Ανακοινώθηκε η αναμενόμενη από καιρό απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών:
“… υπερβαίνουν το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη”.
Εκδόθηκε έκτακτη ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών για το ίδιο θέμα:
http://www.poes.gr/epikairotita/228-epeigousa-anakoinosi-gia-tin-apofasi-tou-ste
Επειδή μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει κοινοποιηθεί επίσημα ολόκληρο το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ, αυτή είναι η πιο αντικειμενική και νηφάλια ενημέρωση επί του θέματος: https://sastya.gr/nea/341/2017-09-22-17-33-55
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του site και επειδή για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θα υλοποιηθεί η απόφαση (η οποία αφήνει αρκετά περιθώρια ερμηνείας), οι σελίδες υπολογισμού σύνταξης δεν θα τροποποιηθούν επί του παρόντος παρά μόνο όταν υπάρξουν επίσημες (κρατικές) αποφάσεις για συγκεκριμένες αλλαγές στο μισθολόγιο των στρατιωτικών.
Μέχρι τότε, όσοι θέλουν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση τυχόν αύξηση της σύνταξης λόγω αύξησης των βασικών μισθών μπορούν να αυξήσουν τεχνητά τη σύνταξη εισάγοντας οποιοδήποτε ποσό (πχ. 100 ή 150 ή 200 €) στο πεδίο “Ποσό διόρθωσης”, ώστε να δουν πόσο πραγματικά θα αυξηθεί το πληρωτέο ποσό που λαμβάνουν.
Για όσους σκέφτονται να παραιτηθούν, μία σημαντική επίπτωση της απόφασης του ΣτΕ είναι το γεγονός ότι θα αυξηθεί η “ψαλίδα” μεταξύ μισθών εν ενεργεία και σύνταξης, διότι μεγάλο μέρος της οποιασδήποτε αύξησης των βασικών μισθών δεν θα το λάβουν οι απόστρατοι στην πληρωτέα σύνταξη, λόγω των αθροιστικών κρατήσεων – μειώσεων που φυσικά συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά.
EDIT 25-6-2014: Όσον αφορά τυχόν απαίτηση για μεμονωμένες αγωγές σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του δικηγορικού γραφείου με το οποίο συνεργάζεται ο Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ: Διευκρινήσεις σχετικά με την απόφαση ΣτΕ
“… Σε περίπτωση συμμόρφωσης της Διοίκησης με τις αποφάσεις δεν θα απαιτηθεί καμία ενέργεια εκ μέρους των ενδιαφερομένων.
… Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνουν ομαδικές αγωγές εντός ΔΙΕΤΙΑΣ από την ημερομηνία γέννησης της απαίτησης, δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ (13-06-2014).
Συνεπώς, η ημερομηνία παραγραφής των απαιτήσεων είναι η 12-06-2016 και όχι η 31-07-2014 όπως διέρρευσε και φημολογείται.”