Σελίδα υπ' αριθ. 386 με σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.
Τελευταία άρθρα
Πλοήγηση
Σελίδα υπ' αριθ. 386 με σχόλια αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επίσημες ανακοινώσεις και τις διαδικασίες κρατικών υπηρεσιών (ΓΛΚ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΗΔΙΚΑ) που αφορούν όλους τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.
Συνάδελφοι καλησπέρα.
Έχουμε κάποια ενημέρωση σχετικά με την Κατάργηση των κρατήσεων του ν. 4093 στο μέρισμα;
Υπογράφτηκε τίποτα;
Υπάρχει ένα σχέδιο νόμου (που αναλύεται στο προτελευταίο άρθρο του site) που επιλύει το θέμα, για το οποίο μπορείς να ενημερώνεσαι για την εξέλιξή του εδώ: Βουλή των Ελλήνων: Κατατεθέντα Σχέδια/Προτάσεις Νόμων
Εάν δεν βλέπεις νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ στην ανωτέρω σελίδα σημαίνει ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή!
.
Αφού κατατεθεί θα πρέπει να συζητηθεί, πιθανώς να διορθωθεί, να ψηφιστεί και μετά να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.
Είναι σίγουρο ότι όλη αυτή η διαδικασία θα καλύπτεται ειδησεογραφικά (από κανάλια, εφημερίδες και διαδίκτυο), οπότε να είσαι σίγουρος ότι θα το μάθεις αμέσως μόλις επισημοποιηθεί η κατάργηση!
Ευχαριστώ για την ενημέρωση
Ερώτημα σχετικό με λήξη στεγαστικού δανείου από ΤΠΔ.
Αν έχει κάποιος πρόσφατη εμπειρία:
Επειδή κοντεύει να λήξει το δάνειό μου, ξέρετε τί ενέργειες χρειάζονται;
Υπάρχουν έξοδα;
Σημείωση: φίλος με δάνειο σε τράπεζα χρειάστηκε να πληρώσει γύρω στα χίλια €
σε δικηγόρους, υποθηκοφυλακεία κτλ.
Κε συνάδελφε καλή χρονιά είμαι ε.α. της Π.Α και αν δεν βιάζεσαι στείλε μου το τηλ. Η κόρη μου είναι δικηγόρος και θα επικοινωνήσει μαζί σου να μιλησετε και αν όπως σου είπα μπορεί, να το τακτοποιήσει.
Η διαφορά μεταξύ τράπεζας και ΤπΔ είναι στο ότι η τράπεζα προβαίνει σε προσημειωση ακινήτου, κάτι που απαιτεί δικαστική πράξη από την έναρξη του δανείου, άρα και δικαστική πράξη για την άρση της προσημειωσης. Το ΤπΔ προβαίνει σε υποθήκη. Μια πράξη η οποία δεν απαιτεί δικαστική πράξη, άρα και την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου. Στην ιστοσελίδα τους έχουν το υπόδειγμα της αίτησης άρσης της υποθήκης. Εννοείται πως δεν υπάρχει κάποια “ποινή”. Αυτό προβλέπεται μόνο στην πρόωρη εξόφληση του δανείου. Θεωρώ πως δεν χρειάζεται η ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο, εκτός εάν υπάρξει κάποιο “κόλλημα” στην μετέπειτα διαδικασία.
Ευχαριστώ πολύ
Θα υποβάλεις την αίτηση, και μετά θα την πας στο υποθηκοφυλακείο για την εξάλειψη της υποθήκης, το κόστος για τα δικαιολογητικά της (α/α 1) + μετά που θα δηλώσεις την άρση στο υποθηκοφυλακείο, όλα μαζί είναι περίπου κάνα 50€.
https://www.tpd.gr/wp-content/uploads/Aitisi_Eksalipsis_Ypothikis.pdf
Σας ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντησή σας.
Χαίρομαι που το κόστος είναι τόσο μικρό (σε σχέση με αυτό των τραπεζικών δανείων).
Το κόστος δεν είναι μεγάλο όμως η διαδικασία είναι χρονοβόρα, τουλαχιστον ήταν. Εγώ ξόφλησα το δάνειο το 2017 και τέλος του 2019 τελείωσα με την άρση της υποθήκης… Και το ΤΠΔ και το υποθηκοφυλακείο είχαν εξαιρετικά αργές ανταποκρίσεις και αρκετή ταλαιπωρία…
Το δικό μου δάνειο έληξε το καλοκαίρι του 2022….πάρε ένα τηλ στο ΓΕΣ/ μισθοδοσία και στο ΤΠΔ κάνα 3μηνο πριν γιατί θα συνεχίσουν να σου κρατάνε δόσεις και μετά την λήξη του του δανείου….μετά την λήξη χρειάζονται κάποια χαρτιά να τους στείλεις για να σου στείλουν εξάλειψη υποθήκης η οποία θα αργήσει σχεδόν 2 χρόνια για να σου την στείλουν…και εγώ τώρα την εξάλειψη περιμένω για τα επόμενα βήματα…..
Φιλε ηταν 549 ευρω παραβολο στο ΤΠΔ υπερ δημοσιου για αιτηση αρσης της υποθηκης,αλλα κατοπιν γνωματευσης του Νομικου Συμβουλιου του Κρατους αυτο ακυρωθηκε…πλεον την παιρνεις ατελως χωρις δηλαδη να πληρωσεις τιποτε(αυτο που λεω ισχυει απο Νοεμβριο του 22)…κατοπιν πας κτηματολογιο και υποθηκοφυλακιο οπου το κοστος ειναι 30βευρ για να παρεις πισω την υποθηκη…ελπιζω να σε βοηθησα και να σε ξεαγχωσα λιγο!!!
Δεν χρειαζεται να πληρωσεις κανενα δικηγορο.Οταν αποπληρωθει το δανειο,θα πρεπει να κανεις τις ενεργειες που περιγραφονται στον παρακατω λινκ για την εξαλειψη της υποθηκης. https://www.tpd.gr/eksaleipseis-ypothikon/ Αφου την στειλεις την αιτηση ,το ΤΠΔ σε επομενο διαστημα που σε μενα κρατησε περι το 12μηνο,μου εστειλε το φακελο του δανειου μαζι με καποιο εγγραφο ,που θα επρεπε να παω στην ΔΟΥ της περιοχης μου στο τμημα ΤΠΔ και να πληρωσω 2% αν δεν κανω λαθος καποιο χαρτησημο-τελος υπερ Δημοσιου μιας και το δανειο μου ηταν πριν το 2006.Οταν πληρωσεις ,απο εκει και περα εχεις καθαρισει και εισαι κομπλε
Ο φίλος σου έπρεπε να κάνει εξάλειψη της προσημείωσης με αντιδικία δηλ. με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της τράπεζας. Με αυτόν τον τρόπο θα πλήρωνε μόνο τον δικηγόρο του και όχι του πιστωτικού ιδρύματος. Το κόστος θα ήταν περίπου το μισό από αυτό που ανέφερες.
Το δάνειο μου έληξε τέλος Δεκεμβρίου του 22. Μου κοινοποίησαν την ενημέρωση στην υπηρεσία μου να σταματήση τις κρατήσεις από 1/1/23 όπως και έγινε. Μετά κάνεις αίτηση για άρση υποθήκης μαζί με κτηματολόγιο. Όπως μου είπαν μετά από δυο χρόνια θα γίνει η άρση. Για έξοδα δεν μου είπε ο υπάλληλος αλλά από όσο γνωρίζω είναι πολύ λίγα.
Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά με υγεία. Καταταχθείς το 93, έχω πληρώσει την 5ετία και σκέφτομαι να κάνω χρήση της 3ετίας και να κατοχυρώσω το πόσο από τώρα στον ΕΦΚΑ, αφού η πάνσοφη υπηρεσία μας είχε να κοιμόμαστε με τα τσαρούχια επί του θέματος. Το μηνιαίο ποσό που θα “κλειδώσω” σήμερα, προκύπτει από το σύνολο κρατήσεων εργοδότη + εργαζομένου, επί τους 36 μήνες ή όσους μήνες αναγκαιούν για συμπλήρωση των 40 συντάξιμων. Τα λέω σωστά? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντηση.
Σωστά, ανάλυση στην παρ. Γ εδώ: Αλλαγή τρόπου εισαγωγής πρόσθετης τριετίας
καλησπέρα. ο υπολογισμός είναι σύνολο αποδοχών τελευταίου μήνα πριν την διαγραφή επί 20 τις εκατό μηνηαία εισφορά επί τους μήνες που θα αναγνωρίσεις από την τριετία σύνολο μέχρι την συμπλήρωση 40 0 0 συντάξημα χρόνια.
Καλησπέρα και καλή χρονιά. Η ερώτησή μου αφορά την πρόσθετη τριετία του Ν3865/10. Στην σελίδα υπολογισμού σύνταξης ΣΞ αν βάλω το ποσό στο πεδίο Αναγνώριση (οφειλή), αλλάζουν και τα δεδομένα στα πεδία του ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ . Η τριετία δεν αφορά μόνο τον ΕΦΚΑ?
Ευχαριστώ.
Δεν αλλάζουν τα δεδομένα (γενικά), αλλάζει μόνο ο φόρος, όπως αναλύεται στην ερώτηση 3.7 στις FAQ.
Γενικά όταν αυξάνεται το ένα (σύνταξη ή μερίσματα) μειώνεται το άλλο και αντίστροφα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Εξώδικο κοινοποίησε προς την διευθ. της νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΕΘΑ ο Πλωτάρχης ε.α. και Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ Π. Σταμάτης
https://www.staratalogia.gr/2023/01/409312.html?fbclid=IwAR142LMBrM13eH_5kEamNGfn3y3k-GBFTbB8oEZpaLMqsxfpe-RZwX-cOwU
Και??????
Καλημέρα . Αν γνωρίζει κάποιος , η δήλωση ανάληψης εργασίας γίνεται στη ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Φιλελληνων 13-15, Τ.Κ 105 59, Αθήνα ή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – Τμήμα Ειδικών Συντάξεων Κάνιγγος 29, Αθήνα 106 82. ???
Στην Φιλελλήνων, εκει ειναι τώρα η Δνση συντάξεων δημοσίου.
Ευχαριστώ !
Καλημέρα σας και καλή χρονιά, επανέρχομαι σε ένα ασφαλιστικό θέμα που αφορά αποστρατους συναδέλφους,αυτό της περιστασιακή απασχόλησης και της αναλογικής περικοπής της σύνταξης.Αρχικα απευθύνθηκα στην προϊσταμένη συντάξεων του τοπικού Εfka Μαγνησίας,στην οποία αφού επακριβώς ερωτησα ποια η περικοπη συνταξης ακόμη και στην περίπτωση απασχόλησης με ένα ένσημο το μήνα,η απάντηση ήταν ότι θα είναι αναλογικη του χρόνου εργασίας και όχι το 30%.Προϋπόθεση είναι η πρόσληψη και απόλυση να αναφέρονται στην ίδια ημέρα και να ενημερωθεί προς τούτο η αρμόδια υπηρεσία μεταβολής συντάξεων.Σημερα επικοινώνησα τηλεφωνικά στον αριθμό 210 3275254 στο αρμόδιο γραφείο μεταβολής στρατιωτικών συντάξεων,όπου η υπάλληλος με επιβεβαίωσε τα παραπανω και μου τονίστηκε ότι η σχετική προσληψη/απόλυση θα πρέπει να αποστέλλεται αμέσως μετά την εργασία για την σχετική εκκαθάριση.Σε περίπτωση για το μείζον αυτό ζήτημα της περιστασιακή απασχόλησης αποστρατων και γενικοτερα των συνταξιουχων μετά την εφαρμογή του νέου νόμου από τον Μάρτιο του 2022,υπάρχει σχετική εμπειρία η άλλη εμπεριστατωμενη γνωμη,θα παρακαλούσα να έχω και την άποψη του έγκριτου site σας.
Β1. Απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα (Σελ. 3 – παράδειγμα 3), καλύτερα να υποβάλεις ερώτημα στον ΕΦΚΑ ωστε να εχεις μια γραπτή απάντηση.
https://diavgeia.gov.gr/doc/634%CE%93465%CE%A7%CE%A0%CE%99-%CE%92%CE%980?inline=true
Έχω κάνει αρκετά γραπτά ερωτήματα επι του ανωτέρω θέματος,στην πλατφόρμα του eEfka και σε αρμόδια mails,αλλά ουδεμία εγγραφη απάντηση έχω λάβει μέχρι τώρα,εδώ και πέντε μήνες.
Μόνο γραπτώς, αποστολή με συστημένο από ΕΛΤΑ και κοινοποίηση στο υπουργείο εργασίας. Μετά η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου θα διαβιβάσει την κοινοποίηση στον εφκα με την παράκληση να σου απαντήσουν κοινοποιώντας την απάντηση και στο υπουργείο. Εάν δεν απαντήσουν στην 51η ημέρα μετά από την αποστολή, αναφορά στον συνήγορο του Πολίτη, εάν δεν έχεις λάβει απάντηση. Μετά θα την κάνεις πολύ σύντομα. Αλλιώς δεν απαντούν. Ειδικά σε μεηλ.
Δοκίμασε και στο 1555, οταν εκανε η συζυγος ενα ερώτημα απάντησαν σε 10 μερες περίπου.
Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εγκύκλιο https://www.nomotelia.gr/photos/File/EFKA2-23-.pdf , (ΑΔΑ: Ρ27Η46ΜΑΠΣ-ΩΘ3), η οποία εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες είναι δυνατή η προαιρετική ασφάλιση μετά την αποστρατεία (αίτηση παραίτησης μήπως;) για να συμπληρωθεί ο χρόνος ασφάλισης για κύρια σύνταξη. Δηλαδή μπορεί στέλεχος να φύγει πχ στα 32 έτη και να συμπληρώσει τα υπόλοιπα 3 έτη με την χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
Συγνώμη μόλις είδα ότι έχει απαντηθεί πριν. Ευχαριστώ!!!
Δεν έχει απαντηθεί ακριβώς και υπάρχει ακόμη ασάφεια, αλλά εάν τελικά γίνει δεκτή η αίτηση προς τον ΕΦΚΑ του πρώτου υποψήφιου συναδέλφου Paris παρακάτω, θα μάθουμε περισσότερα και θα σιγουρευτούμε.
Επί του παρόντος ισχύει η αρχική απορριπτική απάντηση συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ για την οποία μας ενημέρωσε, όπου αναφέρεται ότι μπορεί να επανέλθει με νέα αίτηση σε ηλικία 60 ετών.
Βασικά η έννοια της προαιρετικής είναι να δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους εργαζόμενους να συμπληρώσουν τα χρόνια που απαιτούνται για συνταξιοδότηση . Αναλυτικά αν έχει συμπληρώσει ο στρατιωτικός 15 έτη θα παίρνει σύνταξη στα 67 ή αν συνεχίσει προαιρετική στα 62 με 40. Αν έχει θεμελιώσει δικαίωμα με 25 η περιμένει τα 60 ή συμπληρώνει με προαιρετική τα 40 με ανάλογο υψηλό κόστος (περίπου 10.000) το χρόνο και όχι όλα μαζί ως πλασματικά αλλά ως διανυθεί χρόνος -μήνα ,μήνα . Αυτό είναι γενικά το πλαίσιο .
Paris ευχαριστώ για το έγγραφο.
Πολύ διορατικό και έξυπνο από μέρους σου να έχεις ήδη ζητήσει υπαγωγή στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης.
Η περίπτωση σου με θεμελιωμένη 25ετία είναι απλή και συμφωνώ ότι είναι αυτό το πλαίσιο.
Πιστεύω όμως ότι για περιπτώσεις με λιγότερα από 25 χρόνια υπάρχουν κενά και θα χρειαστούν πρόσθετες διευκρινήσεις από τον ΕΦΚΑ.
Καλησπέρα @Paris και κύριε Καρασαββίδης. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με την αίτηση προς τον ΕΦΚΑ που έχει κάνει ο Paris για την προαιρετική ασφάλιση; Έγινε μήπως δεκτή; Έψαξα στο forum και δεν βρήκα άλλη σχετική ανάρτηση – σχολιασμό, για αυτό και το αναδεικνύω. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας !
Όχι, δεν υπάρχει εξέλιξη, οποτεδήποτε υπάρξει κάτι σίγουρο θα ανέβει σχετικό άρθρο.
Διαβαζοντας την ανάλυση του εργατολόγου Αλ. Μητροπουλου στο παρακάτω link https://www.staratalogia.gr/2023/01/2023-409312-5-15.html για τις αυξήσεις των συντάξεων που θα εκδοθούν από 01-01-2023 αναφέρεται το εξής :” Για τους «νέους» συνταξιούχους, με καταβολή της σύνταξης μετά την 1-1-2023, η αύξηση κατά 7,75% θα δοθεί ολόκληρη στην εθνική σύνταξη και κατά 2% περίπου στην ανταποδοτική, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.” Δεν ισχύει δηλαδή αυτό που αναφέρει ο κύριος Καρασαββιδης στην ανάλυση του στο άρθρο ¨Αναπροσαρμογη συντάξεων από 01-01-2023¨; Ότι δηλαδή ο μέσος όρος των αποδοχών αναπροσαρμόζεται κατα το ύψος του πληθωρισμού; Πως προκύπτει το 2% του κυρίου Μητροπουλου;
Στην ιστοσελίδα του δίνει περισσότερες πληροφορίες https://enypekk.gr/2023/01/03/odigos-ton-syntaxiouchon-gia-to-2023/
Και στο https://www.staratalogia.gr/2023/01/2023-409312-5-15.html έχει στο τέλος του άρθρου ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ανάλυση…
Αφού λοιπόν έχει ολόκληρη την ανάλυση για πες μας φίλε Μηχανικαριε (εσυ που τη διάβασες ) και καταλαβαίνεις τόσο πιο πολλά από εμάς διαφώτισε μας και πως προκύπτει το 2% γιατί προφανώς για να ρωτάω την έχω διαβάσει όλη.
Σε ολόκληρη τη ανάλυση για τους νέους συνταξιούχους από 1 1 2023 δεν είδα πουθενά αυτό το μόνο 2% για το ανταποδοτικό μέρος !! Και είναι οξύμωρο… Αν το βάλεις σε μια περίοδο πχ 3 ετών, αν όλα πάνε καλά έως τότε, θα υπάρχει τεράστια διαφορά για τις ίδιες εισφορές! Σε σημείο που θα σε αναγκάζουν να φύγεις νωρίτερα γιατί δεν θα σε συμφέρει καθώς θα παιρνεις μικροτερη σύνταξη!!! Παρακαλώ οποίος γνωρίζει περισσότερα, τα φώτα σας!!!
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια (προσωπική) ερμηνεία για αυτό το “2% περίπου”.
Διαβάζοντας το άρθρο του Αχιλλέα https://enstoloi.net/ypologismos-afxisis-syntaxeon-etous-2023/
και μελετώντας το παράδειγμα που δίνει στο πίνακα “Σύνταξη 2022 vs 2023”
βλέπουμε ότι:
Για συνταξιούχο πριν τις 31-12-2022,
η ανταποδοτική του παραδείγματος (877€), θα γίνει 945,80€.
Για “νέο” συνταξιούχο με διαγραφή μετά την 1-1-2023,
η ανταποδοτική του παραδείγματος θα γίνει 956,19€.
Άρα η ανταποδοτική του “νέου” θα είναι αυξημένη κατά 1,1%. (945,80+1,1%=956,20)
Πιθανόν, λοιπόν, αυτό να εννοούσε ο κ. Μητρόπουλος λέγοντας “2% περίπου”.
Πολύ σωστά…παράγραφος 2.β (συνταξη 2022 vs 2023)
Ευχαριστώ για την πολύ χρήσιμη διευκρίνηση! Όντως χρειαζόταν….
Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας. Αποτι καταλαβαίνω η αύξηση του 7,75% πάει και στη εθνική και στην ανταποδοτική οποτε ο κύριος Μητροπουλος θεωρεί ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός του 2022 θα είναι κοντά στο 9,75% και αναφέρει στην ανάλυση του μόνο τη διαφορά αυτών των δύο (9,75-7,75= 2). Έτσι λογικά προκύπτει το περίπου 2%.
Aν γνωρίζει κάποιος, ας απαντήσει σχετικά.
Στην περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος συνάδελφος έχει ανήλικο τέκνο αμεα, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, οφείλει να το γνωστοποιήσει εγγράφως, εκτός από τον e-efka, και στα Ταμεία ( ΤΕΑΥΑΠ και ΜΤΠΥ) και αν κερδίζει κάτι;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μόνο προτεραιότητα για λήψη εφάπαξ Ν. 4387/2016 αρ.35 παρ.10 αν δεν το έχεις πάρει.
Ευχαριστώ πολύ ΝΙΚ.
Καλημέρα και χρόνια πολλά. Γνωρίζει κάποιος/α αν η αναγνώριση της 3ετίας για όσους προσλήφθηκαν μεχρι το 1995 μπορεί να γίνει μετά την αποστρατεία ή πρέπει οπωσδήποτε πριν την αποστρατεία ?
Και επίσης ισχύει μόνο για όσους κάνουν αίτηση αποστρατείας/παραίτησης ή και για όσους αποστρατεύονται αυταπάγγελτα από την υπηρεσία. Και το γράφω αυτό διότι στο site στον υπολογισμό της σύνταξης για όσους αποστρατευονται αυταπάγγελτα δεν υπάρχει το πεδίο για αναγνώριση 3ετίας. Δηλαδή κάποιος που έφυγε για λόγους υγείας στα 25 χρόνια υπηρεσίας δεν μπορεί να αναγνωρίσει την 3ετία για να αυξηθεί η σύνταξή του ?
Καλημέρα. Νίκο συμπληρωνοντας την απάντηση του Γιάννη και σχετικά με το 2ο ερώτημα σου, την 3ετια μας δίνεται η δυνατότητα να την αναγνωρίσουμε μονο για να συμπληρωσουμε τα 40 χρόνια συνταξιμης υπηρεσίας. (και μόνο στα στελέχη που έχουν προσληφθει έως και το 1995)
Αυτεπάγγελτα δικαιουσε σύνταξη νε τα έτη που εχεις, η 3ετια ειναι με δική σου αιτηση για να συμπληρώσεις τα 40 ετη για να δικαιούσε συνταξη.
Καλημέρα Νίκο. Καλό είναι να κάνεις τώρα αίτηση αναγνώρισης για να κατοχυρώσεις χαμηλότερο ποσό δόσης και όταν αποφασίσεις να βγεις στην σύνταξη να επικαλεστείς την αίτησή σου και έτσι θα πληρώσεις ακριβώς τους μήνες που υπολείπονται.
Αυτό που λέτε, για την κατοχύρωση χαμηλότερου ποσού δόσης ισχύει σίγουρα; Αφού οι δόσεις θα ξεκινήσουν μετά την αποστρατεία, δεν θα υπολογισθουν με τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε; Αν το ξέρετε σίγουρα, μπορείτε να μας πείτε ποιος σας το διαβεβαίωσε; Έχω στείλει μέιλ στον ΕΦΚΑ πριν από δύο μήνες και καμιά απάντηση.
Πριν την αίτηση αποστρατείας 4-5 μήνες περίπου κάνεις αίτηση προς εφκα για 3ετια αφού εγκριθεί δίνεις το έγγραφο στην μισθοδοσία σου και τους λες να ξεκινήσουν οι δόσεις μετά την διαγραφή σου. 12000 το κόστος 3ετιας
Κάπου 18-19000 βγάζει εδω το site για την 3ετια.
Απάντηση από Εφκα 12000 με την φοροαπαλλαγή
Το πραγματικό κόστος της αναγνώρισης μπορεί να είναι περίπου 12000€ με την φοροαπαλλαγή, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσεις ότι χάνεις για τα 3 αυτά έτη, από την διαφορά σύνταξης μισθού και την διαφορά στο εφάπαξ, οπότε είναι πολλαπλάσια του 12000€ τα χαμένα.
Κάνε μια δοκιμή τι μισθό θα παίρνεις για 3 χρόνια αν παραμείνεις σε σχέση με την σύνταξη και τι εφάπαξ θα πάρεις με -3 ετη σε σχέση με 3+ έτη.
Όποιος θέλει να φύγει έξω από το συρματόπλεγμα θα φύγει
Η απάντηση μου ήταν για συγκεκριμένο λόγο, και όχι σε προσωπικές επιθυμίες οι οποίες είναι σεβαστές.
Εάν κάνεις δοκιμές θα δεις ότι το πηδάς το συρματόπλεγμα άνετα, στην σύνταξη η διαφορά είναι 30 ευρώ περίπου. Και 3 χιλιάρικα το εφάπαξ, κάπου εκεί. Τηλέφωνο στον ΕΦΚΑ για την 3ετια μήπως έχεις; Έχεις κάνει και την αίτηση για κλείδωμα τιμής;
Τηλέφωνα δεν σηκώνουν Ραντεβού εφκα 1555 φιλελλήνων 13-15 Σύνταγμα. Οσονούπω θα κάνω την αίτηση
Αν την κάνεις στείλε μου τι χαρτιά χρειάζονται, είμαι από Χανιά 14 η ΣΜΥΝ, εσύ;
Φύλλο μητρώου, φύλλο μισθοδοσίας και αίτηση από έφκα
Ευχαριστώ
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Μετά από χρόνια έχουμε την εγκύκλιο υπαγωγής στην προαιρετικη. Πολλά ευχαριστώ στον κ. GEORGIOSP που μας έδειξε και αυτή την πιθανότητα. Μια ερώτηση ή προαιρετικη έχει όριο μέχρι πόσα χρόνια μπορείς να την κάνεις χρηση; Εμένα μου λείπουν για 40 χρόνια 5 έτη μπορώ να την κάνω χρήση; Ευχαριστώ
Καλημέρα. Για την δυνατότητα υπαγωγής μας στην προαιρετική ασφάλιση μας μίλησε άλλος συνάδελφος πριν από 2,5 χρόνια και όχι εγώ. Δες την απάντηση μου στον Γιάννη. Εδώ https://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-385/#comment-114889 Με την ευκαιρία χρόνια πολλά για την γιορτή σου Γιάννη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε πρόσφατα η αίτηση για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί 10 έτη ασφάλισης. Παράγραφος 3α της εγκυκλίου. Δεν ορίζεται πουθενά ανώτατος χρόνος παραμονής στην προαιρετική ασφάλιση. Στην παράγραφο 8 αναφέρεται μεταξύ των λόγων που επιφέρουν την διακοπή/λήξη της ασφάλισης την συνταξιοδότηση λόγω γήρατος. Επομένως πιστεύω ότι μπορεί να παραμείνει κάποιος στην προαιρετική ασφάλιση μέχρι να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Πρέπει να δοθεί προσοχή στο ότι δεν πρέπει να έχει υπάρξει ασφάλιση σε άλλο φορέα μετά την αποστρατεία. Αν έχει υπάρξει οι όροι και οι προϋποθέσεις που λαμβάνονται υπόψιν είναι αυτοί του τελευταίου φορέα. Υπάρχουν όμως και κάποια σημεία στην εγκύκλιο που θέλουν ακόμα διευκρινήσεις. Για παράδειγμα στην παράγραφο 4 αναφέρει ότι ο χρόνος της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης αρχίζει από την… Διαβάστε τη συνέχεια »
Ευχαριστώ παρα πολύ για τις παρατηρήσεις σας εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί χρόνος για την πρώτη υπαγωγή, ευελπιστώ να είμαι από τους πρώτους θα κάνω αίτηση αυτή την εβδομάδα,. Αυτά που με προβληματίζε ήταν πόσα χρόνια μπορεί να υπαχθω (μου λείπουν 4: 28 πραγματικά, 5ετια + τριετία (90-95). Εκτιμώ ότι οι εισφορές θα είναι εκεί στα 600-700 το μήνα τελευταίος βαθμός ταγματάρχης.
Ενημέρωσε μας ενδελεχώς!! Καλή επιτυχία, έχω κλείσει 29 έτη και διανύω το 30ο αλλά θέλω να φύγω όσο πιο γρήγορα γίνεται, οπότε και με 5ετια και με 3ετια θέλω ακόμα σχεδόν 3 χρόνια 🤬🤬🤬
Εάν είσαι εν ενεργεία θα σε συμβούλευα να μην παραιτηθείς (χωρίς σύνταξη) σε καμία περίπτωση, εάν προηγουμένως δεν φροντίσεις να λάβεις έγγραφη βεβαίωση από τον ΕΦΚΑ ότι ισχύει ο σχεδιασμός ασφάλισης που αναφέρεις, διότι προσωπικά θεωρώ ότι τίποτε από όσα σκέφτεσαι δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
.
Εάν έχεις ήδη παραιτηθεί (χωρίς σύνταξη) επίσης διαφωνώ με τον GEORGIOSP ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν οι κανόνες περί θεμελίωσης που επικαλείσαι.
Δεν μπορείς να βασιστείς στη φράση “λαμβάνονται υπόψιν οι όροι και οι προϋποθέσεις του τελευταίου φορέα”, διότι όλοι οι νόμοι που καθορίζουν τη θεμελίωση αναφέρονται αποκλειστικά σε στρατιωτικούς (όχι σε απόστρατους) και “στρατιωτικός” θεωρείται μόνο αυτός που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις.
Επίσης σε καμία περίπτωση δεν νοείται αναγνώριση τριετίας από απόστρατο, καθώς αυτό αποτελεί δικαίωμα των “στρατιωτικών”.
.
Εν κατακλείδι πιστεύω ότι “παίζεις με τη φωτιά”, βασιζόμενος επιπόλαια σε μία εγκύκλιο που μόλις εκδόθηκε και πιθανότατα ακόμη και στον ΕΦΚΑ να μην γνωρίζουν πως ακριβώς θα εφαρμοστεί.
Κύριε Αχιλλέα έχω παραιτηθεί με 30 πραγματικά (2021) πραγματικά νομίζω είναι καθαρά γραμμένη η εγκύκλιος αλλά και ο νόμος για την συνταξιοδοτηση. Στρατιωτικός δεν είναι ένα άλλο είδος ανθρώπου αλλά ένας εργαζόμενος, άλλος ονομάζεται γραμματέας, πιλότος πυροσβέστης, οδό καθαριστής κτλ που ανήκουν σε έναν φορέα όταν είναι ενέργεια αυτό τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο.
Το ερώτημα αν μετά την αποστρατεία κάποιος θεωρείται στρατιωτικός έχει συζητηθεί και παλαιότερα. Κανείς δεν λέει ότι ο απόστρατος είναι στρατιωτικός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζει να ανήκει στον ασφαλιστικό του φορέα. Ως γνωστόν η συνταξιοδοτική νομοθεσία για τους στρατιωτικούς έχει παγιωθεί πριν από την εφαρμογή του Ν4387/2016 και την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Αν πάρουμε ως υπόθεση εργασίας στρατιωτικό που παραιτήθηκε με 16 χρόνια υπηρεσίας το 2017 (πραγματικό παράδειγμα). Ως νέος ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξη σε ηλικία 67 ετών σύμφωνα με την παράγραφο 3α του άρθρου 7 του Ν2084/1992. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/47100 Όταν με το καλό συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών που θα υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησης του; Στην αρμόδια Δ Δ/νση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου/ Α΄ ΤΜΗΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ που έχει και τον φάκελο του ή στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) της περιοχής του; Αν δεν είχε δημιουργηθεί ο ΕΦΚΑ και υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στο ΓΛΚ τι θα του έλεγαν; Δεν είσαι πλέον στρατιωτικός και πήγαινε στο ΙΚΑ να σου δώσει σύνταξη; Συμφωνώ με τον Paris και με όσους… Διαβάστε τη συνέχεια »
Δηλαδή για να καταλάβω, με το δικό σας σκεπτικό μπορεί κάποιος να παραιτηθεί σε ηλικία 43 ετών με 25 έτη υπηρεσίας (+5ετία), μετά να αυτασφαλιστεί για 10 έτη και να ζητήσει από τον ΕΦΚΑ να πάρει σύνταξη σε ηλικία 53 ετών έχοντας (25+5+10 = 40 έτη), αφού ως στρατιωτικός (όπως ισχυρίζεστε ότι συνεχίζει να είναι) έχει καλύψει την προϋπόθεση θεμελίωσης του Ν.3865/10 που είναι ή 40 έτη ή ηλικία 60 ετών;
.
Με βάση το ΠΔ.169/07 (πριν ψηφιστεί ο Ν.3865/10) πολλοί συνάδελφοι πήραν σύνταξη με 5 έτη ΙΚΑ + 20 έτη υπηρεσίας (και έλαβαν και την 5ετία), πολύ απλά διότι ήταν μόνιμοι εν ενεργεία στρατιωτικοί όταν έκαναν την αίτηση αποστρατείας και θεμελίωναν με 25ετία.
.
Αφού και το άρθρο 26 του ΠΔ.169/07 αναφέρεται σε “μόνιμο στρατιωτικό”, γιατί δεν πήρε σύνταξη κανένας παραιτημένος απόστρατος με 20 χρόνια υπηρεσίας και μετά 5 χρόνια ΙΚΑ, αφού με το δικό σας σκεπτικό ως απόστρατος δεν χάνει το δικαίωμα θεμελίωσης με 25ετία;
Ναι αυτό πιστεύω. Αυτή είναι η έννοια της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης. Συνεχίζεις να είσαι ασφαλισμένος στον φορέα σου πληρώνοντας εσύ τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.
ΣΗΜ: Δεν υποστηρίζω ότι ο στρατιωτικός είναι στρατιωτικός και μετά την αποστρατεία του. Λέω ότι ο στρατιωτικός μετά την αποστρατεία του, σαν απόστρατος πλέον, συνεχίζει να υπάγεται στον ασφαλιστικό του φορέα εκτός και αν απασχοληθεί σε άλλο φορέα μετά την αποστρατεία του.
.
Συμφωνώ.
.
α. Με 20 χρόνια υπηρεσία όποιος έχει παραιτηθεί ανήκει στην περίπτωση με 15 χρόνια υπηρεσίας (παράγραφο 7 του άρθρου 19 του Ν2084/1992 για παλαιούς και παράγραφο 3α του άρθρου 7 του Ν2084/1992 για νέους ασφαλισμένους) και δικαιούται σύνταξη στα 67 αν εν τω μεταξύ δεν εργαστεί.
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/47100
β. Αν εργαστεί (το σενάριο 20 δημόσιο + 5 ΙΚΑ) υπάγεται πλέον στις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης και φεύγει σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου φορέα. Για αυτό κανείς δεν φεύγει με 20 δημόσιο + 5 ΙΚΑ.
Καλησπέρα κ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, θέλω να ρωτήσω κ. Καρασαββίδη το εξής: είμαστε κάποιοι απόφοιτοι ΣΣΕ, με ημερομηνία κατάταξης 24-9-1990, και επιθυμούμε την “εθελοντική” αποστρατεία μας (με 32 κ κάτι χρόνια πραγματικά) στις προσεχείς κρίσεις του Μαρτίου, δηλ. αυτεπαγγέλτως ευδοκίμως τερματίσαντες, με βάση τον πρόσφατα τροποποιηθέντα (Μάρτιος 2022) ν.3883/2010. Το ερώτημα είναι, δικαιούμαστε την άμεση καταβολή της όποιας (μειωμένης, σύμφωνα με τους πίνακές σας) σύνταξής μας και του εφάπαξ? Προβληματιζόμαστε διότι, ο εν λόγω νόμος επιβάλλει πλέον να ερωτάται ο μόλις αποστρατευθείς εάν επιθυμεί να παραμείνει στην ενέργεια και να τεθεί ΕΟΘ, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 ημερών, ώστε να συμπληρωθούν τα 35 πραγματικά έτη (40 όλα μαζί). Εάν λοιπόν στην ερώτηση αυτή εμείς απαντήσουμε αρνητικά (αφού… θέλουμε να φύγουμε!), φοβόμαστε μήπως αυτό μεταφραστεί στο ότι η αποστρατεία μας είναι, στην ουσία, αποστρατεία με αίτησή μας και συνεπώς δεν δικαιούμαστε καταβολής οποιαδήποτε σύνταξης μέχρι να φτάσουμε 65 ετών!! Από την άλλη, ο ΕΦΚΑ δεν δίδει σύνταξη εάν δεν συμπληρωθούν τα 35 πραγματικά έτη (40 όλα μαζί), βάσει του ν.3865/2010. Αντιλαμβάνεστε τη γκάφα… Διαβάστε τη συνέχεια »
Θεόδωρε καλησπέρα και ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ.Αναμενοντας την απάντηση του κυρίου Καρασαββιδη,θα ήθελα να σας πω ότι εάν το επιθυμείτε σε καμία περίπτωση δεν μένετε χωρίς σύνταξη.Στην χειρότερη των περιπτώσεων αιτησαι να πληρώσεις σε ισόποσες δόσεις την 3ετια που δικαιούνται όσοι προσληφθηκαν έως το 1995 και φεύγετε με πλήρη σύνταξη. 32+5(μαχιμη)+3=40. Και μάλιστα δεν θα χρειαστεί να αναγνωρίσετε και τους 36 μήνες. Μπορειτε να υπολογίσετε και την ημερομηνία αποστρατειας σας από την παραγρ. δικαίωμα συνταξης.
Το ερώτημα που παραθέτεις Θόδωρε είναι πολύ σοβαρό. Κ αφορά και αποφοίτους της ΣΣΑΣ της ίδιας περιόδου με αυτή που αναφέρεις. Με βάση αυτά που αναφέρει ο Αχιλλέας στις συχνές ερωτήσεις υπαγόμαστε στην περίπτωση Β1 αυτεπάγγελτης αποστρατείας, οπότε αν το δεχτεί η υπηρεσία που πάντα το δέχεται έως τώρα, φεύγουμε με 37-38 χρόνια και βαθμό Ταξιάρχου, χωρίς επιπλέον αναγνώρισης ετών ως “ευδοκίμως τερματίσαντες”. Άμεσα σύνταξη κ εφάπαξ. Περιμένω και εγώ με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Αχιλλέα.
Μια γρήγορη απάντηση μέχρι να δώσει εμπεριστατωμένη απάντηση ο Κος Καρασαββίδης. Από την στιγμή που η υπηρεσία σας κρίνει ευδοκίμως τερματίσαντες, δικαιούσαστε άμεσα καταβολή σύνταξης κι εφάπαξ ασχέτως αν δήλωσες επιθυμία ( με το γνωστό ανεπίσημο τρόπο) για τέτοιου είδους κρίση.
Αν είχες κάνει αίτηση αποστρατείας θα υπήρχε πρόβλημα ( θα έπρεπε να πληρώσεις τα χρόνια που υπολείπονται μέχρι να συμπληρώσεις τα 40 ασφαλιστικά χρόνια) Το θέμα ΕΟΘ είναι καθαρά προσωπικό, οποίος θέλει δηλώνει ΝΑΙ (συνήθως συνάδελφοι ΣΣΕ κτλ που κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες παρά τη θέληση τους, μέχρι να συμπληρώσουν 35 χρόνια υπηρεσίας) αν θέλεις ΔΕΝ δηλώνεις επιθυμία για ΕΟΘ θα πάρεις σύνταξη για όσα ασφαλιστικά χρόνια έχεις πληρωμένα (π.χ. 32 πραγματικά +5 πλαστικά= 37 χρόνια )
Οταν λες ερωταται ο αποστρατευθεις, καταλαβαίνω ότι κάνεις αναφορά ότι θες να παραμεινεις ΕΟΘ. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν θες να παραμείνεις δεν κάνεις καμία αναφορά και είσαι ήσυχος. Κάτι παρόμοιο ισχύει με όσους κρίνονται ανίκανοι από ΑΣΥΕ και μπορούν αν θέλουν να παραμείνουν ως ελαφράς. Δεν κάνεις καμία αναφορά, αποστρατευεσαι αυτεπαγγέλτως και παίρνεις σύνταξη. Ας γράψει κάποιος που αποστρατεύτηκε για λόγους υγειας και δεν ζήτησε να παραμείνει ως ελαφρας αν πήρε σύνταξη ή όχι και αντίστοιχα θα ίσχυει και για τις άλλες κατηγορίες αποστρατευόμενων.
Και κάτι ακόμα: Το ΦΕΚ αποστρατειας, που είναι το βασικότερο έγγραφο για την απονομή σύνταξης, θα γραφει ”ευδοκίμως τερματίσαντες κατόπιν κρίσεως “, δεν θα αναφέρει πουθενά ότι μπορούσαν και δεν παρέμειναν ΕΟΘ.
https://enstoloi.net/voithimata/faq-erotisis/
2. Ασφαλιστικό – 3. Τρόποι αποχώρησης : θεμελίωση, παραίτηση, αποστρατεία – Β Αυτεπάγγελτη αποστρατεία με σύνταξη -Β1
Όταν λέτε ΄΄επιθυμούμε την εθελοντική αποστρατεία μας΄΄ τι εννοείτε ; θα καταθέσετε γραπτή αναφορά αίτηση που θα ζητάτε η υπηρεσία στις ετήσιες κρίσεις να σας αποστρατεύσει διότι δεν θέλετε άλλο να παραμείνεται ως ε.ε ; θα το ζητήσετε μόνο προφορικά από τον Διευθυντή σας ; διότι είναι τελείως διαφορετική η κάθε περίπτωση. Εάν σας αποστρατεύσει η υπηρεσία ως ευδοκίμως τερματίσαντες τότε η σχετική εγκύκλιος που θα εκδοθεί θα αποσταλεί στον ΕΦΚΑ, η άλλη διαδικασία που αναφέρεται ΕΟΘ είναι εσωτερική διεργασία που εκτελείται εντός που ΥΠΕΘΑ δεν αποστέλλεται στον ΕΦΚΑ και αφορά την δυνατότητα που δίνει το ΥΠΕΘΑ στο στέλεχος να συμπληρώσει και σε αυτήν περίπτωση 40 συντάξιμα έτη και να λάβει πλήρης σύνταξης, όταν στις ετήσιες κρίσεις τον αποστρατεύει η υπηρεσία πριν τα 35 πραγματικά έτη.
Με έκπληξη ακούσαμε τον ΥΕΘΑ, χθες θεοφάνεια, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο,να λέει ότι οι Επ.οπ που θα αποστρατεύονται στα 50 αυτεπάγγελτα δεν θα περνουν σύνταξη παρά μετά πολλά χρόνια.
Εδώ έχει αναφερθεί πολλάκις ότι η συνταξιοδότηση στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγο ηλικιακού ορίου υπαξ.ειναι άμεση.
Τι πραγματικά ισχύει; Υπάρχει περίπτωση να είναι ανενημερωτος ο υπουργός σχετικά με τις ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις που διέπουν τις Ενοπλες Δυνάμεις;
Υπάρχει περίπτωση να είναι ενημερωμένος; Εγώ το αποκλείω, εδώ δεν ξέρει τις προελεύσεις στελεχών (εθελοντές μακράς διάρκειας) θα ξέρει ασφαλιστικά δεδομένα;
Καλημέρα και καλή φώτιση σε όλους η εγκύκλιος 2/2023 του ΕΦΚΑ μας αφορά και φέρνει μια μικρή επανάσταση καθώς επιτρέπει την αυτασφαλιση των στρατιωτικών.
Η εγκύκλιος το ΕΦΚΑ
αλλάζει συθέμελα το ασφαλιστικόκαθώς κάποιος θα μπορεί ουσιαστικά να εξαγοράζει με την αυτασφαληση στο δημόσιο όσα χρόνια θέλει;Μιλάμε ουσιαστικά για πλασματικά σε μια πιο ελεύθερη ερμηνείαΚύριε Καρασαββίδη βοηθήστε μας με άρθρο
https://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-385/#comment-114900
Καμία επανάσταση και καμία ουσιαστική αλλαγή δεν συντελείται.
Η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στρατιωτικών διέπεται από το Ν.2084/92, το ΠΔ.169/07 και το Ν.3865/10, νομοθεσία η οποία δεν τροποποιείται στο παραμικρό με την εγκύκλιο.
.
Με την εγκύκλιο ένας παραιτημένος στρατιωτικός (ως πολίτης πλέον) αντί να ψάχνει δουλειά για να ασφαλιστεί καθώς αποστρατεύθηκε χωρίς σύνταξη, τώρα μπορεί να αυτασφαλιστεί πληρώνοντας περίπου 500 € το μήνα (20% του μέσου ακαθάριστου μισθού τελευταίου έτους), ώστε να μπορέσει να φτάσει τα 40 συντάξιμα έτη σε ηλικία 62 ετών για να λάβει σύνταξη με τα ίδια δεδομένα που ισχύουν για τους υπόλοιπους Έλληνες.
.
Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται σαν λύση, εκτός ίσως από ήδη παραιτημένους συναδέλφους που εργάζονται στο εξωτερικό (ή “μαύρα” στο εσωτερικό) και με την αυτασφάλιση μπορούν να επισπεύσουν τη σύνταξη στα 62 έτη με 40ετία, αντί για τα 67 έτη με 15ετία –> Ν.2084/92 άρθρο 19 παρ. 7
Αλήθεια τώρα ; Αυτό είναι ανάλυση ; Που βγαίνει το 62 ; Στον φορέα τουλάχιστον που είμαι εγώ ασφαλισμένος (στρατό) δεν αναφέρεται πουθενά … Λέει 60 ή 40 συντάξιμα τονίζω (ή) . Κάποιοι νομίζουν ουι οι ένστολοι εκτός από το ότι φοράνε στολή αποτελούν και άλλο είδος ανθρώπου… Όλοι υπάγονται στις διατάξεις του φορέα τους… Και κάτι ακόμη: κάποιος που παραιτείται και πάει εξωτερικό και συνεχίζει να πληρώνει εισφορές αποτελεί πιο συμφέρον από άλλον που κάθεται περιμένοντας να συμπληρώσει καθώς φέρνει ζεστό -ξένο χρήμα στο ταμείο
Δηλαδή με το δικό σου σκεπτικό, θα μπορούσε κάποιος στρατιωτικός με 10 χρόνια υπηρεσίας να παραιτηθεί και μετά να αυτασφαλιστεί για 27 έτη και να ζητήσει την αναγνώριση της τριετίας, άρα να συνταξιοδοτηθεί με 10+27+3 έτη σε ηλικία 55 ετών, επειδή ήταν κάποτε στρατιωτικός! . Τα συμπεράσματά σου δεν ισχύουν (πάντα κατά την άποψή μου), διότι θεωρώ λανθασμένη άποψη ότι ένας απόστρατος έχει τα ίδια δικαιώματα θεμελίωσης με έναν στρατιωτικό (ένστολο). Στρατιωτικός σύμφωνα με την έννοια του όρου (και την κοινή λογική) είναι μόνο ο ένστολος, διότι η έννοια “από-στρατος” σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή αυτός που απο-στρατικοποιήθηκε. Επειδή φυσικά δεν αρκεί η κοινή λογική, προσωπικά εμπιστεύομαι το άρθρο 7 παρ. 2 του Ν.2084/92: “Στρατιωτικός νοείται αυτός που υπηρετεί στις ‘Ενοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό και στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως αξιωματικός, ανθυπασπιστής ή οπλίτης …” . Φυσικά και οι “στρατιωτικοί” υπάγονται στις διατάξεις του φορέα τους και αυτό ακριβώς υποστηρίζω ανέκαθεν (μέχρι αποδείξεως του εναντίον), δηλαδή ότι η περίπτωση θεμελίωσης που αναφέρεις ισχύει όταν ένας “στρατιωτικός” με 40ετία… Διαβάστε τη συνέχεια »
Μόνο για το υστερόγραφο.
Ούτε η ερμηνεία ότι οι απόστρατοι δεν υπάγονται στις διατάξεις των ασφαλιστικών νόμων (Ν.2084/92 και Ν.3865/10) στηρίζεται σε κάποιο έγγραφο ή εγκύκλιο ούτε η αντίθετη ερμηνεία βασίζεται σε κάτι αντίστοιχο.
Είναι θέμα ερμηνείας το πως καταλαβαίνει ο καθένας από εμάς τις διατάξεις αυτές.
Υπάρχει όμως απάντηση του ΓΛΚ σε παραιτηθέντες με >25 συντάξιμα που απορρίπτει την άμεση συνταξιοδότηση τους και τους ζητά να επανέλθουν με νέα αίτηση με την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας. Όχι του 62ου ούτε του 67ου.
https://enstoloi.net/stratos/comment-page-265/#comment-87176
Μπορώ να σας στείλω και την απόφαση ΕΦΚΑ στη δική μου περίπτωση. Παραιτήθηκα με 30 έτη και αναγνωρισμενη 5ετια και μου λέει να επανέλθω στα 60
Paris θα με ενδιέφερε απορριπτική απάντηση του ΕΦΚΑ. Έχω ένα μικρό απόσπασμα από μία ίδια και ίσως από μια πλήρη να μπορούσα να έχω παραπάνω πληροφορίες. Αν θέλεις μπορείς να διαγράψεις τα στοιχεία από τα οποία μπορείς να ταυτοποιηθείς και να την στείλεις στο email της σελίδας. Θα παρακαλέσω τον Αχιλλέα να κάνει τον κόπο να την προωθήσει σε εμένα.
Οκ θα προσπαθήσω να την στείλω σήμερα
Άρα ο ΕΦΚΑ τελικά συμφωνεί με τη δική μου άποψη και δεν σου αναγνωρίζει δικαίωμα θεμελίωσης με χρήση 40ετίας ως στρατιωτικός, αλλιώς σου θα απαντούσε να επανέλθεις όταν συμπληρώσεις 40 έτη ασχέτως ηλικίας (δηλαδή σε 5 έτη από τώρα με αυτασφάλιση), αφού η 40ετία είναι η μία από τις 2 εναλλακτικές προϋποθέσεις του Ν.3965/10 (ή 40 συντάξιμα ή 60 έτη ηλικίας), την οποία θα καλύπτεις μεν σε 5 έτη αλλά δεν είσαι (πλέον) στρατιωτικός.
.
Οι ευνοϊκές διατάξεις συνταξιοδότησης για τους στρατιωτικούς προβλέπονται λόγω της δυσκολίας του επαγγέλματος και δεν αποφασίζονται με βάση οικονομοτεχνικά κριτήρια.
Υποθέτω τα ακόλουθα: Δεν του απαντά έλα στα 62 ή στα 67, αλλά στα 60, συνεπώς πιθανόν τον αντιμετωπίζει ασφαλιστικά ως στρατιωτικό ε.ε (με τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα).Επίσης, δεν του απαντά έλα στα 60 ή στα 40 έτη υπηρεσίας αλλά μόνο στα 60, διότι το 2021 δεν είχε εκδοθεί η εν θέματι εγκύκλιος και δεν υπήρχε τρόπος να καλύψει τα υπολειπόμενα έτη χωρίς να παράσχει ασφαλιστέα εργασία, άρα η συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου ήταν μονόδρομος.
Όχι Αχιλλέα.
Ο ΕΦΚΑ απαντάει στον ασφαλισμένο με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στον φάκελο του.
Αφού υπάρχουν 35 συντάξιμα έτη και ηλικία μικρότερη από 60 έτη του λέει ότι δεν μπορώ να σου δώσω σύνταξη επειδή δεν έχεις 40 συντάξιμα χρόνια και δεν είσαι 60 ετών.
Υπόβαλε νέο αίτημα όταν θα γίνεις 60 ετών και θα το εξετάσω.
Τότε θα έχει 35 συντάξιμα και ηλικία 60 ετών, θα πληροί τα κριτήρια και θα του απονείμει σύνταξη.
Αν αλλάξουν τα δεδομένα με εργασία σε άλλο φορέα ή τώρα πλέον με αυτασφάλιση θα κριθεί τυχόν νέο αίτημα με βάση τα νέα δεδομένα.
K.Αχιλλέα, πως θα μου απαντούσε όταν συμπληρώσω τα 40 αφού δεν ήταν ακόμη σε ισχύ η εγκύκλιος. Απλά μου διαβιβάσεις το φάκελο στον τοπικό ΕΦΚΑ ώστε να εξετάσει την υπαγωγή στην προαιρετικη. Θα σας στείλω την απόφαση μπορείτε να μου υποδείξετε το μαιλ?
Εγκύκλιος δεν υπήρχε αλλά υπήρχε ο νόμος περί διαδοχικής ασφάλισηςκαι η εγκύκλιος είναι απλά διευκρίνιση επί του νόμου. Θα μπορούσε πχ. η απάντηση να αναφέρει “με την επιφύλαξη εφαρμογής του νόμου περί διαδοχικής ασφάλισης” κλπ.
Όπως και να έχει το πράγμα, περιμένουμε με ανυπομονησία να κάνεις νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ (αναφέροντας και την πρόσφατη εγκύκλιο), ώστε να λύσει τη διαφωνία μας μια και καλή με την απάντηση που θα δώσει στην καινούρια αίτηση.
Ναι κ. Αχιλλέα μου ανέφεραν να απευθυνθώ στον τοπικό ΕΦΚΑ για έγκριση της προαιρετικής . Το κεντρικό δεν εξετάζει αν έχω προϋποθέσεις κτλ. Σας στέλνω με μαιλ την απορριπτική του ΕΦΚΑ να την δείτε και να την διαβιβάσετε στον GEORGIOSP .Το επόμενο βήμα είναι η αίτηση μου στο τοπικό .
Μόλις στάλθηκε στο akaras
Προωθήθηκε το mail στον GEORGIOSP για να έχει και αυτός πλήρη εικόνα.
Κλείνω τις απαντήσεις σε αυτό το σχόλιο γιατί “ξεχείλωσε” πάρα πολύ, συνέχεια της συζήτησης μπορεί να γίνει με νέο σχόλιο.
Βεβαίως και θα μπορούσε να ισχύσει η περίπτωση που αναφέρατε αλλά για 25 και έτη υπηρεσίας , δηλαδή 25 +5+10 προαιρετικη για να λάβει στα 55 σύνταξη. Αν εσείς σκεφτείτε ως φορέας/ταμείο είναι ακριβώς το ίδιο: θα πάρω όλες τις εισφορές και θα καταβαλω τη σύνταξη δεν Καταλαβαίνω που είναι το περίεργο. Μιλάμε για κόστος 100.000 για 10 χρόνια, δεν είναι εύκολο για τον ίδιο αλλά ζεστό χρήμα για το ταμείο, όχι από το κράτος που μπορεί και να μην το καταβάλει…γιαυτό φτάσαμε εδώ με το ασφαλιστικό
Καλησπέρα. Απλά για να διατυπωθεί και η αντίθετη άποψη. Στρατιωτικός που απομακρύνεται από την υπηρεσία με πρωτοβουλία του (παραίτηση/αποστρατεία) για να δικαιωθεί σύνταξης πρέπει: α. Να έχει συμπληρώσει 15 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας και θα πάρει την σύνταξη που αναλογεί στα συντάξιμα χρόνια που έχει σε ηλικία 67 ετών. Για παλαιούς ασφαλισμένους με βάση την παράγραφο 7 του άρθρου 19 του Ν2084/1992. Για νέους ασφαλισμένους με βάση την παράγραφο 3α του άρθρου 7 του Ν2084/1992. Κάθε άλλη περίπτωση αποστρατείας, και με πρωτοβουλία του ασφαλισμένου και αυτεπάγγελτη, ρυθμίζεται για όλους (παλαιούς και νέους ασφαλισμένους) με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ΠΔ169/2007. Για νέους ασφαλισμένους βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του Ν2084/1992. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/47100 β. Στην περίπτωση μας μας ενδιαφέρει η παράγραφος 1α του άρθρου 26 του ΠΔ169/2007 που λέει ότι ο στρατιωτικός δικαιούται σύνταξη όταν έχει εικοσιπενταετή τουλάχιστον συντάξιμη υπηρεσία, από την οποία δεκαπενταετή πραγματική. https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/393111 Αυτά ίσχυαν μέχρι το 2010 που ψηφίστηκε ο Ν3865/2010. Τότε στην αρχική προϋπόθεση της 25ετίας (24,5 έτη) προστέθηκε η απαίτηση για 40 συντάξιμα έτη… Διαβάστε τη συνέχεια »
Συμφωνώ, με την εξής υποσημείωση:Κάποιος ένστολος ο οποίος παραιτείται, και προχώρα σε προαιρετικη ασφάλιση, συνεχίζει να θεωρείται ένστολος και συνεπώς διέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 20 του Ν3865/2010 ή θεωρείται ιδιώτης και διέπεται από τις διατάξεις των πολιτικών υπαλλήλων;Στην πρώτη περίπτωση κρίνω και εγώ ότι αρκεί η συμπλήρωση 40 συντάξιμων ετών ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, στη δεύτερη περίπτωση ίσως όχι.Ίσως από την άλλη, δυνητικά μπορούν εφαρμοστούν και οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.
Φυσικά μετά την αποστρατεία δεν είναι ένστολος. Είναι απόστρατος. Όμως η έννοια ¨προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης¨ σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος συνεχίζει την ασφάλιση του με τους όρους και τις προϋποθέσεις του φορέα στον οποίο ήταν ασφαλισμένος. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι αλλάζει φορέα ασφάλισης. Αυτό γίνεται πιο σαφές αν διαβάσουμε την παράγραφο 10 του άρθρου 18 του Ν4387/2016 που λέει ¨10. Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς τις ανωτέρω προβλεπόμενες χρονικές προϋποθέσεις για υπαγωγή στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, δικαιούνται να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στον Ε.Φ.Κ.Α. προαιρετικά, σύμφωνα με τους κανόνες του τελευταίου εντασσόμενου φορέα υποχρεωτικής ασφάλισής τους.¨ https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/198288 Πάντα μετράει ο τελευταίος φορέας ασφάλισης. Είτε πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση είτε για προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης. Στην περίπτωση μας ο τελευταίος (και τις περισσότερες φορές ο μοναδικός) φορέας ασφάλισης είναι το δημόσιο. Για αυτό και στην εγκύκλιο που εκδόθηκε προβλέπεται ότι η απόφαση αποδοχής της αίτησης προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης κοινοποιείται στην αρμόδια Δ/νση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου. Γιατί αυτή… Διαβάστε τη συνέχεια »
Ειλικρινά θέλω να σας εκφράσω την απόλυτη συμφωνία με τις ορθά τοποθετημένες και τεκμηριωμένες θέσεις σας. Όταν χρησιμοποιούμε απλή λογική νομίζω φτάνουμε ευκολότερα στο συμπέρασμα και εδώ ο συλλογισμός είναι απλός : τι σημαίνει προαιρετική ασφάλιση (είναι ένας τρόπος ο εργαζόμενος που εργάζεται να συμπληρώσει κάποια έτη που απαιτούνται με το απαιτούμενο κόστος και προϋποθέσεις φυσικά ). Αν δεν ίσχυε η ανάλυση σας δεν θα είχε κανένα νόημα η προαιρετική συνέχιση ασφάλισης!