Αεροπορία

Σελίδα υπ' αριθ. 298 με σχόλια ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).

Subscribe
Notify of
guest

21K Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
παναγιώτης
παναγιώτης
31 Αυγούστου 2020 10:45

Αχιλλέα καλημέρα, ελπίζω να είσαι καλά. Κατατάχτηκα το 1986 και με βάση το ΕΦΚΑ 2020, προκύπτει ακαθάριστη σύνταξη στις 31/3/22 1662 Ευρώ. Πόσο είναι το καθαρό μηνιαίο ποσό που προκύπτει;

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
παναγιώτης
παναγιώτης
2 Σεπτεμβρίου 2020 09:40

Αχιλλέα σε ευχαριστώ πολύ!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Νικος Τ
Νικος Τ
29 Αυγούστου 2020 09:59

Αποστρατεύτηκα 7-9 2017 και ούτε αυτόν τον μήνα είδα την οριστική σύνταξη. Τρία χρόνια για να πάρω ότι απέμεινε από αυτά που υπολόγιζα όλα αυτά τα χρόνια από το 1982 που μπήκα στην ΣΤΥΑ. Στο ΓΛΚ έχουν βάλει υπαλλήλους που δεν έχουν ενημέρωση για τα θέματα, λένε τα ίδια συνεχώς και απλώς επαναλαμβάνουν γενικότητες που δεν βοηθούν. Από την άλλη κάποιοι βγαίνουν στα κανάλια και προπαγανδίζουν για αναδρομικά ,επιδόματα και σύγχρονα συστήματα που θα βγάζουν συντάξεις σε ένα λεπτό και άλλα τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει από τότε που βγήκαν οι υπολογιστές και όχι να μας τα παρουσιάζουν τώρα σαν κάτι καινοτόμο που θα έπρεπε να είμαστε και ευχαριστημένοι που επιτέλους θα έχουμε. Καρικατούρες που θα προκαλούσαν γέλιο αν δεν ήταν επικίνδυνοι για τον Έλληνα. Αν υπάρχουν κάποιοι που αναμένουν η αναμέναν μεγάλο διάστημα για την οριστική σύνταξη και που έχουν γνώση αν είναι εφικτό να διεκδικήσουμε έντοκα τα χρωστούμενα μαζί με ηθική αποζημίωση και ότι άλλο προβλέπεται από το σύνταγμα και τους νόμους δικαστικά παρακαλώ να το πουν. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν και άλλοι… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Νίκος Σ
Νίκος Σ
Απάντηση σε  Νικος Τ
31 Αυγούστου 2020 08:57

Την ίδια ημερομηνία αποστρατεύτηκα και εγώ , σε τελευταία επικοινωνία πριν 2 μήνες με το γενικό λογιστήριο μου απάντησαν ότι θα με ενημερώσουν όταν βγει η απόφαση και είμαι τυχερός που παίρνω την προσωρινή. Όσο ήταν στο Site του ΓΛΚ έβλεπα την εξέλιξη μέχρι την προσωρινή μετά τα μέσα του 2018 που μεταφέρθηκε στο Site του ΕΦΚΑ δεν δείχνει τίποτα. Είναι τραγικό συντάξεις στρατιωτικών που έβγαιναν απ το ΓΛΚ σε 3 μήνες να έχουν φτάσει τα 3+ χρόνια.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ
Απάντηση σε  Νίκος Σ
2 Σεπτεμβρίου 2020 21:34

Καλησπέρα Νίκο Τ. Είχα διαγραφεί 2-3-2017 και η κανονική σύνταξη βγήκε πριν 4 μήνες. Να μην σου πω καλύτερα τη σύνταξη έβγαλα γιατί ήδη δουλεύω νύχτα για να τα βγάλω πέρα (28 πραγματικά 5 πολεμικα). Αυτό είναι το κράτος μας ΔΥΣΤΗΧΩΣ. Εκτός αυτού μου κράτησαν και 116,75€ για 4 μήνες. Αυτά τα καλά νέα. Όσο για το γλκ 12 μήνες επερνα τηλ και δεν το σήκωνε κανείς. Κάποια στιγμή σήκωσε το τηλ κάποιος και μου είπε ότι είχανε πολύ δουλειά και να μην τους ξαναενοχλήσω. Καλό βράδυ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Harry68
Harry68
28 Αυγούστου 2020 20:45

