Ναυτικό-Λ.Σ.

26 Σελίδα σχολίων για το Πολεμικό Ναυτικό (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).1.261 Responses to Ναυτικό-Λ.Σ.

 1. ΚΩΣΤΑΣΚΩΣΤΑΣ λέει:

  Γεια σας έχω 20 πτητικά εξάμηνα(10ετη).Ο νόμος λέει ότι μετά τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας(μαζι με τη στρατιωτική θητεία),μπορω να έχω διπλασιασμό των πτητικών εξαμήνων,δηλαδη 25 έτη και 10 έτη από τα εξάμηνα θα έχω 35 συντάξιμα έτη.Τα πέντε έτη που μου λείπουν για να φτάσω τα 40 συντάξιμα μπορώ να χρησιμοποιήσω 5 έτη που έχω από το ΙΚΑ? αν ναι πρέπει να πληρώσω κάποιες εισφορές για αυτό?Επίσης η σύνταξη που θα βγει θα είναι μαζι με τα χρονια του ΙΚΑ? η θα περιμένω να πάρω την αναλογια σύνταξης του ΙΚΑ όταν φτάσω το οριο ηλικίας του συγκεκριμένου ταμείου?

  • Custom avatarvillas λέει:

   Δες Βοηθηματα –> FAQ 4.2.Β & 8 & 10.Β

  • Κατά σειρά κάνεις τα παρακάτω:
   α. Διαβάζεις πρώτα αυτό: https://enstoloi.net/tropos-chrisis-aksiopoiisis-site/
   β. Ακολουθείς την προτροπή της παρ. Α.2 και πηγαίνεις στην αντίστοιχη σελίδα.
   γ. Διαβάζεις τις σχετικές ερωτήσεις 2.8 και 2.9 στις FAQ.
   δ. Υπολογίζεις πότε θεμελιώνεις και το πιο σημαντικό είναι ότι θα κατανοήσεις το πως και το γιατί.
   ε. Στην ίδια σελίδα υπάρχει στήλη “Πληρωμή εισφορών” με πληροφόρηση ΝΑΙ/ΟΧΙ για κάθε περίπτωση.
   στ. Ειδικά για το ΙΚΑ υπάρχουν επίσης οι ερωτήσεις 4.10.α και 4.10.β στις FAQ.

 2. ΔημητρηςΔημητρης λέει:

  Καλησπέρα.ειδα τώρα στο μέρισμα μτν μείον 15 υπέρ εααλσ.θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι πάγιο τόσο κάθε μήνα η μου κράτησαν αναδρομικά και θα ξανακρατησουν.ευχαριστω ήμουν στο Λ.σ

 3. ΓΙΑΝΝΗΣΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

  ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΑΠΟ 1-1-2017 ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ?

 4. ΧρηστοςΧρηστος λέει:

  Χρηστος 20 Ιανουαρίου 2017 στο 12:47
  Καλημερα.ειμαι μονιμος εποπ με 11 χρονια υπηρεσιας κ θελουν να με αποστρατευσουν για αλκοολικο θεμα.ο γιατρος μου λεει οτι θα με βγαλει σε συνταξει.ξερεται εανν δικαιουμε συνταξη κ εφαπαξ?

 5. ΔΗΜΗΤΡΗΣ75ΔΗΜΗΤΡΗΣ75 λέει:

  Κύριε Αχιλλέα επιλέγω 2 τέκνα και 3 τέκνα αλλά το ποσό ΒΟΕΑ(ηλικία 25 ετών) δεν αλλάζει . Αλλάζει μόνο το μερίδιο ΕΚΟΕΜΝ και αυξάνεται το πληρωτέο ποσό ΕΚΟΕΜΝ ελάχιστα (8 ευρώ) Χάνω κάτι στα όσα γράψατε ? Γιατί απόσβεση θα γίνει σε δεκαετίες ,άρα δεν συμφέρει .
  Η ερώτηση είναι : Ειδικά εάν ο ενδιαφερόμενος έχει πάνω από 2 παιδιά (τα οποία δεν εισέπραξαν ακόμη το ΒΟΕΑ) μπορεί να αποσβέσει το κόστος των εισφορών . Μήπως μπορείται να γίνεται πιο σαφής με παράδειγμα της εφαρμογής ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας ζητώ συγγνώμη για την επιπλέον ταλαιπωρία .

