Φορολογία

Σελίδα υπ' αριθ. 3 με παλαιότερα σχόλια και πληροφορίες για την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι όλες οι πληροφορίες δίνονται από συναδέλφους (οι οποίοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι ή όχι), κατά συνέπεια αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία λογιστή.

avatar
1000
Johnny B.
Johnny B.

Mitsos + Takis,

μήπως μπορεί κάποιος σας να μας θυμίσει τα όρια για τις φορολογικές κλίμακες που υπήρχαν για εισοδήματα ετών 2012, 2013 και 2014 (που υπάρχουν αναδρομικά?

Επίσης, ποιο ήταν ανά έτος και πώς άλλαζε το αφορολόγητο ποσό ανά κλίμακα?

Ευχαριστώ.

aero
aero

google search!

Όλα έτοιμα τα θέλεις!

GEORGIOSP
GEORGIOSP
Johnny B.
Johnny B.

Ευχαριστώ και εσένα και τον G.G. για τις πολύτιμες πληροφορίες σας.

Άσχετα αν η εφαρμογή του taxheaven έχεις ορισμένες αποκλίσεις, γίνεται αντιληπτό ότι τα 100 ευρώ επιπλέον φόρο που κάποιοι από εμάς επιβαρύνονται ανά έτος αναδρομικών μισθών 2012-2013 (στις συντάξεις του 2014 διαπιστώνεται ότι είναι κάτω των 30 ευρώ οι φόροι) οφείλονται προφανώς στην αλλαγή χιλιάδας στο φορολογητέο εισόδημα σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολόγητου…

Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί θα έπρεπε να μπούμε σε τέτοια επαναλαμβανόμενη διαδικασία… κάποιοι λαμβάνουν αναδρομικά σε 36 δόσεις και στα υπόψη παρελθόντα έτη θα πρέπει να γίνουν ξανά και ξανά τροποποιητικές την κάθε χρονιά που θα λαμβάνονται οι δόσεις!

Φορολογικό αλαλούμ!

G.G.
G.G.

Από τον παρακάτω σύνδεσμο.
http://www.taxheaven.gr/pages/klimakes

-Επιλέγεις στα αριστερά την ενότητα Φορολογικοί συντελεστές και κλίμακες για τον φόρο εισοδήματος από μισθούς, συντάξεις και Ελ. Επαγγέλματα.
-Στην επικεφαλίδα επιλέγεις τα έτη που σε ενδιαφέρουν (2000 έως 2013 ή 2014 και μετά).
-Κατόπιν επιλέγεις το συγκεκριμένο έτος που σε ενδιαφέρει από την λίστα που εμφανίζεται.

Johnny B.
Johnny B.

Όλα έτοιμα τα θέλω, ναι! …και έχω τον “καλό άγγελο” όλων μας τον φίλο G.G. που πράγματι μας διευκολύνει αφάνταστα!!!

Όταν ρωτάω κάτι δεν το ρωτάω μόνο για μένα (επί του προσωπικού) αλλά για να υπάρχει “αποτυπωμένο” ως απάντηση και για άλλους επόμενους ενδιαφερόμενους που θα “ψάχνονται” για το αν επηρεάζονται από τις συμπληρωματικές ή όχι…

ΥΓ: Φίλε aero, τέτοια σχόλια δεν τα περίμενα από σένα… το “κρατάω” τόσο αυτό όσο και το σχόλιο σου που με “χρεώνεις” εμμέσως πλην σαφώς για “παραπληροφόρηση” και “περιττό/υπερβάλον σχολιασμό”…με την πρώτη ευκαιρία που βρήκες!)

aero
aero

Αντί να ρωτάς κάτι “για να υπάρχει «αποτυπωμένο» ως απάντηση”, θα μπορούσες να το ψάξεις και να βάλεις εδώ την απάντηση.
Όσο για το θέμα του “περιττού/υπερβάλοντος σχολιασμού”, ναι, ρε Johnny B !
Σχολιάζεις συνεχώς ότι γράφουν εδώ μέσα και μάλιστα με μακροσκελή σχόλια.

Johnny B.
Johnny B.

Φιλάκια…έτσι μου αρέσει να σου κουράζω τα ματάκια σου, φίλε! Σκέφτομαι να αλλάξω και κλίμακα στη γραμματοσειρά για να αναρτώ σχόλια “μικρότερου χώρου” αλλά “πυκνότερα” και όσοι θέλουν ας μπαίνουν στον κόπο να τα διαβάζουν…

(σοβαρέψου….)

Επειδή δεν είμαι τόσο “ψαγμένος” όσο κάποιοι άλλοι εδώ μέσα (όπως εσύ. Σοβαρολογώ), δεν θα ήθελα να “αποτυπωθεί” κάτι για το οποίο θα υπάρξει μια “παρέλαση” παρεμβάσεων.

Διάλεξε ποιόν ρόλο θέλεις….τον “καλό”, τον “κακό” ή τον “άσχημο”….

Ευχαριστώ για την κατανόηση!

aero
aero

Τον κακό, τον κακό !!!

Βασίλης
Βασίλης

Τα αναδρομικά αποδοχών εκτός συντάξεων στην τροποποιητική σε ποιό κωδικό γράφονται?

Kostas
Kostas

Κωδικός 301 – 302

aero
aero

Σημαντική πληροφορία από τον G.G. (για όσους έλαβαν εφάπαξ το 2015)

https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-165/#comment-26693

Υπόψη ότι αν οι κρατήσεις σε Παγια Δικ. Προαγ + Αναγν. είναι π.χ. 1000€, έχετε όφελος 230€.

Johnny B.
Johnny B.

Αχιλλέα,

σε απάντηση του σχολίου σου:

https://enstoloi.net/sxolia/forologia/comment-page-3/#comment-26689

(το ανέβασα εδώ επειδή είχαμε χαθεί το απόγευμα μέσα στις φορολογικές συζητήσεις)

Ξαφνικά εκεί που σχολίαζα την απάντηση του “Γιάννης” και ήμουν έτοιμος να πατήσω το κουμπί για να αναρτηθεί η απάντησή μου, είδα συμπληρωμένα τα στοιχεία του “Γιάννης” (αν θες σου γράφω σε προσωπικό μήνυμα το email του για να με πιστέψεις) και είπα να πατήσω το κουμπί να δω τι θα συμβεί….και πράγματι μου ανέβασε το σχόλιο σαν “Γιάννης”!!!

Δεν ξέρω αν έχεις συμβεί και σε κανέναν άλλον αλλά αυτό το θεώρησα “περίεργο”!!! ή κάποιο bug του site σου!!!

Πάντως εγώ λέγομαι Γιάννης αλλά δεν είμαι ο “Γιάννης” ούτε ο “Γιάννης” κάνει αναρτήσεις σχολίων από το κομπιούτερ μου. Ας με επιβεβαιώσει και ο ίδιος!!!

Προτείνω να ψάξεις γιατί συνέβη αυτό ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων από άλλους…

ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

Συνάδελφοι για να τελειώνουμε κάποτε (την φαγωμάρα). Ο Αχιλλέας έφτιαξε αυτό το site για να μπορούμε να ενημερωνόμαστε και να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Θέλω να νομίζω ότι όποιος γράφει κάτι είναι σίγουρος για αυτά που γράφει και δεν γράφει πιθανολογούμενα πράγματα, γιατί μπορεί να υπάρξει παραπληροφόρηση και ίσως να οδηγηθούν συνάδελφοι σε λανθασμένες κινήσεις-αποφάσεις.
Όσον αφορά τα φορολογικά καλό θα είναι όταν κάποιος δεν γνωρίζει καλά το θέμα και δεν είναι σίγουρος να μην προβεί σε καμία κίνηση μόνος του αλλά να αποτανθεί σε ειδικό (φοροτέχνη ή λογιστή) και ας πληρώσει κάτι παρά να προσπαθεί να μάθει μέσω ερωτοαπαντήσεων του site και ίσως να γίνει κάποιο λάθος που αργότερα του στοιχίσει.
Ευχαριστώ πολύ.

Johnny B.
Johnny B.

Καλό το “RESET”.

Ας διαβάσουμε την επικεφαλίδα στη σελίδα αυτή του site και ας την έχουμε κατά νου μας:

“Επισημαίνεται ότι όλες οι πληροφορίες δίνονται από συναδέλφους (οι οποίοι μπορεί να είναι ενημερωμένοι ή όχι), κατά συνέπεια αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν έναν εξειδικευμένο επαγγελματία λογιστή.”

Αυτό ισχύει για όλους ανεξαιρέτως!

Takis
Takis

Προφανώς αναφέρεσαι στην παραπληροφόρηση, και σε αυτούς που είναι γνώστες και ασχολούνται με τα φορολογικά 20 έτη (κατά δήλωση του) και συγκεκριμένα: [ Άρα όσοι έχουν αναδρομικά για το έτος 2014 και δεν υπερβαίνει το αρχικό φορολογητέο με το αναδρομικό φορολογητέο το ποσό των 25.000€ και το Εισόδημα Επιβολής Εισφοράς το ποσό των 20.000€ θα τα υπολογίσουν ως κάτωθι: (Φορολογητέο αναδρομικό ποσό Χ 22%)=Α , (Φορολογητέο αναδρομικό ποσό Χ 0,7%)=Β , Μετά προσθέτεις το Α+Β=Γ και τέλος από το Γ αφαιρείς τον παρακρατηθέντα αναδρομικό φόρο και βγαίνει το υπόλοιπο, το οποίο εάν είναι λιγότερο από 30€ δεν θα βεβαιωθεί. Αναφέρω φορολογητέο έως 25000€ και Εισόδημα Επιβολής Εισφοράς έως 20.000€, γιατί από εκεί και επάνω αλλάζουν οι κλίμακες. ] Όλα τα παραπάνω ισχύουν αλλά δεν έλαβες υπόψη σου ότι υπάρχει και η παράμετρος του εισοδήματος που ξεπερνά τις 21.000 ευρώ και μειώνεται το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ κατά 100 ευρώ ανά… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

Φίλε Takis. Στις 12/4/2016 στο 17:00 έχω γράψει να σταματήσει η φαγωμάρα. Επανέρχομαι όμως καθότι αυτά που γράφεις παραπάνω τα έχω αναφέρει εγώ στο 11/4/16 στο 14:46 και το παίρνω σαν προσβολή, καθότι εγώ έφερα ως παράδειγμα την δική μου τροποποιητική και όχι υποθετικά. Άν θέλεις το καταλαβαίνεις εάν πάλι όχι δικαίωμα σου. Τελειώνω εδώ και δεν δίνω συνέχεια.

Johnny B.
Johnny B.

Μήτσο,

αν σε κάτι θα συμφωνούσα με τον Τάκη στο σχόλιο του είναι το ζήτημα με το αφορολόγητο που μειώνεται πάνω από τα 21000 ευρώ κατά 100 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισόδημα.

Οπότε ή είσαι τυχερός και παρέμεινες κάτω από τα 21000 ευρώ ή δεν “πήδηξες χιλιάρικο” (π.χ. ήσουν 23500 ευρώ, πήρες 450 αναδρομικά και είσαι πάλι κάτω από τα 24000 ευρώ) ή όταν εκκαθαρίζεται το νέο εισόδημά σου τα 100 ευρώ που “φορτώνεσαι” από το αφορολόγητο …”απορροφώνται” μέσα στους γενικότερους υπολογισμούς…λέω τώρα…

Θέλει λιγάκι ξεκαθάρισμα αυτό!

Takis
Takis

Απάντηση προηγούμενης ανάρτησης του Johnny προς αποκατάσταση της πραγματικότητας. [ ο έλεγχος δεν έγινε με την εκκαθάριση αλλά αρκετούς μήνες αργότερα δειγματοληπτικά με ραντεβού στην τοπική εφορία μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (όπως με ειδοποίησαν). Έφαγα αρκετές ώρες και σε μερικά μέρες για να βρω δικαιολογητικά σε κάποια άλλα ήθελαν «τρελά» πράγματα…γι’ αυτό λέω, ου μπλέξεις και χρειάζεται προσοχή! ] Όταν πάμε να κάνουμε οριστική υποβολή της δήλωσης μας, σε περίπτωση ελέγχου δεν γίνεται ο προσδιορισμός του φόρου (εκκαθάριση) και εμφανίζεται σχετικό μήνυμα που μας ενημερώνει για τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να αποστείλουμε ταχυδρομικά μέσα σε ένα φάκελο εντός 15 ημερών (όχι στην εφορία αλλά στην Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά που σου ζητάνε και κατόπιν γίνεται ο προσδιορισμός του φόρου (εκκαθάριση). Δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζεσαι, ότι πρώτα σου έγινε εκκαθάριση και μετά από μήνες σου έγινε ο έλεγχος. Όσο για τον λογιστή, που σου είπε… Διαβάστε τη συνέχεια »

ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

Μην είσαι τόσο σίγουρος για την περίπτωση ελέγχου. Υπάρχουν δύο (2) ειδών έλεγχοι. Ο ένας είναι αυτός που αναφέρεις εσύ και ο δεύτερος είναι ο έκτακτος (ας τον πούμε έτσι) που γίνεται δειγματολειπτικά. Ο δειγματολειπτικός είναι σαν λοταρία γίνεται εφόσον έχει γίνει η εκκαθάρισή σου και σου ζητούν (ίσως και μετά από χρόνια, πάντως όχι μετά πό πέντε) να τους προσκομίσεις όλα τα δικαιολογητικά που ανέφερες στην αρχική σου ηλεκτρονική δήλωση. Γι΄ αυτό το λόγο αναφέρουν ότι τα δικαιολογητικά και τις αποδείξεις τις κρατάμε έως 5 χρόνια.

Johnny B.
Johnny B.

Μήτσο,

ο Τάκης είναι διαβασμένο παλικάρι αλλά επιμένει σε θέματα που ίσως δεν του έτυχαν. Δεν πειράζει, μέχρι σε ένα σημείο καλός είναι δημιουργικός διάλογος

Πάντως οι εφοριακοί δεν είναι “εύκολοι” όταν τους προσκομίζεις για έλεγχο ιατρικές αποδείξεις “παροχής υπηρεσιών”. Τις “ξεκοκαλίζουν” προσεκτικά και καλά κάνουν.

Αυτό που είπα από την αρχή είναι να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί στο τι περνάμε στα “ιατρικά” για να γλιτώσουμε φόρο… δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα όταν σου τύχει έλεγχος.

Johnny B.
Johnny B.

Επίσης Μήτσο, υπήρξε και πρόβλημα με κάποιες καταναλωτικές αποδείξεις που είχαν “χαθεί” τελείως τα γράμματα! Ευτυχώς είχα δηλώσει ποσό μεγαλύτερο από το το κατώτατο όριο σε αποδείξεις και έτσι “καλύφθηκα”. Δεν σκέφτηκα να βγάλω φωτοτυπίες τις πιο “ακριβές” από αυτές αλλά το έχω υπόψη μου από τότε. Ένα θέμα προέκυψε και στο ποσό του ενοικίου που δήλωνα τότε. Εγώ έγραφα το “αληθές” (βάσει συμβολαίου) και ο ιδιοκτήτης αυτό που “γούσταρε”….φυσικά, κλήθηκε και εκείνος για έλεγχο όπως και δύο γιατροί και ένας δικηγόρος που μου έδωσαν “ασαφείς” αποδείξεις (από ότι έμαθα αργότερα). Προσωπικά, πέραν από την έκπληξη του ότι υπάρχουν πολλές “λεπτομέρειες” που δεν γνωρίζουμε όταν υποβάλλουμε μόνοι μας τις φορολογικές δηλώσεις, ένιωσα και “χαρούμενος” επειδή δεν χρειάστηκε τελικά να “πληρώσω τα λάθη μου” στη δήλωση…γενικά, ελπίζω να γίνονται περισσότεροι και συχνότεροι έλεγχοι της εφορίας γιατί βγαίνουν διάφορα στη φόρα (όχι πάντα με δόλο αλλά όλοι μαθαίνουμε από τα “λάθη” μας!).

Johnny B.
Johnny B.

Δεν έγινε φέτος ο έλεγχος, αυτά που λες ισχύουν για φέτος. Χαίρομαι πολύ που με ενημερώνεις και με διορθώνεις… Ελέγχους εκτελεί η εφορία ανά πάσα στιγμή κρίνει ότι υπάρχει ζήτημα προς διευκρίνιση, ειδικά σε θέματα όπως τα ιατρικά-κληρονομικά-δικηγορικά όχι μόνο κατά την εκκαθάριση της δήλωσης έτσι ισχυρίστηκαν. Μην τα δραματοποιείς τα πράγματα…σου είπα την εμπειρία μου. Αν θες μην με πιστεύεις αν θες πίστεψέ με, δεν θα αντιδικήσω μαζί σου εδώ στο site αυτό. Ο λόγος που τα γράφω αυτά είναι να παρακινήσω συναδέλφους “ειδήμονες” σε φορολογικά θέματα να βάλουν λιγάκι “νερό στο κρασί τους” και να μην βιάζονται να κριτικάρουν τους άλλους. ΥΓ: Συμπληρωματική/Τροποποιητική Δήλωση προηγουμένων ετών δεν κάνεις μόνο για αναδρομικό εισόδημα αλλά και για όποιον άλλον λόγο κρίνεις εσύ σαν φορολογούμενος ότι επηρεάζει τη δήλωση που έκανες τότε και χρειάζεται τροποποίηση (ενδεχομένως και με πρόστιμο αν φταις για την παράλειψη), μετά την ελέγχει ο εφοριακός σε καλεί… Διαβάστε τη συνέχεια »

Giannis
Giannis

Ανήκω στο 12 ΚΤΣ και σήμερα πήρα τηλέφωνο να ρωτήσω για τα αναδρομικά γιατί δεν αναφέρει έτος που αφορούν ούτε στη βεβαίωση αποδοχών ούτε στο Ε1 στο πινακάκι που εμφανίζεται όταν κάνουμε κλικ επάνω κι έχει τα εισοδήματά μας.Αυτό που μου μου είπαν αφού μίλησε με το ΓΕΣ να φανταστώ είναι (αυτό της είπαν κιόλας) ότι αυτό το ποσό αφορά το έτος που ανάγονται τα αναδρομικά δηλαδή για μένα το 2015 (αφού στη βεβαίωση λέει από 1-1-215 μέχρι 31-12-2015) και δε χρειάζεται συμπληρωματική δήλωση.Τώρα τι να πεις και τι να κάνεις μετά από αυτό;Κι αν δεν ισχύει αυτό από ποιον μετά ζητάς ευθύνες;Γιατί και να θέλω να κάνω συμπληρωματική δε ξέρω ποιο έτος αφορούν αφού και στο Ε1 σαν εισόδημα του 2015 αναφέρεται (δε λέει τίποτα για άλλο έτος ή ότι είναι αναδρομικά,λέει ότι ειναι τακτικές αποδοχές).

ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

Για τους εν ενεργεία όσον αφορά τα αναδρομικά ας πατήσουν το παρακάτω link:
http://www.poasy.gr/web/index.php?option=com_content&view=article&id=2794:synantisi-tis-omospondias-mas-me-ton-an-ypourgo-tryfwna-aleksiadi&catid=123:news-poasy-2016&Itemid=117

ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

Άλλο link για τα αναδρομικά :
http://staratalogia.blogspot.gr/2016/04/2015_12.html

Βασίλης
Βασίλης

Ερώτηση: Οταν λέει οτι ανάγονται αναδρομικα στο έτος 2012 εννοεί ότι η τροποποιητική χειρόγραφη θα γίνει για τη φορολογική δήλωση έτους 2012 που αναφέρεται για το οικονομικό έτος απο 1/1/11 έως 31/12/11 ή φορολογική δήλωση 2013 για το οικονομικό έτος 1/1/2012 έως 31/12/201?. Ευχαριστώ.

Δήμος
Δήμος

Για το φορολογικό έτος 2013. Εισοδήματα απο 1.1.12 εως 31.12.12

Γιάννης
Γιάννης

καλησπερα. αποδειξεις βαζουμε φετος η μονο ιατρικα και φαρμακα ?

Johnny B.
Johnny B.

Ο κωδικό 049 είναι απενεργοποιημένος…προσπάθησε να βάλεις και θα δεις ότι δεν σε αφήνει να γράψεις τίποτα…

Οπότε μόνο ιατρικά (με ΑΦΜ γιατρού, ιατρικού κέντρου και σε διάτρητες αποδείξεις επειδή η παροχή υπηρεσιών θα απαιτήσει σε έλεγχο την προσκόμιση του βιβλιαρίου σου σφραγισμένο με το λόγο της επίσκεψης) και για τα φάρμακα μαρκάρεις την επιλογή (δες το που) και περνάς τις αποδείξεις “χύμα” χωρίς ΑΦΜ καταστήματος.

Johnny B.
Johnny B.

ΕΠΙΣΗΣ

στον ίδιο πίνακα υπάρχουν και άλλα πολλά που μπορεί να γράψεις εκτός από τα “κλασικά” ιατροφαρμακευτικά, αλλά θα πρέπει να έχεις σχετικά δικαιολογητικά και αποδείξεις.

Kostas
Kostas

επειδή η παροχή υπηρεσιών θα απαιτήσει σε έλεγχο την προσκόμιση του βιβλιαρίου σου σφραγισμένο με το λόγο της επίσκεψης

Τι ακριβώς εννοείς με αυτό που γράφεις, από που προβλέπεται αυτός ο έλεγχος, και τι ρόλο παίζουν τα βιβλιάρια.
Αν θέλεις διαφώτισε μας λίγο, γιατί πρώτη φορά το ακούω.

Johnny B.
Johnny B.

Πολλοί γιατροί αλλά κυρίως νοσηλευτές σου “κόβουν” ένα γενικόλογο χαρτί από μπλοκάκι “παροχής υπηρεσιών” που δεν είναι διάτρητο και μπορείς να το βρεις σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο να πας. Λένε ότι σου βάζουν την σφραγίδα τους (με ΑΚΜΑ, ΑΦΜ) και την υπογραφή τους πλην όμως αυτό δεν θεωρείται έγκυρο από την Εφορία εκτός και αν “περαστεί” η επίσκεψη στο βιβλιάριο υγείας ή ακολουθήσει ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή νοσοκομειακή βεβαίωση (ξέρουν αυτοί πως να το κάνουν σωστά!)… Γι’ αυτό θέλει προσοχή όταν λαμβάνουμε κάποιου τύπου αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας, επίσκεψης κλπ να είναι αποδεκτές και νόμιμες στην Εφορία αλλιώς δεν “μετράνε”! Αν τύχει και “επιλεχθείς” σε δειγματοληπτικό έλεγχο που κάνει σε τυχαία φάση η Εφορία (χρησιμοποιώντας την Αμερικάνικη εφαρμογή ελέγχου επιλογής φυσικών και νομικών προσώπων που πήραν πρόπερσι με σκοπό να αυξήσουν το ποσοστό ελέγχου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες) άσχετα αν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική σου δήλωση, θα πρέπει να δώσεις… Διαβάστε τη συνέχεια »

Takis
Takis

Σύμφωνα με τον κώδικα φορολογικής απεικόνισης τα διάτρητα μπλοκάκια (αποδείξεις) έχουν καταργηθεί από το 2012.
Είναι νομιμότατοι αυτοί που σου δίνουν μια απόδειξη από ένα μπλοκ η οποία έχει όλα τους τα στοιχεία τους επάνω ή ένα Α4 που τυπώνουν από ένα υπολογιστή κ.α.
Δεν ισχύει αυτό που λες και προπάντων δεν είναι απατεώνες όπως θες να το παρουσιάσεις, όσοι εκδίδουν τέτοιες αποδείξεις χωρίς να ξέρεις την πραγματικότητα.

aero
aero

Johnny B.
Αν ένα θέμα δεν το ξέρεις καλά, μην το σχολιάζεις διότι πιθανόν να οδηγήσεις σε παραπληροφόρηση.
Γενικότερα δεν είναι υποχρεωτικό να σχολιάζεις ό,τι αναρτάται σ΄αυτό το site.

Johnny B.
Johnny B.

Το θέμα με τις ιατροφαρμακευτικές αποδείξεις μου “έτυχε” πρόσφατα και για αυτό στο λέω, με σκάλισαν όσο μπορούσαν…Κάποιοι δεν ξέρουν καλά τη δουλειά τους, άλλοι το κάνουν επίτηδες!

Δεν σου γράφω “διάφορα” από το νου μου, το χαρτάκι “παροχής υπηρεσιών” με ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ποσό, δεν σε καλύπτει πλήρως από μόνο του, όπως μπορεί να νομίζεις.

Κανένας μας (απόστρατος, μη γιατρός) δεν ξέρει το θέμα καλά, όλοι μας εδώ μιλάμε από τις εμπειρίες μας. Δεν πρόκειται να μπω στη φάση να σου κατεβάσω νόμους και παραγράφους για να σε πείσω, αν θες ψάξ’ το μόνο σου, τουλάχιστον θα σε έχω παρακινήσει να το κάνεις.

ΥΓ: Το ίδιο ισχύει και για τα αναδρομικά που από ότι φαίνεται ακόμα δεν “πείθεσαι” για το “αληθές” των δηλώσεων επειδή προφανώς περνάς κάποια όρια που δεν σε “συμφέρει” αλλά αυτά έχει η ζωή…

Johnny B.
Johnny B.

Τάκη,

δεν μιλάω για το αν είναι νόμιμο ή όχι, αυτό δεν με νοιάζει ούτε με αφορά.

Αλλά από μόνο του αυτό το χαρτάκι δεν αρκεί πάντοτε για να αποτελέσει αποδεικτικό ιατροφαρμακευτικής κάλυψης αυτού του κωδικού για να το περάσεις στη φορολογική δήλωσή σου στα ιατρικά.

Εκεί κολλάει το θέμα και όχι στη νομιμότητά του.

Εγώ εφιστώ την προσοχή και δεν παραπληροφορώ, μου έτυχε να ελεγχθώ και οι περισσότερες από αυτές ήθελαν και άλλα συνοδευτικά. Ας το καλύτερα, μην σου τύχει…

Γιάννης
Γιάννης

Δηλαδη τι εννοεις οτι σου εγεινε ελεγχος. δεν εγεινε εκκαθαριση της δηλωσης σου οταν την κατεθεσες.

Γιάννης
Γιάννης

Γιάννη,

ο έλεγχος δεν έγινε με την εκκαθάριση αλλά αρκετούς μήνες αργότερα δειγματοληπτικά με ραντεβού στην τοπική εφορία μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (όπως με ειδοποίησαν). Έφαγα αρκετές ώρες και σε μερικά μέρες για να βρω δικαιολογητικά σε κάποια άλλα ήθελαν “τρελά” πράγματα…γι’ αυτό λέω, ου μπλέξεις και χρειάζεται προσοχή!

Johnny B.
Johnny B.

Αχιλλέα,
το παραπάνω σχόλιο του έγραψα εγώ αλλά μου έδωσε το όνομα του “Γιάννης” με το email του (που έχει το όνομά του και είναι στο yahoo). Καλά, τι μπέρδεμα ήταν αυτό? … πώς προέκυψε?

Johnny B.
Johnny B.

Τάκη και Γιάννη, για να καταλάβεις, σου φέρνω κάποια παραδείγματα… σε κάποιες αποδείξεις “παροχής υπηρεσιών” από νοσηλευτή που ήρθε στο σπίτι, δεν είχε γράψει ξεχωριστά τα ποσά που ήταν για υλικά που χρησιμοποίησε και άλλα για τις υπηρεσίες του. Επίσης, σε “παροχή υπηρεσιών” από επίσκεψη σε γιατρό, δεν έγινε ξεκάθαρος ο λόγος της επίσκεψης στη συγκεκριμένη ειδικότητα και έτσι η τιμολόγηση των υπηρεσιών δεν γινόταν κατανοητή…αλλού δεν ταίριαζε η τιμολόγηση με τα κόστη ΕΟΠΥΥ που υπάρχουν για ανάλογες περιπτώσεις (θεωρήθηκε ψηλότερο το ποσό από το προβλεπόμενο). Κάπου αλλού το ΑΦΜ δεν συνέπιπτε με το ΑΜΚΑ. Σε άλλη απόδειξη φαρμάκων δεν υπήρχε κάπου συνταγογραφημένη εντολή για αγορά φαρμάκων ειδικών βιταμινών (ασβεστίου) μετά από ιατρική επίσκεψη (δεν συζητάω τα φάρμακα και υλικά που αγοράζεις ελεύθερα από τα φαρμακεία, αυτά δεν μετράνε στα ιατρικά). Όλα αυτά δεν τα ήξερα καθόλου και έκανα τη φορολογική δήλωση μόνος μου με όσα θεωρούσα ότι “ήξερα καλά”…σε… Διαβάστε τη συνέχεια »

aero
aero

Πριν ένα μήνα, είχα “ανοίξει” το θέμα της φορολογίας εισοδημάτων παρελθόντων ετών. Ήδη από τότε ο G.G. μας είχε πληροφορήσει για την ανάγκη υποβολής tροποποιητικών δηλώσεων.
https://enstoloi.net/aeroporia/comment-page-161/#comment-25767

Τώρα, όμως, έρχομαι να σας υποβάλλω ένα ερώτημα. Πιθανόν να το θεωρήσετε αστείο – όμως δεν είναι.

Ερωτώ: Γιατί να υποβάλλω τροποποιητική δήλωση?
Υπάρχει πιθανότητα να πάρω επιστροφή φόρου?
Μήπως αυξάνοντας το εισόδημα παρελθόντων ετών, κληθώ να πληρώσω φόρο επειδή “δεν φθάνουν” οι αποδείξεις δαπανών παρελθόντων ετών?
Υπόψη ότι δεν μπορούμε να καταθέσουμε τώρα πρόσθετες αποδείξεις για παρελθόντα έτη.

Δεκτή, κάθε – τεκμηριωμένη – απάντηση.

Johnny B.
Johnny B.

Το ζήτημα θα χρειαστεί να διερευνηθεί περισσότερο σε επίπεδο ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με το ΥΠ.ΟΙΚ επειδή του χρόνου πάλι τα ίδια θα έχουμε αλλά και του παραχρόνου (36 δόσεις αναδρομικών…για κάποιους). Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στο φόρο που παρακρατήθηκε και αυτόν που αναλογεί υπάρχει μια μικρή διαφορά (τσέκαρέ το), ίσως να χρειάζεται να καταβληθεί και επιπλέον φόρος αλληλεγγύης, άρα από μόνο του “απαιτεί” την ανάγκη να δηλώσεις τα στοιχεία αυτά. Αν όπως λέει ο Μήτσος για κάτω από 30 ευρώ δεν προκύπτει οφειλή τότε όλα καλά, όμως εγώ επιφυλάσσομαι…ειδικά με την εφορία που σε κυνηγάει ακόμα και για μερικά λεπτά αν χρωστάς!!! Αν υπάρχει κίνδυνος να υπερβείς κάποια όρια (π.χ. φορολογική κλίμακα), τότε θα υπάρξουν δυστυχώς επιπτώσεις ίσως και τριψήφιες! Για άλλες περιπτώσεις (π.χ. επίδομα τέκνων κλπ), όπως λέει ο Μήτσος, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις σε επιδόματα που είχαν δοθεί στο παρελθόν… (Γνώμη μου αυτό συμφέρει μεν αλλά είναι… Διαβάστε τη συνέχεια »

Johnny B.
Johnny B.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ Φοροτεχνικός μου εξήγησε ότι αν στη φορολογική σου δήλωση έτους π.χ. 2013 αν ήσουν “οριακός” και τώρα καλείσαι να συμπληρώσεις εισόδημα που θα σε βγάλει εκτός ορίων….κλίμακας…(?) τότε μπορείς να προσκομίσεις μαζί στην ίδια δήλωση συμπληρωματικό και κάποιο άλλο αποδεικτικό στοιχείο εκείνου του έτους (στον αντίστοιχο κωδικό) που “ξέχασες” να βάλεις ή “προέκυψε” μετά για να σου το εκκαθαρίσουν μαζί με τα αναδρομικά του έτους που δηλώνεις την συμπληρωματική. Να ξέρεις ότι αν υπάρχει π.χ. μια ιατροφαρμακευτική κάλυψη που δεν είχες περάσει ή κάποιους τόκους δανείων ή ενοίκια κλπ και τώρα θέλεις να τα βάλεις, θα υπάρξει και πρόστιμο για την καθυστέρηση εκτός και αν τα στοιχεία αυτά “προέκυψαν” αποδεδειγμένα πέρσι (2015) αλλά αφορούσαν εκείνο το έτος (π.χ. 2013). ΥΓ: Φίλε aero, δεν σου λέω “λόγια του αέρα”, σου λέω εμπειρίες για να σε παρακινήσω να πάρεις την όποια απόφαση θελήσεις επί του πρακτέου και όχι του θεωρητικού… (δεν… Διαβάστε τη συνέχεια »

Νίκος68
Νίκος68

Γνωρίζει κάποιος εάν υπάρχει διαθέσιμο πρόγραμμα για υπολογιμό φόρου εισοδήματος 2015…Ευχαριστώ….

ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

Επανέρχομαι όσον αφορά τις τροποποιητικές παρελθόντων ετών. Όπως είχα αναφέρει σε άλλη σύνδεση στις 8/4/2016 κατέθεσα τροποποιητική για αναδρομικά σύνταξης έτους 2014 (279,42€ φορολογητέο ποσό, 55,88€ αναλογούν φόρος και 55,04€ παρακρατηθείς φόρος). Στην αρχική δήλωση που είχα υποβάλλει πέρυσι μου είχε βγει να πληρώσω 320,44€, τα οποία τα είχα εξοφλήσει. Σήμερα λοιπόν μπαίνοντας στο taxis, για έτος 2015, φαίνεται η τροποποιητική κανονικά και καινούργιο εκκαθαριστικό το οποίο αναγράφει ότι με την καινούργια εκκαθάριση υπάρχει μεν το ποσό των 8,40€ εξτρά, αλλά λόγω του ότι δεν υπερβαίνει το ποσό των 30€, δεν βεβαιώνεται και ως εκ τούτου μου γράφει Αρχικό χρεωστικό 320,44€, Τελικό χρεωστικό 320,44€. Άρα όσοι έχουν αναδρομικά για το έτος 2014 και δεν υπερβαίνει το αρχικό φορολογητέο με το αναδρομικό φορολογητέο το ποσό των 25.000€ και το Εισόδημα Επιβολής Εισφοράς το ποσό των 20.000€ θα τα υπολογίσουν ως κάτωθι: (Φορολογητέο αναδρομικό ποσό Χ 22%)=Α , (Φορολογητέο αναδρομικό ποσό Χ… Διαβάστε τη συνέχεια »

Johnny B.
Johnny B.

Σε ποια πόλη είσαι και σε ποιον εφοριακό έπεσες?

Τόσο μα τόσο γρήγορα? Απίστευτο!

Εμένα μου είπε ο εφοριακός ότι το σύστημα για τις χειρόγραφες βεβαιώσεις δεν έχει “ανοίξει” ακόμα και τώρα τις περνάνε στο σύστημα και παραλαμβάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις αλλά όταν “ανοίξει” το σύστημα τότε θα “τρέξουν” και οι συμπληρωματικές με προτεραιότητα τα “επείγοντα” (δηλαδή από εκεί που θα πάρουν περισσότερα έσοδα) άρα να περιμένω εκκαθάριση κατά το φθινόπωρο!!! Έτσι μου είπε!!!

Εσύ αποδεικνύεις το “ακατόρθωτο” για το Δημόσιο Σύστημα!!!! Εκτός και αν στο “έσπρωξε” γνωστός σου εφοριακός…

ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

Δυτική Αττική. Κανονικά όχι «σπρώξιμο». Μου φάνηκε και μένα περίεργο γιατί μου το είχε πεί οτι θα είναι έτοιμη απο την Παρασκευή 8/4/2016 που την κατέθεσα, αλλά δεν το πολυπίστεψα και γι΄αυτό είχα αναφέρει στην προηγούμενη ανάρτηση 2 έως 5 ημέρες.

Γιάννης
Γιάννης

Αυτό είναι για ρεκόρ Γκίνες.
Εγώ κατέθεσα τον 11/2015 χειρόγραφα την δήλωση του θανόντα πεθερού μου και ακόμα να την εκκαθαρίσουν και τώρα πρέπει να κάνουμε και νέα για τα αναδρομικά.

ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ
ΜΙΤΣΟΣ-ΕΛΑΣ

Συνάδελφοι για να καταλαβαινόμαστε και για να μην γίνονται παρεξηγήσεις. Την δήλωση για τα κανονικά εισοδήματα του έτους 2014 την είχα καταθέσει πέρυσι το 2015 ηλεκτρονικά. Και τώρα κατέθεσα χειρόγραφη τροποποιητική για αναδρομικά εισοδήματα του 2014 που έλαβα το 2015. Αυτό το αναφέρω διότι δεν έχει καμμία σχέση με την χειρόγραφη του (Γιάννης για τον πεθερό). Όσο αυτό που αναγράφεις φίλε ( Johnny B. ) πέρυσι την δήλωση χειρόγραφα την είχες κάνει η ηλεκτρονικά. Γιατί αυτό που σου είπε ο εφοριακός δεν έχει καμμία σχέση ( εκτός βέβαια εάν την περυσινή την είχες υποβάλλει χειρόγραφα ή δεν είχε γίνει η εκκαθάριση για κάποιο λόγο από την Γ.Γ.Δ.Ε και στάλθηκε για εκκαθάριση στην Εφορία σου) Το σύστημα είναι ανοιχτό συνέχεια στις Εφορίες (για χειρόγραφες τροποποιητικές εφόσον οι αρχικές είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά και έχει γίνει εκκαθάριση από την Γ.Γ.Δ.Ε). και γίνεται εάν όχι άμεσα η συμπλήρωση των νέων στοιχείων το πολύ σε… Διαβάστε τη συνέχεια »

Johnny B.
Johnny B.

Μήτσο, πέρσι έγιναν οι κανονικές δηλώσεις ηλεκτρονικά (δεν υπήρχε άλλη επιλογή εκτός και αν ήμουν πάνω από τα 65!). Φέτος, τα ίδια… Μάλιστα, πρέπει να ήμουν ο πρώτος στην περιοχή μου απόστρατος που έκανε συμπληρωματική και τον ξάφνιασα λιγάκι! Δεν θεωρώ σκόπιμο να κριτικάρω τα λόγια του αν και εμένα μου φάνηκαν υπερβολικά! Σίγουρα όμως έχω ακούσει και από άλλους (μη ένστολους) ότι το σύστημα αποδοχής τροποποιητικών δηλώσεων δεν έχει “ανοίξει” ακόμα με την έννοια ότι δεν τις εκκαθαρίζουν μαζικά αλλά τις στοιβάζουν (έτσι κατάλαβα από τα λόγια του) μέχρι να τους δοθεί η προτεραιότητα να ασχοληθούν με αυτές…ήτοι μετά την λήξη της κανονικής προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, καλό καλοκαίρι + 2-3 μήνες με το πάσο τους…καλό φθινόπωρο, έτσι “δένει” η απάντησή του! Μακάρι να ήταν όλα αυτά μπούρδες και να δω σε λίγες μέρες στο taxisnet την οφειλή μου… Αλλά εσύ που δεν είχες οφειλή προφανώς το είδες στο… Διαβάστε τη συνέχεια »

Takis
Takis

Προφανώς ισχύει αυτό που αναφέρθηκε στην παρακάτω ανάρτηση
https://enstoloi.net/sxolia/forologia/comment-page-2/#comment-26578

Επίσης στον πίνακα του Ε1 στην επικεφαλίδα γράφει:
Στον πίνακα εμφανίζονται στοιχεία από τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων, τόκων (εκτός τραπεζικών καταθέσεων) και δικαιωμάτων βάσει του ηλεκτρονικού αρχείου των εργοδοτών-φορέων. Όσα ποσά δεν έχουν προσυμπληρωθεί, συμπληρώνονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης με εξαίρεση τα αναδρομικά αποδοχών-συντάξεων που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται. Σε περίπτωση που δεν εμφανίζονται στοιχεία βεβαιώσεων ή διαφωνείτε με τα εμφανιζόμενα, επικοινωνήστε με τον εργοδότη-φορέα.

σταυρος
σταυρος

Πίνακας Μηνυμάτων, τάξις, κωδικοί 301, 303, 321, 313, 315, 333, ΣΞ, εν ενεργεία μέχρι το καλοκαίρι του 2015, αναγράφονται : α. Τακτικές αποδοχές (ΥΠΕΘΑ), β. Κύρια ΄σύνταξη (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ ΔΝΣ), γ. Μέρισμα από ασφαλιστικές εισφορές (ΜΤΣ), δ. Βοήθημα από ασφαλιστικές εισφορές (ΕΙΔΟΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΟΙΚ. ΕΝ). Τίποτε άλλο, μπορείτε να μου πείτε ποιά είναι τα αναδρομικά ;