Φορολογία

Σελίδα υπ' αριθ. 22 με παλαιότερα σχόλια και πληροφορίες για την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι όλες οι πληροφορίες δίνονται από συναδέλφους (οι οποίοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι ή όχι), κατά συνέπεια αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία λογιστή.

avatar
1000
NIKOS
NIKOS

Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: μπορεί ο γιος μου (24 ετών) να υποβάλει δική του φορολογική δήλωση ενώ τον εχω προστατευόμενο (φοιτητής), εαν ναι εγώ συνεχίζω να τον βάζω προστατευόμενο? χάνω, κερδίζω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Ναι μπορεί να υποβάλει δική του φορολογική δήλωση ακόμα και αν εσύ τον δηλώνεις προστατευόμενο μέλος. Αν το 2017 είχε εισοδήματα (έστω και 0,01€ από τόκους στο όνομα του) ή έχει αυτοκίνητο ή ακίνητο στο όνομα του είναι υποχρεωμένος να υποβάλει φορολογική δήλωση.
Δεν θεωρείται προστατευόμενο το τέκνο αν το εισόδημα του υπερβαίνει τα 3000€. Αν το εισόδημα είναι μικρότερο μπορείς να τον δηλώσεις προστατευόμενο μέλος εφόσον έχει ηλικία έως 25 ετών και φοιτά σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή να είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εισοδήματα δεν χάνεις τίποτα να τον δηλώσεις σαν προστατευόμενο μέλος. Αντίθετα μετράει υπέρ στις περιπτώσεις όπως π.χ το κοινωνικό μέρισμα όπου λαμβάνεται υπόψιν το σύνολο των ατόμων ενός νοικοκυριού.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
NIKOS
NIKOS

Σ’ευχαριστώ για την άμεση απάντηση GEORGIOSP

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Chris21
Chris21

Στέλιο τη βεβαίωση του ΜΤΣ θα τη βρείς στο σαϊτ της ΗΔΙΚΑ και συγκεκριμένα εδώ:
http://www.idika.gr/forologikes-bebaiwseis-synta3iouxwn .
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνιζε κανονικά την βεβαίωση του 2016, αλλά εδώ και μερικές μέρες μου εμφανίζει την ένδειξη:”Δεν βρέθηκε Φορολογική Βεβαίωση με τα στοιχεία που καταχωρήσατε”. Πιθανό να περνάνε τις βεβαιώσεις του 2017.
Κάνε μια δοκιμή εισόδου και ενημέρωσε εάν σου βγάζει και εσένα την ίδια ένδειξη….

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Στέλιος
Στέλιος

Ευχαριστώ για την ενημέρωση Χρήστο. Κι εμένα δεν μου βγάζει ένδειξη, οπότε μάλλον δεν θα τα έχουν ανεβάσει ακόμα. Παράξενο πάντως που δεν το ανεβάζουν και στο bebeosis.army.gr (απο τη στιγμή που εκεί ανεβάζουν τα μηνιαία ενημερωτικά), όπως γίνεται και με την ετήσια βεβαίωση ΕΚΟΕΜΣ, ώστε να είναι όλα σε ένα σημείο και να μην ψάχνουμε κι εδώ κι εκεί…..

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Horizon
Horizon

Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν το εφαπαξ μετά την δήλωση του σε όποιον τελος πάντων κωδικό ισχύσει για εφέτος 2018, φορολογείται και αν πληρώνουμε εισφορά αλληλεγγύης για αυτό. Ευχαριστώ.

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
G.G.
G.G.

Τα εφάπαξ βοηθήματα δηλώνονται στον Κωδ. 781 – 782
Τα ποσά αυτά (όπως και το ΒΟΕΑ που λαμβάνουν τα τέκνα), δεν αποτελούν εισόδημα – δεν φορολογούνται και δεν υπάγονται σε εισφορά αλληλεγγύης, (Πολ. 1166/20-06-2014).

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Horizon
Horizon

G.G. σε ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες.

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Στέλιος
Στέλιος

Καλημέρα. Στο bebeosis.army.gr (όπου βλέπουμε τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ) έχει αναρτηθεί η ετήσια βεβαίωση του ΕΚΟΕΜΣ (αυτή που είναι για φορολογική χρήση), Η αντίστοιχη ετήσια βεβαίωση του ΜΤΣ όμως, δεν υπάρχει. Ξέρει κανένας που θα τη βρούμε;

ΣΩΜΑ:
Στρατός
G.G.
G.G.

Στις 17-4-18 δημοσιεύτηκε ο τύπος και το περιεχόμενο δήλωσης ΦΕ έτους 2017. Η υποβολή της θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες έως τις 30-6-18 και είναι ακριβώς όπως και πέρυσι με λίγες αλλαγές. * Για αναδρομικές αποδοχές ή συντάξεις, υποβάλουμε τροποποιητική δήλωση στο έτος που ανάγονται έως τέλος του 2018, χειρόγραφα για αυτές που αφορούν εισοδήματα έως το 2014, και ηλεκτρονικά για αυτές που αφορούν από το 2015 και εντεύθεν. * Έγινε προσθήκη δύο νέων κωδικών 007-008 και συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στον Πίνακα 8. Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι ο ΑΦΜ του φιλοξενούμενου και οι μήνες φιλοξενίας. * Καταργήθηκαν οι κωδικοί 051-052 για τις ιατρικές δαπάνες. * Το εφάπαξ βοήθημα κύριο ή συμπληρωματικό δηλώνεται στον κωδικό 781-782 αντίστοιχα. * Ομοίως και το ΒΟΕΑ τέκνων (δήλωση Ε1 από το παιδί). * Ο κωδικός 049-050 (για την μείωση του αφορολόγητου) δεν θα είναι προσυμπληρωμένος, αλλά θα υπάρχει σχετική ηλεκτρονική πληροφόρηση για την… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΑΣΗΜΙΝΑ
ΑΣΗΜΙΝΑ

Απλως αναφερω οτι περυσι κανωντας δηλωση τεκνου που πηρε το ΒΟΕΑ ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΑΥΤΟ και τον πηγαν στον πινακα 6.

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
ΗΛΙΑΣ
ΗΛΙΑΣ

Καλημέρα, χρόνια πολλά γνωρίζει κάποιος συνάδελφος άν έχει ανοίξει η εφαρμογή για τίς φορολογικές δηλώσεις;;

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Χρόνια πολλά ,Χριστός Ανέστη!!!Γνωρίζει κανείς μέχρι τι ποσό απαιτείται τροπ. δήλωση ;;;Στη νέα βεβαίωση του ΓΛΚ εκτός του 2017 εμφανίζεται και ένα ποσό 60 ευρώ αναδρομικά για το 2016.

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
G.G.
G.G.

1. Στην βεβαίωση που εκδόθηκε στην πρώτη σειρά (κύρια σύνταξη) πέραν των ποσών που καταβλήθηκαν σαν κύρια σύνταξη, έχουν συμπεριλάβει και τα ποσά που επεστράφησαν από τον ΕΦΚΑ, και αφορούσαν τις διαφορές εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης έως 30-6-2016, (σχετικό άρθρο συναδέλφου λογιστή).
https://enstoloi.net/sxolia/forologia/comment-page-22/#comment-63077

2. Στην δεύτερη σειρά (αναδρομικά κύριας σύνταξης 2016) είναι τα αναδρομικά ποσά που καταβλήθηκαν με την σύνταξη Ιανουαρίου 2017, και αφορούν τις διαφορές εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, για το διάστημα από 1-7-2016 έως 30-9-2016 (σχετική ανακοίνωση ΓΛΚ).
http://www.minfin.gr/web/31341/-/anakoinose-16-11-2016?inheritRedirect=true&redirect=%2Fweb%2F31341%2Fhome
Για το ποσό αυτό (ακόμα και 1 € να ήταν) θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις στο έτος που ανάγονται δηλαδή για το 2016, (έως και σήμερα ισχύει ότι μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι τέλος του 2018 όταν περαστούν τα σχετικά ποσά και ανοίξει η εφαρμογή).

*Το α/α 1 και 2 αφορούν όσους λαμβάνουν σύνταξη πριν τις 30-6-2016.
*Το α/α 2 αφορά όσους λαμβάνουν σύνταξη από 1-7-2016.
*Δεν αφορά τίποτα από τα παραπάνω όσους λαμβάνουν σύνταξη από 1-10-2016 και μετά.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ

οκ….το κατάλαβα….”ακόμα και 1 ευρώ”!!!!!!!…….Ευχαριστώ πολύ!!!

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
aero
aero

@ Νικόλας
υπάρχει κάποια εξέλιξη με το πρόβλημα που μας έθεσες?
https://enstoloi.net/sxolia/forologia/comment-page-22/#comment-62087

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Π. Γεωργιος
Π. Γεωργιος

Καλημέρα υπηρετώ στο εξωτερικό για 2 έτη και θα ηθελα να ρωτήσω στη φορολογικη δηλωση στον πίνακα τεκμηρίων διαβίωσης πρεπει να δηλώσω διευθυνση κατοικίας με αναγραφή του κωδικού της ΔΕΗ…ΤΏΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΈΝΩ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ ΤΙ ΘΑ ΒΆΛΩ? ΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΌΤΙ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΚΩΔΙΚΙΣ ΠΕΛΆΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΊ Η ΠΡΆΞΗ? ΤΙ ΕΙΣΆΓΟΥΜΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΣΑΣ? ΜΕ ΕΚΤΊΜΗΣΗ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΥ!!!

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΧΚ
ΧΚ
ΣΩΜΑ:
Στρατός
G.G.
G.G.

Στο παράδειγμα όπου 4,4% το σωστό είναι 4,2% (22-20+2,2=4,2%)

Επίσης για εισοδήματα, τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 20.001 € το ποσό της μείωσης του φόρου των 1.900 € έως 2.100 €, (ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση) μειώνεται κατά 10 € ανά 1.000 € του φορολογητέου εισοδήματος.
Φυσικά θα πρέπει να έχουν γίνει και οι ανάλογες δαπάνες με πλαστικό χρήμα.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Dimitris
Dimitris

Καλησπέρα, θα ήθελα παρακαλώ μια επιβεβαίωση για την εγγραφή του ληφθέντος εφάπαξ στους κωδικούς 781-782 της φορολογικής δήλωσης έτους 2017 η οποία θα υποβληθεί περίπου τον Ιούνιο 2018.

aero
aero

Ας περιμένουμε να “ανοίξει” το taxis για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Λογικά θα ισχύουν οι κωδικοί που αναφέρεις, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε από τώρα.
Στο παρελθόν είχε συμβεί να έχουν αλλάξει οι κωδικοί εγγραφής του εφάπαξ από χρονιά σε χρονιά.

Προς τί η βιασύνη?

Dimitris
Dimitris

Αγαπητέ aero σε ευχαριστω για την απάντηση. Πάντοτε ακριβής και υποστηρικτικός. Επίκειται αναχώρηση στο εξωτερικό και οι λογιστές καμια φορά τα μπερδεύουν.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Απλά, θέτω υπόψη ότι πέρσι το “βιβλιαράκι” με τις οδηγίες
https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/151289/forologiki-dilosi-2017-to-neo-vivliaraki-tis-eforias
αναρτήθηκε στις 7 Απρ. Λογικά κάτι ανάλογο θα συμβεί και φέτος.

Στην σελ. 41 του περσινού αναφέρει σαφώς:
“Στους κωδικούς 781-782, συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και εμφανίζεται ομοίως πίνακας για την ανάλυσή τους.
Πώληση ακινήτου
Εφάπαξ ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών
Διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων
Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής ……”

Καλή τύχη στο νέο σου ξεκίνημα!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Dimitris
Dimitris

Ευχαριστώ πολύ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Μάνος
Μάνος

Μια επιπλέον διευκρίνηση αν ξέρετε:
Το εφαπαξ μετά την δήλωση του σε όποιον τελος πάντων κωδικό ισχύσει για εφέτος 2018, δεν φορολογείται , έτσι δεν είναι ; Ευχαριστώ.

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
Νικολας
Νικολας

Πλήρωσα τέλη κυκλοφορίας με λάθος ταυτότητα οφειλής. Το ανακάλυψα τον Ιανουάριο που το σύστημα έβαλε πρόστιμο διπλάσια τέλη και επιστρέφει την πληρωμή. Την πληρωμή που έκανα δεν την υπολογίζει η ΔΟΥ και δεν κάνει συμψηφισμό και να ακυρώσει το πρόστιμο. Λες και εγώ ξύπνησα μια μέρα και άρχισα να δίνω λεφτά στη εφορία. Τώρα περιμένω απάντηση γραπτή από ΔΟΥ για συνέχεια στο υπουργείο. Υπαρχει συνάδελφος με παρόμοιο λάθος που να βρήκε λύση?

aero
aero

Αν υπάρχει συνάδελφος με παρόμοιο λάθος, δεν γνωρίζω.

Όμως πιστεύω ότι πρέπει να καταθέσεις μια αναφορά κι εδώ
https://www.synigoros.gr/?i=submission-system.el
μπας κι “αρχίσει να κινείται το σύστημα”.

G.G.
G.G.

Υπομονή δεν είσαι ο μοναδικός, και προσοχή (την επόμενη φορά), κάποια στιγμή θα τακτοποιηθεί το θέμα.
https://www.briefingnews.gr/oikonomia/prosohi-hiliades-forologoymenoi-plironoyn-ofeiles-se-lathos-kodikoys#sthash.3ndDCyFY.dpbs

George
George

Φίλε παίρνεις την απάντηση από την ΔΟΥ ή το υπουργείο που το έστειλες και αν δεν ικανοποιηθείς κάνεις αναφορά στο συνήγορο του πολίτη (όπως λέει και ο aero) επισυνάπτοντας και την αλληλογραφία με τη ΔΟΥ – Υπουργείο και αυτοί θα κινηθούν και εγώ πιστεύω πως θα δικαιωθείς. Οι άνθρωποι ασχολούνται και δίνουν λύσεις.

Τακης
Τακης

Είναι σίγουρο αυτό Γιάννη?Δεν το έχω βρει πουθενά να αναφέρεται .

Γιάννης
Γιάννης

Γιαυτο εχει ημερομηνια εναρξης και ληξης…..αλλιως θα ηταν εφ ορου ζωης

ΤΑΚΗΣ
ΤΑΚΗΣ

ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΕΡΑΣΑ ΑΣΥΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΑΛΑΝ 80 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΜΕ ΙΣΧΥΕΙ 3 ΕΤΗ.Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ ΓΛΚ ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΧΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ .ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΩ ΑΣΥΕ ΟΤΑΝ ΛΗΞΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΚ Η ΙΣΧΥΕΙ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ?ΓΙΑ ΛΟΙΠΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ.

Γιάννης
Γιάννης

Μετα τα 3 χρονια ξαναπερνας

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Μήπως γνωρίζει κανείς τι γίνεται με την ερώτηση για το δίκαίωμα εργασίας αποστράτων που ει΄χε καταθέση το συντονιστικό των τριων ενώσεων??

Παντελεημων
Παντελεημων

Ο νομος ειναι σαφεστατος πια! Μπορεις μονο να εργαστεις ακομα κι αν εχεις εισοδημα αρκει να μην υπαρχει υποχρεωση ασφαλισης. Σε ολες τις αλλες περιπτωσεις μειωση 60% εκτος θεσεων εξωτερικου οπου υπαγεσαι στο κρατος που εργαζεσαι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Παντελεημων Tι είδους εργασία υπάρχει χωρίς ασφάλιση και σε ποιόν νόμο αναφέρεται??Μήπως εννοείς για όσους εργαζόταν πρίν τις 13/5/2016?? Διότι γνωρίζω κατοπίν επικοινωνιας με ΓΛΚ οτι εργασία κανει κάποιος μετά τις 13/5/2017
και δηλωθεί έχει μείωση 60% και για αυτό ρωτώ αν γνωρίζει κάτι παραπάνω κάποιος για την σχετική ερώτηση για εργασία αποστράτων που είχε καταθέσει το συντονιστικό των τριών ενώσεων.

GEORGIOSP
GEORGIOSP

Αποστόλη ο Παντελεήμων αναφέρεται στον Ν4387/2016 που λέει ότι σε περίπτωση ανάληψης εργασίας από συνταξιούχο γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 60%. Σύμφωνα όμως με την εγκύκλιο 33/2017 του ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του Ν4387/2016 στους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία/δραστηριότητα για την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, ακόμα και αν προκύπτει εισόδημα (ΑΔΑ: 6Β9Υ465ΧΠΙ-Η8Ω παρ. Α2β). Μερικά παραδείγματα εργασίας που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης φαίνονται στην παρ. 39 του εγγράφου https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/22036 που αποτελεί ερμηνευτική εγκύκλιο του Ν4308/2014. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να κόψουν τιμολόγιο ή απόδειξη και ο εργοδότης έκοβε απόδειξη δαπανών και παρακρατούσε τον αναλογούντα φόρο από την αμοιβή του εργαζόμενου. Δυστυχώς σιγά σιγά κλείνουν όλα τα παράθυρα και τώρα πλέον, με το άρθρο 55 του Ν4509/2017, υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται περιστασιακά και αμείβονται με τίτλο κτήσης (απόδειξη δαπανών). Τώρα πια ο εργοδότης εκτός από τον φόρο θα παρακρατά και τις… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Σαε ευχαριστώ πολυ!!