Φορολογία

Σελίδα υπ' αριθ. 25 με παλαιότερα σχόλια και πληροφορίες για την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι όλες οι πληροφορίες δίνονται από συναδέλφους (οι οποίοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι ή όχι), κατά συνέπεια αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία λογιστή.

avatar
1000
Γιώργος Α.
Γιώργος Α.

Τι γίνεται με το taxis ? Εχει πέσει γενικά η μόνο εγώ έχω πρόβλημα ?

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΧΦ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

Σέρνετε, είναι πολύ αργό, από το πρωϊ

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
G.G.
G.G.

Από εχθές το απόγευμα δεν είναι σε λειτουργία.
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40667

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
ΝΙΚΟΣ Σ
ΝΙΚΟΣ Σ

Καλημέρα, γνωρίζει κάποιος να με ενημερώσει σε ποιόν κωδικό δηλώνεται στο Ε1 το Φύλλο Πορείας της αποστρατείας;
Δεν εμφανίζεται στην Βεβαίωση Αποδοχών του 2017 στις Αμοιβές που Υπόκεινται σε Ειδική Φορολόγηση.
Υπάρχει περίπτωση να έχει συμπεριληφθεί στις αποδοχές μισθοδοσίας η θα πρέπει να λάβω/ζητήσω κάποιο άλλο αποδεικτικό καταβολής του;

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Ως ε.ε. όταν λάμβανες φύλλο πορείας το δήλωνες στη φορ. δήλωση?
Φαντάζομαι όχι!

Αυτό το φ.π. γιατί να το δηλώσεις?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
NIKOS
NIKOS

Καλημέρα πριν λιγο καιρό είχα θέσει το εξής ερώτημα <<Φοιτητής <24 ετών με εισόδημα >Ο αγαπητός φίλος G.G. με παρέπεμψε στο foititikanea.gr το οποίο είχε αναρτήσει ένα αρθρο αντιγραφή απο τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ που αφορούσε μια οδηγία πως δηλώνεται η φοιτητική κατοικία. Ψάχνοντας δεν βρήκα τέτοια οδηγία, ο συντάκτης παρερμηνεύει το βιβλιαράκι οδηγιών της ΑΑΔΕ σελ41 με λιγα λόγια δεν πήρα απάντηση στο ερώτημα μου

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Εφόσον το παιδί είναι μικρότερο από 24, σπουδάζει και το εισόδημα του είναι μικρότερο από 3000€ είναι προστατευόμενο μέλος του γονέα (Ν4172/2013 Α11 παρ. 1β και 2). Στο δικό σου Ε1. Δηλώνεις στον κωδικό 817 το ενοίκιο που πλήρωσες για το σπίτι που διαμένει το παιδί. Δηλώνεις στον πίνακα 5 το σπίτι αυτό σαν δευτερεύουσα κατοικία (βλ. σελ. 57 https://www.aade.gr/sites/default/files/2018-04/Οδηγίες%202017%20v.1.pdf ) Δηλώνεις στον πίνακα 8 το παιδί σαν εξαρτώμενο μέλος. Προσοχή δεν συμπληρώνεις τον κωδικό 007 του πίνακα 2. Στο Ε1 του παιδιού. Συμπληρώνει στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. σου και τους κωδικούς 092, 091 και 097 (sos ο 092). Αφού υποβάλλετε κοινή δήλωση με την σύζυγο σου δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο ΑΦΜ (δικό σου ή της συζύγου αφού οι δύο ΑΦΜ είναι συνδεδεμένοι στο TAXIS) θα χρησιμοποιηθεί αλλά είναι προτιμότερο το δικό σου και σπίτι αυτό που νοικιάζεις για το παιδί. Προσοχή δεν συμπληρώνει τον πίνακα 5. Ακόμα… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
NIKOS
NIKOS

Ευχαριστώ τον GEORGIOSP για την άμεση απάντηση

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Βαγγέλης
Βαγγέλης

http://www.taxnews.me/demo/ Αλλο ένα πρόγραμμα υπολογισμού φόρου για on line δοκιμές

ΣΩΜΑ:
Ναυτικό
ΘΒ
ΘΒ

Φορολογικές βεβαιώσεις όσων ασφαλίζονται προαιρετικά στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Αστυνομικών Πυροσβεστών Λιμενικών: http://www.ipa-gr.org/nea/tameio-teaetdea/item/1512-forologikes-vevaioseis

ΣΩΜΑ:
Αστυνομία τ.ΑΠ
aero
aero

Άλλο ένα πρόγραμμα υπολογισμού φόρου 2018 (για να κάνουμε τις δοκιμές μας)
http://www.dilosiforoy.gr/dnlddilosiforoy.php
Υπενθυμίζω ότι υπάρχει κι αυτό:
https://enstoloi.net/sxolia/epikerotita/comment-page-40/#comment-63943

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
aero
aero

Άκυρο ! το πρώτο (dilosiforoy.gr). Δεν είναι δωρεάν!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
G.N.G.
G.N.G.

Καλημέρα! Συγνώμη αν θα υποβάλω μια αφελή φαινομενικά ερώτηση: Στην βεβαίωση αποδοχών που αναφέρει “Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται” κι αναφέρει ως έτος αναγωγής το 2014, εννοεί το φορολογικό ή το οικονομικό έτος; Δηλαδή μιλάμε για εισοδήματα 1/1/2013-31/12/2013 ή 1/1/2014-31/12/2014;
Αν θυμάμαι καλά (θα πρέπει να το ελέγξω) από μία αντίστοιχη βεβαίωση προηγούμενου έτους που περιείχε και τα κανονικά και τα αναδρομικά εισοδήματα, γινόταν σαφές ότι αναφερόταν στο φορολογικό έτος.
Ευχαριστώ!

ΣΩΜΑ:
Στρατός
BASILIKI
BASILIKI

καλημέρα ,ήμουν Ιδιώτης-Συνεργάτης ΕΛΣΤΑΤ.Έλαβα το 2017 αναδρομικές αποδοχές για έρευνα το 2016.Στην φορολ.δήλωση για τα εισοδηματα του 2017 δεν υπάρχει η αμοιβή μου.Θα χρειαστεί Τροποποιητικη Ε1 για το 2016 και αν ναι σε ποιους κωδικούς? Αθροισμ απο μισθούς κωδ 301 ή 403 ακαθάριστα έσοδα φυσικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς δηλαδή να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.Η πληρωμή έγινε με τίτλο κτήσης

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1223/2015 (http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/egk/2015/1223/ ) που ορίζει στην παράγραφο 4 ότι «Στην περίπτωση που το σχετικό παραστατικό εκδίδεται εντός του επόμενου φορολογικού έτους, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του ν.4308/2014 (μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα), αλλά αφορά το προηγούμενο φορολογικό έτος, το σχετικό εισόδημα θεωρείται ότι έχει αποκτηθεί στο φορολογικό έτος το οποίο αφορά, δηλαδή το προηγούμενο», για εργασία που παρασχέθηκε το 2016 και εάν ο τίτλος κτήσης εκδόθηκε μέχρι τις 15/1/2017 θα χρειαστεί τροποποιητική δήλωση για τα εισοδήματα του 2016.
Ο κωδικός 403 προσυμπληρώνεται από το σύστημα όταν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση από αυτόν που κατέβαλε την αμοιβή. Αν δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση συμπληρώνεις εσύ τον κωδικό 409 με το ακαθάριστο ποσό της αμοιβής. Σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνεις και τον κωδικό 611 με τον φόρο που έχει παρακρατηθεί.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Paschalis
Paschalis

Καλημέρα. Ο υιός μου 19 ετών, φοιτητής, δηλωμένο προστατευόμενο μέλος και είχε 285 ευρώ περιστασιακό εισόδημα. Η κύρια κατοικία μας είναι 100% της συζύγου. Ο υιός μου όταν θα κανει φορολογικό δήλωση, θα δηλώσει φιλοξενούμενος το ΑΦΜ το δικό μου ή της συζύγου μου που ειναι και ιδιοκτήτης της κύριας κατοικίας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο από τα δύο ΑΦΜ θα βάλει το παιδί στην δήλωσή του από την στιγμή που υποβάλλετε κοινή δήλωση με την σύζυγο σου. Αφού όμως η δήλωση γίνεται από εσένα και δηλώνεις το παιδί σαν προστατευόμενο μέλος θα πρότεινα να βάλει το δικό σου ΑΦΜ.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Paschalis
Paschalis

Ευχαριστώ για την απόκριση.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
stathis1960
stathis1960

Kαλησπέρα σε όλους. Ερώτηση. Το 2017 η κόρη μου 18χρονη-φοιτήτρια-προστατευόμενη έλαβε Ασφάλεια Ζωής (Α’ποσό).
Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει α: Υποβάλλει Ε1; και β: Σε ποιό κωδικό θα γράψει τομ ποσό: (Στον 781 όπως το εφάπαξ).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιαννης Κ.
Γιαννης Κ.

Φορολογική Δήλωση με ανάκληση μέρους των Τριμήνων αποδοχών. Διαγραφηκα από την ΠΑ στις 15 Δεκ 2016 και έλαβα τριμηνες τον Ιαν 2017. Άρα το μονο εισοδημά μου για το 2017 από την ΠΑ ειναι αυτές οι Τριμηνες. Όμως, αργότερα εντός του 2017, πάρακράτησαν τους 2,5 μήνες του 2017 (εκτος δηλ. όλα εκτός το β’ δεκαπενθημερο του Δεκ.2016) από το ποσό των τριμήνων από την Προσωρινή Συνταξη του ΕΦΚΑ. Στην Βεβαίωση της ΠΑ που κατέβασα σήμερα, αλλά και στο προσυμπληρωμένο πεδίο του Ε1 για το εισόδημα του 2017, φαινεται ότι εχω εισπράξει όλο το ποσο των τριμήνων, ενώ έχω επιστρέψει τα 2,5/3 αυτού. Επίσης, στην βεβαίωση της ΠΑ, για το έτος 2016 φαίνεται ως αρνητικό εισόδημα το ποσό που αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπανθήμερο του Δεκ 2016, το οποίο είχα πληρωθεί πριν διαγραφώ (τέλος Νοε. 2016), αλλά μου παρακρατήθηκε από τις τρίμηνες του Ιαν 2017. Τα ερωτήματα ειναι: α) Πώς θα απαλλαγώ… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Όσο αφορά το πρώτο ερώτημα διάβασε τα παρακάτω σχόλια.
https://enstoloi.net/sxolia/comments/comment-page-166/#comment-63949
https://enstoloi.net/stratos/comment-page-199/#comment-64091
Για το αρνητικό εισόδημα του 2016 θα πρέπει να κάνεις τροποποιητική. Διάβασε τα σχόλια του Αχιλλέα και του G.G. στην συζήτηση ακριβώς κάτω από το σχόλιο σου. Λογικά η τροποποιητική “Δήλωση αναδρομικών Ε1” για αρνητικά ποσά θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά όπως θα γίνει και για τις αναδρομικές αποδοχές (θετικά ποσά). Αν δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά θα μπορείς να κάνεις χειρόγραφη τροποποιητική δήλωση μέχρι τις 31/12/2018.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιαννης Κ.
Γιαννης Κ.

Ευχαριστώ GEORGIOSP για τις πληροφορίες.
Όσον αφορά το διαδικαστικό, θα πρέπει να υποβάλουμε την δήλωση Ε1 να εκκαθαριστεί ως εχει (με τις τριμηνες αποδοχές μέσα) και στη συνεχεια θα κανουμε τροποποιητική του Ε1 με βάση τη νεα βεβαιωση που θα εκδωσει η Υπηρεσία (χωρίς τις τρίμηνες) για να πάρουμε επιστροφή τον πλεονάζοντα φόρο ?
Ή θα πρέπει να υποβάλουμε τη βεβαίωση του ΓΛΚ που βεβαιώνει την παρακράτηση των Τριμήνων και μετά θα περιμενουμε να ενεργήσει η Υπηρεσία και να αλλάξει (να μειωθεί) το προσυμπληρωμένο ποσό των αποδοχών του 2017 στο Ε1 πριν οριστικοποιήσουμε τη δήλωση για να εκκαθαριστεί?

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
GEORGIOSP
GEORGIOSP

Εκτιμώ ότι θα πρέπει να ρωτήσεις την υπηρεσία στην οποία θα απευθυνθείς για την επανέκδοση της βεβαίωσης αποδοχών αν θα υποβάλει τροποποίηση του αρχικού αρχείου όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 της σχετικής οδηγίας ΠΟΛ 1045/2018 http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/ap/2018/1045/ . Αν η απάντηση είναι θετική μπορείς να περιμένεις μέχρι να δεις την αλλαγή στα προσυμπληρωμένα ποσά και μετά να υποβάλεις την δήλωση. Αν η απάντηση είναι αρνητική ή δεις ότι πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων χωρίς να έχει γίνει η διόρθωση θα πρέπει να υποβάλεις την δήλωση ως έχει και μετά να κάνεις τροποποιητική. Σημ: Στις 10/5 κυκλοφόρησε σχετική οδηγία με θέμα «Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται λόγω επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από μισθωτή εργασία και συντάξεις.» ( http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/egk/2018/1083/ ) στην παράγραφο 5β της οποίας ορίζεται ότι «θεωρούνται εμπρόθεσμες και υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν από τον εκκαθαριστή οι διορθωτικές βεβαιώσεις αποδοχών – συντάξεων»… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Γιαννης Κ.
Γιαννης Κ.

GEORGIOSP είσαι κατατοπιστικότατος.
Ευχαριστώ!

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Σταύρος
Σταύρος

Ερώτηση : Πήγα ηλεκτρονικά στο οικονομικό έτος 2017 για να καταθέσω τροποποιητική δήλωση διότι, στην ετήσια βεβαίωση συντάξεων 2018, αναγράφονται αναδρομικά κύριας σύνταξης 2016, αλλά στο Ε1 ήταν συμπληρωμένα το καθαρό ποσό κωδικός 303, το ποσό φόρου που αναλογεί κωδικός 313 και το ποσό φόρου που παρακρατήθηκε κωδικός 315, προφανώς με τα ποσό του έτους 2017 που είχα κάνει τότε τη φορολογική δήλωση, πως θα κάνω την συμπληρωματική δήλωση ηλεκτρονικά για τα αναδρομικά κύριας σύνταξης (2016) που αναγράφονται στην ετήσια βεβαίωση του ΓΛΚ ;

ΣΩΜΑ:
Στρατός
GEORGIOSP
GEORGIOSP
ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Σταύρος
Σταύρος

Απάντηση από TAXISnet σε σχετικό γραπτό μήνυμα : « Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που οριστικοποιήσατε τη δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων Ε1 φορολογικού έτους 2017, και επιθυμείτε να κάνετε διορθώσεις, θα αναμείνετε να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης. Επισημαίνουμε ότι η δυνατότητα υποβολής αναδρομικών για το φορολογικό έτος 2016, δεν έχει τεθεί, προς το παρόν, σε παραγωγική λειτουργία . Πάντα στη διάθεσή σας. Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) . A.A.Δ.Ε. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ».

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Σταύρος
Σταύρος

Έκανα τροποποιητική δήλωση οικονομικού έτους 2014, στη ΔΟΥ, στις 03 Μαίου 2018, μετά από βεβαίωση αναδρομικών μισθών και πάγια αντιμισθίας που είχε εκδόσει το ΟΛΚΕΣ 19 Μαρτίου 2018, ποσού καθαρού 1.700,40 € και σήμερα (09 Μαίου 2018) εκδόθηκε ηλεκτρονικά ταυτότητα οφειλής, συνολικού ποσού οφειλής 371,92 €, ποσό εξόφλησης με έκπτωση 366,34 € (ισχύει έως 31/07/2018).

ΣΩΜΑ:
Στρατός
G.N.G
G.N.G

Φίλε Σταύρο καλησπέρα! Μία ερώτηση αν μου επιτρέπεις: Η βεβαίωση αναδρομικών μισθών και πάγια αντιμισθίας που είχε εκδόσει το ΟΛΚΕΣ 19 Μαρτίου 2018, στην οποία αναφέρεσαι, αφορά το οικονομικό ή το φορολογικό έτος 2014; Διότι αν αφορά το οικονομικό όπως αναφέρεις, τότε θεωρείται εισόδημα περιόδου 1/1/2013-31/12/2013. Αυτό ισχύει;

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Σταύρος
Σταύρος

οικονομικό έτος 2014, εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2013 έως 31-12-2013

ΣΩΜΑ:
Στρατός
NIKOS
NIKOS

Φοιτητής <24 ετών με εισόδημα <3000 που πρέπει να κάνει φορολ. δήλωση και διαμένει σε άλλη πόλη σε κατοικία που έχει ενοικιαστεί στο όνομα του πατέρα, στο Ε1 του που δηλώνει φιλοξενούμενος στην πατρική που είναι στο όνομα της μητέρας ή στην φοιτητική που είναι δευτερεύουσα για τον πατέρα : Οι γονείς κάνουν κοινή δήλωση.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
G.G.
NIKOS
NIKOS

Αγαπητέ G.G μήπως αυτό εφαρμόζεται όταν το συμβόλαιο μίσθωσης ειναι στο όνομα του φοιτητή και όχι του γονέα: ειναι δυνατόν για 0,02 λεπτα εισόδημα απο τόκους να χάνει ο γονέας και το παιδί όλα τα επιδόματα:

ΣΩΜΑ:
Στρατός
Σάκης
Σάκης

Καλημέρα.Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μετά την καταβολή του εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό, έρχεται και κάποιο αναλυτικό ενημερωτικό έγγραφο από το ταμείο.Προσωπικά δεν έχω λάβει κάτι (καταβολή Αύγουστος 2017).Επίσης στο εκκαθαριστικό της εφορίας δεν αναγράφεται το ποσό που πήρα.Να συμπηρώσω απλά στον κωδ. 781 το ποσό που έλαβα στον λογαριασμό μου??Ευχαριστώ.

ΣΩΜΑ:
Στρατός
G.G.
G.G.

Κανονικά θα έπρεπε να σου έχει έρθει η αλληλογραφία με τα σχετικά παραστατικά για την καταβολή του.
Μήπως η διεύθυνση που είχες δηλώσει είναι διαφορετική από αυτή που μένεις τώρα ? επικοινώνησε μαζί τους.
Το καθαρό ποσό που έλαβες θα το γράψεις εσύ στον κωδικό 781.

ΣΩΜΑ:
Αεροπορία
Σακης
Σακης

Ευχαριστώ θα επικοινωνήσω.

ΣΩΜΑ:
Στρατός