Στο μηνιαίο ενημερωτικό Σεπτεμβρίου του ΜΤΑ είδα μια αύξηση 6,69 ευρώ που οφείλεται σε μη κράτηση φόρου στο ΕΚΟΕΜΑ. Έχει συμβεί και σε άλλους?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
στεφ
στεφ
Απάντηση σε  Harry68
31 Αυγούστου 2020 09:59

Ναι και σε μένα αύξηση 4,4 ευρώ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Μιχάλης
Μιχάλης
28 Αυγούστου 2020 12:17

κ. Καρασαββιδη καλησπέρα σας

Θα ήθελα μια διευκρίνιση, σε παρακάτω διάλογο με τον “Χρήστο” περί της εθνικής σύνταξης στα 384€ παρατηρείται ότι έστω ότι κάποιος έχει 20 συνταξιμα τότε έχει πλήρη Εθνική, όμως η αναλογική εμφανίζεται στις υπολογιστικές σελίδες είτε του ΓΕΑ είτε του ΕΦΚΑ μετά τα 25 έτη συνταξιμα . Πώς μπορεί κάποιος να υπολογίσει την αναλογική του έστω ότι έχει 24 έτη συνταξιμα ? Για να έχουμε μια εικόνα κ με λίγο μικρότερα έτη διότι αποτελεί κομβικό σημείο επιβίωσης η γνώση εάν συμβεί ποτέ στην δυσάρεστη θέση να αποστρατευτεί κάποιος αυτεπάγγελτα μεταξύ 20-25 έτη συνταξιμης υπηρεσίας. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολλούς συναδέλφους κ ο υπολογισμός της αναλογικής έστω κατά προσέγγιση πάντα.. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Ευαγγελος Γκοριας
Ευαγγελος Γκοριας
28 Αυγούστου 2020 09:34

Καλημέρα!Με 30 χρόνια +7 Μήνες,+ 5 πλασματικά,+ πέντε 18 μήνα μου αποδόθηκε σύνταξη 964€ περίπου..(υπολογισμένα με ΕΦΚΑ/16).. Θα αλλάξει κάτι στην εφαρμογή από 1/10/20 όσο αφορά ΕΦΚΑ/20?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G. G.
G. G.
Απάντηση σε  Ευαγγελος Γκοριας
28 Αυγούστου 2020 10:22

Εάν βάλεις στην εφαρμογή την επιλογή ΕΦΚΑ 20, θα δεις πως θα διαμορφωθεί η σύνταξη σου με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (ο επανυπολογισμός θα γίνει τον Οκτώβριο) με αναδρομικότητα από 1-10-2019.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Νick
Νick
27 Αυγούστου 2020 21:31

Κυριοι
Γνωριζει καποιος ισως για το χρονικο διαστημα και το ποσο που γινεται κρατηση μετα την αποφοιτηση των παραγωγικων σχολων υπαξιωματικων?(ΣΜΥΑ).Τι ακριβως ειναι αυτη η κρατηση?
Ευχαριστω.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  Νick
27 Αυγούστου 2020 22:30

Είναι κράτηση για αναγνώριση του χρόνου της σχολής ως χρόνο μετοχικής σχέσης στο ΜΤΑ. Βλ. παρ. 5β https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/59473 .
Το ποσό υπολογίζεται σε ποσοστό 3,4% του βασικού μισθού για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Νick
Νick
Απάντηση σε  GEORGIOSP
28 Αυγούστου 2020 22:45

GEORGIOSP
Οι παραγωγικες σχολες ειναι 3 χρονια πλεον.
Δηλαδη για 3 χρονια καθε μηνα θα συνεχιζει να υπαρχει αυτη η κρατηση,οπως ειπες για την αναγνωριση σαν συνταξιμου χρονου του χρονου μετοχικης σχεσης στο ΜΤΑ?
Εννοειται πως συμφερει να γινεται η κρατηση τωρα επειδη ο βασικος μισθος ειναι χαμηλος παρα αργοτερα οταν θελησεις να τον καταβαλεις εφαοαξ η με τον νομιμο τοκο.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  Νick
29 Αυγούστου 2020 00:50

Ναι Nick. Η κράτηση θα διαρκέσει τόσους μήνες όσοι οι μήνες φοίτησης στην σχολή.
Αφορά αναγνώριση του χρόνου της σχολής στο ΜΤΑ για την λήψη μερίσματος και δεν έχει σχέση με συντάξιμο χρόνο που αφορά τον ΕΦΚΑ.
Αν και είναι πράγματι συμφέρον να γίνεται η αναγνώριση όσο το δυνατόν νωρίτερα, για την περίπτωση αναγνώρισης του χρόνου της σχολής δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Η αναγνώριση είναι υποχρεωτική αμέσως μετά την έξοδο από την σχολή. Η περίπτωση εφάπαξ πληρωμής ή η έντοκη μηνιαία εξόφληση αφορά άλλους αναγνωριζόμενους χρόνους.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Νick
Νick
Απάντηση σε  GEORGIOSP
29 Αυγούστου 2020 12:35

GEORGIOSP
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.
Την καλημερα μου!!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G. G.
G. G.
Απάντηση σε  GEORGIOSP
30 Αυγούστου 2020 21:24

Μόνο για μέρισμα γίνεται αναγνώριση χρόνου μετά την έξοδο από την σχολή ?
https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/311930

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  G. G.
30 Αυγούστου 2020 23:26

Σωστά G.G.
Αναφέρθηκα μόνο στην αναγνώριση του χρόνου της σχολής στο ΜΤΑ για το μέρισμα.
Υπάρχει αντίστοιχη κράτηση αναγνώρισης του χρόνου αυτού και για τον ΕΛΟΑΑ (εφάπαξ) η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 3,9% επί του βασικού μισθού, του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας και ποσού εκατό εβδομήντα έξι ευρώ (176 €).

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ
26 Αυγούστου 2020 20:17

Καλησπέρα. Μου κατατέθηκαν στο λογαριασμό μου σήμερα κάποια λεφτά ως μισθοδοσία. Μπήκα στο Site και είδα ότι προέρχονται από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και συγκεκριμένα γράφει ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΠΟΣΏΝ Ε. Υ. Α. ΝΉΣΟΥ ” Κ”. Ξέρει κανείς τι είναι αυτά; Ευχαριστω πολύ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Σπύρος
Σπύρος
Απάντηση σε  ΑΓΓΕΛΟΣ
26 Αυγούστου 2020 21:09

Μήπως ήσουν Κύπρο

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ
Απάντηση σε  Σπύρος
26 Αυγούστου 2020 21:18

Καλησπέρα Σπύρο ναι ήμουν 2014 – 2016.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero
Contributor
Απάντηση σε  ΑΓΓΕΛΟΣ
27 Αυγούστου 2020 13:34

E.Y.A. = επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ
Απάντηση σε  aero
30 Αυγούστου 2020 20:34

Ευχαριστώ πολύ aero.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
nick
nick
25 Αυγούστου 2020 13:33

Κ. Αχιλλέα καλησπέρα.Στην περίπτωση που απόστρατος αναλαμβάνει εργασία στον ιδιωτικό τομέα ενημερώνει μόνο το ΓΛΚ ή και κάποιον άλλο φορέα;

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιάννης
Γιάννης
Απάντηση σε  nick
25 Αυγούστου 2020 14:09

ΓΛΚ και το ΜΤΑ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
nick
nick
Απάντηση σε  Γιάννης
25 Αυγούστου 2020 14:48

οκ. Ευχαριστώ για την απάντηση!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  nick
25 Αυγούστου 2020 17:53

Πρόσθετα στις παραπάνω πληροφορίες του Αχιλλέα.
Στην επικαιροποιημένη εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%94%CE%9E446%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%9A-%CE%93%CE%92%CE%9E?inline=true (σελ. 2) αναφέρεται ακριβώς
¨ Είναι, επίσης, ευνόητο ότι η καταβαλλόμενη στον απασχολούμενο συνταξιούχο επικουρική σύνταξη αναστέλλεται ή περικόπτεται μόνο εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΕΑΕΠ) για την αναληφθείσα εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα. ¨
Πιο κάτω (σελ. 5) στην ενότητα Αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης ορίζεται ότι ο χρόνος ασφάλισης στην επικουρική σύνταξη μπορεί να αξιοποιηθεί στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή ή αναστολή της σύνταξης.
Οπότε σε ότι αφορά το ΜΤΑ υπάρχουν τρία ερωτήματα.
Α. Αφού ο νόμος προβλέπει περικοπή των επικουρικών συντάξεων γιατί κάνει περικοπή το ΜΤΑ που αποδίδει μέρισμα και όχι επικουρική σύνταξη;
Β. Γιατί, ακόμα και αν το ΜΤΑ θεωρεί εαυτόν επικουρικό ταμείο, αφού δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία υποχρέωση ασφάλισης εργαζόμενου μερισματούχου στο ΜΤΑ προχωρά σε περικοπή του μερίσματος σε αντίθεση με τα οριζόμενα στην παραπάνω εγκύκλιο;
Γ. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον χρόνο ασφάλισης οι εργαζόμενοι μερισματούχοι στους οποίους γίνεται περικοπή του μερίσματος;

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G. G.
G. G.
Απάντηση σε  GEORGIOSP
26 Αυγούστου 2020 00:05

Όταν ο εργαζόμενος συνταξιούχος σταματήσει την εργασία του τότε:
1. Η σύνταξη του θα προσαυξηθεί με τον χρόνο εργασίας – ασφάλισης του σαν συνταξιούχος.
2. Το μέρισμα από το ΜΤΑ θα επανέλθει στην αρχική καταβολή του.
3. Θα λάβει και επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ για τον χρόνο εργασίας – ασφάλισης του σαν συνταξιούχος.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  G. G.
26 Αυγούστου 2020 12:02

Πράγματι φίλε G.G. με την αναθεώρηση του άρθρου 20 του Ν4387/2020 μπορεί να ισχύσει αυτό που γράφεις μπορεί και όχι.
Και εξηγώ.
Έστω συνταξιούχος που λαμβάνει κύρια και επικουρική από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ ξεκινά να εργάζεται και έχει υποχρέωση ασφάλισης για κύρια και επικουρική σύνταξη στον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.
Περικόπτονται οι συντάξεις (κύρια και επικουρική) για τον χρόνο εργασίας και σε αντιστάθμιση έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει αυτό τον χρόνο μετά την παύση της εργασίας του για να λάβει πρόσθετη κύρια και επικουρική.
Αν δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης για επικουρική δεν περικόπτεται η επικουρική του και δεν αξιοποιείται ο χρόνος για λήψη πρόσθετης επικουρικής.
Αν ο συνταξιούχος αυτός είναι πρώην στρατιωτικός, ειδικά μερισματούχος της Π.Α, που εργάζεται χωρίς να έχει υποχρέωση για επικουρική ασφάλιση θα χάσει μέρος του μερίσματος του χωρίς να έχει το πλεονέκτημα να αντισταθμίσει την απώλεια.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G. G.
G. G.
Απάντηση σε  GEORGIOSP
26 Αυγούστου 2020 14:08

Η περικοπή υφίσταται γιατί ο συνταξιούχος καταλαμβάνει θέση εργασίας, και ούτε η αναπλήρωση γίνεται γιατί του περιέκοπταν την σύνταξη, γίνεται γιατί καταβάλει εισφορές.

Εάν δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών επικουρικής ασφάλισης, δεν υπάρχουν κρατήσεις (άρα περισσότερο εισόδημα), άρα συνεπακόλουθα δεν υπάρχει και αναπλήρωση.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  G. G.
26 Αυγούστου 2020 14:53

Θα συμφωνήσω ότι η περικοπή που γίνεται είναι ένα είδος ¨τιμωρίας¨ επειδή σαν εργαζόμενος συνταξιούχος καταλαμβάνεις μια θέση εργασίας αν και γενικότερα διαφωνώ, ιδεολογικά/ φιλοσοφικά, με αυτή την πολιτική. Είναι επίσης σωστό και λογικό αυτό που λες ότι αφού δεν καταβάλεις εισφορές δεν μπορεί να υπάρχει αναπλήρωση.
Όμως σε ότι έχει σχέση με το ΜΤΑ.
Δεν υπάρχει θέμα κατάληψης θέσης εργασίας για να ¨τιμωρείται¨ ο μερισματούχος.
Δεν είναι επικουρικό ταμείο.
Δεν υπάρχει νόμος ή εγκύκλιος που να λέει ότι γίνεται περικοπή μερίσματος σε εργαζόμενους μερισματούχους του ΜΤΑ.
Δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση προς τους μερισματούχους, από το ΜΤΑ, που να ζητά από τα ενημερώσουν το ταμείο σε περίπτωση ανάληψης εργασίας.
Με την τελευταία τροποποίηση του άρθρου 20 γίνεται απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης του ταμείου σε περίπτωση ανάληψης εργασίας.
Στην επίσημη σελίδα του ταμείου δεν γίνεται καμία μνεία για περικοπή του μερίσματος σε περίπτωση εργασίας. https://mta.haf.gr/services/benefits/merisma/

