Σελίδα υπ' αριθ. 66 με σχόλια ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα υπ' αριθ. 66 με σχόλια ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό (διαβάστε πρώτα την ενότητα FAQ / Συχνές Ερωτήσεις).
Αναπροσαρμογή του ύψους του ποσού του βοηθήματος λόγω θανάτου εν αποστρατεία μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/1080706/yp.-apofasi-f.951-13-300324-s.3272-2024
Καλημέρα, ξέρουμε στο Π.Ν πόσο περίπου παίρνει από την ημέρα αίτησης αποστρατειας μέχρι την διαγραφή; Επίσης από την διαγραφή μέχρι την λήψη σύνταξης και εφάπαξ; Ευχαριστώ.
Περιπου τρεις με τεσσερις μηνες απο προσωπικη εμπειρια για εφαπαξ κ συνταξη οσο αφορα την αιτηση αποστρατειας εξαρταται ποτε εχει συμβουλιο
Ευχαριστώ
Κε Καρασαβίδη , οταν η αιτηση αποστρατειας με θεμελιωση ειναι χρονικά εγγύς της αιτησης αποστρατειας σε ηλικία 60 ετων , ποια απο τις δυο συμφέρει ;
Γενικά η ερώτησή σου μεταφράζεται ως εξής: “Συμφέρει να παραμείνω εν ενεργεία μετά τη θεμελίωση;”
Αυτή ακριβώς η ερώτηση είναι ο λόγος δημιουργίας του site και της δημιουργίας τόσων εφαρμογών.
Αφού διαβάσεις πρώτα αυτό το άρθρο: Τρόπος χρήσης και αξιοποίησης του site
θα δεις ότι μπορείς να υπολογίσεις μόνος σου και τη σύνταξη και τα μερίσματα και το εφάπαξ σε όποια ηλικία και εάν φύγεις (είτε 59,5 είτε 60 είτε 60,5 είτε 61 ετών κλπ).
Το εάν η διαφορά σε σύνταξη και εφάπαξ είναι σημαντική συγκρίνοντας όλα παραπάνω ενδεχόμενα και το τι ακριβώς “συμφέρει” μπορείς να το αποφασίσεις μόνο εσύ, διότι η λέξη “συμφέρει” έχει εντελώς διαφορετική σημασία για τον καθένα, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και τις υποχρεώσεις του.
.
Πχ. πόσα ευρώ διαφορά στη σύνταξη και πόσα ευρώ διαφορά στο εφάπαξ θεωρείς ότι σε συμφέρουν;
Εάν γινόταν η ίδια ερώτηση σε όλους τους συναδέλφους, εκτιμάς ότι θα έδιναν όλοι την ίδια απάντηση;
Εάν ίσχυε αυτό, τότε είτε θα έφευγαν όλοι αμέσως μόλις θεμελίωναν, είτε θα παρέμεναν όλοι ε.ε.
Καλημέρα σας είμαι Επικελευστής από ΣΜΥΝ κατατάχθηκα στη σχολή το 2018, υπηρετώ στα υποβρύχια περίπου 2,5 χρόνια, επειδή υπάρχει θολό τοπίο για όσους είναι ασφαλισμένοι μετά το 2011 και πληρώνω κανονικά τις εισφορές για τα διπλά χρόνια (6μηνα καταδυτικά) μήπως γνωρίζετε τι ισχύει για εμάς συνταξιοδοτικά; για να μην πληρώνουμε τις εισφορές για τα διπλά χρόνια (6μηνα καταδυτικά) αν αυτές δεν αξίζουν…Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
Όντως είναι θολό το τοπίο και ειδικά για τα εξάμηνα επικινδυνότητας, λόγω του ανώτατου ορίου αναγνώρισης πλασματικού χρόνου (7 έτη) που ισχύει για το ΙΚΑ –> https://i.imgur.com/RJaGdCY.png
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ (62 έτη), καθώς τότε οι στρατιωτικοί παραγωγικής σχολής θα διαθέτουν ήδη 49 συντάξιμα έτη (44 + 5ετία).
.
Εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση (που είναι πιθανή αλλά όχι σίγουρη) δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτε.
Σε κάθε περίπτωση είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις συνταξιοδοτικές διατάξεις που θα εφαρμοστούν μετά από δεκαετίες.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησησας και συγχαρητήρια για το site που είναι κατανοητό και εύχρηστο στον οποιοδήποτε.
Καλημέρα.
Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία έχει αλλάξει το ασφαλιστικό καθεστώς των στρατιωτικών με κατάταξη μετά την 1/1/2011 αλλά δεν έχουν αλλάξει οι διατάξεις περί ιεραρχίας και εξέλιξης. Αυτές είναι οι Ν3883/2010 για ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ και ΝΔ445/1974 για ΕΠΟΠ.
Έτσι για όλους τους στρατιωτικούς θα έρχεται η αυτεπάγγελτη αποστρατεία, σε ηλικίες από 50 (ΕΠΟΠ) ή 54 έως 58 (ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ), χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης αφού δεν θα πληρείται το ηλικιακό όριο των 62 ετών.
Προσωπικά εκτιμώ ότι το νομικό κενό που υπάρχει θα λυθεί. Όπως όμως επισημαίνει ο κος Καρασαββίδης δεν υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για το πότε θα έλθει η λύση ούτε και ποια θα είναι αυτή.
Ακριβώς όπως τα περιγράφετε…..
Το επάγγελμα του στρατιωτικού δεν είναι καθόλου ελκυστικό πλέον για όλους αυτούς τους λόγους.