Αεροπορία

Σελίδα υπ' αριθ. 200 με σχόλια ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).

Subscribe
Notify of
guest

20.8K Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Καραγιάννης Σταύρος
Καραγιάννης Σταύρος
16 Δεκεμβρίου 2016 21:28

Εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ΕΛΟΑΑ σε ΕΜΘ.
Πόσα χρόνια μετοχικής σχέσης απαιτούνται για θεμελίωση δικαιώματος λήψης εφάπαξ; (υπάρχει θέμα με τα πρώτα χρόνια του ΙΚΑ, αν δεν αναγνωριστούν πριν την υποβολή αποστρατείας).
Έχω θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης (θητεία+ΙΚΑ+ΠΑ), αλλά μάλλον υπάρχει θέμα με το εφάπαξ …

Καραγιάννης Σταύρος
Καραγιάννης Σταύρος
16 Δεκεμβρίου 2016 23:55

Ευχαριστώ πολύ! Πάντως στο site του ΜΤΑ-ΕΛΟΑΑ, λέει άλλα. Γράφει για τους ΕΜΘ τα 25 έτη …

ΧΚ
ΧΚ
16 Δεκεμβρίου 2016 13:13

Άλλος 71 άλλος 62 ευρώ αναδρομικά, εγώ γιατί έχω μόνο 32ευρώ επιστροφή με 1705 μικτά σύνταξη (σημ. δεν παίρνω μέρισμα);

aero
aero
Contributor
Απάντηση σε  ΧΚ
16 Δεκεμβρίου 2016 13:50

Αυτοί με τα 71 και τα 62€ επιστροφή, έχουν και μεγάλες συντάξεις.

major65
major65
Απάντηση σε  aero
16 Δεκεμβρίου 2016 13:59

Μεγάλη αρχική, όχι καθαρή-πληρωτέα.

ΧΚ
ΧΚ
16 Δεκεμβρίου 2016 21:49

διαγραφή 12-11-14, αποδοχές Σμχου 30 έτη υπηρεσίας

Βασιλική Σπηλιοπούλου
Βασιλική Σπηλιοπούλου
15 Δεκεμβρίου 2016 23:08

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:Συνταξιούχος ,ο οποίος εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος ,το έχει δηλώσει στο ΓΛΚ,πριν από την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου.Εάν επιθυμεί να παραιτηθεί από την εταιρεία που εργάζεται και να εργασθεί σε νέα εταιρεία χάνει το 60% της σύνταξης σύμφωνα με το νέο νόμο ή εξακολουθούν να ισχύουν οι παλιές διατάξεις?Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

max
max
15 Δεκεμβρίου 2016 23:49

Βασιλική δυστυχως εαν αλλάξεις εργοδότη μετά την ψήφιση του νόμου χάνεις το 60%.
Είχα την ίδια απορία και εγω και ενημερώθηκα τηλεφωνικά απο ΓΛΚ.
Με λίγα λόγια εαν θέλεις να εχεις το προηγούμενο ευνοϊκό καθεστώς κρατήσεων πρέπει να παραμείνεις στον ίδιο εργοδότη.
# Η απόλυτη τρέλα #

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
14 Ιανουαρίου 2017 10:10

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας και τους 2!

Savvas
Savvas
15 Δεκεμβρίου 2016 22:17

Γνωρίζει κανείς εάν κάποιος που εργάζεται στο εξωτερικό μπορεί να παίρνει και την σύνταξη του εδώ στην Ελλάδα ?

aero
aero
15 Δεκεμβρίου 2016 16:19

Διακοπή καταβολής μερίσματος και οικονομικής ενίσχυσης ΕΚΟΕΜΑ μη απογραφέντων μερισματούχων.
https://www.haf.gr/wp-content/uploads/2016/12/ekoema.pdf

Μήπως το Ταμείο θα πρέπει να εξετάσει και την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων από αυτούς τους 180 ?

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  aero
15 Δεκεμβρίου 2016 16:39

Θέλω να πιστεύω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των 180 είναι υποθέσεις λόγω γήρατος (π.χ. άνω των 85-90 ετών) που δυστυχώς δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ή κατανοήσει (και τα συγγενικά τους πρόσωπα έχουν αδιαφορήσει).

Θα πρέπει δηλαδή το Ταμείο να δει και τις ηλικίες των 180 (που σίγουρα γνωρίζει ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις) και θα πρότεινα στις περιπτώσεις των υπερήλικων να τους μιλήσουν τηλεφωνικά ή να στείλουν επιστολή, αν μπορούν.

Είναι κρίμα σε τέτοιες περιπτώσεις να τους κόβονται τα λιγοστά έσοδα για τα φάρμακά τους επειδή δεν “κατανοούν” το πρόβλημα.

ΥΓ: Γνωρίζω αντίστοιχη περίπτωση γείτονα του ΣΞ που αναγκάστηκα να παρέμβω επίμονα προς τους οικείους του -που αδιαφορούσαν παντελώς- προκειμένου να πάρουν εξουσιοδότηση και να τρέξουν προσωπικό του θέμα με το Ταμείο του.

aero
aero
Contributor
Απάντηση σε  Johnny B.
16 Δεκεμβρίου 2016 13:46

Αν διάβαζες προσεκτικά την παραγρ. 1, θα έβλεπες ότι λέει:
“… τις ατομικές έγγραφες ειδοποιήσεις που απέστειλε το Μ.Τ.Α.”.

Δες κι αυτό: http://apostolospapaparisis.blogspot.gr/2014/09/blog-post_30.html

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  aero
16 Δεκεμβρίου 2016 14:54

Αν έστειλαν επιστολές και στους 180 έχε καλώς, πάντως υπάρχουν και τηλέφωνα στον σύγχρονο κόσμο και μάλιστα δωρεάν μέσω VPN δικτύου, αρκεί να υπάρχουν διαθέσιμα και να υπάρχει διάθεση.

Αυτό που ισχυρίζομαι στο σχόλιο μου αφορά τους ανήμπορους υπερήλικες και μόνον. Ας υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση στο πρόβλημά τους, για όσους από τους 180 ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Το ΜΤΑ γνωρίζει τις ηλικίες μας αλλά δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας μας και φυσικά σε ευαίσθητες ηλικίες τα πράγματα είναι χειρότερα.

γιαννης
γιαννης
14 Δεκεμβρίου 2016 20:45

Αν αναγνωρισει καποιος την μαχιμη 5ετια(διαβασα σε ένα νομο ότι θεωρούνται πραγματικα χρονια όχι πλασματικα) θα παιρνει περισσοτερο ΕΧΥ?

GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  γιαννης
15 Δεκεμβρίου 2016 14:38

Η συντάξιμη υπηρεσία διακρίνεται σε πραγματική και πλασματική (ΠΔ169/2007 άρθρο 36 παρ.1). «Οι υπηρεσίες αυτών που υπάγονται στις διατάξεις για τις στρατιωτικές συντάξεις και αναγνωρίζονται από τον Κώδικα αυτό ως συντάξιμες διακρίνονται σε πραγματικές και πλασματικές. Πραγματική συντάξιμη υπηρεσία είναι αυτή που παρέχεται πραγματικά και πλασματική είναι αυτή που από πλάσμα του νόμου θεωρείται σαν συντάξιμη.» Τα έτη εκστρατείας και τα εξάμηνα επικινδυνότητας από την καθιέρωση τους το 1951 με τον ΑΝ1854 όπως ισχύουν σήμερα με το ΠΔ169 λογίζονται σαν χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (ίδια ακριβώς περιγραφή με την πραγματικά παρεχόμενη υπηρεσία). «Ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται με προσαύξηση σύμφωνα με τα παραπάνω λογίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.» άρθρο 40 παρ. 4 «Ο χρόνος, που υπολογίζεται σύμφωνα με τα παραπάνω σε διπλασιασμό ή τριπλασιασμό, θεωρείται σαν χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.» άρθρο 41 παρ. 7 Δεν γνωρίζω τον λόγο αλλά είναι σαφές ότι ο νομοθέτης ήθελε να διαχωρίσει τις συγκεκριμένες συντάξιμες υπηρεσίες από τις πλασματικές. Ίσως ο διαχωρισμός αυτός να αποτελεί τιμητική παροχή. Μην ξεχνάμε ότι όταν καθιερώθηκαν αρχικά αφορούσαν… Διαβάστε τη συνέχεια »

γιαννης
γιαννης
Απάντηση σε  GEORGIOSP
2 Ιανουαρίου 2017 21:00

προς georgiosp.Γιατι όμως στον πινακα συνταξης όταν βαλεις τα χρονια που εχεις αναγνωρισει από το πανεπιστημιο ανεβαινει το ΕΧΥ οπως και και όταν εχεις κανει την θητεια σου στο στρατο ως φαντάρος και δεν ανεβαινει στην μαχιμη πενταετια?Αυτο δεν το καταλαβαίνω.

Dp
Dp
14 Δεκεμβρίου 2016 19:02

Στα ήδη αναρτηθέντα εκκαθαριστικά σύνταξης Ιανουαρίου 2017, υπάρχει η αναδρομική επιστροφή κρατήσεων Υγιειονομικής περίθαλψης που παρατύπως είχε εφαρμοσθεί στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών.

Στην περίπτωσή μου τα αναδρομικά είναι 71 €.

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  Dp
14 Δεκεμβρίου 2016 19:55

Στην περίπτωσή μου τα αναδρομικά είναι 61 ευρώ ακαθάριστα. Υπάρχει και φόρος στα 12 ευρώ. Οπότε τα υπόλοιπα στο χέρι.

Johnny B.
Johnny B.
14 Δεκεμβρίου 2016 23:37

Οι μοναδικές αλλαγές που παρατήρησα στο ενημερωτικό μου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ήταν αυτά τα δύο νούμερα που έγραψα. Τα υπόλοιπα όλα ήταν ακριβώς τα ίδια!

Τι να υποθέσω? Τόσα έπρεπε να πάρω αναδρομικά? Τόσος φόρος έπρεπε να μου παρακρατηθεί επιπλέον? Δεν το ανέλυσα σε βάθος…

ΥΓ: Λιγάκι δεν μπόρεσα να σε παρακολουθήσω σε αυτά που γράφεις. Δόση? Να αθροίσω?

Johnny B.
Johnny B.
15 Δεκεμβρίου 2016 11:13

Ευχαριστώ Αχιλλέα.

Επαληθεύεται το ποσό σωστά!

Βέβαια -έτσι για να συζητάμε- υπάρχει μια απόκλιση των 15 λεπτών (περισσότερα στο ενημερωτικό) αλλά αυτή σχετίζεται με τη μικρο-διαφορά που ήδη προ-υπάρχει με τη σελίδα σου αφού συνεχίζω να λαμβάνω κύρια σύνταξη με την επιλογή ως “Διαζευγμένος” (κάτι το οποίο δεν έχει διορθωθεί ακόμα από το ΓΛΚ (?) και δεν ξέρω αν διορθωθεί ποτέ ή αν τελικά είναι το σωστό νούμερο βάσει των αλλαγών του νόμου…).

ΥΓ: Διαβάζοντας και τα υπόλοιπα σχόλια, να υποθέσω ότι τα αναδρομικά που έλαβα πρόκειται για την 1η δόση εκ των τριών ή είναι το συνολικό ποσό επιστροφής?

GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  Johnny B.
15 Δεκεμβρίου 2016 14:43

Γιάννη τα αναδρομικά αφορούν τους μήνες Ιούλιο,Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Όλα σε μία δόση.

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  Johnny B.
15 Δεκεμβρίου 2016 16:25

Ευχαριστώ!

Κρίμα και ήλπιζα για κάτι “καλύτερο”… πιο εορταστικό!

jimis
jimis
Απάντηση σε  Dp
15 Δεκεμβρίου 2016 01:09

Η Αναδρομική επιστροφή κρατήσεων Υ. Περίθαλψης είναι για τρείς μήνες όπως ενημέρωσε το ΓΛΚ;Δεν δικαιούμαστε
επιστροφή ποσού για περισσότερους μήνες; Τα αναδρομικά είναι σε μένα 62 ευρώ καθαρά.

Dp
Dp
Απάντηση σε  jimis
15 Δεκεμβρίου 2016 01:46

Ναι, δικαιούμαστε επιστροφή από συγκεκριμένη ημερομηνία.

Εάν επιθυμείς λεπτομέρειες [email protected]

Δυστυχώς δεν δύναμαι να γράφω (επώνυμα ) σε ένα blog που είτε δεν τοποθετεί τις αναρτήσεις μου, είτε τις περικόπτει κατά πως βολεύει τον διαχειριστή του.

aero
aero
14 Δεκεμβρίου 2016 09:29

Το ΜΤΑ δημοσιεύει κάθε μήνα την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του καθώς και του ΕΚΟΕΜΑ.
https://www.haf.gr/structure/gea/mta/mta-news/

Μήπως κάποιος γνωρίζει, έγκυρα, γιατί δεν δημοσιεύει την αντίστοιχη για τον ΕΛΟΑΑ ?

Υ.Γ. Το ΜΤΝ/ΕΛΟΑΝ την δημοσιεύει, το ΜΤΣ/ΕΛΟΑΣ όχι.

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  aero
14 Δεκεμβρίου 2016 12:58

Φίλε aero,

μίλησα σήμερα με τον ΕΛΟΑΑ και μου τα εξήγησαν απλά και ξεκάθαρα.

Οι συνάδελφοι που πρόκειται να λάβουν κανονικά εφάπαξ έχουν ήδη ενημερωθεί για προετοιμασία πακέτου δικαιολογητικών πλην όμως δεν γίνεται ακόμα ανακοινώσιμη η ημερομηνία καταβολής αφού δεν έχουν μαζέψει ακόμα τα αναμενόμενα έσοδα για να καλυφθούν τα 30 κανονικά εφάπαξ που έχουν εγκρίνει. Μου διευκρίνισαν ότι ο στόχος είναι να δοθούν 30 αλλά δεν είναι εξασφαλισμένος. Οπότε υπομονή σε όσους αναμένουν τα τελευταία εφάπαξ του 2016 για λίγες μέρες ακόμα.

Επίσης, μου είπαν ότι δεν έχουν “ξεχάσει” να κάνουν ανάρτηση. οπότε θα την περιμένουμε και αυτήν.

Από τέλη Γενάρη ξανά για τα επόμενα εφάπαξ.

ΥΓ: Σχόλιο μου…Όσο περνάει ο καιρός και μπαίνουν νέοι όροι στο “παιχνίδι” της διαπραγμάτευσης με ΕΕ και ΔΝΤ, τόσο περισσότερο ανησυχώ για το πόσο εφάπαξ θα προλάβουμε να πάρουμε όσοι είμαστε στην ουρά αναμονής επειδή κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει…

Καλές Γιορτές και η ζωή συνεχίζεται…

aero
aero
Contributor
Απάντηση σε  Johnny B.
14 Δεκεμβρίου 2016 14:16

Johnny B.,
ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
Η ερώτησή μου, όμως, είναι διαφορετική:
Γιατί δεν δημοσιεύουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ΕΛΟΑΑ ?(όπως κάνει ο ΕΛΟΑΝ)

Υ.Γ.1. Το ερώτημά μου αφορά γενικότερο θέμα “διαφάνειας”. Δεν με αφορά “προσωπικά”.
Εγώ, (με σειρά συμπληρωματικού 200+), γνωρίζω ότι σε 2~3 μήνες θα το λάβω. Όμως πιστεύω ότι ο ΕΛΟΑΑ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΕΛΟΑΝ.
Έστω και στο πλαίσιο της “διακλαδικότητας”!

Υ.Γ. 2. Πιστεύω ότι κατάλαβες ότι τα λέω σε εσένα για να τα “διαβάσει” ο …..

Καλά Χριστούγεννα!

aero
aero
Contributor
Απάντηση σε  aero
14 Δεκεμβρίου 2016 14:22

Johnny B,
κάτι ακόμα …
έχεις σκεφθεί την αναζήτηση καλύτερης τύχης (και πρόσθετου εισοδήματος) στην … Αραβική χερσόνησο, όπως έκαναν, πρόσφατα, συνταξιούχοι ίδιας ειδικότητας με την δική σου ?

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  aero
14 Δεκεμβρίου 2016 14:43

Εγώ το έχω σκεφτεί αλλά αντιδράει ο γυναικείος πληθυσμός της οικογένειας… και με το δίκιο τους… αν υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα είναι ΒΔ μετακίνησης… (οι Νοτιάδες είναι πολλοί “θερμοί”)

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  aero
14 Δεκεμβρίου 2016 15:06

Αυτό ούτε και εγώ μπορώ να το καταλάβω τα χρόνια της αναμονής. Υπάρχει πάντα ένα “Γιατί?” στη σκέψη μου. Ίσως ο Αχιλλέας να μπορούσε να πάρει θέση με την πολύχρονη εμπειρία του και τις επιστροφές των σχολιαστών που λαμβάνει στο site τόσα χρόνια… (υπάρχει η εμπειρία για ασφαλή σενάρια, νομίζω) Πάντως, βήμα-βήμα κάτι πάει να γίνει, αρχής γενομένης της μηνιαίας ενημέρωσης (που ελπίζω να μην σταματήσει με την αλλαγή προσώπων στον ΕΛΟΑΑ). ΥΓ: Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναθεωρηθεί και αυτό που συμβαίνει με το ζήτημα της έναρξης ημερομηνίας αναμονής για το εφάπαξ. Δεν μπορεί μια ΣΠ να καθορίζει χρονικά την έναρξη αναμονής συνήθως με 3-4 μήνες καθυστέρησης (μιλάω με δεδομένα παλιού ασφαλιστικού) και μάλιστα να υπάρχει “θέμα” εμβόλιμων συναδέλφων με νεότερη ημερομηνία διαγραφής. Ας βάλουν ξεχωριστό πρωτόκολλο με “αυτόματη” εγγραφή δικαιούχου την ημερομηνία διαγραφής του που υπάρχει στο ΦΕΚ (ότι πιο επίσημο) και αργότερα, με την έκδοση της ΣΠ, κλείνουν και αυτήν την εκκρεμότητα/υποχρέωση (απλά και ωραία). Θα μου πεις τι αλλάζει όταν περιμένεις 2+ χρόνια στην αναμονή? …… Διαβάστε τη συνέχεια »

Γιάννης
Γιάννης
13 Δεκεμβρίου 2016 09:00

Διάφορα Θέματα Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (Διακανονισμού Οφειλής)
https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΩΨΕ6-ΛΚΚ?inline=true

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  Γιάννης
13 Δεκεμβρίου 2016 15:17

Σε πότισα ροδόσταμο…με πότισες φαρμάκι…

(Μου θύμισες το αξέχαστο αυτό τραγούδι)

spyros
spyros
12 Δεκεμβρίου 2016 19:02

Κάτι άκουσα (ανεπίσημα ) για περικοπές μέρισμα και εκοέμα).Γνωρίζει κάποιος κάτι?

Μάριος
Μάριος
Απάντηση σε  spyros
12 Δεκεμβρίου 2016 20:55

Ποιά είναι η πηγή της πληροφόρησής σου Σπύρο ?

ΘΩΜΑΣ
ΘΩΜΑΣ
12 Δεκεμβρίου 2016 17:59

ΕΑΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ 24,5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ 5 ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ?

Killer
Killer
Απάντηση σε  ΘΩΜΑΣ
12 Δεκεμβρίου 2016 18:41

τα πληρωνεις κανονικα. Εγω εφυγα με 24,5 για λογους υγειας(85% αναπηρια) και τα πληρωνω καθε μηνα για 40 μερες διαφορα….απο 1-10-90 δηλαδη.

Makis
Makis
11 Δεκεμβρίου 2016 11:19

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο «1. Χρόνος ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α. λογίζεται:
β. Ο λογιζόμενος στο διπλάσιο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών, καθώς και οι αναγνωριζόμενοι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Όπου για την αναγνώριση των πλασματικών αυτών χρόνων ασφάλισης προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς. ….»
Εφόσον λοιπόν και η πενταετία και τα εξάμηνα αποτελούν πλασματικούς χρόνους ασφάλισης ή λογιζόμενος στο διπλάσιο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, τότε αυτοδικαίως, χωρίς απαίτηση εξαγοράς, και τα δύο λογίζονται ως έτη ασφάλισης και αυξάνουν αναλόγως το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  Makis
11 Δεκεμβρίου 2016 12:54

Έχεις δίκιο, κατά γράμμα ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να υπολογίσει τα συντάξιμα έτη και το ποσοστό αναπλήρωσης όπως λες. Το έχει επισημάνει ο Αχιλλέας εδώ http://enstoloi.net/asafeies-asfalistikou-nomou-pros-dieukrinisi/ (παρ. 3) και το συζητήσαμε και εδώ http://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-121/#comment-42972 . Νομίζω όμως ότι δεν πρόκειται να μάθουμε τι και πως θα εφαρμοστεί αν δεν δοθούν οδηγίες από το υπουργείο εργασίας (με εγκύκλιο, απόφαση ή τροποποίηση του νόμου). Μόνο όταν εκδοθούν οι πρώτες συντάξεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4387 θα ξέρουμε τι ακριβώς ισχύει. Σχολιασμός σε περιπτώσεις ασυμφωνίας ανάμεσα στα ψηφισμένα κείμενα, όσο ξεκάθαρα και αν είναι διατυπωμένα αυτά, και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους έχει γίνει στο άρθρο «Ρύθμιση για ανώτατο όριο σύνταξης 2.000 €».

Makis
Makis
Απάντηση σε  GEORGIOSP
11 Δεκεμβρίου 2016 13:23

Φίλε GEORGIOSP σε ευχαριστώ για την απάντηση. Μερικές φορές όμως νομίζω ότι προσπαθούμε να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας αμφιβάλλοντας για πράγματα απολύτως ξεκάθαρα. Oι ερμηνευτικές εγκύκλιοι ερμηνεύουν-επεξηγούν και διευκρινίζουν ασάφειες του νόμου. ΔΕΝ τον τροποποιούν. Εφόσον λοιπόν κατά την έναρξη του ισχύοντος νόμου ίσχυαν οι διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του ΠΔ 169/2007 περί ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ,σύμφωνα με τις οποίες και η πενταετία και τα εξάμηνα θεωρούνται χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας,τότε λογίζεται και σαν χρόνος ασφάλισης. Εδώ δεν υπάρχει κάτι ασαφές.

GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  Makis
11 Δεκεμβρίου 2016 15:10

Φίλε Μάκη και εγώ έχω σκεφτεί ότι μερικές φορές, με τις απόψεις μας ή την αναμετάδοση ειδήσεων ή «διαρροών» κινδυνεύουμε να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Όμως όταν για ένα θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όχι μεταξύ μας , αλλά ανάμεσα σε αυτούς που πρόκειται να εφαρμόσουν τον νόμο, τότε είναι λογικό εμείς να το συζητάμε και να προβληματιζόμαστε. Δες στην ανάρτηση που έχω εδώ http://enstoloi.net/astynomia/comment-page-129/#comment-43363 την διαφορετική άποψη που υπάρχει για την αναγνώριση της πενταετίας ανάμεσα σε στελέχη του υπουργείου οικονομικών, μέσα από επίσημα έγγραφα του ΓΕΝ και του ΓΕΣ για ένα θέμα που εσύ και εγώ θεωρούμε ότι ρυθμίζεται ξεκάθαρα από τον νόμο.

GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  GEORGIOSP
11 Δεκεμβρίου 2016 15:11

Όσο αφορά τις εγκυκλίους διάβασε την συζήτηση που είχαμε εδώ http://enstoloi.net/stratos/comment-page-138/#comment-40339 για το άρθρο 20 παρ. 5 του Ν.3865/10 και θα δεις ότι μια εγκύκλιος μπορεί και τροποποιεί ένα νόμο, όταν τον ερμηνεύει διαφορετικά από την ξεκάθαρη διατύπωση του. Στο τέλος θα δεις και την άποψη μου για αυτό το φαινόμενο η οποία συμφωνεί με την δική σου για το τί πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει μια εγκύκλιος.
Το ίδιο συνέβη και στην πρόσφατη εγκύκλιο για την περικοπή των συντάξεων άνω των 2000€ http://enstoloi.net/rythmisi-gia-anotato-orio-syntaxis-2-000-euro/ .
Αν και στις δύο περιπτώσεις η διαφορετική εφαρμογή του νόμου με βάση την έκδοση εγκυκλίου ήταν ευνοϊκότερη για το προσωπικό συμφωνώ απόλυτα με τον Αχιλλέα ότι τέτοια φαινόμενα ανοίγουν τον δρόμο σε μελλοντικές αυθαιρεσίες.

Makis
Makis
Απάντηση σε  Makis
11 Δεκεμβρίου 2016 21:25

GEORGIOSP επιτρεψέ μου να επανέλθω και να σου πω, ότι στην παράγραφο 1(β) του άρθρου 34 φαίνεται πιο ξεκάθαρα ποιος συντάξιμος χρόνος θεωρείται χρόνος ασφάλισης και στην παράγραφο 1(γ) ποιοι πλασματικοί χρόνοι απαιτούν για αναγνώρισή τους ως χρόνοι ασφάλισης καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Άρθρο 34 Χρόνος ασφάλισης 1. Χρόνος ασφάλισης στον Ε.Φ.Κ.Α. για τους ασφαλισμένους του Κεφαλαίου αυτού είναι: β. Ο λογιζόμενος χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας των πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ίσχυαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. γ. Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης της παρ. 18 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010 (Α΄ 115), των άρθρων 39, 40 και 41 του Ν. 3996/2011 (Α΄ 170), του άρθρου 6 παρ.12 και του άρθρου 17 του Ν. 3865/2010 (Α΄ 120), και του άρθρου 40 του Ν. 2084/1992 (Α΄ 165). Όπου για την αναγνώριση των πλασματικών αυτών χρόνων ασφάλισης προβλέπεται καταβολή εισφοράς, η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα αναγνωριζόμενου πλασματικού χρόνου ασφάλισης της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη,… Διαβάστε τη συνέχεια »

Makis
Makis
11 Δεκεμβρίου 2016 21:47

Ευχαριστώ Αχιλλέα

Johnny B.
Johnny B.
7 Δεκεμβρίου 2016 12:32

Για την ενημέρωσή σας.

Απολογισμός – Ισολογισμός Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοηθείας Αεροπορίας (ΕΛΟΑΑ) – Χρηματικής Αρωγής Οικογενειών Στρατιωτικών (ΕΛΧΑΟΣ) – Χρηματικής Αρωγής Οικογενειών Ιπταμένων (ΕΛΧΑΟΪΑ) Οικονομικού Έτους 2015.

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/7%CE%95%CE%96%CE%996-%CE%91%CE%A6%CE%9C

ΣΧΟΛΙΟ
Παντού πλεονάσματα για το 2015 αλλά οι ουρές αναμονής ξανά μεγαλώνουν μέσα στο 2016… γιατί?

aero
aero
Contributor
Απάντηση σε  Johnny B.
8 Δεκεμβρίου 2016 08:31
aero
aero
Contributor
8 Δεκεμβρίου 2016 14:37

Είπα να “πειράξω” λίγο τον καλό φίλο Johnny B. !
Καλές Γιορτές !

Johnny B.
Johnny B.
Απάντηση σε  Johnny B.
8 Δεκεμβρίου 2016 16:48

Ας το καλύτερα φίλε aero,

από πηγές του ΔΣ/ΜΤΑ (δες τα ονόματα στην απόφαση) μαθαίνω για τη συγκεκριμένη περίπτωση της “κυρίας” και λυπάμαι όσα δυσμενή σχόλια έχω εκφέρω κατά καιρούς. Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις το ίδιο και πάντα υπάρχουν αρκετά να διδασκόμαστε από τη ζωή…

Αυτό που συνεχίζω να διαμαρτύρομαι είναι ότι ενώ υπάρχουν αρκετά πλεονάσματα στο κλείσιμο του 2015, κατά το 2016 τα κανονικά εφάπαξ -μαζί με τα συμπληρωματικά- κινήθηκαν χαμηλότερα του αναμενόμενου… με αποτέλεσμα να πάμε όλοι πίσω στις καταβολές, όμως γιατί? …

ΥΓ: Το εφάπαξ αποτελεί την τελευταία “όαση” (χρήματος) στο δημόσιο (για τους τυχερούς που το λάβουν φυσικά) και μετά ακολουθεί η “αβεβαιότητα” και το “χάος”…

silva
silva
7 Δεκεμβρίου 2016 11:06

Eνημερώθηκα για καταθεση δικαιολογητικων ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ εφαπαξ. Σειρα 20/28-11-14 στη λιστα του Αχιλλεα.

Μου ειπαν οτι δεν ξερουν ουτε ποτε θα τα δωσουν, ουτε ποσα θα δωσουν. Απλα θελουν να εχουν τα δικαιολογητικα ετοιμα για οταν θα το αποφασισυν…