Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε, θα μηδενιστεί η κράτηση αυτόματα.
Όμως δεν θα αυξηθεί η σύνταξη κατά 82 €, λόγω αυτού: Γιατί όλες οι αναγνωρίσεις κοστίζουν 22 ~ 30% φθηνότερα
Μπορείς να δεις πως θα διαμορφωθεί η σύνταξη και τα μερίσματα (αλλάζουν και αυτά), συμπληρώνοντας τη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” ανάλογα με το έτος διαγραφής σου και την παρ. Ε.7 εδώ: Διόρθωση σελίδων σύνταξης μετά την έκδοση ΣΠ
Φταίνε όμως και οι ενώσεις(ΠΟΕΣ-ΠΟΜΕΝΣ) που δεν ζητούν:
1. Συνάντηση επιτακτικά από τον Πρωθυπουργό. Οι κανόνες Ιεραρχίας αυτό επιβάλουν. Όμως ούτε και αυτές αναλαμβάνουν τέτοια πρωτοβουλία .Και αν δεν τους δεχτεί ο κ. Πρωθυπουργός να βγουν και να το καταγγείλουν σε όλα τα ΜΜΕ με συνεντεύξεις. Αυτή είναι η μόνη αποδεκτή και ορθή κίνηση κατά την άποψη μου. Παρακάμπτετε ΟΠΟΙΟΣΔΉΠΟΤΕ ακόμη και αν είναι Υπουργός αφού δεν δίνει τίς λύσεις ούτε σοβαρές απαντήσεις σε κανένα απο τα παραπάνω προβλήματα.
2.Γιατί αναλώνονται σε συνεχείς επερωτήσεις στη βουλή μέσω βουλευτών. Συνάντηση των ενώσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων ενημέρωση και αίτημα για συζήτηση στην βουλή σε επίπεδο Αρχηγών κομμάτων για όλα τα ασφαλιστικά προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των ΕΔ απο το 2010 και μετά και δεν έχουν λυθεί έως σήμερα. Σημείωση: Τα προβλήματα αυτά απασχόλησαν τουλάχιστον τουλάχιστον τρία (3) κόμματα που κυβέρνησαν .Είναι καιρός για σοβαρές πρωτοβουλίες και να αλλάξει η πεπατημένη τακτική που εφαρμόζεται χωρίς κανένα αποτέλεσμα .
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ΓΙΩΡΓΟΣ.K
21 Ιανουαρίου 2022 14:43
Ο κ. Υπουργός συμπεριφέρεται ως υπάλληλος που απλά διαπιστώνει και προωθεί ασφαλιστικές και άλλες αδικίες όμως αποποιείται ευθηνών .Λές και τα στελέχη ανήκουν σε άλλο Υπουργείο . Φαίνεται πολύ λίγος για αυτά τα καθήκοντα. Θα περάσει στην ιστορία ως ένα καινό ηγεσίας που απο την απραξία του έκανε μόνο ζημιά στα στελέχη .Δεν επικαιροποίησε ούτε καν την πρόταση από το 2019 για τα ασφαλιστικά θέματα που είχε υποβάλει η ΓΔΟΣΥ .Συνεχίζει ακόμη να τη επικαλείται.
Συνέχεια παρακάτω
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Κωσταs
21 Ιανουαρίου 2022 09:00
Πόσα νομοσχέδια υπέρ των στρατιωτικων , συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού, κατατέθηκαν την τελευταία τριετία? Πόσα κανένα? Εξαπάτηση…
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Ακης
20 Ιανουαρίου 2022 17:20
Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη για την πρόσθετη τριετία 90-95 ως προς την μείωση των εισφορών?
Κύριε Χρήστο, ανέβηκε άρθρο στο διαδίκτυο στις 10 Ιαν 22 όπου μας καθησύχαζαν ότι θα γίνει κανονικά η καταβολή του, χωρίς να αναφέρεται το ΠΟΤΕ όμως. Σε επικοινωνία μου με το ΚΤΣ, την περασμένη Παρασκευή 14 Ιαν 22 μού είπαν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από ΓΕΣ, από Τρίτη 18 Ιαν και βλέπουμε…. Όσο το είδατε εσείς, τόσο το είδαμε κι εμείς. Νιώθω σαν ενοχλητική ζητιάνα όταν ρωτάω και δεν το αντέχω. Κανονικά, έπρεπε να το πάρουμε πριν τα Χριστούγεννα, πέρισυ ο γιος μου το πήρε στις 23 Δεκ 20. Μία φίλη του το έχει πάρει, αλλά είναι στην Αεροπορία.
ΣΩΜΑ:
Στρατός
ilias
18 Ιανουαρίου 2022 10:33
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΣΤΗΣ ΤΟΥ 1996 ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΔΙΠΛΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΕΩΣ 2016.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΤΗΝ 5ΕΤΙΑ 1997-2001 ΩΣ ΔΙΠΛΗ???ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…
Φυσικά, εάν είχες υπηρετήσει τότε σε μάχιμη μονάδα. Πρόσεξε όμως να μην επικαλύπτεται ούτε μία ημέρα μεταξύ 5ετίας και εξαμήνων και εάν το εξάμηνο είναι τεχνικού να μην υπάρχει χρόνος πενταετίας στο 18μηνο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μη μετρήσει κάποιο εξάμηνο –> https://i.imgur.com/ZiWopEk.png
Εάν ρωτάς εάν δικαιούσαι διπλά εξάμηνα τότε η απάντηση είναι σίγουρα όχι.
Όσοι δικαιούνται διπλά εξάμηνα ενημερώνονται πολύ πριν λάβουν την αντίστοιχη ειδικότητα, περνούν ειδική εκπαίδευση και λαμβάνουν σχετικό επίδομα επικινδυνότητας (πχ. τεχνικοί ΤΕΝΞ).
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Ιωάννης
15 Ιανουαρίου 2022 20:33
Αρχικά να ευχαριστήσω τον κ. Καρασαββίδη για την τελευταία αναλυτική απάντηση του αλλά και τους υπόλοιπους συναδέλφους για τις απόψεις τους.
Μια τελευταία ερώτηση σε συνέχεια της https://enstoloi.net/stratos/comment-page-314/#comment-105429 ανάρτησης.
Επειδή σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό πρέπει πάλι να ασφαλιστών σε ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ? Μπορώ κάπως να συμπληρώσω αυτά τα 6 χρόνια που μου λείπουν για την συμπλήρωση της 40ετίας?
Η δική μου απάντηση είναι ότι εάν μετά την παραίτηση δεν ασφαλιστείς σε άλλο φορέα θα λάβεις σύνταξη σε ηλικία 67 ετών (ούτε 60, ούτε 65) και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο (!), ενώ με διαδοχική ασφάλιση σε άλλο φορέα θα δικαιούσαι σύνταξη το νωρίτερο σε ηλικία 62 ετών με 40 συντάξιμα έτη (και αυτό υπό προϋποθέσεις). Όμως ειδικά για θέματα διαδοχικής ασφάλισης θεωρώ ότι κανένας εδώ μέσα (εμού συμπεριλαμβανομένου) δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατανοεί πλήρως τις διατάξεις που ισχύουν (που έχουν αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια). . Όπως φαίνεται δεν αποτελεί πρόβλημα για σένα η απώλεια σταθερού εισοδήματος (του στρατιωτικού), ούτε η απώλεια της δυνατότητας συνταξιοδότησης με 35 έτη υπηρεσίας (+5ετία), άρα λογικά δεν έχεις οικονομική στενότητα. Κατά συνέπεια είναι παράλογο να βασίζεις μία τόσο σοβαρή απόφαση (παραίτηση χωρίς σύνταξη) στις ανώνυμες συμβουλές ενός συναδέλφου (Δήμος) που δεν τον γνωρίζεις καν, ο οποίος πιστεύει ότι κατανόησε το ασφαλιστικό επειδή έχει διαβάσει μερικά άρθρα στο διαδίκτυο. Στο ασφαλιστικό δεν εφαρμόζονται οι “απόψεις” του καθενός, αλλά οι διατάξεις νόμου όπως τις ερμηνεύει ο ΕΦΚΑ. Η μόνη λογική κίνηση που μπορείς (και… Διαβάστε τη συνέχεια »
Μέχρι την ψήφιση του Ν4387/2016 δεν υπήρχε η έννοια της αυτασφάλισης για τους δημοσίους υπαλλήλους, πολιτικούς ή στρατιωτικούς. Με τα άρθρα 18 και 37 του Ν4387/2016 καθιερώθηκε η δυνατότητα αυτασφάλισης για τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα με την ονομασία προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/198288 Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ χρειάστηκαν περίπου 20 μήνες για να εκδώσουν την εφαρμοστική εγκύκλιο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους προϋπήρχαν ήδη αντίστοιχες διατάξεις. 69ΣΥ465ΧΠΙ-038 (diavgeia.gov.gr) Κοντεύουν έξη χρόνια από την ψήφιση του Ν4387/2016 και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες οδηγίες για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς όπως σαφώς προβλέπεται από τον νόμο. Στην προαναφερόμενη εγκύκλιο, στην ενότητα ¨ 2. Υπακτέα Πρόσωπα¨ γίνεται αναφορά σε οδηγίες που θα δοθούν με νεότερο έγγραφο και οι οποίες θα αφορούν και τους στρατιωτικούς. Μέχρι την έκδοση των οδηγιών αυτών δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς θα υλοποιηθεί η δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης για τους στρατιωτικούς. Όποιος βασίζεται οικονομικά στον μισθό ή την σύνταξη του και για δικούς του λόγους θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αυτό δεν πρέπει να αποχωρήσει από… Διαβάστε τη συνέχεια »
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες κ. Καρασαββίδη και την συμβουλή σας, συμφωνώ ότι η επόμενη κίνηση μου πρέπει να είναι ένας εργατολόγος για να προγραμματίσω τα επόμενα βήματά μου.
Δυστυχώς το συνταξιοδοτικό μας έχει γίνει πολύ σύνθετο και είναι επιβαλλόμενη η προσφυγή σε εξειδικευμένους επιστήμονες.
Και πάλι σας ευχαριστώ καθώς και όλους τους συναδέλφους που ανέπτυξαν τις απόψεις τους.
Όσον αφορά τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, ισχύει το άρθρο 4 παρ. 1.β του Ν.4387/16: “β. Για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τα όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.”
.
Δηλαδή με την παρ. 1.α του άρθρου 4 του Ν.4387/16 ενσωματώνονται οι στρατιωτικοί στον ΕΦΚΑ (για λόγους οικονομίας κλίμακας και συγχώνευσης ταμείων), αλλά με την την παρ. 1.β αποσαφηνίζεται ότι για θέματα θεμελίωσης (πότε δικαιούται κάποιος σύνταξη) εξακολουθεί να ισχύει η προϋπάρχουσα νομοθεσία (ΚΠΣΣ και Ν.3865/10).
Αυτό αποτελεί απάντηση στο συνάδελφο Δήμο που διαβάζοντας στο διαδίκτυο ότι όλοι οι Έλληνες έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ (σωστό), συμπέρανε ότι για όλους πλέον ισχύουν οι ίδιες διατάξεις περί θεμελίωσης (εντελώς λάθος).
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Δήμος
15 Ιανουαρίου 2022 11:19
Μια διευκρίνηση προσ κ. Καρασσαβλιδη Ο ΕΦΚΑ ελέγχει τα ασφαλιστικά χρόνια που έχει κάποιος και όχι αν φορά στολή στην παρούσα φάση. Απλά επιχειρήματα : Ο νόμος της προεραιτικής ασφάλισης αναφέρει ότι μπορεί να υπαχθούν και στρατιωτικοί και αυτά τα χρόνια μετρούν στην συμπλήρωση της 40 ετίας όπως αναφέρει και ο ασφαλιστικός οδηγός του ΓΕΣ. Για να υπαχθεί όμως στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης πρέπει πρώτα να διαγραφεί από τις τάξεις του στρατεύματος άρα δεν θα φοράει στολή. Δεύτερο επιχείρημα όταν κάποιος απευθύνεται στον ΕΦΚΑ για απονωμή σύνταξης φυσικά και δεν είναι στρατιωτικός έχει ήδη διαγραφεί. Ο ΕΦΚΑ τότε προσμετρά τα σφαλιστικά του χρόνια και αποδείδει ή όχι σύνταξη.(Προσμετρά και αν είχε κάποια πριν την είσοδο στο στρατό ΙΚΑ π.χ , που τα έκανε χωρίς να φορά στολή. Τρίτο επιχείρημα Με τα γραφόμενά σας έχουμε παράνομο αρχηγό ΓΕΕΘΑ αφού έκλεισε τα 60 του το προηγούμενο έτος και παραμένει στο στρατό. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΛΑ : Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΕΝΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΩΗΝ ΦΟΡΕΑ. Τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο. Έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι είμαστε κάτι παραπάνω… Διαβάστε τη συνέχεια »
Η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στους στρατιωτικούς εξετάζεται από την υπηρεσία πριν τη διαγραφή, οπότε και γίνεται αποδεκτή ή όχι η αίτηση αποστρατείας (αλλιώς υποβάλλεται αίτηση παραίτησης).
Ο οδηγός του ΓΕΣ ισχύει όταν ο στρατός είναι ο τελικός φορέας ασφάλισης, δηλαδή ισχύει για στρατιωτικούς εν ενεργεία.
Εάν κάποιος παραιτηθεί και συνεχίσει με ασφάλιση ΙΚΑ, τότε ισχύει ο οδηγός συνταξιοδότησης του ΙΚΑ ως τελικού φορέα.
.
Επίσης στο άρθρο 25 παρ. 2 του ΚΠΣΣ αναφέρεται ότι: “Στρατιωτικός νοείται εκείνος που υπηρετεί στις ένοπλες Δυνάμεις, τη Χωροφυλακή και το Λιμενικό Σώμα και σε κάθε όπλο …. κλπ” που σαφώς μεταφράζεται ότι στρατιωτικοί θεωρούνται όσοι υπηρετούν (εν ενεργεία) και όχι όσοι υπηρέτησαν.
.
ΥΓ. Και τα 2 σκεπτικά σου (θεμελίωση και 5ετία) εκτός από λανθασμένα είναι και επικίνδυνα, διότι τέτοιου είδους παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει κάποιο συνάδελφο σε απώλεια δικαιώματος σύνταξης.
1ον Δεν εξετάζεται από την Υπηρεσία, Με 29 πραγματικά συνάδελφοι υπέβαλε αίτηση αποστρατείας , έγινε αποδεκτή και έχουν αποσταλεί στον ΕΦΚΑ για εξέταση. Μακάρι να εξετάζονται από ΥΠΕΘΑ, Πολύ απλά το ΥΠΕΘΑ δεν ξέρω αν γνωρίζετε έχει κάνει δεκτή την πρόσθετη πενταετία του Ν.4609 και εδώ και 3 χρόνια κάνει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ https://www.poes.gr/index.php/2019-11-13-13-11-11/2361-p-o-e-s-epipleon-syntaksimi-5-etia-apo-ton-anna-ston-kaiafa-kai-kapoioi-xairontai τελευταία στις 10 Ιαν 2022.
2ον Ναι αν συνεχίσει στο ΙΚΑ ισχύει ότι προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα, εδώ μιλάμε ότι δεν θα συνεχίσει άρα ο τελευταίος φορέα ειναι ο στρατος και θα κάνει εκεί την προαιρετική συνέχιση της ασφαλισης.
Δεν αναφέρεις εάν ο συγκεκριμένος συνάδελφος διαγράφηκε ή εάν αναμένεται πρώτα απάντηση από τον ΕΦΚΑ.
Εάν είναι το δεύτερο απλά άλλαξε ο φορέας ελέγχου της θεμελίωσης και αντί για το ΓΕΣ είναι ο ΕΦΚΑ, αλλά ο συνάδελφος δεν διαγράφεται μέχρι να αποδειχθεί ότι θεμελίωσε.
.
Όσο για την πενταετία το link που αναφέρεις υποστηρίζει ακριβώς τη δική μου άποψη, καθώς ένας προσεκτικός αναγνώστης διαβάζει ότι: “… ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με την απάντησή του γνώρισε, πλην των άλλων, αν και δεν ρωτήθηκε, ότι όσον αφορά στη δυνατότητα αναγνώρισης πέντε (5) ετών πραγματικής συντάξιμης Υπηρεσίας σε Μονάδες εκστρατείας, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, για το σύνολο των στελεχών των ΕΔ …”
άρα προωθείται η επέκταση της υπάρχουσας 5ετίας σε όλες τις Μονάδες και όχι μία δεύτερη 5ετία.
.
ΥΓ. Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι κόμματα και συνδικαλιστές για να ερμηνεύουν για λογαριασμό μου τους νόμους, διότι εκ των πραγμάτων δεν είναι αντικειμενικοί και υπάρχει συχνά θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης.
