.000 €.
    Χρωστάς φόρο διότι όταν λαμβάνεις αναδρομικά παρακρατείται φόρος 20% και όχι το πλήρες ποσοστό 22%.
    Οπότε με την αναδρομική δήλωση πληρώνεις το υπόλοιπο 2% x 1.200 = 24 €.
    Μπορείς να ελέγξεις τι ποσοστό φόρου πλήρωσες (20 ή 22%) διαιρώντας το φόρο με το καθαρό ποσό που αναγράφεται στη βεβαίωση των αναδρομικών.

    Επίσης χρωστάς εισφορά αλληλεγγύης 1% ή 2% για αυτό το ποσό, δηλαδή 12 € ή 24 € (εάν περνούσες τις 20.000 €).
    Τέλος υπάρχει περίπτωση να έχασες 200 € λόγω αλλαγής κλίμακας, ανάλογα με το συνολικό ποσό.
    Εάν είχες δηλώσει 22.400 € και με τα αναδρομικά πήγες 23.600 €, τότε ανέβηκες 2 κλίμακες (22.500 και 23.500) και χάνεις 200 €.

    Πάντως ο τίτλος ΦΟΡΟΣ ΛΟΓΩ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΟΥ υπονοεί ότι πιθανώς επιβλήθηκε (λανθασμένα) πρόστιμο για εκπρόθεσμη δήλωση. Καλύτερα να κάνεις σχετικό ερώτημα στη ΔΟΥ που υπέβαλες τη δήλωση.

  • Custom avatarJohnny B. λέει:

   NIKOS,

   ο Αχιλλέας σου εξηγεί το “τεχνικό” κομμάτι, αλλά υπάρχει και η “κοινή λογική” που δεν “εφαρμόζεται” για άλλους λόγους…

   …το αίσχος είναι ότι μας φορολογούν παλιότερα έτη για ποσά που λάβαμε πέρσι… παράνοια!

   Αφού το έκαναν αυτό γιατί δεν μας τα δίνουν τοκισμένα για τα χρόνια εκείνα που δεν τα είχαμε ή έστω αφορολόγητα μιας και ήταν δικό τους το “παράπτωμα”?

   Χαράτσια, φόροι, περικοπές…η Ελλάδα που πάντα δεν θέλαμε … αλλά αυτή εξακολουθεί να υπάρχει… μέχρι πότε???

 14. Custom avatarsmanos λέει:

  στις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις υποβάλουμε και τα αναδρομικά μερίσματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ;

  το ρωτάω γιατί στην ενημέρωση αποδοχών του ΤΑΞΙΣ αναγράφεται υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μόνο στο κουτάκι με τις συντάξιμες αποδοχές και όχι στο κουτάκι με τα μερίσματα ΜΤΣΕΚΟΕΜΣ.
  ευχαριστώ

  • ΔήμοςΔήμος λέει:

   Αν ειναι αναδρομικα προηγουμενου ετους και το ΜΤΣ τα εχει στην βεβαιωση ξεχωριστα για το 2014 και ειναι περασμενα και στο taxis, μονο τοτε θα κανεις τροποποιητικη.

   • Custom avatarsmanos λέει:

    Είναι αναδρομικά προηγούμενου έτους βάσει της ενημέρωσης αποδοχών του ταξις, αλλά στη βεβαίωση του ΜΤΣ που εκτύπωσα από την ΗΔΙΚΑ έχει μόνο το μέρισμα του 2015. Αντιθέτως το ΕΚΟΕΜΣ το αναγράφει και για το 2015 και για το 2013 στηνίδια βεβαίωση.
    Γι’ αυτό και έχω κάνει και άλλη ερώτηση από χθες για το εάν μπορούμε να βρούμε βεβαίωση για το μέρισμα ΜΤΣ προηγούμενων ετών.

    • KostasKostas λέει:

     Θα πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί τους να δεις αν έχουν κάνει κάποιο λάθος και να σου στείλουν με fax την βεβαίωση. Τηλ 211-1048243, 244, 246

     • Custom avatarsmanos λέει:

      το έχω κάνει ήδη φίλε, ευχαριστώ.
      το συμπέρασμα είναι ότι δηλώνουμε και τα αναδρομικά μερίσματα.
      αυτή ήταν η ουσιαστική μου απορία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar