Σελίδα υπ' αριθ. 66 με σχόλια ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα υπ' αριθ. 66 με σχόλια ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Καλησπέρα και καλή χρονιά. Είμαι απόφοιτος ΣΝΔ (εισαγωγή το 92). Άρα παλιός ασφαλισμένος. Υπολογίζοντας την σύνταξη για 2027 (35 χρόνια) με πληρωμένα τα 5 πλασματικά το σύστημα βγάζει περίπου 1610. Βάζοντας τα ίδια ακριβώς στοιχεία (παιδιά, χρόνια στους βαθμούς) στοιχεία κάποιος που εισάγεται στη σχολή το 1993 και παίρνει σύνταξη το 28 (35 χρόνια επίσης) με τις ίδιες ημερομηνίες αλλάζοντας μόνο τα έτη το σύστημα βγάζει 1660!! Δεν είναι περίεργο μιας και όσοι μπήκαν στη σχολή το 1993
εντάσσονται στο νέο μισθολόγιο?Μάλλον εννοείς ότι από το 1993 οι συνάδελφοι είναι “νέοι” ασφαλισμένοι, όπως λέμε παρακατιανοί!
Όμως με το ισχύον ασφαλιστικό, η σύνταξη δεν εξαρτάται από αυθαίρετες ταμπέλες όπως γινόταν παλιά (παλιός / νέος ασφαλισμένος, δημόσιος υπάλληλος, στρατιωτικός, ιδιωτικός υπάλληλος, ταξιτζής, μανάβης κλπ), παρά μόνο από 2 στοιχεία: τα έτη και τις εισφορές σύνταξης που έχουν καταβληθεί.
.
Με αυτό το δεδομένο το αποτέλεσμα δεν είναι περίεργο αλλά αναμενόμενο, λογικό και απόλυτα δίκαιο, όπως αναλύεται στην ερώτηση 2.2 παρ. Γ.1 ~ Γ.3 στην ενότητα FAQ (διαφορά παλαιών και νέων ασφαλισμένων).
Προφανώς και δεν υπάρχουν παρακατιανοί! Η ερώτηση απλώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι μου έκανε εντύπωση η διαφορά που ανέφερα. Και με την παραπομπή στην ενότητα FAQ όλα είναι ξεκάθαρα και λογικά. Ευχαριστώ πολύ για την επεξήγηση . Την επίθεση όμως δεν την καταλαβαίνω ούτε το ύφος σας. Λυπάμαι! Λίγο σεβασμός σε ανθρώπους που αν μη τι άλλο δεν γνωρίζετε
Δεν υπήρξε επίθεση ούτε θα έπρεπε να θιγείς, αφού ο χαρακτηρισμός “παρακατιανοί” ήταν δικός μου και δεν αποδόθηκε σε σένα.
Επειδή ίσως δεν το γνωρίζεις, θα πρέπει να δηλώσω ότι και εγώ είμαι παλιός ασφαλισμένος.
Όμως το γεγονός ότι οι νέοι ασφαλισμένοι πλήρωναν μεγαλύτερες εισφορές αλλά δικαιούνταν μικρότερη σύνταξη, κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη είναι ακριβώς ο ορισμός του παρακατιανού!
Παρά ταύτα κανένας δεν διαμαρτυρόταν για δεκαετίες, διότι ο διαχωρισμός θεωρούνταν κανονικότητα και αυτή η αδικία βόλευε τους παλιούς που ήταν περισσότεροι (= κοινωνικός αυτοματισμός).
.
Θα πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψουν οι δύο αστικοί μύθοι που κυκλοφορούν:
α. Ότι είναι πλεονέκτημα να είσαι παλιός ασφαλισμένος (δεν ισχύει από το 2016).
β. Ότι η διάκριση παλιού / νέου ασφαλισμένου έχει σημασία για τη θεμελίωση (δεν ισχύει από το 2010).
.
Τέλος θεωρώ ότι και οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2017 (όπως εσύ) είναι “παρακατιανοί” σε σχέση με τους παλιούς συνταξιούχους προ 2016, και αυτό επίσης δεν πρέπει να το εκλάβεις ως μομφή, εκτός εάν θεωρείς ότι δεν υπάρχει αδικία!
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Προφανώς και πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη! Επίσης οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα και όχι το 2010! Προφανώς οι παλιοί ασφαλισμένοι (πριν τις αλλαγές) είναι προνομιούχοι σε σχέση με εμάς αλλά νομίζω ότι υπήρχε στρέβλωση που θα μας οδηγούσε στα βράχια! 45 άρηδες συνταξιούχοι δεν νομίζω ότι είναι σωστο! Γενικά για να το ελαφρύνω, θα ‘έλεγα ότι είμαστε οι άτυχοι της Ιστορίας! Και πάλι σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και για την ακρίβεια αυτών που γράφετε! Είναι πολύτιμος οδηγός
Καλησπέρα και καλή χρονιά σε περίπτωση αποστρατείας στελέχους του ΓΕΝ τι γίνεται με την υγειονομική περίθαλψη του ίδιου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του; κρατάει τα βιβλιάρια των παιδιών του; και εξακολουθεί να πηγαίνει σε συμβεβλημένους γιατρούς ;
Όταν αποστρατεύεσαι παραδίδεις όλα τα βιβλιάρια στο ΓΕΝ και βγάζεις καινούργια από ΕΦΚΑ. Θα σού πούνε στο ΓΕΝ τίς διαδικασίες.
Καλησπερα και καλή χρονιά κ.Αχιλλεα!
Θα ήθελε μια ενημέρωση όσον αφορά τι αλλαγές που έγιναν στα μερίδια του μτν και συγκεκριμένα στον βαθμό του σημαιοφόρου και ανθυποπλοίαρχου ΕΜΘ
Ευχαριστώ πολύ.
Προσωπικά δεν γνωρίζω καμία εξέλιξη για αυτό το θέμα και δεν έχει αλλάξει η επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΟΕΜΝ: ΜΤΝ – ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΚΟΕΜΝ
Με το ΦΕΚ Β5584 21/9/2023 έχουν οριστεί 65 μερίδια ΕΚΟΕΜΝ για Σημαιοφόρο Γ΄ Κατηγορίας μισθολογικής κατάταξης.
Στην σελίδα Σύνταξη ΓΕΝ έχει γίνει η αλλαγή. Προφανώς από παραδρομή δεν έχει ενημερωθεί η σελίδα του ΜΤΝ.
Η Σοφία προφανώς αναφέρεται στο έγγραφο του ΜΤΝ που καθορίζει τις τιμές μερισμάτων του ΜΤΝ για το 2025.
https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%A8%CE%A3746%CE%A8%CE%A7%CE%97%CE%9C-%CE%9A%CE%95%CE%9E?inline=true
Όμως δεν έγιναν αλλαγές στις τιμές μερισμάτων των βαθμών σημαιοφόρου και ανθυποπλοίαρχου Γ΄ Κατηγορίας μισθολογικής κατάταξης αλλά για τους αντίστοιχους βαθμούς Β΄ Κατηγορίας μισθολογικής κατάταξης (σε σύγκριση με τις τιμές του 2024).
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A82%CE%96%CE%9146%CE%A8%CE%A7%CE%97%CE%9C-%CE%9A%CE%9E%CE%A4?inline=true
Μετά από παλαιότερη ενημέρωση του GEORGIOSP, το Σεπτέμβριο 2023 είχαν ενημερωθεί τα μερίδια ΕΚΟΕΜΝ για Σημαιοφόρους ΕΜΘ, τα οποία δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα.
.
Όμως χάρη στην ερώτηση της Σοφίας και τα έγγραφα που παρέθεσε σήμερα ο GEORGIOSP, ενημερώθηκαν σήμερα και τα μερίσματα ΜΤΝ για διαγραφή μετά το 2024, επ’ ευκαιρία αλλαγής της σελίδας λόγω ΒΟΕΑ.
Η κυριότερη διαφορά αφορά τα μερίσματα των αποφοίτων ΑΣΣΥ (αύξηση 12 € περίπου) και του μερίσματος Σημαιοφόρου ΕΜΘ (αύξηση 20 € περίπου) που αποστρατεύθηκαν από 1-1-2024, όπως αναφέρεται στο τελευταίο έγγραφο του ΜΤΝ.
Δεν κατέστη δυνατή η εύρεση της απόφασης ΔΣ/ΜΤΝ 28/07.06.2023 που αναφέρεται στο έγγραφο του ΜΤΝ και καθορίζει το μέρισμα για Σημαιοφόρους ΕΜΘ με αποστρατεία από 1-1-2022 έως 31-12-2023.
καλησπέρα κύριε Αχιλλέα καλή χρονιά από παραγωγική σχολή υπαξιωματικών έχω 24 χρόνια πραγματική μαζί με τη σχολή συν έχω πλήρωσει 5 πλασματικά,αν αποστρατευω αυτεπάγγελτα λόγω κρίσεων σε σύνολο 29 έτη πόσο θα είναι η σύνταξη περίπου
https://enstoloi.net/calculation/sintaxi-gen/
https://enstoloi.net/astynomia/comment-page-618/#comment-122910
Καλημέρα καί χρόνια πολλά! Θά ήθελα να ρωτήσω τί θά γίνει από εδώ καί πέρα με τόν θεσμό τών ΕΠΟΠ καί τί προβλέπεται μισθολογικά καί βαθμολογικά αφού η προκήρυξη αναφέρει ότι καί εμείς ανήκουμε καί δικαιούμαστε ότι και οι άλλες κατηγορίες τών μη παραγωγικών σχολών!
Χρόνια πολλά Δημήτρη! Δεν αλλάζει κάτι στο θεσμό ούτε μισθολογικά ,ούτε βαθμολογικά! Το μόνο που αλλάζει είναι ότι παραμένετε ε.ε είτε μέχρι τη συμπλήρωση 35 χρόνων είτε την ηλικία των 60 χρόνων.
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά σε όλους ! Κύριε Καρασαββίδη σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το υπέροχο σάιτ όπου παρέχεται πολλές πληροφορίες.Η ερώτηση μου είναι το 1992 κατατάχτηκα σαν ΟΠΥ 3 σειρά.Προ κατατάξεως εργαζόμουν σε ιδιωτικό τομέα με κανονική ασφάλιση ΙΚΑ.Στην εφαρμογή ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ υπάρχει ένα κουτάκι όπου αναφέρεται ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ .Παρακαλώ μπορεί αυτό να έχει καμια σχέση με την περιπτωσή μου?Σε τι ακρβώς αναφέρεται;
Ευχαριστώ και Καλή χρονιά σε ολους
Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Σε αυτό το πεδίο μπαίνει μόνο προϋπηρεσία που επηρεάζει το μισθολογικό κλιμάκιο, όπως τυχόν προϋπηρεσία στο δημόσιο.
Με προϋπηρεσία ΙΚΑ το κλιμάκιο του μισθού σου δεν αυξάνεται και λογικά είναι αυτό που υπολογίζεται στη σελίδα Μισθολόγιο 2025.
Οι μήνες ΙΚΑ θα μετρήσουν στη σύνταξη και στο ΜΤΝ (εάν αφορούν ένσημα ΙΚΑ – ΤΕΑΜ με επικουρική ασφάλιση).
Kαλησπέρα σας.
Σήμερα κοινοποιήθηκε το φύλλο μισθοδοσίας Ιαν 2025 και βλέπω ότι οι κρατήσεις υγειονομικής περίθαλψης παραμένουν στο 2,55%. Μήπως η μείωση 0,5% ισχύει μόνο για όσους είναι ασφαλισμένοι στο ΕΟΠΠΥ?
Σωστά.
Καλησπέρα σας,
θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία εφαρμογή που θα αφορούσε την αναγνώριση της πενταετίας, με αποτελέσματα όπως το ποσό που θα χρειαστεί να πληρωθεί ανάλογα με τα χρόνια αναγνώρισης (σχολής ή όχι).
Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν η τελική σύνταξη επηρεάζεται αναγνωρίζοντας τα έτη σχολής σε σύγκριση με την αναγνώριση των ετών εν ενεργεία
Ευχαριστώ
Ξεκινώντας από το δεύτερο, εάν η αποφοίτηση από τη σχολή είναι προ 2002 δεν επηρεάζεται ο μέσος όρος, εάν είναι μετά επηρεάζεται αρνητικά (μειώνεται), αφού ο συντάξιμος μισθός σχολής είναι πολύ μικρός.
Στη σελίδα Σύνταξη ΓΕΝ το κόστος 5ετίας υπολογίζεται προσεγγιστικά για τα έτη σχολής (από κατάταξη).
Για περίοδο ε.ε. το κόστος αναγνώρισης / μήνα είναι πολύ εύκολο να βρεθεί, αφού είναι ίσο με τις εισφορές σύνταξης στη μηνιαία ανάλυση μισθού κατά την περίοδο που αναγνωρίζεται.
καλησπερα σας κυριε καρασαββιδη συγχαρητηρια για την σπουδαια δουλεια σας! θα ηθελα να ρωτησω εγω καταταχθηκα το 1997 ως εμθ,πριν ειχα ενσημα ικα απο το 1991,ο υπολογισμος συνταξης θα γινετε σαν παλιος η σαν νεος.ευχαριατω.
Εξαρτάται από το τι είχες κάνει όταν κατατάχθηκες, εάν κατέθεσες τα ένσημα ΙΚΑ στην υπηρεσία τότε θεωρήθηκες (και πληρωνόσουν από το 1997) ως παλιός ασφαλισμένος.
Εάν δεν ενημέρωσες την υπηρεσία για το ΙΚΑ, τότε υποχρεωτικά σε αντιμετώπισε ως νέο ασφαλισμένο.
Καλησπέρα σας κύριε Καρασαββίδη και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα που έχετε δημιουργήσει. Θα ήθελα να ρωτήσω είμαι Ανθυποπλοίαρχος έχω καταταγεί στην ΣΜΥΝ το 1996 παντρεμένος με δυο παιδιά, αν κάνω αίτηση αποστρατείας χωρίς να δικαιούμαι άμεσα σύνταξη ποιό θα είναι το ποσό εφάπαξ που δικαιούμαι?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Δεν δικαιούσαι άμεσα εφάπαξ γιατί η λήψη εφάπαξ προϋποθέτει τη λήψη σύνταξης.
Για παραίτηση χωρίς σύνταξη δικαιούσαι τα αναφερόμενα στην ερώτηση 2.3 παρ. Γ.1.ε ~ ζ.1 στην ενότητα FAQ.
Καλησπέρα. Στην εφαρμογή σύνταξης ΓΕΝ στο πεδίο προέλευση οι αξιωματικοί απόφοιτοι παραγωγικής σχολής τι βάζουμε; Σ. Υπξκών ή Υπ→Αξκός, γιατί υπάρχει διαφορά στο ποσό της σύνταξης (μικρή βέβαια) αλλά και στο ΒΟΕΑ (αρκετά μεγάλη).
https://enstoloi.net/ipologismos-sintaxi-stratiotikon-metataxi/
https://enstoloi.net/metataxi-stratiotikon-ypxkos-axkos/
Αναπροσαρμογή του ύψους του ποσού του βοηθήματος λόγω θανάτου εν αποστρατεία μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/1080706/yp.-apofasi-f.951-13-300324-s.3272-2024
Καλημέρα, ξέρουμε στο Π.Ν πόσο περίπου παίρνει από την ημέρα αίτησης αποστρατειας μέχρι την διαγραφή; Επίσης από την διαγραφή μέχρι την λήψη σύνταξης και εφάπαξ; Ευχαριστώ.
Περιπου τρεις με τεσσερις μηνες απο προσωπικη εμπειρια για εφαπαξ κ συνταξη οσο αφορα την αιτηση αποστρατειας εξαρταται ποτε εχει συμβουλιο
Ευχαριστώ
Κε Καρασαβίδη , οταν η αιτηση αποστρατειας με θεμελιωση ειναι χρονικά εγγύς της αιτησης αποστρατειας σε ηλικία 60 ετων , ποια απο τις δυο συμφέρει ;
Γενικά η ερώτησή σου μεταφράζεται ως εξής: “Συμφέρει να παραμείνω εν ενεργεία μετά τη θεμελίωση;”
Αυτή ακριβώς η ερώτηση είναι ο λόγος δημιουργίας του site και της δημιουργίας τόσων εφαρμογών.
Αφού διαβάσεις πρώτα αυτό το άρθρο: Τρόπος χρήσης και αξιοποίησης του site
θα δεις ότι μπορείς να υπολογίσεις μόνος σου και τη σύνταξη και τα μερίσματα και το εφάπαξ σε όποια ηλικία και εάν φύγεις (είτε 59,5 είτε 60 είτε 60,5 είτε 61 ετών κλπ).
Το εάν η διαφορά σε σύνταξη και εφάπαξ είναι σημαντική συγκρίνοντας όλα παραπάνω ενδεχόμενα και το τι ακριβώς “συμφέρει” μπορείς να το αποφασίσεις μόνο εσύ, διότι η λέξη “συμφέρει” έχει εντελώς διαφορετική σημασία για τον καθένα, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και τις υποχρεώσεις του.
.
Πχ. πόσα ευρώ διαφορά στη σύνταξη και πόσα ευρώ διαφορά στο εφάπαξ θεωρείς ότι σε συμφέρουν;
Εάν γινόταν η ίδια ερώτηση σε όλους τους συναδέλφους, εκτιμάς ότι θα έδιναν όλοι την ίδια απάντηση;
Εάν ίσχυε αυτό, τότε είτε θα έφευγαν όλοι αμέσως μόλις θεμελίωναν, είτε θα παρέμεναν όλοι ε.ε.
Καλημέρα σας είμαι Επικελευστής από ΣΜΥΝ κατατάχθηκα στη σχολή το 2018, υπηρετώ στα υποβρύχια περίπου 2,5 χρόνια, επειδή υπάρχει θολό τοπίο για όσους είναι ασφαλισμένοι μετά το 2011 και πληρώνω κανονικά τις εισφορές για τα διπλά χρόνια (6μηνα καταδυτικά) μήπως γνωρίζετε τι ισχύει για εμάς συνταξιοδοτικά; για να μην πληρώνουμε τις εισφορές για τα διπλά χρόνια (6μηνα καταδυτικά) αν αυτές δεν αξίζουν…Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Όντως είναι θολό το τοπίο και ειδικά για τα εξάμηνα επικινδυνότητας, λόγω του ανώτατου ορίου αναγνώρισης πλασματικού χρόνου (7 έτη) που ισχύει για το ΙΚΑ –> https://i.imgur.com/RJaGdCY.png
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ (62 έτη), καθώς τότε οι στρατιωτικοί παραγωγικής σχολής θα διαθέτουν ήδη 49 συντάξιμα έτη (44 + 5ετία).
.
Εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση (που είναι πιθανή αλλά όχι σίγουρη) δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτε.
Σε κάθε περίπτωση είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις συνταξιοδοτικές διατάξεις που θα εφαρμοστούν μετά από δεκαετίες.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησησας και συγχαρητήρια για το site που είναι κατανοητό και εύχρηστο στον οποιοδήποτε.
Καλημέρα.
Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία έχει αλλάξει το ασφαλιστικό καθεστώς των στρατιωτικών με κατάταξη μετά την 1/1/2011 αλλά δεν έχουν αλλάξει οι διατάξεις περί ιεραρχίας και εξέλιξης. Αυτές είναι οι Ν3883/2010 για ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ και ΝΔ445/1974 για ΕΠΟΠ.
Έτσι για όλους τους στρατιωτικούς θα έρχεται η αυτεπάγγελτη αποστρατεία, σε ηλικίες από 50 (ΕΠΟΠ) ή 54 έως 58 (ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ), χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης αφού δεν θα πληρείται το ηλικιακό όριο των 62 ετών.
Προσωπικά εκτιμώ ότι το νομικό κενό που υπάρχει θα λυθεί. Όπως όμως επισημαίνει ο κος Καρασαββίδης δεν υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για το πότε θα έλθει η λύση ούτε και ποια θα είναι αυτή.
Ακριβώς όπως τα περιγράφετε…..
Το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν είναι καθόλου ελκυστικό πλέον για όλους αυτούς τους λόγους.
Παίρνουμε σύνταξη στα 50 οι ΕΠΟΠ ναι η όχι. Επικρατεί ένα χάος όπου συζητιέται αυτό το θέμα.
https://enstoloi.net/stratos/comment-page-413/#comment-132274