Μείωση απαιτούμενου χρόνου εφάπαξ ΕΜΘ

Στις 4-9-2014 ψηφίστηκε σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο ισχύουν και για τους ΕΜΘ – ΕΠΟΠ οι ίδιες προϋποθέσεις λήψης του εφάπαξ με τους υπόλοιπους στρατιωτικούς. Συγκεκριμένα καταργήθηκε η απαίτηση για συμπλήρωση 25 ετών για τη λήψη του βοηθήματος και πλέον χρειάζονται 10 έτη μετοχικής σχέσης, ενώ η διάταξη αφορά αποκλειστικά τα Ταμεία ΕΛΟΑΣ, ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ.

Για τη λήψη του εφάπαξ είναι απαραίτητη προϋπόθεση να προηγηθεί πράξη κανονισμού σύνταξης. Δηλαδή κάποιος ΔΕΝ λαμβάνει το εφάπαξ εάν απομακρυνθεί χωρίς να του απονεμηθεί σύνταξη (πχ. παραίτηση πριν τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης).
Σε αυτή την περίπτωση (απομάκρυνση χωρίς δικαίωμα σύνταξης), ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει είτε να λάβει πίσω άτοκα τις εισφορές που κατέβαλε, είτε να λάβει το εφάπαξ όποτε του απονεμηθεί σύνταξη στο μέλλον (από οποιονδήποτε φορέα).

Ενημέρωση 11-9-2014: Το κείμενο του σχετικού Ν. 4284/14 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α190/10-9-2014: Προϋποθέσεις εφάπαξ ΕΜΘ – ΕΠΟΠ
Η μείωση του απαιτούμενου χρόνου μετοχικής σχέσης από 25 σε 10 έτη αναφέρεται στο άρθρο 7 παρ. 2, αλλά η έναρξη ισχύος των διατάξεων είναι η 10-9-2014 (ημερομηνία κυκλοφορίας του ΦΕΚ).

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα χρονική περίοδο (από 31-7-2014) είναι άγνωστος ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για όλους τους στρατιωτικούς, καθώς εκκρεμεί απόφαση για σταδιακή (;) μείωση των εφάπαξ υπό την αίρεση “ρήτρας αξιόμαχου” του στρατεύματος (κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πως θα υλοποιηθεί).
Τροποποιήθηκαν οι σελίδες υπολογισμού εφάπαξ στρατιωτικών και δεν εμφανίζεται πλέον το ποσό για ημ/νία διαγραφής μετά τις 31-7-2014.

Ενημέρωση 20-12-2014: Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη βουλή, δόθηκε αναδρομική ισχύς στην ανωτέρω ρύθμιση, οπότε και οι ΕΜΘ που ήδη έχουν αποστρατευθεί με λιγότερα από 25 χρόνια υπηρεσίας (οι οποίοι δεν έλαβαν το εφάπαξ) δικαιούνται να το λάβουν αναδρομικά:
http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/46444/efapaks-me-dekaetia-stous-ethelontes-makras-thiteias

Τα σχόλια είναι κλειστά.