Εσύ ως Κώστας τι καταλαβαίνεις διαβάζοντας το νόμο και την εισηγητική έκθεση που παρέθεσα;
Καλησπέρα πάντος εγώ καταλαβαίνω-ερμηνευω ότι η 5ετια που κάνουν προτάσεις οι βουλευτές και οι ενώσεις ειναι για 2ερη. Η δήλωση του υπουργού είναι ότι βάση της οικονομικής κατάστασης και του ασφαλιστικου που ισχυει δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος. ΔΕΝ ΜΙΛΆΕΙ ΓΙΑ ΕΠΈΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΊΔΗ ΥΠΆΡΧΟΥΣΑΣ 5ΕΤΙΑΣ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΑΠΛΆ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΌΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΊΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΌΛΟ ΤΟ ΣΤΡΆΤΕΥΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΌΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΈΦΕΡΑ. Κατι τελευταιο Μα αφού ο νόμος εφαρμόζεται ήδη (της 1της5ετιας ) ο υπουργος τότε γιατί να λέει ότι δεν εφαρμόζεται?άρα μιλάει για δεύτερη που δεν εφαρμόζεται. Τωρα το αν θα εφαρμοστεί η οχι η 2ερη αυτο θα φανει στο μέλλον.
Αχιλλέα συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου https://enstoloi.net/stratos/comment-page-314/#comment-105414 . Όμως ο Κώστας και ο Γιώργος έχουν δίκιο όταν λένε ότι το ΥΠΕΘΑ μιλάει για επιπλέον πρόσθετη πενταετία. Βλ. στην απάντηση του υπουργού https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/11832900.pdf στην σελίδα 3 αναφέρει: ¨Ειδικότερα, προτάθηκαν τα παρακάτω: ● Η υπόψη 5ετία να προσμετράται επιπλέον του χρόνου που αναγνωρίζεται στο διπλάσιο ή τριπλάσιο σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.¨ Κατά την γνώμη μου στο συγκεκριμένο θέμα παίζεται παιχνίδι εντυπώσεων από κόμματα και ομοσπονδίες. Ο καθένας από αυτούς για τους δικούς του λόγους. Α. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές (2019) ο τότε ΑΝΥΕΘΑ με υπηρεσιακό σημείωμα ενημερώνει ( ποιους; ) ότι η παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν4609/2019 αφορά μια πρόσθετη 5τία για όλους και όχι επέκταση του δικαιώματος αναγνώρισης της ήδη ισχύουσας πενταετίας σε όσους έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητας τους ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού. Αυτό το υπηρεσιακό σημείωμα όσο και αν έχω ψάξει δεν έχω καταφέρει να το βρω στο διαδίκτυο. Β. Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές μια ομοσπονδία αναφερόμενη σε αυτό το υπηρεσιακό σημείωμα με ανακοινώσεις αρχίζει να αναφέρεται… Διαβάστε τη συνέχεια »
Συμφωνώ απολύτως ότι με το συγκεκριμένο θέμα παίχθηκαν πολιτικά παιχνίδια λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για μερικές ψήφους. Παραμένει το γεγονός ότι νομοθετήθηκε βιαστικά χωρίς αναλογιστική μελέτη κόστους και χωρίς έγκριση ελεγκτικού συνεδρίου, γράφτηκε πρόχειρα και το τελικό κείμενο (όπως και η εισηγητική έκθεση) είναι τελείως διαφορετικά από τις υποσχέσεις που δόθηκαν περί δεύτερης πενταετίας.
.
Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να γίνεται επίκληση μιας “κούφιας” πολιτικής υπόσχεσης για δεύτερη 5ετία, με την οποία θα αποστρατεύονταν οι στρατιωτικοί σε ηλικία 48 ετών (με 30+10 έτη), τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι έλληνες με 30 έτη υπηρεσίας δικαιούνται σύνταξη στα 67 έτη πλέον.
Γενικά δεν θεωρώ καλό πολιτικό ή συνδικαλιστή αυτόν που τάζει μισθό 3.000 € και σύνταξη 2.000 € στα 20 χρόνια υπηρεσίας με λεφτά άλλων (των υπολοίπων Ελλήνων).
Πολύ σωστά GEORGIOSP ΚΑΙ Κ. ΑΧΙΛΛΈΑ. Όλα γίνονται στις περιόδους εκλογών ότι μπορούν να αρπάξει ο καθενας και μετά κλείνει το μάτι ο ένας στον άλλον στην πλάτη μας. Συμφωνώ ότι είναι δύσκολο για κάποιον να δεχτεί να βγαίνει σε σύνταξη στα 48η 50 τη σήμερον με όλα αυτά που συμβαίνουν με το ασφαλιστικό “αλλά” υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Ο στρατιωτικός είναι άλλο πράγμα (να μην εξηγω που γινανε πολιτικη προστασια περαν των καθηκοντων που ολοι γνωριζουμε) ούτε δημόσιος 7 -2 δευτέρα με παρασκευή και στον τοπο σου. Ούτε ιδιωτικός υπάλληλος η εργαζόμενος που είναι ΕΠΙΛΟΓΉ ΤΟΥ η σύνταξη στα 67 και στο σπίτι του.(υποψήν μπορουν να αναγνωρισουν σε καποιες περιπτωσεις ακομα και 10 ετη ισος και παραπανω που δεν μπορούμε εμεις)και με ωράριο που καθορίζει μόνος του για την επιχειρηση. Και ο εργαζόμενος ας ερχόταν στο Στρατό για να μην γκρινιάζει για το ωραριο του και το μεροκάματο του,(υπάρχουν πολλες περιπτωσεις που έφυγαν από το στρατό για να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους). Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί. Εάν δεν είναι 10ετια θα πρέπει να… Διαβάστε τη συνέχεια »
Όσο για το Ν.4609/11, ποτέ δεν ψηφίστηκε πρόσθετη πενταετία πέραν της ήδη υπάρχουσας και όποιος γνωρίζει (σωστό) συντακτικό το κατανοεί αμέσως. Ο νόμος ποτέ δεν ανέφερε επέκταση των μάχιμων ετών (από 5 σε 10), αλλά ανέφερε ξεκάθαρα την επέκταση των μονάδων για τις οποίες προβλέπεται πενταετία –> https://i.imgur.com/qMGYNZh.png
.
Μετάφραση του ανωτέρω άρθρου σε απλά ελληνικά: Για την εφαρμογή του άρθρου 20 κλπ (δηλαδή για την εφαρμογή της υπάρχουσας πενταετίας), πέραν των μονάδων που λαμβάνονταν υπόψη μέχρι σήμερα, λαμβάνονται υπόψη όλες οι μονάδες ανεξαρτήτως γεωγραφικού περιορισμού.
Ακριβώς αυτό αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση για το συγκεκριμένο άρθρο –> https://i.imgur.com/0PzOimD.png
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aerokosmos
14 Ιανουαρίου 2022 22:27
Καλησπέρα και καλή χρονιά επί της ευκαιρίας με υγεία για όλους.
Τα γραφόμενα απευθύνονται περισσότερο στον δχστη της σελίδας τον κο Καρασαββίδη.μετα την τελευταία ανανέωση της σελίδας της σύνταξης ΓΕΣ λόγω της 3ετιας δεν υπολογίζει πλέον ποσο σύνταξης όπως έκανε λίγο καιρό πριν για άτομα όπως εγώ που έχω εισαχθεί 3-5-1993 κ με αγορά 5ετιας αλλά και εξαμήνων Ε/Π θεμελιωνα 24,5 χρόνια ως τις 31-12-2014 οπότε με 30,5 χρόνια υπάρχει δυνατότητα αποστρατειας
Παρόλα ταύτα ενώ πριν τα Χριστούγεννα έβγαζε πόσο πληρωμής τώρα γράφει ότι δεν θεμελιώνω οπότε όλα είναι κόκκινα …. ευχαριστώ εκ των προτέρων….δοκίμασα πολλές φορές και τοποθέτησα τα στοιχεία όπως παλιά αλλά με τίποτα δεν βγάζει πόσο οπότε ίσως κάτι άλλαξε με την αλλαγή του προγράμματος λόγω 3ετιας
Εντάξει, το θέμα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας των ΕΠΟΠ στην ηλικία των 50, βρίσκεται στη φάση της επιτελικής μελέτης. Επίσης, έχει προταθεί η αναγνώριση 5ετίας χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Δλδ, ουσιαστικά τίποτα απτό!
Επίσης, έχουμε γίνει οι ΕΜΘ, Ανθυπολοχαγοί από το 2019, 2020…. αλλά πληρωνόμαστε με το βαθμό του Ανθυπασπιστή!!!!
Όταν έρθει η ώρα, με το καλό, να αποστρατευθούμε, θα διαβάζουμε έγγραφα ακόμη, όπου το θέμα μας θα βρίσκεται στη φάση της επιτελικής μελέτης;;;;; Ο Παναγιωτόπουλος, ο Καμμένος, ο Αβραμόπουλος…. θα είναι στα σπίτια τους κι εμείς θα περιμένουμε ακόμη…..
Καταρχάς να σου διευκρινίσω φίλε Νίκο οτι το φεκ μιλούσε για μισθολογικό κόστος γενικά. Ωστόσο το ιδιαιτέρων συνθηκών αποδίδεται κανονικά στους βαθμούς Ανθλγου – Υλγου αντίστοιχα. Και τέλος πάντων έχει δει κανένας Υπλγο να πληρώνεται με βασικό Ανθστή…….ήμαρτον!!!.
Μα αφου λες πως με τον ΒΜ του Ανθστου πληρωνονται και οι ΕΜΘ Ανθλγοι,εσυ πως πληρωθηκες σαν Υπλγος;Καπου τα εχεις μπερδεμενα φιλε μου.Ο τιμητικος βαθμος του Υπλγου απενεμεται με τη νΕΔΥΕΘΑ αποστρατειας,εσυ πως πληρωνοσουν σαν Υπλγος,και απο τη στιγμη που δεν υπαρχει στο μισθολογιο σου ουτε καν ο ΒΜ του Ανθλγου;
Εννοώ ότι από την στιγμή που πήρα την προαγωγή αποστρατευτηκα μετά από 7 μήνες, στο διάστημα αυτό πληρωνόμουν το ιδιαιτέρων συνθηκών του Υπλγου!
Όπως καταλαβαίνεις η υπηρεσία κάπου τα έχει μπερδέψει…….
ΣΩΜΑ:
Στρατός
Ιωάννης
12 Ιανουαρίου 2022 18:45
Καλησπέρα, εχω 29 χρόνια υπηρεσίας και σκέφτομαι να παραιτηθώ. Έχω αναγνωρίσει την 5ετια. Αν αλλάξει κάτι στο ασφαλιστικό, όπως η εφαρμογή του νόμου 4609/19 (λέμε τώρα…) Θα μπορούσα να ζητήσω αναδρομικά αναγνώριση των ετών που μου έλειπαν για να δικαιούμαι σύνταξη;
Σε υποθετική ερώτηση, χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέριες (εαν και εφόσον γίνει κάτι τέτοιο) μόνο υποθετική απάντηση μπορείς να πάρεις, δηλαδή μπορεί να ισχύει το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.
Η 40ετία χωρίς όριο ηλικίας ισχύει για στρατιωτικούς εν ενεργεία (όχι πρώην στρατιωτικούς).
Εάν παραιτηθείς διαγράφεσαι από τις τάξεις του στρατεύματος (γίνεσαι πολίτης) και αυτό δεν αναιρείται.
Ισχύει για τους ασφαλισμένους στο υπεθα. Ο ΕΦΚΑ ελέγχει τα ασφαλιστικά χρόνια που έχει κάποιος και όχι αν φορά στολή στην παρούσα φάση. Απλά επιχειρήματα : Ο νόμος της προεραιτικής ασφάλισης αναφέρει ότι μπορεί να υπαχθούν και στρατιωτικοί και αυτά τα χρόνια μετρούν στην συμπλήρωση της 40 ετίας όπως αναφέρει και ο ασφαλιστικός οδηγός του ΓΕΣ. Για να υπαχθεί όμως στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης πρέπει πρώτα να διαγραφείς από τις τάξεις του στρατεύματος άρα δεν θα φοράει στολή. Δεύτερο επιχείρημα ότα κάποιος απευθύνεται στον ΕΦΚΑ για απονωμή σύνταξης φυσικά και δεν είναι στρατιωτικός έχει ήδη διαγραφεί. Ο ΕΦΚΑ τότε προσμετρά τα σφαλιστικά του χρόνια και αποδείδει ή όχι σύνταξη.(Προσμετρά και αν είχε κάποια πριν την είσοδο στο στρατό ΙΚΑ π.χ , που τα έκανε χωρίς να φορά στολή. Τρίτο επιχείρημα Με τα γρφόμενά σας έχουμε παράνομο αρχηγό ΓΕΕΘΑ αφού έκλεισε τα 60 του το προηγούμενο έτος και παραμένει στο στρατό. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΛΑ : Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΕΝΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΩΗΝ ΦΟΡΕΑ. Τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο. Με αγάπη στους ένστολους πολίτες ασφαλισμένους στον πρώην… Διαβάστε τη συνέχεια »
Η απάντηση του Δήμου αποτελεί ένα συνοθύλευμα από ασυναρτησίες και όποιος έχει την ελπίδα ότι υπάρχει έστω και ένα ψήγμα αλήθειας, παρακαλείται να συμβουλευτεί έναν εργατολόγο προτού βρεθεί εκτός στρατεύματος αιτούμενος μία σύνταξη που δεν δικαιούται!
Το γεγονός ότι συνδέει ως επιχείρημα την ηλικία ενός εν ενεργεία στρατιωτικού (εν προκειμένω του ΑΓΕΕΘΑ) με τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης, φανερώνει το μέγεθος της άγνοιας βασικών εννοιών.
.
Επειδή πρέπει να προστατευθούν οι επισκέπτες του site από παραπληροφόρηση που μπορεί να τους κοστίσει τη σύνταξη, τυχόν επόμενα σχόλια χωρίς καμία τεκμηρίωση που αφορούν διαδοχική ασφάλιση θα σβήνονται εάν κρίνεται αναγκαίο.
.
Προς Ιωάννη: Δεν υπάρχει αυτασφάλιση στο στρατό και εάν παραιτηθείς (χωρίς σύνταξη) θα πρέπει να ασφαλιστείς στο ΙΚΑ ή αυτασφαλιστείς στον ΟΑΕΕ. Στη συνέχεια όταν συμπληρώσεις 40 συντάξιμα έτη θα απευθυνθείς στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ (ως τελευταίο φορέα ασφάλισης) και θα αιτηθείς σύνταξη με τα δικά τους δεδομένα (όχι με τα δεδομένα των στρατιωτικών), όπου υπάρχει επιπλέον ηλικιακό όριο 62 ετών.
Εάν παραιτηθείς χωρίς σύνταξη βασιζόμενος στα λεγόμενα δύο αγνώστων (Νίκος / Δήμος) θα είσαι άξιος της μοίρας σου.
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Κωνσταντινος
12 Ιανουαρίου 2022 17:43
Καλησπέρα σας.
Είμαι προέλευσης ΕΜΘ με 23 χρόνια και 11 μήνες. Κατατάχθηκα 16/12/1996 και διαγράφηκα από την υπηρεσία 04/12/2020 κατόπιν παραιτήσεως μου. Είμαι έγγαμος με ένα παιδί ενήλικο. Έχω θητεία 24 μήνες την οποία ασφαλιστικά δεν την έχω αναγνωρίσει, μόνο ως χρονοεπίδομα.
Γιάννη καλησπέρα και σ ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Μπήκα στον πίνακα υπολογισμού του εφάπαξ. Πέρασα τα δεδόμενα μου και βγαζει Χ ποσό. Ισχύει αυτό το ποσό;
Εφάπαξ δίνεται μόνο μετά την απονομή σύνταξης οπότε η εφαρμογή που χρησιμοποίησες δεν ισχύει για σένα, αλλά δικαιούσαι την άτοκη επιστροφή των εισφορών εφάπαξ που σου παρακρατήθηκαν.
Εάν έχεις κρατήσει τις ετήσιες βεβαιώσεις μισθοδοσίας που έπαιρνες από την υπηρεσία για τη φορολογική δήλωση, τότε αρκεί να αθροίσεις τις ετήσιες εισφορές ΕΛΟΑΣ όλων των ετών (από το 1996 μέχρι και το 2020).
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Nikos
12 Ιανουαρίου 2022 06:33
Καλημέρα…. μήπως γνωρίζετε πότε θα συνεδριάσουν στο ΜΤΣ για χορήγηση προκαταβολής εφάπαξ; Για το νέο έτος εννοώ.
Καλησπερα, τελειώνει η μηνιαία κράτηση εξαγοράς τις 5 ετιας, θα αυξηθεί η συνταξη κατά 82 ευρώ που κρατουσαν; θα πρεπει να κάνω κάποια ενεργεια;
Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε, θα μηδενιστεί η κράτηση αυτόματα.
Όμως δεν θα αυξηθεί η σύνταξη κατά 82 €, λόγω αυτού: Γιατί όλες οι αναγνωρίσεις κοστίζουν 22 ~ 30% φθηνότερα
Μπορείς να δεις πως θα διαμορφωθεί η σύνταξη και τα μερίσματα (αλλάζουν και αυτά), συμπληρώνοντας τη σελίδα “Σύνταξη ΓΕΣ” ανάλογα με το έτος διαγραφής σου και την παρ. Ε.7 εδώ: Διόρθωση σελίδων σύνταξης μετά την έκδοση ΣΠ
Ευχαριστώ παρα πολυ
Φταίνε όμως και οι ενώσεις(ΠΟΕΣ-ΠΟΜΕΝΣ) που δεν ζητούν:
1. Συνάντηση επιτακτικά από τον Πρωθυπουργό. Οι κανόνες Ιεραρχίας αυτό επιβάλουν. Όμως ούτε και αυτές αναλαμβάνουν τέτοια πρωτοβουλία .Και αν δεν τους δεχτεί ο κ. Πρωθυπουργός να βγουν και να το καταγγείλουν σε όλα τα ΜΜΕ με συνεντεύξεις. Αυτή είναι η μόνη αποδεκτή και ορθή κίνηση κατά την άποψη μου. Παρακάμπτετε ΟΠΟΙΟΣΔΉΠΟΤΕ ακόμη και αν είναι Υπουργός αφού δεν δίνει τίς λύσεις ούτε σοβαρές απαντήσεις σε κανένα απο τα παραπάνω προβλήματα.
2.Γιατί αναλώνονται σε συνεχείς επερωτήσεις στη βουλή μέσω βουλευτών. Συνάντηση των ενώσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων ενημέρωση και αίτημα για συζήτηση στην βουλή σε επίπεδο Αρχηγών κομμάτων για όλα τα ασφαλιστικά προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των ΕΔ απο το 2010 και μετά και δεν έχουν λυθεί έως σήμερα. Σημείωση: Τα προβλήματα αυτά απασχόλησαν τουλάχιστον τουλάχιστον τρία (3) κόμματα που κυβέρνησαν .Είναι καιρός για σοβαρές πρωτοβουλίες και να αλλάξει η πεπατημένη τακτική που εφαρμόζεται χωρίς κανένα αποτέλεσμα .
Ο κ. Υπουργός συμπεριφέρεται ως υπάλληλος που απλά διαπιστώνει και προωθεί ασφαλιστικές και άλλες αδικίες όμως αποποιείται ευθηνών .Λές και τα στελέχη ανήκουν σε άλλο Υπουργείο . Φαίνεται πολύ λίγος για αυτά τα καθήκοντα. Θα περάσει στην ιστορία ως ένα καινό ηγεσίας που απο την απραξία του έκανε μόνο ζημιά στα στελέχη .Δεν επικαιροποίησε ούτε καν την πρόταση από το 2019 για τα ασφαλιστικά θέματα που είχε υποβάλει η ΓΔΟΣΥ .Συνεχίζει ακόμη να τη επικαλείται.
Συνέχεια παρακάτω
Πόσα νομοσχέδια υπέρ των στρατιωτικων , συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού, κατατέθηκαν την τελευταία τριετία? Πόσα κανένα? Εξαπάτηση…
Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη για την πρόσθετη τριετία 90-95 ως προς την μείωση των εισφορών?
ΟΧΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
Οι προθέσεις καλές…η ουσία όμως…..
Σε κάθε περίπτωση όμως τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα και επομένως και το τεθέν ζήτημα εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠ.Ε.Κ.Υ.).
Η ερώτηση
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11596461.pdf
Η απάντηση (19-04-21)
https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/11625477.pdf
Αν δεν αλλάξει δε θα το πληρώσει κανείς. Ακόμα και τα χρήματα να έχει κάποιος δε τα δίνει οπότε είναι σαν να μην υπάρχει η τριετία.
Γνωρίζουμε εάν θα δοθούν προκαταβολές εφάπαξ κανονικά φέτος;
Καλησπέρα. Ξέρει κάποιος το επίδομα αριστούχων μαθητών πότε θα δοθεί ?
Κύριε Χρήστο, ανέβηκε άρθρο στο διαδίκτυο στις 10 Ιαν 22 όπου μας καθησύχαζαν ότι θα γίνει κανονικά η καταβολή του, χωρίς να αναφέρεται το ΠΟΤΕ όμως. Σε επικοινωνία μου με το ΚΤΣ, την περασμένη Παρασκευή 14 Ιαν 22 μού είπαν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από ΓΕΣ, από Τρίτη 18 Ιαν και βλέπουμε…. Όσο το είδατε εσείς, τόσο το είδαμε κι εμείς. Νιώθω σαν ενοχλητική ζητιάνα όταν ρωτάω και δεν το αντέχω. Κανονικά, έπρεπε να το πάρουμε πριν τα Χριστούγεννα, πέρισυ ο γιος μου το πήρε στις 23 Δεκ 20. Μία φίλη του το έχει πάρει, αλλά είναι στην Αεροπορία.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΣΤΗΣ ΤΟΥ 1996 ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΔΙΠΛΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΕΩΣ 2016.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΤΗΝ 5ΕΤΙΑ 1997-2001 ΩΣ ΔΙΠΛΗ???ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-338/#comment-105366
Φυσικά, εάν είχες υπηρετήσει τότε σε μάχιμη μονάδα. Πρόσεξε όμως να μην επικαλύπτεται ούτε μία ημέρα μεταξύ 5ετίας και εξαμήνων και εάν το εξάμηνο είναι τεχνικού να μην υπάρχει χρόνος πενταετίας στο 18μηνο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μη μετρήσει κάποιο εξάμηνο –> https://i.imgur.com/ZiWopEk.png
Καλησπέρα γράφουν διπλάσιο χρόνο πέρα της πενταετίας οι τεχνικοί του στρατού υπάρχει σχετική εγκύκλιος;
Εάν ρωτάς εάν δικαιούσαι διπλά εξάμηνα τότε η απάντηση είναι σίγουρα όχι.
Όσοι δικαιούνται διπλά εξάμηνα ενημερώνονται πολύ πριν λάβουν την αντίστοιχη ειδικότητα, περνούν ειδική εκπαίδευση και λαμβάνουν σχετικό επίδομα επικινδυνότητας (πχ. τεχνικοί ΤΕΝΞ).
Αρχικά να ευχαριστήσω τον κ. Καρασαββίδη για την τελευταία αναλυτική απάντηση του αλλά και τους υπόλοιπους συναδέλφους για τις απόψεις τους.
Μια τελευταία ερώτηση σε συνέχεια της https://enstoloi.net/stratos/comment-page-314/#comment-105429 ανάρτησης.
Επειδή σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό πρέπει πάλι να ασφαλιστών σε ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ? Μπορώ κάπως να συμπληρώσω αυτά τα 6 χρόνια που μου λείπουν για την συμπλήρωση της 40ετίας?
Η δική μου απάντηση είναι ότι εάν μετά την παραίτηση δεν ασφαλιστείς σε άλλο φορέα θα λάβεις σύνταξη σε ηλικία 67 ετών (ούτε 60, ούτε 65) και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο (!), ενώ με διαδοχική ασφάλιση σε άλλο φορέα θα δικαιούσαι σύνταξη το νωρίτερο σε ηλικία 62 ετών με 40 συντάξιμα έτη (και αυτό υπό προϋποθέσεις). Όμως ειδικά για θέματα διαδοχικής ασφάλισης θεωρώ ότι κανένας εδώ μέσα (εμού συμπεριλαμβανομένου) δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατανοεί πλήρως τις διατάξεις που ισχύουν (που έχουν αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια). . Όπως φαίνεται δεν αποτελεί πρόβλημα για σένα η απώλεια σταθερού εισοδήματος (του στρατιωτικού), ούτε η απώλεια της δυνατότητας συνταξιοδότησης με 35 έτη υπηρεσίας (+5ετία), άρα λογικά δεν έχεις οικονομική στενότητα. Κατά συνέπεια είναι παράλογο να βασίζεις μία τόσο σοβαρή απόφαση (παραίτηση χωρίς σύνταξη) στις ανώνυμες συμβουλές ενός συναδέλφου (Δήμος) που δεν τον γνωρίζεις καν, ο οποίος πιστεύει ότι κατανόησε το ασφαλιστικό επειδή έχει διαβάσει μερικά άρθρα στο διαδίκτυο. Στο ασφαλιστικό δεν εφαρμόζονται οι “απόψεις” του καθενός, αλλά οι διατάξεις νόμου όπως τις ερμηνεύει ο ΕΦΚΑ. Η μόνη λογική κίνηση που μπορείς (και… Διαβάστε τη συνέχεια »
Μέχρι την ψήφιση του Ν4387/2016 δεν υπήρχε η έννοια της αυτασφάλισης για τους δημοσίους υπαλλήλους, πολιτικούς ή στρατιωτικούς. Με τα άρθρα 18 και 37 του Ν4387/2016 καθιερώθηκε η δυνατότητα αυτασφάλισης για τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα με την ονομασία προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/198288 Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ χρειάστηκαν περίπου 20 μήνες για να εκδώσουν την εφαρμοστική εγκύκλιο για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους προϋπήρχαν ήδη αντίστοιχες διατάξεις. 69ΣΥ465ΧΠΙ-038 (diavgeia.gov.gr) Κοντεύουν έξη χρόνια από την ψήφιση του Ν4387/2016 και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες οδηγίες για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς όπως σαφώς προβλέπεται από τον νόμο. Στην προαναφερόμενη εγκύκλιο, στην ενότητα ¨ 2. Υπακτέα Πρόσωπα¨ γίνεται αναφορά σε οδηγίες που θα δοθούν με νεότερο έγγραφο και οι οποίες θα αφορούν και τους στρατιωτικούς. Μέχρι την έκδοση των οδηγιών αυτών δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς θα υλοποιηθεί η δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης για τους στρατιωτικούς. Όποιος βασίζεται οικονομικά στον μισθό ή την σύνταξη του και για δικούς του λόγους θα ήθελε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αυτό δεν πρέπει να αποχωρήσει από… Διαβάστε τη συνέχεια »
Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες κ. Καρασαββίδη και την συμβουλή σας, συμφωνώ ότι η επόμενη κίνηση μου πρέπει να είναι ένας εργατολόγος για να προγραμματίσω τα επόμενα βήματά μου.
Δυστυχώς το συνταξιοδοτικό μας έχει γίνει πολύ σύνθετο και είναι επιβαλλόμενη η προσφυγή σε εξειδικευμένους επιστήμονες.
Και πάλι σας ευχαριστώ καθώς και όλους τους συναδέλφους που ανέπτυξαν τις απόψεις τους.
Όσον αφορά τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, ισχύει το άρθρο 4 παρ. 1.β του Ν.4387/16:
“β. Για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τα όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, όπως αυτές ισχύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.”
.
Δηλαδή με την παρ. 1.α του άρθρου 4 του Ν.4387/16 ενσωματώνονται οι στρατιωτικοί στον ΕΦΚΑ (για λόγους οικονομίας κλίμακας και συγχώνευσης ταμείων), αλλά με την την παρ. 1.β αποσαφηνίζεται ότι για θέματα θεμελίωσης (πότε δικαιούται κάποιος σύνταξη) εξακολουθεί να ισχύει η προϋπάρχουσα νομοθεσία (ΚΠΣΣ και Ν.3865/10).
Αυτό αποτελεί απάντηση στο συνάδελφο Δήμο που διαβάζοντας στο διαδίκτυο ότι όλοι οι Έλληνες έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ (σωστό), συμπέρανε ότι για όλους πλέον ισχύουν οι ίδιες διατάξεις περί θεμελίωσης (εντελώς λάθος).
Μια διευκρίνηση προσ κ. Καρασσαβλιδη Ο ΕΦΚΑ ελέγχει τα ασφαλιστικά χρόνια που έχει κάποιος και όχι αν φορά στολή στην παρούσα φάση. Απλά επιχειρήματα : Ο νόμος της προεραιτικής ασφάλισης αναφέρει ότι μπορεί να υπαχθούν και στρατιωτικοί και αυτά τα χρόνια μετρούν στην συμπλήρωση της 40 ετίας όπως αναφέρει και ο ασφαλιστικός οδηγός του ΓΕΣ. Για να υπαχθεί όμως στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης πρέπει πρώτα να διαγραφεί από τις τάξεις του στρατεύματος άρα δεν θα φοράει στολή. Δεύτερο επιχείρημα όταν κάποιος απευθύνεται στον ΕΦΚΑ για απονωμή σύνταξης φυσικά και δεν είναι στρατιωτικός έχει ήδη διαγραφεί. Ο ΕΦΚΑ τότε προσμετρά τα σφαλιστικά του χρόνια και αποδείδει ή όχι σύνταξη.(Προσμετρά και αν είχε κάποια πριν την είσοδο στο στρατό ΙΚΑ π.χ , που τα έκανε χωρίς να φορά στολή. Τρίτο επιχείρημα Με τα γραφόμενά σας έχουμε παράνομο αρχηγό ΓΕΕΘΑ αφού έκλεισε τα 60 του το προηγούμενο έτος και παραμένει στο στρατό. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΛΑ : Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΕΝΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΩΗΝ ΦΟΡΕΑ. Τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο. Έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι είμαστε κάτι παραπάνω… Διαβάστε τη συνέχεια »
Η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στους στρατιωτικούς εξετάζεται από την υπηρεσία πριν τη διαγραφή, οπότε και γίνεται αποδεκτή ή όχι η αίτηση αποστρατείας (αλλιώς υποβάλλεται αίτηση παραίτησης).
Ο οδηγός του ΓΕΣ ισχύει όταν ο στρατός είναι ο τελικός φορέας ασφάλισης, δηλαδή ισχύει για στρατιωτικούς εν ενεργεία.
Εάν κάποιος παραιτηθεί και συνεχίσει με ασφάλιση ΙΚΑ, τότε ισχύει ο οδηγός συνταξιοδότησης του ΙΚΑ ως τελικού φορέα.
.
Επίσης στο άρθρο 25 παρ. 2 του ΚΠΣΣ αναφέρεται ότι: “Στρατιωτικός νοείται εκείνος που υπηρετεί στις ένοπλες Δυνάμεις, τη Χωροφυλακή και το Λιμενικό Σώμα και σε κάθε όπλο …. κλπ” που σαφώς μεταφράζεται ότι στρατιωτικοί θεωρούνται όσοι υπηρετούν (εν ενεργεία) και όχι όσοι υπηρέτησαν.
.
ΥΓ. Και τα 2 σκεπτικά σου (θεμελίωση και 5ετία) εκτός από λανθασμένα είναι και επικίνδυνα, διότι τέτοιου είδους παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει κάποιο συνάδελφο σε απώλεια δικαιώματος σύνταξης.
1ον Δεν εξετάζεται από την Υπηρεσία, Με 29 πραγματικά συνάδελφοι υπέβαλε αίτηση αποστρατείας , έγινε αποδεκτή και έχουν αποσταλεί στον ΕΦΚΑ για εξέταση. Μακάρι να εξετάζονται από ΥΠΕΘΑ, Πολύ απλά το ΥΠΕΘΑ δεν ξέρω αν γνωρίζετε έχει κάνει δεκτή την πρόσθετη πενταετία του Ν.4609 και εδώ και 3 χρόνια κάνει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ https://www.poes.gr/index.php/2019-11-13-13-11-11/2361-p-o-e-s-epipleon-syntaksimi-5-etia-apo-ton-anna-ston-kaiafa-kai-kapoioi-xairontai τελευταία στις 10 Ιαν 2022.
2ον Ναι αν συνεχίσει στο ΙΚΑ ισχύει ότι προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα, εδώ μιλάμε ότι δεν θα συνεχίσει άρα ο τελευταίος φορέα ειναι ο στρατος και θα κάνει εκεί την προαιρετική συνέχιση της ασφαλισης.
Νομίζω ότι ξεκαθάρισαν κάποια πράγματα!
Δεν αναφέρεις εάν ο συγκεκριμένος συνάδελφος διαγράφηκε ή εάν αναμένεται πρώτα απάντηση από τον ΕΦΚΑ.
Εάν είναι το δεύτερο απλά άλλαξε ο φορέας ελέγχου της θεμελίωσης και αντί για το ΓΕΣ είναι ο ΕΦΚΑ, αλλά ο συνάδελφος δεν διαγράφεται μέχρι να αποδειχθεί ότι θεμελίωσε.
.
Όσο για την πενταετία το link που αναφέρεις υποστηρίζει ακριβώς τη δική μου άποψη, καθώς ένας προσεκτικός αναγνώστης διαβάζει ότι: “… ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με την απάντησή του γνώρισε, πλην των άλλων, αν και δεν ρωτήθηκε, ότι όσον αφορά στη δυνατότητα αναγνώρισης πέντε (5) ετών πραγματικής συντάξιμης Υπηρεσίας σε Μονάδες εκστρατείας, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, για το σύνολο των στελεχών των ΕΔ …”
άρα προωθείται η επέκταση της υπάρχουσας 5ετίας σε όλες τις Μονάδες και όχι μία δεύτερη 5ετία.
.
ΥΓ. Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι κόμματα και συνδικαλιστές για να ερμηνεύουν για λογαριασμό μου τους νόμους, διότι εκ των πραγμάτων δεν είναι αντικειμενικοί και υπάρχει συχνά θέμα πολιτικής εκμετάλλευσης.
Εσύ ως Κώστας τι καταλαβαίνεις διαβάζοντας το νόμο και την εισηγητική έκθεση που παρέθεσα;
Καλησπέρα πάντος εγώ καταλαβαίνω-ερμηνευω ότι η 5ετια που κάνουν προτάσεις οι βουλευτές και οι ενώσεις ειναι για 2ερη. Η δήλωση του υπουργού είναι ότι βάση της οικονομικής κατάστασης και του ασφαλιστικου που ισχυει δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος. ΔΕΝ ΜΙΛΆΕΙ ΓΙΑ ΕΠΈΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΊΔΗ ΥΠΆΡΧΟΥΣΑΣ 5ΕΤΙΑΣ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΑΠΛΆ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΌΜΟ ΠΟΥ ΨΗΦΊΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΌΛΟ ΤΟ ΣΤΡΆΤΕΥΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΌΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΈΦΕΡΑ. Κατι τελευταιο Μα αφού ο νόμος εφαρμόζεται ήδη (της 1της5ετιας ) ο υπουργος τότε γιατί να λέει ότι δεν εφαρμόζεται?άρα μιλάει για δεύτερη που δεν εφαρμόζεται. Τωρα το αν θα εφαρμοστεί η οχι η 2ερη αυτο θα φανει στο μέλλον.
Αχιλλέα συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου https://enstoloi.net/stratos/comment-page-314/#comment-105414 . Όμως ο Κώστας και ο Γιώργος έχουν δίκιο όταν λένε ότι το ΥΠΕΘΑ μιλάει για επιπλέον πρόσθετη πενταετία. Βλ. στην απάντηση του υπουργού https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/11832900.pdf στην σελίδα 3 αναφέρει: ¨Ειδικότερα, προτάθηκαν τα παρακάτω: ● Η υπόψη 5ετία να προσμετράται επιπλέον του χρόνου που αναγνωρίζεται στο διπλάσιο ή τριπλάσιο σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007.¨ Κατά την γνώμη μου στο συγκεκριμένο θέμα παίζεται παιχνίδι εντυπώσεων από κόμματα και ομοσπονδίες. Ο καθένας από αυτούς για τους δικούς του λόγους. Α. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές (2019) ο τότε ΑΝΥΕΘΑ με υπηρεσιακό σημείωμα ενημερώνει ( ποιους; ) ότι η παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν4609/2019 αφορά μια πρόσθετη 5τία για όλους και όχι επέκταση του δικαιώματος αναγνώρισης της ήδη ισχύουσας πενταετίας σε όσους έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητας τους ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού. Αυτό το υπηρεσιακό σημείωμα όσο και αν έχω ψάξει δεν έχω καταφέρει να το βρω στο διαδίκτυο. Β. Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές μια ομοσπονδία αναφερόμενη σε αυτό το υπηρεσιακό σημείωμα με ανακοινώσεις αρχίζει να αναφέρεται… Διαβάστε τη συνέχεια »
Συμφωνώ απολύτως ότι με το συγκεκριμένο θέμα παίχθηκαν πολιτικά παιχνίδια λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για μερικές ψήφους. Παραμένει το γεγονός ότι νομοθετήθηκε βιαστικά χωρίς αναλογιστική μελέτη κόστους και χωρίς έγκριση ελεγκτικού συνεδρίου, γράφτηκε πρόχειρα και το τελικό κείμενο (όπως και η εισηγητική έκθεση) είναι τελείως διαφορετικά από τις υποσχέσεις που δόθηκαν περί δεύτερης πενταετίας.
.
Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να γίνεται επίκληση μιας “κούφιας” πολιτικής υπόσχεσης για δεύτερη 5ετία, με την οποία θα αποστρατεύονταν οι στρατιωτικοί σε ηλικία 48 ετών (με 30+10 έτη), τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι έλληνες με 30 έτη υπηρεσίας δικαιούνται σύνταξη στα 67 έτη πλέον.
Γενικά δεν θεωρώ καλό πολιτικό ή συνδικαλιστή αυτόν που τάζει μισθό 3.000 € και σύνταξη 2.000 € στα 20 χρόνια υπηρεσίας με λεφτά άλλων (των υπολοίπων Ελλήνων).
Πολύ σωστά GEORGIOSP ΚΑΙ Κ. ΑΧΙΛΛΈΑ. Όλα γίνονται στις περιόδους εκλογών ότι μπορούν να αρπάξει ο καθενας και μετά κλείνει το μάτι ο ένας στον άλλον στην πλάτη μας. Συμφωνώ ότι είναι δύσκολο για κάποιον να δεχτεί να βγαίνει σε σύνταξη στα 48η 50 τη σήμερον με όλα αυτά που συμβαίνουν με το ασφαλιστικό “αλλά” υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Ο στρατιωτικός είναι άλλο πράγμα (να μην εξηγω που γινανε πολιτικη προστασια περαν των καθηκοντων που ολοι γνωριζουμε) ούτε δημόσιος 7 -2 δευτέρα με παρασκευή και στον τοπο σου. Ούτε ιδιωτικός υπάλληλος η εργαζόμενος που είναι ΕΠΙΛΟΓΉ ΤΟΥ η σύνταξη στα 67 και στο σπίτι του.(υποψήν μπορουν να αναγνωρισουν σε καποιες περιπτωσεις ακομα και 10 ετη ισος και παραπανω που δεν μπορούμε εμεις)και με ωράριο που καθορίζει μόνος του για την επιχειρηση. Και ο εργαζόμενος ας ερχόταν στο Στρατό για να μην γκρινιάζει για το ωραριο του και το μεροκάματο του,(υπάρχουν πολλες περιπτωσεις που έφυγαν από το στρατό για να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους). Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί. Εάν δεν είναι 10ετια θα πρέπει να… Διαβάστε τη συνέχεια »
Όσο για το Ν.4609/11, ποτέ δεν ψηφίστηκε πρόσθετη πενταετία πέραν της ήδη υπάρχουσας και όποιος γνωρίζει (σωστό) συντακτικό το κατανοεί αμέσως. Ο νόμος ποτέ δεν ανέφερε επέκταση των μάχιμων ετών (από 5 σε 10), αλλά ανέφερε ξεκάθαρα την επέκταση των μονάδων για τις οποίες προβλέπεται πενταετία –> https://i.imgur.com/qMGYNZh.png
.
Μετάφραση του ανωτέρω άρθρου σε απλά ελληνικά: Για την εφαρμογή του άρθρου 20 κλπ (δηλαδή για την εφαρμογή της υπάρχουσας πενταετίας), πέραν των μονάδων που λαμβάνονταν υπόψη μέχρι σήμερα, λαμβάνονται υπόψη όλες οι μονάδες ανεξαρτήτως γεωγραφικού περιορισμού.
Ακριβώς αυτό αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση για το συγκεκριμένο άρθρο –> https://i.imgur.com/0PzOimD.png
Καλησπέρα και καλή χρονιά επί της ευκαιρίας με υγεία για όλους.
Τα γραφόμενα απευθύνονται περισσότερο στον δχστη της σελίδας τον κο Καρασαββίδη.μετα την τελευταία ανανέωση της σελίδας της σύνταξης ΓΕΣ λόγω της 3ετιας δεν υπολογίζει πλέον ποσο σύνταξης όπως έκανε λίγο καιρό πριν για άτομα όπως εγώ που έχω εισαχθεί 3-5-1993 κ με αγορά 5ετιας αλλά και εξαμήνων Ε/Π θεμελιωνα 24,5 χρόνια ως τις 31-12-2014 οπότε με 30,5 χρόνια υπάρχει δυνατότητα αποστρατειας
Παρόλα ταύτα ενώ πριν τα Χριστούγεννα έβγαζε πόσο πληρωμής τώρα γράφει ότι δεν θεμελιώνω οπότε όλα είναι κόκκινα …. ευχαριστώ εκ των προτέρων….δοκίμασα πολλές φορές και τοποθέτησα τα στοιχεία όπως παλιά αλλά με τίποτα δεν βγάζει πόσο οπότε ίσως κάτι άλλαξε με την αλλαγή του προγράμματος λόγω 3ετιας
Έχεις δίκιο και διορθώθηκε το λάθος σήμερα, όταν ανοίξεις τη σελίδα πάτησε Control+F5 για ανανέωση περιεχομένου.
Ευχαριστώ πολύ .να είστε καλα
https://www.staratalogia.gr/2022/01/5.html?m=1
Εντάξει, το θέμα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας των ΕΠΟΠ στην ηλικία των 50, βρίσκεται στη φάση της επιτελικής μελέτης. Επίσης, έχει προταθεί η αναγνώριση 5ετίας χωρίς γεωγραφικό περιορισμό. Δλδ, ουσιαστικά τίποτα απτό!
Επίσης, έχουμε γίνει οι ΕΜΘ, Ανθυπολοχαγοί από το 2019, 2020…. αλλά πληρωνόμαστε με το βαθμό του Ανθυπασπιστή!!!!
Όταν έρθει η ώρα, με το καλό, να αποστρατευθούμε, θα διαβάζουμε έγγραφα ακόμη, όπου το θέμα μας θα βρίσκεται στη φάση της επιτελικής μελέτης;;;;; Ο Παναγιωτόπουλος, ο Καμμένος, ο Αβραμόπουλος…. θα είναι στα σπίτια τους κι εμείς θα περιμένουμε ακόμη…..
Μα στο ΦΕΚ που προεβλεπε ,απονομη βαθμου Ανθλγου ,το ελεγε ξεκαθαρα φιλε μου,οτι δεν θα υπαρχει αντιστοιχη αλλαγη-αυξηση βασικου μισθου.
Καταρχάς να σου διευκρινίσω φίλε Νίκο οτι το φεκ μιλούσε για μισθολογικό κόστος γενικά. Ωστόσο το ιδιαιτέρων συνθηκών αποδίδεται κανονικά στους βαθμούς Ανθλγου – Υλγου αντίστοιχα. Και τέλος πάντων έχει δει κανένας Υπλγο να πληρώνεται με βασικό Ανθστή…….ήμαρτον!!!.
Υπάρχουν Υπολοχαγοι ε.ε ΕΜΘ;Εχω την εντυπωση οτι ο βαθμος του Υπολοχαγου απονεμεται στους ΕΜΘ με την αποστρατεία .
Και όμως….. Εγώ πληρώθηκα για 7 μήνες σαν Υπλγος και μετά αποστρατευτηκα!!!
Μα αφου λες πως με τον ΒΜ του Ανθστου πληρωνονται και οι ΕΜΘ Ανθλγοι,εσυ πως πληρωθηκες σαν Υπλγος;Καπου τα εχεις μπερδεμενα φιλε μου.Ο τιμητικος βαθμος του Υπλγου απενεμεται με τη νΕΔΥΕΘΑ αποστρατειας,εσυ πως πληρωνοσουν σαν Υπλγος,και απο τη στιγμη που δεν υπαρχει στο μισθολογιο σου ουτε καν ο ΒΜ του Ανθλγου;
Εννοώ ότι από την στιγμή που πήρα την προαγωγή αποστρατευτηκα μετά από 7 μήνες, στο διάστημα αυτό πληρωνόμουν το ιδιαιτέρων συνθηκών του Υπλγου!
Όπως καταλαβαίνεις η υπηρεσία κάπου τα έχει μπερδέψει…….
Καλησπέρα, εχω 29 χρόνια υπηρεσίας και σκέφτομαι να παραιτηθώ. Έχω αναγνωρίσει την 5ετια. Αν αλλάξει κάτι στο ασφαλιστικό, όπως η εφαρμογή του νόμου 4609/19 (λέμε τώρα…) Θα μπορούσα να ζητήσω αναδρομικά αναγνώριση των ετών που μου έλειπαν για να δικαιούμαι σύνταξη;
Σε υποθετική ερώτηση, χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέριες (εαν και εφόσον γίνει κάτι τέτοιο) μόνο υποθετική απάντηση μπορείς να πάρεις, δηλαδή μπορεί να ισχύει το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ.
Δεν κατοχυρωνεις συνταξιοδοτικο δικαιομα.Χρειαζεσαι 40 ετη συνταξιμα
Η 40ετία χωρίς όριο ηλικίας ισχύει για στρατιωτικούς εν ενεργεία (όχι πρώην στρατιωτικούς).
Εάν παραιτηθείς διαγράφεσαι από τις τάξεις του στρατεύματος (γίνεσαι πολίτης) και αυτό δεν αναιρείται.
Αν δεν εργαστώ ή εργαστώ εκτός Ελλάδας, ποτέ δικαιούμαι σύνταξη; Νόμιζα πως ήταν στα 60.
Στα 67 όπως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτων
Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης μου κ. Καρασαββίδη, αν κάποιος νόμος αλλάξει προς το ευνοϊκότερο δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα αναδρομικότητα;
Ισχύει για τους ασφαλισμένους στο υπεθα. Ο ΕΦΚΑ ελέγχει τα ασφαλιστικά χρόνια που έχει κάποιος και όχι αν φορά στολή στην παρούσα φάση. Απλά επιχειρήματα : Ο νόμος της προεραιτικής ασφάλισης αναφέρει ότι μπορεί να υπαχθούν και στρατιωτικοί και αυτά τα χρόνια μετρούν στην συμπλήρωση της 40 ετίας όπως αναφέρει και ο ασφαλιστικός οδηγός του ΓΕΣ. Για να υπαχθεί όμως στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης πρέπει πρώτα να διαγραφείς από τις τάξεις του στρατεύματος άρα δεν θα φοράει στολή. Δεύτερο επιχείρημα ότα κάποιος απευθύνεται στον ΕΦΚΑ για απονωμή σύνταξης φυσικά και δεν είναι στρατιωτικός έχει ήδη διαγραφεί. Ο ΕΦΚΑ τότε προσμετρά τα σφαλιστικά του χρόνια και αποδείδει ή όχι σύνταξη.(Προσμετρά και αν είχε κάποια πριν την είσοδο στο στρατό ΙΚΑ π.χ , που τα έκανε χωρίς να φορά στολή. Τρίτο επιχείρημα Με τα γρφόμενά σας έχουμε παράνομο αρχηγό ΓΕΕΘΑ αφού έκλεισε τα 60 του το προηγούμενο έτος και παραμένει στο στρατό. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΛΑ : Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΕΝΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΩΗΝ ΦΟΡΕΑ. Τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο. Με αγάπη στους ένστολους πολίτες ασφαλισμένους στον πρώην… Διαβάστε τη συνέχεια »
Δηλαδή Νίκο εαν μόλις αποστρατευθώ ζητήσω προστακτική ασφάλεια. Στα 60 μου θα πάρω σύνταξη; Έχω 29+5 με 6 χρόνια αναγνώρισης θα τα καταφέρω;
Η απάντηση του Δήμου αποτελεί ένα συνοθύλευμα από ασυναρτησίες και όποιος έχει την ελπίδα ότι υπάρχει έστω και ένα ψήγμα αλήθειας, παρακαλείται να συμβουλευτεί έναν εργατολόγο προτού βρεθεί εκτός στρατεύματος αιτούμενος μία σύνταξη που δεν δικαιούται!
Το γεγονός ότι συνδέει ως επιχείρημα την ηλικία ενός εν ενεργεία στρατιωτικού (εν προκειμένω του ΑΓΕΕΘΑ) με τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης, φανερώνει το μέγεθος της άγνοιας βασικών εννοιών.
.
Επειδή πρέπει να προστατευθούν οι επισκέπτες του site από παραπληροφόρηση που μπορεί να τους κοστίσει τη σύνταξη, τυχόν επόμενα σχόλια χωρίς καμία τεκμηρίωση που αφορούν διαδοχική ασφάλιση θα σβήνονται εάν κρίνεται αναγκαίο.
.
Προς Ιωάννη: Δεν υπάρχει αυτασφάλιση στο στρατό και εάν παραιτηθείς (χωρίς σύνταξη) θα πρέπει να ασφαλιστείς στο ΙΚΑ ή αυτασφαλιστείς στον ΟΑΕΕ. Στη συνέχεια όταν συμπληρώσεις 40 συντάξιμα έτη θα απευθυνθείς στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ (ως τελευταίο φορέα ασφάλισης) και θα αιτηθείς σύνταξη με τα δικά τους δεδομένα (όχι με τα δεδομένα των στρατιωτικών), όπου υπάρχει επιπλέον ηλικιακό όριο 62 ετών.
Εάν παραιτηθείς χωρίς σύνταξη βασιζόμενος στα λεγόμενα δύο αγνώστων (Νίκος / Δήμος) θα είσαι άξιος της μοίρας σου.
Καλησπέρα σας.
Είμαι προέλευσης ΕΜΘ με 23 χρόνια και 11 μήνες. Κατατάχθηκα 16/12/1996 και διαγράφηκα από την υπηρεσία 04/12/2020 κατόπιν παραιτήσεως μου. Είμαι έγγαμος με ένα παιδί ενήλικο. Έχω θητεία 24 μήνες την οποία ασφαλιστικά δεν την έχω αναγνωρίσει, μόνο ως χρονοεπίδομα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Τί αποζημίωση δικαιούμαι;
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ερώτηση 2.3 παράγραφος Γ https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/
Γιάννη καλησπέρα και σ ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Μπήκα στον πίνακα υπολογισμού του εφάπαξ. Πέρασα τα δεδόμενα μου και βγαζει Χ ποσό. Ισχύει αυτό το ποσό;
Εφάπαξ δίνεται μόνο μετά την απονομή σύνταξης οπότε η εφαρμογή που χρησιμοποίησες δεν ισχύει για σένα, αλλά δικαιούσαι την άτοκη επιστροφή των εισφορών εφάπαξ που σου παρακρατήθηκαν.
Εάν έχεις κρατήσει τις ετήσιες βεβαιώσεις μισθοδοσίας που έπαιρνες από την υπηρεσία για τη φορολογική δήλωση, τότε αρκεί να αθροίσεις τις ετήσιες εισφορές ΕΛΟΑΣ όλων των ετών (από το 1996 μέχρι και το 2020).
Καλημέρα…. μήπως γνωρίζετε πότε θα συνεδριάσουν στο ΜΤΣ για χορήγηση προκαταβολής εφάπαξ; Για το νέο έτος εννοώ.
Μάρτιο-Απριλιο. Το 2021 η πρώτη συνεδρίαση έφτασε σχεδόν Ιούνιο