  • Δεν τίθεται θέμα ταλαιπωρίας, πιθανόν και άλλοι να έχουν την ίδια απορία αλλά να μην κάνουν ερώτηση.
   Δεν κάνεις δοκιμές με τον αριθμό των παιδιών (τα τελευταία πεδία στον πίνακα) γιατί τα παιδιά δεν αλλάζουν!
   Τα πεδία των τέκνων υπάρχουν για τον καθορισμό του οικογενειακού επιδόματος, του ετήσιου αφορολόγητου ποσού και των κρατήσεων ΒΟΕΑ στο μέρισμα, όχι για τον υπολογισμό του ίδιου του ΒΟΕΑ. Το ποσό του ΒΟΕΑ δεν αλλάζει από τον αριθμό των παιδιών και όλα δικαιούνται το ίδιο ποσό που αναγράφεται στη σελίδα (πχ. εάν έχεις 3 παιδιά παίρνεις το ΒΟΕΑ 3 φορές).

   Κάνεις δοκιμές στο πεδίο [Αναγνώριση], πχ. δίπλα στην 5ετία αντί για την ένδειξη [ΓΛΚ] επιλέγεις [ΓΛΚ+ΜΤΝ].
   Τότε εμφανίζεται το κόστος της αναγνώρισης, αυξάνει ο αριθμός μεριδίων και το ποσό και στα 2 μερίσματα (ΜΤΝ και ΕΚΟΕΜΝ), ενώ ως άμεση συνέπεια αυξάνει και το ποσό του ΒΟΕΑ ανά παιδί.

   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ75ΔΗΜΗΤΡΗΣ75 λέει:

    Ομολογώ ότι είχα εντελώς λανθασμένη διατύπωση ,άρα επανέρχομαι . Διοικητικός Βαθμός Ανθ/ρχος – Μισθολογικός Βαθμός 2/3 Πλοιάρχου . Εάν η στρατιωτική Υπηρεσία είναι 35 έτη(μαζί με τη στρατιωτική θητεία)αναγνωρισμένη σε ΓΛΚ+ΜΤΝ τότε τα Μερίδια ΜΤΝ έχουν μέγιστο τα 48 Μερίδια και το ΒΟΕΑ (ηλικία 25 ετών) έχουν μέγιστο ποσό το οποίο δεν αλλάζει είτε αναγνωρίσεις την μάχιμη πενταετία είτε όχι στο ΜΤΝ .Το μόνο που αλλάζει είναι το Μερίδιο ΕΚΟΕΜΝ το οποίο αυξάνεται και κατά συνέπεια αυξάνεται το πληρωτέο ΕΚΟΕΜΝ .Όσο για το πληρωτέο μέρισμα ΜΤΝ έχει μια μικρή μείωση 0,6 λεπτά . Άρα η ουσία είναι ότι δεν εξαρτάται από τα πόσα τέκνα έχεις για να κάνεις απόσβεση αλλά από την αύξηση που θα έχεις στο πληρωτέο ΕΚΟΕΜΝ . Μπορείται να κάνετε μια επαλήθευση στα ανωτέρω ? Σας ευχαριστώ πολύ !!!
    Ερώτηση : Με ποιά λογική η φυλακή της στρατιωτικής θητείας την οποία έχεις υπηρετήσει δεν αναγνωρίζεται στο ΜΤΝ ?

    • Δεν είχες λανθασμένη εντύπωση, απλά υπήρχε λάθος στη σελίδα!
     Μέχρι τώρα έκανα δοκιμές πάντα με λιγότερα από 35 χρόνια υπηρεσίας και δεν είχα προσέξει ότι δεν προσμετρούσαν (λανθασμένα) στο μέρισμα τα έτη πάνω από την 35ετία.
     Διορθώθηκε η σελίδα και τώρα πλέον ισχύουν σε κάθε περίπτωση τα αναφερόμενα στο προηγούμενο σχόλιό μου.

    • Custom avatarΓιώργος λέει:

     εχω μια βασικη ενσταση σε αυτο που γραφεις. η θητεια δεν ειναι …φυλακη(εχω υπηρετησει 20μηνο στο ΣΞ) πριν ασχοληθω…επαγγελματικα. περισσοτερο ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ με εκαναν να νιωσω οι …..επαγγελματιες που με διοικουσαν και μαλιστα τα τελευταια 3 χρονια πριν το σπρωξιμο μου σε αποστρατεια .

     • ΔΗΜΗΤΡΗΣ75ΔΗΜΗΤΡΗΣ75 λέει:

      Διευκρινίζω ότι η αναφορά μου ήταν για επιπλέον ημέρες στρατιωτικής θητείας λόγω φυλακης και η οποια δεν αναγνωρίζεται στο ΜΤΝ . Επικοινώνησα σήμερα με αρμόδιο τμήμα αναγνωρίσεων ΜΤΝ και μου είπαν ότι συνήθως αναγράφεται στο φύλλο μητρώου ότι δεν αναγνωρίζεται .Επισης ότι η μάχιμη πενταετια δεν αναγνωρίζεται για ΛΣ και ΠΝ στο ΜΤΝ.

 6. Custom avatarΣΤΕΦΑΝΟΣ λέει:

  Καλησπέρα!!!Απόστρατος επί 5ετίας σχεδόν μπορεί να αιτήσει από το ΜΤΝ αναγνώριση των 5 ετών μάχιμων;;;;

  • Γνωρίζω ότι στο ΜΤΑ μπορεί η αναγνώριση να γίνει αρκετούς μήνες μετά τη διαγραφή, αλλά δεν γνωρίζω εάν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο ή εάν ισχύει το ίδιο στο ΜΤΝ. Στο ΜΤΑ η αναγνώριση θα πρέπει να προηγηθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν τη λήψη του ΒΟΕΑ για να ληφθεί υπόψη το αυξημένο μέρισμα.
   Ο πιο σίγουρος (και αξιόπιστος) τρόπος για να μάθεις είναι να ρωτήσεις στο ΜΤΝ και μετά να ενημερώσεις και εμάς για την απάντηση που θα πάρεις!

   • Custom avatarΣΤΕΦΑΝΟΣ λέει:

    Ευχαριστώ!!!!

   • Custom avatarG.G. λέει:

    Στο ΜΤΑ
    Η αναγνώριση μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε χωρίς χρονικό περιορισμό.
    Όμως τα αναδρομικά χρήματα λόγω αναγνώρισης – αναπροσαρμογής των μερισμάτων, ΔΕΝ χορηγούνται πέραν του έτους από την υποβολή της σχετικής αίτησης στο ταμείο.
    Γι αυτό η αίτηση αναγνώρισης πρέπει να υποβάλλεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μέσα σε ένα χρόνο από τότε που συνταξιοδοτηθήκαμε.

   • ΣΤΕΦΑΝΟΣΣΤΕΦΑΝΟΣ λέει:

    Καλησπέρα σας.Σχετικά με την αναγνώριση 5ετίας στο ΜΤΝ, απευθύνθηκα σε συνάδελφο που υπηρετεί εκεί ο οποίος στη συνέχεια ρώτησε το αρμόδιο γραφείο και η απάντηση ήταν αρνητική δλδ δεν αναγνωρίζεται χρόνος εκτός αυτών που αναφέρονται στο MTN – Αναγνώριση Υπηρεσίας Ε.ΛΟ.Α.Ν.
    Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ανώτατος οικονομικός αξκος ΠΝ , ο οποίος συμφωνεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης.Καλό θα είναι ,όποιος ενδιαφέρεται να απευθυνθεί αυτοπροσώπως στο ΜΤΝ για να είναι σίγουρος.

    • Άλλο το ΜΤΝ και άλλος ο ΕΛΟΑΝ. Η ιστοσελίδα που παρέθεσες αφορά την αναγνώριση ετών στον ΕΛΟΑΝ (εφάπαξ):
     “1. Αναγνωρίζονται ως χρόνος μετοχικής σχέσης των μετόχων που αναφέρονται στο άρθρο 8, στον οικείο Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας ….”

     Ισχύουν ακριβώς τα ίδια και για το μέρισμα;
     Γιατί στην ιστοσελίδα του ΜΤΝ δεν υπάρχει πουθενά πληροφόρηση για τη δυνατότητα αναγνώρισης προϋπηρεσίας στο μέρισμα (ΜΤΝ).

     • ΔΗΜΗΤΡΗΣ75ΔΗΜΗΤΡΗΣ75 λέει:

      Κύριε Αχιλλέα μίλησα και εγώ χθές με το αρμόδιο τμήμα αναγνωρίσεων στο ΜΤΝ και μου είπαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μέχρι στιγμής αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας ούτε στο ΜΤΝ ούτε στον ΕΛΟΑΝ .

     • Προβλέποντας μία τέτοια απάντηση, άλλαξα ήδη από χθες τη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΝ” και επανήλθε όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια (χωρίς δυνατότητα αναγνώρισης 5ετίας στο ΜΤΝ).

 7. Γιώργος92Γιώργος92 λέει:

  Γεια σας, Καλή χρονιά.
  Μόλις που πρόλαβα πριν βγει ο χρόνος να αναγνωρίσω χρόνο εκστρατείας (πλασματικο).
  ΉΘελα να ρωτήσω τι σημαινει στον υπολογισμο σύνταξης και στο πεδίο “μάχιμα έτη” η αναγνώριση ΓΛΚ+ΜΤΝ;
  Πως αναγνωριζεται στο ΜΤΝ ο χρόνος αυτός;
  Αξίζει για την διαφορα τον 15-20 μηνιαίος;
  Έχω κάποιο χρηματικό πλεονέκτημα έναντι αυτών που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη τον χρόνο αυτό;
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
  Χρόνια πολλά.

  • ΤΑΚΗΣΤΑΚΗΣ λέει:

   ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ92 ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΩ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ.ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ FAQ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 3.5 ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ 5 ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΤΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 4,5 ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ 5 ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (4.5.α ΚΑΙ 4.5.β). ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΕΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΧΡΟΝΩΝ 2016 (ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ 2017) ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΠΛΩΝ (ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΕΣ,ΓΕΑ).ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • Μέχρι πρόσφατα είχα την λανθασμένη εντύπωση ότι το ΜΤΝ δεν αναγνωρίζει την πενταετία, διότι όταν ξεκίνησα το site (Ιανουάριος 2013) δεν είχα προσέξει ότι στην τότε ιστοσελίδα του ΜΤΝ στην επιλογή ΜΤΝ –> Αναγνώριση Προϋπηρεσίας υπήρχαν (μάλλον κατά λάθος) οι περιπτώσεις αναγνώρισης του εφάπαξ και όχι του μερίσματος!
   https://s6.postimg.org/mz8j31o0x/2013_menu_MTN_anagnorisi.jpg

   Πρόσφατα ανακάλυψα ότι όσον αφορά το μέρισμα ΜΤΝ, μπορεί να αναγνωριστεί ως χρόνος μετοχικής σχέσης οποιοσδήποτε χρόνος αναγνωρίζεται ως συντάξιμος από τη νομοθεσία (άρα και η πενταετία). Επίσης το κόστος αναγνώρισης είναι 4% (στο βασικό και ΕΧΥ) και όχι 5% όπως ισχύει στο ΜΤΣ. Εννοείται ότι η ερώτηση 4.5 στις FAQ θα διορθωθεί ανάλογα.

   Επί της ουσίας της ερώτησης (εάν συμφέρει η αναγνώριση), μετά τη συνολική μείωση τα τελευταία χρόνια των μερισμάτων κατά 50% η αύξηση του μερίσματος δεν δικαιολογεί το κόστος εξαγοράς.
   Όμως μπορεί να γίνει απόσβεση μέσω του βοηθήματος ΒΟΕΑ, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με το μέρισμα. Ειδικά εάν ο ενδιαφερόμενος έχει πάνω από 2 παιδιά (τα οποία δεν εισέπραξαν ακόμη το ΒΟΕΑ) μπορεί να αποσβέσει το κόστος των εισφορών.

   Ο πιο σωστός τρόπος είναι να γίνει δοκιμή στη σελίδα με επιλογή [ΓΛΚ+ΜΤΝ] ώστε να δει ο ενδιαφερόμενος το κόστος αναγνώρισης, την αύξηση στα μερίσματα, την αντίστοιχη αύξηση στο ΒΟΕΑ και να αποφασίσει.

   Όσο για το έτος αναγνώρισης στις σελίδες σύνταξης, η επιλογή 2016 υπήρχε αρχικά και στα 3 όπλα (ΓΕΣΓΕΝΓΕΑ) γιατί οι σελίδες τους ενημερώθηκαν στις 28-12-2016 και τότε ίσχυαν ακόμη οι εισφορές του 2016 (έστω και για λίγες ημέρες).
   Οι σελίδες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής δεν είχαν ποτέ την επιλογή 2016 διότι ανέβηκαν το 2017, όπως δεν υπάρχει πλέον η επιλογή 2016 στις συντάξεις ΓΕΣΓΕΑ που ενημερώθηκαν σήμερα!

   Ο σχεδιασμός των νέων σελίδων έγινε με γνώμονα την προστασία των “ημιμαθών” (όσο αυτό είναι δυνατόν), οι οποίοι δεν γνωρίζουν πχ. ότι όταν συμπληρώνουν το κουτάκι [Θητεία] εισάγοντας 19 μήνες θα πρέπει να πληρώσουν το αντίστοιχο κόστος εξαγοράς. Ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι αυτοί δεν γνωρίζουν ότι το κόστος ανεβαίνει με κάθε χρόνο που περνάει (γιατί δεν διαβάζουν τα άρθρα στο site 😉 ), οπότε είναι πολύ πιθανό να αφήσουν ως προεπιλογή το έτος 2016 και να έχουν λανθασμένη αντίληψη για το συνολικό κόστος εξαγοράς των αναγνωρίσεων.
   Εννοείται ότι το 2018 θα αφαιρεθεί η επιλογή 2017, το 2019 η επιλογή 2018 και μετά το 2020 δεν θα υπάρχει καν δυνατότητα επιλογής έτους (ελπίζω να υπάρχει τότε το site), αφού το ποσοστό εισφορών θα έχει παγιωθεί!

   • ΤΑΚΗΣΤΑΚΗΣ λέει:

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΜΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ SITE ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ ΣΑΦΕΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΕΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ. ΣΑΣ ΑΝΕΦΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΥΠΕΒΑΛΑ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΝ 10/16 ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΚ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.

    • ΤΑΚΗΣΤΑΚΗΣ λέει:

     Υ.Γ.ΕΛΠΙΖΩ ΤΟ SITE ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΘΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΔΗΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

 8. Custom avatarnickolas λέει:

  Για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς σας εύχομαι υγεία, ευτυχία και ευημερία.

 9. Custom avatarΠΣΑΕΜΘ λέει:

  Αξιοτιμοι κύριοι ΣΥΝΆΔΕΛΦΟΙ

  https://www.youtube.com/watch?v=To10rTH-4t8&app=desktop

  το σπιτι που καηκε στη Χιο την 20 Δεκ.2016 ανηκε στον συναδελφο μας και μελος της μεγάλης μας οικογένειας ,ε.α Ανθστη(ΤΘ) Δημοσθένη Καλούδη του Νικολάου που το ειχε αποκτησει με δανειο απο το ΤΠΔ και το πληρωνει ακομα.
  Ο συνάδελφος ειναι πολυτεκνος με 5 παιδια.Τωρα φιλοξενειται σε ενα μικρο διαμερισμα-κελι που του παραχωρησε η ενορια του.Οι ανθρωποι εχασαν τα ΠΑΝΤΑ .Ο ΠΣΑΕΜΘ θα μεριμήσει αμεσα για την βοηθεια στον συναδελφο μας .Περιμένουμε απο τον καθένα να δειξει την ευαισθησία του, οπως πάντα πράττει και να κινητοποιηθεί για την στήριξη της οικογένειας αυτης.
  Απο οικιακο εξοπλισμο δεν εχει τιποτα!!!Θα προτειναμε να του στειλουμε σαν συλλογος καποιες ηλεκτρ.συσκευες πχ ενα ψυγειο η ενα πλυντηριο .Οποιος συναδελφος θελει να βοηθησει για το σκοπο αυτο μπορει να βαλει οτι ποσο επιθυμει στο λογαριασμο του συλλογου μας μεχρι την Πεμπτη 29 Δεκεμβριου 2016 ,οτι μπορει για το σκοπο αυτο.Εμεις θα ερθουμε σε συνενοηση με τον Κωτσοβολο Χιου να του δωσουν ΑΜΕΣΑ οτι ηλ.συσκευη θα του στειλουμε.
  ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Αρ. λογαριασμού: 5354-014426-315 ΙΒΑΝ : GR51 0172 3540 0053 5401 4426 315 ειναι ο λογαριασμος του συλλόγου μας και περιμενουμε την εμπρακτη συμπαρασταση για τον συνάδελφο μας.Σας ευχαριστουμε και σας ευχομαστε Χρονια Πολλα .Ειμαστε δυνατοι και δεν το βαζουμε κατω με ΤΙΠΟΤΑ!!!

  Χρονια σας Πολλά

  εκ του ΔΣ ΠΣΑΕΜΘ

  • Custom avatarΠΣΑΕΜΘ λέει:

   Αγαπητοί συνάδελφοι

   το Δ.Σ του συλλόγου μας ,και μετά από απαίτηση των μελών και των φίλων του συλλόγου μας,που επιθυμούν να συνεισφέρουν για να βοηθήσουν στην προσπάθεια του ΠΣΑΕΜΘ για την ενίσχυση του συναδέλφου μας από τη Χίο που κάηκε το σπίτι του,αποφάσισε να παρατείνει για μιά ακόμα ημέρα την προθεσμία κατάθεσης στο λογαριασμό του συλλόγου μας χρημάτων για όποιον επιθυμεί και δεν πρόλαβε να το κάνει μέχρι της Πεμπτη,λόγω υποχρεώσεων και μεγάλης κίνησης στίς τράπεζες.
   Έτσι λοιπόν όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να το κάνει μέχρι και σήμερα Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016.

   Ευχαριστούμε από καρδιάς

   Εκ του Δ.Σ

  • Custom avatarΠΣΑΕΜΘ λέει:

   Oσοι συνάνθρωποι δεν πρόλαβαν λόγω φόρτου να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του συλλόγου μας, και επιθυμούν να συνεισφέρουν στην οικογένεια του συναδέλφου για την επισκευή της οικίας να μην καταθέτουν πλέον χρήματα στο λογαριασμό του συλλόγου μας αλλά απευθείας στην οικογένεια στον παρακάτω λογαριασμό:

   ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 5702-082708-271
   GR7201727020005702082708271
   BIC PIRBGRAA
   ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

 10. ΝΙΚΟΣΝΙΚΟΣ λέει:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ!! ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ-ΕΝΝΟΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ!!

 11. NtasmanNtasman λέει:

  Για τα δίπλα εξάμηνα κανα νεότερο; Ξέρουμε αν θα βάλουν οροφή στα συντάξιμα χρόνια ;

 12. ΔημητρηςΔημητρης λέει:

  Εχω καταταγει στο Ναυτικο απο 9/1/1992,θα ηθελα να μαθω οσον αφορα την αναγνωριση πλασματικων ετων επειδη εχω πρωτοασφαλιστει στο ΝΑΤ το 1989,αν αυτο μου δινει την δυνατοτητα η οχι πληρωμης αυτων,ευχαριστω.

  • Το ΝΑΤ δεν είναι πλασματική υπηρεσία (είναι πραγματική – ερώτηση 4.8.Β στις FAQ) και δεν χρειάζεται αναγνώριση με εισφορές, αλλά μετράει αυτόματα στη σύνταξη (δεν γνωρίζω όμως τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά).
   Είναι σαν το ΙΚΑ, όσο εργαζόσουν πλήρωνες εισφορές σύνταξης και ο χρόνος μετράει ως συντάξιμος αυτοδίκαια.

   Στη σελίδα “Σύνταξη 2017” πρόσθεσε το χρόνο ΝΑΤ ως ένσημα ΙΚΑ (1 μήνας = 25 ένσημα).
   Η μόνη διαφορά είναι ότι στη σελίδα ο χρόνος ΙΚΑ υπολογίζεται πάντα με αποδοχές ~700 € (κατώτατη ασφάλιση), ενώ στο ΝΑΤ ίσως ασφαλιζόσουν με μεγαλύτερο μισθό.

 13. Custom avatarΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

  Γνωρίζει κανείς, ποιο είναι το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των καταταγέντων από 01-01-2011 και μετά;

    • ΓΙΑΝΝΗΣΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

     Καλημέρα,
     Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ στρατιωτικοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ (δεν υπάρχει στο ΙΚΑ) ούτε μπορούν να εξαγοράσουν ΤΩΡΑ τους ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΎΣ ΧΡΟΝΟΥΣ (σπουδές) παρά μόνον, όταν έχουν 3.600 ΕΝΣΗΜΑ και 58 έτος..! Οπότε ξέρει κανείς, τι ακριβώς ισχύει;

     • Σύμφωνα με αυτή την εγκύκλιο: http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/GEN_A31_273_28_14-10-2011.pdf
      μπορείς να αναγνωρίσεις τις σπουδές ή/και τη θητεία οποτεδήποτε.
      Σελίδα 6: “Σημειώνουμε ότι, το δικαίωμα για την εν λόγω αναγνώριση είναι απρόθεσμο, δεδομένου ότι, δεν τίθεται συγκεκριμένη προθεσμία στο νόμο, εντός της οποίας θα πρέπει να ασκηθεί, η δε αίτηση αναγνώρισης μπορεί να υποβληθεί ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στο φορέα, όμως προκειμένου να συνυπολογισθεί και να αξιοποιηθεί συνταξιοδοτικά ο χρόνος αυτός από τον ασφαλισμένο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ή και προαιρετικής ασφάλισης.
      Η σχετική αίτηση αναγνώρισης μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους του οποίου τις προϋποθέσεις επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος να κατοχυρώσει …”

      Απευθύνσου στο ΙΚΑ άμεσα μήπως προλάβεις να υποβάλεις αίτηση αναγνώρισης μέχρι την 31-12-2016.

     • Custom avatarΓιάννης λέει:

      Κύριε Καρασαββίδη. Ευχαριστώ πολύ, για τι πολύτιμες συμβουλές σας, από το ΙΚΑ μου είπαν ότι από 1-1-2017 και οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ στρατιωτικοί (προσληφθέντες απο1-1-2011 και μετά) εντάσσονται στο ίδιο καθεστώς (Ε.Φ.Κ.Α) με τους παλαιότερους, δηλαδή μπορούν να εξαγοράσουν μάχιμη πενταετία, στρατό, σπουδές κ.α. Είναι όντως έτσι;

     • Αφού σε ενημέρωσαν προφανώς θα ισχύει, δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτε για τις διαδικασίες του ΙΚΑ (υπάρχουν άλλοι συνάδελφοι που βοηθούν σε αυτές τις ερωτήσεις).

      Το κακό είναι ότι από 1-1-2017 το κόστος αναγνώρισης αυξάνεται κατά 50% μόνο για τους ΔΥ:
      https://enstoloi.net/simantiki-allagi-stis-anagnorisis/
      Όμως στο ΙΚΑ λογικά το κόστος τριπλασιάζεται, αφού οι εισφορές εργοδότη (που τις πληρώνεις εσύ στην αναγνώριση) παραμένουν στο 13,33% (+6,67% = 20% σύνολο).

      Εάν δεν υπάρξει καμία αλλαγή στα παραπάνω, το κόστος αναγνώρισης είναι απαγορευτικό (και δεν συμφέρει οικονομικά) για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.

 14. Δημητρης75Δημητρης75 λέει:

  Πρακτικά και όχι θεωρητικά στς συνολικες καθαρές αποδοχές υπάρχει μια μείωση της τάξης των 3 ευρώ και κάτι ψιλά για το παράδειγμα των 39.87 .Αρα η αναγνωρίζει κοστίζει 36 κάτι …Κρατησεις Β εξαμηνου 2016 το παράδειγμα .

  • Δεν υπάρχει πρακτικά και θεωρητικά, στους νόμους το θεωρητικό είναι πάντα ίσο με το πρακτικό, γιατί το αντίθετο θα σήμαινε ότι κάποιος σε κλέβει!
   Για να συγκρίνεις 2 μισθοδοσίες (χωρίς και με εισφορά 5ετίας) θα πρέπει να έχουν ακριβώς ίδια όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, δηλαδή βασικό μισθό, ΕΧΥ, παιδιά, όλα τα επιδόματα, τα πενθήμερα και τα νυχτερινά κλπ.

   Μπορείς πολύ εύκολα να δεις ότι η μείωση στις ονομαστικές εισφορές είναι 22 ή 29% (ανάλογα με το συνολικό εισόδημα) στη σελίδα “Μισθολόγιο 2016”. Βάλε στο κενό πεδίο [Διάφορες κρατήσεις] ένα ποσό πχ. 100 € και δες πόσο μειώνεται το πληρωτέο.

 15. Custom avatarΜιχάλης λέει:

  Πάντως σε συνέχεια του σχολιασμού του κ.Καρασαββίδη περί πληρωτέου ποσού για τις αναγνωρίσεις που μειώνονται από 22% και 29% από την ονομαστική πράξη που προκύπτει από τον κώδικα φορολογίας όπου ισχύει ακριβώς όπως το αναφέρει . Ισχύει και κάτι ακόμη έστω ότι αναγνωρίζεις κάποιον χρόνο( είτε μάχιμη είτε θητεία κ.τ.λ) εάν π.χ έχεις μικτό ποσό αποδοχών 1500 ευρώ και 18 μήνες θητεία :Τότε Ονομαστική πράξη αναγνώρισης 1500 x 18 x 6.67% (μέχρι 31/12/2016) = 1800.9 Ευρώ Ονομαστική . Τώρα σαν πληρωτέα μείωση θα είναι 1800,9 x 22% = 1404.72: 18 μήνες 78 ευρώ τον μήνα από 100,05 τον μήνα που ήταν η ονομαστική. Εδώ θέλω να προσθέσω ότι η εισφορά με δόσεις συμφέρει διότι έστω καταβολή με εφάπαξ με 10% μείωση προκύπτει 1800,9 x 10% =1628.1- 1404,72 = 223 ευρώ διαφορά κερδισμένος.

  Με εκτίμηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar