Στρατός Ξ.

Σελίδα για σχόλια που αφορούν το Στρατό Ξηράς. Διαβάστε την ενότητα FAQ (συχνές ερωτήσεις) για επίλυση αρκετών αποριών.
Για τη χρήση των σελίδων υπολογισμού σύνταξης διαβάστε τις ερωτήσεις 2.1 και 3.9 στις FAQ (με υποδείγματα).  6.967 Responses to Στρατός Ξ.

 1. ΓΙΩΡΓΟΣΓΙΩΡΓΟΣ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ, ΜΕ ΔΓΗ ΤΟΥ ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΟΥ, ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ, ΣΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ, ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑ (ΑΝ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΜΟΥ) ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΚΤΣ, ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ. ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ;

  • Λόγω ειδικότητας δεν γνωρίζω αυτά τα θέματα (ερωτήσεις 1.1 και 1.2 στις FAQ).

  • Custom avatarΜιχάλης λέει:

   Καλησπέρα Γιώργο, σε ενημέρωση των παραπάνω σου αναφέρω ότι σε περίπτωση διάθεσης σε σχηματισμό που δικαιούνται επίδομα ετοιμότητας κατά πάσα πιθανότητα δεν το δικαιούνται διότι σου έχει χορηγηθεί φύλλο πορείας αφενός για τα έξοδα κίνησης αλλά και τα έξοδα για την εκτέλεση (διάθεσης) όπως δηλαδή ισχύει για το εκπαιδευτικό επίδομα ή εκτέλεση υπηρεσίας.

 2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ λέει:

  Σημερινη εοικοινωνια με ΕΛΟΑΣ καταθεση δικαιολογητικων 3-2-16 σειρα 116.

 3. ΘΘ λέει:

  Συγνώμη παιδιά, μπορεί κάποιος να μου πει πως γίνεται να βάζω στο πρόγραμμα της σύνταξης 30 εξάμηνα και να μου αποδίδουν μόνο 23 ευρώ στο πληρωτέο.

 4. ΣτέλιοςΣτέλιος λέει:

  κ. Καρασαββίδη Θέλω να ρωτήσω το εξής. Με ενημέρωσαν από τη ΔΟΙ σχηματισμού όπου απευθύνθηκα για οδηγίες σχετικά με τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών για λήψη σύνταξης, μερίσματος και εφάπαξ, ότι είναι πλέον υποχρεωτικό ο χρόνος μετοχικής σχέσης μου με το ΜΤΣ , να συμπίπτει με το συνολικό συντάξιμο χρόνο μου, με άλλα λόγια δηλαδή, θα μου κρατηθούν εισφορές προκειμένου να αναγνωριστούν ως χρόνος μετοχικής σχέσης με το ΜΤΣ τα χρόνια της στρατιωτικής σχολής και η μάχιμη πενταετία, είτε το επιθυμώ, είτε όχι. Εγώ προσωπικά δεν είχα την παραμικρή διάθεση να πληρώσω έστω και 1 ευρώ για να αναγνωρίσω το οτιδήποτε, με το σκεπτικό του ότι η σύνταξη μου μαζί με το μέρισμα που μου αναλογεί (χωρίς να εξαγοράσω κάτι) θα είναι περίπου 1400-1420 ευρώ (καθαρά), συνεπώς οποιαδήποτε εξαγορά χρόνου μετοχικής σχέσης θα είναι πιθανότατα χωρίς κανένα αντίκρισμα (ή έστω, το αντίκρισμα θα είναι πολύ μικρό και αναντίστοιχο με το ποσό που καλούμαι να καταβάλω), αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να περικόψουν και σε μας (αν δεν το έχουν κάνει ήδη δηλαδή….) το ποσό που ξεπερνάει τα 1400 ευρώ (δεδομένου του ότι απ’ όσο ξέρω κάπου εκεί βάζουν το όριο του αθροίσματος κύριας σύνταξης και επικουρικής , πάνω από το οποίο πέφτει το «τσεκούρωμα» στους άλλους συνταξιούχους). Τελικά τι ισχύει;;; Η εξαγορά χρόνου μετοχικής σχέσης είναι υποχρεωτική ή προαιρετική; Αν θέλετε επίσης, πείτε μου και την προσωπική σας άποψη, σχετικά με το αν τελικά είναι λογικό (έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση) να εξαγοράζει κανείς χρόνο μετοχικής σχέσης, αν το άθροισμα της σύνταξης και του μερίσματος του υπερβαίνει κάποιο όριο, και αν όχι, ποιο είναι περίπου το όριο αυτό. Όπως ανέφερα προηγουμένως εγώ το υπολογίζω περίπου στα 1400 ευρώ, δεν ξέρω όμως αν έχω «χάσει επεισόδια» ή μου διαφεύγει κάτι.

  • ΓιάννηςΓιάννης λέει:

   Απο την ιστοσελίδα του ΜΤΣ (στο τέλος του κειμένου)

   Αίτηση για αναγνώριση υπηρεσίας ως χρόνου μετοχικής σχέσης στο ΜΤΣ (εάν επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος), βάσει της διάταξης του άρθρου 1 του Ν.2913/2001 και της υπ’αριθ. Φ.951.1/24/668890/Σ.1806/10 Απρ.2009/ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ/ΔΟΙ/1γ Απόφασης κ.ΥΕΘΑ.

   http://mts.army.gr/el/merismata

   Ζήτα να σου πούν απο που προβλέπεται η υποχρεωτική αναγνώριση.

   • ΓιάννηςΓιάννης λέει:

    Δεν ισχύει η απάντηση μου, έκανα λάθος στην ανάγνωση της σχολής, νόμιζα σε ΑΕΙ. Αχιλλέα διέγραψε το, μην υπάρχουν παρερμηνείες.

  • Από το 2009 και μετά αναγνωρίζεται υποχρεωτικά στο ΜΤΣ μόνο ο χρόνος της στρατιωτικής σχολής (κατ’ εφαρμογή του Ν.2913/01), όπως αναλύεται στο έγγραφο [ΓΕΣ – Οδηγίες αναγνώρισης ετών] που υπάρχει στη σελίδα «Έγγραφα».

   Όλες οι υπόλοιπες αναγνωρίσεις (θητεία, πενταετία, ΑΕΙ κλπ) είναι προαιρετικές και γίνονται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου.
   Στο παράρτημα «Δ» του εν λόγω εγγράφου αναφέρεται χαρακτηριστικά στη στήλη [Παρατηρήσεις]:
   «Στην αίτηση να αναγράφεται και ο χρόνος που επιθυμεί ο μέτοχος να αναγνωριστεί ως μετοχική σχέση στο ΜΤΣ (το σύνολο ή μέρος της συντάξιμης υπηρεσίας)…»

   Μόνο εάν έχει εκδοθεί κάποια υπουργική απόφαση ή νομοθετική ρύθμιση ή απόφαση του ταμείου μετά το 2009 (προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι σχετικό), δικαιολογείται η αλλαγή της πολιτικής του ταμείου.

   ΥΓ 1. Γιάννη δεν έκανες λάθος, η προαιρετική αναγνώριση ισχύει με τον ίδιο τρόπο για όλες τις περιπτώσεις (θητεία, ΑΕΙ, εξάμηνα, πενταετία), πλην της στρατιωτικής σχολής όπου είναι υποχρεωτική.

   ΥΓ 2. Τα σχόλια αυτά θα μεταφερθούν στην ενότητα σχολίων στρατού ξηράς, γιατί αφορούν αποκλειστικά το ΜΤΣ.

   • Custom avatarG.G. λέει:

    Μήπως αναφερόντουσαν στις διατάξεις του Ν.3943/2011 (άρθρο 43, παρ. 7) το οποίο προβλέπει.

    7. Η παρ. 8 του άρθρου 9 του α.ν.1988/1939 (ΦΕΚ 414 Α΄) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.δ.3981/1959 (ΦΕΚ 193 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής:

    Σαν χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας για τις παροχές του Ταμείου και ειδικότερα για την αναγνώριση μερίσματος νοείται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας που προκύπτει από τη συνταξιοδοτική πράξη. Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας που σύμφωνα με συνταξιοδοτικές διατάξεις, λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο για τον κανονισμό σύνταξης, δεν λογίζεται αυξημένος για την αναγνώριση μερίσματος και γενικά για τις παροχές του Ταμείου. Ο περιορισμός της ανωτέρω διάταξης δεν ισχύει για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31.12.2010 και υπάγονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ν.3865/2010 (ΦΕΚ 120 Α΄), για τους οποίους εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προϋσχύουσες διατάξεις.

    • Αυτός ο νόμος είναι όντως νεώτερος, αλλά φαίνεται να αφορά μόνο το ΜΤΑ και το ΝΙΜΤΣ.
     Το ΝΔ 3981/59 (που τροποποιείται με το άρθρο 43 παρ. 7 του Ν.3943/2011) έχει τίτλο «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της περί Μετοχικού Ταμείου Βασιλικής (!) Αεροπορίας (ΜΤΒΑ) νομοθεσίας».

     Είναι η διάταξη που επιτρέπει σε όσους θεμελίωσαν μέχρι 31-12-2010 να αναγνωρίσουν την πενταετία στο ΜΤΑ (οι υπόλοιποι δεν μπορούν).

     • Custom avatarG.G. λέει:

      Σε ερώτηση συνάδελφου του ΣΞ αν γνωρίζει κάτι σχετικά με το θέμα, με ενημέρωσε ότι το ποιο πρόσφατο ΦΕΚ που θυμάται για τις αναγνωρίσεις είναι το παρακάτω.
      https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/20247

     • Λογικά αυτή είναι η πιο πρόσφατη απόφαση και αναφέρεται πάντα σε προαιρετική αναγνώριση:
      «Η αναγνώριση του χρόνου που αναφέρεται στην παράγραφο 2αβ της παρούσας είναι εθελοντική και απόκειται στη διακριτική ευχέρεια του μετόχου η επιλογή του χρόνου που θα κάνει χρήση του δικαιώματος του.»

  • ΣτέλιοςΣτέλιος λέει:

   Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Θέλω κι εγώ να ελπίζω οτι δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικής αναγνώρισης, καθόσον θα ήταν αδιανόητο να με υποχρεώνουν να πληρώσω για κατι που «δήθεν» θα λάβω, οταν είναι σχεδόν βέβαιο οτι εαν το λάβω θα έρθουν αμέσως μετά να μου το «περικόψουν».

 5. ΔΗΜΗΤΡΗΣΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

  ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (18/1/2017), ΜΕ ΕΛΟΑΣ: ΣΕΙΡΑ ΕΦΑΠΑΞ 56. ΚΑΤΑΘΕΣΗ – ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΤΗΝ 28/12/2015. ΑΝΑΦΕΡΑΝΕ , ΟΤΙ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΦΑΠΑΞ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ , ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ.

 6. Custom avatarΠαναγιώτης λέει:

  Καλησπερα. Είμαι Ανθυπολοχαγος Στρατου Ξηράς.Τελειωσα τη σχολή Ευελπίδων και εχω τελειώσει και τη ΣΜΥ. Βάσει του μισθολόγιου που εχετε πρεπει να παίρνω 1083,84 με ΕΧΥ 20%. Αντ’αυτου παίρνω 983.79 εδώ και τρεις μήνες. Γνωρίζετε γιατι συμβαίνει αυτο;

  • Στη σελίδα «Σύνδεσμοι» υπάρχουν 2 διαφορετικά site που δημοσιεύουν τη μηνιαία ανάλυση του μισθού σου, ένα κρατικό (Μισθοδοσία Δημοσίου) και ένα του στρατού ξηράς (ΓΕΣ Μισθοδοσία εν/εν). Συγκρίνοντας τις κρατήσεις σου μπορείς να καταλάβεις ποιες από αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με το «Μισθολόγιο 2016».

   Δεν αναφέρεις πότε αποφοίτησες από τη ΣΣΕ, οπότε μπορεί να πληρώνεις εισφορές αναγνώρισης του χρόνου σχολής στο ΜΤΣ και τον ΕΛΟΑΣ. Επίσης εάν πήρες πρόσφατα μισθολογική προαγωγή, πληρώνεις για 3 μήνες τη διαφορά μισθού του προηγούμενου βαθμού με αυτόν που έλαβες.
   Κατέβασε από τη σελίδα «Έγγραφα» το έγγραφο [ΓΕΣ – Αποδοχές στρ. προσωπικού] για να ενημερωθείς λεπτομερώς για τις αποδοχές σου (επιδόματα, κρατήσεις κλπ).

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar