Αίσιο τέλος στο θρίλερ του εφάπαξ

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή:
http://www.newsit.gr/oikonomia/Ayto-einai-to-neo-forologiko-Meiomeno-aforologito-9-090-eyro-Oles-oi-nees-klimakes/601941

Το ολοκληρωμένο κείμενο του νόμου αποτελείται πλέον από 138 άρθρα και 222 σελίδες, ενώ αυτό που είχε διαρρεύσει 2 ημέρες πριν περιείχε μόνο τα 26 πρώτα άρθρα.
Οι διατάξεις για τον υπολογισμό του εφάπαξ των στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας περιγράφονται στο άρθρο 35 παρ. 9 (σελ. 64):
“α. Για όσους υπέβαλαν σχετική αίτηση έως την 31.12.2014 υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών.
β. Για όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν σχετική αίτηση μετά την 1.1.2015, υπολογίζεται αθροιστικά, για τον μεν χρόνο μετοχικής σχέσης έως την 31.12.2014 σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών, για τον δε χρόνο μετοχικής σχέσης από 1.1.2015 και μετά, σύμφωνα με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (ΝDC), κατά το μαθηματικό τύπο της παρ.4γ του παρόντος.”

Ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα δυσμενή σενάρια άμεσης και μεγάλης μείωσης του αποδιδόμενου ποσού και τουλάχιστον όσον αφορά το εφάπαξ οι παραμένοντες δεν θα αισθάνονται “ριγμένοι” σε σχέση με τους παραιτηθέντες!
Άρα για τα έτη που συμπληρώνει κάποιος μέχρι τις 31-12-2014 το εφάπαξ θα υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, όπως γίνεται τώρα στις σελίδες “Εφάπαξ ΓΕΣ – ΓΕΝ – ΓΕΑ” και για τα σώματα ασφαλείας “Εφάπαξ ΤΠΑΣ – ΤΠΥΑΠ – ΤΠΥΠΣ – ΤΑΛΣ”.
Οι σελίδες εφάπαξ τροποποιήθηκαν ώστε για ημ/νίες διαγραφής μετά την 1-1-2015 να υπολογίζεται το ποσό του εφάπαξ μόνο για τα έτη μέχρι την 31-12-2014 (ή μέχρι 31-12-2013 για το ΤΠΔΥ) με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.

Το τμήμα εφάπαξ μετά τις 1-1-2015 μπορεί να υπολογιστεί μόνο από το ταμείο, διότι ο σχετικός μαθηματικός τύπος (σελ. 62 του νομοσχεδίου) περιλαμβάνει το άθροισμα του συνόλου των εισφορών όλων των ασφαλισμένων του ταμείου ανά έτος.
Χονδρικά το τμήμα του εφάπαξ μετά το 2015 θα είναι λίγο μεγαλύτερο από τις παρακρατηθείσες εισφορές, διότι δεν προβλέπεται επιτόκιο ανατοκισμού, αλλά η αύξηση θα προκύπτει μόνο από την αύξηση του μισθού λόγω ωρίμανσης.

Σχολιασμός: Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε σταδιακή μείωση του εφάπαξ, η οποία όμως εφαρμόζεται σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου.
Όσο περισσότερο απέχει η ημερομηνία διαγραφής από το 2015, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προηγούμενος τρόπος υπολογισμού, μόνο όμως για τα έτη μετά το 2015 (για τα προηγούμενα το εφάπαξ θα υπολογίζεται όπως παλιά).
Πρέπει να τονιστεί ότι είναι τελείως λανθασμένη η θεώρηση ότι το ποσό του εφάπαξ θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2015.
Το πληρωτέο ποσό εφάπαξ πάντα αυξάνεται με τα χρόνια υπηρεσίας (ποτέ δεν μειώνεται), ακόμη και για διαγραφή μετά το 2015.
Με τις νέες ρυθμίσεις το εφάπαξ, ενώ κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερο, θα είναι μειωμένο σε σχέση με το παλιό εφάπαξ που θα έπαιρνε το ίδιο άτομο εάν δεν είχε αλλάξει ο νόμος (όχι σε σχέση με κάποιον που αποστρατεύθηκε ένα χρόνο πριν).
Μπακαλίστικα μπορούμε να πούμε ότι το εκάστοτε ποσό είναι μειωμένο 1~1,5% κάθε χρόνο μετά το 2015 σε σχέση με το παλιό καθεστώς.
Δηλαδή για κάποιον που δικαιούται εφάπαξ το 2029 (15 έτη μετά το 2014), το ποσό που θα πάρει θα είναι περίπου 20% μικρότερο από το εφάπαξ που θα έπαιρνε εάν δεν άλλαζε ο νόμος, για τα ίδια χρόνια υπηρεσίας.

Digiprove sealCopyright protected by Digiprove © 2016 Αχιλλέας Καρασαββίδης

Τα σχόλια είναι κλειστά.