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
nick
nick
25 Αυγούστου 2020 20:04

Ευχαριστώ τους συναδέλφους για τις απαντήσεις. Εκείνο που συμπέρανα είναι ότι πρέπει να ενημερώσω το ΜΤΑ ακόμη και αν δεν είναι υποχρέωσή μου. Σωστά?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  nick
26 Αυγούστου 2020 12:05

Μέχρι την ψήφιση του Ν4670/2020 (άρθρο 27) υπήρχε αμφιβολία για το αν έπρεπε να δηλωθεί η έναρξη εργασίας στο ΜΤΑ αφού στην παρ. 5 του άρθρου 20 προβλεπόταν ¨Οι συνταξιούχοι της παραγράφου 1 του παρόντος υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να δηλώσουν τούτο στον φορέα κύριας ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και στο ΕΤΕΑ ή στον φορέα επικουρικής ασφάλισης από τον οποίο συνταξιοδοτούνται. ¨ και υπήρχε θέμα για το αν το ΜΤΑ αποτελεί φορέα επικουρικής ασφάλισης ή όχι. https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/198410/2016-05-12 Μετά την ισχύ σε εφαρμογή του τροποποιημένου άρθρου 20 του Ν4387/2020 (28/2/2020) η διατύπωση άλλαξε και πλέον προβλέπεται ¨Οι συνταξιούχοι της παρ. 1 υποχρεούνται, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να δηλώσουν τούτο στον φορέα κύριας ασφάλισης του Ε.Φ. Κ.Α., καθώς και στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου, ποσού ίσου με το ύψος δώδεκα (12) μηνιαίων συντάξεων. ¨ https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/626974 Υπάρχει λοιπόν υποχρέωση ανακοίνωσης της έναρξης εργασίας στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και πουθενά αλλού. Επίσης πουθενά στην μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία του ΜΤΑ δεν προβλέπεται ανάλογη υποχρέωση. Κατά την γνώμη μου λοιπόν δεν υπάρχει καμία υποχρέωση δήλωσης… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G. G.
G. G.
Απάντηση σε  GEORGIOSP
27 Αυγούστου 2020 10:31

GEORGIOSP
θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το ΜΤΑ θα έπρεπε να έχει βγάλει έστω μια ανακοίνωση σχετικά με την απασχόληση των συνταξιούχων.
.
Εάν ανατρέξουμε στο ΔΑΥΚ (σελ. 9, πεδίο 4.37) που αποστέλλεται απο την υπηρεσια μας στον ΕΦΚΑ/ΓΛΚ για τον κανονισμό της σύνταξης μας
https://www.minfin.gr/documents/31341/60546/Deltio2_STR.pdf/a5a0cb89-84f0-4e77-a658-54223ff9d69c
καθώς και στις οδηγίες συμπλήρωσης του (σελ. 14) θα διαπιστώσουμε ότι γίνεται αναφορά σε επικουρικά ταμεία.
https://www.minfin.gr/documents/31341/60546/entypo3_SRT.pdf/0c3ce422-27e1-49ea-a395-c16b19997b08
Επίσης και στα μηνιαία αντίγραφα της σύνταξης μας, και εκεί αναφέρονται σαν επικουρικά.
Συνεπώς ενδεχομένως κάτι υπάρχει που εμείς δεν γνωρίζουμε.
.
Σε ότι αφορά την ενημέρωση του ΜΤΑ εκτιμώ από τα συμφραζόμενα του εγγράφου που μας έστειλαν κατά την απονομή του μερίσματος η τελευταία παράγραφος σαφώς και κάνει λόγο για ενημέρωση (σύμφωνα με τις τότε διατάξεις περί περικοπής που ίσχυαν), και με την απογραφή που έγινε το 2016 το δηλώσαμε και τότε.
Δεν γνωρίζω τι γράφουν τα έγγραφα που αποστέλλουν μετά την εφαρμογή του 4387/16, (θα μπορούσε κάποιος συνάδελφος να ενημερώσει).
Προσωπικά εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση αφού υπάρχει μεταβολή της καταβολής της σύνταξης λόγω εργασίας.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Χρήστος
Χρήστος
25 Αυγούστου 2020 09:38

Καλημέρα και καλό υπόλοιπο… Εάν γνωρίζει κάποιος τι ισχύει για το οικογενειακό επίδομα παιδιού το οποίο τελείωσε την σπουδή του σε ιδιωτικό ιεκ 2 Χρόνια αλλά συνεχίζει σε κολέγιο με 3 φοίτηση θα προσκομισει όλα τα δικαιολογητικά στο γλκ; μπορεί να κάνει με ηλεκτρονικό τρόπο; ευχαριστώ πολύ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιώργος
Γιώργος
24 Αυγούστου 2020 17:08

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να κάνω κάποια ενέργεια στο ΓΛΚ (γενικό λογιστήριο του κράτους) για το ΕΟΒ διότι η κόρη μου γίνεται 18 χρόνων τον Φεβρουάριο του 2021.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G. G.
G. G.
Απάντηση σε  Γιώργος
24 Αυγούστου 2020 20:08

Διαβάζεις από τις συχνές ερωτήσεις την 2.5 (στην παρούσα φάση σε αφορά η περίπτωση 1)
https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/#gsc.tab=0

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
JK
JK
23 Αυγούστου 2020 13:40

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΝΆΔΕΛΦΟΙ ΛΈΝΕ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟ 50% ΣΤΟ 80% ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΙΣΧΎΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΓΏ ΕΧΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΉ ΜΕ ΑΠΌΦΑΣΗ 31/12/2019 ΚΑΛΌ ΧΕΙΜΏΝΑ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  JK
24 Αυγούστου 2020 10:05

Καλημέρα. Η αλλαγή του ποσοστού της προσωρινής σύνταξης από 50% σε 80% αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και όχι του δημοσίου.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Σπύρος
Σπύρος
Απάντηση σε  JK
24 Αυγούστου 2020 10:50
Κώστας
Κώστας
23 Αυγούστου 2020 12:08

Ρωτάω το οικονομικό της μονάδας μου που είμαι εν ενεργεία αξιωματικός αν έχω δικαίωμα στα 33ετη πραγματικής υπηρεσίας να πάρω ένα ποσό από το εφάπαξ μου που δεν έχω πειράξει μέχρι σήμερα ούτε ένα σεντς αλλά ούτε έχω πάρει δάνειο από το ΜΤΑ παρόλο που έκανα μια προσπάθεια με αναφορά μου πέρσι αρχές Αυγούστου δηλαδή του2019 και παρόλο αυτά δεν έχω δει ούτε εδώ φώς παρόλο που βλέπω συναδέλφους να παίρνουν καπάκι πριν τελειώσει το προηγούμενο δάνειο νέο με την διαδικασία του συμψηφισμού. Μου λένε βάλε μέσον παρε τηλέφωνο κτλ. Όχι κύριοι γύφτος και φλυφτης δεν θα γίνω γιατί η συνείδηση μου δεν μου το επιτρέπει Ίσα μέτρα και σταθμά για όλους μας. Επομένως το ερώτημα μου αν μπορώ να πάρω ποσοστό από το εφάπαξ υσχυει; Η όχι γιατί έχουν γίνει πάγωμα όπως μου λένε και ότι κυνδυνευω να τα ακούσω ακόμα γιατί όπως λένε υπάρχει πάγωμα. ΥΓ τα χρήματα τα έχω ανάγκη διότι προσπαθώ εδώ και 3 χρόνια να τελειώσω ένα σπίτι μιας και μένω όλα αυτά τα χρόνια σε ενοίκιο. Παρακαλώ ας μου πει κάποιος επίσημα αν μπορώ… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
4618
4618
Απάντηση σε  Κώστας
23 Αυγούστου 2020 12:49

Άλλο δάνειο άλλο προκαταβολή εφάπαξ. Δανειο=ΜΤΑ=αίτηση κ με τη ΣΕΙΡΑ του ο κάθε δικαιούχος παίρνει. Προκαταβολή =ΕΛΟΑΑ=αναστολή για ΟΛΟΥΣ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Κώστας
Κώστας
Απάντηση σε  4618
23 Αυγούστου 2020 14:03

Ευχαριστώ

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero
Contributor
Απάντηση σε  4618
23 Αυγούστου 2020 16:15

@4618
Στο https://mta.haf.gr/services/benefits/prokatavoli-enanti-efapax/
ο ΕΛΟΑΑ αναφέρεται σε προκαταβολή έναντι εφάπαξ
και μάλιστα στο κάτω μέρος λέει: “Η σελίδα τροποποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020”.
Η αναστολή προέκυψε μετά από αυτή την ημερομηνία?
ή
“ξέχασαν” να γράψουν ότι οι προκαταβολές βρίσκονται σε αναστολή?
.
@Κύριοι του ΜΤΑ-ΕΛΟΑΑ,
παρακαλώ διορθώστε το διότι έχετε αναρτημένο και υπόδειγμα αίτησης
https://mta.haf.gr/forms/forms-eloaa/
και προσφέρετε φρούδες ελπίδες στους μετόχους σας.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Μιχάλης
Μιχάλης
21 Αυγούστου 2020 19:43

κ. Αχιλλέα καλησπέρα,

Θα ήθελα μια διευκρίνιση, σε παρακάτω διάλογο με τον “Χρήστο” περί της εθνικής σύνταξης στα 384€ παρατηρείται ότι έστω ότι κάποιος έχει 20 συνταξιμα τότε έχει πλήρη Εθνική, όμως η αναλογική εμφανίζεται στις υπολογιστικές σελίδες είτε του ΓΕΑ είτε του ΕΦΚΑ μετά τα 25 έτη συνταξιμα . Πώς μπορεί κάποιος να υπολογίσει την αναλογική του έστω ότι έχει 24 έτη συνταξιμα . Ευχαριστώ για να έχουμε μια εικόνα κ με λίγο μικρότερα έτη διότι αποτελεί κομβικό σημείο επιβίωσης η γνώση εάν συμβεί ποτέ στην δυσάρεστη θέση να αποστρατευτεί κάποιος αυτεπάγγελτα μεταξύ 20-25 έτη συνταξιμης υπηρεσίας. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολλούς συναδέλφους κ ο υπολογισμός της αναλογικής έστω κατά προσέγγιση πάντα.. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιάννης
Γιάννης
17 Αυγούστου 2020 22:23

Κύριε Καρασαββίδη καλησπέρα και συγχαρητήρια σ’εσάς και τους συνεργάτες σας.
Θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις για τις επιλογές στο πεδίο της δικαιούμενης σύνταξης στον υπολογισμό της Σύνταξης ΓΕΑ. Συγκεκριμένα, ενώ οι επιλογές Πλήρης και Εργασία είναι ξεκάθαρες, θα ήθελα να μου εξηγήσετε τα παρακάτω, εάν είναι δυνατόν.
⦁ Στην επιλογή Χηρεία το ποσό που υπολογίζει το πρόγραμμα αφορά συζύγους όταν αυτοί δεν εργάζονται και αν αυτοί εργάζονται τότε η/ο σύζυγος λαμβάνει κάποιο ποσό ή όχι ;
⦁ Στην επιλογή Τέκνο το ποσό που υπολογίζει το πρόγραμμα αφορά όλα τα τέκνα του εκλιπόντος ή αφορά το κάθε τέκνο οπότε στην περίπτωση περισσοτέρων τέκνων αυτό πολλαπλασιάζεται αναλόγως ; Επίσης μέχρι πια ηλικία λαβάνουν τα τέκνα αυτό το ποσό ; π.χ. μέχρι την ενηλικίωση, το τέλος των σπουδών τους (24 ετών) και επιπλέον το δικαιούνται αν ο/η σύζυγός εργάζεται ;
Ελπίζω να μην σας κούρασα

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  Γιάννης
18 Αυγούστου 2020 00:46

Οι πληροφορίες που ζητάς βρίσκονται εδώ https://rb.gy/o02uaz
Συνοπτικά:
Χηρεία: 70% της σύνταξης και σε περίπτωση που ο επιζών σύζυγος εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει δική του σύνταξη περιορίζεται στο μισό (35%) μετά την πρώτη τριετία.
Τέκνα: Κάθε παιδί 25%.
Το συνολικό ποσό μητέρας και τέκνων δεν υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος. Δηλαδή αν υπάρχει μητέρα με δύο τέκνα θα πάρουν η μητέρα 70% και το κάθε τέκνο 15%. Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση σπουδών , εργασίας, σύνταξης κτλ για τα τέκνα. Δικαιούνται την σύνταξη που τους αναλογεί μέχρι την συμπλήρωση των 24 ετών.
Αν η μητέρα εργάζεται και μετά την τριετία μειωθεί η σύνταξη της το ποσό που περικόπτεται επιμερίζεται στα τέκνα. Δηλαδή για το παραπάνω παράδειγμα η μητέρα 35% και κάθε τέκνο 25%. Σύνολο 85%.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιάννης
Γιάννης
Απάντηση σε  GEORGIOSP
18 Αυγούστου 2020 10:56

Σας ευχαριστώ για την άμεση και εμπεριστατωμένη απάντηση. Θεωρώ ότι όλοι οι συνάδελφοι ε.ε. & ε.α. είμαστε τυχεροί για την ύπαρξη αυτού του site. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιώργος
Γιώργος
Απάντηση σε  GEORGIOSP
18 Αυγούστου 2020 22:20

GEORGIOSP μια διευκρινηση θα ηθελα. Μετα την 3ετια η συνταξη ειναι στο 50% της συνταξης του θανοντος; Σημειωνεις μεσα σε παρενθεση 35%…π.χ. αν η συνταξη του θανοντος ειναι 1000 ευρω τα πρωτα τρια χρονια θα παρει 700ευρω(70%) και μετα το 50% (500 ευρω). Ετσι που το σημειωνεις θα πρεπει να παιρνει 350 ευρω(35%) με την παρελευση 3ετιας. Ευχαριστω.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  Γιώργος
18 Αυγούστου 2020 23:48

Γιώργο καλησπέρα.
Ο επιζών σύζυγος λαμβάνει 70% της σύνταξης που θα εδικαιούτο ή που ελάμβανε ο αποθανών. Το ποσό που παίρνει αποτελεί την σύνταξη λόγω θανάτου. Στην περίπτωση του παραδείγματος 700€.
Μετά την παρέλευση της τριετίας χορηγείται το πενήντα τοις εκατό (50%) της σύνταξης λόγω θανάτου όχι της σύνταξης του θανόντος. Αυτό γράφει στην ενότητα 5. Παρ. 5 περ. β της εγκυκλίου (βλ. προηγούμενο σχόλιο) στις σελίδες 4&5.
Έτσι μου το εξήγησαν και στον ΕΦΚΑ της περιοχής μου όταν απευθύνθηκα για περίπτωση συγγενούς μου.
Διάβασε και το άρθρο https://enstoloi.net/veltiotikes-allages-sintakseis-xireias/

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Σπύρος
Σπύρος
19 Αυγούστου 2020 18:40

Στην σύνταξη χηρείας υπάρχει κατώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ή οχι.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP
Contributor
Απάντηση σε  Σπύρος
19 Αυγούστου 2020 19:23

Ναι. Αναφέρεται στην σελίδα 6 της εγκυκλίου (βλ. προηγούμενο σχόλιο) και εδώ https://www.kodiko.gr/nomologia/document_pdf/518321 στο 4Βα.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
χρηστος
χρηστος
17 Αυγούστου 2020 19:35

καλησπερα υγεια σε ολους…μια ερωτηση θα ηθελα να κανω…..εχω 24 χρονια πραγματικης υπηρεσιας και αποστρατευομαι με 50% αναπηρια λογω υγειας. στην αναλυτικη σελιδα συνταξη γεα που δινει εθνικη συνταξη 384 ευρω και στην ¨εφκα” 192 ευρω εθνικη….τι ισχυει?? αυχαρισω πολυ και συγχαρητηρια για το εργο σας.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
χρηστος
χρηστος
18 Αυγούστου 2020 00:04

ευχαριστω πολυ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία