Φορολογία

Σελίδα υπ' αριθ. 24 με παλαιότερα σχόλια και πληροφορίες για την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι όλες οι πληροφορίες δίνονται από συναδέλφους (οι οποίοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι ή όχι), κατά συνέπεια αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία λογιστή.

avatar
1000
Δημήτρης
Δημήτρης

Χριστός Ανέστη! Καλημέρα! Να ρωτήσω, συμπληρώνεται φέτος ο κωδικός 049; Αναγράφουμε το ποσοστό των αποδείξεων ή, όπως πέρσι, δεν χρειάζεται, αφού θα γίνει μέσω των τραπεζών; Επίσης, αγόρασα αυτοκίνητο, που πληρώνω με δόσεις. Πρέπει να συμπληρώσω τον κωδικό 719, πολλαπλασιάζοντας το ποσό που πληρώνω κάθε μήνα επί 9, αφού 9 μήνες το έχω συν την όποια προκαταβολή έδωσα;

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Τον κωδικό 049 τον συμπληρώνεις εσύ. Για οδηγίες βλ. σελ. 60 εδώ https://www.aade.gr/sites/default/files/2018-04/Οδηγίες%202017%20v.1.pdf . Διάβασε την παράγραφο κάτω από τον πίνακα.
Αν τις δόσεις του αυτοκινήτου τις πληρώνεις απευθείας στον πωλητή π.χ με γραμμάτια τότε τα ποσά τα βάζεις στον κωδικό 719 όπως περιγράφεις. Αν η αγορά έγινε με δανειοδότηση από τράπεζα και βάλεις τις δόσεις στον κωδικό 719 υπάρχει περίπτωση η τράπεζα να έχει δώσει ηλεκτρονική πληροφόρηση για εξόφληση του δανείου στον κωδικό 727 και να περαστούν οι δόσεις δύο φορές αυξάνοντας το ποσό των τεκμηρίων σου. Για την περίπτωση αγοράς του αυτοκινήτου με δάνειο διάβασε το σχόλιο εδώ https://www.forin.gr/questions/question/1347/dhlwsh-agoras-neou-autokinhtou . Την ίδια λύση την έχω βρει και σε άλλη σελίδα φορολογικού περιεχομένου και μου μοιάζει η πιο λογική.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Δημήτρης
Δημήτρης

H αγορά έγινε με δανειοδότηση από τράπεζα. Πράγματι στον κωδ. 727 εμφανίζεται το ποσό των δόσεων που έχω πληρώσει μέσα στο 2017, δεν αναγράφεται αυτόματα, αλλά τον αναγράφω εγώ. Ευχαριστώ πολύ, κατατοπιστικός ο σύνδεσμος. Όμως υπάρχει και ο κωδικός 781 που μιλάει για δάνεια κλπ, εκεί πρέπει να αναγράψω κάτι σε σχέση με αυτό ή αυτός έχει να κάνει με απλά καταναλωτικά δάνεια ή το ποσοστό του εφ’ απαξ, που πήρα σαν βοήθημα, αφού συμπλήρωσα 20ετία;

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Όπως φαίνεται στο σύνδεσμο που σου ανέφερα παραπάνω στον κωδικό 719 θα γράψεις το συνολικό ποσό αγοράς του αυτοκινήτου. Το ποσό αυτό αποτελεί τεκμήριο και θα ανεβάσει πολύ το σύνολο των τεκμηρίων που έχεις. Το ποσό του δανείου που πήρες από την τράπεζα μειώνει το σύνολο των τεκμηρίων και θα πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε στον κωδικό 781. Επομένως το τελικό ποσό του τεκμηρίου που επιβαρύνεσαι εφέτος για την αγορά του αυτοκινήτου είναι η διαφορά των ποσών 719-781 στο οποίο προστίθενται και όσες δόσεις πλήρωσες για την εξόφληση του δανείου τις οποίες θα αναγράψεις στον κωδικό 727. Από του χρόνου θα γράφεις στον κωδικό 727 τα ποσά που πληρώνεις για την εξόφληση του δανείου μέχρι αυτό να εξοφληθεί. Στον κωδικό 781 μπορείς να αναγράψεις περισσότερα του ενός ποσά. Αν πατήσεις στο κίτρινο πλαίσιο θα ανοίξει ένας πίνακας στον οποίο θα καταχωρήσεις μια εγγραφή για το ποσό του δανείου και σε άλλη γραμμή μια καταχώρηση για το ποσό του εφάπαξ που πήρες.… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιωργος
Γιωργος

Καλησπερα.
Κοιταζοντας τα φορολογικα μου ανακαλυψα πως το 2017 μαζι με τις αποδοχες που φορολογηθηκαν, υπηρχαν και αναδρομικα για 2014 και 2016, 70 ευρω και 200 αντιστοιχα χωρις να υπαρχει φορος που να αναλογει και παρακρατηση.
Η ερωτηση μου ειναι πως πρεπει να κανω τις τροποποιητικες μεσα στο 2018 και θα βγουν εκπροθεσμες με προστιμο η υπαρχει καποιος τροπος να γλυτωσω το προστιμο? Να σημειωσω οτι οι εκκαθαρισεις των τροποποιητικων βγαινουν μηδενικες οπως οι προηγουμενες εκκαθαρισεις των αναλογων ετων.

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Αν ρωτάς για την βεβαίωση αποδοχών των εισοδημάτων που εισέπραξες το 2017 στην οποία φαίνονται και αναδρομικά ποσά για τα έτη 2014 και 2016 μπορείς να κάνεις τροποποιητική δήλωση μέχρι την 31/12/2018 χωρίς πρόστιμο.
Διάβασε με την σειρά τα σχόλια
https://enstoloi.net/sxolia/forologia/comment-page-22/#comment-63542
https://enstoloi.net/sxolia/forologia/comment-page-23/#comment-63825

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιωργος
Γιωργος

Οχι, μιλαω για εισοδηματα του 2016 και τη βεβαιωση που πηραμε αρχες του 2017. Απο λαθος εγραψα αναδρομικα 2016. ειναι του 2014 και 2015

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Από όσο ξέρω επιβάλλεται πρόστιμο 100€ για κάθε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/35164 και δεν γνωρίζω αν υπάρχει τρόπος να το γλυτώσεις.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Σταύρος
Σταύρος

αναδρομικά του προηγούμενου έτους που δεν έγιναν τροποποιητικές δηλώσεις το έτος που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις έχουν πρόστιμο 100 € και ο φόρος που τυχόν αναλογεί προσαυξήσεις

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Βαγγέλης
Βαγγέλης
ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
stathis1960
stathis1960

Καλησπέρα σε όλους, μεταβίβασα πέρσι στην 18 χρονη (προστατευόμενη – χωρίς άλλα εισοδήματα ) κόρη μου την ψιλή κυριότητα διαμερίσματος κρατώντας ο ίδιος την επικαρπία (την οποία και ιδιοκατοικώ). Ερωτώ αν γνωρίζει κάποιος. Υποχρεούτε η κόρη μου στην υποβολή Ε1 η και πιθανόν και Ε2;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Βαγγέλης
Βαγγέλης

http://www.in.gr/2018/04/28/economy/oikonomikes-eidiseis/eimai-18-xronon-tha-kano-forologiki-dilosi/
Δες αυτό θα πρέπει να κάνει Ε1.Εκανες Ε9 ???????, Ε2 σίγουρα δεν κάνει η κόρη σου μόνο Ε1 και αν μένει μαζί σου πρέπει να δηλώστε αμφότεροι την φιλοξενία στα Ε1

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
NIKOS
NIKOS

Καλημέρα, δοκίμασα να φτιάξω Ε1 για τον γιο μου,μοναδικό εισόδημα 0,02 ευρω απο τόκους και φιλοξενούμενος στο πατρικό του πίνακας 6 α/α 12 και βγάζει εκκαθαριστικό 66 ευρω

ΣΩΜΑ:
Στρατός
aero
aero

Μήπως στο τραπεζικό λογαριασμό με τους τόκους των 0,02 €
υπάρχει συνδικαιούχος (π.χ. εσεις) που έχει κανονικό εισόδημα.
Αν ναι, δηλώνετε εσεις τους τόκους και ο γιός σας δεν έχει κανένα εισόδημα
(και δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης αν είναι εως 25 ετών).
Παραγρ. 6 β https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=203585

Ας περιμένουμε, όμως, και την απάντηση του G.G. που έχει καλύτερη γνώση επί του θέματος !

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Η απλούστερη λύση είναι αυτή που προτείνει ο aero. Αν όμως δεν υπάρχει κοινός λογαριασμός διάβασε παρακάτω.
Έστω και με 0,02€ ο άγαμος φορολογούμενος φορολογείται με τεκμαρτό εισόδημα ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης 3000€ (περ. θ΄, παρ 1 του άρθρου 31 ν.4172/13). Το ποσό αυτό είναι αφορολόγητο αλλά υπάρχει υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων ποσού ίσου με 300€. Αν δεν συμπληρωθεί ο κωδικός 049 με 300€ επιβάλλεται «ποινή» ίση με το 22% του ποσού δηλ. 66€.
Αρκεί λοιπόν να συμπληρώσεις στον κωδικό 049 300€ και θα μηδενιστεί ο φόρος στο εκκαθαριστικό.
Στην περίπτωση του γιού σου δεν υπάρχει υποχρέωση συλλογής αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (βλ. σελ. 62 περ. δ εδώ https://www.aade.gr/sites/default/files/2018-04/Οδηγίες%202017%20v.1.pdf ) και μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποδείξεις που πλήρωσες με μετρητά.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
NIKOS
NIKOS

Ευχαριστώ και τους δυο για την βοήθεια

ΣΩΜΑ:
Στρατός
NIKOS
NIKOS

Ευχαριστώ παρα πολύ και τους δυο

ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

καλημερα.εχω καταθεσει την τρποποιητικη στην εφορια μεχρι τελους του 2017 για εισοδηματα παρελθοντων ετων και ακομη δεν υπαρχει καποια ενημερωση αν εκκαθαριστηκε η οχι.πρεπει να περιμενω αν μου ερθει κατι στο taxis η στο mail η πρεπει να παω απο κει να ρωτησω.

ΣΩΜΑ:
Πυροσβεστική
ΣΩΤΗΡΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ

καλημερα συναδερφε θαναση.γνωμη μου ειναι να μην κανεις τιποτα.οι τροποποιητικες αργουν παρα πολυ..ισως και πανω απο χρονο απο την στιγμη που την εχεις υποβαλει..δεν υπαρχει λογος να βιαζεσε και να ανησυχεις..οταν εκκαθαριστει θα σου βγει ο φορος στο taxis net..

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
astra512
astra512

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Πριν 3 μέρες έλαβα ένα μήνυμα στον λογαριασμό μου στο taxisnet για χρηματικό ένταλμα που εκδόθηκε στο όνομά μου. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να καταλάβω περί τίνος πρόκειται. Αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει οποιαδήποτε βοήθεια ή επεξήγηση δεκτή. Σας παραθέτω το μήνυμα αυτούσιο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑ , 27.04.2018 Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε στο όνομα σας το αριθμ. ***********/2014 ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ (ΤΤΕ) ποσού ( 1000.00 ) ΕΥΡΩ και εξοφλήθηκε από την ΥΔΕ Νομού ********** . Μετά την απόδοση των κρατήσεων το εντελλόμενο ποσό κατανεμήθηκε ως εξής: Ποσό που καταβλήθηκε μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, στον Τραπεζικό Λογαριασμό με IBAN: ******* ( 1000.00 ) ΕΥΡΩ Ποσό που συμψηφίστηκε με οφειλές προς το Δημόσιο: ( 0.00 ) ΕΥΡΩ Ποσό που συμψηφίστηκε με οφειλές προς το Ι.Κ.Α: ( 0.00 ) ΕΥΡΩ Ποσό κατασχέσεων/εκχωρήσεων/κλπ: ( 0.00 ) ΕΥΡΩ Αναλυτική πληροφόρηση για την κατανομή των ποσών του εντάλματος, μπορείτε να βρείτε στο έγγραφο… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Π. Κ.
Π. Κ.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΡΩΤΗΣΑ ΣΤΟ ΓΛΚ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
astra512
astra512

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Μετά από 4 χρόνια θυμήθηκαν! Λογικά θα έρθουν και για τα προηγούμενα – επόμενα χρόνια χορήγησης του φοιτητικού.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Γιώργος Κ.
Γιώργος Κ.

Γειά σας.Γγωρίζει κάποιος στην ετήσια βεβαίωση σύνταξης του ΓΛΚ για το 2017 στο καθαρό ποσό,ποιά ποσά συμπεριλαμβάνονται απο τα μηνιαία ενημερωτικά?

ΣΩΜΑ:
Λιμενικό
aero
aero

Πληρωτέο+παρακρατηθείς φόρος

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιώργος Κ
Γιώργος Κ

Ευχαριστώ aero

ΣΩΜΑ:
Λιμενικό
NIKC_
NIKC_

Ερώτηση :
Για τους νεοεξερχόμενους από τις τάξεις των ΕΔ, και συγκεκριμένα για εκείνους που εντός του 2017 εγγράφηκαν & έλαβαν μέρισμα από το ΜΤΑ, μαζί με την βεβαίωση μερισμάτων έτους 2017, εκδόθηκε και βεβαίωση για τις ασφαλιστικές εισφορές (κρατήσεις) που καταβάλαμε εφάπαξ στο ΜΤΑ εντός του 2017.
Οι εισφορές αυτές (κρατήσεις) αφορούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που καταβάλαμε στο ΜΤΑ, (για τη διαφορά προαγωγής & τη διαφορά γάμου) του επόμενου μισθολογικού βαθμού που μας απέδωσε το ΜΤΑ, ώστε να αρχίσει να μας χορηγεί μέρισμα.
Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος σε ποιο κωδικό θα συμπληρώσουμε το ποσό αυτό ή αν είναι προσυμπληρωμένο από το σύστημα ??
Ευχαριστώ. !!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G.G.
G.G.

Θα το γράψεις εσύ στον κωδικό 351-352 (πίνακας 4Α, α/α 9).
Θα σου ελαττωθεί το φορολογητέο ποσό, με αποτέλεσμα να έχεις μείωση – επιστροφή φόρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς αυτούς ΔΕΝ αναγράφεται το ποσό των δόσεων που παρακρατούνται από σύνταξη ή μισθό για αναγνώριση χρόνων ασφάλισης διότι έχουν συμπεριληφθεί στις αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών του φορέα.
Εξαίρεση αποτελεί η εφάπαξ καταβολή από εμάς τους ίδιους για την αναγνώριση χρόνων ασφάλισης όπου ο φορέας θα πρέπει να εκδώσει πρόσθετη βεβαίωση ώστε να δικαιολογεί την αναγραφή του στον 351-352.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
NIKC_
NIKC_

Aγαπητέ G.G. , σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. !!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΣΠΑΡΟΣ
ΣΠΑΡΟΣ

Καλημέρα θα ήθελα να με ενημερώσει κάποιος συνάδελφος αν στο κωδ 781 βάζουμε το ολικό πόσο του εφαπαξ η το πληρωτέο και αν στο παραθυράκι του κωδ 781 επιλέγουμε την επιλογή εφάπαξ ταμείων πρόνοιας κλπ η την επιλογή λοιπές περιπτώσεις.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G.G.
G.G.

Το πληρωτέο, και επιλέγουμε εφάπαξ ταμείων πρόνοιας….κλπ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Κώστας
Κώστας

Επιλέγω τα παραπάνω αλλά δεν έχει πουθενά να γράψω το ποσό του ΕΦΑΠΑΞ!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Αχιλλέα,
για να μην επαναλαμβανόμαστε (όπως κάθε χρόνο)
δεν βάζεις στην αρχική σελίδα ένα αρθράκι: “εφάπαξ και ΒΟΕΑ κωδ. 781” ?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιώργος Α.
Γιώργος Α.

Τα χρήματα που πήραμε από το τελευταίο Φ.Π. (αποστρατείας) αποτελούν εισόδημα ; Σε ποιον κωδικό τα βάζουμε στη φορολογική δήλωση ;

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
aero
aero

Δες https://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-166/#comment-63949

Κάθε χρόνο προκύπτουν ερωτήματα που διευκρινίζονται αργότερα.
Γενικότερα μην βιάζεστε να υποβάλετε φορ. δηλώσεις για να μην τρέχετε μετά για τροποποιητικές.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Sorry, έμπλεξα το Φ.Π. με τις τρίμηνες.
Τα Φ.Π. ποτέ δεν αποτελούσαν εισόδημα.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Πρόγραμμα υπολογισμού φορολ. δήλωσης 2018
https://enstoloi.net/sxolia/epikerotita/comment-page-40/#comment-63943

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
NIKOS
NIKOS

Καλημέρα, το 2017 εισέπραξα 700 ευρώ από πώληση ελαιολάδου και είχα έξοδα 250 ευρώ για δαπάνη του ελαιοτριβειου και 150 ευρώ λοιπά έξοδα (λιπάσματα κτλ) αυτά σε ποιους κωδικούς του Ε3 τα γράφω,γιατί το νέο έντυπο έχει πολλές διαφορές από το περσινό;

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GeorgiosG
GeorgiosG

Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : Είμαι ΕΜΘ και μαζί με την καταβολή του εφάπαξ είχα μια κράτηση περίπου 2500 ευρό για τα 5 πρώτα χρόνια υπηρεσίας, στα οποία πληρώνουμε επιπλέον κράτηση 2% για την αναγνώριση τους.Ποιο πόσο θα δηλώσω ως εφάπαξ ; Το αρχικό ή το καθαρό, και αν περνάω σε κάποιο κωδικό το ποσό των κρατήσεων αναγνώρισης. Ευχαριστώ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΧΚ
ΧΚ

Συμπληρώνεις μόνο το καταβαλόμενο ποσό διότι τα ποσά στους ΚΩΔ. 781-782 δεν αποτελούν εισόδημα.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GeorgiosG
GeorgiosG

Το διάστημα που ήμουν Ε.Ε το ποσό της αναγνώρισης για το συγκεκριμένο διάστημα (περίπου 50 ευρό το μήνα) υπολογιζόταν στις κρατήσεις..όπως υπολογίζεται τώρα και μια δόση που κρατάνε από την σύνταξη για αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας, και αυτό μου έχει δημιουργήσει τα ερωτήματα

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία